Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic CX800 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic CX800

|


Vi har tidligere set på Panasonics mid-level og entry-level UHD-TV i form af CXC725 og CX680, og denne gang har vi så fået fingre i det der pt. må betegnes som Panasonics flagskib i 2015, nemlig CX800. Vi skriver "pt." fordi det forventes at der er en 900-serie på vej, som sandsynligvis offentliggøres ved IFA senere på året.

CX800 deler ret mange features med dens mindre søskende, så vi har her også at gøre med et TV baseret på Firefox-platformen. Af innovative features understøtter CX800 derudover DCI-farverummet, samt HDR (high dynamic range), der dog først tilføjes med en opdatering senere på året.

Pris og forhandler
40"
50"
55"
65"

Specifikationer

55"
Ultra HD (3840x2160)
VA LCD med bagbelyst LED (18 zoner)
HDR (high dynamic range)
90% DCI P3 farverum
Aktiv 3D
Fod (fast)
Væg (VESA 400)
(HxBxD)72 x 124 x 5.4 cm (uden stand)
22 kg
HDMI (3x 2.0)
USB (1x 3.0 - 2x 2.0)
Optisk
HDMI-ARC (2x)
Hovedtelefoner
Stereo
DVB T/T2/C/S2
WiFi (n-standard)
MPEG4
HEVC
VP9
Firefox OS
TouchPad Remote (bluetooth)
Smartphone-app (Viera TV Remote2)
Manual
Stand
2 fjernbetjeninger
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter, YouTube eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online



Første indtryk

CX800 har, som de fleste andre TV i high-end klassen, en tynd ramme i metal, hvor man har sigtet en mørkebrun/gylden nuance. Skærmen fremstår ganske anonym, men stilren.

Som på CX7-serien finder vi en solid metal fod, som dog denne gang er lavet som en bue, der svinger sig ind under TV’et og danner en ganske solid base. TV’et står lænet en anelse bagover, ligesom eks. BeoVision 11 også gjorde det, hvilket bryder lidt med den måde de fleste TV præsenteres i dag.

Bagsiden er ren plastic, og vi finder de sædvanlige VESA tilslutninger til vægmontering. De vigtige stik vender alle enten ud mod siden eller nedad og kun de analoge input peger bagud. Som det fremgår af billedet herunder, så havde vores ret stive HDMI og antennekabel lige i underkanten med plads til ikke at blive tvunget udad, men det kan nok motioneres på plads. Vær OBS på, at kun USB port 3 kan trække en USB-harddisk, ligesom det efterhånden er kutyme på tidens TV.

I forhold til sidste års 800-model, så har vi nu en HDMI-port mindre (3 stk). Til gengæld er alle tre af typen HDMI 2.0 med HDCP 2.2 kopibeskyttelse, så alle tre kan bruges til 4K-afspillere. Første-generations 4K-skærme havde typisk kun én HDMI 2.0 port.




Vi finder i kassen de samme to remotes som var med til CX7-serien og ikke en metal-remote, som på sidste års 800-model.

Der er stadig ingen 3D-briller med, hvilket ingen af de TV vi har modtaget til test i år endnu har haft - hverken low-end eller high-end. Det er dog endnu en forskel fra sidste års 800-serie, som havde metal-bagside.

Overfladen på CX800 er mindre reflekterende end eks. Sonys, hvilket giver en mere diffus spejling.

Panasonic CX800 test



Brugeroplevelse og Features

År 2015 er jo året hvor slaget om styresystemerne skal stå og Panasonic har puttet en QuadCore processor i deres TV til at drive Firefox fremad. Systemet opdateres stadig med features, så vi har endnu ikke set systemet i sin endelige version.

Styresystem og smart-TV

Vi har allerede set på Firefox ved to tidligere lejligheder, så selve systemet vil der ikke blive gået i detaljer med her også. I stedet henvises der til CX6-testen eller CX7-testen, hvor der også findes en video. Firefox OS fungerer på samme måde på CX800.



Undertegnede vil dog godt tilføje, at den to-delte platform, hvor Firefox står for smart-delen, men hvor Panasonics eget meget forældede menusystem stikker sit grimme ansigt frem i TV- og medie-delen bestemt ikke klæder TV’et. Man burde få lavet systemet 100% Firefox, så Panasonic kan få aflivet de sidste rester af det interface, som stort set ikke har ændret sig de sidste 5 år. Det virker ufærdigt.

Panasonic CX800 test


Med CX800 har vi fået Netflix i 4K, hvilket manglede sidst vi så på Panasonic, så brugere af 2015-modellerne kan nu glæde sig over "Sense 8" i 4K opløsning. Som på de andre 4K-modeller vi har testet, så låser 4K-streamet øjeblikkeligt i Netflix, men vi kan konstatere, at de samme lettere grovkornede undertekster, som vi så på Android-platformen også er til stede på Firefox.

Panasonic CX800 test


Siden vi testede de første 2015-modeller fra Panasonic, er også YouTube og Viaplay kommet til. Blockbuster fandtes allerede på de første modeller og er også tilgængelig på CX800. YouTube kan opleves i 4K (hvis videoklippet er uploadet i 4K).

Betjening

Fjernbetjeningen til CX800 er lidt af en nedgradering ift. sidste års model, men vi ved, at man kan købe sidste års remote for 6-700 kr. hvis man vil have noget i bedre kvalitet. Personligt har jeg altid fundet Panasonics remotes lidt for store, men tyngden i dem er trods alt så høj, at de ikke føles helt så billige som eks. Sonys.

Panasonics touch-remote er jeg ikke fan af, men det må være en smags-sag. Personligt er det stadig Samsung, der sidder på tronen (hvis vi lige skal holde B&O’s BeoRemote One udenfor) for 2015-betjeningerne.



Åbner man Panasonics app-remote, der findes til mobil og tablet, så finder man sig igen sat 5 år tilbage med et interface, der ikke er designet af folk med den højeste Photoshop eksamen. Retfærdigvis skal det nævnes, at Panasonic ikke har udgivet en 2015-version af app’en, så de kan nå at rette op på det. App’en byder dog på nogle ret avancerede features i form af kalibreringshåndtag, men for den almene bruger er det nok ikke features, der bør have en central placering i hovedmenuen i app’en.

Tv-kanaler, optagelse & lyd

"Alt ligner sig selv. Og det er ikke ubetinget en god ting."
TV-delen i CX800 er desværre den del som Panasonic selv har lavet interfacet på, så den deler stadig ikke de herligheder, som Firefox byder på. EPG’en ligner sig selv og jeg kunne hive en anmeldelse af de hedengangne plasma-TV frem og finde nogen der er præcis magen til.

Som på alle tidligere generationer af Panasonics TV, så fylder "guiden" i bunden godt 25% af skærmarealet, hvilket spilder sindssygt meget plads, som ligeså godt kunne have været brugt til at vise flere kanaler.

Optagelse foregår eks. direkte fra EPG’en, og for at åbne gemte optagelser, skal man en tur ind igennem flere af Panasonics egne menuer, når man via medie-interfacet åbner den tilsluttede HDD.

Da interfacet ikke kræver specielt mange ressourcer, så er QuadCore processoren dog i stand til at byde på en ret hurtig betjening - både når det kommer til navigering i menuer, EPG og Smart-del, men også når det kommer til skift af kanal. Det er vel én positiv ting ved ikke at ændre på noget...

Vi finder også picture-in-picture, hvor man kan vælge side-billedet direkte fra en lille kanalliste. Vi kan dog konstatere, at det ikke er muligt, at skifte farve-profil til andet end "Standard" eller "Dynamisk" når mini-billedet kører, hvilket gør denne feature komplet ubrugelig, med mindre man orker at fintune billedet i standard-profilen. Det må kunne ændres relativt enkelt!

Lyden er der ikke blevet så meget plads til og ligesom de fleste andre modeller, så bør man efterlade luft i budgettet til enten en soundbar eller et anlæg til at tage sig at lyden til filmene.

Panasonic CX800


Kalibrering

Panasonic har nogle af de mest tilgængelige menuer når det kommer til justering af farver, hvilket er lækkert når man skal frem og tilbage flere gange imens man måler.

Vi starter ud med standard-profilen, som er ganske forfærdelig. Et hurtigt skift til Cinema Pro hjælper lidt på tingene, men det er ikke helt overbevisende endnu. På de mindre modeller, kritiserede vi Panasonic for ikke at levere nogle ligeså gode præ-indstillede profiler som da de lavede plasma-TV, og CX800 bekræfter blot, at vi langt fra er i mål blot ved at skifte profil. Gammakurven ligner et U og der er alt, alt for meget blå i de mørke nuancer. Det kræver noget mere justering af CX800 end vi er vant til på disse high-end modeller. Vi har haft lejlighed til at måle på både 55"-modellen og 65"-modellen og begge udviste samme farveforløb og gammakurve.

Efter nogle tweaks er resultatet bedre, men ikke lige så overbevisende som hos eks. Samsung eller Sony. For at ramme en dE under 1, så skal Professional-indstillingerne tages i brug og der skal skrues på hver enkelt af gråtonerne hver for sig.

Panasonic har i en skrivelse gjort opmærksom på, at man med brugen af fosfor, til at opnå et større farverum (dét som Samsung kalder Quantum Dots) rammer ind i et problem vi også så på tidligere teknologier, nemlig at hvert enkelt TV vil være lidt sit eget mht. farvegengivelse. Der vil være større variation fra model til model, hvorfor vi måske er på vej ud i, at indstillinger for skærme med disse udvidede farverum i endnu mindre grad kan deles på tværs af TV.



CX800 understøtter et farverum tættere på DCI-P3 ud over det normale Rec.709, men indtil videre mangler vi stadig indholdet til at drage nytte af det. Som det ses af graferne (klik på "DCI P3" ovenfor: farvefeltet er de farver som mennesket kan se, grå trekant er DCI P3, hvid trekant er skærmens maksimale farverum), så kan skærmen dog ikke dække hele DCI-rummet.

Målinger

Vores nye "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en kort gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Målinger Out-of-boxKalibreret
Sortniveau-0.043 cd/m2
Lysstyrke- 120 cd/m2
Kontrast-2800:1
Input lag49 ms39 ms (Game Mode)

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
On190 W93 W
Standby0.25 W-

Tidsmåling afTid
Opstart (til responsiv)3 s
Opstart (til billede på skærmen )3 s
Opstart af Netflix12 s
Opstart af Youtube5 s
Opstart af Viaplay8 s
Opstart af Blockbuster12 s

GruppeIndstillingVærdi
BilledeProfil THX Cinema
Baggrundslys32
Kontrast60
Lys+7
Skarphed50
Farve50
Nuance0
AvanceretFarvetemperaturVarm2
Levende farverFra
Adaptiv baggrundsbelysningFra/Lav
Omgivelsessensor Til/Fra (skru lidt op for lyset hvis den slås til)
StøjreduktionFra
MPEG RemasterFra
Resolution RemasterFra
Intelligent Frame Control Minimum
Spilindstilling Til/Fra
1080p pure direct Fra
1080p pixel by pixel Fra

Vi har sat LED-lysstyrken forholdsvist lavt i ovenstående tabel, hvilket passer bedst til et mørkt lokale. Du kan med fordel skrue op for LED-baglyset i mere oplyste lokaler - så længe du dog husker på, at effektforbruget også vil stige.


Panasonic CX800 test

Billedkvalitet

CX800 byder på både et HDR-stempel og et udvidet farverum, hvilket jo er det hotte i år 2015. Panasonic har valgt at bruge en anden type fosfor end eks. Samsung, hvilket de har udsendt en længere rapport omkring, men basalt set er det hele samme teknologi, som bruges til at udvide farverummet så man kan gengive mere af det synlige farvespektrum end hidtil.

Læs også vores baggrundsartikel om quantum dots
Læs også vores baggrundsartikel om Ultra HD og større farverum

Vi lider stadig under, at der ikke rigtigt er noget materiale tilgængeligt derude, som udnytter dette større farverum, så vi må nøjes med at konstatere, at ja - der kan komme lidt mere knald på grundfarverne til at kunne gengive hidtil problematiske farver på tv-skærme, såsom Coca-Cola rød, men potentialet i det kan det være svært at vurdere før indholdet passer dertil. Vær dog OBS på, at THX-profilen på TV’et er tilpasset Rec.709 farverummet, så du skal skifte til en anden profil for at få adgang til DCI-farverummet - og det kræver næsten en professionel kalibrering at få de øvrige profiler rettet på plads.

På HDR-siden, så mangler CX800 en opdatering, som muliggør dette. Den frigives først senere på året, men da TV’et ikke har ret mange zoner at tweake på i baggrundsbelysningen, så kan det også være svært at få øje på de situationer hvor man for alvor vil kunne opnå nogen effekt. HDR skal applikeres lokalt så højlyset kan boostes og skyggerne gøres mørkere og med 18 zoner, så er der ikke noget specielt lokalt ved CX800. TV’et er pt. heller ikke i stand til at afspille HDR-klip fra USB ligesom HDMI-portene heller ikke er helt klar til at modtage HDR, så vi venter stadig på at branchen beslutter sig for et format, som skal bære alle disse HDR-herligheder.

Panasonic CX800


Panasonics motion-system er næsten nødvendigt at aktivere for at opnå en blot nogenlunde bevægelsesopløsning, men man bør holde sig til den laveste indstilling for at undgå artefakter og soap-opera-effekt. Med dette aktiveret var performance hæderlig for et LED-TV.

Billedkvaliteten på CX800 er helt i top med både god gengivelse af SD, 1080p og 4K signaler. Billedkvaliteten hører helt klart til i toppen af klassen og både gradienter og detaljer i mørke og lyse områder blev gengivet godt - når først skærmen var indstillet korrekt. I THX-profilen var der et ganske betragtelig black-crush, som var ødelæggende for skyggedetaljerne, så der skal justeres lidt på TV’et for at opnå det fulde potentiale. Med dette på plads kan man dog nyde alt fra de middelmådige TV-udsendelser man må trækkes med, til 4K fra de få kilder der tilbyder dette. 4K materiale er det pt. ret sparsomt med, men med 2015-modellerne kan Panasonics TV nu streame med VP9-dekodning i Youtube, så ud over Netflix er der også denne mulighed for at åbne lidt for 4K-potentialet i skærmen.

Vi målte et input-lag på 49 ms i den kalibrerede tilstand, hvilket i sig selv er forholdsvist lavt og der var kun 10 ms at hente ved at bruge spilprofilen, så man bør måske overveje om ikke de mere præcise farver i THX-profilen er at foretrække frem for 10 ms lavere forsinkelse. CX800 er således velegnet til brug sammen med spilkonsoller såsom PlayStation 4 og Xbox One. Bemærk blot, at spillene på disse højest gengives i HD.

Vores eksemplar var desværre skæmmet af lysende hjørner og en anelse DSE (dirty screen effect) og kombineret med nogle relativt smalle betragtningsvinkler, så skulle man ikke ret langt væk fra midten før billedet blev synligt degraderet - både i form af udvaskede farver og de mere tydelige lyse hjørner. Vi har ikke kunne vurdere om DSE var et problem på 65"-modellen pga. de lysforhold den blev fremvist under, men som med alle disse LCD-skærme, så er det i høj grad individuelt fra skærm til skærm hvordan homogeniteten af panelet ser ud.



Hvis man aktiverer den adaptive baggrundsbelysning vil man ydermere konstant blive mindet om de lyse hjørner, da zonerne er så store, at ret store områder af skærmen lyses op af gangen. Herunder er der skudt 4 billeder af Star Wars introteksten, hvor man kan se den adaptive baggrundsbelysning i aktion (kraftigt overeksponeret for forståelsens skyld).


Det er lidt ærgerligt, at homogeniteten ikke lever helt op til det vi efterhånden har vænnet os til for disse direct LED modeller. Som det ses af 60% hvid billedet, så er der lidt plamager på midten, som er mere lyse end kanterne, og der kan anes nogle helt lige mørke streger 10-15 cm inde på skærmen hele vejen rundt langs panelet. Alt i alt et lidt skuffende resultat på dén front. Vi kan forstå at andre har været mere heldige med samme model som vi her tester, men omvendt, så er der flere der rapporterer om lignende problemer.

Som nævnt, så er betragtningsvinklerne noget smallere end hvad vi har set på andre modeller i år. Fra 4 meters afstand skal man helst holde sig til en 2-personers sofa for ikke at miste for meget af kontrasten.


Konklusion

Panasonics nuværende topmodel melder sig ind i kampen om HDR (high dynamic range) og udvidet farverum med CX800-modellen, der dog byder på lidt for få dimming-zoner til at kunne kalde sig sværvægter. Med et udvidet farverum, som sigter efter DCI-P3 standarden, så er TV’et således klar til at tage imod fremtidens filmformat - når softwareopdateringen altså lige ruller ud senere på året.

Modellen er naturligvis baseret på Firefox-platformen med adgang til Netflix, Viaplay, YouTube og Blockbuster, men Panasonics aldrende interface skinner stadig igennem flere steder, hvilket ødelægger helhedsfornemmelsen. Styresystemet er dog hurtigt og man venter sjældent på hverken TV-del eller Smart-apps.

Ift. sidste års 800-model, så har man sparet på HDMI-portene, 3D-brillerne, byggekvaliteten og kvaliteten af fjernbetjeningerne for at tilbyde et produkt til en mere konkurrencedygtig pris. Om prioriteringen er rigtig må være op til den enkelte, men 3D-brillerne savnede vi nu ikke.

På billedsiden brillerer Panasonic stadig med skarpe og levende billeder på tv-kanaler, streaming, skiver og sammen med spilkonsol, men den testede model lider under en inhomogen lysfordeling, nogle smalle betragtningsvinkler og nogle billedprofiler der ikke just sidder lige i skabet, og samlet set, så efterlades man med en vis følelse af skuffelse over CX800 prisen taget i betragtning.

Pris og forhandler
40"
50"
55"
65"


God billedbehandling med sprødt 4K billede og opskalering
Hurtigt og brugervenligt styresystem
Knapt så reflekterende som visse konkurrenter
Fornuftig hastighed ved brug af TV-funktioner


Forældede menuer de steder Panasonics egne menuer skinner igennem
Inhomogen lysfordeling
Snævre betragtningsvinkler
Uimponerende lokal dimming ift. til især Samsung
Dårlige fjernbetjeninger
Dårlige billedprofiler - kræver en del justering


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |