Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Libratone Diva - FlatpanelsDK

Test: Libratone Diva

|


Libratone har sendt den nye ”Diva” på gaden. Det er en soundbar for designbevidste købere og som så mange andre soundbar'e kan du også bruge din smartphone eller tablet til at streame musik enten via Bluetooth eller WiFi.

Libratone er en dansk højttalerproducent, som er relativt nye på markedet da de blot er 5 år gamle. Designet har tydelige rødder i dansk design og producenten laver udelukende trådløse højttalere. Det er dog ikke kun små højttalere til let Spotify brug, da Libratone før har lavet en soundbar der hedder Lounge som er yderst potent. Nu kommer den nye Diva-soundbar til 5.999 kroner, hvilket passer meget godt med Sonos og nogle af Philips bedre soundbars, som begge koster 5.199 kroner. Samsungs WAM er faldet noget i pris, men startede også på 5.099 kroner.

Diva front


Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

HDMI
Optisk lyd
Ethernet
USB

Analog lydindgang
Størrelse (HxBxD): 158 mm x 988 mm x 100 mm
Vægt5.4 kg
I kassenVægmontering
Brugervejledning
Fod


Pris og forhandler:


De første indtryk

Under det uldne cover finder man en 5” basenhed, to 3” mellemtoneenheder og to 1” diskantenheder. Det hele drives af en 225-watt forstærker, så der er kræfter nok til at drive de 5 enheder. Har du en tv-skærm, hvor Divaen skal passe til, så er den 99cm bred, 16cm høj og 10 cm dyb. Divaen har altså lidt kurvede former og er ikke en helt smal soundbar at sætte på væggen med 10 cm dybde. De 99cm svarer dog meget fint til et 42” tv med lidt skærmkant.

Tv'et kan tillsuttes til soundbaren med både optisk indgang og mini-jack. Det optiske stik er klart at foretrække da det i stereo er lossless, mens mini-jack-stikket stjæler dynamik, detaljer og opløsning. Vil du bruge Diva’en til musikstreaming, så er der også usb-stik til iPad eller iPhone, så de ikke løber tør for strøm, men der er også trådløs AirPlay, DLNA og Bluetooth. Har du Spotify Premium kan du bruge Spotify Connect og HTC fans kan også nyde godt af HTC Connect.

Diva connection


Jeg bemærkede en mindre designfejl, for har man soundbaren liggende på et TV bord, så hviler Diva’en ikke kun på foden, men også det optiske kabel jeg brugte. Det var ikke kritisk, men vil formentlig slide kablet mere end højst nødvendigt.

Diva fod


Plastikken bagpå så ud som om det var blevet forskudt en smule i forhold til input-stikkene og der manglede også en skrue, så forhåbentlig oplever købere ikke samme fejl som jeg. Om det er en produktionsfejl, en transportskade eller en anden tester som har været lige lovlig hårdhændet er dog uvist. Oplever man en lignende fejl, bør man nok benytte sig af lovens reklamationsret, for at få det repareret.

På bagsiden er der huller til en bordstander eller vægbeslag og begge beslag medfølger i salgspakken. Bordstanderen er lavet i aluminium med grå gummifødder i bunden og løsningen ser ganske lækker ud. Gummifødderne sikrer samtidig, at Divaen står rigtig fint fast på et TV bord eller gulvet. Vægbeslaget er i stål og malet hvidt, så det er holdbart og ikke synligt når Divaen monteres på beslaget.

Diva vægbeslag


Design

Design er populært sagt altid en smagssag, men den aflange soundbar med bløde afrundinger er hvert fald bygget i høj kvalitet. Samlingerne er helt tætte og syningerne i frontstoffer følger flot enhedens former. Personligt kan jeg godt lide designet af Diva’en og jeg mener den vil pynte i de fleste moderne hjem.

De afrundede hjørner gør, at den ikke ligner alle de andre firkantede soundbars, der bliver spyttet ud fra produktionslinjen. Dog vil jeg kalde designet konservativt og elegant, mere end udfordrende og provokerende, så navnet Diva er måske at skyde lidt over målet.

Divas 10 farver


Frontstoffet kan i øvrigt skiftes hvis man vil have en anden farve, og her er det så helt op til læseren om man vil have en konservativ sort eller hvid, eller gå efter mere udfordrende farver som grøn, gul eller orange. Med et pink, lyseblå eller turkis frontstof giver navnet Diva pludselig meget mere mening, men jeg har næsten ingen steder fundet Diva’en i andre farver end sort, så designpotentialet er endnu lettere uforløst. I Libratones egen webshop er det muligt at få 10 forskellige farver, så der burde være noget for enhver smag.

Selvom jeg ikke havde nogen andre uldcovers at skifte med, testede jeg hvor nemt det var at af- og påmontere coveret, og det burde ikke være noget problem for nogen kunder. Coveret tages nemt af ved at lyne uldtrøjen af Divaen og stoffet virker til at være lavet i en god kvalitet, da dels er tykt, men også føles lækkert at røre ved. Med mindre man er decideret voldelig, så tror jeg ikke coveret vil gå i stykker.

Når nu Libratone har tænkt så meget over en række forskellige detaljer, så skæmmer det en smule at indpakningen er en helt hvid kedelig papkasse i ordinær kvalitet. Her kunne Libratone godt oppe sig, så de i det mindste kom på niveau med Sonos, som har fin indpakning. Man skal ikke undervurdere førstehåndsindtrykkets magt.

Forud for testen

I forbindelse med at jeg fik tilsendt en testeksemplar af Libratone Diva havde jeg også en enkelt dag en Sonos Playbar til låns for at høre forskellen på hvad der formentlig er Divaens største konkurrent. Til lagring af musik blev der brugt en QNap netværksharddisk (NAS), Spotify Premium abonnement.

Til afspilning af film blev NAS’en igen brugt, samt en Xbox One som Blu-Ray-afspiller og det hele er tilsluttet et Sony HX855, hvor tv-udbyderen er YouSee.

Funktionalitet og app

Divaen har en fin app, som kan bruges til opsætning og til at styre flere forskellige enheder. Man kan dog ikke koble flere Libratone enheder sammen, som man kender det fra Sonos. Divaen bliver derfor hurtigt en selvstændig dame, som skal håndtere både tv-lyd og streame musik fra diverse smartphones.

Divaen er først og fremmest en soundbar, for hører man musik og tænder tv'et (hvor Divaen er forbundet via optisk kabel), så skifter lyden. Det er automatisk tv'ets lyd der bliver prioriteret.

Til tv-brug kan man i øvrigt bruge tv’ets fjernbetjening, da der er indbygget en IR-modtager. Man behøver altså ikke gå ind i en app for at ændre volume. I indpakningen er der en lille guide som fint viser hvordan man bruger Diva’ens IR-læring og det virker på alle kendte mærker, da ”IR Learning” er universel. Nemt og lige til.

Vil man bruge Divaen som musikafspiller og skifter man imellem flere smartphones og tablets, så er Spotify Connect eller AirPlay klart at foretrække. Bluetooth er noget mere besværligt, men det er dog ikke isoleret til Diva'en. Vil du fx. skifte mellem to forskellige Bluetooth-enheder, skal du hen fysisk og trykke på Bluetooth-knappen på Divaen for at skifte mellem enhederne. Det kan ikke styres via app’en.

Der er altså lidt ulemper ved måden Divaen kontrolleres, men undgår man Bluetooth eller bruger den samme enhed hver gang, så er der ingen problemer.

Diva app


App’en brugte jeg sjældent og det er næsten en skam, for den har utroligt elegant design. Men for mit vedkommende blev app’en primært brugt til opsætning og generelt læsning om Libratone og de andre højttalere de tilbyder.

Ved opsætning kan man indstille rigtig mange ting, blandt andet afstand til vægge og forskellige forudindstillede Equalizere, som man kan bruge hvis man skifter mellem forskellige musik- eller filmgenrer. Dog var jeg mest forfalden til den normale ”neutral” indstilling, men hvis man vil, er det altså rig mulighed for at nørde rundt i app’en.

Strømforbrug

Det har under testforløbet ikke været muligt at teste Diva’ens strømforbrug, men da enheden hele tiden har Wi-Fi og Bluetooth tændt, så forventes Diva’en at bruge omkring 1-5watt, hvilket kan være lidt højt.

Heldigvis er den 225watt kraftige forstærker af typen ”klasse D”, som angiver at den er digital og de er nogle rigtig sparegrise, så i brug kommer Diva’en næppe over 25 watt.

Lydkvalitet

Diva’en har to primære brugsfunktioner; som soundbar og som streaminghøjttaler. Da FlatpanelsDK primært beskæftiger sig med tv-vinklen, starter vi med Divaens resultater som soundbar.

De færreste tv-skærme har i dag god lyd, med undtagelse af B&O og Sony’s topmodeller, som i begge tilfælde koster omkring 20.000kr for deres mindste skærme. Det kan den danske brancheforening bekræfte; soundbars flyver praktisk talt over disken i disse dage. Derfor er produkter som Divaen meget interessante for kunder som ønsker god lyd til deres tv, men ikke alt for mange højttalere eller for meget opsætning.

Diva’en blev testet med forskellige typer film og lydkilder, og i alle tilfælde går stemmer og de fleste lydeffekter klart igennem. Diva’ens 5” basenhed kommer dog en smule til kort med de helt dybe toner. Eksplosioner og mørk intromusik fra f.eks. Star Wars 3 ”Revenge of the Sith” afslører, at Divaen ikke helt har til både gården og gaden.

Man kommer dog meget tæt på. Divaens lydfortolkning vil for nogle måske lyde en anelse skinger, men i forhold til konkurrenter, så forsøger Divaen ikke at pynte på lydoplevelsen. Man har selvtillid nok til at levere en rimelig neutral lyd. Det lyder overordnet rigtig godt og er et klart løft i forhold til nærmest alle indbyggede tv-højttalere.

Afspiller man musik på Divaen kan man nyde AirPlay eller Bluetooths trådløse egenskaber, men disse funktioner sætter også en naturlig begrænsning i lydkvaliteten på musikken. Det meste indenfor pop og rock bliver dog stadig afspillet med autoritet og det er nok primært genre som jazz, klassisk og techno, der afslører, at Divaen ikke til fulde kan fremstille kontrabassens dybe toner, eller diverse computergenerede baslyde man finder i de elektroniske musikgenre.

Libratone DIVA


Det skandinaviske fingeraftryk med ”less is more” kommer altså ikke kun til udtryk i designet, men også lyden. Sat på spidsen, så synes jeg det er en smule befriende, at Divaen ikke går så dybt ned, da man efterlades med et højt kvalitetsindtryk selvom enheden spiller ved høj volume, hvor andre konkurrenter i mellemtiden tyr til forvrængende diskant og unaturlig bulderbas. Divaen skal altså presses meget før man hører forvrængning og den kan dermed sagtens bruges til at levere et højt lydtryk i f.eks. en 30m2 stue.

Divaens største lydmangel er, at man ikke kan tilkøbe en ordentlig subwoofer for at få hele lydbilledet med i oplevelsen. Divaen efterlader dog stadig et fint all-round indtryk og som soundbar vil stort set alle tv opleve en kraftig forbedring.

Udvidelse af Libratone

Libratone klarer ikke multiroom på grund af de nuværende begrænsninger i Apple's AirPlay. Den laver således ikke et internt Wi-Fi netværk imellem forskellige Libratone-enheder ligesom det kandes fra f.eks. Sonos og Samsungs ”WAM” højttalere. Det er en skam, for Libratone kommer med et frisk pust med dansk design i lækre materialer og friske farver, i stedet for halvkedelig sort plastik-kvalitet som flere konkurrenter tilbyder.

Jeg tror, at de fleste kraftigt ville overveje at købe en Diva, hvis man samtidigt kunne have den runde ”Loop”, den cylinderformede ”Zipp eller måske den trekantede ”Live” som baghøjttaler, eller til at spille samme musik et andet sted i huset. Desværre er det ikke tilfældet - i hvert fald ikke endnu.

En lille side-note i denne forbindelse; fordi højttaleren understøtter Airplay, så kan den tilsluttes trådløst til Apple TV-boksen, så man får trådløs lyd ud fra f.eks. Netflix eller iTunes (og alt andet på Apple TV). Diva'en skal naturligvis stadig have et strømkabel, men så slipper man for forbindelsen imellem tv/boks og soundbar. Det opsættes inde i menuerne på Apple TV, hvor "Libratone Diva" kan vælges som Airplay-højttaler, når den er tændt. Alternativt kan du - mens ser en film på Netflix eller iTunes - holde den runde knap i midten nede, trykke pil til højre og vælge højttaleren her. Det fungerer glimrende, hvis dit WiFi-netværk er stabilt.

Konklusion

Libratone er en utrolig lækker sundbar som vil pynte i de fleste hjem, samtidig med, at man kan få mere eller mindre det ”look” som man ønsker med de 10 forskellige covers. Det er bestemt heller ikke uvæsentligt, at lyden er ganske god og for en gangs skyld er der en soundbar med neutral lyd som ikke forsøger at overkompensere for sine små enheder med unaturlig kunstig bas. Befriende.

Tv-skærmene bliver tyndere og tyndere. Det samme gør lyden og derfor er produkter som Divaen mere relevante end nogensinde, hvis man er seriøs omkring sin tv-lyd. Ikke alt er dog fryd og gammen, for en del konkurrenter kan på smartere vis forbinde flere enheder i "multiroom" og dermed få mere lyd i huset. Det betyder, at såfremt man har en stor stue på 40 m2 eller større, så vil man formentlig ende med at mangle et ordentligt lydtryk i Diva'en.

Som musikafspiller er Divaen en rigtig fin højttaler med bl.a. Airplay, Spotify Connect og Bluetooth. Det er en alsidig dame, ligesom man også kan forbinde Divaen til tv-skærme og smartphones på stort set alle måde, med undtagelse af HDMI desværre.

Til prisen er Divaen meget konkurrencedygtig, da man får noget pænere design og lækrere materialer end hvad konkurrenterne tilbyder. Den kan ikke mindst hæve lydoplevelsen på nærmest ethvert fladt tv ude i stuerne.

Pris og forhandler:



Gennemført design og lækre materialer
God og neutral lyd


Ikke ægte multi-room
Ingen HDMI
Skiftet mellem Bluetooth & Wifi


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |