Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Chromecast 2 - FlatpanelsDK

Test: Chromecast 2

|


Google lancerede den første Chromecast for lidt over to år siden. Den er i mellemtiden vokset til at blive en af de bedst sælgende streaming-enheder til tv-skærmen med over 20 millioner solgte. Her er anden generation af Chromecast med forbedret WiFi WiFi (5GHz + ac), Fast Play og et nyt design. Den er dog stadig begrænset til højest 1080p HD-kvalitet.

I og med at den nye Chromecast er en mindre opdatering af produktet, vil vi ikke gå i detaljer med alle aspekter af oplevelsen. Se dette som en opfølgning til vores test af den første Chromecast.

Pris og forhandler:

Specifikationer

Op til 1080p HD
512MB RAM
(HxBxD)51.9 x 51.9 x 13.49 mm
39.1 g
HDMI (1x)
Micro USB
Op til 5.1 surround
WiFi (2.4 & 5GHz – n + ac standard)
Ethernet (via adapter, ekstraudstyr)
Bluetooth
MPEG4
VP8
Ingen fjernbetjening
Quick start manual
HDMI-kabel fastmonteret
USB-kabel
Strømadapter (1.75m strømkabel)
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online


Chromecast 2 test

Første indtryk

Den første Chromecast lignede en USB-dongle, mens den nye er en cirkulær konstruktion, der skal bidrage til at forbedre WiFi-forbindelsen, ifølge Google. Den kommer i tre farver, hvor de to farverige varianter kun sælges igennem Google’s online-butik, men eftersom at den er beregnet til at sidde bagpå tv’et, betyder farvevalget reelt intet.

Den tilsluttes præcis ligesom den gamle; altså med et HDMI-kabel - der sidder fast på enheden - til tv-skærmen. Chromecast skal også bruge strøm og det kan hives ud af USB-porten på tv’et eller alternativt fra stikkontakten i væggen. Det er ikke alle tv-skærme der har en USB-port og det er ikke altid, at der kan leveres strøm nok, men på de fleste nye skærme skulle det ikke være et problem.

HDMI-kabel er lavet af gummi og er et par centimeter langt. Google har besluttet at satse på denne løsning, fordi det giver brugeren mulighed for at flytte Chromecast-enheden lidt væk fra andre tilsluttede dongles i skærmen. Dermed kan WiFi-signalet forbedres, argumenterer Google.

Bagsiden har noget tekst påtrykt. Den er i øvrigt lavet i Kina (hvis du undrede dig).



Brugerflade & features

Opsætningen af Chromecast forløber nemt. Du skal blot tilslutte den en af skærmens HDMI-indgange. Herfra mødes du af en menu på skærmen, som guider dig igennem processen. Den fortæller dig, at du skal hente Chromecast-app’en til din telefon (Android eller iOS), hvorfra du vælger WiFi-netværk, skriver adgangskoder og klarer et par andre ting. Det er nemt nok for alle, som er fortrolige med smartphones.

Ligesom på den første Chromecast er der ingen egentlig brugerflade på tv-skærmen, da Chromecast er designet til at læne sig op ad en telefon eller tablet. På telefonen kan du åbne enhver app, der understøtter ”Google Cast”-protokollen, og trykke på det lille ”cast”-ikon, typisk i øverste højre hjørne. Chromecast-enheden tager herefter over og streamer video direkte fra serveren, hvilket betyder, at du får god og stabil billedkvalitet, typisk i HD (afhængigt af hvad tjenesten tilbyder). Det betyder samtidig, at du kan bruge telefonen til andre opgaver imens, men naturligvis også, at Chromecast ikke virker uden en telefon/tablet (eller PC, men her er der begrænset funktionalitet). Ingen fjernbetjening kan løse opgaven for dig.

Chromecast 2 test


Det er en vigtig og væsentlig distinktion i forhold til andre trådløse teknologier såsom Miracast, hvor hele skærmen fra telefonen spejler sig på tv-skærmen. Hvorfor? Flere årsager:
1. Miracast-tilgangen er dårlig for billedkvalitet. Hvis du eksempelvis streamer fra Netflix, så tror Netflix, at der streames til en telefon – selvom der spejles til tv-skærmen - hvorfor du får dårligere billedkvalitet med lav bitrate.
2. Miracast trækker massivt på batteriet.
3. Video via Miracast kan være hakkende og ustabil, da det kræver en kontinuerlig strøm af video fra server -> telefon -> tv-skærm. Altså tre knudepunkter.
4. Med Miracast kan du ikke bruge din telefon til andet, mens du streamer til tv-skærmen, da billedet jo spejles.

Chromecast kan som bekendt også spejle hele billedet fra en telefon eller en web-browser, men det er ikke hovedformålet med enheden. Dens vigtigste opgave er at overtage streaming-signalet fra serveren. Det er i øvrigt præcis samme måde Apple’s Airplay har virket i årevis – længe før Chromecast kom på markedet.

Men tilbage til Chromecast. Som nævnt er der ingen brugerflade på tv-skærmen. Det eneste det fremgår på skærmen, når du ikke ser video, er baggrundsbilleder fra rundt omkring i verden; smukke fotos taget af forskellige mennesker. Det er et enkelt men velfungerende princip, som har gjort Chromecast til det hit, som den er.

Det er naturligvis ikke nyt for dem af jer, som allerede ejer en Chromecast - det fungerer på præcis samme måde på den gamle og den nye - men det er værd at have i baghovedet, at alternativet til denne tilgang er en medieboks med fuld brugerflade på skærmen, f.eks. ”Android TV”-bokse (Nvidia Shield, Nexus Player) eller den nye Apple TV-boks.

Den mest markante nyhed i Chromecast 2, fra et brugeroplevelsessynspunkt, er den nye, opdaterede Chromecast-app til Android og iOS. Desværre virker den endnu ikke i Danmark, men lad os alligevel runde hvad det handler om. App’en kan nu anbefale nyt indhold fra dine foretrukne tjenester. Du kan også søge på indhold på tværs af tjenesterne med et søgefelt (virker med Netflix, Hulu og Google Play), hvilket er tidssparende og nyttigt. Når du finder noget, kan du trykke på indholdet, og så sendes du videre til den relevante app. Den foreslår desuden nye apps/tjenester, som fungerer med Chromecast (virker i Danmark) og giver dit et link til at downloade app’en. Google har sagt, at funktionerne rulles ud til flere lande i fremtiden.

Lad os kigge nærmere på sagerne.


Målinger

Vores nye “måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en kort gennemgang af hvordan vi måler under testen.

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
Til (passiv - backdrop)1.7 W-
Videostreaming1.8 - 2.4 W -
Gaming2.5 W -

TidsmålingerTid
Opstart af Netflix5-8 s (Fast Play ikke aktiveret endnu)
Opstart af Youtube7-11 s
Opstart af Vimeo8-10 s
Opstart af TED13-16 s
Opstart af DR TV11-15 s
Opstart af Youtube7-11 s
Opstart af Viaplay9-11 s
Opstart af Plex 10-18 s
Opstart af TuneIn Radio 3-4 s
I ovenstående tabel har vi inkluderet tidsmålinger. Tallene indikerer, hvor lang tid det tager at starte en video på tv-skærmen fra det punkt, hvor der trykkes på ”cast”-knappen i app’en første gang. Når en app herefter har etableret forbindelse til Chromecast, vil efterfølgende ”casts” tage kortere tid. Omvendt skal du være opmærksom på, at det også tager tid at låse telefonen op og starte app’en, hver gang du vil så noget.

Chromecast som medieafspiller

Som nævnt er det grundlæggende koncept uændret. Den væsentligste forskel på lanceringen for to år siden og lanceringen nu, er at Chromecast understøtter tonsvis af tjenester fra start. For to år siden, da vi anmeldte den første Chromecast sagde vi, at potentialet var mere interessant end produktet var. Nu står vi her med en ny Chromecast, der understøtter næsten alle væsentlige danske og internationale streamingtjenester.

Ved præsentationen lagde Google vægt på en ny funktion kaldet Fast Play. Idéen er at gøre ”cast” hurtigere, så det tager kortere tid at starte en video. Det virker ved at tillade, at app’en må ”pre-buffer” video på Chromecast, så snart den registrerer, at der er en Chromecast i hjemmet.

Chromecast 2 test


Desværre virker Fast Play ikke endnu, og det kommer først til udvalgte apps i ”starten af 2016”. Netflix bliver en af de første tjenester, som understøtter det, og der var for nylig nogle rapporter om, at en opdatering til Netflix-app’en aktiverede Fast Play, men det er forkert. Netflix skar godt nok nogle sekunder af ventetiden af, men de har endnu ikke Fast Play. Der er samtidig lidt forvirring om, hvorvidt Fast Play også vil virke på den gamle Chromecast og på ”Android TV”-skærme og bokse. Svaret fra Google lader til at være ja.

Og så er der den forbedrede WiFi-forbindelse. Den nye Chromecast understøtter nu ”ac” WiFi (teoretisk op til 433 Mbps) over 5 GHz-båndet. Det er en herlig forbedring, særligt hvis du bor i byområder, hvor mange lejligheder bruger den ældre "n" WiFi over 2,4GHz båndet, der efterhånden er ret belastet. Hvis du ikke allerede har et ”ac” WiFi i hjemmet, så kan vi herfra redaktionen anbefale at opgradere. De fleste nye enheder understøttet ”ac” WiFi i dag. Chromecast har derimod ikke MIMO (multiple-input and multiple-output); kort fortalt en teknologi til at modtage og sende data på flere antenner samtidig. Det ville måske nok have været en mere markant forbedring, men det lille hylster til Chromecast har nok sat begrænsningerne. I vores test oplevede vi ingen større problemer (men havde stadig et par drop-outs) med at holde en stabil forbindelse – i hvert fald når vi brugte 5Ghz. Vi oplevede ingen betydelige forbedringer ift. den gamle, når vi brugte 2,4Ghz WiFi.

Siden lanceringen har der været spekulation om hvorvidt Google kan tilføje understøttelse af 4K-video, men det ser vi ikke ske. MIMO ville være et vigtigt komponent til at sikre stabil afspilning af 4K, men endnu vigtigere så lader den nye Chromecast ikke til at understøtte hverken HEVC eller VP9-formaterne, som er komprimeringsformater, der er udviklet til 4K. Særligt sidstnævnte er en overraskende udeladelse eftersom det er Google’s eget komprimeringsformat, som i dag bl.a. bruges til at forbedre billedkvaliteten og sænke båndbreddekravene på YouTube.

Det er naturligvis muligt, at Google ikke har aktiveret VP9 i hardwaren endnu, men vi tvivler stærkt (her er Google officielle liste over formater). Vi forsøgte at tvinge VP9-kodet indhold til enheden, men uden held. Den afspiller naturligvis MPEG4 H.264-enkodet indhold uden vanskeligheder. Med andre ord; der er ingen væsentlige forbedringer hvad angår videoformat-understøttelse og det er lidt skuffende. Den maksimale opløsning er stadig 1080p i 30 billeder per sekund. Der er således ikke understøttelse af 1080p i 60fps (hvilket hænger sammen med den manglende VP9-support). Lyden går op til 5.1 Dolby Digital Plus og enheden kan lave pass-through. DTS understøttes ikke.

Med de tekniske detaljer på plads, så lad os gå videre til oplevelsen af at bruge Chromecast. Som du kan se i tabellen i forrige afsnit, så har vi inkluderet tidsmålinger. Vi oplevede en smule forbedring på tværs af tjenester ift. den gamle, men ikke før Fast Play lanceres vil man kunne mærke reel forskel. Vi havde et par mislykkede ”cast”-forsøg med Plex, YouTube og Netflix, men generelt oplever vi dog, at Google Cast-protokollen er en smule mere pålidelig end Apple’s Airplay (i hvert fald i den gamle Apple TV-boks, den nye har forbedret Airplay, som vi kigger nærmere på i en anmeldelse).

Apps fungerer på samme måde. Åbn Netflix, YouTube, DR TV, Plex, HBO Nordic eller hvad du nu har og tryk på ”cast”-knappen. Videoen starter på tv-skærmen og du kan nu bruge telefonen til andre opgaver. Herligt. Du styrer fortsat afspilningen igennem app’en. Hvis din tv-skærm understøtter HDMI CEC – det gør de fleste moderne fladskærme – kan du også sætte afspilningen på pause og starte den igen vha. tv’ets fjernbetjening. På vores skærm fungerede det automatisk uden opsætning. Desværre virkede spole-knapperne ikke og det var heller ikke muligt at stoppe afspilningen helt.

Apropos HDMI CEC, så sørger det for automatisk at skifte hen til den HDMI-indgang, som Chromecast er tilsluttet på, når du starter ”cast” af en video. Visse nyere skærme tillader sågar, at skærmen tænder op fra standby. Det er fedt!

En af de nye understøttede apps er Spotify (fungerer også på den gamle). Spotify havde ellers holdt fast i, at de ikke ville understøtte andre ”cast”-protokoller end deres egen Spotify Connect, men de er kommet på bedre tanker. Spotify er naturligvis ikke altafgørende for den Chromecast, som vi her kigger på, da den er beregnet til video, men Google har også lanceret ”Chromecast Audio”, der er designet til at fungere med højttalere. Spotify fungerer i vores tests rigtig fint og som forventet. Google har herudover tilføjes support i Google Fotos, så du nu kan vise alle feriebillederne uden at spejle skærmbilledet. Det har manglet, især i forhold til Apple’s Airplay, hvor foto ”casting” virker fra enhver app, da det er indbygget på iOS-systemniveau.

På trods af en byge af app-udgivelser mangler der naturligvis stadig visse tjenester til Chromecast. I USA mangler en af de allerstørste, navnlig Amazon Video. I Danmark mangler en masse af de mindre streamingtjenester fra tv-kanal-udbyderne. Og så understøttes Apple’s apps såsom iTunes naturligvis ikke.

Chromecast har også nogle unikke funktioner, såsom muligheden for at sætte YouTube-videoer i kø. Det fungerer fint og er en herlig mulighed ved fester eller sammenkomster. En anden fed funktion er gæste-funktionen, som tillader, at man opsætter en PIN-kode, som gæster kan bruge til at forbinde til Chromecast, selvom de ikke er forbundet til dit WiFi-netværk. Det virker også med den gamle Chromecast.


En ting er at eje en Chromecast, en anden ting er hvor ofte den bruges. Et analyseselskab (Frost & Sullivan) hævder, at mindre end halvdelen af de Chromecasts, der blev købt frem til slutningen af 2014, stadig er i brug. Vi kan naturligvis på ingen måde bekræfte dette, men vi har siden lanceringen for over to år siden haft en Chromecast tilsluttet til samme skærm, som også har selskab af Nexus Player, Nvidia Shield, PlayStation 4, Amazon Fire TV og den nye Apple TV (inden da den gamle). Vi har i hele perioden instinktiv grebet efter en af fjernbetjeningerne først, når vi har villet se video på skærmen.

Det er ofte meget hurtigere og nemmere at starte en app på en medieboks, som har en fuld brugerflade på tv-skærmen - i hvert fald for tjenester såsom Netflix. Når man har set tre afsnit af en serie i træk på Netflix, bliver man spurgt om, hvorvidt man stadig kigger med. Det kan være ret besværligt at svare på via telefonen, der først skal låses op. Med tjenester såsom YouTube og Vimeo oplever vi derimod, at vi foretrækker Chromecast (eller Airplay), fordi det er nemmere at indtaste tekst ved søgninger. Dine vaner er nok anderledes, men igennem vores tests har vi fundet, at en altomfavnende medieboks er en betydelig mere tilfredsstillende oplevelse end Chromecast alene. Det er jo værd at bemærke, at mediebokse typisk også har Cast og Airplay indbygget, så man har valget. Det bedste fra begge verdener.

Den nye Chromecast virker i øvrigt stadig ikke på hoteller, hvor der er login (captive portals).

Chromecast 2 test


For nylig gjorde Google det muligt at spille små, simple spil på tv’et vha. Chromecast. Det fungerer på den måde, at telefonen touch-skærm eller sensorer styrer løjerne. Vi har prøvet lidt forskellige typer spil, men ser ikke den store værdi i det. Kataloget og kvaliteten af spillene er simpelthen for dårlig. Hvis du ønsker at spille spil på den tv-skærm via en streamingboks, så kig i stedet på Googles "Android TV" -bokse (Nvidia Shield eller Nexus Player) eller den nye Apple TV-boks - eller køb en dedikeret spillekonsol.

Plex virker også med Chromecast og det er en fiks måde, hvorpå man kan nyde mediefiler, der er lagret på en PC/Mac eller netværksharddisk, på tv-skærmen. Det gør reelt Chromecast til en lokal medieafspiller. I vores tests virkede langt de fleste HD-videofiler og afspilningen forløb forholdsvis flydende. Vi fik endda smidt en 1080p-videofil i 100Mb/s bitrate afsted, men billedet stoppede dog hvert 2. sekund for at buffe. Bufferen blev simpelthen ikke fyldt nok op til at afspilningen blev jævn, men det kan også relatere sig til Plex. Chromecast har dog kun 512MB RAM, så der er naturligvis begrænsninger.

Chromecast 2 test


Vi skrev " forholdsvis flydende " i sidste afsnit, fordi vi gerne ville uddybe. Hvis du allerede ejer en Chromecast, så ved du sikkert, at den ikke understøtter 24Hz, hvilket er den billedfrekvens, som Hollywood-film optages og præsenteres i. I stedet konverterer Chromecast alt indhold til 60Hz før det sendes videre til skærmen. Nogle seere bemærker dette, da det introducerer en smule hak i billedet, mest synligt ved panoreringer over landskaber. Et mere presserende problem er imidlertid, at Google ikke understøtter 50Hz, som er standarden i Europa. Konverteringen fra 50Hz til 60Hz er, for at sige det mildt, ikke tilfredsstillende og det giver en ret hakkende oplevelse ved f.eks. sport på Viaplay eller TV2 Play. Faktisk er det på grænsen til fornærmende overfor europæere.

Vi kan acceptere, at enheden ikke understøtter 24Hz korrekt; det er normen for medieafspillere og frame rate konvertering fra 24Hz til 60Hz er ret god, men det faktum, at Google ikke engang tilbyder en indstilling til at skifte til 50Hz er irriterende. Især fordi brugere har klaget over dette siden den første Chromecast kom ud. Selvom WiFi-signalet er forbedret i enheden, gør det intet for at forhindre hakkeri i video, da det relaterer sig til Hz-konverteringerne.

"Cast"-protokollen understøttes i dag fra Android (naturligvis), men også Apple iOS, Chrome OS og Windows. Hvis du ejer en nyere Android-telefon kan du desuden spejle hele skærmen - hvis du virkelig gerne vil. Flere og flere video- og fotos-apps har dog cast-understøttelse, så vi ser ikke den store nødvendighed. Husk også, at skærmspejling æder dit batteri i lystigt tempo.

Chromecast 2 test


Du kan herudover spejle en fane fra Chrome-browseren via en PC/Mac til tv’et. Google har hævet opløsningen til 1080p med en maksimal bitrate på 5Mb/s, hvilket ikke er særlig meget, og der er i øvrigt en betydelig forsinkelse. Vi mener ikke, at det giver en tilnærmelsesvis god oplevelse. Hvis du ønsker at se YouTube, så brug i stedet cast-knappen. Hvis du ønsker at se film fra en PC eller harddisk så brug i stedet Plex. Hvis du ønsker at se billeder, så brug i stedet en af de fotos-apps, der er understøttet (såsom førnævnte Google Fotos).

Konklusion

Så hvad er egentlig nyt? Tja, designet, men det ser man jo aldrig, da enheden er gemt væk bag skærmen. WiFi-forbindelsen er forbedret, men Google’s vigtigste nye funktion, Fast Play, virker ikke endnu. Alle de nye funktioner vil i øvrigt også virke med den gamle enhed.

Annonce:
I bund og grund er den nye Chromecast ligesom den gamle Chromecast. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting - i mellemtiden har tonsvis af apps fået cast-support - men man må alligevel undre sig over, hvad Google har brugt de seneste 2 år på? Er det her alt? Eller er der nye funktioner, som vi endnu ikke kender til, som rulles ud med opdateringer?

Chromecast er stadig en god lille enhed til streaming, men vi foretrækker generelt medieafspillere med en fuld brugerflade på tv-skærmen. Da vi anmeldte den første Chromecast sagde vi, at potentialet var stort, men produktet mangelfuldt (kun et par tjenester dengang). Nu står vi her lidt over to år efter med en ny enhed, der har bred support og denne gang efterlades vi med et indtryk af, at Chromecast er en god start på streaming-eventyret for rigtig mange danskere, men stadig mest af alt en optakt til mere komplette streaming-bokse.

Pris og forhandler:



Billig
Understøtter mange tjenester
Forbedret WiFi
Android & iOS support
Ny app (fungerer ikke i DK endnu)


Skærmspejling stadig ikke godt
Ingen 50Hz & 24Hz understøttelse
Ingen VP9 (& HEVC) understøttelse
Meget få ændringer (Fast Play virker ikke endnu)



Nærmeste konkurrenter




Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |