Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Logitech Harmony Smart Control - FlatpanelsDK

Test: Logitech Harmony Smart Control

|


Vi har tidligere kigget på Logitech Harmony Touch som var Logitechs semi-touch baserede fjernbetjening og denne gang har vi modtaget deres Harmony Smart Control, som tager skridtet fuldt ud (næsten) og bliver ren touch-baseret. Som Harmony Touch er Smart Control naturligvis en universalfjernbetjening, som søger at erstatte alle det virvar af fjernbetjeninger de fleste hjem i dag er forsynet med, men denne gang er det din smartphone, som bliver din nye TV-zapper.

Harmony Smart Control fås i to versioner: Harmony Smart Control og Harmony Smart Control Ultimate. Vi har modtaget førstnævnte, hvor sidstnævnte basalt set er samme system dog med en remote magen til den Touch vi så på tidligere, som kan bruges sammen med systemet.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Pris og forhandler:


Første indtryk

Logitech Smart Control er en lidt anderledes type system end det vi tidligere har set fra Logitech, idet deres universalfjernbetjeninger typisk har haft al funktionaliteten indbygget i den fysiske håndholdte enhed. I Smart Control er dette dog anderledes idet al intelligensen ligger i den medfølgende Harmony Hub, som basalt set er en enhed, der kan sende en hel del forskellige signaler ud.

Logitech Harmony Smart Control testLogitech Harmony Smart Control pakken


Til at styre gemte IR-enheder medfølger der endvidere en IR-blaster der forbindes via et kabel til Hub'ens bagside (hvor der er plads til 2 blastere i alt).

Logitech Harmony Smart Control testLogitech Harmony Smart Control pakken


Ud over Harmony Hub får man i kassen også en simpel fysisk fjernbetjening, som er i stand til at tale med Hub'en via RF, dvs. ved tastetryk sendes der en kode til Hub'en, som så udsender det korrekte signal til dine enheder i den form for signal, som enheden har brug for - mere om det om lidt.

Den fysiske fjernbetjening minder ret meget om Harmony Touch i finish, med den undtagelse, at der ikke er noget display på den. Til gengæld betyder det så også, at der er behov for mindre batteri (den kører faktisk på et CR2032 knapcellebatteri med en normeret levetid på 1 år - hurra, opladeren er væk!) og samtidigt har man fået flyttet mediestyrings-knapperne længere ned på fjernbetjeningen, hvilket var noget vi gerne ville have set på Touch'en.

Logitech Harmony Smart Control test
Den fysiske fjernbetjening er simplere end Touch'en, men helhedsindtrykket er godt


Fjernbetjeningen ligger fint i hånden om end den er lidt på den lette side, men finish og generel kvalitetsfornemmelse er så afgjort i den gode ende i forhold til stort set hvad som helst du måtte have fået med fra producenten af dit øvrige elektronik. Knapperne ligger godt, giver et behageligt klik ved tryk, og da forbindelsen til Hub'en sker via RF, så er du fuldstændig fri til at pege den hvilken som helst retning når du bruger den - faktisk behøver du ikke være i samme rum som Hub'en overhovedet.

Logitech Harmony Smart Control test
Den fysiske fjernbetjening er simplere end Touch'en, men helhedsindtrykket er godt



En ting garvede Logitech-brugere nok med det samme vil fremhæve er, at der kun sidder tre dedikerede "aktivitetsknapper" øverst, dvs. du kan umiddelbart kun programmere tre brugssituationer ind på fjernbetjeningen, såsom "Se TV", "Se DVD" og "Hør radio". Der er dog det twist, at hver knap kan tildeles et kort tryk og et langt tryk, så reelt set er der plads til seks. Der er heller ikke lys i tasterne, som det har været tradition på visse tidligere Harmony-fjernbetjeninger, så hvis dét er essentielt for dig, så er det nok Ultimate-modellen du skal se på.

For at få fuld funktionalitet af Smart Control, så er det ret vigtigt, at du har en smartphone og pt. er det kun iOS og Android der er understøttet. Logitech Smart Control styres af en app fra Logitech, som kun findes i telefon-versioner, dvs. tabletstyring kan kun foretages fra den samme app. Som du måske har gættet, så foregår styringen via app'en således gennem dit WIFI-netværk derhjemme, så det er ligeledes ret vigtigt, at du har et sådant.

Logitech har selv lavet en lille video af hvordan Hub'en, fjernbetjeningen og app'en snakker sammen for at styre alle dine enheder.



Opsætning

Som med Touch'en er en essentiel del af anmeldelsen selve opsætningen, for det er reelt hér du kommer til at nørkle mest med Harmony Smart Control. Hvor man på de tidligere modeller var bundet til at skulle have den fysiske fjernbetjening koblet til en computer for at få loadet alle koderne til apparaterne over i den, så kører Smart Control 100% fra nettet eller din smartphone (du kan godt sætte den til via USB).

Harmony Hub fungerer i sig selv som en IR-blaster, dvs. den kan udsende IR-signaler (og meget andet) uden brug af den medfølgende mini-blaster og man kan dermed vælge at bruge den alene hvis man ikke har nogen skjulte enheder i et skab. Man kan dog også bare putte Hub'en i skabet og så trække det noget mere diskrete øje frem et sted og lade det skyde ud i rummet. Du får således sendt synkrone IR-signaler fra Hub'en og mini-blasteren, hvilket gør det noget mere frit at placere enhederne. Husk at du kan tilføje endnu en mini-blaster hvis du har enheder placeret i flere skabe. Hvis du ikke er så vild med de små mini-blastere, men hellere vil bruge de dioder man normalvist bare klistrer på IR-øjnene på sine enheder, så kan du købe sådan et kabel med 3 stk. dioder ret billigt flere steder på nettet. Stikket er blot et mini-jack og der er intet hokus-pokus i IR-funktionen.

Logitech Harmony Smart Control test
Logitech Harmony Smart Control IR mini-blasteren


I opsætningen guides du igennem konfigurationen af de aktiviteter, som skal styre dine enheder fremover, dvs. du skal angive hvilke enheder du har brug for når du eks. skal se TV. I vores test havde vi forskellige stykker udstyr sat til, såsom en Yousee-boks, en medieafspiller, en Blu-Ray-afspiller og noget IR-betjening lysdæmpning, som alt sammen kunne pakkes ind i forskellige aktiviteter.

Logitech Harmony Smart Control testLogitech Harmony Smart Control test
Opsætning via smartphone



Når aktiviteten "Se TV" benyttes skal TV'et således tænde, det samme skal PVR-boksen, og TV'et skal indstilles på HDMI-port nummer 4. Ved filmkigning valgte vi at benytte en Dune-medieafspiller, som således også skulle tændes, men her skulle TV'et i stedet stå på HDMI-port 1. Efter hver endt aktivitet testes kommandoerne af, så du kan se om tingene fungerer som tiltænkt. Der er mulighed for senere at gå ind og rette på timing af de forskellige kommandoer, hvis du eksempelvis har brug for lidt længere tid til at lade TV'et tænde før der skifte HDMI-port. Dette kan også gøres direkte i App'en eller via nettet (på MyHarmony.com).

Logitech Harmony Smart Control testLogitech Harmony Smart Control test
Opsætning via smartphone


Der kan tilføjes i alt 8 enheder til setup'et, så der er en fysisk begrænsning på hvor stort dit system må være. Selve app'en er dog ikke begrænset til kun at håndtere seks aktiviteter ligesom den fysiske fjernbetjening er, så du kan mikse lidt flere scenarier sammen på din smartphone. Dette kunne eksempelvis være hvis du var vild efter at kunne starte Netflix op direkte på din Apple TV via en enkelt knap. Her kunne du da programmere tænd-funktionen af de nødvendige enheder og de tastetryk, det ville kræves for at åbne Netflix-app'en på din Apple TV.

Der er desværre ikke så meget frihed til at styre ikonerne hørende til selve navigationen i app'en, så ud over at kunne flytte rundt på knapper i et 4x3 grid, så kan du ikke ændre størrelse eller andet på knapperne. Der er 5 skærme at fylde knapper i, hvor ikke alle er nogen der kan rettes i og derudover kan der tilføjes diverse genveje i en rullemenu nederst. De funktioner der kan bruges hhv. øverst og nederst på skærmen er desværre ikke de samme, så det er ikke muligt, at mikse præcis som man ønsker. Der er dog mere frihed end hvad vi så på Touch'en i sin tid.

Logitech Harmony Smart Control test
Favoritkanalerne via smartphone


Harmony Hub har også fået et par ekstra tricks tilføjet ift. de tidligere Harmony modeller, idet den er i stand til at sende IR, RF, Bluetooth og WIFI-signaler, så der er lagt i ovnen til betjening af enheder såsom Playstation 3 og Philips Hue uden brug af ekstraudstyr. Sidstnævnte skal man dog købe Ultimate versionen for at få lov at styre, men Logitech er opmærksomme på, at det er noget brugere af Smart Control også gerne vil have, så det kommer måske i en opdatering. Og imens vi nu er ved emnet, så får man nu også meget lettere ved at modtage opdateringer til firmware idet enhederne konstant er på nettet. Hvad disse opdateringer indeholder advares man dog ikke om, så man må håbe, at det kun er gode tilføjelser der strømmer ned fra Logitechs firmware-hold.

En ny feature, som ikke var med da vi testede Touch-modellen er, at Logitech nu prompter dig for at indtaste navnet på din TV-udbyder, så du automatisk får downloadet ikoner til de TV-stationer som er aktuelle for lige netop dig. Den efterfølgende redigering af kanalnumre, så du får sat det rigtige kanalnummer på i tilfælde af, at du bruger en favoritliste på dit TV, er dog noget omstændig og det var ikke helt åbenlyst, at man skulle synkronisere sin Hub med MyHarmony.com igen efter man havde rettet kanalnumrene for at få dem med over i app'en.

Logitech Harmony Smart Control testLogitech Harmony Smart Control testFavoritkanalerne via smartphone


Så snart konfigurationen er afsluttet er både smartphone og den fysiske betjening klar til brug, da al logikken jo ligger gemt i Hub'en. Hub'en holder således ogs styr på hvilke enheder der er tændte, og med mindre du har bedt om andet, så slukker den også for de enheder der ikke indgår i en aktivitet når du skifter rundt i mellem dem. Det er langt mere behageligt, at være fri for at skulle pege sin fjernbetjening et sted hen og holde den stille imens en aktivitet udføres. Det eliminerer stort set risikoen for at en enhed springes over pga. forkert retning på fjernbetjeningen, og kun hvis du manuelt har været ovre og rode med strømmen på dine enheder vil der gå kludder i hvad der er tændt.

Hvis du har behov for se det fulde overblik, så kan det anbefales at besøge myharmony.com fra en computer (ikke fra en tablet, da der kræves Microsoft Silverlight plugin) for at tweake lidt på knapperne. Her kan du også styre den dobbeltfunktion alle taster har fået, idet Smart Control tillader lange og korte tryk at have forskellig funktion. Det gør det en del nemmere, at få klemt alle de funktioner man har brug for ind på knap-layoutet på den medfølgende fysiske fjernbetjening.

Logitech Harmony Smart Control test
På MyHarmony.com kan du rigtigt finjustere knappernes funktion



Harmony Smart Control i daglig brug

En af de ting vi kritiserede ved Harmony Touch var, at det krævede ekstra opmærksomhed at benytte fjernbetjeningen når det kom til touch-knapperne, da man var nødt til at kigge på dem for at ramme rigtigt. Dette er naturligvis endnu mere sandt når det kommer til brugen af app'en til Smart Control, da alle knapper nu pludselig er touch-baserede. Dette gør det noget mere anstrengende at navigere i blinde hvis de konfigurérbare knapper skal benyttes. Der er også mulighed for at styre via gestikuleren - dvs. swipes - i app'en, men det er naturligvis begrænset hvor mange funktioner der kan kodes ind i de forskellige retninger man kan swipe i.

Vi fandt knapperne i app'en unødigt små, så ret ofte kunne man sidde og trykke på noget man troede var en knap, blot for at opdage at app'en ikke reagerede fordi fingeren var et par millimeter forkert placeret. Langt bedre gik det når app'en blev kørt på en tablet (i telefonversionen), men der er en smule "morfar" over det at sidde med en 10" fjernbetjening med knapper så store som femkrone. Morfar eller ej, så virkede det dog bedre.

Når man bruger en app via WIFI til at styre med, så må man også berede sig på, at den ikke er klar til kamp i det sekund du tænder telefonen. Ofte blev man mødt med en søgeskærm, hvor der blev ledt efter Smart Control Hub'en, så det tog lidt esktra tid før betjeningen var klar. Ikke noget der krævede mere end et par sekunders ventetid, men hvis der hurtigt skal skrues ned for lyden, så kan det være et irritationsmoment.

Vi havde derudover gerne set, at det i endnu højere grad var muligt at konfigurere menuerne med selvvalgte knapper, ligesom vi gerne ville have haft mulighed for at redigere i placeringen af knapperne på de første to skærme. På den positive side, så kan du dog konfigurere hver enkelt smartphone hver for sig, da knaplayout ikke synkroniseres til MyHarmony.com. Dvs. kvinden i huset kan have sin version på sin egen telefon og manden i huset kan have en anden version på sin telefon. Kun kanallisten, aktiviteter og enheder hentes fra skyen og vil være ens på kryds af enhederne - hvilket jo giver god mening.

Logitech Harmony Smart Control test
Dine aktiviteter gemmes i skyen, hvor du kan konfigurere flere forskellige fjernbetjeninger på samme konto.


Vi oplevede en mindre bug i app'en, hvor man konstant blev smidt tilbage på det første skærmbillede når knapperne på den nedre del blev benyttet. Ikke så praktisk, hvis man selv har konfigureret skærm nr. 3 til sine favoritknapper, som man helst vil bruge.

Logitech Harmony Smart Control test
Ved brug af knapperne i bunden, kastes hovedskærmen tilbage til første skærmbillede



Da app'en og den fysiske fjernbetjening i høj grad er centreret omkring brugen af aktiviteter, så kan det være lidt omstændeligt at kontrollere enheder, som ikke indgår i en sådan sammenhæng. På app'en skal man tilbage og vælge kontrol af specifikke enheder, for at kontrollere eks. lyskontakter og andet, som gerne skulle styres for sig selv. Det havde været smartere hvis man kunne få lov at sammensætte en kontrolskærm med lige præcis de ting man havde lyst til, men pt. er man begrænset til at kunne fylde indhold på skærmene, som har tilknytning til den givne aktivitet.

På andre Harmony fjernbetjeninger har det været et problem, at man kunne komme til at trykke for hurtigt på tasterne, hvorved kommandoerne kom til at stå lidt i kø. Det kunne være piletaster eller andet man typisk har brug for at trykke på flere gange i træk. Med Smart Control virker dette ikke længere som et problem. Først og fremmest kan man udføre kommandoer lidt hurtigere end normalt med Harmony-betjeningerne, men det lader også til, at overskydende tastetryk blot ignoreres hvilket faktisk er mere befriende end at tingene halter bagefter.

Vi oplevede ingen crash af selve Harmony Hub'en om end app'en til styring på iPhone gik ned et par gange. Ikke noget kritisk, men software er nu engang nemmere at styre hvis det foregår på et system hvor der ikke kører alverdens andre apps, så det måtte næsten forventes at ske.

Selvom Smart Control har ret meget fokus på kontrollen via en smartphone, så er det dog ved brug af den medfølgende fysiske fjernbetjening at systemet virkelig vinder. Den lille fjernbetjening ligger perfekt i hånden og alt er nogenlunde inden for rækkevidde. Knapperne er gode og brugen af RF gør det let at flade ud på sofaen uden at skulle bekymre sig om hvor man peger hen. Da knapperne har vidt forskellige udformning for de meste benyttede af slagsen, så er det nemt at bruge dem i blinde. Muligheden for at tildele dobbeltfunktioner til hver knap gør det også en del nemmere at få klemt alle sine knapper fra de originale fjernbetjeninger ned i det ellers ret beskedne knaplayout.

Logitech Harmony Smart Control test
Står valget mellem den fysiske fjernbetjening og app'en tager vi den første!


Jo mere vi fik brugt Smart Control, des mere forelskede blev vi i den helt simple fjernbetjening. Og pga. det minimale strømforbrug var der heller ikke behov for en ladestation, hvilket mange nuværende Harmony-brugere nok vil sætte pris på. Vi fik altså pirret nysgerrigheden med reklamen for kontrol via smartphone, men det bliver den simple "reserve"-betjening, som tager pointene hjem.

Ved at rykke intelligensen ud af selve fjernbetjeningen og over i en centralt placeret enhed har Logitech fulgt det gode eksempel vi også roste Lintronic for i sin tid. Det giver ganske enkelt rigtig god mening og for første gang i lange tid oplever vi her en fjernbetjenings-løsning, som vi gerne ville have stående i stuen. Men altså ikke pga. styringen fra din smartphone...

Konklusion

Harmony mart Control byder på styring af hele stuens elektronik fra din smartphone med enkel opsætning, som alle kan være med på. I stedet for have det i en strømslugende multibetjening har Logitech denne gang flyttet regnekraften over i en ekstern enhed, som står for al signalkonvertering, hvilket er enkelt og elegant.

Harmony Hub byder på styring af udstyr baseret på RF, IR, Bluetooth og WIFI og er således mere end rigeligt gearet til hvad der nu end kommer på markedet i morgen af fancy udstyr. Muligheden for at trække IR-dioder til enheder gemt i skabe er ligeledes en særdeles brugbar feature, der ellers tidligere har været ekstraudstyr hos Logitech og det endda kun på de langt dyrere modeller med RF-sender.

Styringen via smartphone og den tilhørende app er godkendt - tingene fungerer trods alt som lovet - men vi er stadig ikke begejstrede for brugen af touch-interface, da det kræver unødigt meget fokus fra brugeren for at betjene det korrekt. Her er en fysisk fjernbetjening stadig at foretrække. Og heldigvis følger der en særdeles brugbar en af slagsen med Harmony Smart Control.

Kommunikationen med Harmony Hub via enten WIFI (fra din smartphone) eller RF (fra fjernbetjeningen) gør det muligt at betjene alle dine enheder uden at pege og endda uden at befinde dig i samme lokale. Den lange batteritid og det særdeles brugbare knaplayout på den fysiske fjernbetjening er et sikkert hit, og hvor vi mest af alt ser styringen via en app som en sjov feature, så er det for alvor den simple fjernbetjening der gør Harmony Smart Control til et godt køb. Til en pris under 1.000 DKK kan vi ikke andet end give Harmony Smart Control en varm anbefaling med på vejen, og vi kvitterer derfor med en "top anbefaling"-award.

Pris og forhandler:



Kommunikation via RF/WIFIMiddelmådig app til smartphoneStuen
Let opsætningKun styring af 6 aktiviteter fra den fysiske betjeningHjemmebiografen
Styring af op til 8 enheder
Fornuftig kvalitet
Den fysiske fjernbetjening
Medfølgende IR-blaster
Levetid på batteriet


Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |