Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony X90C - FlatpanelsDK

Test: Sony X90C

|


På CES tidligere på året fik Sony en del opmærksomhed, da de fremviste et TV, som kunne konkurrere med OLED på tykkelsen. Deres X90C serie var i høj grad et design-statement, som journalisterne måtte nappe det obligatoriske “se hvor tynd den er i forhold til min iPhone”-billede af (vi viser vores senere). Vi har lånt Sonys fashionable X90C-skærm, som stadig bygger på Android T og Ultra HD, og derudover byder på et udvidet farverum, med options til både DCI og Rec.2020.

Men er det slanke design opnået på bekostning af billedkvalitet? Eller har Sony fundet en god balance? Det og mere undersøger vi her i testen af X90C.

Pris og forhandler:

55"
65"

Specifikationer

65"
Ultra HD (3840x2160)
IPS LCD med kant-LED
Passiv 3D
Fod (fast)
Custom vægbeslag (medfølger) og VESA
(BxHxD)145,1 x 89,5 x 3,9 cm (uden fod)
18.4 kg
HDMI (4x 2.0)
USB (3x)
Ethernet
1x CI
Optisk
HDMI-ARC (1x)
Hovedtelefoner
Analoge videoudgange
Clear Phase
DVB T/T2/C/S2 (dobbelt tuner)
WiFi (ac-standard)
MPEG4
HEVC
VP9
Android TV (5.0)
Touch fjernbetjening + alm. IR betjening
Smartphone-app (Sideview)
Manual
Fjernbetjeninger
Vægbeslag
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online




Første indtryk

Sony X90C er en anelse anderledes at pakke op end de øvrige TV, vi har haft kigget på i år, alene fordi den har ret mange flamingo-stykker, som støtter det store tynde panel på 65 tommer. Man er da også en anelse bange for at brække skærmen i første omgang for den er vitterlig OLED-tynd på det meste af skærmen. Frontpladen på skærmen går fra kant-til-kant, men det er en smule optisk bedrag, da selve skærmpanelet inde bagved stadig spiser nogle millimeter af kanten. Flot ser det ud.

Nederst på skærmen finder vi dog stadig en let udposning, hvor elektronikken sidder, men bagsiden er svagt facetteret, så med mindre man står og betragter skærmen direkte fra siden, så vil den hurtigt blot synes urealistisk tynd over det hele.

Foden er to-delt og sættes på i enten hver side eller midt på skærmen afhængigt af hvor bredt et møbel den skal stå på. Vi så samme anordning på Sony’s X9005B sidste år. Sony har inkluderet et vægbeslag i kassen, som består af en bøjle, der skrues ned i elektronik-kassen bagpå, samt et vægbeslag, som bøjlen hænges hen over bagefter.

Som på X85C, så vender de fleste af stikkene ud til den ene side, men vi ser stadig, at eks. SPDIF til optisk lyd og Ethernet til kablet internet peger direkte bagud, hvilket besværliggør vægmontering. De tyndeste SPDIF-vinkelstik vil stikke 1 cm længere ud end bagsiden på TV’et, så helt flad vægmontering vil da ikke være mulig, hvis man vil bruge dét stik. Lydsystemer kan dog også tilsluttes med andre stik. HDMI og USB-tilslutningerne kan gemmes bag et plasticdæksel, så bagsiden bliver mere strømlinet.



Sonys vante remotes følger med i kassen, dvs. en Bluetooth-baseret touch-remote og en almindelig IR-remote, ligesom vi så det på X85. Intet nyt her og det er desværre ikke det samme som godt nyt, da det stadig er nogle ret billige fjernbetjeninger, der ikke er super lækre at røre ved og som stadig virker alt alt for lette i hånden.

Vi finder ingen 3D-briller i kassen, selvom TV’et benytter sig af passiv 3D, hvilket ellers skulle gøre det temmelig meget billigere end de aktive briller. Skal vi efterhånden konkludere, at 3D er dødt til hjemmebrug?

X90 har en blank front, som reflekterer i samme grad som vi så det på X85, dvs. du skal være påpasselig med lysindfaldet i stuen.

Sony X90C test



Brugeroplevelse og Features

Intet nyt under solen, som man siger… Med den strenge linje fra Google om ikke at tillade nogen form for branding af TV’ene, så har X90 ikke mange tangenter at spille på når det kommer til at differentiere sig på Android TV-oplevelsen ift. andre nye Sony-skærme eller sågar andre producenters ”Android TV”-modeller eller mediebokse.

Styresystem og smart-TV

Vi har efterhånden set på Android TV ved en del lejligheder efterhånden (i mediebokse, spilkonsoller og tv-skærme) og Sony X90 benytter samme processor, som den lidt billigere X85 gjorde, hvorfor vi ikke havde forventning om en anderledes oplevelse. Styresystemet har løbende fået opdateringer, men overall set, så performer X90 ikke anderledes end X85 gjorde i sin tid.

Det betyder, at vi stadig ser at TV’et lejlighedsvist går i stå og må genstartes og at menuer mv. halter lidt bagefter tastetryk. Overall set, så kører Android TV lige på grænsen til acceptabelt og det er som sådan ikke dét at menuerne ikke glider helt flydende, men mere dét, at man aldrig helt kan vide hvornår TV’et holder op med at reagere. En genstart af TV’et fra tid til anden kan helt klart anbefales (det gøres ved at holde “Power”-tasten inde)!



Siden sidst er det ikke just vrimlet frem med danske Apps i Android Store og det eneste vi her i Danmark har fået er en app fra DR TV, som ikke engang er den officielle DR TV app. Det er blot en genvej til HbbTV, som visse brugere har haft problemer med at åbne fra TV’ets interface, så app’en linker egentlig blot til samme webside, som HbbTV gør. Det oplyses, at TV2 Play er på vej med en af de første danske apps til Android TV. Den forventes lanceret senere i 2015.

Med Google Cast har du dog stadig mulighed for at smide indholdet fra dine apps på mobilen eller tablet’en over på skærmen og dén funktion er fed i det daglige. Desværre så understøtter Google Cast kun 60 Hz, hvilket er et problem hvis der afspilles film, der optaget i 24 eller 25/50 billeder/s. I det hele taget er Google lidt træge til at anerkende vigtigheden af altid at kunne afspille film ved den frekvens de er optaget i, hvilket også gælder håndteringen af 23.976 fps i de indbyggede apps. Herfra skal der lyde en kraftig opfordring til at tage film-verdenen mere seriøs og få øjnene op for, at det ødelægger oplevelsen hvis vi skal døje med hakkeri!

For ikke at gentage os selv mht. demonstrering af interfacet, så har vi lavet en lille kavalkade af forskellige Google Casts, hvor vi prøver et par af filmtjenesterne af fra en iPad. Læg mærke til, at DR TV fejler Chromecast, hvilket den har gjort i hele testperioden og ligeledes da vi så på X85.



Vi har siden sidst haft adgang til Nvidia Shield, en spilkonsol baseret på Android TV, og hvis man ser på hvordan Android kører på denne boks, så er det tydeligt hvor problemet ligger. Sonys X1-processor er ganske enkelt ikke kraftfuld nok til at trække styresystemet for det kan lade sig gøre at få en flydende oplevelse, der tilmed muliggør spil, ud af Google styresystem, hvis man blot smider nok hestekræfter efter det.

Betjening

Som nævnt i indledningen, så følger Sonys standardsæt af fjernbetjeninger også med X90 og de er stadig ikke specielt lækre at bruge. De føles for billige og hører ikke til et TV i denne prisklasse.

Sony X90C test


SideView app’en fra Sony har ikke ændret sig den sidste måned, men det er dermed også stadig den TV-app, som virker bedst blandt producenterne. EPG’en fungerer godt, er pænt lagt ud og med undtagelse af det evigt akavede duplikat af de fysiske fjernbetjening inde i app’en, så er det ganske fornuftigt at betjene X90 med app’en. Som det kan ses på billedet herunder, så får man en komplet tv-guide direkte på touch-skærmen. Tryk på hvad du vil se, og skærmen skifter kanal uden ventetid.

Sony X90C test


Tv-kanaler, optagelse & lyd

Interfacet til TV-delen på X90 er fuldstændigt identisk med X85 og desværre har vi endnu ikke fået den opdatering, som giver hhv. dobbelt-tuner, picture-in-picture og USB-optagelse, så de to ting, som vi manglede at se nærmere på i X85-anmeldelsen, er stadig ikke klar. Sony siger, at software-opdateringen sendes ud i løbet af efteråret.

Frem for at gennemgå de samme ting en gang til, så henvises der til anmeldelsen af Sony X85C for en gennemgang af TV-delen på X90.

Vi noterer os dog, at en tilsluttet USB-disk stadig tændes og slukkes i ét væk når TV’et står i standby og vi har en smule tvivl om hvorvidt det er gavnligt for holdbarheden af mekaniske diske i det lange løb.

Hvor X85 var begavet med et “long duct” lydsystem, så er X90 nu blevet så tynd, at der ikke rigtig er plads til gaver. Eller ordentlige højttalere. Forvent ikke lyd, der kan bruges til ret meget mere end TV-avisen. Til filmbrug bør man helt klart se efter en soundbar eller bruge et dedikeret anlæg. Her er det igen problematisk at SPDIF-porten sidder som den gør, da mange soundbars netop bruger SPDIF som den primære tilslutning. Andre lydsystemer kan dog tilsluttes via HDMI og det bør foretrækkes, hvis du vil vægmontere skærmen.

Kalibrering

X90 benytter sig af et IPS-panel frem for det VA-panel, som vi fandt på X85, hvorfor vi også forventende, at billedet ville kræve anderledes tweaks. TV’et burde således have mere til fælles med LG’s UF850V, når det kommer til billedkarakteristika.

Vi finder stadig, at standard-profilen er helt i hækken, men det kan ikke komme bag på nogen efterhånden. Som på X85, så sigter Sony efter en lidt højere gamma end vi gør, så Biograf-profilen er ikke lige i skabet. Vi ser også, at der er noget længere til målet end på X85, så ud over blot at justere på gamma’en, så skal der også tweakes på RGB-kurven først i 2-trins skalaen, men for at komme under en farvevariation på dE på 1, så skal alle 10-punkts håndtagene også tages i brug.

Igen skal vi gøre opmærksom på, at indstillingerne skal indtastes manuelt for hver enkelt indgang, da TV’et ikke husker dem for profilen i sig selv. Det er lidt belastende da man hurtigt kommer til at sidde med to forskellige indstillinger fordi man ikke lige huskede at justere RGB-kurven for HDMI port 3 også…



Målinger

Vores nye “måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en kort gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Målinger Out-of-boxKalibreret
Sortniveau-0.198 cd/m2
Lysstyrke- 131 cd/m2
Kontrast-662:1
Input lag82 ms (kalibreret)34.6 ms (Game Mode)

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
On130 W90 W
Standby1 W1 W

Tidsmåling afTid
Opstart (til responsiv)10 s
Opstart (til billede på skærmen )9 s
Opstart af Netflix13 s
Opstart af Youtube8 s

GruppeIndstillingVærdi
 ProfilBiograf Pro
Lys Lys10
Kontrast90
Gamma-1
Sortniveau50
SortjusteringFra
Avanceret kontrastforbedringFra
FarvemætningFarvemætning50
Farvebalance0
FarvetemperaturEkspert 1
FarvespektrumsRGB/BT.709
Levende farverFra
Avanc. Farvetemperatur RødMax
GrønMax
Blå-4
Rød bias0
Grøn bias0
Blå bias-10
Klarhed Skarphed50
Reality creationManuel
Mastered in 4KTil
Reduktion af tilfældig støjFra
 Reduktion af digital støjFra
Bevægelse MotionFlowTydelig

MotionFlow sat på “tydelig" giver et ret markant dyk i lysstyrken, men X90 er en del mere lysstærk end X85 var, så der er bedre mulighed for at kompensere dette på X90. Grundet det dårlige sortniveau, så anbefales det at bruge den indbyggede lyssensor så baggrundsbelysningen automatisk dæmpes ved aftentid.

Sony X90C Test


Billedkvalitet

Sony X90 benytter sig af samme processor som X85 og på alle fronter relateret til billedbehandling må vi da også sige, at X90 minder temmelig meget om X85. Langt de fleste signaler, inklusiv tv-kanaler og streaming, præsenteres fortrinligt selv på det 65” store lærred.

Efter kalibrering ser vi også en god farvegengivelse med god opløsning af både de mørke og lyse toner. Hastighedsmæssigt, så er X90 dog ikke helt på højde med X85 og det er således ikke muligt - selv med MotionFlow aktiveret - at opnå samme detaljegrad i bevægelser som på X85. Det er ikke kritisk, og stadig på højde med andre high-end TV såsom Panasonic CX800, men det er altså set bedre.

Hvor X90 adskiller sig positivt(ish), er dog på farve-siden. X90 har fået et fosfor-lag - eller Triluminos, som Sony kalder det - der udvider farverummet (hvis det aktiveres). X90 har i menuen muligheden for at vælge både DCI (farverummet som biografer bruger) og Rec.2020 (endnu større farverum, som branchen sigter efter at nå 100% i 2020), men fordi vi endnu har til gode at se film udgivet i disse farverum, så er det også pt. lidt svært at sætte rigtig pris på funktionen. Det vil givetvis ændre sig, når de nye Ultra HD Blu-ray-film udgives i slutningen af 2015 og i løbet af 2016. Herunder er forsøgt gengivet et par filmstumper, hvor vi benytter DCI-farverummet og effekten er, at primærfarverne bliver endnu mere mættede end hidtil.

Læs også vores baggrundsartikel om nanokrystaller
Læs også vores baggrundsartikel om bedre pixels



Det kan lige gå i DCI-farverummet, selvom farverne er synligt forkerte. Skiftes der til Rec.2020-indstillingen, så kan vi dog se, at der ikke rigtigt sker noget i CIE-diagrammet, men farverne går derimod helt i hækken med oversaturering af især rød. Hverken DCI eller Rec.2020 indstillingen dækker farverummene 100%, faktisk dækkes det mindste af de to, DCI-farverummet, ikke fuldt ud, så det er lidt uklart hvad Sony håber at opnå med Rec.2020 muligheden i menuen. Du kan se målingen af DCI-farverummet oppe i kalibreringsafsnittet. For at dække hele DCI-farverummet, skal der ske en del på den grønne farve og vi mangler også stadig lidt på den røde farve, så vi må altså konkludere, at X90 ikke helt kommer i mål; præcis ligesom de øvrige TV med udvidet farverum, som vi har set på i år.

Som på X85 - og alle øvrige Android TV enheder - så understøttes 23.796 Hz stadig ikke og vi ser stadig små-hak i billedet i apps, som benytter denne billedrate, såsom Netflix. Det giver et lille hak i billedet hvert 41. sekund og nogle vil opdage det - andre vil ikke. Vi opdager det! MotionFlow kan ikke kompensere for dette problem, men lykkeligvis så er det ikke et problem, hvis man blot holder sig til at se eks. Blu-ray-film fra en ekstern afspiller via HDMI-portene eller fra en anden ekstern mediestreamer. Det burde bare ikke være et issue i 2015.



Hvad angår brug sammen med en spilkonsol, så er input lag på X90 stadig på samme lave niveau, som vi så på X85, men ikke helt nede og konkurrere med den nuværende spil-konge, Samsung. Vi måler lige godt 37 ms, hvilket bestemt er anvendeligt til spilbrug såsom Xbox og Playstation. Lav input lag sikrer, at man ikke oplever forsinkelse, når man trykker på knapperne på spilcontrolleren. I Biograf-profilen er input lag alt for højt, så man bør skifte til spilprofilen så snart controlleren findes frem.

Her kommer vi så til ét af de helt store problemer ved X90, for sammen med IPS kommer også et ret dårligt sortniveau og dermed også et meget lavt kontrastforhold. Vi måler et sortniveau på ca. 0,2 cd/m2 i kalibreret tilstand (dette kan bringes længere ned hvis man bruger lyssensoren og aktiverer den adaptive baggrundsbelysning), hvilket vil give en ret synligt grålig sortgengivelse i mørke omgivelser, f.eks. i aftentimerne. Kontrastforholdet lander dermed under 700:1, hvilket er sammenligneligt med LG UF850V og andre IPS-baserede skærme. Det er anbefalingen, at man ikke bruger X90 i en helt mørklagt stue, med mindre man er lidt ligeglad med sortgengivelse. Jeg har forsøgt at gengive oplevelsen af at se en film med sorte bjælker i en mørklagt stue på X90 herunder.

Sony X90C test


Det andet helt store problem med X90 kan tilskrives X90’s helt store force: Det tynde panel. For at få X90 så tynd og lækker som den er, så har man måtte benytte sig af et kantbelyst LED-panel. Hvis vi har lært noget af historien, så er det, at kantbelyste paneler også oftest giver anledning til “clouding” og “Dirty Screen Effect” (DSE). X90 er ikke gået fri for disse skavanker. Vi ser både lyse hjørner (nederste højre hjørne især, som du nok kunne se på ovenstående billede) og DSE, hvilket forværres af det dårlige sortniveau. Her vil det igen hjælpe hvis stuen aldrig mørklægges helt - selv i vintermånederne. I denne forbindelse er det værd at bemærke, at langt størstedelen af LCD-skærme på markedet i dag bruger kantbelyst LED, så dette er naturligvis ikke unikt for Sony’s X90C.

Med kantbelysningen har man også været nødt til at styre baggrundsbelysningen af hele panelet på én gang (men det gør man nu også på flere af de bagbelyste paneler), og benytter man den dynamiske baggrundsbelysning, så vil det dermed påvirke hele skærmen på én gang. Det er især irriterende på film i 2.35:1 formatet (dvs. sorte bjælker i top og bund), hvor billedet vil blive lysere hver gang der kommer undertekster på skærmen. Vi så det samme på Sony’s X9005B i sin tid og på de fleste af de modeller vi har haft på bænken i år, men brugen af IPS-panelet gør det blot endnu mere tydeligt idet den sorte farve udvaskes i synlig grad, når systemet skruer op for belysningen.



I modsætning til X85, så er X90 som nævnt baseret på et IPS panel. Hvor VA-panelernes styrke er sortniveauet, så er IPS-panelernes betragtningsvinklerne. Vi finder da også at X90 i høj grad gør sig godt i stuer hvor man har behov for at sidde i flere forskellige positioner i stuen og farverne forbliver gode i ret brede vinkler og dét bør dermed ikke give anledning til bekymring overhovedet. Kontrasten dykker dog stadig når man bevæger sig ud til siden, men farverne udvaskes ikke i samme grad som på VA-panelerne.



Konklusion

Sony X90C er lidt af en sjov fætter at placere i feltet. Prisen lugter af high-end, men dens features matcher ikke. I stedet er X90 nok mere af et design-statement end en egentlig konkurrent på funktioner og den appellerer dermed måske mere til den del af befolkningen, som helst vil have en køn flad fladskærm.

Billedkvaliteten på X90 lever op til det, som vi forventer fra Sony, og farve- og billedhåndtering klares overbevisende. Vi ser dog stadig lidt problemer med håndteringen af visse frekvenser i Googles styresystem, hvilket de godt må få sat på dagsordenen. X90 er baseret på et kantbelyst IPS-panel med alt hvad dertil hører af dyder og dårligdomme, dvs. brede betragtningsvinkler, men dårligt sortniveau og inhomogen baggrundsbelysning, hvorfor TV’et primært kan anbefales til stuer, der aldrig bliver helt kældermørke.

Android TV er ikke blevet væsentlig hurtigere siden sidst og vi oplever stadig lejlighedsvise problemer med fastfrysning og hakken i interfacet. Af andre mangler, så har vi stadig ikke fået dual-tuner og optagefunktionalitet, hvorfor vi stadig venter på den firmware-opdatering, som åbner for disse muligheder.

Har du en veloplyst stue, der bare lige mangler en smuk skærm på væggen, så er X90 nok en af de kønneste skærme på markedet i sin prisklasse.

Pris og forhandler:

55"
65"



God billedbehandling
Imponerende tyndt
Brede betragtningsvinkler
Google Cast indbygget
Fornuftigt Inputlag
Vægbeslag medfølger


Android TV stadig lidt buggy og langsomt
Standardindstillingerne
Middelmådig lyd
Inhomogen belysning
Dårligt sortniveau/kontrast
Billige fjernbetjeninger


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |