Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsungs BD-F8900N - FlatpanelsDK

Test: Samsungs BD-F8900N

|


Vi har fået den nyeste generation af Samsung HDD-optagere, F8900N, til låns, som er arvtageren til de E-serie vi så på for godt et år siden.

F8x00 serien fås i to versioner med hhv. 500 og 1000 GB indbygget HDD. Optagerne er derudover identiske. Fælles for disse er dermed også, at de har dual tuner til både DVB-C og -T og at de afspiller 3D Blu-Ray.

Pris og forhandler:

500 GB
1 TB

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online


TunereDual DVB-T2/C
HDD1 TB
HDMI
Analog video ud
Wi-Fi
Ethernet
USB
1 front (USB 2.0)
1 bagside (USB 2.0)
Lydudgange (SPDIF)
BD type3D. Skuffe.
Størrelse (HxBxD): 430 x 55 x 282 mm
Vægt2,6 kg
I kassenIR-fjernbetjening, HDMI kabel

De første indtryk

Det første man overraskes over når F8900 pakkes ud er størrelsen. Jeg havde naivt troet, at man måske havde fået mindsket dimensionerne lidt siden E-serien, men det er ikke tilfælde. Det er lidt af en kasse man får pakket ud og der skal lige gøres plads til den i skabet. Vægten er ret lav ift. størrelsen, hvilket ikke giver den helt store følelse af kvalitet. Man skal derudover være OBS på, at knapperne sidder på toppen af afspilleren, så hvis man har andre enheder der skal stakkes i sit setup, så bør F8900 stå øverst.

Samsung F8900 testSlot-in drevet er erstattet af en skuffe og knapperne er røget op ovenpå afspilleren.


På fronten finder vi også tilslutning for USB-enheder og på højresiden af afspilleren findes CI slottet, hvori CA modul og programkort skal indsættes.

På bagsiden af afspilleren finder man indgang til LAN, antennekabel (passthrough), HDMI udgang, en ekstra USB-port, en optisk digital lydudgang og antennetilslutningerne. F8900 er forsynet med en blæser, som udsender en svag susen. Dog ikke så høj som vi oplevede det på E8300 i sin tid, hvilket er et plus. Hvor vi på E8300 af og til oplevede, at blæseren gik i gang af sig selv selvom optageren var slukket (og ikke optog noget), så oplevede vi ikke denne opførsel på F8900.

Samsung F8900 test
Tilslutninger på bagsiden af F8900.


Ud over LAN porten er afspilleren også forsynet med WIFI forbindelse, som kan bruges af enten apps eller til at tilgå mediefiler på lokalnetværket. WIFI-forbindelsen sørger også for at du kan styre F8900 med eks. din smartphone.

Fjernbetjeningen ligner (desværre) sig selv. Den er rodet og vi savner stadig at man kan mærke forskel på knapperne i mørket for det kan være lidt af en udfordring at huske hvor "EPG" knappen sidder ift. "INFO" eller "CHANNEL LIST" knapperne - især når navigationstasterne også er firkantede. Play/pause/spol knapperne er stadig selvlysende og det er stadig ikke særligt brugbart i daglig brug. Denne anmelder er meget meget lidt begejstret for Samsungs billige fjernbetjeninger og den der følger med til F8900 hører i særdeleshed med i dén kategori.

Samsung F8900 test
Fjernbetjeningen til F8900 er billig og dårlig at bruge.


Med undtagelse af udseendet, så efterlader Samsungs nye optager, ligesom E8300 gjorde, et lidt dårligt førstehåndsindtryk, men lad os rykke videre og fokusere på indmaden.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme


Standby0.9 W
I brug 30 W


Under brug ligger effektforbruget på godt 30 W. Opstartstiden for maskinen fra dvale ligger omkring de 20 sekunder, hvilket svarer nogenlunde til det vi så på sidste års model også.

Forud for testen

Testen er udført med et Yousee kabel-TV signal med fuldpakken, hvilket betyder, at der ikke er er adgang til kanaler, som kræver et dekoderkort hvorfor CI-porten ikke er testet.

HDD-optageren i daglig brug

Ved ibrugtagning guides man igennem en opsætning, hvor man bla. vælger hvilken type tuner der skal benyttes, og vi er glade for at se, at i hvert fald valget af Yousee denne gang gav en komplet kanalliste på ganske få sekunder.

For at få lov til at sortere i kanalerne skal man desuden huske at sætte "Rediger kanalnummer" til i instillingerne efterfølgende. Herefter kan man så flytte rundt på sine kanaler som man lyster, hvis ikke lige udbyderens placering vækker lykke. Dette var noget vi ikke fik til at spille på E-serien, så det er positivt, at det virker på F-serien.

Samsung F8900 test
Efter at have redigeret kanalrækkefølgen viser EPG'en endelig kanalerne som du ønsker det


Den røde prik indikerer en timeroptagelse. Kanal-previewet i hjørnet kræver dog ekstra arbejde at fikse.På vores billede ovenfor ser I den famøse "loading" cirkel i stedet for kanal-previewet, som plager Samsung på Yousees net. For at få vist et billede af den aktuelle kanal skal man slette alle kanaler på 143 MHz båndet, hvilket inkluderer: TV Act, C+Fam, C+ Sp2, C+Extr, C+Act, TV1000, Trailer, TV Fam, TV Norge, TV Classic, C+ Sp1, C+Serie, TV Dra, Event, Event2, HD Test, C+Hits, C+Emo og C+Frst, C Emo, C C8.

I vores forum kan I følge med i om der skulle støde nye kanaler til, som også skal væk for at få EPG'en til at spille: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=17333. For vores vedkommende betød dette dog, at vi måtte slette kanaler, der rent faktisk var med i vores kanalpakke, hvilket er ret uheldigt.

Under visning af en kanal er det muligt at browse gennem de øvrige kanalers programflade ved brug af info-knappen, hvorved en praktisk rullemenu øverst viser program og start/sluttidspunkt.

Samsung F8900 test
Efter at have redigeret kanalrækkefølgen viser EPG'en endelig kanalerne som du ønsker det


Som på E8300 så kan man dog også vælge at få en mere kompakt liste vist, hvor kanalerne samles i højre side, så ud over EPG'en, så har du altså 2 ekstra muligheder for at se hvad der ellers vises. Kanalskifte overstås på 4-5 sekunder og er dermed ikke egnet til speed-zapping, men med alle disse menuer til at vise hvad der vises på andre kanaler, så er zappe-æraen måske også ved at være forbi.

Samsung F8900 test
Efter at have redigeret kanalrækkefølgen viser EPG'en endelig kanalerne som du ønsker det


For at optage et program kan man enten manuelt indtaste tidspunkt og kanal, bruge EPG'en eller blot trykke på "REC"-knappen imens man ser et program. Du kan altid holde styr på hvad der er optaget og hvad du har planlagt af optagelser fra "tidsplansstyring", som kan findes i bunden af EPG'en eller på hovedmenuen på afspilleren. Der er ingen indstilling til at optage serier, dvs. at lade optageren finde lignende programmer og optage dem alle med ét klik.

Der er desværre stadig ikke mulighed for at kontrollere hvor lang tid før en udsendelse optagelsen skal starte eller hvor lang efter afslutningen der skal optages, hvilket er et problem hvis et program bliver udskudt eller hvis EPG'en bare ikke viser varigheden korrekt. Du kan da komme ud for, at slutningen klippes af, hvilket er ret uheldigt. Vi havde gerne set at man kunne sætte en prædefineret buffer før og efter en optagelse. Dette lader sig pt. kun gøre ved manuelt at rette en optagelse, hvilket er en trættende affære at skulle igennem hver gang man vil optage noget. Derudover, så ødelægger denne manøvre også navnet på optagelsen, så det kan være svært at gætte hvilket program man rent faktisk optog.

Samsung F8900 test
Listen over færdige optagelser. Scrolles der til siden vises planlagte optalgeser


Optagelserne kan dog også tilgås via hovedmenuen, hvor der til gengæld er temmelig langt ind til det man søger. Først skal hovedmenuen åbnes, så skal man åbne "Fotos, videoer og musik", vælge "Optaget TV", vælge hvilket medie der er optaget på (inter HDD eller ekstern USB disk) og først da har man en liste over det der er optaget...

Det er ikke muligt at kopiere sine optagelser ud på en tilsluttet USB-disk, ligesom du heller ikke kan kopiere dit eget indhold over på den interne HDD. Vi fandt dette en smule underligt eftersom manualen ellers beskriver netop denne funktion. Hvad der derimod er muligt er at slette dele af sine udsendelser, så du eks. kan klippe reklamer ud. Denne feature er fin hvis du optager mange film, da man jo efterhånden har fået puttet 25% reklamer ind - disse kan nu nemt klippes ud. Selve processen er muligvis en anelse for langsommelig til at blive udført på daglig basis, men hvis du har optagelser du gerne vil se igen og igen, så giver det god mening at kunne barbere dem ned til blot filmen.

Samsung F8900 testDer er unødigt langt ind til den primære liste over optagelser


Samsung F8900 testEndelig fandt vi listen over optagelser via hovedmenuen. Der er langt derind!


Hvis vi går lidt tilbage og ser på hvad der ellers er at finde i hovedmenuen, så er det første menupunkt man mødes med noget der umiddelbart kunne ligne selve TV-menuen, men det er faktisk Samsungs film og serie søgemaskine der gemmer sig bag dør nr. 1. Denne menu kan søge på film og serier blandt alle de apps der er til rådighed, så du har alt samlet på ét sted. Dette er dog smartest hvis man abonnerer på alle tjenester.
Dør nr. 2 gemmer på Smart-delen og bag dør nr. 3 finder man medieindholdet, der dog denne gang er ændret i forhold til E8300, som bød på en mere appetitvækkende samling af alt hvad man sidst havde set på. Nu er vi henvist til mappestrukturer og kedelige menuvalg ala det der blev vist på billederne ovenfor.

Samsung F8900 testHovedmenuen på F8900 hvorfra man har adgang til diversetjenester.


Fra hovedmenuen kan man lige ane, at F8900 også understøtter spejling af billedet over til en mobilenhed, hvilket kan bruges via Samsungs AllShare Cast app til din smartphone - som skal være af mærket Samsung for at det virker. Det er muligt at dele de filer man måtte have lagret på optageren, hvilket dog kræver at Samsungs Allshare Cast app installeres og det lader sig ikke gøre på enheder der kører iOS, så er man igen bedre hjulpet hvis ens smartphone også er fra Samsung. Streaming via DLNA er dog understøttet om end det er en pinagtig langsom affære at starte og benytte i det hele taget.

Hvad der dog virker på de fleste smartphones er Samsungs egen remote-app, som kan bruges til at styre F8900 ligesom du ville med fjernbetjeningen (med undtagelse af at tænde optageren...).

Samsung F8900 testiPad app'en til styring af F8900 er ikke helt fikst overført fra smartphone til tablet. Der er ret meget dødplads.


App'en virker som sådan fint nok, men bruger man tablet-versionen, så er pladsen ikke udnyttet ordentlig. Hvad er det f.eks. en rodet lille overlay-fjernbetjening man kan kalde frem på billedet herover? En nyttig feature er dog muligheden for at se kanallisten samt hvad der vises på kanalerne. Herfra kan man også planlægge en optagelse. Desværre så blev programinformationen kun vist første gang vi åbnede listen og så snart man havde skiftet kanal, så var den væk igen. En komplet EPG havde været en lækker tilføjelse, men det kan måske komme i fremtiden.

Samsung F8900 testDu kan se kanallisten samt hvad der pt. vises via App'en


Vi er generelt ret glade for den funktion der hedder timeshift, hvor en kanal konstant optages, så der kan spoles tilbage "on demand" indtil det tidspunkt man startede med at se det pågældende program, og F8900 har da også denne funktion, men hvor den på E8300 altid var aktiv, så skal man på F8900 selv manuelt aktivere den ved eks. at trykke på "Play"-knappen eller sætte et program på pause. Det er lidt frustrerende da idéen jo netop er, at man ikke behøver at bekymre sig om at misse noget. Nu skal man så bekymre sig om at aktivere funktionen selv hver gang. Det behøver ikke være en katastrofe, for man savner nok mest denne "auto"-funktion, hvis man har prøvet at have den før.

En fiks lille detalje man - ligesom på E8300 - kan kalde frem under afspilning af både optagelser og film fra USB-harddisken er "scenevalg" hvor det er muligt at hoppe til 5 steder i sin film. Desværre så er man stadig begrænset til 5 positioner, som er fordelt ligeligt ud over optagelsens varighed, men hvis man udvidede funktionen lidt, så kunne det være handy til at navigere i tidslinjen.

Samsung F8900 test

Scenesøgningen giver dig stadig kun fem tidspunkter du kan springe til i din optagelse via et billede fra udsendelsen.


Smart-TV

Smart-TV platformen i F8900N halter bagefter Samsungs nuværende TV-serie og må betegnes som værende ret sparsom, selv sammenlignet med sidste års TV-modeller. Jeg ville endda kalde den noget skrabet ift. E8300-serien. Ift. sidste år så er der kommet en ekstra kerne i processoren, så vi har med en dual-core at gøre, men det hjælper desværre ikke så meget på oplevelsen. Netflix tager mere end 30 sekunder om at starte op og Youtube måtte vi simpelthen opgive at få loadet helt færdig ved flere lejligheder. Dette på trods af, at vi snilt kunne streame vores 1080p hjemmeoptagelser over WIFI-netværket (ikke Blu-Ray bitrate vel og mærke!).

Samsung F8900 testDer er meget få apps og meget lav hastighed på afviklingen af de få der er.


Det kan ikke anbefales at købe F8900 for dens potentiale som Smart-TV-boks. Det er en skam, at Samsung ikke har fået puttet deres nyeste smart-TV platform (som vi så i F8000 TV-serien) over i F8900 også for der var flere elementer, der ville give god mening på en dedikeret optager.

Blu-Ray- og medieafspilning

Bevæger man sig rundt i sine mediefiler, så har man adgang til tilsluttede USB-drev og netværksshares, hvorfra man kan browse musik, billeder og film. Understøttelsen af mediefiler er dog begrænset, men Samsung har lagt en forholdsvis detaljeret liste over hvilke formater, codecs, og undertekster der understøttes i deres manual. Vi testede lidt forskellige formater og kunne generelt nikke genkendende til opgivelserne fra Samsung selv. Du skal dog som tommelfingerregel holde dig fra alle former for ISO-format og indlejrede undertekster i film (samt flere lydspor) er heller ikke noget du forvente for meget af.

Ift. de dedikerede medieafspillere, så er F8900 slet ikke i samme liga, men har du en relativ striks måde at gemme dine film på, som kan afspilles i F8900, så kan den bruges som primær medieafspiller. Da afspilleren ikke kan koble sig på din NAS via eks. Samba eller NFS protokollerne, så er det dog begrænset hvor godt den vil kunne virke som dedikeret netværks-afspiller.

Afspilning af Blu-Rays forløb som man kunne forvente og loadtiderne er ganske fine, hvilket dog ikke har været et problem på disse afpillere i flere år efterhånden. Drevet udsendte dog en lidt irriterende hyletone når disc'en snurrede i lavere omdrejninger, så det kan anbefales at gemme afspilleren væk hvis den ofte skal bruges til at afspille film fra det optiske drev.

Konklusion

Samsungs F-serie er det nyeste skud på stammen af harddiskoptagere med dobbelttuner, der langt hen ad vejen ligner sin forgænger utrolig meget. I F8900 får du en Blu-Ray-afspiller med 3D kapabilitet, en HDD-optager med to tunere, og Samsungs Smart-TV features, som giver dig mulighed for at se Netflix og streame dit medieindhold direkte til din fladskærm. Som på stort set alle enheder med et "Smart-TV" skilt på, så er afviklingen af apps ganske elendig på F8900 på trods af den ekstra kerne i processoren. Man skal virkelig have et brændende ønske om at se Netflix, Blu-Ray og TV på samme enhed for at F8900 bør købes på grund af sine "Smart"-features.

Selve optager-delen i F8900 virker som den skal, og efter at have luset ud i de problematiske kanaler i programlisten, så virkede EPG'en også hæderligt. Muligheden for at redigere reklamer ud af sine optagelser er god, og generelt er interfacet omkring TV-delen godt udført. Vi er dog lidt kede af at timeshift skal aktiveres manuelt frem for altid at være aktiv, og den lange vej ind til gemte optagelser virker lidt spøjs set i lyset af at det er en af de primære funktioner ved F8900. Hvis vi må komme med én ting til ønskelisten til næste års model, så få tilføjet muligheden for at ændre den globale indstilling for hvor meget ekstra tid der skal lægges før og efter en skemalagt optagelse.

Som medieafspiller kan F8900 lige gå an hvis man ellers har pli nok til at overholde Samsungs format-liste og ikke går alt for meget op i lagring af film på lokale NAS-enheder. Den kan dermed ikke hamle op med de mere dedikerede medieafspillere når det kommer til film lagret andre steder end på en DVD/Blu-Ray.

Selvom de fleste af Samsungs TV/Video enheder sendes på markedet med samme fjernbetjening, og at F8900 dermed ikke er speciel i denne henseende, så vil vi godt slå et slag for at der lægges lidt mere vægt på at levere en bedre vare i fremtiden. Fjernbetjeningen er decideret ringe både i brug og kvalitet.

Hvis vi glemmer fjernbetjeningen, Smart-delen og det støjende optiske drev, så er resten af F8900 en ganske hæderlig boks, der giver dig en del frihed til at se og optage de ting du har behov for. Det er ikke en revolution ift. E-serien fra sidste år og måske endda kun en ganske lille evolution, men hvor vi gav E-serien øretæver for den manglende kanalsortering, så er dette da i det mindste på plads nu og F-serien er dermed mere anbefalelsesværdig.

Pris og forhandler:

500 GB
1 TB


Dobbelt tuner
Optagefunktioner
Hurtig BD-afspilning


Dårlig remote
Ingen global justering af ekstra start/tid tid
Smart TV-delen
Medieafspiller-delen
Ingen preview i EPG




Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |