Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony W9 - FlatpanelsDK

Test: Sony W9

|


W9 (eller W905) er seneste 9-serie fra Sony. 9-serien har traditionelt været garant for Sonys mest avancerede billedteknik, og dem som har fulgt tv-markedet gennem flere år vil måske bemærke, at Sony med W9 genopliver sin Triluminos-teknologi, som kan forbedre farvegengivelsen. Med W9 har Sony også bevæget sig i en ny designretning og taget en ny tilgang til Smart TV-funktionerne, med blandt andet mobilintegration i TV SideView app’en.

Sony har samtidig besluttet sig for at lancere færre tv i år og i stedet bruge flere kræfter på de eksisterende. Men er det et kløgtigt valg og kan Sony W9 hamle op med konkurrenternes top-tv? Kom indenfor og læs vores test af Sony W9.

Vi har 55 tommer versionen. Sony W9 findes i 40, 46 og 55 tommer.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.


Tommestørrelse:55" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Panel type:LCD-TV med kant-LED
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxWxD): 72.3 x 124.1 x 3.7cm (uden fod)
Vægt19.7 kg
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Lyd (type) (Audio ind/ud)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Udgange
Lyd (type) (1 udgang, hovedtelefoner)
S/PDIF (optisk)
Andet
DVB-T
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2

Pris og forhandler:

40"46"55"


De første indtryk

Sony W9 er enkel og elegant. Bortset fra den lille boks med Sony-logoet i bunden, er tv’et næsten så minimalistisk, som et tv kan være. Rammen omkring skærmen er slank, men dog ikke helt så tynd som vi har set fra andre tv-producenter. Kanten af rammen er skåret til, så den minder om et diamantsnit, som man kender det fra ure. Denne detalje gør også at rammen glimter i en grønlig/blålig toner, når lyset fra omgivelserne falder fra en bestemt vinkel.

Sony W9 test
Sony W9 test


Desværre er materialevalget ikke så eksklusivt, som det ser ud. Foden er f.eks. skabt i metal, men med en plastikkappe udenpå, som har fået et kunstigt sølvlook. Det er en skam, da W9 utvivlsomt havde fået et mere eksklusivt touch, såfremt man kan valgt ægte materialer. Vi formoder, at Sony har valgt som de har for at spare omkostninger. Foden har også en drejefunktion.

Sony W9 test
Sony W9 test


Stikindgangene sidder på skærmens bagside og de fleste peger enten nedad eller til siden. Kun et par analoge indgange (som du bør ikke bruge) og internet-stikket peger ud mod bagvæggen. Vi kunne ikke være mere ligeglade mht. de analoge indgang, men vi havde ønsket, at internet-stikket pegede i en anden retning, da det kan være problematisk ved vægmontering. Men man kan naturligvis blot bruge den indbyggede WiFi-funktion i stedet.

Sony W9 test
Sony W9 test


Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Sony W9 leveres med to fjernbetjeninger. Den første er en lille ny fjernbetjening med knapper arrangeret i et slags diamant-mønster. Den øverste del af fjernbetjeningen er primært dedikeret til internet-funktionerne og "SEN"-knappen bringer dig direkte til Sony Entertainment Network-portalen, hvor du finder tv-apps. Fjernbetjeningen er lavet i plastik og føles desværre en smule billig. Der er også indbygget en NFC-chip i den, som vi kommer tilbage til om lidt.

Sony W9 test
Sony W9 test


Den anden fjernbetjening er Sonys klassiske med knapper i alle farver, og et virvar af dem. Halvdelen bruges formentlig ikke af tv-køberen. Ligesom på Samsungs F8005 og Panasonics 2013-tv, undrer vi os en smule over, hvorfor to fjernbetjeninger er nødvendige, fremfor at lægge alle kræfter i én version, som er så brugervenlig og intuitiv, at alle kan bruge den. Den tredje mulighed for at styre tv’et er via Sonys app. Den vender vi tilbage til om lidt.

Sony W9 test
Sony W9 test


Lad os i stedet starte med Sonys nye Smart TV-platform, som kaldes SEN (Sony Entertainment Network). Startskærmen er en simpel oversigt over apps, uden alt for meget forvirrende grafik og gøgl. Herfra kan man klikke sig ind på populære tjenester såsom Netflix, YouTube, TV2 Play, Facebook osv. Sonys app-katalog er voksende, men de fleste apps er stadig temmelig irrelevante – hvert fald for os danskere.

Sony W9 test
Sony W9 test


Netflix app’en ligner i store træk den app, som kendes fra PlayStation 3 og andre Smart TV-modeller fra konkurrerende tv-producenter. Det er også grundlæggende samme app. Den er opdelt i sektioner og giver også mulighed for at søge, ligesom der er en ”kun for børn”-sektion. I W9, har Sony integreret en hurtigere processor, som også tillader, at man kan streame Netflix i Super HD-kodningsniveauet. Alligevel føles navigationen stadig en smule træg og indlæsnings-skærme og ventetid forekommer fra tid til anden.

Sony W9 test
Sony W9 test


YouTube-app’en er stort set identisk med det vi ser på andre Smart TV. Den giver mulighed for at gennemse populære YouTube-videoer, gå ind i forskellige kategorier samt at foretage søgninger. Der mangler dog mange videoer som er tilgængelig på YouTube-hjemmesiden. Dette er et generelt problem med YouTube-apps og gælder således ikke kun Sony. Som du nok kan gætte, så ligger årsagen gemt i rettigheder.

Sony W9 test
Sony W9 test


Sony W9 har også adgang til TV2 Play. Før man kan komme i gang skal man dog registrere sit tv gennem Sonys hjemmeside, så beregn lidt ekstra tid foran PC’en før du er køreklar. Brugerfladen i TV2 Play-app’en er rimelig simpel og ligetil med små kasser på skærmen, som repræsenterer tv-programmer.

Sony W9 test
Sony W9 test


Der er også et par andre nyttige apps, såsom CineTrailer, der viser filmtrailere. Red Bull TV giver adgang til Red Bulls ekstremsport, og Vimeo-app’en er en YouTube-lignende tjeneste, som typisk bliver brugt lidt mere professionelt end YouTube (læs: færre syngende, spillende og dansende småbørn). Og så er der et par små, simple spil. Samlet set står vi dog uimponerede tilbage af tv-app-universet. Navigationen føles stadig for træg og både kvalitet og kvantitet af de eksisterende apps efterlader en del at ønske. Hvis du vil have en forholdsvis billig og bedre ”Smart TV”-oplevelse, så giver f.eks. en PlayStation 3 – eller for den sags skyld den kommende PlayStation 4 – en meget bedre oplevelse. Det samme er tilfældet med små mediebokse såsom Apple TV.

Lad os springe videre til nogle af de andre funktioner i W9, særligt Sonys TV SideView-app, som viser langt mere potentiale. TV SideView er en app til Google Android-smartphones og tablets samt Apple iPhone og iPad. App’en kan styre tv’et som fjernbetjening, men det mest interessante er den nye tv-guide, som giver dig et komplet overblik over dine tv-kanaler på berøringsskærmen på mobilen.

Sony havde i den forbindelse lånt os Xperia Tablet Z til at afprøve TV SideView, men vi forsøgte os også på en iPhone. Før du kan komme i gang skal du parre enhederne. Det sker ikke automatisk, selvom enhederne er på samme netværk. Du skal manuelt tilføje tv’et i app’en og derefter skrive koden som vises på tv’et. Men når man er ovre det besværlige, så begynder det sjove.

Sony W9 test
Sony W9 test


Tv-guiden i TV SideView app’en henter automatisk din tv-kanalliste fra tv’et og du kan endda fravælge de tv-kanaler, som du aldrig bruger, så tv-guiden bliver en form for favoritliste. Du kan se, hvad der kører netop nu på hver tv-kanal og du kan se 7 dage frem. Du kan også klikke på tv-programmerne for at læse mere. Når du vil skifte tv-kanal, så trykker du simpelthen bare på tv-kanalen eller tv-programmet og bum, så skifter tv’et. Tv-guiden viste os de rigtige tv-kanaler og fungerede meget elegant. Du kan i øvrigt også sætte timere på kommende tv-programmer direkte fra app’en; så tænder tv’et automatisk, når den kommer.

TV SideView app’en har herudover en app launcher. Konceptet er rimelig ligetil, men ekstremt nyttigt. Fra app launcheren har du en liste over dine tv-app og klikker du eksempelvis på Netflix på din smartphone-skærm, så åbner tv’et automatisk Netflix-app’en. Det virker og det er en fantastisk måde til at springe alle de menuskridt over, som normalt er forbundet med at åbne apps på Smart TV. Ind imellem tog det lidt tid at indlæse app-listen, men det er en lille klage, for den overordnede oplevelse er rigtig fin.

Sony W9 test
Sony W9 test


TV SideView har også de grundlæggende fjernbetjeningsknapper, så du kan hoppe rundt i menuer og styre f.eks. lydstyrken på tv’et. Fjernbetjeningsdelen er gemt væk i et særskilt afsnit af app’en og Sony har mere eller mindre bare flyttet knapperne fra deres fysiske fjernbetjening over på berøringsskærmen. Her havde vi håbet på en lidt mere interaktiv og brugbar implementering. Hvorfor er f.eks. slideren til at styre lydstyrken på tv’et ikke på samme skærm som tv-guiden, så man ikke skal igennem en masse menuer for at styre lydsstyrken? Det ville have været en fin detalje.

Sony W9 test
Sony W9 test


Og sidst, men ikke mindst, så giver TV SideView app’en også mulighed for at tænde tv’et, når det er slukket. Det er en lille ting, som betyder ufatteligt meget for oplevelsen. Det er desværre langt fra normen på Smart TV i dag. Den eneste store ulempe med TV SideView er, at den kun virker såfremt du har antennekablet direkte i tv-skærmen. Modtager du tv-kanaler gennem en tv-boks fra din tv-udbyder, så kan du slet ikke bruge funktionen. iOS og Android-versionen af TV SideView er i øvrigt identisk.

Der er derimod en anden stor forskel på at eje en Android eller iOS-enhed er derimod, at W9 har Miracast, som indtil videre findes i de nyeste Android-smartphone og tablets (og snart i Windows). Miracast gør det muligt at spejle billedet fra din mobile enhed op på tv-skærmen. Sony har i deres integration kombineret Miracast med NFC One-touch. Det betyder, at såfremt din smartphone/tablet også har NFC, så kan du holde den op imod bagsiden af tv’ets fjernbetjening for at aktivere skærmspejling ovre på tv-skærmen. Miracast er således en ”åbent” alternativ til Apples Airplay, som har eksisteret i 3 år. Det er hvert fald idéen, men den falder hurtigt til jorden.

Miracast fungerer som udgangspunkt fint og når du først har spejlet billedet på tv-skærmen, så kan du navigere rundt i dit indhold og i dine spil. Det hele spejles oppe på tv-skærmen med en beskeden forsinkelse.

Sony W9 test
Sony W9 test


Den store ulempe ved Miracast er derimod en helt anden. Miracast er baseret på WiFi Direct, hvilket betyder, at din smartphone/tablet og tv’et skaber en direkte forbindelse til hinanden uden om dit trådløse netværk i hjemmet. Det lyder jo meget smart, men det betyder, at så snart du aktiverer Miracast, så hopper din mobile enhed af dit hjemmenetværk og din internetforbindelse forsvinder. Med Miracast kan du således kun vise billeder og video, som er lagret fysisk på din smartphone/tablet. Du kan ikke surfe på hjemmesider, du kan ikke gå på YouTube, du kan ikke tilgå dine cloudtjenester, du kan ikke spille musik fra Spotify osv. Du kan ikke engang få adgang til din NAS (netværksharddisk) på hjemmenetværket. Den eneste måde, hvorpå man kan få internet samtidig med Miracast er, hvis man har en 3G/4G-forbindelse i sin smartphone/tablet – god fornøjelse med at streame videofiler eller trailere fra internettet med dit 3G-dataloft.

Sony W9 test
Sony W9 test


I min bog gør det Miracast mere eller mindre ubrugeligt til andet end at vise et par billeder, som du har taget med din mobil. Gør dig selv den tjeneste at lad vær med at købe en tablet eller smartphone med ønsket om at udnytte Miracast sammen med dit tv. Hvis du ønsker at kunne vise alle dine mediefiler oppe på tv-skærmen + internetindhold, så køb i stedet en Apple TV og en iPad, hvilket giver en langt mere brugbar løsning med Airplay.

DRs Hbb-tv virker fint på Sony W9. Det aktiveres ved at trykke på den røde knap på fjernbetjeningen, når du ser en af DRs tv-kanaler. Hbb-tv-løsningen ser således ud.

Sony W9 test
Sony W9 test


Endelig så har Sony integreret USB-optagelse, som i øvrigt også er integreret med TV SideView app’en. USB-optagelse kræver, at du tilslutter en USB-harddisk og fungerer derudover som forventet. Du kan optage tv-udsendelser og spole tilbage. Du kan også planlægge fremtidige tv-programmer. Funktionerne er stort set uændrede i forhold til tidligere og Sony har ikke en twin-tuner, som f.eks. Samsung og Panasonic.

Og så er der DLNA-understøttelse og mulighed for at afspille mediefiler fra en USB-nøgle eller harddisk. Vi forsøgte med et par forskellige, krævede videoformater. Her er hvad vi fandt:

  • Virkede - 720p video i .mkv med H.264 profil 5.1
  • Virkede ikke - 1080 video i .mkv med H.264 profil 4.1
  • Virkede ikke - 1080p .avi-filer
  • Virkede - 1080p video i .mkv med VC1-codec

    Strømforbrug

    Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


    Standby0.8 W0.8 W
    SD+HD78.2 W78.5 W
    3D109 W113 W (Cinema 1)


    Efter kalibrering målte vi det gennemsnitlige strømforbrug til 78,5 W på 55” versionen af Sony W9. Det er fair og sammenligneligt med andre LED-modeller.

    Standby-forbruget blev målt til 0,8 W, når funktionen som gør det muligt at tænde tv’et fra TV SideView app’en er aktiveret. Uden denne funktioner er standby-forbruget 0,1 W.

    Kalibrering af Sony W9

    Herunder kan du se en måling af farvegengivelsen i skærmens Standard-profil uden den automatiske lyssensor aktiveret.

    Sony W9 test


    For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

    Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  • Ikke de store overraskelser her. Sony W9 minder i store træk om alle andre tv. Standard-profilen giver os overmættede farver og farvetemperaturen er på 9655 Kelvin, hvilket giver et alt for blåligt billede. Lysstyrken blev målt til 239 cd/m2, men som nævnt ovenfor slog vi lyssensoren fra, så det forklarer den relativt høje lysstyrke.

    Hvad der ikke vises i grafen ovenfor er, at Sony også har tilføjet alt for meget kunstig skarphed til billedet. Alle disse er tricks er helt almindelig på tv i dag. Det ser godt ud i butikker og ved præsentation, men ser ganske rædsomt ud, når man sætter rigtigt indhold på tv-skærmen hjemme i stuen.

    Vi skiftede nu til Cinema 1 profilen og tog en ny måling.

    Sony W9 test


    Cinema 1 profilen er interessant. Vi tog for nylig en snak med Sony omkring koblingen imellem deres filmstudier og tv-skærme da vi besøgte Sonys Hollywood-filmstudier (en artikel om det kommer online snart). Cinema 1-profilerne er blevet kalibreret i forhold til arbejdet i filmstudierne og Sonys praktiske og teorietiske viden på det område er rimelig komplet.

    Hvad vi fandt, var, at Cinema 1-profilen byder på fine og meget præcise farver. Gamma er lidt for høj ved 2,3, men det er et bevidst valg fra Sonys side for at optimere oplevelsen til biografomgivelser, f.eks. mørke rum. Vi vil ikke tage den debat her, men blot notere, at vi sigter efter gamma 2.2.

    Farvetemperaturen er nu tættere på vores 6500 kelvin mål, som sikrer, at billederne hverken er for rødlige/varme eller for blålige/kolde. Cinema 1 profilen er således ganske imponerende og vi er glade for at se, at Sony har lagt en stor indsats i den del.

    Vi ønskede at nå lidt mere og rette gamma, så vi kalibrerede W9.

    Sony W9 test


    Det kalibrerede et ikke markant anderledes end Cinema 1. Vi rettede et par ting og formåede at forbedre farvepræcisionen. Vi er meget tilfredse med det endelige resultat på W9.

    Nedenfor er vores kalibrerede indstillinger.


    Billedprofil:Cinema 1
    Backlight4
    Contrast90
    Brightness:50
    Color:50
    Hue:0
    Color temperatureWarm2
    Sharpness50
    Noise reductionFra
    Dot noise reductionFra
    Reality CreationFra
    Smooth gradation Low
    Motionflow True Cinema
    Film modeAuto
    Black correctorFra
    Adv. Contrast EnhancerFra
    Gamma-1
    LED Dynamic ControlFra
    Auto Light LimiterFra
    Clear WhiteFra
    Live ColorFra
    Detail EnhancerFra
    Edge enhancerFra
    R Gain-1
    G Gain-5
    B Gain0
    R Bias0
    G Bias-1
    B Bias0
    Eco (lyssensor)Til/Fra


    Bemærk: Visse billedprofiler skal aktiveres via System-menuen og ikke billedmenuen. Eco-funktionen er angivet som Til/Fra i tabellen, fordi det afhænger af dit behov. Eco er den automatiske lysstyrke-justering, der justerer lyset på skærmen i forhold til lyset i omgivelserne. Det er en praktisk indstilling, hvis du ser Tv i både dagstimerne og aftentimerne, og her anbefales det at have den aktiveret. Ser du udelukkende Tv i et lysmæssigt afdæmpet rum, kan du nemt slå den fra.

    Billedkvalitet på Sony W9

    I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

    Sony W9 har samme semi-blanke panel, som de fleste moderne LED-modeller. Overfladen reflekterer lys fra vinduer og andre lyskilder, men er også med til at mindske udvaskning af farver. Det kan til tider virke som et spejl i dagtimerne, især hvis du ser dystre film eller tænder op for mørke konsolspil, men det har også fordele. Den blanke belægning opretholder intensitet i farver og kontrast selv i meget oplyste rum, hvilket er den primære grund til, at tv-producenterne bruger den.

    Farvegengivelsen er meget imponerende på W9. Vi har tidligere anmeldt Samsung F8005 og LG LA860W. Vi roste specielt førstnævnte, og W9 er på niveau eller måske endda lidt bedre end F8005 fra Samsung, hvilket også betyder at stort set alle farver skelnes korrekt. Kombineret med det relativt prævise farver i biografprofilen (og efter kalibrering), leverer W9 noget af det bedste vi har set indenfor farvegengivelsen på LCD-modeller lige nu.

    En af de nye billedteknologier i W9 er Triluminos, som også findes i Sonys X9-modellerne. Triluminos-brandet er ikke nyt, for Sony har brugt det før, men i 2013 betyder det noget lidt andet end det gjorde. Vi har forklaret Triluminos i denne artikel. Helt overordnet så er det vigtigt at forstå, at Triluminos kan udvide farverummet på et tv, men kun hvis det indhold, som man putter ind i tv’et er i det større farverum. Lige nu er kun Sonys nye ”Mastered in 4K” Blu-ray-film kodet i det større farverum, så med mindre du køber en ”Mastered in 4K”-skive får du ikke gavn af Triluminos-teknologien. I forbindelse med testen af W9 havde vi ikke tilgang til ”Mastered in 4K”-skiver, men vi kommer meget mere end på fordelene ved Triluminos og større farverum i den kommende anmeldelse af Sony X9 med 4K-opløsning.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    Sony har samtidig implementeret en billedmotor, som klarer ældre indhold eller video i den lave SD-opløsning meget fornemt. Derfor håndteres både tv-kanaler og DVD rigtig godt. Vi bemærkede ingen kritiske problemer og både farvegengivelsen og gengivelse af bevægelser håndteres som forventet. Trods de 55 tommer, så ser også DVD-film overbevisende ud og W9 placerer sig i toppen sammen med tv såsom Samsung F8005.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    HD-indhold ser som altid imponerende ud og naturligvis bedre end tv-kanaler og DVD i lav opløsning. W9 håndterer Blu-ray-film i 1080p24 (24 billeder per sekund) korrekt, og gengiver også HD-kanaler med et højt niveau af detaljegrad og klarhed. Standard-billedprofilen gav os ret overmættede farver og for meget kunstig skarphed, men efter kalibrering er HD-gengivelsen ren og korrekt, forstået på den måde, at tv’et ikke tilføjer al mulig unødvendig billedbehandling. Vi bemærkede også, hvordan den sorte farve fremstår dyb og konsistent i HD-film. Vi foretager målinger om lidt.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    Sony W9 er generelt et hurtigt tv og vi registrerede kun meget beskeden overdrive trailing i vores stresstest. Vi bemærkede det aldrig under film eller spil, hvilket er positivt. W9 performer i store træk som Samsung F8005, hvilket også betyder, at det bør tilfredsstille langt de fleste køberes behov. Plasma-tv er stadig hurtigere og kan generelt gengive flere detaljer i de hurtige bevægelser. W9 har således også en tendens til at sløre de helt små detaljer væk i meget hurtige film- og spilsekvenser, men det er generelt for LED/LCD-modeller i dag. Det er absolut ikke kritisk.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    Input lag – altså forsinkelse på billedsignalet – er en afgørende parameter for konsolspillere og hvis du ejer en PlayStation 3 eller Xbox 360 bør du være opmærksom på denne parameter. Ideelt set ønsker vi 0 ms – absolut intet – input lag, men det perfekte tv findes ikke – endnu. I stedet målte vi input lag til 10-15. Det er forbløffende lavt og det kom temmelig uventet, fordi de fleste LED-modeller har en tendens til at have et vist niveau af input lag – selv i spil-profilerne. Plasma-tv har generelt været foran på dette område, men Sonys W9 tager hermed tronen. Det er nok overflødeligt, men lad os blot gøre det helt klart. W9 er et fremragende tv til spilbrug.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    Nedenfor har vi målt sortniveau og kontrast.

    Sortniveau0.08 cd/m20.05 cd/m2
    Lysstyrke239 cd/m2147 cd/m2
    Kontrastforhold2988:12940:1
    Kontrastforhold +/- 50


    Efter kalibrering blev sortniveauet målt til 0,05 cd/m2, hvilket er et flot resultat, der er sammenligneligt med Samsungs F8005. Det sikrer et dybt sortniveau og gør billederne på skærmen kontrastrige. Sortniveauet er en vigtig parameter på tv-skærme, og W9 placerer sig i blandt de bedste kant-LED-baserede tv. Den er ikke helt på niveau med Panasonics nye VT60 eller Sonys ældre fuld LED-baserede modeller (læs evt. Sony HX900 testen), men overordnet er det et meget tilfredsstillende resultat.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    Shadow detail er tilsvarende rigtig godt og W9 gengiver stort set alle de mørkeste farvetoner. De falder ikke sammen med hinanden og i vores tests bemærkede vi kun, hvordan de 1-2 allermørkeste nuancer af mørkegrå var svære at skelne fra helt sort.

    Dybde i sort er vigtig, men det er lige så vigtigt, at et tv kan gengive samme dybde sorte nuance på tværs af hele skærmpanelet. Hvis baggrundslyset slipper igennem i f.eks. hjørner eller kanter kan det være distraherende for billedoplevelsen. Dette kaldes ofte clouding eller backlight bleeding og nedenfor har vi undersøgt W9 i et helt mørkelagt rum.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    Heldigvis har Sony W9 meget beskedne bleeding-problemer. Der er en lille tendens i hjørnet af panelet, men vi bemærkede det aldrig i praktisk brug – heller ikke, når film havde sorte bjælker i top og bund.

    3D-billedkvalitet Sony W9

    Der findes overordnet to 3D-teknologier. Læs mere om aktiv 3D og passiv 3D i denne artikel

    Sony W9 bruger det aktive 3D-system. 3D-brillerne er blevet lettere, men er stadig rimelig klodsede. 3D-brillerne drives af et lille batteri, der kan udskiftes, når de dør. Sony har også mere fancy 3D-briller, som kan købes separat.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    3D-billedkvaliteten på Sony W9 er ganske god og Sony undgår den ekstremt tunge billedbehandling på 3D, som vi så på Samsung F8005. Det gør 3D-billederne mindre kunstige at se på. Vi bemærkede stadig en smule crosstalk til tider, men det var ikke kritisk og Sony W9 kan nemt bruges til både 3D-filmafspilning og 3D-spil.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    Det største generelle problem med 3D (udover 3D-brillerne) er fortsat, at 3D optages i alt for lav frame frame, hvilket – kombineret med sløring på LCD-paneler, betyder at man ikke får fuldt udbytte af 3D-dybde og dimension. 3D er således også mest imponerende i scener, hvor der ikke er alt for meget bevægelse, så der er både indholds- og hardwareproblemer, som skal løses før 3D kan bringes til næste niveau.

    Men når man ser bort fra de generelle problemer, så er Sony W9 milevidt bedre end Sonys første 3D-fladskærme og sammenlignelig med mange af de andre nye 2013 LED-modeller fra konkurrenterne.

    Problemer med det aktive 3D-system består dog. Sony W9 bruger aktive 3D-briller og vi bemærkede igen igen, hvordan de flimrer i løbet af dagstimerne. Som vi før har sagt, så anbefaler vi plasma 3D-tv, hvis man vil have bedst mulig 3D-billedkvalitet eller passiv 3D på LED-modeller, hvis man rent faktisk vil have mulighed for at bruge 3D i det daglige sammen med venner og familie.

    PC og mediecenter

    Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit mediecenter/PC og vælge "Full" skærmformatet.

    Betragtningsvinkler

    Vi har modtaget meldinger fra læsere og kollegaer i branchen om, at betragtningsvinklerne er meget smalle på Sony W9. Vi kan bekræfte disse rapporter. Farverne ændrer sig betydeligt allerede fra 25-30 grader til siden og visse farver lader endda til helt at ændre nuance, ligesom sort bliver mørkegrå, når man betragter tv’et fra siden.

    Når det er sagt, så bliver vi dog også nødt til at gøre opmærksom på, at W9 ikke er en komplet afstikker. Vi har flere gange tidligere set eksempler på lige så smalle betragtningsvinkler på LED-modeller. Det er hvert fald grundlæggende at forstå, at ingen LCD / LED-modeller har noget der mindre om perfekte betragtningsvinkler. Alle LED-modeller har problemer; visse mere alvorlige end andre. Sony W9 har således ikke lige så gode betragtningsvinkler som f.eks. LA860W, men heller ikke markant dårligere end f.eks. Samsung ES8005 eller F8005. Hvis du har ejet en tidligere Sony high-end model eller en Sharp-model, så har du en god idé om hvad du skal forvente.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    Sony W9 test
    Sony W9 test


    De smalle betragtningsvinkler kan sagtens blive en begrænsning, afhængigt af hvordan din stue er indrettet. Vi må derfor også anbefale, at du selv får set W9 i en butik. Hvis din sofa er placeret skråt i forhold til tv’et er der en god sandsynlighed for, at W9 ikke er det rigtige tv for dig.

    Sony W9 test
    Sony W9 test


    Lyden

    Med W9 har Sony implementeret et interessant højttalersystem, som Sony kalder Long Duct-højttalere. Sony har en del baggrundsoplysninger på deres egen hjemmeside, hvis du er nysgerrig, men kort fortalt udnyttet højttalersystemet en 1,2 meter lang højttalerkanal i kabinettet, som løber bagved tv-skærmen.

    Vi hørte første gang højttalerne for et par måneder tilbage ved siden af Sony HX855 tv’et fra 2012. Forskellen er ganske forbløffende. Den primære fordel ved lydsystemet i W9 er, at det giver et meget bredere perspektiv end normale tv-højttalere. Lyden er ikke så indelukket. Den største ulempe er, at højttalersystemet stadig mangler punch og bas. Overrodnet set klarer lydsystemet sig dog klart bedre end de fleste tv-højttalere i dag og det var en behagelig overraskelse, da vi fik kørt noget af vores eget musik og fik afspillet vores velkendte filmscener. Det er et skridt op for Sony.

    Til film, spil og musik anbefales dog fortsat separate højttalere.

    Konklusion

    Sony W9 har en ny Smart TV-platform, som Sony overordnet kaldet Sony Entertainment Network. Herfra har man adgang til tv-apps, såsom Netflix, TV2 Play og YouTube. Overordnet er tv-app-delen dog ikke videre ophidsende og du kan få langt bedre løsninger med nogle af de små mediebokse eller spilkonsoller. Til gengæld er TV SideView-app til Android og iOS meget overbevisende. Den giver en komplet tv-guide på din smartphone eller tablet, hvorfra du kan skifte tv-kanal, læse om tv-programmer og tidsindstille fremtidige optagelser eller påmindelse. TV SideView fungerer eminent og er en stor force, hvis du i dag ejer en smartphone eller tablet. TV SideView integrerer også med optagelser, men i forhold til Samsung F8005 og til Panasonic VT60 savner vi en twin-tuner i Sony W9.

    På billedfronten leverer W9. Billedkvaliteten er god hele vejen rundt, hvilket smitter af på både tv-kanaler, DVD, Blu-ray og streaming. W9 har fornem farvegengivelse, dybt sortniveau og rigtig fornuftig gengivelsen af hurtige bevægelser i film og sport. Og så er W9 en af de bedste tv pt. til konsolspil pga. ekstremt lav forsinkelse på billedsignalet. Den største ulempe på billedfronten er betragtningsvinklerne, som er ret smalle og under middel i forhold til LED-markedet. Hvis du kan sidde rimelig centralt foran tv’et, så er det dog svært ikke at blive begejstret for Sony W9.

    Sony W9 er betydeligt billigere end flere tidligere 9-serier fra Sony, men på trods af det mener vi ikke det nødvendigvis er dårligere. Som køber får man meget mere for pengene. Du skal ikke købe W9 for Smart TV-delen, men på billedkvaliteten leverer W9 så meget, at den er med i front blandt LED-modeller. TV SideView-app’en er en dejlig bonus oven i. Vi føler derfor også, at Sony W9 er et rigtig godt køb, som vi klart kan anbefale.


    Tryk på awarden for at læse mere.


    Pris og forhandler:

    40"46"55"


    God billedkvalitetSmalle betragtningsvinkler Stuen
    God sortgengivelse og lyshomogenitet3D flimrer stadig i dagstimerHjemmebiografen
    TV SideView-app er rigtig godSmart TV generelt mangler megetKonsolspil
    God filmprofilPlastikfod
    Forbedret lydsystem
    Meget lavt input lag


    Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

    Sony W9 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Sony W9 debat

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |