Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Nexus Player med Android TV - FlatpanelsDK

Test: Nexus Player med Android TV

|


Google afslørede for et par måneder siden Android TV på den årlige udviklerkonference og Nexus Player er første egentlige produkt baseret på den nye ambitiøse tv-platform. Google håber på at kunne forvandle tv-markedet, så det i højere grad ligner mobilmarkedet. Android TV skal være en fælles platform for alle de producenter, som ønsker at deltage. Det skal ske med tv-apps på stuealteret, men samtidig er Android TV også en spilkonsol, der måske på sigt kan udfordre de helt store.

Nu hvor Apple og Google efterhånden har erobret mobilmarkedet, er de begyndt at udbrede styresystemerne til andre afkroge. Vi kender nu Google’s planer; de er lige her med Android TV, men vi har stadig ingen idé om hvad Apple’s langsigtede plan indenfor tv er. Til gengæld skal Android TV ud og udfordre andre platforme såsom LG’s webOS, Amazon’s Fire TV og Samsung’s egen Smart TV platform. Slaget skal stå i de kommende år.

Google er en af de få, som rent faktisk har evnerne og midlerne til at vænne op og ned på tv-markedet, men er Android TV fremtiden? Vi kigger her i testen nærmere på både Nexus Player som produkt og Android TV som platform.

Pris og forhandler:


Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online


Google Nexus Player test

Første indtryk

Før vi starter, bliver vi nok nødt til at inddrage en smule historie. Du husker måske, at Google lancerede "Google TV" for nogle år siden, men du har sikkert ikke hørt meget om det siden da. Det var nemlig en spektakulær fiasko, der var tæt på at få Logitech i knæ og erklære sig konkurs. Senere har Google så lanceret Chromecast - en lille, billig tv-dongle - med stor succes.

Så hvorfor har Google brug for Android TV?

Det har nok at gøre med den langsigtede strategi. Chromecast er fiks og billig, men kræver en telefon for at fungere. Der er ingen brugerflade på tv-skærmen og den understøtter heller ikke rigtige spil. Google tænker tydeligvis i mere ambitiøse baner, og med Android TV får de en komplet tv-platform, som kan rumme alt fra streamingtjenester, musik og spil til styring af hjemmet. Vi har brug for disse fuldblods-platforme på tv-skærmen, hvis vi skal have tv-skærmene ud af fortidens paradigme.

Android TV-platformen vil blive indbygget i små streamerbokse, såsom denne her Asus Nexus Player, men også i deciderede spilkonsoller samt Smart TV. Indtil videre har Sony, Sharp og Philips meldt sig på banen som partnere indenfor Smart TV, hvilket i praksis betyder, at de fra foråret 2015 vil bruge Android TV som platform i deres Smart TV.

Har du derimod ingen intentioner om at købe et helt nyt tv, så kan du blot tilføje Android TV i hjemmet med f.eks. Nexus Player. Den lille boks ligner i store træk Apple TV, bortset fra at den er lidt rundere og en smule større. Den er dog stadig nem at gemme bag tv’et.

Google Nexus Player test


Fjernbetjeningen er enkel og radikal anderledes end hvad Google havde i tankerne dengang de lancerede Google TV. Heldigvis, kan man sige, for dengang var det reelt et fuldt tastatur. Google har øjensynligt fundet inspiration i den simple Apple TV i årene efter Google TV, men desværre strækker inspirationen sig ikke til materialevalget. Google’s fjernbetjening er skabt i matsort plastik, men den føles præcis lige så billig, som den ser ud.

Til gengæld har den en betydelig fordel i forhold til de fleste andre fjernbetjeninger, for den er baseret på bluetooth. Det betyder, at du kan pege i hvilken som helst retning du vil. Vi bemærker, at andre har haft problemer med, at fjernbetjeningen taber forbindelsen, men vi oplevede ingen problemer i vores testperiode. Bemærk også knappen med mikrofon-ikonet øverst. Den vender vi tilbage til senere.

Der findes desuden en app til Android-telefoner og tablets, som gør det muligt at styre boksen og give stemmekommandoer. App’en gør det også nemmere at indtaste tekst, men dog ikke i alle apps, for Android TV kræver ikke - ligesom Apple TV - at apps bruger det indbyggede tastatur. Det kan man mene om hvad man vil, men i praksis degraderer det brugeroplevelsen når man bruger remote-app’en til Android TV. Derudover fungerer app’en dog fint, men findes endnu ikke til iPhone / iPad.

Nexus Player understøtter også HDMI CEC - ligesom Chromecast. CEC gør det f.eks. muligt for Nexus Player at kommunikere med tv’et. Eksempel: Har du Nexus Player tilsluttet til HDMI1 og en anden boks til HDMI2, så skifter tv’et automatisk over på HDMI1, når du f.eks. sender en video over til boksen fra din telefon.

Google Nexus Player test


På bagsiden finder man HDMI, USB og strøm. Der er ingen optisk-lydudgang og ingen port til internetstikket; umiddelbart to lidt underlige udeladelser. Manglen på en optisk udgang gør f.eks. Nexus Player et ret dårligt valg til musik, med mindre du kan holde ud at høre på de indbyggede tv-højttalere.

Nexus Player bliver ikke varm under brug og larmer ikke det mindste. Selv under spil eller HD-streaming forbliver den kold og musestille.

Så langt så godt, men før vi går i gang er det vigtigt at bemærke, at Nexus Player endnu kun sælges i USA. Vil du have adgang til mange af tjenesterne på den, så skal der nogle små tricks til. Mere om dette om lidt. Til gengæld så er strømforsyningen i boksen velegnet til både 110 og 240 Volt i hhv. USA og Europa. Så du skal blot bruge et lille omformerstik, som kan købes for få kroner i supermarkeder.

Opsætning

Opsætningen er boksen er helt ligetil. Du bliver ført igennem en selvforklarende guide med nogle få punkter såsom WiFi-opsætning og sprog. Pt. kan du vælge engelsk, tysk, fransk og kinesisk.

Når du er kommet igennem, vil du dog hurtigt bemærke, at alle tjenester mangler på boksen. Når man tilslutter den i alle andre lande end USA, blokerer Google automatisk for det hele. Derfor skal du snyde boksen til at tro, at du sidder i USA. Eller mere præcist; du skal have en amerikansk Google Play-konto. Det findes der guider til på internettet (f.eks. denne her). Det er ikke nok blot at bruge en DNS-tjeneste såsom Unblock-US eller Unotelly, selvom det virker fint på Apple TV. Det lader sig heller ikke gøre at bruge en VPN-tjeneste, fordi der er ingen VPN-indstillinger i boksens menuer. I så fald skal VPN’en opsættes i din router. Ikke en særlig fed idé. Vi fik det til at virke ved at lave en amerikansk Google Play konto. Det kan tage et par dage at omdanne en eksisterende, men når det først er gjort, så behøver man ikke noget i stil med DNS. Med andre ord; Nexus Player laver intet lande-check på din internetforbindelse, men følger udelukkende det land som din Google Play konto er opsat som.

Specifikationer:
1.8GHz 4-core Intel
PowerVR G6430
1GB RAM
802.11ac 2x2 MIMO
8 GB lagerplads
HDMI
2,4 & 5GHz ac WiFi
Nexus Planer har intet ethernet-stik, så sørg for at dit hjemme-WiFi er egnet til opgaven. Bruger du den medfølgende WiFi-router fra din internetudbyder, så er der stor sandsynlighed for, at du vil rende ind i problemer (personlig erfaring med tre af slagsen). Det er her værd at bemærke, at boksen understøtter det nye, langt hurtigere "ac" WiFi. Det kræver, at din router også har ac WiFi, så bruger du den fra din internetudbyder, så er det jo en oplagt mulighed for at opgradere. Ac WiFi er ikke kun hurtigere, men understøtter også "beamforming", hvilket betyder, at den retter WiFi-signalet hen imod den boks eller enhed, som aktivt bruger internettet på et givent tidspunkt.

Der er intet HDMI-kabel i kassen, så husk at køb et. Efter tilslutning første gang opdateres boksen automatisk. Det er måske værd at bemærke, at du skal have en Google+ profil tilknyttet din Google Play-konto for at bruge mange af funktionerne i Android TV. I hvilket omfang Google sporer dine vaner i Android TV er ikke klart, men mange apps beder ved installation adgang til lidt spøjse ting, f.eks. din telefonbog og opkaldsliste; altså tv-apps der vil vide noget om din telefonbog… Weird.

Rent teknisk understøtter Nexus Player HD 1080p og stereo-lyd. Det er uklart om Dolby Digital-surround understøttes, men vi kunne ikke få det til at virke. Hvis Google åbner for det senere, bliver det formentlig kun pass-through. Boksen kan ikke ikke udsende 24fps fra f.eks. film. Om det ændrer sig med senere opdatering er heller ikke klart. Den kan afkode mpeg4 (H.264), men også nye formater såsom HEVC (H.265), som tv-industrien støtter op omkring, samt Google’s eget VP9 (der er alternativ til HEVC). Det betyder faktisk, at det er første boks som kombinerer de to, hvilket er super cool"

Strømforbrug

Standby0,8 W
I menuer1,5 W
HD streaming2,5 W
Spil3 W


Nexus Player er skabt til altid at stå tændt. Der er ingen sluk-knap hverken på fjernbetjeningen eller i boksens menuer. Det er smart fordi boksen i så fald altid er klar til at modtage f.eks. video eller fotos fra en telefon.

Fordi den altid står tændt, er det naturligvis interessant at notere sig standby-forbruget. Vi målte det til 0,8 W, hvilket er fint. Til sammenligning forbruger den seneste Apple TV 0,85 W når der streames i 1080p video og 0,7 W i stand-by.

TV apps & stemmestyring

Ingen har hidtil knækket nøden til en super brugeroplevelse på tv-skærmen. Samsung har forsøgt med en brugerflade, hvor man kontinuerligt slider fra side til side. LG introducerede for nyligt webOS, der bruger små "kort", som dukker op fra bunden af skærmen. På Apple TV er der små ikoner på en sort baggrund, men den har stadig ingen app-butik.

Google’s tilgang til Android TV er horisontalle rækker med store cover-fotos, og i grundformen ligner det egentlig Amazon’s Fire TV - blot noget pænere. Hvis du fulgte med på Google’s udviklerkonference for et par måneder siden, så bemærker du måske også, at det grundlæggende er det nye "Material"-designsprog.

Tv og boks-producenter får ikke lov til at lægge deres eget ”skin” ovenpå Android TV, så hvad du ser her er det samme som du vil se i andre bokse og tv-skærme med indbygget Android TV – med mindre Google ændrer noget.

Google Nexus Player test


Øverste række består af anbefalede videoer og andet indhold, som Google foreslår baseret på hvad du har set hidtil. Næste række er apps og herunder finder man de spil, som er installeret. Helt i bunden er der nogle indstillingsmuligheder. Overordnet er det en meget visuel og ganske nydelig brugerflade, men til tider får man dog også en oplevelse af at skulle igennem lidt for mange skridt. Det er for eksempel ikke altid indlysende, hvornår man skal bruge tilbageknappen og heller ikke altid indlysende hvor den egentlig fører hen. Den springer ikke altid tilbage til forrige skærm.

Knappen med cirklen tager dig altid direkte tilbage til startskærmen, men boksen fortsætter med at afspille video i baggrunden, med mindre du specifikt trykker pause. Dette kan blive ganske nyttigt, når Android TV tager springer ind i Smart TV-skærmene - f.eks. når man ser tv-kanaler. Nexus Player klarer ikke tv-kanaler, for den har ingen indbygget tv-tuner. Den eneste måde, hvorpå man kan se tv-kanaler, er hvis der findes en app til tjenesten i Google Play-butikken.



81 apps i alt.
Ingen danske.





Apropos Google Play-butikken, så er der en vigtig pointe at fremføre. På en Android-tablet eller telefon kan du download og installere enhver app. Det er ikke tilfældet på Android TV. Google har i stedet skabt en særskilt butik, som kun tilbyder Android TV apps - og i øjeblikket er app-udvalget meget begrænset. Google åbnede dog først butikken for udviklere den 3. november, så der skal nok komme masser af nyt i de kommende uger og måneder.

Mange har spurgt os om hvordan Nexus Player klarer sig som streamer af videofiler fra en NAS eller PC i hjemmet. Lad os derfor hurtigt gøre det klart, at Nexus Player ingen indbygget DLNA-medieserver har. Der er heller ingen Kodi (XBMC) app endnu. Android TV har Plex (abonnementsversionen), men Nexus Player - og Android TV - er slet ikke skabt som en dedikeret streamerboks til lokale filer. Den er skabt som en streamerboks til online-tjenester, ligesom Apple TV er det. Hvis du ønsker at installere en tjeneste - f.eks. Plex - så er det muligt, men det er ikke Google’s eget fokusområde.

Lige nu er følgende apps tilgængelige:
  • Underholdning: Netflix, Hulu Plus, NBA Game Time, MLB.TV, Watch Food Network, PBS Kids Video, Bloomberg TV+, UVideos, TED TV, Crackle, Plex, Red Bull TV, HuffPost Live, DramaFever, AOL On, Dailymotion, Pluto.TV, Hystack TV News, Madefire Motion Books & Comics
  • Musik: Vevo, iHeartRadio, Pandora, musiCmatch, TuneIn Radio, Songza TV, TuneIn Radio Pro
  • Spil (der understøtter tv-remote): Despicable Me, Hungry Shark Evolution, Table Top Racing, Orborun, Running Shadow, Sky Force 2014, Red Bull Air Race, Pac-Man, Tap the Frog, Going Going Gone: HR Classic, Badland, Bezircle, Riptide GP2, Dragon Fly", Red Ball 4
  • Spil (til spilcontrolleren): Leo’s Fortune, Clarc, Beach Buggy Racing, Castle of Illusion, BombSquad, Super Party Sports Football, Shadow Blade, Rabbits Big Bang, The Bridge, Radiant, Fireman, Dark Lands, Farm Invasion USA, Ninja Hero Cats, Wonder Zoo - Animal Rescue" - Save the Puppies, God of Light, T.E.C 3001, Beyond Ynth, SoulCraft 2, Meltdown, Modern Combat 4: Zero Hour, Soulcaliber, The Wolf Among Us, Asphalt 8: Airborne, The Walking Dead: Season One, The Walking Dead: Season Two, The Bard’s Tale, Double Dragon Trilogy, Radiant Defense, Wayward Souls, RPG Alphadia Genesis, Real Boxing, 1941 Frozen Front, Indy 500 Arcade, Reaper, RPG Symphony of the Origin, The King of Fighters ’98, RPG Record of Agarest War, Final Fantasy III.

    81 apps i alt - 82 hvis man tæller YouTube med.

    Som du kan se, er det fleste amerikanske. Eller dvs. samtlige er amerikanske, men visse kan bruges udenfor USA. Der er ikke åbnet for danske apps endnu fordi Android TV stadig ikke er lanceret i Danmark - og i øvrigt heller ikke er på dansk endnu. Derfor får vi også lov til at vente på danske tjenester såsom Viaplay, HBO Nordic, TV2 Play, DR TV osv.

    Når man begynder at bevæge sig igennem menuerne opdager man hurtigt mange små fejl og småproblemer. Det er ikke direkte ødelæggende for oplevelsen, men nok til at foreslå, at Nexus Player - og Android TV - nok ikke er helt klar til prime-time. Google vil utvivlsomt udglatte dette med tiden, men lige nu oplever man bare en del små gener. Sommetider registrerer fjernbetjeningen ikke klikket første gang. Andre gange springer brugerfladen lidt rundt, f.eks. fordi et venstrestillet cover-foto glemmer at loade. Anbefalingsmotoren anbefaler forskellige YouTube-videoer, men når man klikker, får man ofte en helt anden. Hey Google, lad mig slippe for Taylor Swift-musikvideoer, når jeg prøver at se en Grand Theft Auto 5 trailer"

    Det er også lidt uklart, hvordan Google’s anbefalingsmotor egentlig virker. Er det mon et plot for at kende vores tv-vaner, så Google på sigt kan servere reklamer direkte på Android TV? Og hvorfor får jeg egentlig anbefalet en video med overskriften "Why do we like our own farts"? Nuvel.

    Går man ind i menuen under "Ads" får man syn for, at Google giver et unikt "Advertising ID" til brugeren og at apps på boksen kan bygge "profiler" baseret på brugsmønsteret og derefter vise "interesse-baserede" reklamer. Der er mulighed for at slå dette fra, men det er stadig lidt uklart i hvilket omfang man bliver overvåget herefter. Der findes en Privacy Policy på boksen, men det er lang og kompliceret, så den vil vi ikke gå i dybden med her.

    Google Nexus Player test


    Udover det, så er YouTube-oplevelsen dog ret fed. Videoer starter afspilning med det samme, og man kan spole frem nærmest uden tænketid. Der er ingen indikator på videokvaliteten, men Nexus Player kan meget vel bruge det nye VP9-codec, når YouTube afspiller. Billedkvaliteten er overraskende god selv på et 50-tommer tv, og videoer springer op i god kvalitet nærmest med det samme. De startede ikke i lav SD-kvalitet ligesom man kender det når man ser YouTube i en webbrowser, hvor det sagtens kan tage 10-30 sekunder før YouTube automatisk vælger HD.

    Mens du ser YouTube-videoer kan du trykke "pil ned" for at se relaterede videoer. Du kan også finde alle dine abonnementslister, din egen kanel samt gennemse kategorier såsom musik, spil og "Popular og YouTube". Vi fik reklamer på YouTube til at starte med, men senere forsvandt de helt.

    Summeret set absolut en af de bedste YouTube-oplevelser på tv-skærmen lige nu.

    Som man efterhånden forventer, så er verdens største og mest populære streamingtjeneste også tilgængelig på Nexus Player. Vi taler naturligvis om Netflix. Det er samme brugerflade og oplevelse, som på nyere Smart TV og PlayStation 4. Det ligner for så vidt ret meget Android TV brugerfladen, når man tænker over det.

    Alt for mange bugs, Google!


    Netflix app’en understøtter HD, men ingen 4K fra Netflix, da Nexus Player ikke kan håndtere 4K. Netflix er heller ikke begyndt at bruge HEVC-dekodning til deres HD-indhold endnu, så lige nu leveres det stadig i mpeg4 (H.264) og det ser lige så godt ud som Netflix på nye Smart TV, PlayStation 4 og Xbox One. App’en understøtter også alle Netflix’s nye funktioner, såsom automatisk afspilning af næste afsnit. Det er generelt en rigtig fin Netflix-oplevelse, bortset fra underteksterne som er latterligt store og bruge en underlig, alt for høj, alt for fed, skrifttype.

    Google Nexus Player test


    Efter vi gik ud af Netflix app’en første gang, frøs den. Vi fik først adgang igen efter genstart af boksen. Så udover en fin oplevelse, er der bestemt stadig nogle småproblemer.

    Som nævnt er der ingen danske apps, men der er mange som du kan bruge gratis i Danmark. Red Bull app’en giver f.eks. masser af ekstremsport fra alle verdens afkroge. Meget af det er rimelig crazy. TED app’en giver adgang til det fantastiske bibliotek af TED Talks direkte på tv-skærmen. Fantastisk tjeneste, men desværre ville ingen af videoerne starte afspilning med mindre vi valgte dem fra anbefalingsmenuen i hovedmenuen…

    Alt for mange bugs, Google!

    Nexus Player tilbyder også en række musik-apps. De er igen amerikanske tjenester, men du kan sagtens bruge dem i Danmark. Pandora er en slags radio-tjeneste, der afspiller tilfældigt musik baseret på en kunstner, sang eller genre, som du vælger. TuneIn Radio tilbyder nærmest enhver radiostation, som er gjort tilgængelig over internettet, og du kan sortere på forskellige måder.

    Vevo app’en serverer musikvideoer i en uendelighed. Ren MTV-nostalgi for os der opvoksede dengang MTV rent faktisk handlede om musik. Dog oplevede vi ret dårlig afspilning i Vevo app’en. Vevo har som bekendt også en kanal i YouTube og her oplevede vi langt bedre streamingkvalitet. Synd for Vevo, for det er en fin tjeneste. Vi oplever i øvrigt også problemer med Vevo på Apple TV, så det er altså ikke isoleret til Android TV - sikkert fordi der streames helt fra USA.

    Google Nexus Player test


    Der er også en Google Music app, der giver adgang til den musik, som du også har på dine Android-enheder. App’en på Android TV er som sådan nydelig, men meget inkonsistent i menuer. Ind i mellem skal man klikke en gang på sangen for at afspille, andre gange to. Der er ikke rigtig noget mønster i det. Google bliver simpelthen nødt til at gå i detaljerytteri-tilstand før Android TV bliver en fryd at bruge.

    Alle musik-apps på Nexus Player gør det muligt at afspille musik i baggrunden. Du behøver så at sige ikke blive i app’en, men kan godt gå ud i menuerne eller lade boksen gå i "Backdrop", som er en slags pauseskærm med flotte naturbilleder. Multi-tasking virker dog lidt tilfældigt på Android TV. Mange apps loader op direkte hvor du slap, men f.eks. Netflix skal starte op igen - godt nok ikke helt fra start, men det tager noget tid. Det betyder også, at det lige nu ikke er muligt at springe imellem alle apps gnidningsfrit på Android TV. Det ville være rart om det var muligt. Forhåbentlig senere.

    Vi bemærker, at visse anmeldere har klaget over hak i videostreams og frames som blev sprunget over. Vi oplever ikke disse problemer. I visse tilfælde oplevede vi et kortvarigt stop i streamet for at "buffe" igen, men det var sjældent. Android TV kører stadig ikke lige så klippestabilt som vores Apple TV tilsluttet samme WiFi, men vi oplever bestemt ikke udbredte problemer med video-afspilningen. YouTube kører gnidningsfrit og der blev afspillet flere afsnit af tv-serier i Netflix uden store problemer (dog med et par få bølger i streamingkvaliteten).



    Så langt så godt, men vi har faktisk endnu ikke talt om en af de mest interessante funktioner i Nexus Player. Vi har tidligere anmeldt Amazon Fire TV (kun publiceret på FlatpanelsHD), men Google tilbyder en lignende stemmestyrings-funktion. Google er unægtelig mesteren indenfor søgning og vha. stemmen kan man da også søge efter ikke blot bestemte film, men også instruktører og skuespillere. Man kan sågar kombinere skuespillere såsom "Find movies with X and X" eller bede om "Oscar nominated movies from 2010".

    Men som du nok har gættet, så virker stemmekontrol endnu kun på engelsk. Den genkender ikke dansk endnu.

    Du kan også søge på biografaktuelle film eller kommende film, hvilket bringer en trailer eller information op. Desværre oplevede vi mere end en gang, at traileren fejlede. Stemmestyringen fungerer ret godt og genkender selv svære ord og flere udenlandske film (som Amazon Fire TV ikke gjorde), men til tider fangede den ikke alt - måske pga. min accent. Andre gange glemte boksen blot at lytte og frøs et par sekunder efterfølgende. Det kan du tilføje på den lange liste af bugs.

    Til tider fik vi forkerte resultater ved søgninger, og danske filmnavne blev ikke genkendt. Selvom stemmestyringen nok er den bedste pt, så bliver Google stadig nødt til at rulle forbedringer ud, såfremt de vil gøre det til en af de primære interaktionsmetoder med tv’et. De er dog tættere på end nogen anden, og jeg blev faktisk positivt overrasket. Stemmestyringen er bestemt brugbar.

    Ved alle former for søgning på Nexus Player får man også serveret information om skuespillere og bedømmelser fra IMDB. I info-boksen kan man se, hvor filmen er tilgængelig, f.eks. hos Google Play Movies. Desværre så er det nærmest også den eneste tjeneste, som pt. er inkluderet i søgeresultaterne. For selvom den film eller tv-serie som du søger på, findes hos Netflix (og du har abonnement her), så vises den ikke ved søgning. Det vil givetvis ændre sig på sigt, og Google tilbyder værktøjerne så videotjenester kan komme med i søgeresultaterne, men pt. betyder det blot, at søgetjenesten nærmest kun giver mening i forhold til nye lejefilm.

    Google Nexus Player test


    En anden fed funktion i Nexus Player er, at den har indbygget Chromecast - eller Google Cast. Det gør det muligt at sende videoer fra en Android eller Apple telefon/tablet over på stue-tv’et. Ejer du en Chromecast, så ved du allerede hvad du kan forvente - sådan da.

    Chromecast-funktionaliteten er at foretrække i mange situationer, f.eks. er det nemt og bekvemt at søge efter en YouTube-video på telefonskærmen med tastatur, og derefter sende den over på tv-skærmen. Chromecast understøtter også skærmspejling fra nyere Android-telefoner, og dette virker også på Nexus Player. Chromecast er en af de mest nyttige funktioner på Android TV og den direkte pendant til Airplay på Apple TV.

    Chromecast virker pt. med eksempelvis Netflix og YouTube, men vi bemærkede nogle små irritationsmomenter. Prøver du f.eks. at sende en Netflix-film over på tv-skærmen, så skal du først vælge brugerprofil lige når Netflix-app’en starter på tv-skærmen. Nexus Player burde blot respektere, hvilken profil man bruger på telefonen. Det ødelægger lidt ved den simple cast-oplevelse. Netflix app’en skal også starte op, hvilket tager noget tid. Det sker ikke øjeblikkeligt som når man bruger den lille Chromecast-dongle.

    Google Nexus Player test


    Vi bemærkede også en anden begrænsning. Det skyldes muligvis, at Android TV stadig ikke officielt virker i Danmark, men f.eks. Viaplay reklamerer jo med understøttelse af Chromecast. Det virker bare ikke på Nexus Player. Viaplay app’en på din telefon eller tablet registrerer Nexus Player og indikerer, at du kan sende til den, men der sker bare ikke noget. Med andre ord; ikke alt fungerer på Nexus Player ligesom det gør på Chromecast-donglen.

    Vi har gennem flere år betragtet Airplay som en killer-funktion i Apple TV og det er denne oplevelse, som Google forsøger at imitere med Chromecast - blot en del år efter. Desværre må vi bare sige, at Chromecast ikke er på niveau med Airplay endnu. Airplay virker i nærmest enhver app på iPhone/iPad. Chromecast skal specifikt have indbygget understøttelse. Airplay på Apple TV gør det også muligt at sende musik fra de indbyggede musik-apps direkte ud på en Airplay-højttaler. Det er ikke muligt med Chromecast og generelt er systemet slet ikke indbygget direkte i anlæg og højttalere. En sidebemærkning i øvrigt; Google eksperimenterede for en stund med Miracast i Android, men det lader til at være blevet droppet i Android TV igen. Det er dog ikke noget større tab.

    En slutbemærkning til de avancerede brugere: Nexus Player har mulighed for at side-loade apps ved at tilslutte en PC til USB-porten. Det gør det muligt at installere APK’er og det fungerer ganske udmærket, f.eks. til visse spil og XBMC (Kodi), men det er nok et emne til en anden god gang. Her i testen vil vi blot bemærke, at det er muligt. Såfremt du gør det, skal du dog være opmærksom på, at de apps som side-loades ikke vises på selve hovedskærmen. Du skal ind i de dybere menuer, som viser de processer, der kører på boksen for at finde side-loadede apps. Generelt giver de dybere menuer på Nexus Player en række muligheder, herunder også børnesikring. Omvendt er det mærkeligt, at der ingen indstilling til at styre video-output er.

    Google Nexus Player test


    Spil & controlleren

    Android TV er ikke kun en platform for apps, men også en platform for spil. Nexus Player har endnu ikke musklerne til at håndtere spil, der grafisk er på niveau med de nye spilkonsoller, men hvis udviklingen af mobilteknologi fortsætter i samme tempo som hidtil, så kan Android TV-spilkonsoller meget vel se yderst interessante ud om få år.

    For at give lidt perspektiv, så har PlayStation 3 og Xbox 360 omkring 200-250 GFLOPS af GPU-regnekraft. De nyeste Android-tablets (f.eks Nvidia Shield) og iPad Air 2 har overgået dem og er nu en smule kraftigere, hvilket også er grunden til at vi i disse dage ser ældre konsolspil blive udgivet på mobilplatformene. Nexus Player er ikke lige så kraftig, men ligger sandsynligvis omkring 100-150 GFLOPS, men teoretisk kunne den sagtens have været hurtigere med dagens teknologi. Til sammenligning, så ligger PS4 og Xbox One omkring 1500-2000 GFLOPS.

    En anden ting, som er værd at bemærke er, at Android-tablet trods alt har et batteri, som begrænser potentialet. En tv-boks har ikke et batteri at tage hensyn til og kan også komme af med mere varme, hvis det skulle blive nødvendigt. Vi er stadig et stykke vej fra realiteten; "Det nye GTA6 - udgivet på PS4, Xbox One og Android TV", men scenariet begynder at virke mere plausibelt for både Android og iOS.

    Så lad os i stedet tale om hvad man rent faktisk får lige nu og her.

    Google Nexus Player test


    Spilcontrolleren til Nexus Player sælges separat for $39 og den ligner på mange måder Xbox-controlleren. Kvaliteten er ikke helt på niveau, men den føles faktisk overraskende god. Y og B-knapperne er lidt for tæt på kanten til min smag, men derudover er den meget funktionel. Den er baseret på bluetooth, hvilket betyder, at du også kan bruge den sammen med andre produkter - og at du i øvrigt kan bruge andre Bluetooth-controllere sammen med Nexus Player.

    Vi oplevede ingen mærkbar forsinkelse i spil, og på mange måder føles det fuldstændig naturligt at spille spil på Nexus Player. I visse spil - såsom Badland - kan du endda bruge den normale fjernbetjening, fordi spillet kun kræver brug af én knap.

    Google Nexus Player test


    Lige nu er spilkataloget meget begrænset, men vi fandt dog et par perler iblandt, såsom førnævnte Badland, men også The Wolf Among Us, The Walking Dead, og Leo’s Fortune. Spillene er bestemt ikke af samme høje kvalitet som de bedste på spilkonsollerne (selvom flere af dem dog også udgives på PlayStation og Xbox), men hvis du ikke hidtil har spillet dem, så kan de varmt anbefales herfra. Ganske underholdende spil.

    Android TV mangler imidlertid stadig nogle store titler; spil som folk venter på og hungrer efter. Vi ville elske at se f.eks. GTA-titlerne på den store skærm via en lille billig Android TV-boks. De fleste spil på boksen kører fint pt. men der forekommer dog sekvenser, hvor frame-rate falder en smule; men intet dramatisk.

    Behold din PlayStation eller Xbox
    Efter at have hentet et par spil, rammer du hurtigt loftet for lagerplads. Nexus Player kommer med blot 8GB lagerplads, hvilket ikke er i nærheden af at være nok til et app-baseret system som Android TV. Hvordan Asus, der står bag boksen, kan udvise så dårlig dømmekraft til et produkt der lige nu skal have medvind for at komme igang, er svært at blive klog på.

    Google Nexus Player test

    De 8 GB - endnu mindre fordi Android TV-systemet optager et par gigabytes - er tåbeligt på en telefon og endnu dummere på en tv-boks, der kræver mere visuelle apps i høj opløsning. Vi kan blot opfordre Google til at sætte et minimumskrav på lagerkapaciteten på fremtidige Android TV-produkter.

    Vi ønsker ikke at dykke dybt ned i grafikkort-ydelsen (der sidder et PowerVR Series6 grafikkort i) på Nexus Player, da det lige nu mest af alt er et show-off-produkt for Android TV, men i fremtiden kunne det være interessant at køre nogle benchmarks for at sammenligne forskellige bokse. Lige nu kan vi blot konstatere, at Nexus Player halter noget efter de nyeste high-end Android og iOS-produkter på power-skalaen. Men igen; boksen koster så også kun 99 dollars.

    Google Nexus Player test


    Vi oplevede ingen nedbrud i spil og det er tydeligt, at de nuværende spil blot er optimerede versioner af Android-tablet-versionerne. De er blot tilpasset, så de fungerer med controllerens knapper. Det er der naturligvis intet galt i men på sigt kan man håbe på, at Android-udviklere vil udvikle spil specifikt til tv-skærmen.

    Konklusionen på spil-aspektet af Android TV står således rimelig klar. Android TV kan blive en spændende spilplatform på sigt, men lige nu er den det bare ikke. Lige nu er spilaspektet mest blot et ekstranummer.

    Behold din PlayStation eller Xbox.

    Konklusion

    Tv-platforme er generelt stadig umodne. Selvom tv-producenterne har forsøgt i årevis, har ingen virkelig lagt hjerte og sjæl i udviklingen. Ofte ligner det blot endnu et hak på specifikationslisten. Google, Apple, Microsoft og muligvis Amazon er bedre gearet til at løfte opgaven, og Android TV er Google’s bud på hvordan det skal gøres. Det har de naturligvis prøvet før, men Android TV er ikke bare bedre end Google TV; det er dramatisk bedre.

    Android TV er den mest lovende tv-platform lige nu
    Android TV er pt. primært bygget op omkring videostreaming, musik og spil. Nexus Player er dog ikke kraftig nok til at erstatte din dedikerede spilkonsol, men vi ser potentiale i Android TV som spilplatform, selvom PS4 og Xbox One givetvis vil holde fast i førerpositionen flere år endnu. Udvalget af apps er lige nu meget begrænset og der er ingen danske. Man skal lige nu igennem et par tricks for at få boksen til at virke i Danmark, men det ændrer sig nok næste år.

    Det er også vigtigt at understrege, at kun apps udviklet til Android TV kører på boksen. Du har ikke adgang til samme Google Play-butik, som du har på tablet/telefon. Stemmesøgning fungerer ganske godt, men der søges ikke på tværs af tjenester såsom Netflix - og den fungerer heller ikke på dansk.

    Det største problem med Android TV lige nu og her er dog, at det er fyldt med små fejl. Ikke bare et par stykker, men utallige. Det er ikke kritiske fejl og Google får sikkert styr på det, men lige nu kan vi ikke anbefale Nexus Player. Android TV har åbenlyst potentiale, men systemet kræver lidt længere tid i ovnen. Det er dog stadig den mest lovende tv-platform lige nu, og vi forventer at Google åbner for sluserne næste år, når Sony, Philips og Sharp integrerer det i deres Smart TV, ligesom der kommer flere tv-bokse. Indtil da vil vi følge udviklingen med interesse.

    Pris og forhandler:




    Lovende app-platform
    Brugervenlig
    Også spilkonsol
    Stemmestyring
    Chromecast indbygget
    God pris


    Mange småfejl
    Kun 8GB lagerplads
    Ikke kraftig nok til high-end spil
    Ingen dyb søgning endnu
    Ingen optisk eller ethernet




  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |