Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Nvidia Shield - FlatpanelsDK

Test: Nvidia Shield

|


Nvidia Shield er en af de første spilkonsoller bygget på Google’s nye "Android TV" styresystem. De fleste af os forbinder normalt en spilkonsol med en stor sort boks fremstillet af Sony eller Microsoft, så kan virkelig Nvidia og Google udfordre de store? Ud over at være en spilkonsol, har Nvidia Shield musklerne til at håndtere 4K-video, herunder streaming i 4K-kvalitet fra Netflix og YouTube.

Er det boksen som vi har ventet på? Spilkonsol og medieafspiller i én? Den ultimative medieboks? Vi undersøger sagen ved at kigge på 500GB-versionen af Shield.

Pris og forhandler:


Specifikationer

Tegra X1 SoC
CPU: 1.9 GHz, 4 ARM A57 kerner + 4 ARM A53 64-bit kerner
GPU: 1000MHz Maxwell (256 kerner)
3GB RAM
500 GB harddisk (16GB i normal version)
Stående (kræver stand, ekstraudstyr)
Liggende
(HxBxD)2.5 x 21 x 13 cm
0.65 kg
HDMI (1x 2.0)
USB (2x 3.0)
micro USB (1x 2.0)
Ethernet (gigabit)
micro SD
IR (infrarød) modtager
7.1 audio + HD audio ved 24-bit/192 kHz
WiFi (2.4 & 5GHz – n + ac standard - MIMO)
Bluetooth 4.1
MPEG2
MPEG4
HEVC
VP9
Android TV (5.0)
Geforce Now
Shield spilcontroller
Andre bluetooth spilcontrollere
Shield fjernbetjening (ekstraudstyr)
Andre bluetooth fjernbetjeninger
Quick-start manual
Shield spilcontroller
HDMI-kabel
USB-kabel
Strømstik
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online


Nvidia Shield

Første indtryk

Nvidia Shield er større end andre mediebokse såsom Apple TV og Nexus Player, men betydeligt mindre end dedikerede spilkonsoller såsom PlayStation og Xbox. Boksen er dog overraskende tung taget den kompakte størrelse i betragtning.

Ved siden af vores PS4, ligner Shield en lillebror. Det overordnede designsprog er det samme; en blanding af mat og blank sort plastic og nogle lidt akavede lyseffekter, undfanget i en teenagedrøm. Den kan heldigvis gemmes af vejen bag et møbel og styres med bluetooth-fjernbetjeninger.

På bagsiden findes tilslutningsstik, herunder 1x HDMI (2.0), 2x USB, 1x micro-USB, 1x ethernet og 1x SD-kortlæser. Den indbyggede strømforsyning kan køre både 110 og 220 volt, så du kan uden videre importere boksen fra andre USA og bruge den i Danmark. Det eneste du behøver for at tilslutte den til en dansk stikkontakt, er en lille passiv stikomformer (f.eks. rejseomformer)

Nvidia Shield test


Vær opmærksom på, at Shield ikke leveres med en fjernbetjening (koster $50 ekstra). Der er i stedet en spilcontroller i kassen, men det er ikke en optimal løsning, hvis man ønsker at navigere streamingtjenester. Ejer du en anden bluetooth-baseret fjernbetjening, kan den parres med Shield. Underligt nok ville vores fjernbetjening fra Nexus Player ikke parre, men vores fjernbetjening fra Amazon Fire TV ville gerne.

Nvidia’s spilcontroller virker måske bekendt for ejere af Nvidia’s tablet, der også er døbt Shield. Den vil endda virke bekendt for ejere af PlayStation og Xbox. Layoutet af knapperne er i store træk identisk med fire action-knapper, to analoge svampeknapper (med trykfunktion), fire skulderknapper og piletaster. Vi vender tilbage til den senere.



Brugerflade & Features

Opsætningen af boksen er rimelig ligetil og ikke anderledes end på andre Android TV enheder. Den kan naturligvis opsættes til dansk. Undervejs i opsætningen bedes man finde sit WiFi-netværk og logge ind på en Google-konto.

Visse apps er præ-installeret på boksen, herunder YouTube, Google Play Film, Netflix og Plex (hvilket var overraskende). Brugerfladen er opbygget omkring fire rækker af ikoner; øverst ses anbefalinger, herunder ses "Shield Hub", herunder spil fra Google Play butikken, og nederst findes apps fra Google Play butikken.

I forhold til Nexus Player, der var første boks baseret på Android TV, har Nvidia fået deres egen dedikerede række af tjenester. Den bruger de til at fremhæve deres spiltjenester, hvilket naturligvis giver mening i og med, at Shield først og fremmest er en spilkonsol. Hvad der derimod ikke giver mening er hvorfor Netflix er placeret heroppe i stedet for nede ved de andre apps. Når det er sagt, ligner tingene dog i store træk sig selv. Det er i øvrigt præcis samme brugerflade som på tv-skærme med Android TV indbygget. Producenterne har ikke lov til at ændre på brugerfladen, ligesom producenter af Android-telefoner har det.


Anbefalingsmotoren er stadig en underlig fugl. Det er tydeligt nok, hvad Google prøver på, men du skal have udviklere af apps til at gøre brug af API’en, så deres indhold også kan vises og indekseres. Det gør de ikke nu. "Anbefalingerne" tager lige nu mest form af film fra Google’s egen filmbutik, visse Nvidia-relaterede ting og ret tilfældige YouTube-videoer, hvilket får det hele til at fremstå mere som en reklamesøjle - som på sigt sikkert vil indeholde annoncer - end anbefalinger. Ikke engang Netflix, der altid synes at være på forkant med udviklingen, har gidet udnytte mulighederne, og nu nærmer vi også 1-års dagen for Android TV.

Efterhånden som Google indsamler mere data omkring dine tv-vaner - hvilket de vil gøre - og når tredjepartsudviklerne tager API’er, som stilles til rådighed, i brug, vil mere indhold indgå i algoritmen bag anbefalingsmotoren. Det vil formentlig gøre den mere nyttig.

Det samme kan i øvrigt siges om stemmefunktionen. Idéen er at søge på tværs og dybt i apps, men udviklerne skal på samme måde aktivere det for at få deres indhold indekseret, og det gør meget få lige nu. Et eksempel: Du er logget ind på din Netflix-konto på boksen og laver en stemmesøgning efter "House of Cards". Det eneste du får ud af stemmesøgningen er derimod tilbuddet om at købe House of Cards på Google Play Film til den beskedne pris af tre måneders Netflix-abonnement per sæson. Tak Google, men vi tror vi springer over!

Anbefalingsmotoren og stemmesøgefunktionen er mægtige idéer, men Google har endnu til gode at realisere dem. Nogen må jo sige det; det er overraskende hvor lidt der er sket siden Nexus Player kom i november 2014. Faktisk er der nærmest intet sket over de seneste otte måneder på denne front.

Du kan hente nye apps og tjenester fra Google Play-butikken. Her findes kun apps, der er udviklet til visning på tv-skærme. Hvis du vil installere Android-apps til telefoner/tablets på tv-skærmen bliver du nødt til at "sideloade" dem, men vær opmærksom på, at det sjældent fungerer særlig godt. Denne struktur, der filtrerer alt ”mobil-Android” fra, sikrer en fornuftig brugeroplevelse, men betyder imidlertid også, at alle de danske tjenester mangler lige nu.

Der er overordnet ikke meget nyt at rapportere omkring brugerfladen, hvis du allerede har læst vores test af Nexus Player. Klik videre for at læse flere tanker og betragtninger om brugeroplevelsen med Android TV.

Målinger

Vores nye “måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en kort gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Bemærk, at standby-forbruget aldrig falder under ca. 4W – selv ikke efter en hel nat i dvale - hvilket undrer os.

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
On (hjemmeskærm)5.3 W-
On (video-streaming)6-9 W -
On (gaming)8-17W -
Standby 4.6W-

TidsmålingerTid
Opstart (indtil responsiv - fra standby)5-6 s
Opstart (indtil responsiv – koldstart)33 s
Netflix app opstart1.5 s (koldstart 16 s)
Youtube app opstart2 s (koldstart 11 s)

VideofilSpecifikationer Status
Dubai 4K4K (3840x2160 pixels) – 23.976fps – 10-bit farver - BT.709 farverum – 4:2:0 subsampling – 51.4 Mbps bitrate – HEVC - .ts filVirker
Costa Rica HD HD (2560x1440 pixels) – BT.709 farverum – 4:2:0 subsampling – 6.54 Mbps bitrate – VP9 - .mkv fil Virker
Costa Rica 4K 4K (3840x2160 pixels) – BT.709 farverum – 4:2:0 subsampling – 12.71 Mbps bitrate – VP9 - .mkv filVirker
Big Buck Bunny HD HD (192x1080 pixels) – 8-bit farver - YUV farverum – 4:2:0 subsampling – 2.2 Mbps bitrate – HEVC - .ts filVirker
Dive to New World 4K4K (3840x2160 pixels) – 23.970fps – 10-bit farver - BT.709 farverum – 4:2:0 subsampling – 51.4 Mbps bitrate – HEVC - .ts filVirker
Ghost Towns 8K8K (7680x4320 pixels) – variable frame rate – 8-bit farver - YUV farverum – 4:2:0 subsampling – 20.7 Mbps bitrate – AVC - .mp4 filFejler
Life of Pi 4K HDR HDR – PQ format - 4K (3840x2160 pixels) – 23.976fps – 10-bit farver – BT.2020 farverum container - 4:2:0 subsampling – 44.8 Mbps bitrate – HEVC - .mp4 filVirker (men kræver HDR-kompatibelt TV)
Sony FIFA World Cup 4K 4K (3840x2160 pixels) - 29.970fps - 8-bit colors - 4:2:0 subsampling - 94.2 Mbps bitrate - AVC - .mkv filFejler
Star Wars 7 trailer 4K4K (3840x2160 pixels) – 25fps - 8-bit colors - 4:2:0 subsampling – 10.1 Mbps bitrate – AVC - .mp4 filVirker
Ex Machina videoklip HDHD (720x304) - 23.976fps - 8-bit colors - 4:2:0 subsampling - 2.2 Mbps bitrate - mpeg4 Xvid - .avi filFejler, hakker voldsomt (men virker i Kodi/Plex)
Her videoklip HDHD (720x464) - 29.970fps - 8-bit colors - 4:2:0 subsampling – 0.7 Mbps bitrate - AVC - .m4v filVirker


Nvidia Shield spilcontroller

SHIELD som spilkonsol

En spilkonsol baseret på Android og mobil-hardware? De fleste vil nok fnyse ved tanken, men når man graver lidt dybere, opdager man at Shield rent faktisk er forholdsvis kraftfuld lille boks. Sammenlignet med PS4 og Xbox One er den vel 5-6 gange mindre fysisk og forbruger omkring en tiendedel af strømforbruget på PS4.

Den er slet ikke lige så kraftfuld som PS4 og Xbox One, men Nvidia hævder, at Shield er dobbelt så kraftig som sidste generation af spilkonsoller, altså Xbox 360 og PlayStation 3. Shield leverer ca. 500 Gflops grafikydelse sammenlignet med ca. 250 Gflops på de gamle PS3 og Xbox 360. Vi har ikke taget målinger af ydelsen - de er allerede taget (1, 2) - men andre har påvist, at CPU’en er omtrent så hurtig som Galaxy S6, men at iPad Air 2 stadig sidder på tronen blandt enheder, der er baseret på ARM-strukturen. Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, da der er tale om to mobile enheder, der er begrænset af et batteri. Nvidia Shield er tilsluttet direkte til stikkontakten og har ikke sådanne begrænsninger. Shield trækker derimod fra dem alle, når det kommer til grafikydeevnen (GPU), hvor den er dobbelt så hurtig som førnævnte. Og det er naturligvis hvad Nvidia lægger vægt på.

Shield leveres med en spilcontroller. Du kan bruge andre spilcontrollere (herunder tastatur og mus), men Nvidia anbefaler sin egen, da den forbinder via WiFi Direct, der ifølge Nvidia bidrager til at nedbringe forsinkelsen. Vi fandt spilcontrolleren lidt klodset. Den føles billig, men virker dog tilfredsstillende. Layoutet af knapper er velkendt og fungerer. Knapperne har generelt fin modstand, men visse af dem knirker. Efter vores mening kan Nvidia’s spilcontroller ikke matche kvaliteten af PS4 og Xbox. Men vi oplevede derimod noget længere batteritid og aldrig forsinkelse!

Nvidia Shield test


Læg mærke til det grå felt i bunden. Det er et pegefelt, der fungerer som en mus. Når du trykker får du en musemarkør op på skærmen, så du kan styre typiske PC-spil bygget til interaktion med mus. Det er dog ikke en super løsning og feltet virker generelt for småt til at være brugbart. Det grønne felt øverst vækker konsollen og et langt tryk på den lille cirkel-knap nedenunder bringer en menu op, hvorfra man kan optage gameplay, tage screenshots og dele tingene på Twitch. Du kan også vælge videokvalitet (lav, medium og høj) af optagelser.

De fleste af os forbinder stadig en spilkonsol med et lukket, poleret og kontrolleret system, hvor kun udvalgte spil udgives. Sådan er Android ikke og igennem årene har Android været lidt af et rod, om end åbent. Der har ikke mindst været en kedelig tendens med forsinkede og manglende opdateringer, og generelt alt for mange lavkvalitets-apps. Er det virkelig velegnet til en spilkonsol?

For at besvare spørgsmålet bliver vi nødt til at starte fra begyndelsen. Google var hurtige til at bekræfte, at "Android TV" altid vil ligne Android TV. Producenterne får ikke lov til at lægge skins på. De har lov til at præ-installere visse apps og vil også være i stand til at udsende opdateringer, der er specifikke for produktet, men Google styrer overordnet Android TV oplevelsen. Det er vigtigt på et tv, hvor man oplever brugerfladen fra flere meter væk. En anden vigtig faktor er, at der kun findes tv-optimerede apps i app-butikken, hvilket altså også dækker over spil. Google godkender kun apps og spil, hvis de virker på tv-skærmen, og det betyder typisk at spil skal have fuld understøttelse af spilcontrollere. Det er dette fundament, som Nvidia Shield er skabt på. Så langt så godt.

Nvidia Shield test


Nvidia angriber spil-markedet fra tre vinkler:
  • "Old school" metoden - download og installer spil fra en spilbutik
  • "Bro" metoden - stream spil fra en PC over på tv-skærmen via Shield
  • "Fremtidens håb" - en streamingtjeneste til spil, tænk "Netflix for spil"

    Den første metode kræver ingen yderligere introduktion. Du finder bare spillet, køber det og venter på at det er downloadet og installeret på din indbyggede harddisk. Det er begrænset hvor mange spil, der er tilgængelige i Google Play-butikken lige nu, og der er ingen virkelig store AAA-titler. De største titler er formentlig spil såsom Machinarium, Doom 3 BFG, The Walking Dead, The Wolf Among Us, Badland, Leo’s Fortune, Trine 2, og Rayman Fiesta Run. Det er rigtig fine spil, som vi oprigtigt kan anbefale, men der er næppe tale om store, forkromede spil.

    Et udvalg af spil på GRID:
    The Raven: Legacy of a Master Thief
    Batman: Arkham Asylum + Arkham City
    Saints Row: The Third
    The Witcher 2: Assassins of Kings
    Red Faction: Guerilla
    F.E.A.R 3
    DiRT 3
    The Lego Movie – videogame
    Strider
    Risen 2: Dark Waters
    Devil May Cry 4
    Dead Rising 2
    The Vanishing of Ethan Carter
    Alan Wake
    LEGO: Harry Potter
    Spil af denne art på Shield er ganske fornøjelige og Shield er mere end kraftig nok til at køre dem. Overordnet for dem virker de dog som gennemsnitlige spil fra sidste generation af konsollerne. Efterhånden som flere udviklere får konverteret deres spil til at fungere på Android TV, bør kataloget blive mere spændende, og måske begynder udviklere sågar at udvikle spil fra bunden til Android.

    Uanset hvad kommer Shield dog aldrig til at matche PS4 og Xbox One med denne tilgang, hvor man downloader og installerer spillet. Den er simpelthen ikke kraftig nok til at køre de nyeste titler, uanset om de så var tilgængelige på Android TV.

    Måske en tredje eller fjerde udgave vil være i stand til at matche hardwaren i de dedikerede spilkonsoller, men konsoludviklingen står jo heller ikke stille, og uanset hvad vil PC’en holde sit forspring i mange år endnu. Man kan argumentere for, at Android TV kan være en platform for "casual gaming", ligesom vi bruger vores telefoner og tablets til spil i tide og utide, men det er tydeligvis ikke hvad Nvidia sigter efter.

    Så er der "bro" metoden. Nvidia ved, at mange ejer og elsker deres PC-spil, så de har gjort det muligt at streame spil fra PC’en over på tv-skærmen via Shield - hvis du vel og mærke har et nyere Nvidia-grafikkort. Det har vi desværre ikke og vi har ikke planer om at opgradere før Oculus Rift lander, så vi kan desværre ikke kommentere på denne metode.

    Den sidste tilgang til spil streamingtjenesten Geforce Now. Nvidia har etableret store datacentre, der er i stand til at køre hvilket som helst spil. Din spilkonsol eller PC vil aldrig tilnærmelsesvis kunne matche den rå kumulerede muskelkraft, der findes i et datacenter, så Nvidia forestiller sig, at det på lang sigt vil blive muligt at tilbyde selv de nyeste AAA-titler, uden forsinkelse. Spillene streames fra serveren til din boks/skærm, ligesom Netflix streamer film. Udfordringen ved løsningen er naturligvis, at du skal have en hurtig og stabel internetforbindelse, for ellers får du dels dårlig billedkvalitet, dels forsinkelse på styringen. Samtidig skal Nvidia sørge for konstant at udbygge og vedligeholde serverne.

    Det interessante spørgsmål er, om Nvidia med GRID kan udfordre de store?

    Nvidia kan meget vel have en chance. Det er en interessant diskussion og et helt nyt paradigme for gaming. Mange gamere vil nok på forhånd udelukke spilstreaming, men det er perspektivløst. Se blot hvor hurtigt vores internet-infrastruktur udvikler sig. Vi har kun været i stand til at streame HD-video over internettet i 5-10 år. Forestil dig hvor vi står om 10 eller 15 år fra nu. Internettet udvides ikke lineært, men eksponentielt. Vi vil inden længe have adgang til 1 eller endda 10 Gbps internetforbindelser. Fortæl mig igen, at spilstreaming ikke vil fungere. Spørgsmålet er ikke om det sker, men hvornår det sker, i samme stil som streamingtjenester allerede har overgået billedkvaliteten på tv-kanalerne med længder og vil overgå diskformatet indenfor overskuelig fremtid. Nvidia mener, at tiden er moden for spilstreaming nu.

    I vores test fandt vi, at GRID fungerer overraskende godt for en tjeneste, der kun lige er lanceret. Efter tilmelding får man adgang til et katalog af spil for et fast månedligt gebyr (endnu ikke annonceret). Klik på et spil, vent 10-20 sekunder, og du er i aktion. Når man tænker over det, så er det rimelig fantastisk. Og frigørende.

    Brugerfladen i GRID er derimod ikke særlig attraktiv. Det er genbrug fra den generelle Android TV brugerflade, blot tilpasset spil. Spillene præsenteres ikke på ordentlig vis. Billeder er generelt alt for små og beskrivelserne for korte. Der er ingen spiltrailere eller yderligere indhold. Det kan Nvidia gøre meget bedre.

    Spillene er ikke skrabede versioner. Der er tale om PC-spil i fuld længde med god grafik. GRID kører i bund og grund PC-versionen af spillet på serveren, og streamer spillet til dig som enhver anden streamingtjeneste gør. Den evaluerer løbende din internetforbindelse og giver dig det bedste mulige billede, som du kan trække. Hvis andre personer i husstanden begynder at bruge internettet, justerer GRID automatisk. De prioriterer tilsyneladende hastighed over billedkvalitet, og det fungerede fint i vores tilfælde selvom der kørte streamet musik i et andet rum i huset.

    Vi holder som bekendt ikke til i USA, hvor Nvidias servere lige nu står, hvilket også i praksis betyder lidt mere forsinkelse end amerikanerne, men oplevelsen var stadig tilfredsstillende. Vi fik lejlighed til at prøve spil, som hidtil har været eksklusive på andre platforme, såvel som gamle kendinge. Kataloget er ikke imponerende og består lige nu primært af store spil fra sidste generation af spilkonsoller. Dermed er de klart bedre end dem der tilbydes til download i Google Play-butikken, men udvalget matcher ikke de nye spilkonsoller.

    Nvidia har dog kun lige åbnet GRID og har lovet, at store titler er på vej. De mest problematiske spil på GRID er FPS (first-person skydespil) og bilspil, hvor millisekunder tæller. Nvidia har en "performance test", der måler forbindelsen til serveren på flere parametre og man skal helst ramme deres "anbefalede" mål for bedst mulig oplevelse.

    Efterhånden som Nvidia udbygger GRID-netværket af servere tættere på brugerens bopæl, bør ydelsen blive bedre, og vi er spændt på at se hvor langt de kan tage konceptet i de kommende år. Som du måske ved er Sony også ved at rulle en spilstreamingstjeneste ud med PlayStation Now. Det japanske firma har allerede lagt op til, at vi i fremtiden skal tænke på "PlayStation" som "en platform for spil" i stedet for "en fysisk spilkonsol". GRID vil på samme måde blive tilgængelig på andre produkttyper inden længe. I praksis kræver det blot en internetforbindelse, en skærm og en spilcontroller.

    Bemærk: Billederne herunder er af beta-udgaven af Geforce Now-tjenesten. Dengang hed tjenesten Nvidia GRID. Den er nu lanceret officielt.


    Så kan Nvidia udfordre kongerne? Alt taget i betragtning, nej ikke endnu. Det er en kraftfuld lille boks, men ikke kraftfuld nok. Den har spil, men ikke de store AAA-titler. Imellem lejlighedsvise nedbrud og en brugerflade der fryser, føles boksen stadig meget "Android-agtig", lidt for meget til at agere dedikeret spilkonsol. Tredje eller fjerde generation kan måske trække de tungeste installations-spil. Vores største håb ligger derimod i GRID. Hvis Nvidia kan få de store spilstudier ombord, og hvis de kan holde løftet om at udvide server-netværket, kan GRID have en plads i fremtidens spilmarked. Spilstreaming som koncept er fascinerende og frigørende, ligesom streaming har været for film/serier, og kan med tiden ændre branchen fundamentalt. Lige nu og her ville vi dog nok ikke betale særlig meget for at få adgang.

    SHIELD som mediecenter

    Nvidia Shield er kraftigere end de fleste medieafspillere på markedet og vigtigst af alt har den understøttelse af 4K (HEVC & VP9 hardware-dekodning). Det ligner med andre ord en oplagt boks til afspilning af lokalt lagrede mediefiler.

    Nvidia Shield medieafspiller

    Vil du afspille videofiler, som du selv har liggende, kan du enten tilslutte en USB-nøgle/harddisk eller streame over netværket fra en NAS eller PC, enten via WiFi eller kablet forbindelse. Der er en indbygget "Fotos & Video" app og den understøtter en lang række forskellige video, lyd og foto-formater. Hvis du vil have flere muligheder, kan du hente apps såsom Plex, Kodi eller VLC. Førstnævnte er præ-installeret og Kodi er for nylig lanceret i Google Play butikken i en beta-udgave.

    Kodi og Plex er konstant under udvikling, så vi brugte i stedet den indbyggede app for indledningsvis at vurdere, hvad Shield kan håndtere af videoformatet. Resultatet ses i tabellen længere oppe i afsnittet "Målinger" (spring derop).

    Shield spiste nærmest alt, hvad vi kastede efter den. Som du kan se i tabellen, understøttes HD og 4K i H.264/AVC, HEVC og VP9 komprimering. Boksen understøtter 10-bit farver og video kodet i BT.2020 farverums-container. Vi fik endda boksen til at afspille vores 4K HDR (high dynamic range) test-fil, men det kræver naturligvis en tv-skærm med HDR for at kunne opleve det. Shield afviste vores testklip i 8K-opløsning - ingen overraskelse der - og en 4K-fil med meget høj bitrate komprimeret i AVC (som aldrig var tiltænkt 4K). Af en eller anden grund afviste den også en Xvid-kodet fil i "Fotos & Video" app. Alt i alt er det dog et opløftende resultat.

    Shield nedskalerer i øvrigt automatisk 4K-video, hvis du tilslutter den til en HD-skærm.

    Shield understøtter HDMI CEC, hvilket betyder at når du tænder den, skifter tv’et (som også skal understøtte CEC på en af HDMI-portene) automatisk til denne indgang. CEC giver også mulighed for at styre andre ting. En anden notits; selv efter timers spil eller video, forbliver Shield stille. Den begynder at blive lidt lunere, men bliver aldrig decideret varm.

    Kodi

    Kodi landede for nylig i Google Play butikken på Android TV. Vi noterede os dog hurtigt, at Kodi har tydelige mangler på Android TV. De har tilsyneladende valgt at frigive en betaversion til Android TV, men hvis du sideloader den normale Android-version fra en USB-fil, kører Kodi bedre. Det virker umiddelbart underligt og vi undrer os over, hvorfor Kodi har valgt at frigive en halv-færdig udgave som deres officielle version til Android TV.

    Uagtet, Kodi ligner fuldstændig sig selv. Standard-designet grupperer indhold i video, musik og fotos. Vi brugte samme videoklip fra tabellen længere oppe til at teste Kodi, og det fungerer generelt fint så længe man holder sig til SD, 720p og 1080p filer. Du kan også afspille HD-video med høj bitrate, men det kræver som regel en kablet forbindelse til routeren. Kodi på Android TV understøtter undertekster, IMDB integration, udvidelser, spoling osv.

    Springet til 4K-opløsning præsenterede dog nogle udfordringer. Kodi går helt ned i visse tilfælde og hopper ud på hovedskærmen. Visse HEVC-enkodede klip afvises, mens andre accepteres. Visse VP9-enkodede klip krystalliserer pludselig i et mønster af psykedeliske farver. Når en 4K-video accepteres, afspilles den dog generelt problemfrit og lidt bedre end på Plex. Overordnet oplevede vi dog flere nedbrud og småproblemer i Kodi.

    Kodi er således ikke klar til 4K prime time på Android TV endnu, men når du vil nyde SD og HD går det rimelig glat. Kodi fans vil sandsynligvis også nyde Kodi på Shield.

    Nvidia Shield test

    Plex

    Plex er installeret på forhånd på Shield. Den adopterer visse brugerfladeelementer fra Android TV med en "now playing" række øverst, kanaler nedenfor og indstillinger nederst. Det føles stadig som den velkendte Plex oplevelse med en mere grafisk brugerflade end Kodi. Vi foretrækker denne Plex’s brugeroplevelsen ved f.eks. musikafspilning.

    Plex kan oprette forbindelse til medieservere, såsom Plex Media Server på en PC/NAS, men også andre kilder såsom iTunes (musik, podcasts, video etc.) på Mac eller webservere. Vi kørte samme filkatalog igennem og Plex håndterer musik og fotos uproblematisk.

    Plex kæmpede dog med at forstå flere af vores HEVC-enkodede 4K-klip og undlod at loade eller transkode dem. Andre HEVC-klip blev afspillet, men det stod klart, at Plex transkodede dem, og det så ganske rædsomt ud. Plex ville gerne afspille vores VP9-enkodede 4K-video, men hakkede lidt over en WiFi-forbindelse. Det gik bedre med HD-klippet, men ikke perfekt. Det hjælper naturligvis at give Plex lidt buffer-tid, hvis du har tålmodighed.

    Tilslutter man i stedet et kabel, så afspilles de fleste videoklip fint, bortset fra visse HEVC og VP9-klip. Som det fremgår i tabellen, bruger vi video med høj bitrate for at presse boksen, og det bør nok bemærkes, at SD, 720p og 1080p afspilles uden hak. Det var forventet, men taget i betragtning af, at Shield er en 4K-afspiller havde vi håbet på lidt bedre 4K-afspilning igennem Plex. Vi er nok stadig et par år væk fra en gnidningsfri oplevelse.

    Opdatering: Plex understøtter nu native HEVC-dekodning efter en opdatering. Det forbedrer 4K-afspilning betydeligt.

    Nvidia Shield test


    En generel bemærkning; Android TV brugerfladen kører som standard 60Hz. Google har allerede tilføjet muligheden for at udviklere kan ændre billedfrekvens (til f.eks. 50 og 24Hz), men udvikleren skal selv aktivere det i den pågældende app. Det betyder, at Android ofte framerate-konverterer video til 60Hz, og det giver giver hakkeri. Det er åbenlyst den forkerte tilgang. Google skal naturligvis per automatik respektere billedfrekvensen i indholdet. På sigt så vi gerne, at de samarbejdede med tv-producenterne om at indbygge "adaptiv frame rate", som til enhver tid holder indhold og skærm i samme billedfrekvens.

    En anden generel bemærkning: Shield understøtter 24Hz, men understøtter ikke 29,976Hz, som er den helt præcise billedfrekvens som mange film skabes i. Normalt når folk siger 24Hz mener de "23.976Hz & 24Hz", så det virker umiddelbart som en underlig mangel (rettet - se opdatering i konklusion). Nvidia har sagt, at de "overvejer" at tilføje det sammen med bitstreaming af HD-lyd (rettet - se opdatering i konklusion). DTS og Dolby Digital 5.1 kan føres igennem som bitstream. Vi formoder, at problemet med 23,976Hz rent faktisk relaterer sig til Android TV, og derfor bliver Google nok nødt til at komme på banen. Indtil da vil visse film give et lillebitte hak 2-3 gange per minut. Det generer visse personer, men vi ved fra erfaringer, at andre overhovedet ikke bemærker det.

    Hverken Kodi eller Plex er ideelle 4K-afspillere endnu. Vi regner med, at meget vil ændre sig indenfor få år, men lige nu er vi ikke overbeviste om, at Shield er den "ultimative medieafspiller". Den har helt sikkert mange fordele, såsom god understøttelse af de 4K-formater, men den mangler polering. Den indbyggede "Fotos & Video" app til Android TV håndterede faktisk videofiler bedre end både Plex og Kodi, og accepterer flere 4K-filer, men der skal tilsluttes en USB-enhed og brugerfladen er meget dårlig.


    Netflix, YouTube & andre

    Fordi Shield bygger på Android TV, har den adgang til streaming-apps, herunder Netflix, YouTube og Google Play Film. Alle andre danske apps mangler dog, inklusiv HBO Nordic, TV2 Play, Viaplay og DR TV.

    Disse manglende tjenester vil stadig virke på Shield vha. Google Cast (systemet bag Chromecast), hvor du fra telefonen åbner app’en til den pågældende tjeneste og trykker på "cast"-knappen. Der er ikke så meget at tilføje, hvis du allerede kender Chromecast. Det fungerer på præcis samme måde. Når du har trykket "cast" overtager Shield-boksen forbindelsen til streamingtjenesten og du kan bruge din telefon til andre opgaver.

    Vi så dog alligevel gerne apps, der kan køre direkte på Android TV. TV2 Play og Blockbuster arbejder angiveligt på sagen.

    Nvidia Shield test

    Netflix-app’en har samme brugerflade som på Smart TV og PlayStation 4, bestående af rækker med forskelligt udvalgte film og serier. App’en understøtter brugerprofiler og alle de andre velkendte Netflix-funktioner.

    Den virkelige nyhed her er imidlertid, at Shield er den første medieafspiller, som understøtter Netflix i 4K-kvalitet. Sony har godt nok lavet en proprietær boks, men den kan kun tilsluttes deres egne skærme. Hvis du allerede ejer et nyere Ultra HD-tv har du sandsynligvis allerede en Netflix-app indbygget, der kan det samme, men hvis du ønsker en mere komplet "smart" oplevelse, kan Shield være et alternativ.

    Netflix i 4K ser generelt rigtig godt ud, ofte bedre end Blu-ray. Bitraten er til tider en smule for lav, hvilket kan komme til udtryk i scener med meget bevægelser eller mørke filmsekvenser, men generelt er det en synlig forbedring ift. HD. Netflix fortsætter med at udvide kataloget af 4K-indhold. For nylig er Marco Polo, Daredevil, Sense8 kommet til og inden længe tilføjes film og indhold i HDR (high dynamic range). Netflix justerer automatisk til 4K-kvalitet (hvis du betaler for deres dyreste abonnement), såfremt indholdet findes i 4K, men vær opmærksom på, at det kun sker, hvis du har et Ultra HD-tv med HDMI 2.0.

    Du kan også se YouTube i 4K på Shield, da den understøtter VP9-formatet, som Google har valgt at bruge i stedet HEVC, der bruges af Netflix og andre. Der findes nogle ganske fine 4K-optagelser på YouTube allerede og det er formentlig det største katalog af 4K-indhold i dag, men der er naturligvis ikke tale om film og tv-serier. Søg efter "4K" på YouTube for at finde en masse indhold. YouTube har sågar et par videoklip i 4K ved 60 billeder per sekund.

    Ingen danske tjenester leverer indhold i 4K-kvalitet og vi ville blive overraskede, hvis det sker indenfor overskuelig fremtid med tanke på, at mange af dem ikke engang har taget springet til 1080p HD endnu.

    Blot en sidste bemærkning vedrørende brugerfladen; vi oplever at boksen ofte fryser i nogle sekunder og endda går helt ned til tider. Android TV brugerfladen føles stadig meget upoleret og apps/spil ophører til tider med at fungere uden nogen åbenlys grund. Efter vores indledende opsætning gik boksen i nedbruds-loop og vi blev nødt til at fabriksnulstille den, hvilket tog flere timer. Vi oplever ikke længere så kritiske problemer, men oplever stadig, at den til tider fryser og går ned. Nogle gang kan den køre problemfrit i timevis, men andre gange ter den sig ud af blå. Det er intet mønster i problemerne.

    Shield hiver det meste indhold ned, som findes i 4K derude, hvilket gør den til en oplagt kompagnon til dit nye Ultra HD-tv. Men den ultimative medieafspiller? Ikke endnu. Boksen mangler stadig vigtige apps og tjenester, selvom mulighederne i Google Cast hjælper på sagen. Den understøtter video lagret lokalt i HD og 4K, men Kodi og Plex er ikke helt klar. Den er kraftfuld og bygger på et åbent styresystem, hvilket er både positivt og negativt. Det giver valgfrihed, men betyder også, at hele oplevelsen er lidt for rå og upoleret. Når problemerne med spontane nedbrud og billede/lyd afspilnings-problemerne rettes, og når app-kataloget udvides, kan Shield dog meget vise sig at blive en af de mest komplette mediebokse på markedet.

    Konklusion

    Nvidia Shield er en af de første spilkonsoller baseret på Android TV; Google’s styresystem til tv-skærme. Med kraftfuld hardware og en 500GB harddisk understøtter den spil, apps, streaming, 4K-video og meget mere, men Google dikterer stadig den generelle brugerflade og udviklingstempoet. Ovenpå har Nvidia tilføjet et par af deres tjenester kaldet Geforce Now og GameStream.

    Annonce:
    Visse fansider har allerede udråbt Shield som en konkurrent til de dedikerede spilkonsoller. Det er den ikke. Nvidia sigter tydeligvis højt og ønsker store spiltitler på boksen - det ligger i deres natur - men Shield leverer middelmådighed. Nvidia forsøger at bygge bro imellem den traditionelle måde med at downloade spil og den nye måde i form af spilstreaming via GRID-tjenesten, som Nvidia tror, er fremtiden. GRID fungerer overraskende godt og giver adgang til et pænt katalog af spil, som kan startes uden ventetid. En slags "Netflix for spil". De store titler mangler dog i kataloget og teknikken skal finpudses. Vi ville ikke overveje Nvidia Shield som primær spilkonsol, men vi ville nok overveje den som sekundær spilkonsol.

    Shield’s største force er formentlig understøttelsen af 4K-video. Ingen andre mediebokse kan matche den lige nu. Den streamer 4K fra Netflix, YouTube og et par andre amerikanske tjenester. Den understøtter HEVC og VP9 dekodning, hvilket betyder, at du også kan afspille video i 4K lagret på dit hjemmenetværk. Kodi og Plex findes i app-butikken, men 4K-afspilning lader lidt tilbage at ønske. Vi oplevede dog næsten dagligt, at boksen frøs og til tider gik ned. Google skal nok også på banen for at løse f.eks. problemerne med 24Hz (23.976 Hz). HD-lyd understøttes heller ikke endnu (rettet - se opdatering i konklusion). Når Nvidia får styr på disse ting, ligner Shield dog en ret komplet medieafspiller. Sammenlignet med en HTPC kan den f.eks. levere Netflix i 4K (højeste billedkvalitet på PC er stadig 1080p).

    Summeret set, er Nvidia Shield lovende, men upoleret. Hvis ikke den frøs og gik ned og hvis Google rettede nogle af de værste frustrationer i Android TV, kunne vi nok anbefale den. Lige nu føles det som et første-generations produkt. Vi ser dog store perspektiver i Android TV. Forestil dig et tv-styresystem, der integrerer med din telefon, tablet og endda hjem. Det er noget som PS4, Xbox One og andre medieafspillere aldrig vil kunne matche.

    Opdateret 27.10.2015: Nvidia har med softwareopdateringer det seneste halve år rettet visse af vores klagepunkter. Vi har derfor fjernet punktet "23.976fps & HD lyd mangler" fra negativlisten i tabellen nedenfor, da boksen nu korrekt understøtter dette. Opdateringen har også fjernet mange småfejl, men vi oplever dog stadig boksen som ustabil. Boksen er nu officielt til salg i de danske butikker og Geforce Now-tjenesten (tidl. Geforce Now) er officielt lanceret


    Pris og forhandler:


    Understøtter HD & 4K (HEVC & VP9)
    Geforce Now er lovende
    Netflix & YouTube i 4K
    Medieafspilning + gaming i én boks


    Fryser & går ned
    Danske apps mangler
    Ikke kraftfuld nok til nye spil
    Spilcontroller føles billig





  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |