Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG EG960V (4K OLED) - FlatpanelsDK

Test: LG EG960V (4K OLED)

|


OLED er stadig det helt store samtaleemne på elektronikmesserne og med LG’s 2015 line-up er det tydeligt i hvilken retning de ser fremtiden bevæge sig. Vi har tidligere set på fuld HD modellerne og de har hver gang sat barren for billedkvalitet. Vi har nu fået tilføjet 4K, udvidet farverum og HDR (high dynamic range) til ligningen og fået det pakket ind i webOS 2.0.

Lad det være sagt på forhånd: Forventningerne er høje! Vi tester her EG960V, som er LG’s buede 4K OLED-serie.

Pris og forhandler:

55"
65"

Specifikationer

65"
OLED
Ultra HD (3840x2160)
HDR (high dynamic range)
Udvidet farverum (90% DCI)
Passiv 3D
Fod (fast)
VESA vægbeslag
(BxHxD)144,7 x 82,6 x 5 cm (uden fod)
18.4 kg
HDMI (3x 2.0)
USB (3x)
Ethernet
1x CI
Analoge videoindgange
Optisk
HDMI-ARC (1x)
Hovedtelefoner
2.0 stereo (Harman Kardon)
DVB T/T2/C/S2
WiFi (ac-standard)
MPEG4
HEVC
VP9
webOS (2.0)
Magic Remote
Smartphone-app (LG TV Remote)
Manual
Fjernbetjening
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online




Første indtryk

EG960 deler en række træk med dens fuld-HD fætter EC930 i form af sine hvide bagside og den telefon-tynde profil. Hvor en så tynd profil er særpræget når det kommer til LCD, så er det nok i stedet hvad vi forventer når det kommer til OLED. EG960 er den buede variant af LG’s OLED-model, og ligesom EC930, så finder vi den tynde profil på godt 2/3 af skærmen og den resterende 1/3 huser elektronikken og ind- og udgange. Selvom skærmen således er et stykke fra de papirstynde versioner, vi har set på messerne, så er det dog stadig et flot TV selv set fra siden.

Foden har fået tilføjet en gennemsigtig plastic-del og bundpladen er blevet flad i stedet for det mere organiske form på sidste års modeller. Desværre er den belagt med plastic og virker ret billig taget i betragtning af, at dette er et TV med et prisskilt tæt på de 60.000 kr.

Stikkene på EG960 pejer enten nedad eller ud til siden. Man kunne måske have ønsket at LG havde skelet lidt til visse af konkurrenterne, hvor mange af stikkene kan gemmes bag dæksler og dermed give et mere minimalistisk udseende.

Rammen omkring skærmen er en helt tynd metalprofil og der er kun en tynd sørgekant inde på selve panelet, ligesom det er tilfældet på LG’s tynde LCD-modeller. Så skærmen syner ganske let, hvilket også svarer ganske godt overens med dens fysiske vægt, som er ret lav for så stort et TV.



EG960 har - som alle andre TV på markedet - en blank front, men reflektionerne fra den er virkelig reduceret til et minimum. Kombineret med den buede front, som afhjælper reflektioner, så er dette TV ret stærkt ift. mange af konkurrenterne når det kommer til anvendelighed i lyse omgivelser. Coatingen på fronten giver skærmen en meget mørk overflade, som er med til at fremhæve sortniveauet på skærmen. Under testen har der stået et Sony X85 bag LG'en og den så helt grå ud på overfladen og lignede nærmere et spejl i direkte sammenligning. Billedet herunder er blevet smule rystet, hvilket skyldes at det faktisk er en langtidseksponering på 2.5 sekunder skudt om formiddagen - jeg fik ikke lige brugt remoten til kameraet i dette skud.

LG EG960V test


Brugeroplevelse og Features

Vi har tidligere kigget på webOS 2.0 i forbindelse med LG UF850 og EG960 er baseret på samme platform. For en mere detaljeret gennemgang af systemet henvises til vores test af UF850.

Styresystem og smart-TV

Det mærkes tydeligt, at LG har haft et års forspring ift. konkurrenterne for webOS kører virkelig godt. TV’et starter hurtigt og reagerer hurtigt på tastetryk. Menuerne popper hurtigt frem og man henstilles kun til lidt ventetid første gang apps starter idet styresystemet byder på en meget velfungerende multitasking.


Siden vi så på UF850 har vi stadig ikke fået HBO på smart-platformen, men der er dog et fornuftigt udbud af danske apps såsom TV2 Play, Blockbuster, SF Anytime og Viaplay. Der er også Netflix, YouTube og Spotify.

Menusystemet i webOS 2 har fået et par opgraderinger ift. version 1, hvilket især er anvendeligt når TV’et kalibreres. På EC930 fyldte menuerne en stor del af skærmen og dækkede for de områder man skulle bruge, når man målte på TV’et. Nu ligger menuerne gemt væk i bunden, så man nemmere kan lade dem forblive aktive imens man måler (om end man skal passe på med dét når det handler om OLED, da det vil ændre lysstyrken lidt). Ligeledes er der kommet en "Quick" menu, som det første man møder, når man åbner indstillingerne. Herfra kan man eks. hurtigt ændre profiler på TV’et for både billede og lyd

Som vi også så på UF850, så håndterer TV’et ikke HEVC-kodede filer fra USB, men ellers var der forholdsvis god understøttelse af mediefiler og afspilning starter også i fornuftigt tempo. HDR-indhold understøttes endvidere via USB, og selvom der pt. kun er ganske få klip tilgængelig på nettet, så er det dog positivt, at vi ikke behøver vente på de eksterne afspilleres indtog.

webOS 2.0 på EG960 er identisk med LGs LCD-skærme og da vi tidligere på året berettede om vores oplevelser med webOS 2.0, henviser vi til testen af UF850 for mere information samt en videogennemgang.

Betjening

Magic Remote giver mulighed for styring via bevægelse af en cursor på skærmen, ligesom du kender det fra Nintendo Wii og hvor LG var de første til succesfuldt at introducere dette på TV-platformen, så er der ikke sket så meget med finesserne omkring fjernbetjeningen. Samsungs videreudvikling af denne type fjernbetjening har eksempelvis tilføjet en kapacitiv sensor, som mærker om din finger hviler på "Go" knappen og dermed tænder/slukker for cursoren - dette måtte LG godt kopiere.

LG EG960V test


webOS virker bedst hvis man bruger bevægelses-fjernbetjeningen, men vi er og bliver ikke 100% overbeviste om fortræffelighederne ved denne betjeningsform. Man kan godt navigere udelukkende ved brug af knapper og flere steder i menuerne giver det også bedre mening.

Tv-kanaler, optagelse & lyd

TV-guiden ligner sig selv, med måske en enkelt eller to kanaler for lidt i listen. Navigering foregår lige så hurtigt som de øvrige funktioner på TV’et, men navigering via scrollhjulet er en smule følsomt idet hvert "klik" på hjulet scroller en hel side og hjulet er lidt for let at komme til at rulle mere end ét hak på.

På vores Yousee-signal virker mini-preview ikke før der slettes en god portion kanaler, men det problem går igen på de fleste producenters modeller. WebOS's version af PIP er ganske lækkert udført med mulighed for at trække PIP-vinduet rundt med musen, man manglen på 2 tunere gør denne feature mindre anvendelige i det daglige, hvilket er en skam. Man skal helt op i topmodellen (980) før man får 2 tunere, hvilket virker lidt nærigt.

LG EG960V test


EG960 er blevet begavet med lyd fra Harman Kardon. Lyden er over gennemsnittet for tv-skærme, men et fladt TV er nu stadig et fladt TV og lyden kan stadig ikke hamle op med eks. en soundbar eller de mere helhjertede løsninger fra eks. Sonys sidehøjttalere. En ret brugbar feature var dog, at man har mulighed for at styre lydforsinkelsen i TV’et både i positiv og negativ retning, så man kan fintune billedet til lyden hvis man har et eksternt lydsystem tilsluttet.

Vi oplevede desværre en højfrekvent hyletone fra TV’et når andelen af oplyste pixels oversteg ca. 30% og tonen var hørbar i 4 m afstand.

Kalibrering

Kalibreringen af EC930 sidste år var en lidt blandet fornøjelse da der var en del krydsafhængigheder i håndtagene man kunne stille på, således at håndtag der skruer på de lyse toner desværre også påvirkede de mørke - og omvendt. På EG960 er der kommet bedre styr på dette og med 2-punktsjusteringen kommer man således helt i mål med dE værdier under 2 når Film-profilen benyttes.

Der er i menuen mulighed for at kopiere indstillingerne over på andre indgange, men vi kan se, at de basale justeringer på eks. OLED-lys, kontrast og lysstyrke ikke følger med.


Målinger

Vores nye "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en kort gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Målinger Out-of-boxKalibreret
Sortniveau-0.00 cd/m2
Lysstyrke-Max 154 cd/m2 (100% hvidt vindue)
Kontrast--
Input lag128 ms (kalibreret)57 ms (Game + kalibreret)

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
On-110-170 W (op til 230W på HDR)
Standby-0,1 W

GruppeIndstillingVærdi
 ProfilBiograf (bruger)
Lys OLED Lys50
Kontrast80
Lysstyrke47
Skarphed10
Farve50
Farvetone0
EkspertindstillingDynamisk kontrastFra
Super opløsningFra
Hele farveskalaenStandard
FarvefilterFra
Gamma2.2
Billedindstillinger StøjreduktionFra
MPEG støjreduktionFra
SortniveauLav
Rigtig biografFra
TrumotionRystereduktion0
De-blur7
HvidbalanceFarvetempVarm2

TruMotion er angivet til at være aktiveret ovenfor, for at forbedre bevægelses-opløsningen lidt, men systemet vil meget hurtigt give synlige artefakter i billedet, så det kan være et spørgsmål om at vælge mellem 2 onder.

Vi måler effektforbruget til lige omkring 170 W, men fordi OLED er ultra-afhængig af hvad der vises på skærmen, så vil det svinge meget. Med vores indstillinger kunne HDR-materiale eller meget lyse 4K scener sagtens ramme 220-230 W. OLED er dermed langt fra den strømbesparende teknologi vi blev stillet i udsigt for nogle år siden.

LG EG960V test

Billedkvalitet

Ja, jeg ved det. I har alle sammen scrollet hen over alle afsnittene ovenfor. Det er dét her det hele handler om. Det er her vores forventninger er lagt urealistisk højt.

Lad os starte i selve billedbehandlingen og lad os starte lavt: SD materiale serveret fra en TV-udbyder på en kanal af lav prioritet: TV2 News. Som på de fleste TV i dag, så ser denne kanal ret dårlig ud på så stort et TV, men det kan dog konstateres, at LG nu formår at fastholde kadencen på signalet, så rullebjælken i bunden af kanal ikke pludselig går i fisk. Selve opskaleringen af SD-signalerne er dog ikke den bedste i klassen om end det går an. Vi anbefaler, at man fodrer TV’et med et bedre signal.

Og så snart vi bevæger os over i HD-signaler, så lysner tingene da også en del og generelt må vi bare gentage os selv: Nutidens TV skal fodres med så høj en kvalitet, som overhovedet mulig for at afsløre det fulde potentiale. Selv 4K Netflix serveres i relativ dårlig bitrate i forhold til rå Blu-ray, hvilket man tydeligt kan se i mørke scener i eks. Daredevil. EG960 understøtter heldigvis både HEVC og VP9, så der er flere platforme at spille på og får du fingre i det rigtige materiale, så folder det sande potentiale af denne skærm sig virkelig ud.


Med et kalibreret billede, et 4K stream i +50 Mbit/s kvalitet (NB! TV’et klarer IKKE 100 Mbit/s filer via USB), så går tingene virkelig op i en højere enhed...

Læs også vores baggrundsartikel om HDR
Læs også vores baggrundsartikel om Ultra HD og større farverum

Lad os gå videre til det tekniske: EG960 er gearet til HDR (high dynamic range), hvilket betyder, at skærmen er temmelig lysstærk. Med fuldt blus på lyset og en fuld hvid skærmflade er skærmen i stand til at levere en lysstyrke på over 150 cd/m2. Til sammenligning så kunne plasma-skærmene levere ca. det halve. Med en lille firkant midt på skærmen skyder skærmen over 400 cd/m2. Da OLED kan styre lyset i hver enkelt pixel så er der dermed perfekte forudsætninger for at lade HDR komme til sin ret.

I vores kalibrerede profil (vi kalibrerer ikke mod HDR endnu) er det en mere beskeden 95 cd/m2 der leveres på fuld hvid og godt 130 cd/m2 på ¼ billedareal. HDR-standarderne har lagt op til at man kunne gå hen og kræve lysstyrker helt op til 1000 cd/m2, men har man prøvet at glo ind i en lampe med en sådan lysstyrke, så ved man at det får øjnene til at knibe sig sammen.

HDR på EG960 vises med kulsort nattehimmel og fuldt blus på måne og stjerner i "Life of Pi" og selv almindelige udsendelser uden HDR får virkelig et boost af det lysstærke panel. Det er sådan her HDR skal se ud! Fordi et OLED-panel vil levere en højere lysstyrke når der kun er lyse farver lokalt på skærmen, så boostes mange scener til noget hvor effekten næsten minder om HDR, fordi der samtidigt kan holdes et totalt slukket sortniveau. Det er ganske enkelt det bedste billede der endnu har været forbi vores testbænk.

Man tager sig selv i at jagte film med sorte nattehimler eller bare se introen til Star Wars om og om igen i et totalt mørklagt lokale alene fordi det er så fascinerende at se en skærm med så meget knald på stjernerne gå helt i ét med det helt mørke lokale. LG har selv lavet nogle timelapse videoer af høj kvalitet, som netop indeholder komplet mørke og fuldt oplyste bygninger, som virkelig viser potentialet af OLED-teknologien - og disse demoer er sjovt nok lavet til IPS-skærme…


EG960 understøtter også et udvidet farverum, men fordi materialet endnu er ret sparsomt, så er gevinsten ikke så stor endnu. Dækningen af DCI-P3 er endvidere ikke komplet (se vores målinger i kalibreringsafsnittet), så man er ikke helt i mål på dette punkt.

Generiske testmønstre klares udmærket, men vi ser en anelse crush af de sidste 3-4 trin i både den mørke og lyse ende af farveskalaen. Ikke noget kritisk, men det vil være synligt i visse situationer på almindeligt materiale også. Deltag evt. i vores debat i forum for at diskutere alternativer til at undgå dette.

LG EG960V test


Ingen roser uden torne, så lad os lige vende et par af ulemperne, som starter så snart billederne begynder at bevæge sig lidt hurtigere end en blød panorering. Som på EC930 så er bevægelsesopløsningen ikke så høj på EG960 og man er næsten nødt til at aktivere de-blur i TruMotion for at kompensere lidt. TV’et har også en tendens til at skabe lettere hakkende bevægelser - især på lyse baggrunde - hvilket måske kunne foranledige, at man også aktiverer "rystereduktion" i TruMotion. Desværre, så fremkommer der ret hurtigt artefakter i LG’s implementering af disse systemer, så jeg ville være tilbøjelig til kun at skrue på de-blur.

Det observeres også, at de helt mørke toner (fra ~5 IRE og ned) lider en del af vertikal banding og endda mørke sider allerede fra 10 IRE. Det er ret tydeligt på de to billeder herunder, hvor billedet er beskåret, så det passer med rammen på TV’et, men i praksis var det ikke noget der blev observeret ved daglig brug. Heller ikke under eks. hurtige panoreringer i fodboldkampe.


Retention og burn-in er et emne der må dukke op når man taler om OLED, da teknologien jo medfører, at hver enkelt pixel kan ældes i forskellige tempi. Ved normal brug var burn-in ikke synligt, men hvis man lige kigger lidt tættere på billedet af 5% grå ovenfor, som er eksponeret i 10 sekunder (hvilket er ret meget), så vil man kunne ane et fint rundt TV3 logo i øverste højre hjørne. Faktisk havde vi leveret TV’et tilbage uden at bemærke dette logo i det ene hjørne og først da jeg gik i gang med at se på billedmaterialet i post-processeringen blev det opdaget. TV3 har ikke kørt i nogen udpræget grad under testen, så det er meget tænkeligt, at det er opstået hos en af de personer, der har haft skærmen før os. Ved normal eksponering på en lys baggrund er dette dermed ikke synligt, men det er altså muligt at få ting til at sætte sig fast på TV’et og vi kan ikke udelukke, at problemet kunne vokse med tiden.

Vi har før klaget over micro-stutter på andre TV-mærker og det blev også oplevet fra tid til anden at billedet lige lavede et enkelt hak. Det var dog ikke noget der kunne reproduceres helt entydigt og meget af det materiale vi har trawlet igennem under testen kommer fra USB-enheder, hvorfor der muligvis kan være issues forbundet med selve dataoverførslen. Pga. den begrænsede tid til test (under en uge), så må juryen ganske enkelt stadig være ude på dette punkt. Det kan tænkes, at det kan afhjælpes - ligesom hos Samsung - ved at deaktivere TruMotion, men så daler bevægelsesopløsningen også.

Vi målte et input lag på hele 128 ms før kalibrering, hvilket kunne nedbringes til 57 ms efter kalibrering. Underligt nok, så faldt denne værdi ikke ved aktivering af spilprofilen, så der er ikke så megen grund til at gå dén vej. Det gør dog også, at EG960 ikke er den allermest oplagte partner til PlayStation og Xbox.

Det giver nok sig selv, at de normale eksponeringsbilleder, vi bruger til at afsløre backlight bleeding ikke giver ret megen mening, da sort er fuldstændig sort. I stedet har jeg brugt Star Wars introen og skudt den under samme omstændigheder, så man kan fornemme effekten ved at have en helt punktformig lyskilde - dette kan så stilles i kontrast med de samme billeder der blev skudt af Panasonic CX800 og dens lokale dimming-systemer.


Selvsagt, så ender vores kontrastmålinger også på "uendeligt" og kombineret med det meget lidt reflekterende panel, så har vi her at gøre med et TV, der gør sig godt både om dagen og i komplet mørke.

OLED-teknologien udsender lys i ligelige mængder til alle sider, så betragtningsvinkler er ikke et issue. Du kan placere dig hvor du vil og kun skærmens bue vil forhindre at du får mest muligt ud af billedet fra siden.


Konklusion

LG EG960 er på mange måder starten på OLED-æraen idet den markerer rykket fra fuld HD til 4K i størrelser, som begynder at være interessante, samtidigt med, at der introduceres HDR og udvidet farverum.

Billedkvaliteten på EG960 er i referenceklasse med sit dybe sortniveau og høje lysstyrke, samt en ret præcis farvegengivelse efter kalibrering. Vi ser dog stadig visse skavanker, som også prægede fuld HD modellerne i form af middelmådig bevægelsesopløsning, problemer i de mørke nuancer og så LG’s mindre perfekte motion system. Med kameraet sat på en lang eksponeringstid, så var det også muligt at se burn-in fra et kanallogo, selvom vi dog aldrig bemærkede det i praksis.

WebOS 2.0 er stadig lige overbevisende i sin hastighed og er klart et af de systemer der glider mest flydende hen over skærmen, men vi bekymrer os for om markedet kan blive ved med at overleve med så mange forskellige systemer, som skal vedligeholdes. LG har dog vist villighed til at opgradere ældre modeller, så indtil videre står WebOS stærkt. Man finder naturligvis HEVC og VP9 understøttelse, så der er flere muligheder for at få 4K-materiale ind i skærmen, inkl. Netflix og YouTube.

Lyden er bedre end middel på EG960 og brugen af LG’s Magic Remote må være et spørgsmål om smag, men systemet virker og er ret godt gearet til at betjene WebOS-platformen og vil helt sikkert begejstre mange.

EG960 er på alle fronter vores tidligere reference-model overlegen og det eneste der lige nu afholder os fra prompte at uddele en reference-award er, at vi har en test af Panasonics OLED-TV lige på trapperne og vi vil gerne trække spændingen lidt endnu (se opdatering). Skulle LG komme ud som vinder, så opdateres denne anmeldelse naturligvis for lige nu er der intet der slår EG960.

Opdatering: Testen af Panasonic CZ950 er nu også publiceret og LG's EG960 er vores nye reference-skærm. Den tildeles hermed vores Reference Award.

55"
65"


Reference billedkvalitet
Perfekt sortgengivelse
Brede betragtningsvinkler
Pt. bedste HDR-billede
webOS er simpelt og velfungerende


Banding på mørkeste farver
Bevægelsesopløsning kan forbedres
Buet
Input lag bør sænkes
Risiko for burn-in


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |