Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: BenQ XL2420T (144 Hz) - FlatpanelsDK

Test: BenQ XL2420T (144 Hz)

|


Vi har allerede testet 120 Hz versionen af BenQ XL2420T, så hvad er det nye her? Sagen er den, at BenQ har besluttet sig for at lancere en ny version af skærmen, uden at ændre modelnavnet i Europa. Det er en forvirrende strategi, men opdateringen er alligevel interessant pga. et nyt 144 Hz (i stedet for 120 Hz) panel og en flimmerfri LED-bagbelysning. Den nye 144 Hz skærm går under navnet XL2420TE i USA, men hedder som nævnt stadig XL2420T i Europa.

Dette er ikke en komplet test, men vi vil i stedet fokusere på opdateringerne fra den første version af skærmen. Er 144 Hz en ægte forbedring i forhold til 120 Hz? Og er det flimmerfri panel lige så godt som i de flimmerfrie Eizo-skærme, som vi allerede har testet? Læs med og hør mere.

Pris og forhandler:

Sammenlign BenQ produkter som BenQ XL2420T hos PriceRunner.


Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Size:24" Wide
Opløsning:1920x1080
Responstid:1 ms (g2g)
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:350 cd/m2
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 millioner farver
Signal processing: 6 bit +FRC for hver farve
Betragtningsvinkler (H/V):170/160
Dot pitch:0.276
Paneltype:144 Hz TV-panel
Vægmontering:
Mål (HxBxD): 57.1cm x 51.6cm x 14.9cm (med fod)
Vægt6.1 kg
Højttalere:
Ergonomi
Tilt
Dreje
Højde
Pivot
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Lyd (type) (hovedtelefonstik)
HDMI (2xHDMI)
AndetUSB-hub

De første indtryk

Den nye 144 Hz XL2420T ser ud præcis som den gamle 120 Hz version, så læs evt. vores første XL2420T test for lidt flere betragtninger og billeder.

BenQ X2420T (144 Hz) test


BenQ X2420T (144 Hz) test


Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme


Standby0.2 W0.2 W
PC28.3 W17.2 W


Strømforbruget er en smule lavere end på den tidligere model, hvilket naturligvis er positivt. Strømforbruget på PC-skærme afhænger generelt af intensiteten på bagbelysningen. Det er derfor det er højere i den præ-kalibrerede tilstand. Standby-forbruget er 0,2 Watt.

Forud for testen

Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce GTX260.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet på BenQ XL2420T

Nedenfor kan du se vores målinger i skærmens standardindstillinger (FPS1 profilen).

BenQ XL2420T test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  • Den nye XL2420T har en tand bedre nøjagtighed i farverne i forhold til den gamle version, men vi mener stadig, at producenterne af gamerskærme burde stoppe med at levere overmættede farver og i stedet lade producenterne af spil om opgaven (hvilket de allerede forsøger). Selv gamere foretrækker præcise farver. Afsender må nødvendigvis bestemme budskabet; ikke modtager.

    Vi skiftede hurtigt til sRGB-profilen og tog en ny måling.

    BenQ XL2420T test


    sRGB-profilen i den nye XL2420T er stort set identisk med den som vi fandt i 120 Hz versionen. Den har en tand mere præcise farver, men dog dårligere gengivelsen af de mørkeste gråtoner, som har en tendens til at falde sammen. BenQ bruger samme trick som mange andre med at hæve gamma en smule i de lyse farver for at øge farveintensiteten. Farvetemperaturen er dog tættere på vores 6500 Kelvin målværdi, så det er en god ting.

    Vi gik endelig videre til at kalibrere skærmen.

    BenQ XL2420T test


    Efter kalibrering præsterer skærmen fremragende, hvilket blot demonstrerer, at komponenterne i skærmen sagtens kan levere. Gamer-skærme behøver ikke nødvendigvis være lig med overmættede og upræcise farver. Den nye version er i øvrigt mere eller mindre identisk med den gamle hvad angår indstillingsmuligheder i menuerne. Vi fulgte stort set samme fremgangsmåde for kalibreringen af denne 144 Hz version.

    Den eneste betydelige forskel er, at vi blev nødt til at indstille lysstyrken en smule højere, hvilket muligvis har noget at gøre med den ændring BenQ har foretaget med hensyn til LED-bagbelysningen for at gøre den flimmerfri.

    XL2420T kan dog stadig variere imellem meget lave lysniveauer, hvis man indstiller den lavt i menuen, til meget kraftig lysstyrke, hvis man indstiller den højt i menuen – præcis som den gamle.

    Vores kalibrerede indstillinger er som følger.


    Billedprofil:Standard
    Brightness51
    Contrast50
    Sharpness:5
    GammaGamma 2
    Color temperature:User mode
    R 98
    G 89
    B 94
    AMA Til
    Instant Mode Til


    Instand Mode og AMA er sat til ”Til” (der er to muligheder, men den ene er lidt for ekstrem) i vores tabel ovenfor. AMA-funktionen introducerer dog synlig Overdrive trailing (mere om dette i afsnittet om responstid), så du kan måske med fordel slå indstillingen fra, når du ikke afvikler spil eller film på skærmen.

    Farvegengivelsen fra BenQs 144 Hz skærm er stort set identisk med hvad vi så på 120 Hz versionen, og således også anstændigt for en gamerskærm. Farvegengivelsen holdes dog tilbage af TN-panelet, som stadig ikke matcher de bedre IPS og VA-paneler. Herudover er der ikke meget at tilføje, da 144 Hz skærmen benytter samme opløsning som den forrige model. Den tilbyder også samme mulighed for at køre f.eks. et indgangssignal på 1280x720 pixels i et vindue med sorte bjælker omkring.

    Den eneste væsentlige forskel på den gamle og den nye version er således den flimmerfrie LED-bagbelysning. Vi brugte samme testmetode, som er beskrevet i "Skærme med LED kan give hovedpine pga. flimren"-artiklen og var i stand til at bekræfte, at 144 Hz versionen er flimmerfri i alle indstillingsniveauer for lysstyrken. Det er fantastisk, og naturligvis en stor gevisnst i praksis brug, specielt hvis du tilbringer mange skærmen foran skærmen - f.eks. i forbindelse med spil. Det er således også en vigtig forbedring i forhold til den gamle 120 Hz version, og hvis du går og overvejer køb af en ny skærm, vil vi helt klart anbefale, at du går efter en flimmerfri version.

    Nedenfor har vi målt sortniveauet og lysstyrken.

    Sortniveau 0.39 cd/m20.21 cd/m2
    Lysstyrke 255 cd/m2141 cd/m2
    Kontrastforhold654:1671:1
    Kontrastforhold +/- 100


    Sortniveauet og kontrasten er mere eller mindre sammenlignelig med den tidligere version, så heller ingen store overraskelser her. XL2420T kæmper stadig med at gengive lige så overbevisende sortniveauer som VA-baserede skærme, såsom Eizo FG2421, fordi den i stedet benytter et af de inferiøre TN-paneler. Det er imidlertid ikke et isoleret tilfælde hos BenQ; det er sandt for alle TN-baserede gamerskærme derude.

    Shadow detail er også på niveau med den tidligere version af skærmen.

    Endelig undersøgte vi lyshomogeniteten; også kaldet clouding eller backlight bleeding.

    BenQ X2420T (144 Hz) test


    Som du kan se på billedet, så har vores eksemplar af skærmen en smule ujævnt lys. Der slipper lidt lys igennem i bunden, og lyset er lidt ujævnt fordelt ud over skærmens overflade. Det er ganske normalt på LCD-skærme, specielt i den billigere ende, men vi fandt dog aldrig lysgennemfaldet generende i praksis. Det er for beskedent til at virke distraherende.

    Responstid og spil

    Som nævnte flere gange, så er denne skærm efterfølgeren til 120 Hz XL2420T. I USA går denne nye 144 Hz model under XL2420TE, men i Europa kaldes den stadig blot XL2420T, ligesom den tidligere version. Kig efter “144 Hz” eller “flimmerfri” på kassen eller hos forhandleren, så du er sikker på at få den nye version.

    Som det første ønskede vi at undersøge forskellen fra 120 Hz til 144 Hz. Vi har flere 120 Hz skærme stående i vores testlokale, så vi kunne køre flere sammenligninger side-om-side. Vi brugte testmønstre såvel som rigtige spil til at teste.

    Gennem vores tests fandt vi, at springet til 144 Hz er minimalt, nærmest ubetydeligt i spil. Vi kunne spotte en marginal forskel i visse stresstests, men mens skridtet fra 60 Hz til 120 Hz var stort og markant på LCD-skærme, er skriftet fra 120 Hz til 144 Hz meget svært at registrere med det blotte øje. Hvis du allerede ejer en 120 Hz skærm, ser vi derfor heller ingen grund til at opgradere til en 144 Hz version.

    Hvad angår selve sløring ved hurtige bevægelser, så har XL2420T stadig en smule ved de meget hurtige bevægelser, f.eks. panoreringer – ligesom alle LCD-skærme i dag. Performance er dog helt i top, og i praksis brug bemærkes sløret sjældent. Den nye version har måske en smule mindre bevægelsesslør end 120 Hz versionen, men det er svært at sige med sikkerhed. Det har intet at gøre med den højere opdateringshastighed, men er blot et resultat af et forbedret panel (eller en mere moden produktion). Alt i alt, så er det blandt de bedste resultater vi har set fra en LCD-skærm i dag. Men samtidig er der også stadig er plads til forbedring i LCD-teknologien.

    I den seneste tid er der begyndt at florere tips til at udnytte den såkaldte Lightboost-teknologi på 120 Hz skærme til at fjerne slør på gamerskærme. XL2420T er kompatibel med systemet. Andre har allerede dokumenteret, hvordan Lightboost kan udnyttes, selvom det er oprindeligt udviklet til et andet formål, så det vil vi ikke komme nærmere ind på her, men blot bemærke, at XL2420T indstillet i 120 Hz (på PC’ens grafikkort) og Lightboost slået til giver en markant bedre effekt end at bruge 144 Hz uden Lightboost. Vær dog opmærksom på, at Lightboost vil påvirke farvenøjagtigheden negativt.

    Endelig målte vi input lag og fandt at det effektivt er nærmest 0 ms. Der var nogle mindre afvigelser i målingerne, men input lag er ekstremt lavt og bør ikke give anledning til bekymring. Der er ingen forsinkelse på XL2420T ved spil. Skærmen har dog en smule overdrive slør, når AMA-systemet aktiveres. Det er primært synligt i mørke scener af spil. Det er ikke af kritisk karakter, men det kræsne øje vil bemærke det.

    Alt i alt er BenQ XL2420T en fremragende gamerskærm. Vi så kun en meget begrænset effekt ved at gå fra 144 Hz til 120 Hz, og kan ikke anbefale at opgradere baseret på dette, men alle andre faktorer på XL2420T er derimod fremragende. Det eneste vi savner er en lidt mere præcis farvegengivelse og en dybere gengivelse af sort, men det er desværre nogle af svaghederne ved TN-paneltype. I øjeblikket kan kun Eizo FG2421 med VA-panel tilbyde det bedste fra begge verdener.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er ikke særlig brede og svarer til 120 Hz versionen. Farver fremstår udvaskende fra yderlige vinkler og specielt de lodrette betragtningsvinkler er meget smalle, måske endda dårligere end på 120 Hz versionen. Som altid, så ser et TN-panel meget mystisk ud nedefra.

    BenQ X2420T (144 Hz) test


    BenQ X2420T (144 Hz) test



    Konklusion

    144 Hz XL2420T er efterfølgeren til 120 Hz XL2420T, men BenQ har alligevel valgt at kalde den præcis det samme i Europa. Den ser da også identisk ud, med samme asynkrone fod og design, såvel som den matsorte ramme med touch-knapper og røde detaljer på bagsiden. Den tilbyder også samme omfangsrighed på den ergonomiske front med masser af indstillingsmuligheder, og endelig har den masser af indgange til PC’er og andre enheder, herunder DVI, 2xHDMI, DisplayPort, D- SUB (VGA), en USB-hub, og et hovedtelefonstik.

    Den nye XL2420T er en forbedring ift. 120 Hz versionen – men ikke pga. 144 Hz
    Den virkelige forskel ligger under overfladen. Skærmen bruger nu et 144 Hz TN-panel, som er flimmerfrit. Gennem vores test fandt vi små ubetydelige forskelle i farvegengivelse, sortniveau, lyshomogenitet og generel billedkvalitet i forhold til den tidligere 120 Hz version. Det samme kan siges om springet fra 120 Hz til 144 Hz, som ikke har nogen særlig effekt. Springet fra 60 Hz til 120 Hz var signifikant, men vi ser ingen grund til at opdatere til en 144 Hz skærm, hvis du allerede har en med 120 Hz. Du kan i stedet eksperimentere med Lightboost + 120 Hz på XL2420T. Lightboost-systemet understøttes af skærmen og giver en rigtig god spiloplevelse, men det kræver at man roder lidt med software.

    I stedet er den væsentligste forskelle mellem ny og gammel faktisk det flimmerfrie panel i XL2402T, hvilket er særlig gavnligt, hvis du tilbringer mange timer foran skærmen. Det er noget vi tillægger vægt, og kombineret med den generelle ydelse fra XL2420T, betragter vi skærmen som en af de absolut bedste LCD-skærme til gamerne lige nu. Vi håber dog stadig, at BenQ snart begynder at anvende VA-paneler i deres gamerskærme.

    Pris og forhandler:




    God 144/120Hz ydelse
    Lavt input lag
    Flimmerfrit panel
    Ergonomi


    Standard-indstilling
    Betragtningsvinkler
    Standard-indstilling
    Betragtningsvinkler
    Sortniveau





    Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |