Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony PlayStation 4 - FlatpanelsDK

Test: Sony PlayStation 4

|


Der er gået syv år siden PlayStation 3 kom ud. Det er lang tid i denne branche. Tænk over det et øjeblik, tænk på hvor meget der er sket i mellemtiden, og alligevel har PlayStation 3 formået at forblive relevant i hele perioden. På trods af populariteten har PlayStation 4 været ventet med stor spænding, og nu er den her endelig! Sony har med PlayStation 4 lavet radikale ændringer, hvilket betyder, at den nu er baseret på en PC-hardwareplatform i stedet for Cell-processoren i PS3. Denne ændring betyder, at du ikke kan spille dine PS3-spil – men nogle gange må man starte på en frisk for at forberede sig på fremtiden. Sony mener, at PS4 er fremtiden. Der lægges vægt på, at den først og fremmest er en spilkonsol med 10 gange flere grafikmuskler end PS3, men det er også en platform for tv-apps.

Hvad vi ser nu er kun begyndelsen, det første skridt i Sonys PlayStation 4 eventyr. Det første skridt er som regel det vigtigste, så har Sony skabt noget vedholdende? Er PlayStation 4 en værdig arvtager? Følg os og find ud af det!

Pris og forhandler
500GB
1TB
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

De første indtryk

PlayStation 1 var lysegrå – som tiderne dikterede – men lige siden har PlayStation været sort. PlayStation 4 er også sort i en konstruktion, der kombinerer det matsorte look fra PlayStation 2 med det blanke pianolook fra PlayStation 3.

Det første vi bemærker, er, at PlayStation 4 er mindre end vi havde forventet. Den er faktisk slankere end selv PS3 Super Slim, men dog en smule længere. Den vejer blot en smule mere end PS3 Super Slim, hvilket må siges at være imponerende for første generation af modellen. Vi vil med garanti se nye versioner af PlayStation 4 hen ad vejen, men allerede nu er den forholdsvis diskret for en så kraftfuld maskine.

PlayStation 4 test


PlayStation 4 har et strømlinet udseende med skarpe kanter og linjer. De todelte design er friskt, og ind imellem sidder en ekstremt tynd lysstribe, som skifter farve afhængigt af maskinens tilstand. Ved opstart er den blå, når maskinen er tændt lyser den hvid, og når controlleren oplades udsendes en varm orange tone. Det er en fin lille detalje. Man finder to USB-porte på fronten, mens man på bagsiden finder en Ethernet-port, strømstik, 1 HDMI-port, optisk lydudgang og en port til PlayStation-kameraet. Strømforsyningen er indbygget, hvilket er herligt! Der er to miniature-knapper på fronten, som hhv. tænder maskinen og frigiver en eventuel disk i maskinen.

PlayStation 4 test


Men vi må også være ærlige på trods af begejstringen for nyt legetøj. PlayStation 4 er stadig bare en sort plastikkasse. Sony har kræset om de små detaljer, hvilket vi sætter pris på, men mest ud fra et praktisk synspunkt. Boksen er hverken attraktiv eller eksklusiv af udseende. Det plastikagtige look skriger efter at blive gemt væk bag dit tv eller i et tv-møbel i stuen. For stuen er nu engang det sted, hvor en spilkonsol ofte står. Heldigvis kan boksen både ligge fladt og stå lodret op. Sony anbefaler en stand for optimal stabilitet når den står op, men PS4 kan nemt stå på egne ben, så længe den ikke står i en direkte udsat position. Det gør den også nem at gemme bag tv og i møbler

PlayStation 4 er relativt stille, når man surfer rundt i menuerne, men når man åbner et spil, bliver den en smule varmere og øger blæserrotationen. Blæserne kan høres under fåmælt dialog i spil, men vi bemærkede det sjældent derudover. Vores eksemplar syntes umiddelbart at støje en tand mere, når den stod op fremfor når den lå fladt. Blu-ray-drevet spinder hurtigere end i PS3, og støjer derfor også mere. Når Blu-ray-drevet starter op, lige efter en disk er isat, er det klart hørbart og ligefrem generende, men så snart Blu-ray-filmen ruller, bemærker man det ikke. PS4 er ikke 100 % stille, men rolig nok til at vi er tilfredse.

PlayStation 4 test


Og lad os blot hurtigt løbe igennem hardwaren indeni før man går videre til controlleren. PlayStation 4 har 8 AMD Jaguar CPU’er og et Radeon-grafikkort. Den er baseret på x86-arkitekturen, ligesom PC’er, hvilket angiveligt vil gøre det nemmere for udviklere at udvikle spil. Det er også grunden til, at den ikke kan håndtere PS3-spil. PS4 har 8 GB superhurtig GDDR5 RAM. Den har en indbygget 500 GB harddisk, men kun en smule over 400 GB er tilgængelig. Du kan udskifte harddisken til en med mere plads (eller en hurtigere én). Blu-ray-drevet er hurtigere, hvilket også betyder, at det kan installere spil hurtigere. Der er tale om en utrolig kraftfuld maskine, og Sony siger, at GPU’en kan flytte 1,84 teraflops, men på grund af Sonys integrerede system og optimering, svarer det nogenlunde til en dobbelt så kraftig PC, således 2 x 1,84 teraflops, eller omkring 3,5 teraflops. Sony siger, at PS4 kan afvikle spil i 1080p ved 60fps – endelig! Der har tidligere været snak om, at PS4 er 10 gange hurtigere end de nuværende spilkonsoller, men det er ikke en officiel udmelding fra Sony.

Én ting, som vi ønsker at kommentere på, er WiFi- antennen. Den er baseret på WiFi N-standarden, hvilket er skuffende, da vi havde forventet at se understøttelse af den nye WiFi AC-standard, som er på vej ud nu. Hvad værre er, så understøtter PS4 kun 2,4 GHz-frekvensbåndet, og ikke 5 GHz-frekvensbåndet, hvilket er meget skuffende, da de fleste af os ved, at 2.4 GHz-båndet er ret belastet i hjemmet, ikke mindst fordi det nemt forstyrres af ikke-elektroniske enheder i hjemmet såsom mikroovne, ringeklokker, overvågning, alarmer, baby-udstyr osv.

Før 1.51 softwareopdateringen havde vi ret massive WiFi-problemer. PlayStation 4 var simpelthen ude af stadig til at opnå et pålideligt WiFi-signal i mit soveværelse (5-6 meter fra routeren, bag en lukket trædør). Heldigvis lader 1.51 opdateringen til at have fikses problemet. Før opdateringen faldt WiFi til 17 % og PS4 kunne hverken forbinde til PS Store eller Netflix. Efter opdateringen får vi 40-45 % forbindelse i soveværelset (85 % i samme rum som routeren, 2-3 meter derfra), og nu kan der opnås adgang til PS Store og streaming-tjenester uden problemer.

DualShock 4 controller

Ligesom touch-skærme forbinder menneske og maskine på en smartphone eller tablet, er controlleren den grænseflade, som forbinder os med de spil vi spiller. Det er et af de vigtigste elementer på en spilkonsol. Microsoft siges at have brugt 100 millioner dollars på at udvikle controlleren til Xbox One. Der findes ikke et skøn over Sonys omkostninger, men det giver os alligevel en idé om hvor stor en indsats der lægges i disse små enheder.

PlayStation 4 test


Og lad os bare slå det fast med det samme; PS4-controlleren er fantastisk. Vi elsker den. Den tager de bedste elementer fra PS3-controlleren og forbedrer dem, samtidig med, at den tilføjer nye elementer. Den er nu større og håndtagene er en smule anderledes og længere. Knapperne sidder på samme positioner som altid, men controlleren føles alligevel som en væsentlig forbedring.

Personligt kunne jeg, i modsætning til mange andre, faktisk godt lide PS3-controlleren. Jeg har vel hænder en smule mindre end gennemsnittet for en mand, så den var helt fin for mit vedkommende. Alligevel så er det klart, at den nye DualShock 4 er meget bedre. Det ternede mønster på håndtaget og bagsiden giver et fremragende greb, ditto svampeknapperne. De hævede kanter på svampe-pindene sikrer, at tommelfingeren ikke glider af, som det ofte skete på den gamle. Det eneste jeg personligt ikke kan lide er placeringen af R1 og L1-knapperne. Jeg ville nok have foretrukket, at de var en smule længere tilbage, men det er måske en vanesag.

Controlleren indeholder også nye elementer. Ryste-motorerne er nu mere alsidige og mere præcise. I midten sidder en berøringsfølsom flade, som spiludviklere kan udnytte. I Warframe kan den bruges til at sende specielle angreb af sted med et ”swipe” op. I Assassin’s Creed bruges den til at hive kortet frem og navigere rundt. Vi gætter på, at vi vil se andre brugsscenarier i kommende spil, og først da vil vi se potentialet.

En rigtig fed ny feature er den lille højttaler i midten. Den bruges som standard-højttaler til stemmer i online-spil, men spiludviklere kan også bruge den i single-player-spil. I visse skydespil bruges den f.eks. til at kommunikere kommandoer til dig, eller til at kommunikere med de andre karakterer i spillet. Det er en temmelig cool effekt, fordi det lyder som om, at personen taler direkte til dig, når det kommer fra en højttaler så tæt på. Resogun har en god implementering, hvor advarsler sendes via højttalere i controlleren, når du skal redde de små grønne mennesker.

PlayStation 4 test


I bunden af PS4-controlleren sidder to porte, en af dem til et headset. Et mono (en højttaler) headset med mikrofon følger med PlayStation 4. Headsettet kan naturligvis bruges til chat i spil og højttaleren i controlleren slår automatisk fra, når du tilslutter et headset (som ikke behøver at være det medfølgende). Du kan desuden streame al lyd fra spillet direkte til dit headset, hvilket gør tv’et fuldstændig stille. Det virker uden forsinkelse og med fint resultat (afhængigt af kvaliteten af dit headset naturligvis). Vi forestiller os, at en del brugere vil finde funktionen praktisk, når man vil undgå at genere eller vække familien eller vennerne. Du kan endelig oprette ”party” med dine venner, så du kan taler med dem du kender og ikke alle deltagende i et multiplayer-spil.

PS4-controlleren er fantastisk, virkelig god, men der er bare ét problem; batteritiden
Select-knappen på den gamle controller er blevet erstattet af en ny Share-knap på DualShock 4 controlleren. Share-knappen lader dig dele momenter fra dine spil, både som foto eller video, på sociale medier (du skal registreres først). Du kan desuden livestreame dit spil ud gennem Twitch.tv eller Ustream. Det kræver blot en bruger.

PlayStation 4 gemmer automatisk de seneste 15 minutter af dit spil, så hvis du ønsker at dele noget som er sket indenfor de seneste minutter, kan du nemt gøre det. Vi oplevede lidt problemer med at kigge med på andre spilleres livestream, men vi gætter på, at der er lidt serverproblemer. Vi er overbeviste om, at det hurtigt løses.

Endelig er der lysfeltet på bagsiden. Tja, det er der, og det lyser. Visse spil bruger det til at indikere om du er ved at dø, fra grøn til rød med mellemliggende trin. Når du oplader din controller gennem PS4 lyser feltet orange. Vi havde ikke PlayStation-kameraet i forbindelse med testen, men vi forstår, at kameraet kan opfatte lyset og lade dig navigere rundt på kortet i f.eks. Assassin’s Creed ved at bevæge controlleren i luften. Det har måske potentiale, men i løbet af vores tid med PlayStation 4 følte vi, at det mest af alt var en gimmick.

PlayStation 4 test


Controlleren lader op via mini USB-porten på toppen. Det betyder, at du også kan oplade den gennem en PC eller en mobiloplader, men naturligvis også fra PS4-konsollen. Og du kan nu lade controllere, når PS4 er i stand-by! (!).

PS4-controlleren er fantastisk, virkelig god, men der er bare ét problem; batteritiden. Vi oplevede, at controlleren kunne trække lidt mere end 10 timer ved blandet brug, måske 50 % spil, lidt film og lidt navigering rundt i menuerne. Den var ikke slukket på noget tidspunkt i denne periode, men det kan man sagtens indstille den til i menuen. 10 timer er ikke decideret dårligt, det er trods alt tæt på en hel søndag foran konsollen, men vi så gerne at den havde lidt mere juice – især fordi PS3-controlleren gjorde det meget bedre. Hvis du går all-in på gaming, så dør controlleren efter omkring 7-8 timer.

Strømforbrug

Helt slukket0.3 W
Standby7 W
Standby (download/installering)72 W
Normal (Blu-ray & TV apps)90-95 W
Gaming110-130 W


PlayStation 4 har en standby-funktion og en tilstand, hvor den er helt slukket. Standby-funktionen henter og installerer automatisk opdateringer til systemet og spil. Når PS4 downloader eller installerer i standby, er strømforbruget på 72W. Når den ikke laver noget, falder strømforbruget til 7W, hvilket dog stadig er forholdsvis højt.

PlayStation brugerfladen

Da vi tændte PlayStation 4 for første gang blev vi bedt om at gå igennem et par opsætningstrin. Det tager kun nogle få minutter, hvor du vælger sprog, logger ind på din PSN-konto osv. Det er nemt, hvis du kan huske dit kodeord – vi kunne ikke. Du bedes herefter om at installere launch-day-opdateringen. Uden denne opdatering er PlayStation 4 mere eller mindre en mursten. For os forløb installationen ekstremt hurtigt, nærmest med det samme. Vi gætter på, at den formentlig hentede og begyndte at installere opdateringen i baggrunden efter vi havde opsat WiFi og begyndte rode med nulstilling vores kodeord til PSN.

Brugerfladen på PS4 er anderledes end på PS3. Den starter op til et par afslappende toner og går derefter over i noget spacey, instrumentalt baggrundsmusik. Sony kalder ikke længere brugerfladen Xross, men den er stadig baseret på en horisontal linje af elementer, som du kan rulle sidelæns igennem, lagt ovenpå en mørkeblå baggrund. Du kan ikke gøre noget, selv ikke bruge webbrowseren, uden at logge ind på PSN.

Du kan bruge dit eksisterende ID eller oprette et nyt. Du kan også vælge at vise dit rigtige navn til dine nærmeste venner. Din bruger tilknyttes nu til en specifik controller (og andre controllere til andre brugere). Det kan du naturligvis ændre, men det er en cool detalje, at man automatisk logger ind. Du kan også logge ind på din bruger hos venner og bekendte. Du logges automatisk ud, når du smutter.

PlayStation 4 test


Vi dykkede ned i det blå dyb og blev hurtigt fortrolige med navigationen. Det er forholdsvis logisk. Man har to rækker, hvor den øverste er til indstillingsmenuerne (og PS Store), men den nederste er den primære række med alle dine spil, tv-apps og tjenester. Jo flere spil du installerer, desto længere bliver den vandrette menu. Rul hen på en af dine spil og tryk ned, så får du mere information, spiltrailere, venneaktivitet, livestreaming, add-ons/DLC osv. Trykker du på pil ned for at læse mere, skifter baggrunden på tv-skærmen også til et tema for det specifikke spil.

Det er et TV & Video punkt i menuen, hvorfra du har adgang til tv-apps, såsom Netflix. Apps skal installeres før du kan bruge dem. Sony har reserveret plads på bedste række til sine egne Music Unlimited og Video Unlimited (som dog ikke er tilgængelig i DK) tjenester. Det er fint nok og vi kan sagtens forstå, at Sony vil fremhæve sine egne tjenester, men vi ville ønske at vi også kunne hive de andre tv-apps op på hovedlinjen. Vi ville f.eks. gerne have Netflix derop. Vi ville også foretrække, hvis man kunne gemme tjenester, f.eks. Sonys egne, i TV & Video menuen. Mere om mediefunktionerne senere.







I afsnittet ”What’s new”, hvor du får et overblik over, hvad dine venner laver eller om de har fået nye trofæer og lignende. Herfra kan du også hoppe ind i deres multi-player spil og banke dem. En anden knap på menulinjen er ”Live”, hvor du kan se andre spille og chatte om deres spil – hvis det ellers var noget. Endelig er der internetbrowseren. Vi forsøgte at surfe lidt rundt, men det er en hovedpine at indtaste tekst med controlleren. Vi kunne også skuffende konstatere, at man ikke kan streame video fra sider med Flash eller Silverlight, hvilket derfor også udelukker DR NU. Selv hjemmesider, der er optimeret til tablets og smartphones, f.eks. DR NU mobilsiden, fungerer ikke. Vi er ikke fortalere for webbrowseren på tv-skærmen, tv-apps giver langt mere mening, men når der nu er en browser, hvorfor er den så så elendig? Vi håber, at fremtidige opdateringer løser problemerne og i det mindste giver mulighed for at gå ind på sider med videoindhold.

Underligt nok, så er PlayStation-butikken placeret i øverste menu sammen med alle indstillingerne. Det er ikke særlig logisk. Fra PS-butikken kan du købe og hente spil, film, tv-serier og apps. Spil kan inddeles i forskellige kategorier. Overordnet ser butikken ud som på PS3 efter seneste opdateringer. Vi fik hurtigt tilmeldt os PS Plus – hvilket også er et krav til onlinespil – og downloadet Resogun, Contrast og Warframe gratis. Sony har længe sagt, at det vil være muligt at starte spil kort efter downloadprocessen er startet, men det virkede dog ikke for os. Efter cirka 5 minutter inde i download-processen meddeler PS4, at spillet er klar til at blive installeret, men det var ikke i nogen tilfælde muligt at starte spillet før det havde downloadet til 100 %.

Det samme gjaldt for Assassin’s Creed. Spil lader dog til at installere i baggrunden. Efter download-processen er tilendebragt, kunne vi hoppe ind i spillet med det samme. I Assassin’s Creed bemærkede vi, at single-player delen var installeret, men multi-player-delen stadig var i gang. Vi havde ikke spil på skiver under testen, men vi får at vide, at det virker med diske. Efter cirka 5 minutter kan du starte dit spil. Vores problemer kan have været relateret til de problemer Sony havde de første dage med PSN, men også at funktionen bare mangler lige nu. Alle spil skal i øvrigt installeres på harddisken, men løber du tør for plads kan du nemt udskifte den. Der findes en mulighed for at uploade alle dine gemte spildata til PSN. Du kan efterfølgende downloade dem igen.

Vi kommer nærmere end på spiloplevelsen senere, men lad os første vende tilbage til brugerfladen på PS4. Vi installerede 7 spil i løbet af den første uge, hvilket ikke er mange, men vi kan forestille os, at den vandrette menu hurtigt bliver overfyldt. Der findes en sorteringsfunktion og ingen måde, hvorpå spil kan kategoriseres. De senest anvendte spil og apps hopper automatisk helt ud mod venstre, hvilket er fint, når man har få spil, men forvirrende når man har mange. Tingene på skærmen er aldrig på de samme positioner.

Selvom vi generelt godt kan lide brugerfladen på PS4, føler vi også, at Sony har været lidt for forsigtige. Brugerfladen minder en del om den man kender fra PS3, men er dog hurtigere og mere flydende. Det er ikke en dårlig ting, men med alle de nye ting som Sony har implementeret, kan det godt virke en smule forvirrende til tider. Et eksempel er den måde, hvorpå Sony har implementeret notifikationer. Små meddelelser viser ofte oppe i øverste højre hjørne, men der er ingen måde at interagere med dem på. Lad os sige, at du får en besked om at din ven starter et multi-player spil. Du vil gerne være med, men der er ingen måde at hurtigt springe ind og deltage via notifikationen. Du bliver nødt til at finde ham / hende på din venneliste og derefter joine. Og sender dine venner dig beskeder, skal du først hoppe ud til startskærmen og navigere til meddelelsen.

På et tidspunkt genstartede vores PS4 (den gik ikke ned). Da den havde genstartet kom der en meddelelse om, hvorfor den havde genstartet, men man kunne umuligt nå at læse det, da meddelelsen blev erstattet af en anden omkring et spil kort efter. Meddelelsen om, hvorfor konsollen var blevet genstartet var ingen steder at finde i nogen af indbakkerne (ja der er mange, og det er forvirrende). Det virkelige problem er, at meddelelser ikke er klikbare eller interagerbare. Sony behandler meddelelser lidt som man behandler en email-indbakke, og det er ikke optimalt her. Til tider føles det som om, at Sony har været lidt for fokuserede på at omprogrammere PS-brugerfladen til den nye hardware med målet om at få det til at ligne og fungere som på PS3, i stedet for at sætte sig ned og nytænke brugerfladen baseret på de nye funktioner. Sonys brugerflade-paradigme er således uændret. Der er bestemt mange gode ting ved den nye brugerflade og vi er generelt tilfredse med hvad vi ser – men det kunne have været meget bedre. Vi finder dog tryghed i, at Sony med al sandsynlighed vil arbejde på PlayStation 4 i mange år.

Endelig bør multitasking-funktionen fremhæves. PS4 lader dig hoppe ud af ethvert spil til hovedmenuen. Spillet lukker ikke ned, men fortsætter i baggrunden, og du kan hoppe ind igen og begynde at spille med det samme. Multitasking på PS4 er langt hurtigere og bedre end på PS3, men det er dog stadig ikke muligt at køre to spil på samme tid. Hvis du forsøger at starte et nyt spil vil PS4 bede dig om at lukke det gamle. Det er dog muligt at køre f.eks. en tv-app såsom Netflix samtidig med at du kører et spil. I et sådan tilfælde ”suspenderes” spillet, hvilket blot betyder, at det sættes på pause. Det var ikke muligt på PS3, så det er en glædelig nyhed. Vores PS4 brød ikke ned en eneste gang under vores første uge. Den var klippestabil.

Det tager 25 sekunder at tænde for PlayStation 4, uanset om du starter fra helt slukket tilstand eller standby. I modsætning til PlayStation 3 vises logoer en del hurtigere efter opstart, men hvis du ruller meget hurtigt til højre vil du stadig opleve, at visse ikoner står og tænker – bare ikke i samme omfang som på PlayStation 3.

Blu-ray, tv-apps & mediefiler

Ligesom PlayStation 3, er PlayStation 4 udstyret med en Blu-ray-drev, der også kan læse DVD og CD'er (Sonys oprindelige plan var at udelukke CD'er, men det vil blive tilføjet snart). Blu-ray-drevet spinder hurtigere, hvilket betyder, at det lader dig installere spil hurtigere, men det betyder også, at er mere støjende i brug.

Når du indsætter en Blu-ray-film er drevet ret støjende i forbindelse med at det spinder op og indlæser Blu-ray-menuen, men under afspilning er det forholdsvis roligt. Det generede os ikke. Det tager 13 sekunder at registrere en Blu-ray-disk og oprette et ikon på startskærmen. Fra der klikkes på ikonet tager det cirka 30-40 sekunder at nå til trailerne og advarsels-skærmene på Blu-ray-skiven. Det er ikke dårlig, men heller ikke imponerende. For at være fair, så skal det naturligvis sige, at PlayStation 4 ikke kan fikse de iboende problemer med diskformatet.

Du kan trykke på Options-knappen på controlleren for at få adgang til indstillingsmenuen. Herfra kan du også få adgang til den menu, som bruges på PlayStation 3 med de mange små ikoner. Du kan spole frem, springe i kapitler, vælge undertekster osv. Bemærk også, at hvis du ønsker at skifte imellem bitstrøm og PCM-lyd, er du nødt til at gøre der fra menuen, når Blu-ray-skiven er starten. Denne indstilling er ikke tilgængelig fra hovedmenuen på PS4 (eller dvs. det er den, men den styrer bare ikek Blu-ray-delen). Derudover er det rimelig ligetil.

Men der er også problemer. Først og fremmest så understøtter PlayStation 4 ikke 3D Blu-ray ved lancering. Sony siger, at det vil blive tilføjet med en senere opdatering. Og selvom selve spildelen på PlayStation 4 ikke er regionslåst, så er Blu-ray-film delen det! Der er ingen måde, hvorpå du kan afspille dine importerede Blu-ray-film med regionskode. Flere af vores Blu-ray-film ville f.eks. ikke køre.

Ingen DLNA-streaming, USB-support, MP3-afspilning eller 3D Blu-ray. PlayStation 4 er kraftigt amputeret ved lancering.


PS4 understøtter HD-lydformater, herunder DTS HD MA 7.1, og håndterer 1080p24 Blu-ray-formatet korrekt. Du kan ikke bruge multi-tasking, men du afspiller Blu-ray. En del tyder på, at selve Blu-ray-filmafspilning er et helt separat system i PlayStation 4. Det er nok bare en Blu-ray-afspiller, som er fysisk bygget ind i kassen, men derudover ikke har meget med den faktiske PS4 at gøre.

Alt i alt, så er PS4 blot en standard Blu-ray-afspiller. Understøttelse af 3D tilføjes senere, men derudover ved vi ikke hvad Sony har planlagt. Vil den f.eks. kunne håndtere 4K Blu-ray i fremtiden? Det vil tiden vise.



Der er ingen YouTube-app ved lancering, og tv-apps er gemt i en undermenu.

Sony har besluttet at mere eller mindre udelade hele mediefunktionaliteten ved lancering. Det betyder, at du ikke kan streame film, musik eller fotos fra din PC/Mac eller en NAS via dit hjemmenetværk og DLNA. Det er simpelthen ikke muligt lige nu. Og endnu mere gådefuldt er det, at USB-afspilning også er udeladt. Du kan sagtens tilslutte en USB-nøgle med film og billeder, men PS4 registrerer den bare ikke.

Sony meldte på et tidspunkt ud, at målet var at lancere PlayStation 4 med samme mediefunktionalitet som PlayStation 3. Mål ændrer sig tydeligvis løbende. Sony har lovet at tilføje DLNA og MP3-understøttelse i en senere opdatering, og vi har naturligvis forståelse for, at PlayStation 4 er designet på ny fra bunden og op, men vi mener stadig, at disse ting er betydelige mangler.

Men lad og i stedet tage et kig på de mediefunktioner, som rent faktisk er tilgængelige nu. Som nævnt i det forgående afsnit, så understøtter PlayStation 4 tv-apps. Ingen af dem kræver PS Plus-abonnement (hvilket tv-apps gør på Xbox One). Følgende er tilgængelige i Danmark ved lancering:

  • Netflix
  • Viaplay
  • Music Unlimited
  • VidZone

    Som du kan se er udvalget ret beskedent lige nu. I USA er udvalget større, men flere tv-apps forventes naturligvis hen ad vej.

    Som tidligere nævnt, så er Sonys egne Unlimited tjenester fremhævet i hovedmenuen, mens de andre apps er skjult inde i en undermenu. I og med at Sonys Video Unlimited tjeneste ikke findes i Danmark endnu, er den også udeladt. Der er ingen mulighed for at hive de andre apps frem til hovedmenuen, hvilket er en skam. Vi håber, at Sony åbner for den mulighed snart. Vi tog et nærmere kig på Netflix og Music Unlimited. Viaplay kunne vi desværre ikke prøve, da den danske del af PS4 først åbner på fredag i forbindelse med lanceringen, men vi opdaterer med Viaplay-oplevelser herefter.

    Netflix på PlayStation 4 benytter Netflix’s nye brugerflade, som er en væsentlig forbedring i forhold til PlayStation 3. Netflix føles som en helt ny oplevelse. På PlayStation 3 var Netflix app’en langsom, stuvet sammen og ikke særlig visuel. Nu er den meget visuel, ekstremt flydende og meget venlig mod øjet. Den understøtter naturligvis profiler samt Super HD-billedniveauet. Det er stadig lidt trættende at indtaste tekst og søge i kataloget med controlleren, men i det mindste finder Netflix nu automatisk matchende titler allerede efter du har indtastet ét bogstav. Den fortsætter efterhånden som du skriver flere.

    Du kan også bruge den nye PlayStation App til Android og iOS til at indtaste tekst, men lige nu er tastaturet godt skjult – det hopper ikke frem automatisk. Endelig kan du trykke på Options-knappen på PS4-controlleren for at få information om bitrate, ligesom på PlayStation 4. En ting som vi synes er værd at påpege her er, at PS4 trækker omkring 90W, når streamingtjenester kører. Det er en hel del, specielt taget i betragtning af at f.eks. Apple TV trækker mindre end 1W.

    Music Unlimited app’en har ikke ændret sig markant i forhold til PlayStation 3. Det kræver en månedligt abonnement for at få adgang til det store musikkatalog, men så kan du også bruge det på din smartphone og tablet.

    Sony har lovet at åbne for 4K-video på PlayStation 4, og har tilmed lovet at lancere en 4K-filmtjeneste (dog kun i USA til at starte med), men lige nu kan du tilføje disse ting til listen over manglende funktioner. Sony har præciseret, at PlayStation 4 vil understøtter 4K til video, men ikke i spil, hvilket formentlig er fornuftigt baseret på hardwaren indeni. Sony har derimod været stille mht. 4K og 60 billeder per sekund. PlayStation 4 er lige nu udstyret med HDMI 1.4, men der kræves HDMI 2.0 til at sende 4K ved 60 Hz. Sony vil inden længe softwareopdatere sine 4K-tv med HDMI 2.0, så det kan bestemt ikke udelukkes, at det samme vil være tilfældet for PlayStation 4. Sonys 4K-tv begyndte trods alt at rulle ud på markedet i maj/juni 2013 og er blevet produceret inden da.

    PlayStation 4 test


    Alt i alt, så er mediefunktionaliteten på PS4 meget mangelfuld lige nu. Sony bliver nødt til at erkende, at mange forbrugere i dag anvender deres PlayStation 3 som medieafspiller. For mange brugere er det et af de elementer, som har været med til at holde PS3 relevant i de senere år. Derfor synes vi også, at det er en dårlig beslutning at udelade så meget ved lanceringen. Det faktum, at PS3 er den mest udbredte Netflix-afspiller i verden burde tale for sig selv. Folk vil have mediefunktioner, og de manglende muligheder på PS4 kan ikke komme hurtigt nok.

    Gaming

    Sony har ved gentagne lejligheder sagt, at PlayStation 4 først og fremmest er en spilkonsol – måske for at skjule det faktum, at mediedelen simpelthen ikke er færdig. Ikke desto mindre, så vil vi starte ud med at rose Sony her. Lad og springe direkte til et af de spil, som vi tilbragte med tid i selskab med: Assassin’s Creed: Black Flag.

    PlayStation 4 test


    De fleste af jer kender sikkert Assassin’s Creed i en eller anden form. Dette er den fjerde store udgave af spillet, og denne gang befinder vi os i det 17-18. århundrede i selskab med pirater. Piraterne fremstilles ikke som hovedløse kriminelle og spillet fanger piratstemningen godt, selvom de største klichéer såsom ”arr” er udeladt (selvom ”arr” opfattes som en kliché så blev den faktisk brugt af visse pirater, den fremgår sågar af de skrevne kilder, se f.eks. Exquemelin). Spillet er ikke en eksklusivtitel til PS4, langt fra, spillet er også udgivet til de nuværende konsoller, men på PS4 får vi et glimt af, hvor kraftfuld PS4 er. Spillet ser helt fantastisk ud til tider, og især ude på det åbne hav og langs kysterne er visse sekvenser betagende smukke, med nærmest uendelig udsigt ud i horisonten. Jeg har selv været i Caribien og det er næsten surrealistisk at se, hvordan det grønne og blå vand i spillet fanger den virkelige verden. Assassin’s Creed kører i ægte 1080p-opløsning (efter en software-opdatering), men desværre ikke ved 60 fps. Det lader til at være låst et sted omkring 30 fps, hvilket er synligt til tider. Vi håber på, at spiludviklerne med lidt yderligere optimering kan gå til ægte 1080p60-format, men det er vores eneste klage over det tekniske i Assassin’s Creed. Spillet er pengene værd. Det kan stærkt anbefales.







    Hvis Assassin’s Creed er en forsmag på, hvad der kommer, så er vi overbevist om, at vi kan forvente os fantastiske spiloplevelser på PlayStation 4. Blot med en lille opdatering fik Assassin’s Creed et markant løft i detaljeniveauet, da opløsningen blev hævet fra 900p og 1080p og nye effekter blev aktivere. Når spiludviklerne får alvor får tæmmet dyret og optimeret deres internet system, så forventer vi at se yderst imponerende spilgrafik og fysik.

    PlayStation 4 kræver PS Plus for at spille multiplayer-spil online, hvilket er en ændring i forhold til PlayStation 3. PS Plus koster 375 kroner om året, men så får du også rabatter og endda til tider helt gratis spil (dog sjældent de store titler). Vi hentede følgende spil gratis Contrast, Warframe, DC Universe Online, Blacklight:Retribution og Resogun med PS Plus. Contrast foregår i en verden, hvor hovedpersonen kan springe imellem den virkelige verden og skyggeverdenen. Grafikken er god og atmosfæren er autentisk, men spillet er derudover ikke meget værd; dårlig styring og bare generelt lidt kedeligt.

    Vi brugte også lidt tid i selskab med Knack og en tidlig version af DrveClub. Knack er et ganske fornøjeligt spil, nok mest for de mindste, men det har nogle af de elementer, som gjorde Crash Bandicoot populær. Det er et fint spil, men ikke ekstraordinært. DriveClub føltes derimod ufærdigt og ærlig talt som et bilspil, der lige så godt kunne have været udgivet på PlayStation 3. Det er nok en god ting, at det blev udskudt, så de kan nå at arbejde videre på det.

    Warframe er et klassisk skydespil, som tager dig med ud i universet på forskellige planeter. Du spiller sammen med andre spillere over internettet, og du skal sammen med dem fuldføre mål, samtidig med at du skyder robotter. Det er et gennemsnitligt skydespil, men vi anbefaler at du trods alt giver det en chance, for det har gode momenter. Resogun er et slags mini-spil, der minder en del om Space Invaders. Her foregår det blot vandret i stedet for lodret. Det er et sjovt spil, meget vanedannende, og med flot grafik, hvor der sker en masse på skærmen. Vi har endnu ikke prøvet andre AAA-titler, men bør modtage Killzone meget snart. Vi skal nok inkludere lidt indtryk.

    Vi vil karakterisere vores tid med PS4-spillene som en slags første indtryk, bortset fra Assassin’s Creed, som vi brugte mange timer i selskab med. Spilkataloget er ikke imponerende lige i øjeblikket og vi havde gerne set lidt mere valgfrihed fra start, men vi er overbeviste om, at spilstudierne arbejder hårdt. Et nyt Uncharted 4 og Gran Turismo 7 burde lande på et tidspunkt. Meget spændende.

    Den nye controller fungerer generelt rigtig godt i de forskellige spil. Som skrevet tidligere, så er det en fantastisk controller. Det nye berøringsfelt bruges på lidt forskellige måder i spil. I Warframe bruges det til at affyre dit specielle angreb, mens man i Assassin’s Creed bruger feltet til at åbne – det enorme – kort og navigere rundt på det. Det er en fin implementering og feltet sidder i en meget naturlig position i forhold til begge tommelfingre.

    Desværre havde vi ikke en PS Vita, så vi har endnu ikke afprøvet remote play funktionerne.

    Og så lad os blot lige slå det endelig på plads; PlayStation 4 kan ikke klare PlayStation 3 spil. Du er nødt til at beholde din PlayStation 3, hvis du fortsat vil spille dem. Sony siger, at de på et tidspunkt vil åbne en Gaikai-baseret streamingtjeneste til spil, som rent faktisk giver dig mulighed for at streame PS3-spil fra Sonys servere. Sony købte Gaikai for nylig, men streamingteknologi til spil er stadig et rimelig uudforsket felt, så der er selvsagt lidt bekymring omkring, hvorvidt det vil køre flydende og uden forsinkelse.

    Sony har imidlertid ikke delt detaljer om, hvordan systemet skal fungere, og heller ikke hvad det skal koste. Det vil være ret skuffende, hvis Sony vil have os til at hoste op med ekstra penge for de PS3-spil vi allerede har købt, men vi tror ikke, at det scenarie kan udelukkes. PS Plus-abonnementet har formentlig en rolle at spille her.

    Ser man overordnet på spil-delen af PlayStation 4, så er vores eneste bekymring, at spil stort set forbliver uændret på PlayStation 4. Grafikken og fysikken bliver naturligvis bedre, men PlayStation 4 gør ikke meget for at omdefinere hvad spil er og kan. Det er et skridt fremad, men ingen revolution. Controlleren er stort set identisk, så koblingen imellem spilleren og spillet forbliver uændret. Sony har ikke rigtig fokus på PS Eye-kameraet, men vi hører dog, at Sony arbejder på et virtual reality produkt, og vi håber, at de også vil understøtte Oculus Rift. Produkter og tilbehør som dette vil åbne for nye muligheder i spil, og vi er sikre på, at vi hører mere omkring dette senere hen.

    Spørgsmålet er naturligvis, hvordan Sony vil tilpasse sig og om de har forbedret PS4 på fremtiden. Det vil tiden vise. Vi tror, at der er planlagt nogle interessante ting, for som altid vil den nye PlayStation forblive på markedet i mange år fremover. Vi er spændte!

    Konklusion

    Der er så meget potentiale, at vi er overbeviste om, at PlayStation 4 bliver en succes
    Som vi sagde i starten, så er der gået 7 år siden PlayStation 3 kom ud. Den vil sandsynligvis leve nogle år endnu, men PlayStation 4 er kommet for at overtage. Alle øjne er nu på Sonys nye konsol og Microsofts nye Xbox One. Vi har været vidne til, hvordan PS3 og Xbox 360 har ændret sig betydeligt henover årene, i takt med at der er blevet introduceret nye funktioner, tv-apps, bedre spil og meget andet. Vi ved, at den nye generation af konsoller ligeledes vil udvikle sig henover årene og at dette blot er begyndelsen, hvorfor vi også har tålmodighed omkring manglerne i PlayStation 4.

    For den har mangler. Der er ingen understøttelse af DLNA, MP3, CD, 3D Blu-ray, 4K-video og PS3-spil. Vi havde forventet mange af disse ting fra start. Sonys brugerflade er god, men dog ikke fremragende. ”For få spil!”, klager gamere. Sony har bestemt en travl tid foran sig. Trods disse mangler viser PlayStation 4 enormt potentiale. Assassin’s Creed demonstrerer den utrolige grafik, som PS4 kan levere. DualShock 4 controlleren er fantastisk, intet mindre. Der er så meget potentiale, at vi er overbeviste om, at PlayStation 4 bliver en succes.

    Potentiale er godt, men vi må også være realister lige nu og her. Sony bliver nødt til at fikse problemerne og tilføje de funktioner, som de har taget fra os. De må også få spiludviklerne til at yde deres ypperste, for lige nu mangler der et mere varieret spilkatalog. PlayStation 4 er en ny begyndelse, men ikke et must-buy lige nu - med mindre du er dedikeret gamer. Vi forventer, at de næste seks til tolv måneder vil ændre på det faktum.

    Pris og forhandler
    500GB
    1TB


    Kraftfuld hardware
    Fantastisk cotnroller
    Flot grafik og fysik i spil
    Multitasking
    TV-apps
    Pris


    Medieafspilning mangler
    Strømforbrug
    Få gode spil
    Visse brugerflade-problemer




  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |