Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG OLED-TV (fladt) - FlatpanelsDK

Test: LG OLED-TV (fladt)

|


Vi har allerede testet LGs buede OLED TV, men vi kan simpelthen ikke få nok af OLED-skærme. Dengang sagde vi, at OLED er fremtiden og vi forventer ikke at LG’s flade OLED-TV får os til at tvivle på den påstand. Vi er imidlertid nysgerrige for at undersøge, hvordan den flade OLED-skærm påvirker billedkvaliteten og hvor konsistente LGs OLED-TV er.

Selv hvis du ikke har planer om at købe et af de dyre OLED-TV lige nu, anbefaler vi dig at læse videre. For første gang i mange år er tv-branchen ved at introducere en helt ny skærmteknologi (LED var ikke en ny skærmteknologi) og dét er spændende! Priserne skal nok komme ned, men hvor god er første generation? Lad os undersøge sagerne.

Pris og forhandler:


Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Specifikationer

55"
Full HD (1920x1080)
Fladt OLED
Passiv 3D
Fod (fast)
(HxBxD) 71 x 123 x 2.5 cm (uden fod)
13,2 kg
HDMI (4x)
USB (1x 3.0 - 2x 2.0)
Optisk
HDMI-ARC (1x)
Hovedtelefoner
Stereo
DVB T/T2/C/S2
WiFi (n-standard)
MPEG4
NetCast
MagicRemote
Bevægelsstyring
Smartphone-app (LG TV Remote)
Manual
MagicRemote

Første indtryk

LG lancerede deres buede OLED-TV sidste år og har senere frigivet deres flade variant i Europa og USA. Tv’et er stadig 1. generation fra LG, men vil blive solgt gennem hele 2014 og senere blive fulgt op af OLED-skærme med fantastisk 4K-opløsning.

LG fladt OLED TV test


LG lancerede oprindeligt det flade OLED-TV som en "Galleri" model. Den indrammede model kunne tilpasses din stue og præference, men havde også et komplet lydsystem indbygget. LG har senere valgt at fjerne ramme og sælge det flade OLED-TV som en ren skærm, vel og mærke uden indbyggede højttalere.

LG fladt OLED TV test


TV’et er ekstremt tyndt. Det er i sandhed ret imponerende. Når det står ved siden af de andre skærme i testlokalet, får det selv moderne LED-modeller til at se klodsede ud.

Rammen omkring skærmen er ligeledes smal, undtagen i bunden. I virkeligheden fremstår tv’et tæt på rammeløst. Det er helt simpelt i sin form og ligner blot et sort stykke glas, når det er slukket. Stikkene findes på bagsiden og peger i alle tilfælde enten nedad eller til siden, hvilket gør det problemfrit at vægmontere skærmen.

LG fladt OLED TV test


Det mest utrolige ved designet af OLED-skærmen er dog, at LG faktisk har været nødsaget til at gøre rammen en smule tykkere for at skærmen kan støtte sig selv. De ekstremt tynde OLED-paneler har ingen effekt på billedkvaliteten. Det står i stærk kontrast til LED-modeller, hvor man bruger forskellige metoder til at gøre dem tynde; metoder som har negativ effekt på billedkvalitet. OLED-skærme er blot skabt på denne måde. I fremtiden vil de også kunne produceres på bøjeligt materiale, der potentielt kan rulles sammen. Det åbner for helt nye muligheder i hjemmet.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Både det buede og flade OLED-TV fra LG er reelt 2013-modeller, selvom de skal sælges igennem hele 2014. Det betyder også, at de har den gamle NetCast Smart TV platform, og ikke den nye webOS-platform. De styres vha. bevægelse med LG’s Magic Remote, som naturligvis medfølger.

Idet vi allerede har testet flere af LGs 2013 Smart TV, vil vi ikke gennemgå alle funktionerne igen. Vi henviser i stedet til vores LA860W test her. Smart TV-funktionerne i LGs OLED-TV er identiske med dem i LCD/LED-modellerne.

Vi tager lidt senere et kig på LGs meget lovende webOS-baserede Smart TV.

Kalibrering

Vi har nedenfor taget en måling af skærmens farvegengivelsen direkte fra kassen. Kun den automatiske lyssensor er slået fra.

LG fladt OLED TV test


Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  • Som du kan se på grafen, så er farvegengivelsen ikke særlig præcis i standardindstillingerne, hvilket er ganske almindeligt på tv i dag. De små tricks til at producere overmættede farver bruges af alle tv-producenterne i kampen om at råbe højest ude i butikslokalerne. En ærgerlig realitet, men den ser desværre ud til at fungere på de fleste købere.

    Efterhånden som vores målinger skred frem, fandt vi hurtigt ud af, at LGs flade OLED-TV minder om det buede på næsten alle parametre. ISF-profilen er langt bedre end standardindstillingerne og anbefales til det meste indhold. Resultatet er virkelig imponerende og endnu en gang beviser det, at OLED sagtens kan gengive præcise farver - hvis tv-producenterne vil det.

    Der er ingen grund til at gennemgå hele molevitten igen, da resultaterne er nærmest identiske. Se vores test af LGs buede OLED-TV for lidt flere betragtninger.

    Målinger Out of the box Kalibreret
    Sortniveau0.0 cd/m20.0 cd/m2
    Lysstyrke188 cd/m2136 cd/m2
    Kontrast--
    Input lag55 ms (Game)60 ms

    StrømforbrugOut of the box Kalibreret
    On104 W68 W
    3D110 W79 W
    Standby0.0 W-

    KalibreringIndstillingVærdi
    BasisBilledprofilISF Ekspert1
    OLED Lys52
    Kontrast80
    Lysstyrke50
    V/H Skarphed0
    Farve50
    Farvetone0
    AvanceretDynamisk kontrastFra
    Super opløsningFra
    FarveskalaStandard
    KantforbedringFra
    FarvefilterFra
    StøjreduktionFra
    MPEG støjreduktionFra
    Sort niveauLav
    TruMotionBruger
    (rystelser 0, de-blur 0)
    FarvetempVarm2
    Gamma2.2
    RGB metode2 punkt
    R høj-1
    G høj-5
    B høj+4
    R lav-1
    G lav-1
    B lav+2
    StrømsparerFra
    BilledformatKun scanning


    Bemærk: Vores kalibrering er baseret på tv-kiggeri i et værelse med dæmpet lys. Ønsker du i stedet at have optimale indstillinger til en oplyst stue, bør du hæve "OLED light" indstillingen til omkring 60-80.

    Strømforbruget er faktisk en tand lavere end på LGs buede OLED TV. Det er skåret omkring 5-10 W af ved samme lysstyrke på skærmen. LGs OLED-TV forbruger dog stadig en smule mere strøm end de mest energieffektive LED-modeller. Forskellen er ikke stor, men er der.

    OLED blev oprindeligt solgt på at være ekstremt energieffektiv, men i de mange år det har taget at udvikle dem, har udviklingen på LCD-skærme ikke stået stille; ikke mindst pga. strenge miljøkrav fra EU. Husk dog også, at strømforbruget på en OLED-skærmen afhænger af det indhold du ser. Mørke filmscener giver langt lavere strømforbrug.

    Billedkvalitet

    LGs OLED-TV har en blank overflade på skærmen, ligesom de fleste LED-modeller. Det fremstår som et mørkt spejl, når det er slukket, men så snart videoen ruller, bemærker man kun refleksioner i skærmen i de mørke områder af billedet. Vi oplever faktisk væsentligt færre refleksioner end på moderne LED-modeller - formentlig fordi der er færre lag inde i en OLED-skærm at reflektere i.

    Da vi begyndte at køre vores sædvanlige billedkvalitetstests, opdagede vi hurtigt, at LGs flade OLED-TV også her minder om det buede OLED-TV på næsten alle tænkelige måder. Der er stadig plads til forbedring på farvenuanceringen. Ikke alle farver skelnes perfekt fra hinanden, men overordnet er resultatet i den gode ende af tv-skærme. Problemet vil sandsynligvis løse sig selv, når tv-industrien som helhed (skærme, tv-distribution og indhold) tager skridtet til 30-bit farver i stedet for 24-bit som der anvendes i dag.

    Tilsvarende gengives slet ikke alle de farver, som det menneskelige øje kan se, da det er sådan tv-standarden er i dag, men OLED kan potentielt tage os skridtet videre, men det kræver også at indholdsudbyderne og tv-udbyderne skifter standard. Det skulle gerne ske med Ultra HD-tv indenfor et par år.

    LG fladt OLED TV test


    Vi var ikke specielt begejstrede for buen på LGs andet OLED-TV. Vi oplevede den som distraherende fra alle andre vinkler end lige foran tv’et - både vandret og lodret. Vi kan derfor kun bifalde LGs valg om at udvide distributionen af flade OLED-TV i Europa og USA.

    En lille fugl har fortalt os, at LG oprindeligt ønskede at sælge OLED-TV som buede tv, men de blev ikke taget vel imod af markedet. Derfor udvider LG nu tilgængeligheden af de flade OLED-TV rundt omkring i verden.

    På de fleste andre områder brillerer tv’et. SD-billedkvaliteten - ikke-HD tv-kanaler og DVD - er meget behagelig og HD-billedkvaliteten er utrolig. OLED-skærmen kan gengive perfekt sort i både en oplyst stue og et helt mørkelagt rum. Perfektion er nået. Vi har ventet i så mange år på dette. Det bidrager meget positivt til intensiteten og dybden i billedet.

    LG fladt OLED TV test


    Du vil blive imponeret, når du selv oplever på vidunderet. Har du en mulighed for at få set en OLED-skærm i den lokale biks, så kan vi klart anbefale, at du tager køreturen. Med OLED nærmer vi os perfektion på nærmest alle de vigtige billedparametre. Vi har ikke længere brug for dumme lappeløsninger såsom "local dimming" og "dynamisk kontrast".

    Som vi diskuterede i vores tidligere test, bruger LG den såkaldte sample-and-hold-metode til at styre de små pixels i OLED-skærmen. Det er samme metode som bruges på LCD-skærme i dag. I praksis betyder dette, at tv’et ikke er helt frit for slør. Dels fordi film, tv og indhold generelt leveres med mellem 24 og 60 Hz (billeder per sekund), dels pga. den måde det menneskelige øje fungerer på.

    OLED-skærmen er dog stadig hurtigere end samtlige LCD/LED-modeller på markedet, men LG kan forbedre gengivelsen ved blandt andet at drive OLED-skærmen som man gør med plasma-paneler eller ved at bruge "scanning backlights", hvor små ekstremt korte sorte billeder indsættes i billedstrømmen. Men i og med at LGs flade OLED-TV er fra samme generation som deres buede OLED-TV, kan vi ikke bebrejde LG for ikke at have ændret på noget. De to tv er udviklet på samme tid.

    Vi fandt også, at input lag er en tand for højt. Det lykkedes os at få input lag ned på 50-60 i Spil-tilstanden - hvilket er samme niveau som det buede tv. De 50-60 ms er nok en tand for højt for krævende konsolspillere. Du vil potentielt mærke en lille forsinkelse, når du spiller PlayStation og Xbox. Dette er et område, som LG bør fokusere på. Lige nu er input lag for højt.

    LG fladt OLED TV test


    Vi har ikke meget nyt at tilføje på 3D området. LG bruger passiv 3D, som blot kræver de billige polariserede 3D-briller uden batterier, som de kendes fra biografen. To Alain Mikli designede 3D-briller medfølger, men opløsning i 3D-film halveres pga. den måde passiv 3D fungerer. Crosstalk er derimod meget lavt og vi foretrækker generelt det passive 3D-system fremfor det aktive 3D-system. For at opnå yderligere forbedringer på 3D bliver LG nødt til at rykke til 4K-opløsning. Det gælder både OLED og LCD-skærme.

    Vi kan desuden skyde bekymringer omkring burn-in og retention på LGs OLED-TV ned. Vi har ikke en ny plasma-situation og der er absolut ingen problemer selv efter længere tids PC-brug. Vi har over flere omgange brugt LGs OLED-TV som PC-skærme. Deres ældre 15-tommer OLED-TV, som de lancerede for en del år tilbage, fungerede endda som sekundær PC-skærm i næsten en måned.

    LGs buede OLED-TV havde perfekt gengivelsen af sort og det forventede vi derfor naturligvis også af den flade version. Tv’et skuffede os ikke. Sort er kulsort. Med en helt sort baggrundsskærm, forsvinder tv’et i et mørkelagt rum. Det er umuligt at se om det er tændt eller ej. Sort gengives perfekt uden nogen form for lysgennemfald og uden nogen form for tricks. Det gør reelt også vores målinger irrelevante.

    Lysstyrken er på den anden side stadig relevant. OLED-TV fungerer ligesom plasma-tv i den forstand, at den maksimale lysstyrke afhænger af hvor stor en del af skærmen, der er oplyst. På en 100 % hvid skærm begrænses den maksimale lysstyrke (fordi hvid bruger mest strømeffekt), men hvis man har en lille hvid firkant på en helt sort baggrund, kan man få masser af lys igennem. Det afhænger simpelthen af, hvor stort lyspunktet er.

    LG fladt OLED TV test


    For sammenligningens skyld tog vi de samme målinger, som vi tog under testen af det buede:
    100 % hvid skærm : 82 cd/m2
    Maksimal lysstyrke: 328 cd/m2

    Det flade tv er mere eller mindre lige så lyst som det buede. Tv’et kan spytte mere end rigeligt lys ud til selv kraftigt oplyste stuer med store vinduer, men LG bør forbedre lysstyrken på en helt oplyst skærm.

    LG fladt OLED TV test


    Shadow detail er også fremragende. Stort set alle nuancer af grå gengives problemfrit.

    Tv’et har heller ingen problemer med lyshomogeniteten. Problemer såsom "clouding" og "backlight bleeding" som vi kender det fra nærmest alle LED-modeller er et overstået kapitel. Vi har nået perfektion. Der er intet behov for fotos.

    PC og mediecenter

    Tv'et understøtter 1:1 pixelmapping. For at opnå 1:1 pixelmapping skal du indstille billedformatet på skærmen til "Kun Scanning", og navngive HDMI-porten som tv’et er tilsluttet til for "PC".

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne opleves i praksis som bedre end på den buede variant, da tv’et ikke forvrænger billeder.

    Farverne fremstår stadig levende og intense fra ekstreme vinkler og der kan kun registreres et beskedent fald i farvenuancerne fra helt yderlige vinkler. Sort fremstår derimod perfekt fra alle vinkler. Betragtningsvinklerne er bedre end på alle LCD/LED-modeller uden undtagelse. Meget overbevisende.

    LG fladt OLED TV test


    LG fladt OLED TV test


    Lyden

    Vi havde ikke Gallery-rammen i forbindelse med testen og LGs flade OLED-TV sælges også uden rammen hos de fleste forhandlere. Tv’et har derfor heller ingen indbyggede højttalere og højttalere skal tilsluttes enten via HDMI eller den optiske lydudgang i tv’et.

    Konklusion

    Alle LGs nuværende OLED-TV er baseret på 2013 Smart TV-platformen - og ikke den nye webOS-platform. Der er derfor heller ikke meget at tilføje her, ud over, at LG fremover vil fokusere på webOS. Som landet ligger lige nu, så er du meget bedre tjent med en billig mediestreamerboks eller en spilkonsol. LGs nye OLED-TV med webOS forventes lanceret i 3. eller 4. kvartal af 2014.

    Men alt dette falder i baggrunden, når man først tænder for tv’et og læner sig tilbage. Billedkvaliteten er simpelthen fantastisk. LGs buede OLED-TV gav os for første gang perfekt sort, og det samme gælder den flade variant. Betragtningsvinklerne er tæt på perfekte, gengivelse af bevægelser holdes en smule tilbage pga. den måde OLED-skærmen styres på, men er stadig bedre end alle LCD/LED-modeller. Farverne er levende og intense efter kalibrering. Der er heller ingen problemer med lysgennemfald, som LED-modeller altid kæmper med. Tv’et er mere eller mindre identisk med det buede, men den flade profile betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om forvrængning af billedet, når du ser tv fra en vinkel. Et utroligt billede, intet mindre.

    Vi kan blot gentage, hvad vi har sagt før; OLED er fremtiden. Teknologien kombinerer det bedste fra begge verdener, og LGs flade OLED-TV overgår selv de bedste plasma-tv - på trods af, at det er 1. generation. Ud fra et forbrugersynspunkt ønsker vi nu blot 4K på OLED, lavere prispunkt og webOS Smart TV. Sker det, så kan LG meget vel accellerere fra de andre. LGs flade OLED-TV overtager hermed vores Reference Award - fra LGs buede OLED-TV.

    Pris og forhandler:



    Fantastisk billedkvalitet
    Perfekt sortgengivelse
    Flot farvegengivelse
    Nærmest perfekt betragtningsvinkler
    Fætte reflektioner end blank LCD
    God ISF-profil


    Input lag
    Gengivelse af bevægelse ikke perfekt
    Dyrere end buet version



    Nærmeste konkurrenter





    Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |