Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony XE93 - FlatpanelsDK

Test: Sony XE93

|


Vanen tro så begynder de nye TV-modeller at dukke op her hen på foråret og Sony har været hurtige ude og sendt os deres seneste konkurrent i den øvre del af segmentet, nemlig XE93, som byder på +1000 nits HDR lysstyrke, Slim Backlight Drive+, X1 Extreme processoren og Android 6.0.

XE93 findes i 55, 65 og 75". Vi har set på 65" modellen.

55"
65"

Specifikationer


65"
VA LCD-panel
Sidebelyst med lokal dimming i 72 zoner
Ultra HD (3840x2160)
HDR (HDR10, Dolby Vision tilføjes senere)
DCI-P3 farverum
Fod (fast)
Væg (VESA kompatibelt)
(HxBxD)91,3 x 145,1 x 19,6 cm (uden fod)
38,1 kg (uden fod)
HDMI (4x 2.0)
USB (3x)
Ethernet
1x CI+
Optisk
HDMI-ARC (1x)
6x 10W stereo
DVB T/T2/C/S2
WiFi (ac standard)
MPEG4
HEVC
VP9 Profile 2
Android TV 6.0
IR fjernbetjening (med bluetooth mikrofon)
Manual
Fjernbetjening
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online




Første indtryk

Sony XE93 overtager for sidste års XD93-model, som ligeledes var at finde i den højere del af model-segmentet. Sidste års model benyttede Sonys nyudviklede Slim Backlight Drive, som gav TV’et en ganske tynd profil og i år har Sony forfinet teknikken, hvilket har resulteret i endnu flere dimming zoner, imens man stadig har en relativ tynd profil - om end ikke så tynd som XD93 og slet ikke i samme liga som OLED eller Samsungs KS-modeller fra sidste år. Det bør bemærkes, at 75"-modellen har direct-LED belysning og ikke Slim Backlight Drive+.

TV’et er med sine 38 kg (42 kg med fod) ikke en letvægter og vejer faktisk en smule mere end ZD9-topmodellen vi tidligere anmeldte. Du skal med andre ord være lidt opmærksom på hvilken type møbel du placerer TV’et på, da fødderne er centreret i 4 punkter midt på skærmen, så al vægten er fordelt over et ret koncentreret areal.

Bagsiden af TV’et har fået samme matrix-lignende struktur, som vi også så på ZD9, hvilket vi stadig synes er lidt af en genistreg rent designmæssigt, da det gør det langt nemmere at skjule de mange, mange… mange (!) dæksler, som XE93 er forsynet med til at skjule stik og løbegange til kabler. Bag de mange dæksler finder vi, ligesom på ZD9, spænder beregnet til at klipse kabler fast i, som så kan føres ud gennem den ene del af foden bagpå TV’et. Det er en ganske elegant løsning, som giver det sidste touch på en gennemtænkt bagside, som dermed også kan tåle at stå på et møbel (hvis det kan holde altså), hvor man kunne komme til at betragte TV’et bagfra.

TV’et understøtter almindelig VESA-beslag til vægmontering, men Sony sælger også en slim beslag separat, som muliggør at vippe TV’et i horisontal retning (dvs. trække det ud fra væggen), så man lettere kan komme til kablerne eller så man kan vinkle TV’et til siderne selvom det hænger på væggen. Da VESA-hullerne er lettere forsænket i TV’et vil det dermed stadig hænge helt tæt til væggen selv med denne funktionalitet indbygget. Også godt tænkt.

Alle input og output vender denne gang den rigtige vej, hvilket vil sige enten til siden eller nedad, men man har endnu ikke taget skridtet og fjernet de analoge videoindgange.




65"-modellen af XE93 kommer i år med indbygget strømforsyning i modsætning til sidste års XD93, som havde en ekstern en af slagsen. Desværre, så må købere af de mindre modeller stadig trækkes med en ekstern klods, hvilket gør det svært at få et stilrent look uden at have en eller anden form for møbel under skærmen.

TV’ets profil er forsynet med en grå metalkant og selve forsiden er helt helt i sort med kant-til-kant panel kun afsluttet af en ganske tynd sort ramme. Panelets front er forsynet med en mørk kontrast-film, som ender en lille smule før man når til kanten og da vi ved, at brugere i vores forum tidligere fejlagtigt har troet, at sådan en film er ligesom den man finder på sin mobiltelefon, som minder vi lige om, at den IKKE skal fjernes. Hold nallerne væk. Kontastfilmen er en smule mørkere end især 2015-modellerne idet den reflekterer en smule mindre lys fra omgivelserne.

Sony XE93 test


Vi finder to højttalerudgange i et par slidser i bunden af TV’et, hvor den karakteristiske Sony-diode til indikation af aktivitet også sidder sammen med et lidt mere diskret logo end tidligere.

I kassen finder vi én fjernbetjening, som er identisk med sidste års model, dvs. en IR-betjening med Bluetooth-forbindelse til styring af mikrofonen.



Sony XE93 Test


Brugeroplevelse & features

XE93 er rykket til Android 6.0, som vi stadig venter på lanceringen af til 2015- og 2016-modellerne. Til trods for, at version 7.0 allerede er ude.

Styresystem og smart-TV

Android TV 6.0
Vi har set på Android 6.0 ved flere lejligheder, både under testen af Sony ZD9 og Philips POS901, og der er ikke noget nyt under solen på Android-fronten når det kommer til XE93. De største ændringer ift. 2016-serien rent visuelt vedrører slet ikke Android, men er blot Sonys lette overhaling af visse af de grafiske elementer i de menuer, som man kan kalde frem hist og her - eksempelvis "Discover"-menuen, som hives op fra bunden. Der er knapt så mange side-loadede apps at finde i Sonys arsenal, ift. hvad vi så hos Philips, men da TV’et har Chromecast Built-in, så har man stadig muligheden for at caste indhold fra sin telefon eller tablet direkte til TV’et.

Det kan virke lidt kedeligt at anmelde brugerflader på Android-baserede TV, da selve smart-strukturen er den samme og på XE93 er der endvidere ikke nogen overraskelser ift. ZD9 i form af Sonys egne menuer og add-ons, så der henvises til tidligere anmeldelser af Sony’s TV i vores arkiv for flere detaljer omkring systemet.

En af de nyere apps, som dog er kommet med på platformen er Amazon Prime, så for fans af eksempelvis Top Gear, så er der 4K-indhold at hente i denne app også.

TV’et er forsynet med Sonys X1 Extreme Quadcore processor, men Android kræver sit for at køre flydende og selv med Extreme-processoren, så var det ikke et problem at få TV’et til at gå i knæ og halte bagefter. Problemet forværres hvis der tilsluttes eksterne USB-enheder med mange mediefiler på, da TV’et insisterer på at læse indholdet af disken, selvom når du ikke bruger den. Det er en ret markant nedgang i performance, som også mærkes hvis man forsøger at åbne indholdet på disken. Her måtte Sony godt skynde sig at finde et alternativ til Googles egen medieapps, da disse virkelig efterlader en del at ønske. Video-app’en insisterer eksempelvis på at generere thumbnails for alle videofiler i alle mapper "on the fly", hvilket gør det ulideligt at navigere frem og tilbage i mapper for at afspille video’er. Jeg opgav til sidst at åbne disc’en med vores mange testklip og måtte tage dem lidt af gangen på en mindre USB-stick.

Uheldigvis er man begrænset i app-udvalget hvis man gerne vil afspille HDR-klip, så for nu så må Googles video-app gå an.

En af de nye features i Android 6 er tilføjelsen af inputtet "Streamingtjenester", som er en slags platform for Flow-TV blot med indhold fra streamingtjenesterne. Det var dog kun Google Play-indhold, som understøttede tjenesten under testen, men potentielt kan der puttes alt muligt deri. App-udviklerne kan med andre ord bygge deres apps, så de giver mulighed for EPG, forældrekontrol osv. og lade det figurere som en flow-kanal.

Betjening

XE93 leveres med samme fjernbetjening, som vi så på sidste års modeller, men det er ikke modellen magen til ZD9’s med metalbagside, men derimod stadig plastic-modellen.

Der er næsten ingen ændringer til layout eller feel af denne fjernbetjening og den føles stadig (for) billig til et TV i denne prisklasse. Det haptiske feedback er stadig lidt for hårdt, men dog med en behagelig overflade og det føles ikke i helt samme grad som om at bagpladen giver efter, som vi bemærkede det sidste år.

Vi finder stemmestyrings-funktionen i toppen af remote og det er den eneste del af fjernbetjeningen, som kører på Bluetooth, hvor resten kører på almindelige IR-signaler. Retningsfølsomheden er ligeledes stadig til den dårlige side.

Sonys Sideview-app var tidligere blandt toppen af poppen inden for styring af TV fra dine mobile enheder, men Sony har for nyligt meldt ud, at EPG, optagefunktion og flere af de øvrige TV-funktioner fjernes i maj, hvorfor vi nok må forvente en ret begrænset anvendelighed af denne app om kort tid. For nu så virker den som hidtil - og det er godt - men det er en stakket frist. Aktiverer du fjernstyring af TV’et fra standby, så kan TV’et også tændes med app’en, men vær OBS på, at det også hæver standby-forbruget ganske betragteligt.

Tv-kanaler, optagelse & lyd

Ligesom Smart-TV-delen, er der kun ganske få ændringer at spotte i TV-delen i Android 6, som dermed ligner sig selv. Discover-menuen viser miniaturer af de programmer, der sendes på de forskellige kanaler og de programmer, som den ikke har et billede til, har fået nogle lidt mere tidssvarende ikoner. I TV-guiden har vi også fået et par genre-baserede forslag til dagens TV-kigning.

Der er stadig mulighed for at tilkoble en USB-harddisk til brug med optagelse via dobbelt-tuneren. Som på tidligere Sony-modeller, så insisterer TV’et på, at tænde og slukke harddisken i tide og utide (også når det er slukket), hvilket slider unødigt på de mekaniske dele. Dette er gældende hvad enten en harddisk er konfigureret som optage-enhed eller ej.

Vær OBS på, at som på de fleste andre TV, så der kun 1 CI port, så optagelse fra kodede kanaler kan ikke ske samtidigt med, at der ses en anden. Bruger du ikke dekoderkort, så kan der optages imens der ses en anden kanal. Funktionaliteten er ikke så udbygget som den vi ser hos Philips, så TV kan ikke sættes på pause på samme måde.




Ift. XD93 så synes lyden i XE93 mere fyldig og veldefineret. Det var egentlig lidt af en overraskelse, da forventningen efterhånden er, at lyd i en fladskærm uden en dedikeret "soundbar" er en ret flad oplevelse. XE93 leverede lyd, der til almindeligt brug var fornuftig. Ikke på højde med Philips’ OLED-model eller LG’s E6, men i den gode ende. Jeg ville dog stadig selv foretrække, at finde noget ekstern lyd, da der slet ikke er bund nok i lyden til at løfte lydbilledet tilstrækkeligt til filmbrug.


Kalibrering

"Standard"-profilen er vanen tro for kold i sin farvetone, så vi tager udgangspunkt i "Film"-profilen. Sony sigter efter en gamma på 2.4, hvilket er et bevidst valg, men en anelse til den mørke side. Vi kalibrerer - som altid - efter en gamma på 2.2, hvilket giver et lidt lysere billede. For at reducere dE-værdierne skal der ganske få justeringer på 2-trins skalaen til på XE93 og vi ender på en gennemsnitlig dE under 1.

For at få gavn af den avancerede baggrundsbelysning, er det nødvendigt at aktivere "Automatisk lokal nedtoning" og TV’et er kalibreret med denne aktiveret - det giver en smule fnidder i målingen af gammakurven. Vær endvidere opmærksom på, at aktivering af flere af Sonys "MotionFlow" indstillinger vil aktivere scanning backlight, som halverer lysstyrken af skærmen.

Vi testede 10-punkt justeringen (selvom den ikke er nødvendig til at opnå nedenstående resultat), men opdagede hurtigt, at den ikke helt reagerede som forventet. Sonys ingeniører bekræfter, at 10-trin skalaen helt bevidst ikke justerer de logiske gråtoner, som man ville forvente hører til hvert trin. Således finder der eksempelvis ikke et håndtag, som justerer 50 og 60 IRE (grå mellem sort og hvid), men derimod styrer niveau 5 40 IRE og niveau 6 justerer 55 IRE. Det går nok, men det er da noget at være opmærksom på hvis man selv kalibrerer, da man altså ikke vil se et respons på de steder det forventes.

Sony benytter sig af deres egen Triluminos teknologi til at skabe et udvidet farverum, men den specifikke teknologi de har puttet i betegnelsen vil de ikke ud med, men som du kan se mangler skærmen en smule dækning af de grønne primærfarver i DCI PC3-farvespektret. Der er ikke et CMS i Sonys TV, men heldigvis ligger primær og sekundær-farver korrekt i CIE-diagrammet.





Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV'ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.
Målinger Out-of-boxKalibreret
Sortniveau (ANSI)0.11 cd/m20.04 cd/m2
Lysstyrke458 cd/m2 189 cd/m2
Kontrast4291:14540:1
Max lysstyrke (HDR)1200 cd/m2 (2% vindue)1200 cd/m2 (2% vindue)
600 cd/m2 (2% vindue med MotionFlow Clear)
Input lag96 ms (Cinema)42 ms (Game Mode)

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
SDR160 W100 W
HDR290 W (maks lysstyrke)225 W
Standby0,3 W (20 W hvis tænding via WIFI er aktiv)0,3 W

TidsmålingerTid
Opstart (indtil responsiv)9 s
Opstart (indtil billedet vises)7 s
Netflix app opstart5 s
Youtube app opstart3 s
Blockbuster app opstart11 s

VideofilSpecs Status
Dubai 4K4K (3840x2160 pixels) – 23.976fps – 10 bit colors - BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 51.4 Mbps bitrate – HEVC - .ts fileVirker
Big Buck Bunny HD (.ts version) HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 2.5 Mbps bitrate – 60fps - HEVC - .ts fileVirker
Big Buck Bunny HD HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 60fps - 2.2 Mbps bitrate – HEVC - .mkv fileVirker
Spreed HD HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 29.970fps – 0.9 Mbps bitrate – HEVC - .mkv fileVirker
Jellyfish HD HD (192x1080 pixels) – 8 bit colors – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 98.3 Mbps bitrate – AVC - .mkv fileVirker
LG Arctique 4K 4K (3840x2160 pixels) – 8 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 50.0 Mbps bitrate – 29.970fps - AVC - .mp4 fileVirker

GruppeIndstillingVærdi
ProfilBiograf Prof
Lys Lys30
Kontrast90
Gamma0
Sortniveau50
Automatisk lokal nedtoningHøj
Avanceret kontrastforbedringFra
X-tended dynamic rangeFra
FarvemætningFarvemætning50
Hvidbalance50
FarvetemperaturEkspert 1
FarvespektrumAuto
Levende farverFra
Avanc. Farvetemperatur RødjusteringMax
Grønjustering-3
Blåjustering-3
Rød bias0
Grøn bias0
Blå bias0
Klarhed Skarphed50
Reality creationManuel
Opløsning20
Mastered in 4KTil
Reduktion af tilfældig støjFra
Reduktion af digital støjFra
Jævn graderingLav
Bevægelse MotionFlowTydelig (Standard ved HDR)
FilmtilstandFra
VideofunktionerHDR-tilstanddAuto
HDMI videoområdeAuto
FarvespektrumAuto

Bemærk: Vi kalibrerer kun mod SDR, og ikke HDR. Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.

En ting at holde i baghovedet er, at hvis man ønsker at kunne tænde TV’et via en app på enten mobil eller tablet, så koster denne feature 20 W i effektforbrug under standby. Det er en heftig pris at betale for en smule bekvemmelighed og for de energibevidste anbefales det at slå denne feature fra.

Vi har aktiveret MotionFlow på "Tydelig" i ovenstående, da det giver den højeste opløsning ved bevægelse uden at introducere for mange artefakter. Denne indstilling halverer dog lysstyrken, hvilket er afspejlet i vores målinger. Lysstyrken fordobles således ved alle andre indstillinger, hvilket kan være handy viden hvis man ser HDR og vil have mere knald på lyset.



Sony ZD9 test


Billedkvalitet

Sony XE93 har fået en opgradering af sin baggrundsbelysning ift. sidste års XD93 model i mere end én forstand. Slim Backlight Drive+ byder på godt 72 zoner, som opnås vha. tilføjelsen af endnu flere dioder langs alle 4 kanter på skærmen. Disse kan styres lokalt, hvilket i sig selv er lidt af en bedrift når man tænker på hvordan sidebelyste LCD-skærme ellers hidtil har opført sig. Sidste års model havde 18 zoner og skridtet til 72 er helt klart synligt om end det stadig er noget mindre end ZD9 og Panasonic DX900’s +500 zoner.

Selvom Sony ikke skilter med at være "UHD Premium" certificeret, så kan man af tallene ovenfor se, at peaklysstyrken opfylder kravet om minimum 1000 nits. Skærmen er dog ikke i stand til at levere et sortniveau på 0.05 nits samtidigt hvis der måles på et ANSI-mønster. Vi måler ikke samme høje lysstyrke som på ZD9, men generelt er der rigeligt med overskud i lyset.

Dækningen af DCI-farverummet er ikke så bredt som hos konkurrenterne og det er stadig den grønne nuance Sony kæmper med.




HDR må stadig betegnes som det nye "sort" og med sine ekstra zoner, så er XE93 bedre gearet til at håndtere HDR-signaler end sidste års model var. Der er dog ikke nogen vej udenom, at selvom 72 zoner er mere end 18, så er det ikke nok. På letterbox-film vil man lægge mærke til, at lyset kun kan styres i 4 separate horisontale rækker, så lyset vil lyse op i bjælkerne fra tid til anden - især når der er undertekster på skærmen. Generelt kan det siges, at kontrastniveiauet for XE93 er ret konstant, så TV’ets evne til at lukke af for lyset er den samme altid og med mere knald på lyset, så bliver sort også udvasket. Det målte kontrastniveau på godt 4500:1 (dvs. lysstyrke af hvid delt med lysstyrke af sort) er således det samme om du skruer ned for lysstyrken eller har fuldt bål på HDR.

Slukkes der for HDR-signalet, så vil samme tendens også kunne ses på eksempelvis introen af Star Wars imens intro-teksten ruller på skærmen, hvilket kan ses på et af billederne ovenfor (billedet er overeksponeret en smule for at få kameraet til at opfange hvad øjet nemt ser). Når først billedet ruller, så vil man i de fleste situationer ikke lægge mærke til denne blooming, men det er i de situationer, hvor man måske keder sig lidt, at øjet vandrer og pludselig opdager de lysende plamager, som kommer og går.

Som på ZD9 er det nu muligt at slukke for HDR, hvis man ikke ønsker effekten, men på XE93 er der ingen grund til at gøre dette. For at bruge HDR på HDMI-indgangene, skal hver enkelt port sættes til at acceptere et udvidet farverum, ved at skifte HDMI-portens indstilling til "HDMI Forbedret".




Sonys billedbehandling skuffer ikke og såvel UHD, HD og SD-signaler håndteres overbevisende. Med MotionFlow aktiveret leverer Sony også stadig den bedste håndtering af bevægelser uden at introducere for mange artefakter. Vores foretrukne profil "Tydelig", som benytter scanning backlight, sænker dog lysstyrken ret markant (halvering), så til HDR vil man muligvis overveje at bruge en anden indstilling. Billedbehandlingen hos Sony er generelt i den helt høje ende af feltet uanset signalkilde og XE93 lader sig ikke stå tilbage for TV som ZD9 i dén henseende. Som HDR-fremviser, så slår XE93 ikke OLED-skærmene fra sidste år, som stadig formår at holde et dybere sortniveau, men samtidigt opretholder et større dynamikområde og bruger man MotionFlow på "Tydelig", så vil lysstyrken heller ikke overgå 2016-OLED-modellerne fra LG med mere end nogle få %.

Se også vores OLED vs. LCD oversigt




Som de fleste andre HDR-TV, så tilbyder Sony at booste SDR indhold så det imiterer HDR via deres "X-tended dynamic range" option, men i vores mening ødelægger dette mere end det gavner og billedet får et unaturligt look med denne option aktiveret. Vi ved, at der er delte meninger om denne feature, men hvis målet er korrekt billedkvalitet, så vil vi stadig anbefale at undlade, at bruge dette system.

Vi ser en smule dirty screen og bleeding langs kanterne, som forværres jo højere lysstyrke der benyttes, men vertikal banding var ikke et issue og dermed heller ikke noget vi bemærkede ved visning af eksempelvis fodboldkampe. Dirty screen vil derimod kunne ses på visse farveflader - især helt ensfarvede.




Vi måler inputlag til lidt over 40 ms i spilprofilen hvad enten HDR er aktiv eller ej, hvilket er gennemsnitligt, men næsten dobbelt så meget som Samsungs modeller. Det er også lidt mere end hvad vi så på XD93 sidste år. Som nævnt i andre anmeldelser, så er det typisk spilkonsoller man kobler til et TV, og ikke udstyr, som styres af en mus. Da en controller til en spilkonsol i forvejen ikke reagerer så prompte, som bevægelsen af en mus, så er kravet til lag mindre kritisk med spilkonsoller, men det ændrer ikke ved, at Sony ikke er med helt fremme i bussen når det kommer til forsinkelse på inputsignalerne. I film-profilen rammer inputlag 93 ms, hvilket vil være mærkbart for de fleste, så du bør undlade at spille i dén profil.

Se hvordan de øvrige skærme vi har testet klarer sig i sammenligning i vores dedikerede artikel om emnet.

Ved spil i HDR er blooming ikke noget du vil lægge mærke til, men hér vil man blot nyde godt af det overskud skærmen leverer på lyssiden. Det giver virkelig en ekstra dimension at spille i HDR, hvilket du kan læse mere om i vore anmeldelser af Xbox One S og PS4 Pro.

Betragtningsvinklerne på XE93 er typiske for VA-panelerne og man skal ikke bevæge sig langt fra midten før farverne ændrer synlig karakter. På samme måde forværres blooming effekten også markant når man bevæger sig væk fra midten, ligesom vi har set det før. Hidtil har de smalle betragtningsvinkler primært gjort sig bemærkede via reduktionen i kontrast, som så igen gav nogle matte farver, men med HDR, så boostes effekten fordi der er så meget knald på lyset, at sortniveauet endnu hurtigere ødelægges. Det er ikke et problem specifikt for XE93, men et problem for LCD-teknologien i almindelighed, men ikke desto mindre noget man bør have endnu mere for øje hvis man shopper efter en skærm til HDR-visning og måske ikke sidder i sweetspot foran TV’et altid.




Konklusion

Sony XE93 minder i mange henseender om sidste års XD93, men er alligevel en opgradering på flere fronter. I 65" modellen er de åbenlyse ændringer manglen på en ekstern strømforsyning (som dog er til stede i de mindre modeller), den godt tænkte bagsidebeklædning, stik der alle vender korrekt og en bedre lyd.

Indvendigt har TV’et fået lidt mere end 3x så mange zoner at styre lyset i og samtidigt lidt mere knald på lyset (20% mere), hvilket gør den til en bedre kandidat til HDR. Den mere lokale styring af lyset vil også til en vis grad mindske generne med blooming om end 72 zoner ikke er nok til at fjerne problemet helt.

Annonce:
Android har ikke ændret sig siden vi så på ZD9, hvilket måske er lidt kedeligt, og der er ikke kommet nye danske apps på streamingfronten. Der er naturligvis stadig Chromecast Built-in, så manglende apps kan klares via en smartphone og cast-funktionen. Sammen med Android 6.0 har Sony dog også bundlet en HDR-spilprofil, så vi kan få inputlag ned omkring de 40 ms i både SDR og HDR, men denne feature ruller også ud på tidligere modeller når først problemerne med seneste opdatering er løst.

På billedbehandlingen er Sony stadig med helt fremme og leverer skarpe billeder ved både SD og HD (om end SD-signalerne bliver færre og færre) og i SDR og HDR. Bevægelse er Sonys spidskompetence og deres MotionFlow-system rangerer igen helt i toppen, hvor der kan opnås skarpe billeder under panorering uden at der tilføjes soap-opera-effekt eller andre væsentlige artefakter i billedet.

Da XE93 er en forbedring over XD93 på de fleste områder, så tildeler vi igen i år en Top-Anbefaling award. Det er naturligvis utaknemmeligt, at være først ude, da prisen stadig er på sit højeste, men lanceringsprisen matcher XD93, hvilket igen gør XE93 til et godt køb og prisen vil som altid dale jo flere butikker der får den på lager.

Note: er du ude efter en 65" så er ZD9 pt dalet aå meget i pris, at den næsten kan fås til det samme som XE93 lanceres til. Gabet vil nok øges hurtigt, da ZD9 ikke falder så hurtigt i pris mere. XD93 kan også stadig fås i kort tid endnu og koster godt det halve af XE93.


55"
65"

Høj lysstyrke i HDR
HDR og DCI-P3 understøttelse med local dimming i flere zoner
God billedbehandling
Bedste Motion-system


Snævre betragtningsvinkler
"Glorier" om lysende objekter i billedet
Lidt inhomogenitet i lyset
Middelmådig input lag


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |