Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony X9 (4K) - FlatpanelsDK

Test: Sony X9 (4K)

|


Sony X9 er ikke bare et almindeligt tv. Det er et af de første 4K-tv på markedet, og det første 4K-tv fra et velkendt brand, som lander til en pris der ikke er komplet urealistisk. Ud over den utrolige 4K-opløsning har Sony tilføjet deres magnetic fluid-højttalerteknologi og indbygget Sony Entertainment Network-platformen med adgang til tv-apps og streaming.

X9 har fire gange flere pixels end et Full HD-tv, så vi vil naturligvis dedikere en væsentlig del af anmeldelsen til en diskussion omkring 4K i almindelighed samt baggrundoplysninger omkring teknologien. Men vi vil naturligvis også evaluere Sony X9 som ethvert andet tv og se, hvordan det håndterer tv-kanaler, HD-film, Blu-ray, spil osv. Det bliver interessant. Selv hvis du ikke er i markedet for dette specifikke tv, så kan det stærkt anbefales at du læser med.

For at give lidt perspektiv på 4K-markedet og 4K-film og tv-serier, så besøgte vi forud for testen Sonys Hollywood-studier i Los Angeles for at se, hvordan Sony arbejder med 4K i film og tv-serier (inkl. Breaking Bad). Læs vores artikel om Sonys arbejde med 4K i Hollywood her. Seriøst, læs den.

Pris og forhandler:

55”
65”

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Tommestørrelse:55" widescreen
Opløsning:4K (3840x2160)
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Panel type:LCD-TV med kant-LED
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxWxD): 74.9cm x 146.3cm x 4.0cm (uden fod)
Vægt33.1 kg
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Lyd (type) (2 analog, 1 PCMCIA)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Udgange
Lyd (type) (1+1 hovedtelefoner)
S/PDIF (optisk)
Andet
DVB-T
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2

De første indtryk

Sony X9 er af udseende et ret unikt tv. Den pianosorte front, der dækker både tv-skærm og de udsædvanlige sidehøjttalere giver tv’et karakter. X9 adskiller sig på den måde også fra en tv-designsfære, hvor design stadig bliver mere homogent med næsten usynlige rammer. Det er altid rart at se tv-producenterne tage en chance og prøve noget nyt og friskt.

Sony X9 test
Sony X9 test


Højttalerne fremstår som vist. Vi har ikke fjernet frontstof for Sony har valgt at integrere de nøgne højttalere på hver side. Det er måske ikke lige sagen i småbørnsfamilier, men det er en interessant detalje. Nederst ses et Sony-logo monteret på en lille pind, der afgiver grønligt/blåligt lys. Lyset kan slukkes i skærmens menu.

Sony X9 test
Sony X9 test


Foden på tv’et er dog en skuffende detalje. Den fremstår som var den i blankpoleret metal, men det er ikke tilfældet. Der er stedet tale om plastik med metal-look. En efterligning, som vi mener sænker det overordnede udtryk af et ellers eksklusivt tv. Og lad os være ærlige her, Sony X9 er jo ikke ligefrem et billigt tv, så vi havde forventet materialer, som er tro mod deres udseende. Måske er det bare os…

Sony X9 test
Sony X9 test


Indgange og udgange er placeret på bagsiden, men kun få af dem peger nedad eller til siden. Både de analoge indgange, internetstikket og den optiske lydudgang peger ud mod bagvæggen. Der er også en enkelt HDMI-port, der peger bagud. Vi ved ikke præcis, hvorfor Sony har valgt denne løsning. De ved hvordan den normalt skal skæres. Det ser vi på deres andre tv, så vi står lidt forvirrede tilbage i situationen.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

To fjernbetjeninger medfølger, ligesom på flere andre af Sonys 2013-modeller. Den lille har kun få, essentielle knapper og den større er en mere regulær fjernbetjening med et hav af sjældent anvendte knapper og få nyttige, som til tider kan være svære at finde. Vi taler lidt mere om de to fjernbetjeninger i vores Sony W9 test.

Sony X9 test
Sony X9 test


Herudover så byder X9 på de samme funktioner, som andre high-end 2013 Sony-fladskærme, herunder tv-apps, Sony Entertainment Network, og den meget nyttige TV SideView app, som lader dig gennemse tv-guiden og skifte tv-kanaler via en smartphone eller tablet-skærm. TV SideView kan mere eller mindre styre tv-oplevelsen fra en berøringsskærm.

Sony X9 test
Sony X9 test


Vi har allerede testet alle disse muligheder i Sony W9 testen og idet implementeringen er identisk på Sony X9, foreslår vi at du hopper ind i Sony W9 testen og ned til ’Funktionalitet’-afsnittet. Præcis de samme ting er mulige på X9.

Lidt om 4K-teknikken i X9 og 4K-udbredelsen
Vi vil i stedet godt tale lidt om film/tv-indhold i 4K-opløsning, 4K-afspillere og 4K-teknikken i X9-skærmen. I forbindelse med vores test brugte vi en 4K-medieafspiller fra Sony, som bruges i intern Sony-regi. Den er ikke til salg i butikkerne, men Sony lånte os en for at teste 4K-panelet med ægte 4K-indhold. Vi vil naturligvis også teste opskaleret Blu-ray og tv-kanaler.

Det vigtigste spørgsmål er dog, hvordan man som forbruger får 4K-indhold ind i tv’et? Sony har deres fine 4K-fladskærme i butikkerne, men uden indhold er der ikke meget at hente i forhold til Full HD-fladskærme. Sony har imidlertid konkrete planer på området, og i forbindelse med denne test fik vi afsløret lidt. De har allerede lanceret en 4K medieafspiller , men indtil videre kun i USA. Senere på året vil Sonys PlayStation 4 lande med understøttelse af 4K-video. Sony vil også udvide sin Video Unlimited onlinefilmtjeneste med et udvalg af film og tv-udsendelser i 4K-opløsning. Der skal angiveligt være 100 film klar før udgangen af 2013. Den lille krølle på hallen er dog, at vi i Danmark endnu ikke har adgang til Video Unlimited-tjenesten, kun Sonys Music Unlimited. Så den danske fremtid er lidt mere uklar.

Andre initiativer såsom REDRay-afspilleren og 4K-streaming via Netflix lurer også i kulissen, men faktum lige nu er, at der er meget få måder at få 4K-indhold ind i 4K-skærmene, og vi er efterladt med flere spørgsmål end svar. Hvad f.eks. med Blu-ray? Formatet der skulle være topmålet indenfor billedkvalitet har intet annonceret mht. 4K. Den nuværende Blu-ray-standard kan kun gå op til Fuld HD og der er virkelig nogen der har sovet i timen på den front. Udsigterne er således mudret og vi tror først, at der er større klarhed i 2014.

For at give mere klarhed og perspektiv omkring indholdssiden for 4K besøgte vi forud for denne test Sonys Hollywood-studier i Los Angeles for at se hvordan Sony arbejder med 4K i film og tv-serier (inklusive Breaking Bad). Læs vores fulde Hollywood/4K-artikel her.

Og for så lige at runde 4K-snakken af, så spurgte vi Sony om at uddybe den tekniske side af X9-skærmen. Vi var især interesseret i at vide om X9 understøtter f.eks. 4K i højere end 30 billeder per sekund og om den understøtter det større Rec.2020 farverum – begge er en del af Ultra HD-standarden. Desværre var det ikke helt ligetil at få svar. Sony bekræfter, at X9 ikke har HDMI 2.0-porte som skal muliggøre visse af de ting, men de japanske ingeniører kalder stadig X9 for ”fremtidssikret” med henvisning til et opgraderingsmodul, som kommer senere (Sony har nu bekræftet, at X9 får HDMI 2.0 gratis). Og selvom Sony ikke vil bekræfte detaljerne, så lyder det som om, at 4K-indhold i højere end 30 fps kan tilføjes med HDMI 2.0. På den anden side, så er Rec.2020 uden for rækkevidde. Panelet understøtter simpelthen ikke det større farverum. Sony X9 kan naturligvis vise Rec.709, som bruges på almindelige Blu-ray og herudover kan tv’et vise xvColor, der er et bredere farverum, som Sonys ”Mastered in 4K” Blu-ray-film udnytter. Det er Triluminos-teknologien som muliggør xvColor.

Du kan få et overordnet overblik over Ultra HD / 4K her

Strømforbrug

Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


Standby0.1 W0.1 W
SD+HD159 W124 W
3D240 W220 W (Cinema 1)


Efter kalibrering målte vi strømforbruget til 124 W. Med fire gange flere pixels end på et Full HD-tv er det ganske fornuftigt. Vi målte f.eks. 106 W på Philips’ nyeste 55” 8-serie tv, så Sony X9 er ganske godt med.

3D-billeder kræver mere juice pga. den højere lysstyrke, men X9 er stadig på sikker grund her.

Kalibrering af Sony X9

Herunder kan du se måling af skærmens farvegengivelse i Standard-profilen og uden den automatiske lyssensor aktiveret.

Sony X9 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  • Farvegengivelsen i Standard-profilen er ikke god. Som du kan se på grafen ovenfor til højre, så er de fleste farver upræcise, og de fleste lyse farver er også overmættede. Farvetemperaturen kom op på omkring 8000 Kelvin, hvilket ikke er ekstremt, men heller ikke tæt på vores mål på 6500 Kelvin.

    Lysstyrken blev målt til 322 cd/m2, hvilket blot betyder, at Sony X9 kan pumpe en masse lys ud. Husk, at vi har den automatiske lyssensor deaktiveret, så det er blot et spørgsmål om at justere en enkelt indstilling. Tv’et står fra start på 7 i menuen, men kan gå både højere og lavere.

    Vi skiftede til Cinema 1-profilen og tog en ny måling.

    Sony X9 test



    Cinema 1 er i store træk identisk med hvad vi så på Sony W9. Den giver langt mere nøjagtige farver. Tv’et har stadig en lidt høj lysstyrke, men som sagt har vi slået lyssensoren fra. Farvetemperaturen er en smule for lav, så vi vil prøve at se om vi ikke kan rette det under kalibrering.

    Cinema 1 profilen er således på mange måder god og vi er glade for at se, at Sony har lagt samme engagement i X9 som andre high-end modeller. Vi er som sådan ikke overraskede, men vi havde bare en lille prikkende frygt om, at Sony havde kompromitteret på visse parametre i målet om at bevæge sig op i 4K-opløsning. Indtil videre ser det ud til at vores bekymring er grundløs.

    Vi kalibrerede nu X9. Se resultatet nedenfor.

    Sony X9 test


    Efter kalibrering lykkedes at forbedre farvenøjagtigheden en smule, og farvetemperaturen er nu tættere på 6500 Kelvin. Gamma er stadig en smule for høj i mørke ende af skalaen, hvilket kan påvirke shadow detail, men det må vi bekræfte i vores praktiske tests.

    Vi er overordnet imponerede over resultatet på Sony X9 og vil skynde os videre til de praktiske tests. Vi er især spændte på hele 4K-delen.

    Nedenfor er vores kalibrerede indstillinger.
    Viewing mode:Cinema 1
    Backlight4
    Contrast90
    Brightness:50
    Color:50
    Hue:0
    Color temperatureWarm2
    Sharpness50
    Noise reductionFra
    Dot noise reductionFra
    Reality CreationFra
    Smooth gradation Low
    Motionflow Fra/True Cinema
    Film modeAuto
    Black correctorFra
    Adv. Contrast EnhancerFra
    Gamma-1
    LED Dynamic ControlFra
    Auto Light LimiterFra
    Clear WhiteFra
    Live ColorFra
    Detail EnhancerFra
    Edge enhancerFra
    R Gain-4
    G Gain-2
    B Gain0
    R Bias-3
    G Bias-1
    B Bias0
    Eco (light sensor)Til/Fra


    Bemærk: Visse billedprofiler skal aktiveres via System-menuen og ikke billedmenuen. Eco-funktionen er angivet som Til/Fra i tabellen, fordi det afhænger af dit behov. Eco er den automatiske lysstyrke-justering, der justerer lyset på skærmen i forhold til lyset i omgivelserne. Det er en praktisk indstilling, hvis du ser Tv i både dagstimerne og aftentimerne, og her anbefales det at have den aktiveret. Ser du udelukkende Tv i et lysmæssigt afdæmpet rum, kan du nemt slå den fra.

    Billedkvalitet på Sony X9 og oplevelser med 4K

    I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

    Sony X9 har en blank front og virker i mange situationer som et mørkt spejl på trods af et anti-reflektivt filter. Det vil du med stor sandsynlighed også bemærke, hvis du har vinduer bag tv’et. Lyse områder i billedet gengives egentlig pænt og bliver ikke udvaskede, men i de mørke områder af billedet kan man se refleksioner. Heldigvis er der kun tale om refleksioner og ikke decideret udvaskning af billedet. Billeder fremstår levende, selv i dagstimerne.

    Farvenuanceringen er god, bortset fra i de allermørkeste farvenuancer, hvor X9 har lidt problemer med at skelne alle farver. De mørke farvetoner er nemlig lidt for mørke, hvilket kommer sig af, at gamma er lidt for høj i den ende af gråtoneskalaen, hvilket Sony synes at implementere i alle sine Cinema-profiler. Det er på ingen måde kritisk, slet ikke, og farvegengivelsen er i almindelighed rigtig god.

    Sony X9 er første 4K-fladskærm, som vi laver en grundig test af og vi ønsker derfor at dedikere plads i dette afsnit til at beskrive vores oplevelser med ægte 4K-materiale fra 4K-medieafspillere, som Sony har lånt os til denne test, samt 4K i almindelighed. Bær over med os og vores potentielle overforbrug af superlativer, men da dette er første gennemgang af et 4K-tv synes vi, at det er vigtigt at få belyst det nye format. Vores beskrivelser omkring 4K er derfor heller ikke nødvendigvis kun gældende for Sony X9, men også en mere generel oplevelse af 4K-indhold og 4K-tv. Vi har ingen andre 4K-tv at sammenligne med side-om-side i testen, men vi har naturligvis set mange 4K-tv i den seneste tid.

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Vi har før undersøgt 4K på nært hold på messer og præsentationer. Så hvad vi ser på X9 – eller 4K generelt – er naturligvis ikke nyt for os. Alligevel fortsætter 4K med at imponere. Billedklarheden og detaljegraden er simpelthen fantastisk. Et 55-tommer kan ikke bringe hele vindunderspektret i 4K til live fra en typisk siddeafstand, men du kan naturligvis rykke tættere på skærmen. Og når du gør, vil du indse, at 4K er aldeles imponerende. Du kan sikkert stadig skelne de enkelte pixels, hvis du går helt tæt på, men sammenlignet med et Full HD-tv er det imponerende at iagttage, hvor mange detaljer man rent faktisk kan se, hvis man stiller sig tæt på.

    Demoklippene i "Sonys 4K Content Generator"-boksen var varierede og gav os mulighed for at undersøge både sport, natur og andre scenarier. Et eksempel, som virkelig stod ud fra resten var en fodboldkamp samt en ceremoni, hvor konfetti blev frigivet. Vi var i stand til at skelne selv de mindste detaljer, hvert et stykke konfetti, hvilket var helt fantastisk. Sådanne ting er simpelthen ikke muligt på en Full HD-skærm.

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Sony havde også inkluderet en række undervandsscener og naturscener. Som vi var inde på i vores Ultra HD (4K) baggrundsartikel, så er det nye Ultra HD / 4K-format mere end blot opløsning. Sony giver os et glimt af perspektiverne for fremtiden i visse demoer på skiven, som var kodet i et bredere farverum end almindelige Blu-ray og tv-udsendelser. Denne form for indhold kan Sonys Triluminos-skærme (X9 og W9) udnytte med den større farveskala kaldet xvColor.

    Det betyder i praksis, at skærmen kan gengive dybere rød, blå og grøn. Det betyder ikke, at alle røde nuancer, bliver dybere og det gør intet for f.eks. dine nuværende Blu-ray, men det betyder, at filmskaberne kan gengive farverne, f.eks. Coca Cola-rød som ikke kan gengives på typiske tv. Demoklippene i boksen viste tydeligt, at Sony har været generøs med farvemætningen for at fremvise effekten af de bedre farver, men det var også tydeligt, hvordan de mere levende og intense farver kan forbedre den overordnede oplevelse af at se tv. Lægmand vil med garanti bemærke de mere intense farver, som ikke kan udnyttes i dag med Blu-ray. Det er kun Sonys ”Mastered in 4K” Blu-ray-film, der indtil videre kan udnytte det bredere xvColor-farverum. Ultra HD-standarden kan gå helt op til Rec.2020 -farveskalaen, som vi også var lidt inden på i Funktionalitets-afsnittet. Sony X9 understøtter dog ikke Rec.2020. Alligevel mener vi, at selv xvColor er et vigtigt skridt for farvegengivelse på tv-skærme (PC-skærme kan nemt vise bredere farverum).

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Et ansigt er et andet tydeligt eksempel på hvordan 4K kan forbedre detaljeoplevelsen. Sonys 4K-tv afslører enhver lille detalje, den mindste rynke eller hår. 4K afslører også ansigtsfejl - det er herligt. Vi fandt en lille flok på 10 personer for at samle indtryk omkring, hvordan ikke-tekniske, almindelige mennesker opfatter 4K. Vi fortalte dem ikke, at de så på X9-modellen eller 4K, blot at der var tale om et nyt tv fra Sony. Vi havde W9 stående ved siden af som reference (vi havde Full HD-versioner af samme indhold). Folk lagde mærke til forskellen (4K-logoet i øverste højre hjørne afslørede dog en del). En af seerne, en fotograf, påpegede også straks det bredere farverum (og vi fik en interessant snak om sRGB og AdobeRGB). De fleste beskrev, hvordan specielt ansigter så mere levende og ægte ud, og at det til tider var som at stå ved siden af personen. Visse beskrev endda hvordan billedet var en smule 3-dimensionelt, selvom vi blot kiggede på 2D-billeder. Vi er overordnet enige.

    Alle scener på Sonys 4K-demoafspiller er naturligvis skabt specifikt for at fremhæve herlighederne ved 4K-opløsning med intense og levende farver, men det samme kan siges for konventionelt demomateriale i Full HD. Alt i alt så gav Sonys 4K-indhold os et glimt af, hvad vi kan forvente og vi mener, at selv på et 55” tv gør 4K en forskel. Vi er så heldige, at vi allerede har set 4K på 80, 90 og endda 110 tommer Ultra HD-tv, og på de større tv er 4K blot endnu mere imponerende.

    Sony har integreret en kraftig 4K-upsclaer i X9, der skal opskalere ikke-4K-indhold fra Blu-ray, DVD og tv-kanaler. 4K-upscaleren er baseret på en 6-core processor, der er mere kraftfuld end dem der sidder i f.eks. Blu-ray-afspiller, som typisk er 2-core processorer. Vi er ikke opskaleringsfortalere på nogen måde, og tilbage i de tidlige Full HD-dage var vi også modstandere af al salgsgassen om at opskalere DVD-skiver, som mange tv-producenter syntes at omfavne. Hvis tv-industrien vil rykke til højere opløsning, så må de også give os indholdet, der kan udnytte det. Punktum. Alligevel vil vi dog sige, at opskaleringsalgoritmen i Sony X9 er ganske fin idet den håndterer opskalering korrekt. Ikke en masse tricks. Der er bare tilstrækkelig processorkraft til at gøre det på den rigtige måde, så både SD og Full HD-indhold ser godt ud på X9.

    Indhold i SD-opløsning såsom tv-kanaler og DVD’er gengives ligesom på Sonys high-end Full HD TV, hvilket vil sige ganske godt. Farveindstillingerne er som stadig alt for intense og unaturlige, samtidig med, at der er tilføjet alt for meget kunstig skarphed, men efter kalibrering fik vi et mere korrekt og behageligt SD-billede.

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Det samme kan siges for typisk HD-indhold, såsom HD tv-kanaler og Blu-ray. HD ser som altid fantastisk ud og lige så flot som på andre high-end Full HD-fladskærme. Vi havde Sonys W9 stående ved siden af X9 og kunne således også sammenligne film på Blu-ray. Begge tv gjorde det fornemt. Begge kan reproducere det bredere xv.Color farverum, når man bruger en af Sonys ”Mastered in 4K” Blu-ray-skiver. På normale Blu-ray og HD-kanaler er der ikke betydelig forskel imellem W9 og X9, selvom sidstnævnte opskalerer. Man får ikke mere ud af sine DVD'er go Blu-ray med 4K-panelet i X9 kontra et godt Full HD tv.

    Der har i den seneste tid været en del snak om Full HD kontra 4K på mindre tv. 55-tommer versionen af Sony X9 er ikke ligefrem et lille tv efter dagens standarder, men det er et lille tv efter 4K-standarderne. Vi ville derfor gerne lave en fungerende opsætning, som kunne give os svar på nogle af disse spørgsmål. Hvordan kunne vi undersøge forskellen imellem Full HD og 4K? Først og fremmest skulle vi naturligvis bruge to versioner af samme videoklip: et i Full HD og et i ægte 4K (ikke opskaleret). Heldigvis havde Sony leveret en lille USB-nøgle med, som bruges ved demonstrationer i butikker. USB-nøglen indeholdte mange af de samme videosekvenser som findes på 4K-medieafspilleren. Forskellen var blot, at de på USB-nøglen var lagret i 1920x1080 (Full HD) opløsning. Vi bekræftede filmklippenes detaljer med et program kaldet MediaInfo Mac, der fortalte os, at M2ts-containeren på USB-nøgleren indeholdte video i AVC-codec (profil 4.1) i 1920x1080 opløsning med 25 fps. Bitraten var 17,87 Mbps. Så basalt set taler vi om Blu-ray Full HD-kvalitet (nedskaleret fra 4K masters).

    Det gav os en enestående mulighed for at sammenligne og teste Full HD kontra 4K. Vi havde naturligvis kun ét 4K-tv, så vi måtte skifte imellem kilderne (men vi kunne naturligvis også teste X9 op imod W9). Alligevel var der ingen tvivl om forskellen imellem Full HD og 4K. Detaljer fremstod mere imponerende i 4K-versionen og den bredere farveskala var bestemt synlig. Vi bliver nødt til at understrege dette; at hævde, at 4K på et 55” tv ingen effekt har, er forkert. Det er ikke et holdningsspørgsmål, men faktum. 4K er en synlig forbedring selv på et 55” tv (fra 2-3 meter væk). I takt med at vi flyttede os længere væk fra tv’et blev forskellen mindre markant, men vi kunne stadig se en forskel fra 4-5 meter væk. Ud over den oplevede forskel i detaljegraden tror vi også, at den bredere farveskala vil behage seere og være en øjenåbner for mange. Det menneskelige øje er kompleks og forbedrede farver øger helt klart også vores oplevelse af detaljer.

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Gengivelsen af hurtige bevægelser er forholdsvis god, men vi bemærkede til tider lidt sløring (hvilket også udviskede nogle af de fine detaljer i 4K). Desværre er det et område, hvor X9 efterlader plads til forbedring. Vi så ikke udbredt overdrive trailing, selvom vi dog kunne se en snert af de i scener med høj kontrast. Generel sløring var derimod lidt mere udtalt end på de bedste LED-modeller i dag. Det påvirkede ikke filmoplevelsen væsentligt, men kunne til tider ses under spil. Det var mest tydeligt i forbindelse med 4K-indhold og LCD-teknologiens begrænsninger sætter også begrænsninger for fuld udnyttelse af 4K-opløsning.

    Input lag var ret højt i Standard-profilen, så vi håbede på at sænke det efter kalibrering. Desværre er input lag også en smule for højt i Cinema-profilen og vi var nødt til at bruge Game-profilen for at få input lag ned på et acceptabelt niveau. Heldigvis så tilbyder Game-profilen stadig forholdsvis omfattende kalibreringsmuligheder. I Game-profilen målte vi input lag til 50-60 ms, hvilket er højere end på de fleste tv. I Standard-profilen kom input lag over 120 ms.

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Vi formoder, at det er 4K-opskaleringssystemet som introducerer en smule forsinkelse på signaler. Vi forsøgte at lege med forskellige opløsninger og signaler og input lag varierer lidt. Idet vi ikke kunne få et 4K-signal med 60 Hz ind i tv’et fra en PC, kunne vi ikke se hvordan tv’et reagerede uden at bruge opskalering, så input lag-målingerne ovenfor er taget på en Full HD-signal der er opskaleret til 4K. Og Full HD-signaler er nok også hvad de fleste vil benytte i forbindelse med Blu-ray, men også spil fra de kommende PS4 og Xbox One-spilkonsoller, så det er en vigtig betragtning. Med andre ord; Sony X9 – eller de første 4K-tv i almindelighed – er ikke de bedste gamer-skærme derude. Hvert fald ikke lidt nu. Men hvis spil tager skridtet op til 4K, så ændrer det faktum sig naturligvis.

    Sortniveau0.11 cd/m20.06 cd/m2
    Lysstyrke322 cd/m2150 cd/m2
    Kontrastforhold2927:12500:1
    Kontrastforhold +/- 50


    Efter kalibrering målte vi sortniveauet til 0,06 cd/m2, hvilket er på niveau med Sonys W9 Full HD-model, og mere eller mindre det samme som på Samsungs F8005. Det er positivt at se, at Sony ikke har kompromitteret på parametre såsom sortdybde for at opnå den højere 4K-opløsning.

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Shadow detail er temmelig god efter kalibrering, men X9 har lidt problemer med at skelne de allermørkeste farver fra hinanden, som vi var inde på i kalibreringsafsnittet. Vi var ikke i stand til at skelne de 3-4 mørkeste gråtoner fra sort.

    Vi undersøgte også X9 i et mørkelagt rum for at se om der er tendens til ujævn fordeling af lyset.

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Desværre har Sonys X9 lidt problemer med ujævn lysfordeling / clouding. Det er ikke kritisk, men vi havde håbet på et bedre resultat fra et så dyrt tv.

    3D-billedkvalitet Sony X9

    Der findes overordnet to 3D-teknologier. Læs mere om aktiv 3D og passiv 3D i denne artikel

    Sony X9 anvender det passive 3D-system. Det interessante i den forbindelse er, a X9 samtidig har 4K-opløsning. Fordi passiv 3D normalt betyder, at detaljegraden i 3D i Full HD falder, så er 4K-skærme interessante fordi man i så fald kan kompensere med den højere opløsning på skærmen. I teorien kan det betyde, at man via de billige 3D-briller som kendes fra biograferne kan få samme detajlegrad som ses på fladskærme med aktiv 3D. Det er spændende for at sige det mildt.

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Vi forsøgte at sætte vores Avatar 3D Blu-ray på og kunne hurtigt konstatere, at X9 håndterer 3D som de fleste andre passive 3D-modeller. De ekstra pixels lader således ikke til at gøre en betydelig forskel i forhold til Full HD-fladskærme med passiv 3D. Vi anbefaler stadig, at du sidder 3-4 meter fra tv’et for at undgå de lidt hakkede kanter og bogstaver i 3D. Der sker således heller ikke udbredt billedbehandling af 3D-signalet. Farvenøjagtigheden er ganske god, fordi 3D-brillerne ikke ændrer farverne på samme måde, som det sker på tv med aktiv 3D.

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Det næste skridt er naturligvis 3D i 4K-opløsning, men desværre var der ingen klip eller stillbilleder i 3D 4K på Sonys 4K-afspiller. Og da vi ikke kunne sende 4K PC-signaler havde vi ikke nogen mulighed for at afprøve 3D i 4K. Vi forsøgte dernæst om vi kunne konvertere et 2D 4K-klip til 3D via den indbyggede 2D-til-3D-konverter, men det virker ikke på 4K-indhold; kun Full HD. Så indtil videre har vi ikke meget at rapportere omkring emnet. Som omtalt i afsnittet Funktionalitet, så har Sony X9 ikke en HDMI 2.0 indgang (endnu), hvilket sætter begrænsninger. Måske det mystiske opgraderingsmodul vil ændre på det senere ((Sony har nu bekræftet, at X9 får HDMI 2.0 gratis)).

    Bundlinjen: I forhold til 3D-film på Blu-ray så vi ingen betydelig forbedring i forhold til Full HD-fladskærme med passiv 3D. Vi er nødt til at få 3D i ægte 4K-opløsning før vi virkelig kan opleve potentialet i 3D på 4K-skærme.

    PC og mediecenter

    Det er generelt en smule tricky at tilslutte tv’et til en PC da de fleste ældre PC’er ikke understøtter optimal 4K-opløsning. Herudover så kan selve tv’et ikke modtage 4K-opløsning i 50 eller 60 Hz via HDMI, da der ikke er HDMI 2.0 i Sonys X9. Alternativerne er DisplayPort eller det nye Thunderbolt-stik, men sådanne stik findes heller ikke i X9. Desværre betyder det, at Sony X9 ikke kan modtage korrekt 4K-opløsning fra en PC lige nu.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er gennemsnitlige. Farverne begynder at fremstå en smule udvaskede fra omkring 35-45 graders vinkler og kontrasten falder også, når tv’et betragtes fra siden. Visse intense farver såsom rød ændrer nuance. Rød blev f.eks. mere orange.

    Man kan sige, at betragtningsvinklerne er på niveau med mange andre LED-modeller i dag. Så hvis du allerede ejer en LED-model fra Sony eller Samsung, ved du nogenlunde hvad du skal forvente. Plasma-tv har stadig overlegne, nær-perfekte betragtningsvinkler. Det kan ingen LCD/LED-modeller prale af.

    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Sony X9 test
    Sony X9 test


    Lyden

    Sony har implementeret en ny lydteknologi i X9, døbt ”magnetic fluid”-højttalere. Navnet kommet af den måde højttalerne fungerer på, og Sony forklarer, at højttalerteknologien oprindeligt er udviklet af NASAs rumprogram ud fra ønsket om at få kraftfuld lyd ud af slanke højttalere.

    Vi har hørt højttalerne ved flere lejligheder, blandt andet side-om-side med andre Sony tv. Det er dog første gang, at vi har fuld kontrol og kan afspille vores egen musik og indhold. Højttalerne er bestemt kraftfulde i forhold til hvad vi kender fra andre tv og X9 adskiller sig på den front også fra næsten ethvert andet tv på markedet. Stemmer fremstår klare og bassen er strammere og dybere end hvad vi havde forventet. Højttalerne formår også at give et rimelig godt stereoperspektiv pga. den store afstand, men til tider føles lyden stadig en smule kompakt eller indelukket. Visse af de forskellige lydprofiler kan kompensere en smule.

    Den bedre lyd hæver bestemt filmoplevelsen, ditto med musik. Vi var forholdsvis overbeviste af nærmest alt hvad vi kastede efter højttalerne. Det minder os lidt om oplevelsen med Bang & Olufsens, men vi mener dog stadig, at Bang & Olufsens BeoVision 11 har et bedre højttalersystem. X9 kan derimod nemt erstatte mid-range og lavpris lydsystemer i stuen. Men den kan selvfølgelig ikke sammenlignes med ægte HiFi-systemer eller de kraftigste soundbars.

    Vi vil formentlig stadig foretrække rigtige højttalere til musik, men X9 har kraftig lyd som kan tilfredsstille i film, spil og tv-udsendelser. Den indlysende opgradering herfra er ægte HiFi eller surround. Og det kan hjælpe dig med bedre at sluge prisen på X9 må du selv afgøre.

    Konklusion

    Sony X9 tilbyder samme Sony Entertainment Network-platform, som andre 2013-modeller fra Sony, med adgang til tv-apps og streamingtjenester såsom Netflix. Ud over vores sædvanlige klager over træghed og en dårlig brugeroplevelse, så er der én væsentlig mangel. Der er ingen 4K-streamingtjeneste eller anden måde at udnytte 4K på. Sony siger, at deres Video Unlimited-tjeneste vil tilbyde film i 4K senere på året, men alt tyder på, at det ikke kommer direkte i Sonys Smart TV, idet det bliver en downloadservice og ikke en streamingtjeneste. Endnu værre; Video Unlimited findes slet ikke i Danmark endnu. TV Sideview app’en er derimod en fantastisk tilføjelse til tv’et.

    Sony X9 er det første 4K-tv som vi har testet, men bestemt ikke det første 4K-tv vi har set. Lad os starte med at konstatere, at 4K-opløsning bestemt giver mening selv på et ”lille” 55-tommer tv. End of story. 4K tilbyder ekstremt imponerende detaljer, der godt kan værdsættes fra en afstand, men det udvidede xvColor-farverum på X9, som kan udnyttes med Sonys ”Mastered in 4K” Blu-ray-skiver, giver også et indblik i fremtiden for Ultra HD / 4K. Bedre farver gør en forskel. 4K-opløsning vil helt sikkert give endnu mere mening på større tv (eller hvis du sætter dig tættere på), men vi vil gerne understrege, at 4K giver værdi i et omfang, som vi tror de fleste købere vil sætte pris på. Derudover skal vi også aflive et andet rygte. Det er rigtigt, at det ikke ligefrem flyder med film i 4K lige nu, men det er en meget kortvarig fase. Der er ikke en mangel på 4K-indhold. De fleste – selv meget gamle – film og en del tv-serier er filmet i opløsninger højere end 4K, de skal bare tilbage i studierne til redigering. Hvis du vil vide mere, så læs vores besøgsartikel om Sonys arbejde med 4K i Hollywood. Gå ikke glip af den.

    Hvad angår billedkvalitet, så er Sony X9 er dejligt tv. Det har samme karakteristika som andre high-end Full HD LCD-fladskærme med dyb sort, flot farvegengivelsen og fornuftig gengivelse af hurtig bevægelse. Det kan gengive Full HD-indhold med masser af detaljer og er simpelthen et gedigent allround tv, der har mange af de samme karakteristika som Sony W9. Tilføj oven i hatten 4K-mulighederne og langt bedre højttalere end på de fleste tv, hvilket giver et fantastisk tv. Alligevel er der stadig en masse ubesvarede spørgsmål. Sony X9 har ingen HDMI 2.0-porte, så det understøtter ikke 4K med højere billedfrekvens end 30 Hz. Det understøtter heller ikke 3D i 4K. Sony antyder, at et kommende opgraderingsmodul vil ændre på det, men vil ikke bekræfte eksistensen af det ((Sony har nu bekræftet, at X9 får HDMI 2.0 gratis)). Det vil kunne løse en del af begrænsningerne, mens andre såsom manglende Rec.2020 understøttelse dog er bestemt af selve LCD-panelet.

    Så hvad efterlader det os med? Det efterlader os med en bekræftelse af, at 4K er fremtiden, og at vi vil have det lige nu (!). Alligevel er vi ikke overbeviste om, at 2013 er det rigtige tidspunkt at købe sig ind i 4K-økosystemet på. Hvis penge ikke er en faktor for dig, så vil Sony X9 give dig ren nydelse, men hvis du søger mest mulig værdi for pengene og forventer et tv der kan følge med i mange år frem, så foreslår vi, at du springer denne generation af 4K-tv over og hopper med på vognen lidt senere. Sony skal dog stadig have stor ros for X9.

    Pris og forhandler:

    55”
    65”

    4K er vildt imponerende, selv på 55” tvIngen HDMI 2.0, 4K@30 maks (kan ændre sig)Hjemmebiografen
    Flot overordnet billedkvalitetEn smule cloudingStuen
    SortniveauSmalle betragtningsvinkler
    Gode højttalerePlastikfod
    Passiv 3D er mest fornøjelige 3D-oplevelse4K forbedrer ikke rigtig passiv 3D Fuld HD-detaljegrad
    TV SideView app er superSmart TV platform stadig ikke god
    Biografprofil Pris



    Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |