Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic CZ950 (4K OLED) - FlatpanelsDK

Test: Panasonic CZ950 (4K OLED)

|


På IFA præsenterede Panasonic i år deres 65" buede OLED-TV og lovede eminent billedkvalitet til en pris i B&O ligaen. Allerede nu er det første eksemplar ankommet til Danmark og FlatpanelsDK har som det første medie fået lov at tilbringe nogle timer alene med skærmen for at få målt den igennem. Hvis du selv vil have syn for sagen har Panasonic Center i Rødovre skærmen stående til og med d. 10. oktober. Læs videre herunder og find ud af om det er køreturen værd...

Panasonic CZ950 er endnu ikke i handlen, men kommer til at koste lige omkring 100.000 kroner i 65".

Disclaimer

Da vi ikke har kunne låne TV’et og dermed teste i kontrollerede omgivelser, så har vi ikke kunne udføre tests lige så grundigt, som vi normalt gør. Betragt derfor dette som et "preview" og ikke en dybdegående anmeldelse af TV’et. Af samme grund lider kvaliteten af vores fotomateriale desværre også en smule. Det er muligt, at vi følger op med nye billeder til testen senere.

Specifikationer

65"
Ultra HD (3840x2160)
HDR (high dynamic range) med software-opdatering
Større farverum (90% DCI P3)
OLED
Passiv 3D
Fod (fast)
VESA vægbeslag
(BxHxD)144,8 x 84,7 x 11,5 cm (uden fod)
27 kg
HDMI (4x 2.0)
USB (3x)
Ethernet
2x CI
Analoge videoindgange
Optisk
HDMI-ARC (1x)
Hovedtelefoner
2.0 stereo
DVB T/T2/C/S2
WiFi (ac-standard)
MPEG4
HEVC
VP9
Panasonic 2014-platform
Remote
Manual
Fjernbetjening
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online




Første indtryk

Panasonic CZ950 deler ret mange karakteristika med LG EG960 i den fysiske fremtoning. Begge er 65" store, buede og forsynede med en hvid bagside. Vi finder samme tynde profil om end CZ950 har en anelse mere fylde i den del hvor elektronikken sidder, som fylder lidt mere af bagsiden end på LG’s model - både i tykkelsen og højden. Der medfølger et dæksel til at skjule de stik der sidder bag på skærmen, som er belagt med alcantara, der vel bedst kan beskrives som kunstlæder. Vi så nu gerne, at man snart fik flyttet elektronikken væk fra skærmen og ned i en ekstern boks, så de ultratynde paneler kunne frigøres fra den pukkel de pt. har på ryggen.

Foden på CZ950 vil nogen måske argumentere for er blevet en anelse for overdesignet med sine mange krumninger, men kvalitetsmæssigt fejler den intet. Den er udført i solidt metal, men det glatte udseende skæmmes lidt af den samling der sidder lige midt på foden bagerst.

Vi finder en del af tilslutningerne i TV’ets venstre side, hvor USB-harddisk og 1 stk. HDMI (ud af 4) kan findes. Bag bagbeklædningen er endnu tre HDMI-porte gemt, samt TV-forbindelsen og LAN porten, som alle peger i den rigtige retning: Nedad. Bagpå finder vi også standard VESA monteringshuller til de der gerne vil vægmontere, men vær OBS på, at du da giver afkald på læder-lookalike-bagsiden.

Rammen omkring skærmen ligner til forveksling LG’s med sin tynde metalprofil og den sorte kant ind til selve panelet. Det lå ikke i kortene, at der skulle løftes rundt på TV’et under vores besøg, så den fysiske vægt undlader vi at kommentere på, men af specifikationerne kan det konstateres, at CZ950 vejer næsten 10 kg mere end LG’en.


Reflektioner i CZ950 er magen til det vi så på EG960 og pga. buen vil man i en vis udstrækning få kompenseret lidt for den blanke front fordi reflektioner sløres af buen. Skærmen er meget lysstærk, så den vil kunne bruges i oplyste miljøer på trods af reflektioner og igen vil jeg fremhæve, at denne feature er den primære grund til at man burde forsøge at bue en skærm i første omgang.

Panasonic CZ950 test



Brugeroplevelse og Features

Da dette er et preview og testen er udført i en butik er det begrænset hvor dybt vi kan nå at komme ind i den daglige brug af TV’et og de features man ville benytte. Vi kan dermed heller ikke vurdere hvorvidt fejl eller mangler måtte eksistere i hverken menuer, TV-tunere eller den generelle software.

Styresystem og smart-TV

Firefox har vi set på ved flere lejligheder og det har været annonceret som Panasonics store sats i år, og derfor var det også en smule forvirrende at se CZ950 starte op med Panasonics gamle 2014-interface. Uden spor af Firefox overhovedet. Vi vil i dette preview ikke gå i dybden med interfacet, da det er identisk med de ældre 2014-modeller, men vi efterlades dog alligevel med et par spørgsmål. Hvorfor har man droppet Firefox i topmodellen? Hvad betyder dette for fremtidige modeller fra Panasonic? Vi skal nok følge op på dette.



Vi finder dog stadig alle de vante apps, såsom Netflix, Youtube og Blockbuster, ligesom TV’et også har HEVC, men VP9 understøttelse (dvs. Youtube) kan ikke vises i 4K endnu. Samtidigt skal man huske på, at Firefox aldrig 100% gennemsyrede Panasonics interface, men derimod blot lå som et overlay der nærmere linkede ind til Panasonics gamle menuer.

Betjening

Vi har ikke set nærmere på de medfølgende remotes i dette preview, men derimod blot benyttet den Panasonic standard-fjernbetjening, som følger med til deres øvrige TV.

Tv-kanaler, optagelse & lyd

TV’et er fremvist med et 4K satellitsignal, men pga. den begrænsede tid vi havde med TV’et har der ikke været tid til at gå nærmere ned i detaljer med tuneren. Vi har dog ikke nogen grund til at tro, at det skulle fungere anderledes end de øvrige TV vi har set i år da Panasonic netop har benyttet sit eget interface til TV-delen på alle TV indtil nu.

Lyden er ikke fair at vurdere i udstillingslokaler, så det er heller ikke forsøgt gjort. TV’et spillede sammen med et Panasonic-anlæg under testen.

Kalibrering

Belært af erfaringerne fra CX800, startede jeg denne gang med Biograf-profilen, hvilket dog viste sig at være spildte kræfter. Efter en komplet indstilling af denne profil blev der målt på THX Cinema-profilen, som - ud over en lidt lav lysstyrke - viste sig at producere resultater med dE værdier på 1 eller derunder på alle gråtoner. Ved blot at skrue lidt op for belysningen rammer vi omkring 130 cd/m2 på ren hvid (ABL mønster).

Med andre ord; farverne sidder lige i skabet. Vi er tilbage til de gode gamle plasma-dage, hvor 1 profil er alt hvad der skal til.



NB! Der har ikke været tid til at kalibrere TV’et iht. DCI P3 farverummet – der bruges i biografer - for at se hvor meget af området der vil kunne fyldes ud. Ovenfor (klik på DCI P3) ser du derfor blot en graf over hvor meget af DCI-farverummet skærmen kan udfylde. Som det kan ses, mangler den stadig en del i det grønne område for at kunne hævde fuld understøttelse af DCI P3.

Målinger

Vores nye "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en kort gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Målinger Out-of-boxKalibreret
Sortniveau0 cd/m20 cd/m2
Lysstyrke265 cd/m2 130 cd/m2
KontrastUendeligUendelig
Input lag--

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
On280 W220 W
Standby0.25 W-

GruppeIndstillingVærdi
BilledeProfil THX Cinema
Baggrundslys33
Kontrast60
Lys0
Skarphed50
Farve50
Nuance0
AvanceretFarvetemperaturVarm2
Levende farverFra
Adaptiv baggrundsbelysningFra
Omgivelsessensor Fra
StøjreduktionFra
MPEG RemasterFra
Resolution RemasterFra
Intelligent Frame Control Minimum/Middel
Spilindstilling Til/Fra

I det ovenstående er der udelukkende skiftet til THX Cinema-profilen og skruet lidt op for baggrundslyset. For at undgå hak i billedet bør IFC aktiveres på enten Minimum eller Middel (som dog giver flere artefakter).

Vi måler et effektforbrug, der er en anelse højere end LG's EG960, men ligesom denne, så er forbruget variabelt og afhænger af hvor meget lys der er i billedet.

Panasonic CZ950 test

Billedkvalitet

"Panasonic" og "OLED" i samme sætning. Jeg er klar over, at der er ret mange derude, som har ventet spændt på den dag, hvor andre end LG kan sælge denne type skærm - jeg selv inklusiv. Og når man så har kigget på kurverne ovenfor og konstateret, at farverne sidder lige dér hvor de skal kan man da godt glæde sig lidt til at se på demo-klippene.

Først skal det igen pointeres, at vi har testet TV’et i et butikslokale, så ting som vurdering af black crush og white crush kan reelt ikke lade sig gøre på øjemål. Vi kan dog konstatere, at de artefakter vi så på LG’s EG960 i de helt mørke gråtoner (5 IRE) ikke er til stede på CZ950. De mørke toner står helt rene og generelt er detaljerne i de mørke områder virkelig gode.

CZ950 har ikke fået tilføjet fuld understøttelse af HDR endnu (kommer med en softwareopdatering, HDMI 2.0a skulle være understøttet nu), så vi kan ikke kommentere på hvordan det vil se ud, men at dømme ud fra LG’s EG960 har vi ingen grund til at tro, at tingene er anderledes på CZ950. Vi måler et peak i hvid (10% hvid dækning af skærmarealet) på 450 cd/m2 og hvid på 100% af skærmarealet kan nå op på 150 cd/m2, hvilket er identisk med performance på EG960. Vi ser dermed også de samme utroligt kontrastfyldte billeder, og serveret i 4K er der ikke et øje tørt.

Læs også vores baggrundsartikel om HDR
Læs også vores baggrundsartikel om Ultra HD og større farverum

Som vi var inde på i EG960 anmeldelsen, så giver HDR først for alvor mening, når det kobles sammen med OLED, da du da kan styre højlys og skygger fuldstændigt lokalt og sætte blus på lyset præcis hvor der er brug for det. Panasonic understøtter ikke HDR i det format vore ganske få demoklip foreligger i, så vi må have til gode at se det på CZ950, men potentialet er unægteligt stort – forhåbentligt er det klar, når vi får den næste generation af UHD-afspillere at se.


Bevægelse klares en smule bedre på CZ950 end på EG960, men vores generiske testmønstre til visning af bevægelsesopløsning klarede skærmen ikke så godt. Det er dog underordnet, da disse er lavet i sin tid til ære for plasma-skærmene og du vil aldrig vise sådanne mønstre på dit TV. Panasonic ser således ud til at have arbejdet lidt med OLED-teknologien og formået at få bevægelse gengivet en smule skarpere end hidtil.

Vores medbragte fodbold-klips blev ligeledes vist uden hverken banding eller generende slør på spillere mv., dog med det i mente, at IFC vil introducere lidt fnidder omkring objekter, hvilket især er tydeligt blandt publikum på stadion når der panoreres. Det er dog et spørgsmål om at ofre bevægelsesopløsning for at mindske disse artefakter, hvorimod "Fra" indstillingen af IFC desværre giver en anelse hakken i billedet. Det anbefales derfor at slå IFC til i mindst "Minimum"-indstillingen.

Som på de øvrige skærme med udvidet farverum, vi har set på i år, kan vi blot konstatere, at ja, CZ950 understøtter udvidet farverum og nej, der er ikke noget indhold at vise endnu. Vi må vente med at folde de fulde potentiale af disse skærme ud til senere, men i kombination med HDR, er der potentiale i at få vist farver i et større farverum med mere knald på højlyset, så kom nu med det indhold!



Hvor vi på LG EG960 kunne finde et svagt indebrændt logo på skærmen vha. et langtidseksponeret foto, er CZ950 spritny, at der ikke kan have sat sig ting fast nogen steder. Vi så dog to vandrette linjer midt på skærmen, der rakte tværs hen over panelet med ca. 1 cm mellemrum. Det krævede en ensfarvet grå baggrund at spotte det. Burn-in må dog nødvendigvis også kunne gå hen og blive et issue på CZ950 simpelthen fordi det er OLED. På samme måde som burn-in også kunne forekomme på selv de legendariske Kuro-modeller fra Pioneer i sin tid. Når lyset skabes i hver enkelt pixel kan hver enkelt pixel potentielt ældes forskelligt og hvis man blot piner panelet nok med stillestående elementer så VIL der opstå fastbrændninger.

Vi plejer her til sidst at tage billeder af homogeniteten af belysningen, men pga. de omgivelser skærmen er testet i giver det ingen mening. Dette kan du nok også tydeligt se på de billeder vi har vist igennem dette preview, hvor diverse elementer fra butikken reflekteres i skærmen.

Panasonic CZ950 test


Vores test af input lag vha. Leo Bodnar-måleren forløb heller ikke uden problemer. Måleren gav simpelthen målinger, som var urealistisk lave ift. det man kunne se på øjemål ved at tilslutte en PC, så Panasonic må have implementeret nogle løsninger, der gør måleren forvirret. TV’et føles imidlertid som om inputlag ligger i samme område som LG’s model - måske en smule højere. Spil-profilen forbedrer mærkbart dette, men ikke til et niveau hvor skærmen kan bruges som eks. monitor uden at man tydeligt vil mærke forsinkelsen på musemarkøren. Det er måske forudindtaget, men vi gætter på, at et TV til 100.000 kr næppe indkøbes primært med det formål at spille på det, så det er nok ikke en katastrofe, hvis input lag ikke er det laveste i verden.

Konklusion

Vi har kun tilbragt ca. 4 timer i ene-selskab med CZ950, men som både målinger og tekst ovenfor nok giver udtryk for, er det en skærm i referenceklassen. Farver er helt præcise, sort er sort, grå er fint defineret og der er et enormt overskud i de lyse toner. Vi ser endda en ganske fornuftig bevægelsesopløsning, så alle parametre er i hus for at skabe et TV, der sprænger skalaen.

Af mangler har CZ950 endnu ikke fuld understøttelse af HDR (kommer med softwareopdatering, HDMI 2.0a skulle dog virke nu) og af en endnu uvis grund har Panasonic valgt ikke at bruge Firefox OS på skærmen, hvilket sender et lidt blandet signal. Skeler man lidt til prisen - og det er der jo nogen der gør - kan man heller ikke undgå at bemærke, at CZ950 koster næsten det dobbelte af LG’s EG960 og langt hen af vejen deler de billedegenskaber. LG har webOS at trumfe med, så hvis brugeroplevelsen tæller er CZ950 ret langt bagud i anvendelighed.

Vores preview er ikke komplet nok til at bedømme CZ950 på alle de punkter, som vi normalt evaluerer et TV på. Vi kan dermed heller ikke garantere, at der ikke lurer småting under overfladen, som man først vil opdage hen af vejen. Så hvor det billede vi her har set helt klart er i referenceklasse og på mange punkter er EG960 overlegen, kan vi ikke med overbevisning nok smide en reference-award til CZ950. Dertil vil vi gerne have TV’et hjem under mere kontrollerede forhold.


Reference billedkvalitet
Perfekt sortgengivelse
Brede betragtningsvinkler
Meget præcise farver
God gengivelse af alle gråtoner


Ingen HDR via USB endnu
2014-styresystem
IFC systemet introducerer artefakter, men kræves for at få undgå slør
Input lag bør sænkes
Buet


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |