Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony XD85 - FlatpanelsDK

Test: Sony XD85

|


Sony XD85 er efterfølgeren til sidste års storsælgende X85C. I hvert fald på papiret for Sony har foretaget en fundamental ændring. Sidste år brugte Sony VA LCD-paneler i 8-serien, men i år skifter de til IPS LCD-paneler. XD85 er stadig bygget på Android TV og har Google Cast (Chromecast). Skærmen har 4K-opløsning og Sony siger, at skærmen også klarer HDR, men det skal understreges, at den ikke har hardwaren til at gengive HDR, ligesom 9-serien har det.

Så har Sony skabt en værdig efterfølger til sidste års skærm, der gav masser af billedkvalitet for pengene? Vil det nye panel levere bedre eller værre billedkvalitet? Og er Android TV blevet bedre? Lad os finde ud af det.

Tv’et findes i tre varianter kaldet X8505, XD8577 (sølv) og XD8599 (sort). Sony vil også sælge en buet variant kaldet SD85.

55"
65"
75"

Specifikationer

55"
Ultra HD (3840x2160)
HDR processering (men ikke HDR hardware)
DCI-P3 farverum
IPS LCD med kant LED
Fod (fast)
Væg (VESA)
(HxBxD)71.7 x 123.1 x 4.4 cm (uden fod)
15.1 kg
HDMI (4x 2.0)
USB (3x)
Ethernet
1x CI
Optisk
HDMI-ARC (4x)
Hovedtelefon
2.0 stereo (10W+10W)
DVB T/T2/C/S2
WiFi (ac standard)
MPEG4
HEVC
VP9
Android TV
8GB
Sony Remote
TV SideView remote app
Manual
Remote control
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online




Første indtryk

XD85 ligner ved første øjekast sidste års modeller, men kigger man nærmere, er der flere ændringer. Foden er den mest synlige ændring. Det er nu en massiv klods prydet af en aluminiumslegering. Fordi foden sidder i midten giver den kun tv’et ét støttepunkt, men den opleves alligevel solid nok til at bære skærmene på 55 til 85 tommer, som XD85-serien kommer i.

Farven på rammen afhænger af hvilken designvariant, du vælger. Vores eksemplar har en semi-blank, sort ramme. Hvis du betragter tv’et fra siden vil du også bemærke en sølvfarvet stribe, som Sony har indlagt i rammens kant. Du kan skelne mellemklassen (såsom XD85) fra high-end-klassen (XD93 og XD94) ved farven på denne stribe. 9-serien er guld/champagne.

Sony forklarer, at de har formået at gøre dette års modeller tyndere, men ulig storebroderen XD93, som vi for nylig testede, så kommer XD85 ikke med samme ultraslanke vægbeslagsløsning. Den kan monteres på VESA-beslag og Sony vil heruder med glæde sælge dit et slank beslag kaldet SU-WL450 (der dog ikke er lige så slankt som beslaget til 9-serien).

XD85 er da også noget tyndere end sidste års model, men der er flere detaljer, som er værd at holde for øje. Hvor de større formater af forgængeren brugte bagbelyst LED, bruger dette års XD85 kantbelyst LED i alle formater fra 55 til 85 tommer. Der sidder desuden en elektronikboks på nedre halvdel af bagsiden.

Herudover skal du være opmærksom på, at strømforsyningen er ekstern. Det er en stor, klodset boks, som skal gemmes af vejen. Den ene halvdel af kablet (som går til tv’et) er fast monteret i boksen og kan ikke udskiftes med et længere kabel. Den anden ende (som går til stikkontakten) kan udskiftes med et standard strømkabel. Det er alt andet end en elegant løsning.

Den nye fod har en simpelt system til at holde styr på kablerne. Det fungerer simpelthen ved at du fører alle kablerne ned igennem midten af foden og placerer et plastikpanel ovenpå, som skjuler kablerne.

De fleste porte peger til siden, men et enkelt HDMI (HDMI1), optisk lyd, og analoge stik peger ud mod væggen. Vi havde håbet, at 4K-tv endelig ville gøre det af med lavtopløselige analoge indgange, men der må åbenbart være mange gamle bokse derude i stuerne. HDMI og det optiske stik skal imidlertid under ingen omstændigheder pege ud mod væggen og vi er ærlig talt lidt overraskede over at se denne ligegyldighed fra Sony.




Brugeroplevelse & features

Sony vil fortsætte med at bruge Google’s Android TV styresystem i 2016-modellerne. De to selskaber har bekræftet, at Android TV version 6.0 vil blive frigivet til 2015 og 2016-modellerne senere på året, men det er endnu ikke muligt at få fat på versionen, så vores testskærm hænger fast på version 5.1 indtil videre. Med andre ord; ikke de store nyheder, men der er et par emner, som vi kan tilføje yderligere information om.

Skærmene er indtil videre fanget på Android TV 5.1

Styresystem og smart-TV

Sony hævder, at Android TV har været en succes for dem. Det har hjulpet dem til at sælge flere tv-skærme og flere skærme i premium-segmentet. Fra et forbrugerperspektiv har første år med Android TV dog ikke været udpræget positivt. Mange ejere har oplevet fejl, visse som har krævet genstart af tv’et. I Europa har ejerne også måtte væbne sig med tålmodighed og vente over et halvt år på den lovede optagefunktionalitet.

Med de seneste opdateringer har Google dog fået styresystemet på rette spor og med den kommende version 6.0 har man først og fremmest fokuseret på at få ryddet de sidste fejl af vejen. Det er gode nyheder for både eksisterende ejere og potentielle købere, som har forholdt sig afventende. Udviklerne er ikke ligefrem faldet over hinanden for at udgive apps til Android TV, men Google Play-butikken udvides i pænt tempo på internationalt plan. Det er således en af de mest indholdsrige app-butikker (udover Apple tvOS og Amazon FireTV OS).

Der er imidlertid stor forskel på det internationale marked og det lokale marked i Danmark. Der er stadig ingen danske apps til Android TV, hvilket må siges at være ekstremt skuffende her over et år efter lanceringen. Fra brugerfladen er der godt nok et DR TV ikon, men det er ikke app, i stedet blot et "link" til DR TV’s HbbTV. Det betyder således, at man kun kan se arkivet. Det er ikke muligt at de seks DR-kanaler, ligesom det kendes fra Apple TV-boksen, der er en af de få enheder med en DR TV app.

Der er også en Blockbuster-app, men samme historie. Det er en app, som Sony har side-loadet fra deres gamle Smart TV platform. App’en kører ikke på Android TV, så den kan heller ikke installeres på andre producenters tv-skærme med Android TV, ej heller mediebokse såsom Nvidia Shield. App’en kører som sådan fint og virker ligesom Blockbuster gør på f.eks. PlayStation. Når du åbner app’en løber de nyeste trailers henover skærmen og du kan vælge at købe eller leje film fra kataloget.

Hvis man skal gøre status, så er Android TV blevet betydeligt mere stabilt ift. et år siden. Med version 6.0 bliver det også muligt at individualisere brugerfladen og vælge hvilke apps, der må "anbefale" indhold i den øverste linje. Det medfører forhåbentlig, at øverste menulinje kommer til at virke mindre som et reklametiltag.

En detalje, som også er værd at fremhæve er, at Netflix’s app til Android TV for nylig blev opdateret til at håndtere HDR (high dynamic range) og det virker også på XD85. Netflix tilbyder på nuværende tidspunkt kun Marco Polo i 4K+HDR. Vi prøvede det og det virker efter hensigten, men vær opmærksom på, at Sony XD85 ikke har hardwaren til at gengive HDR. Vi kommer nærmere ind på dette i billedkvalitetsafsnittet.

Google Cast er som altid indbygget, så skærmen kan fungere præcis ligesom en Chromecast. Det vil sige, at du åbner en app på din smartphone eller tablet og trykker på cast-knappen, hvorefter billedet sendes over på tv-skærmen trådløst. Aktiverer du "Remote start"-funktionen fra skærmens menu kan du desuden "caste" til skærmen, når den er slukket, hvorefter den automatisk tænder, men vær opmærksom på, at det hæver stand-by-forbruget til svimlende 20W. Til sammenligning kan Apple TV modtage indhold i standby og kræver kun 0.4W for at muliggøre det. Der må sidde en udvikler et sted med røde ører.

Efter opsætning af skærmen havde vi 8,2 GB fri lagerplads til at installere apps. Det er ikke muligt at udvide lagerpladsen på Sony’s Android TV før version 6.0 frigives.

Der er som sagt ikke det store at tilføje før version 6.0 ruller ud. Læs i stedet vores test af Sony XD93 og test af sidste års tv-skærme og medieboks, herunder Nexus Player og Nvidia Shield.


Betjening

Sony har udviklet en ny fjernbetjening til 2016-modellerne. Den er opbygget om samme grundtanke; en stor aflang fjernbetjening med masser af knapper. Der er en stor, rød Netflix-knap lige i midten og ved siden af en Google Play-knap, som tager dig til filmbutikken i Google Play. Materialet er en slags gummi.

Torben Rasmussen har allerede givet sit besyv med, hvad angår den nye fjernbetjening i testen af Sony XD93 og det vil jeg gerne støtte op om. Fjernbetjeningen føles ekstremt billig. Det er ærlig talt svært at forstå, hvorfor tv-producenterne dedikerer så lidt tanke til den primære input-enhed til tv-skærmen. Det er dér hvor teknik møder brugeren og fjernbetjeningen er alt andet end en uvæsentlig enhed.

Sony’s fjernbetjening er opdelt i to dele, øvre og under, og når man griber fast om den og trykker på en knap oplever man ofte, at huden klemmes i samlingen, hvilket bestemt ikke er behageligt. Når du griber ordentlig fast føles underdelen også løs. Det er den som sådan også, for det er her batterier indsættes, men stadig…



Jeg kan godt lide den gummi-agtige følelse på selve fjernbetjeningen, men ikke på knapperne. Jeg kan også godt lide, at fjernbetjeningen er bluetooth-baseret, så man ikke behøver at pege direkte på skærmen. Derudover hader jeg nærmest alt ved den nye fjernbetjening.

Google lader ikke til at diktere, hvordan Android TV skal styres ud over at kræve, at producenterne indbygger en mikrofon til stemmekommandoer. Det er måske fint, at Google ikke udøver ekstrem kontrol, men jeg kan alligevel ikke lade vær med at tænke på, at fjernbetjeninger er fanget i et gammelt paradigme. For at forstå dette, så kig blot på fjernbetjeningen til den nye Apple TV-boks. Apple TV er opbygget om streaming (ikke gammeldags analog-dikteret tuner-teknologi), hvilket har tilladt Apple at starte forfra og skabe en fjernbetjening, der er ekstremt simpel. Man ved hvad hver enkelt knap gør, for der er ganske få og det er skarpt defineret, hvad hver knap gør. Brugerfladen på skærmen er opbygget til at matche.

Det samme kan ikke siges for Sony og Android TV. Fjernbetjeningen er stadig styret af koncepttanker fra dengang tv-kanaler var det eneste, som vi så i flimmerkassen; en knap per funktion. På den ene side er det vel oplagt, da mange brugere stadig ser kanaler, men det betyder også, at hele brugerfladen og styringen er fanget i en form for limbo; ikke for alvor klar til at omfavne apps på tv-skærmen.

Sony er i øvrigt stoppet med at levere to fjernbetjeninger.

Skærmene kan desuden styres fra mobil/tablet med den gratis ”TV SideView” app fra Sony. Har du en iPhone understøtter app’en sågar 3D Touch, så du kan trykke hårdt på ikonet og hurtigt gå til specifikke sektioner i app’en brugerflade. App’en er en af de bedste blandt tv-producenter. I app’en kan du se tv-guiden og trykker du på en kanal, reagerer tv’et ved at skifte til kanalen. Du kan også planlægge optagelser fra app’en og starte apps på tv’et. Brugerfladen er OK, men kan være en smule forvirrende til tider. Hvis Sony opdaterede brugerfladen til at være lidt mere brugervenlig, ville de have en vinder.


Tv-kanaler, optagelse & lyd

Vi vil ikke gennemgå facetterne af tv-kanal-platformen og optagelsesfunktionaliteten igen, for den er ikke ændret i forhold til testen af Sony XD93.

Optagefunktionaliteten virker ligesom på XD93, da XD85 også har to tunere.

HbbTV virker som tiltænkt. Vi oplevede dog nogle enkelte gange, hvor den røde knappe ikke ville starte DR TV som tiltænkt. Der syntes ikke at være noget mønster i det, men så snart vi skiftede kanal, virkede det igen.

Højttalerne i tv’et er ret svage. Det er gemt bag skærmen, så man ikke ser dem fra fronten og det lyder som om, at lyden reflekteres ud mod brugeren via foden. Det giver en form for direkte lyd, der nærmest bliver for direkte og tynd. Der mangler dybde og nuance i lyden. Der er heller ikke meget bas i lyden. Vi anbefaler, at du overvejer en soundbar eller anden lydløsning, selv til blandet tv-brug.

Sony XD85 test



Kalibrering

Standardindstillingerne på XD85 er nogle af de værste, vi har set fra Sony til dato. Farverne er ekstremt overmættede og upræcise eftersom Sony har valgt at presse alt indhold ind i det større DCI-P3 farverum, som panelet understøtter. Styr udenom at bruge "Standard"-profilen.

Heldigvis har Sony inkluderet farveprofiler, som er langt bedre. F.eks. "Cinema Pro"-profilen, som gengiver ganske præcise farver. Vi kan godt lide denne profil fordi den er tæt på film- og tv-branchens reference-niveauer. Farvetemperaturen er godt nok lidt en tand for høj og der er en lille underrepræsentation af rød i billedet, men det er småting. Vi skulle derfor også kun foretage små justeringer for at ramme det kalibrerede resultat, som ses herunder. Vi er meget tilfredse med resultatet. Vores indstillinger kan findes i tabellen i næste sektion.

Vi har også taget en måling af hvor stor en andel af DCI-P3 farverummet, som XD85 rent faktisk dækker. Som du kan se nedenfor mangler der er smule i det grønne område, men skærmen rammer næsten fuldt ud på rød og blå. Skærmen er stadig ikke 100% i mål hvad angår DCI-P3 dækning. Dette farverum skal i øvrigt kun bruges, når du sender HDR-indhold i skærmen, f.eks. fra en UHD Blu-ray eller HDR-streaming fra Netflix. Vi kalibrerer endnu ikke HDR-profilen.



Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Målinger Out-of-boxKalibreret
Sortniveau0.26 cd/m20.17 cd/m2
Lysstyrke218 cd/m2 130 cd/m2
Kontrast839:1765:1
Max lysstyrke (HDR)318 cd/m2 -
Input lag64 ms35 ms (Game Mode)

Strømforbrug Out-of-box Kalibreret
Til97 W67 W
HDR120 W-
Standby0.3 W (20W med remote start)-

Tidsmålinger Tid
Opstart (indtil responsiv)6 s
Opstart (indtil billede vises)4 s
Opstart (med Chromecast)7-10 s
Netflix app opstartstid10 s
Youtube app opstartstid5 s
Blockbuster app opstartstid6 s
TED Talk app opstartstid6 s

VideofilSpecs Status
Dubai 4K4K (3840x2160 pixels) – 23.976fps – 10 bit colors - BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 51.4 Mbps bitrate – HEVC - .ts fileVirker
Costa Rica HD HD (2560x1440 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 6.54 Mbps bitrate – VP9 - .mkv file Virker
Costa Rica 4K 4K (3840x2160 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 12.71 Mbps bitrate – VP9 - .mkv fileVirker
Terrifying Pyroclast 4K 4K (3840x2160 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – variable bitrate – VP9 - .mkv file Virker
Big Buck Bunny HD (.ts version) HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 2.5 Mbps bitrate – 60fps - HEVC - .ts fileVirker
Big Buck Bunny HD HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 60fps - 2.2 Mbps bitrate – HEVC - .mkv fileVirker
Jellyfish HD HD (192x1080 pixels) – 8 bit colors – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 98.3 Mbps bitrate – AVC - .mkv fileVirker
LG Arctique 4K 4K (3840x2160 pixels) – 8 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 50.0 Mbps bitrate – 29.970fps - AVC - .mp4 fileVirker
Eutelsat 4K demo 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 23.1 Mbps bitrate – 50fps - HEVC - .ts fileVirker
HDR Camp HDR (high dynamic range) - 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – BT.2020 color space – 4:2:0 subsampling – 75.6 Mbps bitrate – 59.940fps – HEVC ([email protected]) - .mp4 fileVirker
HDR Smurfs 2 clip HDR (high dynamic range) - 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – BT.2020 color space – 4:2:0 subsampling – 56.4 Mbps bitrate – 23.976fps – HEVC (Main10@L5) - .mp4 fileVirker
HDR Chappie clip HDR (high dynamic range) - 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – BT.2020 color space – 4:2:0 subsampling – 60.3 Mbps bitrate – 23.976fps – HEVC (Main10@L5) - .mp4 fileVirker
Ghost Towns 8K8K (7680x4320 pixels) – variable frame rate – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 20.7 Mbps bitrate – AVC - .mp4 fileFejler

GruppeIndstillingVærdi
BilledprofilBiograf Prof
Lys11 (højre hvis MotionFlow = Clear)
Kontrast90
LyssensorTil/Fra
Avanceret Gamma-2
Sortniveau50
Auto lokal nedtoningFra
Adv. kontrastforbedringFra
ColorFarvemætning50
FarvetemperaturEkspert 1
FarvespektrumAuto
Levende farverFra
RGB 2-punkt RødjusteringMax
Grønjustering-4
Blåjustering-5
Rød bias+1
Grøn bias0
Blå bias-4
KlarhedSkarphed50
Reality creationManuel
Opløsning20
Mastered in 4KTil
Reduktion af tilfældig støjFra
Reduktion af digital støjFra
BevægelseMotionFlowFra / Tydelig / Custom

Bemærk: Hvis du sætter MotionFlow til "Tydelig" eller "Custom" bør du hæve indstillingen for lys, da skærmen ellers bliver meget mørk. Du kan også aktivere lyssensoren, hvilket medfører, at skærmen automatisk justerer lysstyrken i forhold til stuens lysniveau. Det kan være en fordel, hvis du ser tv i både dagslys og aftentimerne.


Sony XD85 test


Billedkvalitet

I og med, at Sony har skiftet til IPS LCD-panel i dette års 8-serie, følger det, at skærmene har andre fordele og ulemper end forgængeren X85C, der brugte VA LCD-paneler. Når det er sagt, så er det dog vigtigt at huske, at flere af de elementer, som har gjort Sony’s skærme populære over årene, herunder selskabets gode billedprocessor, er intakte.

Måske kender du allerede karakteristika ved hhv. VA og IPS paneltyperne, men ellers kan det siges, at den primære forskel er, at førstnævnte har god kontrast men svage betragtningsvinkler - vice versa med IPS.

Med det in mente begyndte vi at undersøge skærmens gengivelse af SD og HD-indhold. Som nævnt i kalibreringsafsnittet er "Standard"-profilen ganske forfærdelig. Vel nok den værste vi endnu har set fra Sony. Undgå den og skift til en anden eller brug vores indstilling. Farverne blev meget bedre efter kalibrering og XD85 kan sagtens gengive meget præcise farver. I aftentimerne står det dog tydeligt, at IPS-panelet har ret dårlig kontrast. Billedet mangler simpelthen noget dybde og intensitet.

XD85 har omvendt dejlig og præcis billedprocessering, der behandler SD og HD-signaler godt. Billedet opskaleres efter hensigten og dårlige signaler i f.eks. interlaced gøres tilforladelige at se på. Skærmen er således aldeles velegnet til tv-kanaler og andet indhold i lav billedkvalitet.

XD85 håndterer også 4K-indhold godt. Kvaliteten af indholdet afhænger naturligvis af kilden, men XD85 viser det alligevel godt uden nævneværdige problemer. Her bør vi nok også tilføje, at opskalering fra HD til 4K ikke forbedrer HD-billedet, uanset hvad producenterne måtte hævde. For at opleve 4K skal du have indhold i 4K. Og for at opleve potentialet i skærmen skal du derfor også over i noget andet end tv-kanaler, der stadig højest tilbyder 1080i og typisk 720p. Både Netflix og YouTube leverer 4K og det understøtter tv’et.



Sony hævder - ligesom konkurrenterne - at deres mellemklasse-tv i år understøtter HDR (high dynamic range). XD85 har dog ikke hardwaren til at gengive HDR; i Sony-lingvistik mangler den "X-tended Dynamic Range Pro". Så hvorfor påstå det? Tja, det er korrekt at skærmen kan modtage HDR-materiale og processere indholdet. Vi prøvede flere forskellige HDR-klip og skærmen identificerede dem korrekt.

Men når hardwaren ikke er på plads, så er effekten begrænset. I visse scener, særligt scener der foregår udendørs, bemærker man hvordan f.eks. himlen er lidt lysere og mere intens. Billedet er en smule mere levende og tro mod farverne omkring os i verden, men det skyldes i praksis et delelement, som branchen har inkluderet som del af HDR-begrebet; navnlig stort farverum.

XD85 understøtter en stor del af DCI-P3 farverummet (se målingen i kalibreringsafsnittet), som er udviklet til biografer, og på den måde kan den nå mere mættede farver end traditionelle skærme. I Sony-sprog kaldes det "Triluminos". Denne forbedring kan dog ikke bruges sammen med normale HD Blu-ray-skiver eller "normalt" 4K-streaming, fordi disse typer indhold er enkodet i det gamle og noget mindre Rec.709 farverum.

Så ja, du kan sende HDR-materiale til tv’et og få en synlig effekt. Indhold i bedre kvalitet vil altid gøre noget for billedoplevelsen, uanset tv-skærm. Og det er jo netop det, som er tilfældet med HDR-materiale, der er enkodet i det såkaldte SMPTE 2048 EOTF, som er en ny, mere effektiv måde hvorpå data omdannes fra data til lys/farver. Det er første ”data->lys”-funktion, som er lavet til digitale skærme. Vi frigører os endelig af den analoge arv.

Men sammen med den de mindre forbedringer, som kan trækkes ud af et HDR-signalet, følger flere problemer på XD85. Fordi skærmen fra Sony ikke har hardwaren til at gengive HDR (ja, vi ved at den har nogle få zoner til styring af lyset, men det er ikke nok), så sker der ganske underlige ting på billedsiden, når HDR-indhold afspilles. Når et HDR-signal sendes til skærmen hæves lysstyrken f.eks. til max-værdien, hvilket betyder, at hele billedet bliver lidt udvasket og at lysgennemfald (clouding) i hjørner af panelet tydeligt træder frem. De sorte barer i top og bund af film bliver også grålige. Det med at lysstyrken hæves til maks skal ikke forstås på den måde, at hele billedet bliver ekstremt lyst. Overordnet er det ikke meget lysere end på normale skærme, men det gøres for at kunne gengive f.eks. en sol eller himmel med mere intensitet.

Når vi ser HDR på XD85 er det meget tydeligt, at vi kigger på et IPS LCD-panel. Skærmen har simpelthen ikke tilnærmelsesvis sortniveauet til at kunne lege med i HDR og når lysstyrken i skærmen hæves til det maksimale betyder det at sortniveauer og skyggedetaljerne i billedet forværres betydeligt. Som vi har sagt ofte før, så handler HDR ikke om maksimal lysstyrke. HDR handler om hele dynamikområdet, deraf navnet.

XD85 understøtter også Netflix’s HDR-streaming. Netflix tilbyder på nuværende tidspunkt kun en enkelt tv-serie i HDR, navnlig Marco Polo. Det er ikke den bedste demonstration af HDR, da man kun sjældent bemærker HDR-effekter. Forhåbentlig får Netflix noget bedre HDR-indhold i kataloget senere.

Vores oplevelse med UHD Blu-ray var ikke meget anderledes. Farver ser bedre og mere mættede ud pga. det større farverum, men hele billedet bærer karakter af, at bunden af billedet, sortniveauet og skyggedetaljerne, udvaskes i ret markant grad.

Vi brugte desuden tre videoklip, som vi har i både SDR (standard dynamic range) og HDR (high dynamic range) til at undersøge forskellene. I HDR-klippene bemærkede vi i øvrigt, at panoreringer havde en tendens til at hakke en tand mere end i SDR-klippene. Vi kunne ikke identificere præcis hvorfor. Fotos af klippene kan ses herunder, men det skal understreges, at vores kamera ikke tager billeder i HDR og din skærm ikke kan vise HDR, hvorfor billederne ikke er helt repræsentative. Du burde dog alligevel fornemme, at farverne i HDR er mere mættede. Det var sværere at fange problemerne med de svage sortniveauer i HDR-tilstand, men se evt. vores billeder af lyshomogeniteten på skærmen længere nede for at få en idé.



Vi vil ikke fælde generel dom over HDR-gengivelse på mellemklasse-tv endnu, da der naturligvis kan være forskel på skærmene og vi gerne vil teste lidt flere, men ud fra hvad vi har set på XD85, så rokker det ikke på vores opfattelse af, at HDR ikke kan lade sig gøre på mellemklasse-skærme. Og hvis vi må tillade os at skyde med spredehagl, så synes vi, at det er ærgerligt, at "UHD Premium"-logoet også tildeles LCD-skærme med kant-LED. Vi er bekymrede for, at ikke engang "UHD Premium" sikrer den HDR-oplevelse, som indholdsbranchen havde forventet. Tv-branchen er ofte sin egen værste fjende. Men som sagt, lad os vente med konklusionerne.

Eftersom at XD85 understøtter VP9-dekodning (en af to efterfølgere til MPEG4) kan du nyde YouTube i 4K-opløsning. YouTube vil senere på året begynde at understøtte HDR og Sony siger, at de også vil understøtte det såkaldt VP9-Profile2, der muliggør det. Det kan vi ikke uafhængigt bekræfte, da YouTube ikke har åbnet for sluserne endnu.

Traditionelle HD Blu-ray-skiver afspilles pænt på skærmen og 1080p24 formatet håndteres korrekt. Sony har også fikset det problem med at afspille 23.976Hz på streamingtjenester, såsom Netflix, der prægede sidste års modeller. Sidste års modeller har fået en softwareopdatering, der retter det.

Som vi allerede har været inde på, mangler billedet noget dybde, hvilket kan tilskrives IPS-panelet. Vi målte et sortniveau på 0.19 nits (eller cd/m2) efter kalibrering, hvilket er højt selv for et IPS-panel. Vi roste sidste års X85C model for det gode sortniveau og generel god billedkvalitet. Desværre betyder skiftet til IPS, at XD85 er et dårligere tv billedmæssigt, efter vores mening. Det får hele billedet til at se en smule svagt og kontrastfattigt ud. Selvom skærmen henter lidt på det større farverum, hvilket synligt forbedrer billedet, når HDR-indhold afspilles, så er det ikke nok til at rokke på vores oplevelse af, at XD85 er en nedgradering.

Det hjælper heller ikke, at lysfordelingen er ujævn. Det sker på alle LCD-skærme og er et ganske normalt problem, men er ofte værre på IPS-paneler og paneler med kant-LED. XD85 bruger begge dele. Som du kan se nedenfor er der problemer med bleeding/clouding på vores eksemplar.



Hvis du har en PlayStation eller Xbox spilkonsol, bør du gå op i input lag på tv-skærme. Det definerer den forsinkelse der er på billedet. Forsinkelsen kan også fornemmes, når man trykker på knapperne på spilcontrolleren. Det laveste input lag vi målte på XD85 var 35 ms (i game mode), hvilket er ret godt, men ikke det bedste i klassen. Under 50 ms betragtes generelt som acceptabelt. Vi noterede heller ikke problemer med slør på bevægelse. Gengivelsen af bevægelse er generelt over gennemsnittet for skærme i mellemklassen.

Tv’et understøtter ikke 3D. Kun Sony’s 9-serie understøtter det i år.

Betragtningsvinklerne er brede, hvilket var forventet idet XD85 bruger IPS-panel. Farver ændrer sig godt nok en smule fra yderligere vinkler, men slet ikke så meget som på LCD-skærme med VA-panel. XD85 kan sagtens nydes i en stue med flere forskellige kiggepositioner. Kun OLED-skærme har bedre betragtningsvinkler.



Konklusion

På papiret er Sony XD85 efterfølgeren til sidste års populære X85C, men i virkelighed er det en markant anderledes skærm. Det skyldes, at Sony har skiftet fra VA LCD-panel i sidste års skærm til IPS LCD-panel i XD85, og det har åbenlyse konsekvenser. Først og fremmest betyder det, at Sony har ofret sortniveauet for bredere betragtningsvinkler.

Er det et godt kompromis? Det afhænger af dine tv-vaner. Hvis du primært ser tv i dagstimerne, så vil du måske ikke bemærke det dårligere sortniveau i udpræget grad. Hvis du omvendt ser tv i aftentimerne, så er det ret tydeligt, at skærmen er kontrastsvag. Omvendt er betragtningsvinklerne nu egnede til stuer med flere kigge positioner.

Som samlet pakke, mener vi imidlertid, at billedkvaliteten er en nedgradering i forhold til forgængeren; selv når man tager udvidet farverum og påstået HDR-understøttelse med i ligningen. Hvad angår HDR, så mener vi ikke, at skærmen tilnærmelsesvis kan gengive HDR og det skyldes simpelthen, at den ikke har hardwaren til det. Hvis HDR er på din ønskeliste, så synes vi, at du skal kigge på skærme med bagbelyst LED og zone-styring – eller endnu bedre OLED. Sony XD93 er også en betydeligt bedre skærm. Forstå os ret, XD85 er ikke et dårligt TV og der er flere lyspunkter, herunder gengivelse af bevægelse og lavt input lag, men tv-markedet er et konkurrencepræget felt.

Android TV er på den anden hånd blevet bedre. Det skyldes ikke hardware for Sony har valgt at bruge præcis samme chip, men is tedet softwareoptimering fra Google. Indbygget Chromecast er fedt og kan bruges selv når tv’et er slukket (dog med højere strømforbrug til følge). Vi har imiderltid stadig den første danske app til Android TV til gode og styresystemet er ikke der, hvor det skal være endnu.

Vi havde håbet, at Sony ville forbedre 8-serien igennem løbende iteration. Det kunne have ført til noget fantastisk. I stedet har selskabet skabt en komplet anderledes skærm. Det føles lidt for tilfældigt. Hvis du vil have et Sony TV, anbefaler vi, at du seriøst overvejer opgraderingen til XD93 - nok ikke en tilfældig strategi fra Sony’s side.


55"
65"
75"

Pæn farvegengivelse og udvidet farverum
Fornuftigt input lag
Indbygget Chromecast
Brede betragtningsvinkler
God gengivelse af bevægelse


Standardindstillinger
Svagt sortniveau
HDR ikke godt
Dårlig fjernbetjening
Mangl. danske apps til Android TV


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |