Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Oculus Rift DK2 - Virtual Reality når nye højder - FlatpanelsDK

Test: Oculus Rift DK2 - Virtual Reality når nye højder

|


Jeg åbner kassen fra UPS med store forventninger, den indeholder Oculus Rift i 2. generation, også kendt som Development Kit 2, eller bare DK2. Det er nu 13 måneder siden vi kiggede på første udgave virtual reality brillerne, der trods mangler, leverede en oplevelse der var helt unik og ny.

For første gang kunne man komme ind i en 3 dimensional verden, der på mange måder føltes ægte, fordi den omgiver en fuldstændigt, i modsætning til et billede på en flad skærm, eller på en 3D skærm for den sags skyld. Noget helt nyt og måske en ny æra for digital underholdning. I øvrigt noget der dårligt kan forklares på papir, men som man selv er nødt til at prøve for at forstå det. Det føles bare naturligt og afslappet, og første gang er en helt særlig og uventet oplevelse for de fleste.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online


Oculus Rfit DK2 test


Første indtryk

Lad mig slå fast med det samme, DK2 løser de fleste problemer der var med DK1, men samtidig introduceres eller fremhæves desværre nogle nye problemer i stedet. Der er stadig tale om et Development Kit og altså ikke et produkt til slutbrugeren. Eller i hvert fald ikke den almindelige slutbruger, for Oculus Rift virker ikke med nogen af de spil, som du har liggende. Spillene skal fra starten være lavet til at virke med DK2, eller også skal udviklerne sende en patch ud, der giver understøttelse for DK2.

Oculus Rfit DK2 test
Oculus Rift DK2 (Foto: Rasmus Kønig Sørensen)


Første generation af development kittet havde nogle mangler, der gjorde det uegnet for andet end udviklere og entusiaster. Og selv for dem var det lidt af en udfordring at holde kvalmen væk. Det drejede sig i bund og grund om 3 hovedproblemer, nemlig lav opløsning, langsom skærmteknologi (uklar ved bevægelse) og mangel på position i rum, dvs. evnen til at opfange når du flytter dit hoved, bortset fra den retning du kigger i. De sidste to punkter var stærkt medvirkende til at man meget let fik kvalme eller køresyge-lignende symptomer ved brug. Disse 3 problemer er forbedret i DK2, og udgør ikke i samme grad et problem længere. Problemet med køresyge/kvalme er i hvert fald næsten ikke-eksisterende efter lidt tilvænning.

Oculus Rfit DK2 test
Hvad Oculus Rift DK2 består af (Foto: iFixit)


Teknikken og forbedringer

Så lad os kigge lidt på hvilke forbedringer DK2 bringer.

1080p OLED
Skærmen er blevet opgraderet fra en 1280x800 60 Hz IPS LCD skærm (samme som i den første udgave af Google Nexus 7) til en 1080p 75 Hz OLED skærm. Skærmen er den samme som sidder i Samsung Galaxy Note 3. OLED panelet giver nogle fordele i forhold til IPS panelet, hovedsageligt i form af responstid og et sortniveau, der reelt er perfekt.

Oculus VR og Samsung har indledt et samarbejde, hvor Oculus VR udlåner deres software teknologi til Samsung, så Samsung kan fremstille VR briller hvor man kan sætte sin Samsung mobil ned i. Det giver til gengæld Oculus VR ret til nyeste panelteknologi – noget vi helt sikkert kommer til at se i næste version af Oculus Rift. Dette vil også give begge parter en klar fordel i forhold til konkurrenterne.

Low persistence
Billedet er knivskarpt lige meget hvor meget man svinger hovedet rundt
Den vigtigste grund til at skifte fra LCD til OLED er responstiden, der gør der muligt at skifte til hvad Oculus VR betegner som ’low persistence’. Kort fortalt bibeholder en normal LCD skærm samme billede på skærmen indtil der kommer et nyt og erstatter det (60 gange i sekundet ved 60 Hz). Dette giver dog et uklart billede når man kigger rundt, fordi samme billede bliver trukket med rundt 1/60 af et sekund, selvom billedet jo kun er korrekt nøjagtigt i det øjeblik det kommer frem. Med ’low persistence’ bliver billedet kun vist i nogle få tusindedele af et sekund, hvor efter der er sort indtil næste billede er klart. Således fodrer man ikke hjernen med forkert information, der bliver til et udsmørret billede i praksis. Dette sænker til gengæld lysstyrken en lille smule, hvilket dog ikke bemærkes med DK2 pga. den ekstremt lysstærke OLED skærm.

Det samme sker i øvrigt på et billedrørs tv, hvor hvert billede kun vises i glimt.

Effekten af ’low persistence’ er overvældende stor – billedet er knivskarpt lige meget hvor meget man svinger hovedet rundt. Det kunne man bestemt ikke sige om DK1, hvor man helst skulle sidde helt stille for at få et klart billede. Forskellen er som nat og dag, og et eksempel på hvad det reelt betyder at have nogle af de klogeste hoveder i branchen ansat (f.eks. John Carmack, Michael Antonov og Michael Abrash for at nævne nogle få).

1080p opløsning
Full HD er fint nok til spil på en monitor, men når det bliver trykket ud over et meget stort synsfelt, der er mange gange større end den monitor du ser foran dig, ender det med at blive meget pixeleret. Det er unægtelig en stor opgradering fra DK1, og den såkaldte screen-door effekt er reduceret kraftigt (det synlige mellemrum mellem de enkelte subpixels der udgør en enkelt pixel). Men det er stadig ikke nok til at opnå en tilfredsstillende detaljegrad på objekter længere væk end ca. 15-20 meter.

OLED panelet er af den såkaldte pentile type, hvor de enkelte subpixels er arrangeret i et diamant mønster, frem for side om side som vi kender det fra LCD. Dette gør screen-door effekten mindre iøjefaldende, men ikke usynlig. Det betyder dog også at der er færre røde og blå subpixels, og derved teoretisk lavere opløsning i forhold til den traditionelle RGB opbygning. Herunder ses hvordan Samsung arrangere deres subpixels på nuværende AMOLED skærme.

Oculus Rfit DK2 test
OLED Pentile subpixel arrangement (Foto: oled-info.com)



Ret beset og rent visuelt er opløsningen dog en stor opgradering, og det meste af tiden tænker man ikke videre over det, særligt hvis man bliver optaget af det man kigger på. Mit eget bud er at 4K opløsning er grænsen for hvornår de fleste ville finde opløsningen fuldstændig tilfredsstillende, og hvor brugen ikke bliver hæmmet af evnen til at se ting på afstand eller læse tekst. Mon ikke 4K mobil skærme er på menuen allerede i 2015 – jeg er overbevist om dette problem vil løse sig selv med den udvikling der foregår indenfor mobile displays i øjeblikket.

Positional tracking
En anden stor nyhed er såkaldt 6DOF eller positional tracking. Det er en metode til at fastslå HMD’ens position i det 3 dimensionale rum. En åbenlys fordel ved dette, er at dine bevægelser bliver omsat visuelt og måske endda auditivt til det spil eller den applikation du bruger. En vigtigt egenskab hvis man skal undgå simulationssyge eller kvalme, da kroppen lynhurtigt opfanger en uoverensstemmelse, hvis det man ser, ikke stemmer overens med ens bevægelser. Derudover giver det muligheden for at se nærmere på ting i omgivelserne, simpelthen ved at stikke hovedet hen til hvad man vil se. Eller kigge over og under ting. Det virker fremragende og hæver indlevelsen til et nyt niveau.

En anden egenskab er dog evnen til at se 3-dimensionalt vha. parallakse effekten, altså den hvor objekter ser ud til at bevæge sig langsommere jo længere de er væk. Da ens krop og hoved konstant er i bitte små bevægelser som vi ikke tænker over, bruges denne effekt til at se 3 dimensionalt, selv med et enkelt øje.

Oculus Rfit DK2 test
R leds (Foto: ifixit.com)


DK2 benytter et infrarødt kamera til at fastslå positionen af HMD’en. Bag forsiden sidder en masse små infrarøde dioder, der lyser gennem det sorte plastic. Kameraet monterer man så det vender ud mod en selv, ligesom et webcam. Den anbefalede afstand er 1,5 meter eller 5 fod. Det kan godt være noget af en udfordring at få så stor afstand, da de fleste vil montere kameraet oven på skærmen og derved kun har ca. halvdelen af den afstand til rådighed. Det virker dog stadig, men området som kameraet opfanger, er så væsentlig mindre, og man kommer let uden for rækkevidden. Jeg vil klart anbefale at man finder en løsning for at opnå den anbefalede afstand, da det gør en enorm forskel.

Oculus Rfit DK2 test
DK2 camera (Foto: Rasmus Kønig Sørensen)


FOV (field of view)
Synsfeltet eller "field of view", er en smule mindre end på sin forgænger – eller det er i hvert fald på papiret. Men det er det ikke altid i praksis. På det tidligere development kit kunne man opnå en smule større synsfelt, hvis man indstillede linserne til næsten at røre øjnene, sådan at vipperne smudsede linserne til når man blinkede. På DK2 kan man opnå næsten samme synsfelt, uden at gå på kompromis med komforten, også selvom man har briller på. Dette er i praksis en stor fordel i forhold til den mere teoretiske opnåelige FOV DK1 havde.

SDK 0.4
De største problemer med DK2 er uden tvivl softwaremæssige på nuværende tidspunkt, og det skyldes et ufærdigt og ustabilt SDK (software development kit) i beta version. Der er ingen tvivl om at Oculus VR arbejder på højtryk for at løse disse problemer, men ikke desto mindre går det meste af tiden, når man prøver DK2, med at få softwaren til at makke ret. Det er meget utilfredsstillende, også selvom man ved det er et midlertidigt problem der bliver arbejdet på. Vi er blevet lovet en opdatering indenfor meget kort tid.

Omvendt tilfører det nye SDK (0.4) også nogle helt nye features. Før var Oculus Rift i princippet bare en almindelig monitor, men nu har den fået sin egen driver, således at de enkelte applikationer kan rendere direkte på HMD’en, uden at skulle rode med en masse monitor indstillinger. Dette er et stort skridt på vejen til et nemt plug and play produkt. Derudover er der kommet et konfigurationsprogram med et tilhørende testprogram med et virtuelt skrivebord. Her kan man indstille og teste afstand mellem øjnene, højde, halslængde m.m. Et glimrende og brugervenligt program der bare virker.

Kromatisk Aberration
Et rent optisk problem der desværre forekommer på DK2 er "kromatisk aberration". Det giver sig til udtryk ved at kanter på ting kommer til at fremstå med rød/grøn/blå separeret i områder hvor kontrasten er høj, og jo længere fra centrum af optikken man kommer. Man oplever det ofte med vidvinkel på et kamera jo længere væk fra centrum af billedet. Problemet er dog begrænset hvis man placeret linserne korrekt og i den rigtige afstand til øjnene.

Jeg og andre brugere har dog noteret, at problemet ikke eksisterer i den konfigurationsdemo der følger med SDK’en (skrivebordsdemoen). Så det er altså muligt at løse softwaremæssigt, og det gør mig optimistisk i forhold til hvor længe vi kommer til at opleve dette fænomen.

Billedet herunder har jeg taget i Elite Dangerous. Det er egentlig ikke et billede af kromatisk aberration, men nærmere hvad software gør for at løse det, altså hvor den adskiller de røde grønne og blå farver i modsatte retning, jo længere mod kanten af billedet.

Oculus Rfit DK2 test
Elite Dangerous – Beta (Foto: flatpanels.dk)


Black Smearing
Selvom OLED skærmen løser mange problemer, introducerer det også nogle nye. Begrebet ’Black Smearing’ er nyt for mig, men minder mest af alt om god gammeldags ghosting, som vi kender det fra LCD. Det forekommer når der er bevægelse hen over helt sorte baggrunde. Problemer ses også på diverse mobiler med OLED skærme, når man scroller tekst over en sort baggrund.

Forklaringerne på hvorfor dette problem er mange, men det virker ikke helt til der findes nogen officiel forklaring endnu. Det er også uvist om det kun er hardware, eller om softwaren også har noget at sige, for problemet eksisterer i nogle demoer, og ikke i andre. Vi venter spændt på en forklaring. Personligt synes jeg ikke det er så distraherende, men det er uden tvivl værre i nogle applikationer end andre.

Spiltest

Udvalget af spil og applikationer er i øjeblikket utroligt småt. Dette skyldes til dels at kun få udviklere har nået at få deres DK2 i skrivende stund og til dels at det nye SDK 0.4 er så meget anderledes end det gamle. Med andre ord skal softwaren tilpasses meget før det virker ordenligt med DK2.

Couch Knights
Spillet er multiplayer og kan spilles af to personer af gangen. Man sidder i en sofa, skråt overfor hinanden, og kan styre en lille tegnefilmsagtig ridder der så kæmper mod din modstanders ridder. Denne UDK 4 (Unreal Development Kit) demo blev demonstreret ved GDC messen tidligere i år, og er uden tvivl den mest imponerende jeg har oplevet indtil videre rent grafisk.

Når det grafiske niveau når disse højder, så bliver det svært ikke at leve sig ind i universet og acceptere det. Oculus VR snakker om tilstanden ’presence’ eller oversat til dansk: tilstedeværelse. Det betyder i bund og grund at hjernen instinktivt accepterer det som den ser, som virkelighed. Couch Knights er et fremragende eksempel på at man sporadisk kan opnå ’presence’ med DK2. Det er et godt eksempel på hvad vi kan forvente os i den nærmeste fremtid, og hvad vi kan forvente endnu mere af i næste version af Oculus Rift.

Oculus Rfit DK2 test
Couch Knights (Foto: theriftarcade.com)


Euro Truck Simulator 2
Kort fortalt varetager man jobbet som lastbilchauffør i denne uhyre populære simulator. Når man tager DK2 på, ser det ud præcis om man sidder i førerhuset på en moderne lastbil. Alle instrumenter, inkl. GPS virker som man ville forvente det, og grafikken er uhyre realistisk. Når man bliver fanget af gameplayet i spillet, kommer der små glimt hvor man glemmer, at det ikke er virkelighed.

Jeg har investeret i sæt rat og pedaler i forbindelse med at skulle teste DK2, og det giver klart en mere realistisk oplevelse. Force feedback, sammen med HMD’en, giver en kombination der simpelthen snyder hjernen til at tro det er virkelighed – i hvert fald i sporadiske øjeblikke. Jeg ser virkelig frem til spil som Asetto Corsa eller iRacing kommer til at virke med DK2. På den negative side skal opløsningen nævnes, der sætter en naturlig grænse for hvor langt man kan se frem på vejen. Denne type spil vil i særdeleshed nyde godt af højere opløsning.

Oculus Rfit DK2 test
Euro Truck Simulator 2 (Foto: Flatpanels.dk)


Elite Dangerous
Elite Dangerous er det mest populære DK2 kompatible spil i øjeblikket, og det er ikke uden grund. Spillet er som skabt til formålet, både fordi det foregår i et cockpit, men også fordi alle menuer optræder naturligt i cockpittet, og det virker fantastisk med DK2. Vi så lidt det samme med Lunar Flight, men i stedet for et lille indie spil, snakker vi her om en fuldblods AAA titel med dybt gameplay og 100vis af timers spil.

Hvis man skal demonstrere DK2 til nogen, ville det her være et godt sted at starte. Udsigten fra cockpittet er fænomenal, det føles vitterligt som om man er med i Star Wars eller Battlestar Galatica. Jeg vil dog klart anbefale, at man investerer i et godt joystick, eller endnu bedre, et HOTAS sæt. Spillet er bare ikke det samme med mus eller gamepad.

Oculus Rfit DK2 test
Elite Dangerous (Foto: Rockpapershutgun.com)

?Menuerne i spillet virker på den måde, at de "popper" frem når man kigger ud til siderne i cockpittet. Her kan man så styre alle tænkelige ting, som en naturlig del af spillet. Jeg har aldrig set så godt integreret UI i et spil før, og det virker særdeles fremragende med Oculus Rift.

Dette er en demonstration af hvor godt simulatorer virker i VR og jeg tror det er en genre der i den grad kommer til at eksplodere i popularitet sammen med VR. Nu giver det mening.

Live For Speed
Live For Speed er første racingsimulator med fuld understøttelse for Oculus Rift DK2. Illusionen af at sidde i en bil er fuldstændig. Man kan kigge ud af vinduerne, vende sig og se om bagsædet, læne sig frem mod instrumenterne og man kan se sine arme flytte sig naturligt i forhold til hvor sine hænder er i virkeligheden - hvis ellers man har et rat til computeren. Det her er et fremragende eksempel på hvor godt det kan gøres, og hvor naturligt VR kan føles. Kombinationen af DK2 og et godt force feedback rat er simpelthen fantastisk til Live For Speed, man mangler bare at mærke g-forcen i svingene.

Spillet er flot, men dog et par år efter dagens grafiske standard. Dette er en fordel som gør det perfekt til VR, fordi man kan opnå de 75fps med alt det grafiske lir stået til max. Jeg vil faktisk vove den påstand at bilspil er langt nemmere i VR, da man har en langt bedre fornemmelse af fart og afstand. Det her spil må du ikke snyde dig selv for, og sammen med Elite Dangerous, er dette mit favorit spil på DK2 i øjeblikket.

Oculus Rfit DK2 test
Live For Speed (Foto: oculusvr.com)


Quake II VR
Denne VR-mod til det originale Quake II er også en af de bedste demonstrationer indtil videre. Fordi det er et ældre spil, er det meget nemt at opnå de vigtige konstante 75fps. Det er også virkeligt gennemført i forhold til den måde synsretning og våben fungerer uafhængigt af hinanden på, og virker i det hele taget gennemarbejdet.

Dette er jo et fantastisk eksempel på at antallet af polygoner og grafiske effekter ikke nødvendigvis betyder et godt spil. Måske skal vi til at skalere grafikken ned for at kunne trække tingene i VR??

Oculus Rfit DK2 test
Quake II VR (Foto: theriftarcade.com)


Vilde systemkrav
Forvent ikke din gamle bærbare vil kunne bruges til noget fornuftigt i virtual reality, eller din nuværende stationære for den sags skyld. De fleste entusiaster og udviklere der har modtaget DK2 har været nødt til at investere i nye computere, eller i hvert fald et nyt grafikkort. Anbefalingen p.t. lyder på Nvidia GTX 780 eller Radeon 290X i kombination med nyeste generation af Intel i7.

Jeg har selv testet med et GTX 670, og har for det meste været nødt til at skrue voldsomt ned fra grafikken for et tåleligt resultat. Det er specielt slemt i et grafisk tungt spil som Elite Dangerous, her må alt sættes til laveste kvalitet, og så er der endda stadig problemer flere steder. Problemet giver sig til udtryk ved såkaldt ’stuttering’, der siger sig ved at billedet hakker når man kigger rundt. Holder man hovedet stille, så er alt flydende og kører fint, men spillet er nødt til at nå de 75 fps for at følge med ’low persistence’ teknologien når man benytter head tracking.

Forvent ikke din gamle bærbare vil kunne bruges til noget fornuftigt i virtual reality
Det virker måske lidt overdrevet, men at trække et spil i 1920x1080 med en stabil framerate på 75 fps, i stereoskopisk 3D, er en virkelig tung opgave, specielt hvis det er et nyt spil. Rygterne går på at den forbruger versionen af Oculus Rift (oftest omtalt som CV1) vil have minimum 2560x1440 opløsning ved 90hz. Dvs. man skal kunne holde en framerate på over 75 fps og helst 90fps. Det vil selv de kraftigste spillecomputere p.t. have problemer med at opnå.

Der er ingen tvivl om at AMD og Nvidia klapper i hænderne over VR, spørgsmålet er bare om ikke det er en hindring for udbredelsen.

Dette burde ikke være et problem hvis VR spil/applikationer bliver lavet til køre stabilt ved denne framerate, ved f.eks. at skalere grafikken ned, eller ved at benytte time warp, som John Carmack (skaberen af blandt andet Doom og Quake) har udviklet. Her kan du se en lille video der demonstrerer teorien bag: Oculus Rift - How Does Time Warping Work?

Der er jo heldigvis også mindre tunge applikationer, der stadig er yderst overbevisende. Jeg var meget imponeret af VR Cinema til DK1, og den slags kræver ikke en monster computer. Jeg ser frem til at prøve denne type applikationer til DK2.

Mus, tastatur og Gamepad duer ikke i VR
De spil der virker bedst i øjeblikket, er dem der bruger en naturlig form for input. Dvs. f.eks. bilspil hvor man bruger et rat, eller flysimulator hvor man bruger et joystick. Man lever sig simpelthen langt bedre ind i spillet, når det der sker, stemmer overens med hvad man laver med hænderne.

En first person shooter hvor man bruger mus eller controller, virker bare ikke naturligt. Det er et problem der bliver arbejdet på af Oculus VR selv, men også af andre firmaer. En del af firmaerne arbejder på at kunne omsætte arm og fingerbevægelser direkte til spillet, det vil i hvert fald give nogle nye former for applikationer i fremtiden. Det bliver spændene af følge hvilken retning det hele går i.

Konklusion

Hardwaren i DK2 er ikke perfekt, men der er så mange ting der er så tæt på at være acceptable, at det er til at leve med. Højere opløsning, mindre størrelse og lavere vægt ville gøre en kæmpe forskel, og efter min mening gøre produktet klar til slutbrugeren. Hvis altså man ser bort fra software og indhold. Forbedringen fra DK1 til DK2 er enorm, og Oculus VR lover, at den endelige version vil være et endnu større fremskidt.

Annonce:
Udviklere og entusiaster, som jeg selv er, kan sådan set godt bestille DK2 allerede nu, hvis man er indstillet på at vente nogle uger på mere indhold og mere stabil software. Lige nu, er der lidt for mange softwareproblemer og for lidt indhold til at retfærdiggøre et køb for de fleste. Men hvis man kan lide at rode lidt med tingene for at få dem til at virke, så er pengene godt givet ud.

Det helt store spørgsmål er dog hvornår produktet kommer endeligt på markedet. Der er desværre ikke nogen offentlige udmeldinger, så må man gøre op med sig selv om man kan vente på det, eller man tør tage springet og købe DK2 allerede nu. Prisen er ca. 2800 kr. inkl. moms og porto (sendes fra England, så ingen told) og bestillingen foretages direkte fra OculusVR.com. Forvent dog ventetid på levering, da det ikke er lagervare, og fordi der er venteliste.

Virtual Reality version 2Lidt for lav opløsningSpil
Positional tracking & low persistenceBehov for ny styre-måderFilm
Perfekt kontrast, farvemætning og lysstyrkeUstabile drivereSimulation
75HzBesværlig softwareHelt nye scenarier
Relativ billig



Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |