Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG HR939N - FlatpanelsDK

Test: LG HR939N

|


Vi har lånt LG's bud på en HDD optager anno 2013, HR939, som er nyeste generation af optagere, der overtager for 92x-serien vi så på sidste år. HR93x serien fås i 3 versioner med hhv. 320, 500 og 1000 GB intern lagerplads. Udover lagerpladsen er optagerne identiske. De andre modeller hedder hhv. HR933N og HR935N.

Fordelen ved en af disse eksterne HDD-optagere er, at man til både får samlet en masse features i én kasse - Blu-Ray, optager, netværksstreamer, og smart-TV - men også, at selvom mange TV i dag har optagefunktion, så er det først i dette års TV at vi er begyndt at se to tunere i TV.

Pris og forhandler
320 GB
500 GB
1 TB

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter, YouTube eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

TunereDual DVB-T2/C
HDD1000 GB
HDMI
Analog video ud
Wi-Fi
Ethernet
USB
1 front (USB 2.0)
1 bagside (USB 2.0)
Lydudgange (Optisk SPDIF)
BD type3D (skuffe)
Størrelse (HxBxD): 5,6 cm x 43 cm x 30 cm
Vægt3,2 kg
I kassenIR-fjernbetjening


De første indtryk

Igen i år har HDD-optagere åbenbart den enorme formfaktor, som vi også kritiserede modellerne for sidste år, og det er stadig dét man først bider mærke i når HR939 pakkes ud. Vi så det samme på Samsungs F8900. I år 2013 er trenden derudover, at bruge skuffe-drev frem for sidste års slot-in type, men om man foretrækker den ene frem for den anden må være en smags sag. Både Samsung og LG har dog været enige om dette skift i år.

LG HR939M

LG HR939N har fået en skuffe i stedet for slot-in drev, men er ellers ret identisk med sidste års model.


Fysisk er der ikke megen forskel fra sidste års model derudover. Samme knapper på fronten, samme display og samme dimensioner. Der sidder også stadig en USB-port gemt under en lille klap i højre side til tilslutning af eks. en ekstern harddisk for enten udvidelse af lagerkapaciteten til optagelser, eller blot til afspilning af eget filmmateriale.

LG HR925N test
Bagsiden af HR939, hvor de analoge udgange er fjernet ift. sidste års model.


På bagsiden af afspilleren finder man indgang til LAN, CA-modul, antennekabel (passthrough), HDMI indgang, endnu en USB-port og en optisk digital lydudgang. Væk er de analoge udgange vi så på sidste års model. Vi savnede dem ikke specielt under testen, men dermed ikke sagt at andre ikke vil.

Brugere med kodede kanaler i deres programpakke, skal være OBS på, at der kun er plads til én kortlæser - ligesom på F8900 - så der kan ikke vises eller optages fra to kodede kanaler samtidigt.

Der sidder stadig en blæser på bagsiden af optageren og den kunne høres under brug. Ikke noget der var til konstant gene, men jeg tog mig en enkelt gang i, at undres over støj indtil det gik op for mig, at det var fordi optageren var gået i gang med en optagelse og derfor var vågnet fra dvale. Som på de fleste andre Blu-Ray afspillere i dag, så er HR939 også forsynet med WIFI-forbindelse til brug ved både streaming af indhold fra lokalnettet og til adgang til internettet via de indbyggede apps.

Fjernbetjeningen er same-same og er stadig lige plastic-agtig, dog med den klare fordel ift. Samsungs model, at navigationsknapperne er markant anderledes formet og nemmere at finde i blinde.

LG HR925N test
Fjernbetjeningen til HR939N er magen til den vi så til HR925N sidste år


På ydersiden ligner HR939 dermed til forveksling sin forgænger, dog med visse nedgraderinger i tilslutningsmulighederne.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme


Standby0.4 W
TV-visning (uden time-shift) 20 W
Optagelse 21 W
BD afspilning 24 W


Under brug ligger effektforbruget på godt 20 W, hvilket er en smule under den boks Yousee benytter og i standby falder forbruget til mindre end 0.5 W. Heraf er det også tydeligt, at boksen ikke holder liv i tunerne eller styresystemet ligesom Yousees boks gør.

Forud for testen

Testen er udført med et Yousee kabel-TV signal med mellempakken, hvilket betyder, at der ikke er adgang til kanaler, som kræver et dekoderkort hvorfor CI-porten ikke er testet.

NB! Af uransagelige grunde, så ville vores spejlrefleks-kamera ikke holde op med at danne moire mønstre ved fotografering af skærmen i denne test, så man bør være OBS på, at der er nogle regnbue-effekter på flere af billederne, der IKKE skyldes mangler ved HR939.

HDD-optageren i daglig brug

Ibrugstagning af HR939 ligner også det vi så på sidste års model, hvor man guides igennem en opsætning med bla. valg af TV-udbyder. Før indlæsning af kanaler bør man lige notere sig, at for at få adgang til manuel sortering af kanaler, så skal den option der hedder "Automatisk nummering (LCN)" slås fra før der søges efter kanaler. Dette var et problem på sidste års model, hvor der netop ikke kunne sorteres manuelt, men det er altså rettet på HR939. Indlæsningen af kanalerne er stadig lige langsom - især ift. Samsung F8900 - men da det typisk ikke er noget man roder med ved andre lejligheder end opsætningen, så kan det nok undskyldes.

For at sortere kanalerne efter den initielle opsætning, skal man ind i DTV-menuen og her skal man forberede sig på lidt af en arbejdsopgave for at få placeret sine kanaler som man ønsker. Der mangler en "favorit"-liste, hvor man blot tilføjer de kanaler man vil have, i stedet for - som på HR939 - at skulle flytte rundt på alle de kanaler man vil have frem i listen. Fravalget af den automatiske nummerering bevirkede desværre, at man på et Yousee-signal skulle finde de ukodede kanaler ret langt nede i listen, så der skulle usandsynligt mange tastetryk til før en nogenlunde brugbar kanalliste var frembragt. Meget brugerfjensk.

Det første skærmbillede man mødes af er LG's velkomst skærm, hvorfra man har adgang til live-TV, apps, optagelser og film og medier man måtte have tilsluttet. Der kan tilføjes favorit-genveje i bunden for hurtig adgang til eks. Netflix og hvad man ellers måtte have en forkærlighed til. Vi starter med at hoppe ind i live-TV for at se nærmere på de essentielle funktioner.

LG HR925N test
Startskærmen hvorfra det er muligt at tilføje genveje til favoritapps


Ved nærmere studering af EPG'en, så vil man opdage, at den er fuldstændig magen til HR925 fra sidste år. Der er stadig kun 5 kanaler pr. side, så der skal trykkes lidt frem og tilbage for at få et overblik. Selve visningen af programmerne virker en anelse mystisk i vores øjne, idet det aktive program vises med en lettere udtonet farve, og de ældre eller kommende programmer vises med sort tekst og høj kontrast til baggrunden. Det har ikke ændret sig fra sidste år, men det ser lidt bagvendt ud - døm selv herunder.

LG HR925N test
Programoversigten hvor det nu er muligt at sortere i rækkefølgen.


Når først kanalerne er sorteret vil de optræde i den valgte rækkefølge i EPG'en, hvor LG har valgt - ligesom sidste år - at lade den aktive kanal køre videre bagved i stedet for at vise et mini-preview i et hjørne. I modsætning til Samsungs optager, så kræves det dog ikke at man sletter nogen kanaler fra listen for at EPG kan vises samtidigt med billede og lyd i baggrunden. EPG'en lukker ikke ned, når man har valgt et program.

Lad os lige dvæle lidt ved selve kvaliteten af TV-signalet på HR939. Ved visning af udsendelser af høj kvalitet, såsom de gængse HD-programmer der sendes i prime-time klarer HR939 sig som man måtte forvente. Helt anderledes står det dog til når man fanges i SD-materiale og jo ældre og dårligere en udsendelse er, des værre klarer optageren sig. Billedbehandlingen halter generelt så alvorligt på denne type udsendelser, at vi flere gange var nødt til at sætte alting på pause og hente Yousee's egen boks for at tjekke om der var noget galt med udsendelsen. Et eksempel på et program sendt i almindelig SD-opløsning kan ses herunder, hvor vi har opstillet HR939 ved siden af Yousee's egen Samsung 3126 boks (vær igen OBS på, at interferens-mønstret ikke er en del af fejlen - det skyldes kameraet).

LG HR939N test
Billedkvaliteten af SD-signaler efterlader en del tilbage at ønske. Det er ikke godkendt


Læg mærke til detaljerne omkring munden, øret og panden. Denne grove pixelering var synlig på stort set alle SD-kanaler uanset materialets alder og det er ikke godt nok efter dagens standard. Ved ældre udsendelser ("Javel Hr. Statsmisister" var det værste program vi fandt frem til) var problemet endnu værre.

Lad os forlade problemerne med billedkvaliteten for en stund og i stedet fokuserer på kvaliteterne som HDD-optager. To tunere giver dig den fordel, at du kan se ét program samtidigt med, at du optager et andet, eller at du kan optage to programmer samtidigt. Man kan argumentere for, at efterhånden som flere og flere TV også får disse features, så bliver en ekstern optager overflødig, men pt. er det kun de helt store (og dyre) TV-modeller der har to tunere indbygget, så en harddisk-optager er stadig en forholdsvis billig måde, at få samme funktionalitet på et ældre TV eller blot et nyere TV i de mindre modeller. Hvis dit TV er fra før "digital-TV" æraen begyndte, og således ikke har de nødvendige MPEG4 tunere, så vil en HDD-optager kunne give dig adgang til det digitale univers i flere afskygninger.

At skemalægge en optagelse sker nemt ved at placere den lille cursor på det ønskede program i EPG'en og trykke på den røde knap på fjernbetjeningen. Du kan også manuelt skemalægge dine optagelser via start og sluttidspunkt, hvis du ønsker at styre præcis hvornår en optagelse starter og slutter. Sidste år var der lagt i støbeskeen til at man ville få adgang til serieoptagelser, men det har man behændigt undladt at stille i udsigt denne gang, så der kan kun optages enkeltprogrammer.

Vi oplevede desværre konsistent, at optagelser skemalagt i forlængelse af hinanden vi EPG'en blev smeltet sammen til én optagelse, hvilket gav nogle ret uheldige resultater idet der ikke er mulighed for efterfølgende at splitte en optagelse, som det eks. er på Samsung F8900. Herunder ses et eksempel på sådan en sammensmeltet optagelse, hvor der oprindeligt var skemalagt optagelse af 3 programmer i forlængelse af hinanden, men her er de smeltet sammen til én stor fil, navngivet som den sidste af optagelserne.

LG HR939N test
Listen over optagelser viser, at den optagede film faktisk består af flere optagelser smeltet sammen i én. "40 year old virgin" varer ikke 2 timer og 46 minutter...


Vi har fået besked fra LG om, at denne fejl vil blive rettet i en fremtidigt softwareopdatering. Sidste år fik vi dog også lovning på, at serieoptagelser ville komme til HR925, så vi venter med at erklære dette for et non-issue indtil vi har set denne opdatering.

Ligesom det var en mangel på Samsung F8900, så kan du på HR939 heller ikke præ-definere hvor meget tid der skal lægges før og efter en skemalagt optagelse uden manuelt at rette hver enkelt optagelse.
Igangværende optagelser figurerer ikke i listen over optagelser før den er afsluttet, så du kan ikke komme hjem midt i filmen og starte den forfra. Det er heller ikke muligt at gemme den buffer du måtte have opbygget via den automatiske time-shift funktion, og timeshift afbrydes generelt hvis en optagelse går i gang. Det er dog muligt at flytte en optagelse til en tilsluttet USB-harddisk eller generelt blot at udvide lagerpladsen ved tilslutning af en sådan. Vær OBS på, at eneste forskel på 939 og de to billigere modeller er størrelsen på HDD'en, så hvis du kan finde billigere USB-lagerplads end prisforskellen ned til disse mindre modeller, så kan du spare lidt kroner ved at gå ned i størrelse.

LG HR939N test
Timeshift kan indstilles til selv at starte, så der altid optages fra den pågældende kanal.


Sidste år klagede vi også over, at HR925 ikke kunne huske hvortil man var kommet i visningen af en given optagelse for mere end én optagelse af gangen, så det kan anbefales at se optagelser helt til ende før man starter på en anden, hvis man har problemer med at huske hvor langt man er kommet i et program. Dette er således ikke anderledes i år 2013. Der uddeles dog lige et pluspoint for at have tilføjet en genvej til optagelserne direkte på fjernbetjeningen - den er ikke en ny, men dog stadig en velkommen feature.

Opstartstiden på HR939 er gået lidt tilbage ift. de 10-15 sekunder vi så på HR925 og nu skal der bruges godt et halvt minut før der er TV-billede på skærmen. Kanalskifte er ligeledes en anelse langsomt, men det er ikke en absolut dealbreaker.

Når vi nu lige har haft fingre i Samsungs direkte konkurrent, så er det svært ikke at finde menuer og grafik i almindelighed en anelse outdated på LG HR939, hvilket eksempelvis kan ses på programinformations-skærmen, som bringes frem med info-knappen. Tingene fylder unødigt og kunne godt have fået en overhaling ift. sidste års model.

LG HR939N test
Info-knappen viser information om igangværende program, samt information om eventuelle igangværende optagelser.



Smart-TV, Medieafspilning og Blu-Ray

Vi vil ikke gøre ret meget ud af Smart-TV, da der virkelig ikke er ret meget nyt at skrive om. Platformen er stadig for langsom til at være brugbar for alvor, men der er dog kommet et par tilføjelser, som muligvis kan være lige netop dét du har ventet på i form af eks. Netflix. At starte en app tager dog alt for lang tid til at det føles som en naturlig del af HR939.

LG HR939N test
Info-knappen viser information om igangværende program, samt information om eventuelle igangværende optagelser.


LG byder på to typer Apps, hvor den ene er deres såkaldte ”Premium” applikationer, som tæller "Netflix", ”SF Anytime”, ”Viaplay”, ”Google Maps” mv. og den anden er en App-store hvor man kan hente småspil og nyhedstjenester.

Hvis man derimod propper en Blu-Ray-skive i drevet, så er hastighederne mere fornuftige. Opstarten er hurtigt overstået og drevet er forholdsvist støjsvagt både under afspilning og ved søgning efter spor. 3D understøttes, men desværre var det ikke en feature vores TV kunne følge med på, så selve håndteringen af 3D-materiale er ikke testet.

Afvikling af medieindhold fra eks. USB-disk eller netværksharddisk er kun muligt for de mest gængse containere såsom MKV, så hold dig fra ting som ISO og BDMV hvis du gemmer dine film lokalt. Afspilning via WIFI er generelt problematisk hvis kildematerialet er fuld HD, så det kan anbefales at koble HR939 til lokalnettet med et kabel, hvis du har lagret din filmsamling på eks. en NAS. Selv via kabel, så skal du dog styre udenom det rå Blu-Ray format i ukomprimeret form, hvis du afspiller via DLNA. Sammenlignet med de dedikerede mediaspillere såsom Popcorn Hour, Dune HD, Tvix eller Mede8er, så er der stadig ret langt for disse "all-in-one"-bokse (og også TV for den sags skyld).

Konklusion

LG HR939 er dette års afløser til sidste års HR929 model og highlights er stadig 3D Blu-Ray-afspilning, dual-tuner, mediestreaming og Smart-platform.

Når først papkassen er fjernet, så kan vi dog ikke rigtig ryste det af os, at HR939 nærmest ikke engang lader til at være gammel vin i nye flasker, men nærmere bare gammel vin i lidt billigere flasker. Der er skåret ned på tilslutningsmulighederne, men interfacet er stort set identisk med sidste års model - på godt og ondt.

Hvis vi tager de negative sider først, så har optagefunktionen en bug der pt. giver problemer med at optagelser gemmes i én samlet fil, så det kan være svært at finde lige præcis den optagelse man leder efter. Den øvrige optage-funktionalitet fungerer som sådan som man kunne forvente, men ift. Samsung F8900, så er der lidt færre features såsom manglende mulighed for at redigere optagelser og klippe eks. reklamer ud. Samtidigt, så er billedkvaliteten på SD-udsendelser ganske dårlig, så hvis din TV-pakke ikke primært består af HD-kanaler, så vil du skulle leve med lejlighedsvis grovkornet gengivelse af dine TV-programmer. Og hold dig helt væk fra programmer optaget før man opfandt digitalt TV. Smart-TV delen er stadig langsom og halvdårlig (men 99% af alle Smart-TV falder i den kategori).

På den positive side, så er de fleste ting lige ved hånden på HR939, så adgangen til optagelserne sker med et enkelt tryk på fjernbetjeningen og dine yndlings-apps er heller ikke mere end et par tryk væk. Ift. sidste år så er Netfllix nu også at finde, hvilket i sig selv er gået hen og blevet et salgsargument det sidste års tid. Som optager, så fungerer HR939 altså - for det meste - som man kunne ønske sig og for folk uden sådanne muligheder på deres eksisterende TV; vil disse features være en opgradering.

Alt i alt er det lidt svært at finde argumenterne for at vælge HR939 frem for den direkte konkurrent fra Samsung (BD-F8900N) idet de nuværende bugs simpelthen er for alvorlige.

Pris og forhandler
320 GB
500 GB
1 TB


Dobbelt tuner
Optagefunktioner
Hurtig BD-afspilning
Strømforbrug


Dårlig SD-billede
Fejl ved optagelser af programmer der følger efter hinande
Smart TV-del
Medieafspiller-del
Stort set identisk med sidste model
Ingen analoge udgange




Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |