Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung F8005 (LED) - FlatpanelsDK

Test: Samsung F8005 (LED)

|


Samsung F8005 erstatter sidste års ES8005-model, som Samsung havde stor succes med. Med F8005 lover Samsung ikke bare forbedret billedkvalitet, men også et fornyet fokus på Smart TV med en ny platform der er bygget op omkring brugervenlighed.

På trods af Samsungs massive fokus på Smart TV gennem de seneste år, så har deres topmodeller indenfor LED alligevel været anset for noget af de ypperligste indenfor LED-feltet. Spørgsmålet er om F8005 stadig er med i front? Det finder vi ud af i denne dybdegående test.

Vi har 46-tommer versionen. F8005 findes i 40, 46, 55, 65 og 75 tommer kaldet UE40F8005, UE46F8005, UE55F8005, UE65F8005 og UE75F8005.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.


Tommestørrelse:46" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Panel type:LCD-TV med kant-LED
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxWxD): 59.9 x 103.3 x 3.5cm (uden fod)
Vægt12.8 kg
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Lyd (type) (Audio ind/ud)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Udgange
Lyd (type) (1 udgang, hovedtelefoner)
S/PDIF (optisk)
Andet
DVB-T
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2

Pris og forhandler:

46"55"


De første indtryk

Samsung er ikke stukket i en ny, radikal designretning med F8005 og den ligner til forveksling sidste års ES8005-model. Efter Samsung for et par år siden introducerede markedet for tv med fosvindende slanke rammer omkring skærmen, har designændringerne været moderate og det er også svært at se at se hvad der skal ske af markante ændringer herfra – med mindre trenden vender på et tidspunkt.

Samsung F8005 test
Samsung F8005 test


Den mest markante ændring er foden, som bedst kan beskrives som en stor bue. Den er diskret, men den største svaghed ved designet er, at den tager en del plads bag tv’et. Den kan naturligvis afmonteres, hvis man ønsker at vægmontere tv’et.

Samsung F8005 test
Samsung F8005 test


Rammen omkring skærmen er skabt i metal, men der er en sort plastikkant omkring panelet. Foden er også skabt i metal og F8005 er et eksklusivt finish, som overgår Samsungs tidligere 8-serie-modeller. Alt i alt ser det nydeligt ud, men vi kan ikke lade være med at spekulere i, hvad der i disse tider og de kommende år virkelig skal adskille tv-design, hvis rammen blot forsvinder. Hvordan vil Samsung og LG differentiere sig?

Samsung F8005 test
Samsung F8005 test


Stikkene er placeret på bagsiden af tv’et og peger alle enten nedad eller til siden, hvilket gør vægmontering nemt og lige til. Bagsiden af tv’et er meget ren og elegant, hvilket er et plus, hvis du ikke ønsker at vægmontere tv’et. Alle kabler kan desuden skjules i et lille kammer på bagsiden.

Samsung F8005 test
Samsung F8005 test


Der er et kamera på toppen af rammen. Kameraet kan skjules, når det ikke bruges. Du skal manuelt skubbe det op og ned.

Samsung F8005 test
Samsung F8005 test


Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Der medfølger en fjernbetjening, som har en tynd skal i aluminiumslegering. Den har færre knapper og mere logisk organisering end hvad vi er vant til på tv-fjernebetjeninger. Det er i sig selv positivt og det er den retning vi gerne vil se tv-producenter gå i efter årtier med en konservativ holdning til brugervenlighed og styring af tv-skærme. Som du kan se på fotoet nedenfor, så er der også et berøringsfelt i midten og så har Samsung indbygget en mikrofon til stemmestyring. Fjernbetjeningen bruger i øvrigt bluetooth i stedet for infrarød, så du behøver ikke at pege direkte på tv’et. En simpel fjernbetjening er dog ikke meget værd, hvis selve brugerfladen på tv’et ikke tillader simpel navigation; det kigger vi nærmere på om lidt.

Samsung F8005 test
Samsung F8005 test


Samsung har underligt nok også vedlagt en lille sort, plastikfjernbetjening. Man kan fristes til at tro, at det er tegn på, at Samsung ikke har 100 % tillid til deres primære fjernbetjening.

Samsung F8005 test
Samsung F8005 test


Samsung har fuldstændig moderniseret sin Smart TV-platform på de nye 2013-modeller. Apps der er udviklet til de tidligere modeller virker stadig, men derudover så ser intet ud som før. Smart TV-delen består nu af 5 sektioner:
  • 1. On TV
  • 2. Film & tv-serier
  • 3. Fotos, videoer og musik
  • 4. Sociale medier
  • 5. Apps.

    Det er fra disse 5 sektioner man har adgang til alt hvad tv’et kan. Det er centrum for tv-oplevelsen og overordnet set er det en god start, simpelthen fordi det føles som en integreret del af tv’et og en logisk opdeling. Den nye quad-core-processor, som sidder i tv’et, er samtidig mærkbart kraftigere, hvilket har positiv indvirkning på navigation, samtidig med, at det bidrager til at reducere load-tiden, når apps startes op. Du kan nu også åbne Smart TV-delen så snart du tænder på fjernsynet. Der er mange små detaljer, som er med til at forbedre brugeroplevelsen betydeligt. Lad os prøve at gå lidt i dybden.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Den nye " On TV"-del er interessant. Den kan bedst beskrives, som en udvidet tv-guide, hvor der er tilføjet et lag med anbefalinger. Første gang du tænder tv’et bliver du bedt om at indtaste dit postnummer. Tv’et forbinder nu til internettet og samler information ind omkring de tv-kanaler, som du har adgang til og hvilke tv-programmer du ser. Baseret på dit brugsmønster forsøger tv’et at anbefale tv-programmer. Den F8005 model vi havde til rådighed under testen, havde ikke en færdig version af systemet, men Samsung har store forventninger til systemet, som dog kræver, at tv-udbyderne er samarbejdsvillige. Den endelig prøve kommer således til at foregå hjemme i din egen stue.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    En anden interessant detalje i forbindelse med tv-kanaler er, at F8005 kan gøre det samme selvom du har en tv-boks fra din tv-udbyder. Det foregår ved, at du tilslutter tv-boksen til tv’et og monterer den lille IR-blaster, som ligger i kassen henne på tv-boksen foran det infrarøde modtager-øje.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Det gør det muligt at styre boksen via fjernbetjeningen til tv’et. Og fordi F8005 henter programinformation fra internettet, så får du stadig en fungerende tv-guide med tekstbeskrivelser osv. Igen er Samsung afhængige af, at tv-udbyderne vil lege med, men det er ifølge Samsung Danmark et fokusområde.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    "Apps"-sektionen er naturligvis stedet, hvorfra man har adgang til tv-apps og Samsung Apps-butikken. Visse tv-apps er præ-installeret, såsom YouTube, Netflix, Skype osv. Det første vi bemærker er, at load-tiderne er sænket markant, hvilket fjerner den primære frustration vi havde på tidligere Smart TV fra Samsung. Vi er stadig ikke helt i mål, men det er en signifikant forbedring.

    Når det er sagt, så består en stor del af vores kritik dog. På overfladen ser tv-apps-mulighederne interessante ud, men når man træder indenfor er der masser af irritationsmomenter og deciderede uigennemtænkte løsninger. Et eksempel: Du kan styre Smart TV-delen med en smartphone eller tablet via Samsungs SmartView-app, men hopper du ind i Netflix, er det ikke muligt at bruge tastaturet på smartphone-skærmen til at søge efter film eller tv-serier. Tastaturet på smartphone-skærmen virker fint ude i selve menuerne – bare ikke inde i tv-apps. I stedet må du indtaste bogstaverne henne på tv-skærmen vha. piletasterne, 1 efter 1. Det er ikke særlig brugervenligt.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    På den danske app-del er de mest interessante apps Netflix, HBO Nordic og Spotify. Alle tre er installeret fra start. Netflix app’en ligner til forveksling den, der findes på PlayStation 3, som mange danskere brugere i dag. Film og tv-serier er organiseret i kategorier og Netflix anbefaler nyt indhold til dig. Der er også ”børnesektion”, som den også kendes fra andre Netflix-apps. Det er tilmed muligt at afspille i Super HD-niveauet.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    HBO Nordic er også at finde på Samsungs danske Smart TV og app’en er logisk opbygget. Man navigerer med en lille menu til venstre og når man er klar til at læne sig tilbage, klikker man play. Første gang man vil afspille, skal man dog ind på sin HBO-konto via en PC og godkende Samsungs Smart TV, som en af sine enheder. Der er ingen søgefunktion i HBO Nordic-app’en; blot en opdeling i film og tv-serier.

    Viaplay var underligt nok ikke at finde på F8005, selvom der allerede er udviklet en app til Samsungs Smart TV, men den afventer godkendelse, fortalte Samsung os. Apps skal åbenbart godkendes igen hvert år.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Herudover er der naturligvis også en række andre velkendte apps såsom YouTube, twitter, Skype, Facebook, og Explore 3D, hvorfra man kan afspille små 3D-klip gratis. De andre apps er stort set identisk med 2012-versionerne. Visse er bedre end andre og i Danmark er udvalget stadig relativt spinkelt i forhold til f.eks. USA.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Internetbrowseren i Samsungs 2013 Smart TV er blevet markant bedre. Det er stadig lidt svært at navigere rundt i en internet-browser vha. en fjernbetjening, men det er nu muligt at tilgå streamingsider; f.eks. DR NU. Browseren er også blevet hurtigere.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Herover ses sektionen ”Fotos, videoer og musik”, hvorfra du kan afspille indhold fra dine netværksharddiske, USB-nøgler samt se dine optagede tv-programmer.

    En anden sektion i Smart TV-delen er ”Film & tv-serier”. Herfra kan man søge efter film og tv-serier på tværs af sine tv-apps. Søg man eksempelvis efter James Bond får man at vide, hvilke tv-apps der indeholder James Bond-film eller tv-programmer. Funktionen rulles ud i trin i forskellige regioner og det er endnu ikke alle tv-apps, som inkluderes i søgningerne. Den sidsten sektion er ”Social”, hvorfra man har adgang til YouTube-videoer, Skype og andre sociale medier.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Samsung lader dig også styre tv’et via en app til Apple iOS og Google Android. App'en er gratis og kan hentes via de respektive app-butikker under navnet "SmartView". Bemærk, at der er en gammel version og en ny version. Den nye version gør det muligt at udnytte f.eks. twin-tuner-mulighederne i de Samsung-tv som har twin-tuner (F8005 har). Man kan på den måde streame en tv-kanal fra tv’et hen på den mobile skærm.

    Twin-tuneren har naturligvis også andre fordele. Den tillader først og fremmest, at du kan optage et tv-program imens du ser et andet. Det har ikke hidtil været muligt på Samsungs tv fordi der kun har været en enkelt tv-tuner. Du kan tidsindstille fremtidige optagelser via tv-guiden (og tidsindstille to samtidig til at optage mens tv’et er slukket) og du kan splitte skærmen i to og se to forskellige tv-kanaler. Lyden kommer kun fra en af gangen, men du kan skifte imellem de to som det behager. Alt i alt fungerer twin-tuner-delen ganske fornuftigt og i store træk ligesom på Panasonics VT60, der også har twin-tuner. Samsung formår blot at gøre det grafisk flottere og mere overskueligt. For at åbne for optagemulighederne skal du tilslutte en USB-harddisk til tv’et.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Som nævnt i starten, så har Samsungs fjernbetjening stemmestyring og kameraet på toppen af skærmen lader dig styre tv’et via bevægelser. Det er ikke nyt; det nye er, at Samsung lover store forbedringer. Vi kom ind med meget lave forventninger efter, hvad vi har set fra koreanerne indtil nu. På trods af de lave forventninger, må vi stadig erklære os indifferente mht. denne funktionalitet. Jo, vi kan sagtens se potentialet i at styre visse dele af et tv via stemmen og Samsungs system reagerer nu både hurtigere og mere præcist. Man kan nu udtale kanalnavnet, hvorefter tv’et skifter og man kan gøre andre småting. Men overrodnet er løsningen bare ikke integreret ordentlig og er ikke intuitiv. Det er f.eks. ikke muligt at åbne Netflix via stemmestyring? Hvorfor ikke? Hvis vi kunne spare hele turen igennem menuerne for at finde Netflix og i stedet blot sige; ”åben Netflix” – måske endda mens tv’et er slukket - så ville Smart TV give langt mere mening som streamingafspiller. Vi kan ikke benægte, at Samsung har lavet betydelige forbedringer på området, men systemet er stadig for ”dumt” og afhænger i for høj grad af talekommandoer frem for naturligt talesprog.

    I tv’et finder man naturligvis også DLNA-streaming og mulighed for at afspille mediefiler via en USB-nøgle. De typiske filer og video-codecs understøttes, men de mere krævende videoformater får tv’et i knæ. Vi blev bedt om at uddybe lidt, så en opsummering af vores test:
  • 720p video i .mkv med H.264 profil 5.1 virkede, men låste tv’et
  • 1080 video i .mkv med H.264 profil 4.1 spillede ikke
  • Visse 1080p .avi-filer gav også problemer
  • 1080p video i .mkv med VC1-codec virkede

    Så altså et blandet landhandel. Må vi som altid anbefale, at såfremt du vil have en god netværksstreamer, så sats på en dedikeret boks. Vi har for nylig anmeldt flere.

    For at opsummere, så må vi først og fremmest sige, at Samsungs drømme om at skabe en fuldblods Smart TV-platform med streamingtjenester, sociale medier, spil, nyheder osv. stadig ikke har materialiseret sig. Når det er sagt, så mener vi dog også, at Samsungs nye Smart TV-platform er en massiv forbedring i forhold til den tidligere platform med det tegneserieagtige look i 2011 og 2012 Smart TV-modellerne. Den nye er langt mere responsiv og brugervenlig. Den er rent faktisk brugbar i flere instanser. Samsung har mange gode idéer, som vi faktisk tror, kan skabe grundlag for at arbejde i en positiv retning, der kan blive til noget større end det er i dag.

    Den virkelig prøve står Samsung dog ikke overfor lige nu; den virkelig prøve kommer til næste år og året efter, hvor vi må gøre status på, hvad Samsung og deres partnere har leveret og om brugerne bliver kastet af i svinget til fordel for endnu en ny Smart TV-platform. Det største spørgsmål i vores bog lige nu er dog lidt bredere funderet. Vi står foran en ny PlayStation 4, en ny Xbox One og en Apple TV-boks, der langsomt er ved at udvikle sig til en tv-platform. Kan Samsung udfordre disse? Eller spurgt på en anden måde: Hvorfor skulle man bruge Samsungs Smart TV-platform til streamingtjenester, filmleje, spil og sociale medier, når spilkonsollerne med al sandsynlighed kan det gøre det samme – og meget mere - bedre, hurtigere, flottere og mere elegant? Det er i vores bog det eksistentielle spørgsmål, som Samsung bør stille sig selv, hvis de vil skabe en ægte tv-platform.

    Strømforbrug

    Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


    Standby0.2 W0.2 W
    SD+HD91 W74 W
    3D143 W98 W (i Film-profil)


    Efter kalibrering målte vi strømforbruget til 74 W på 46-tommer versionen af F8005. I 3D-tilstanden målte vi 98 W efter kalibrering.

    Stand-by-forbruget er 0,2 W - en smule højere end hos konkurrenterne. Det hænger formentlig sammen med, at Samsung har Wake-on-WiFi-mulighed, hvor man kan tænde for tv’et vha. f.eks. en stemmekommando.

    Kalibrering af Samsung F8005

    Nedenfor kan du se en måling af skærmens standard-indstillinger i Standard-profilen uden lyssensoren aktiveret.

    Samsung F8005 test


    For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

    Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.


  • Farvegengivelsen i skærmens standardindstilling er, som altid, ganske forfærdelig. Farverne er overmættede og farvetemperaturen er hævet til mere end 8000 Kelvin. Det er ikke lige så ekstremt, som vi ser til tider, men det gør, at billedet fremstår for blåligt. Hvad der ikke kan ses i målingerne, er, at skærmen også har masser af kunstig skarphed tilføjet i billedet, hvilket introducerer en del pixelfnidder og støj.

    Vi skiftede hurtigt til Film-profilen og tog en ny måling.

    Samsung F8005 test


    Ved blot at skifte til Film-profilen oplever vi en enorm forbedring. Farverne er nu langt mere præcise, selvom der stadig er lidt småproblemer. Farvetemperaturen er nu tættere på 6500 Kelvin, som er målværdien. Den kunstige skarphed er næsten elimineret, så billedet nu fremstår detaljerigt uden støj omkring kanter og konturer.

    Vi har gennem tiden opfordret Samsung til at implementere en mere korrekt farveprofil, og de lader til at have taget de mange opfordringer til sig de seneste år – hvilket vi naturligvis bifalder. Panasonic er i de senere år begyndt at integrere THX-profiler og LG og Philips har ISF-profiler, men selvom Samsungs Film-profil mangler et ”officielt” stempel fra en organisation er den på højde med hvad Philips og LG byder på.

    Baseret på Film-profilen har vi kalibreret tv'et.

    Samsung F8005 test


    Vi formåede at forbedre farvenøjagtighed en smule efter kalibrering, men Film-profilen gjorde det en forholdsvis nem opgave for os. Som du kan se er farvepræcisionen fornem, gamma er 2,2 og farvetemperaturen er med tæt på vores 6500 Kelvin målværdi. Alle problemerne med den kunstige skarphed er også fjernet.

    Nedenfor ses vores kalibrerede indstillinger. Sats på en lidt højere værdi for ”baggrundslys”, hvis du primært bruger tv’et i en oplyst stue.


    Billedprofil:Film
    Baggrundslys8
    Kontrast92
    Lystyrke:46
    Skarphed:0
    Farve:50
    Tone: G50/G50
    Billedformat:Skærm tilpasning
    Dynamisk kontrastFra
    Sort toneFra
    Hudtone0
    FarverumAuto
    Gamma0
    Farvetemp.Varm2
    Digital Clean ViewFra
    MPEG-støjfilerFra
    HDMI-sortniveauLav
    Motion PlusFra
    Cinema BlackLav
    Rød- 0 (25 på ældre firmware)
    Grøn--1 (24 på ældre firmware)
    Blå- 0 (25 på ældre firmware)
    Rød++1 (26 på ældre firmware)
    Grøn+-3 (22 på ældre firmware)
    Blå++3 (28 på ældre firmware)


    Billedkvalitet på Samsung F8005

    I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

    Samsung F8005 har samme halvblanke belægning på skærmen, som sidste års modeller. Hvis du har haft problemer med dem, så ændrer F8005 intet for dig. Det er korrekt, at det til tider kan fungere lidt som et spejl, men i forhold til helt matte LCD-paneler, så sikrer belægningen også, at refleksioner fra vinduer og lamper ikke gør billedet mat. Billedet forbliver intenst og kontrastrigt selv i dagstimer. Samsung har ikke fundet en perfekt løsning, men den største force er, at farverne ikke udvaskes, som det sker på matte LCD-paneler og plasma-tv. Til gengæld må man leve med reflektioner.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Farvenuanceringen er, ligesom farvepræcisionen, ganske imponerende. Vi havde i forbindelse med testen mulighed for at sammenligne F8005 med Philips 8008 og LG LA860W, og der var virkelig ingen tvivl her. Samsungs F8005 kom ud som den klare vinder. Vi kunne skelne næsten alle farverne fra hinanden og F8005 klarede sig godt i selv de mørke områder af farveskalaen; den som oftest giver anledning til problemer. Vi kørte F8005 igennem både praktiske tests og vores mere teoretiske testbilleder og der forekom ingen kritiske problemer i farvegengivelsen. Meget overbevisende.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    SD-billedkvaliteten på normale tv-kanaler og DVD-film er hæderlig. Samsung har gennem flere år gjort sig godt i denne sammenhæng og F8005 er ingen undtagelse. Selvom modellerne i F8005-serie er relativt store, så er der ingen problemer i at se ikke-HD-film og tv-programmer. De gengives pænt.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    HD-film og HD-kanaler fremstår naturligvis langt klarere og mere detaljerige. Det burde ikke være nogen overraskelse, men som altid er vi mere interesseret i, hvordan tv’et klarer sig i forhold til konkurrenterne og igen må vi melde os overbeviste. F8005 gengiver HD-billeder med stor klarhed og Blu-ray-film i 1080p24-formatet kan gengives uden problemer i Film-profilen. Vi bemærkede også, at gengivelsen af sort er dyb og jævn, hvilket bidrager til dybde og intensitet i billederne. Det måske mest positive er, at der absolut ingen tendens til gennemtrængende lys er i hverken kanter eller hjørner af skærmen; noget der specielt løfter oplevelsen i film med sorte bjælker i top og bund

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Den fine gengivelse understøttes af, at F8005 er en af de hurtigste LED-modeller vi har testet. Plasma-tv slår stadig LCD/LED-modeller, hvad angår bevægende billeder, men vi er efterhånden der, hvor LCD-teknologien formår at opretholde så mange detaljer i sport, action og spil, at de tilfredsstiller langt størstedelen af seerne. Vi havde mulighed for at sammenligne Samsung F8005 og LG LA860W side-om-side og de klarer sig stort set lige godt (LA860W måske et mulehår bedre). Samsungs F8005 har stadig tendens til en lille smule overdrive slør i meget hurtige panoreringer, men intet der giver anledning til bekymring. Vi er overbeviste af resultatet, selvom vi stadig skal understrege, at plasma-tv er hurtigere og gengiver flydende billeder bedre end LED/LCD-modeller.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Input lag er en vigtig parameter, hvis du bruger dit tv i forbindelse med konsolspil. I den forbindelse bør du generelt vælge enten Game-profilen eller PC-tilstanden på tv-skærme. Vores målinger på F8005 gav os input lag på omkring 35-50 ms, hvilket er på niveau med de fleste andre LED-modeller. Plasma-tv klarer sig også generelt bedre i dette henseende.

    Nedenfor har vi målt sortniveau og kontrast.

    Sortniveau0.10 cd/m20.05 cd/m2
    Lysstyrke293 cd/m2128 cd/m2
    Kontrastforhold2930:12560:1
    Kontrastforhold +/- 50


    Efter kalibrering målte vi sortniveauet til 0,05 cd/m2, hvilket er på niveau med sidste års ES8005 model (som blev målt til 0,04 cd/m2, men ved en lavere overordnet lysstyrke). Det er et af de bedste sortniveauer vi har set på kant-LED-fladskærme gennem tiden og Samsung holder sig i front, og et godt stykke foran f.eks. LGs IPS LCD-paneler, som LG selv bruger, men som også andre tv-producenter bruger.

    Den blanke belægning på skærmen hjælper også med at opretholde en forholdsvis dyb gengivelse af sort i oplyste stueomgivelser. Og den dybe sorte farve giver også billederne intensitet i mørke omgivelser. Rigtig fint resultat fra Samsung.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Shadow detail blev forbedret markant ved at skifte til Film-profilen. I Film-profilen og efter kalibrering gengav F8005 stort set alle mørkegrå nuancer. De mørke toner faldt ikke sammen med hinanden og gled ikke ind i den sorte farver, så vi er tilfredse.

    Nedenfor ses F8005 i et helt mørkelagt rum, hvor vi undersøger for ujævnheder i fordelingen af lyset på skærmen (backlight bleeding / clouding).

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Vores eksemplar af F8005 havde forsvindende små problemer med ujævn lysfordeling. Der er stadig plads til forbedring, men vi taler sandt, når vi siger, at det er et af de bedste resultater vi endnu har noteret på et kant-LED-baseret tv til dato. Det er et fantastisk resultat.

    3D-billedkvalitet på Samsung F8005

    I denne test vil vi undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet og 3D-crosstalk

    Samsung F8005 bruger det aktive 3D-system, som kræver dyre, aktive 3D-briller. Du kan læse om forskellene på aktiv 3D og passiv 3D her.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Samsung har forbedret 3D-billedkvaliteten ganske betydeligt siden deres første 3D-tv for et par år siden. Samsung taler ikke rigtig om 3D længere; hverken på messerne eller i markedsføringen, men i forhold til sidste års model, oplever vi rent faktisk en forbedring på 3D-fronten.

    3D-dyben er god, primært fordi Samsung har formået at reducere problemet med crosstalk (dobbeltbilleder) til et mere eller mindre ubetydeligt niveau. Vi kunne stadig fremprovokere crosstalk i spil eller filmscener med høj kontrast, når filmen først ruller er det meget svært at spotte.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    3D-brillerne er blevet lettere med årene, men de flimrer stadig. Flimre-problemerne er værst i dagstimerne og vi oplever fortsat, at øjnene bliver trætte efter relativt kort brug. Trods forbedringerne, har 3D-billeder på skærmen også stadig et ret kunstigt udseende. Årsagerne skal findes flere steder, men en af de primære grunde er, at farverne er ret upræcise og for mættede, men også fordi Samsung benytter en del billedbehandling for at få 3D-effekten fremhævet. Efter kalibrering lykkedes det at forbedre farvegengivelsen en del.

    Overordnet så er vi stadig uimponerede af LED-modeller med aktiv 3D-teknologi. Vi anbefaler fortsat, at du satser på en LED-model med passiv 3D-teknologi, hvis 3D figurerer højt på din prioriteringsliste. Passiv 3D kan rent faktisk bruges i længere perioder og du kan forsyne alle personer omkring dig med 3D-briller. Og hvis du absolut vil have den fulde opløsning, som kun aktiv 3D giver, så sats på et plasma-tv.

    PC og mediecenter

    Tv'et understøtter 1:1 pixelmapping. For at opnå 1:1 pixelmapping skal du indstille billedformatet på skærmen til “Skærm tilpasning”.

    Betragtningsvinkler

    LCD-paneler har til alle tider haft problemer med betragtningsvinklerne. Det faktum ændrer F8005 ikke på. Den er en klassisk LCD-skærm med VA-panel og de karakteristika som det bringer med sig.

    Det betyder, at farver stadig mister intensitet fra yderlige vinkler og at kontrasten også falder en smule, hvilket bl.a. kan gøre at den sorte farver fremstår mindre intens. Når det er sagt, så mener vi dog også, at betragtningsvinklerne nok skal tilfredsstille de fleste brugere, med mindre jeres stue er indrettet på en sådan måde, at I sidder skævt for tv’et. Betragtningsvinklerne er over middel.

    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Samsung F8005 test
    Samsung F8005 test


    Lyden

    Samsung har om nogen drevet udviklingen imod ekstremt tynde skærme og det har også betydet, at de ofte har haft dårlige højttalersystemer i deres skærme. F8005 er ingen kraftkarl, men er alligevel en smule mere magtfuld end vi havde regnet med. Musik lyder stadig forholdsvis flad og kedelig, men til blandet tv-brug, så er højttalersystemet godkendt. Der er lidt mere dybde og intensitet i lyden end på Samsungs første LED-modeller og lyden virker ikke helt så udflydende.

    Til film, spil og musik anbefaler vi stadig separate højttalere.

    Konklusion

    Samsung har indbygget en ny og moderniseret Smart TV-platform i deres 2013-modeller, med fokus på brugervenlighed. Twin-tuneren er også et velkommen tilføjelse. Det virker overordnet ret godt, og kombineret med den hurtigere quad-core-processor, er navigationen mere flydende og tv-apps åbner langt hurtigere. Der er dog stadig et masse småfejl i tv-apps, men Samsung har med den nye platform en godt grundlag at bygge på. Den rigtige test kommer dog i årene fremover, hvor Samsung skal vise at de ikke efterlader tidligere års kunder i grøften. Og så bliver vi også nødt til at påpege, at der allerede i dag findes mediebokse og spilkonsoller som gør de samme ting bedre, hurtigere og mere elegant. Det står ikke til at ændre sig med den nye generation af spilkonsoller, så spørgsmålet er om man som forbruger skal lægge sit lid til Samsungs Smart TV eller i stedet satse på en ekstern boks?

    Billedkvaliteten på F8005 er fornem og i forhold til sidste års ES8005-model retter Samsung mange af de småfejl vi oplevede. Billedkvaliteten er løftet og vi er meget overbeviste. Det skyldes ikke blot, at farvegengivelsen er god, men også at responstiden er god, samtidig med, at F8005 leverer dyb og meget jævn gengivelse af sort. 3D-billedkvaliteten er godkendt, men vi er stadig ikke ovebeviste af de aktive 3D-system med dyre, flimrende 3D-briller. Skal vi absolut sige noget dårligt, så er det, at Standard-billedindstillingerne er ganske dårlige, men det er tilfældet på næsten alle fladskærms-tv i dag.

    Alt i alt mener vi, at Samsung med F8005 har skabt en super fladskærm. Smart TV-delen giver et godt grundlag, som Samsung kan bygge videre på, men vores primære begejstring kommer fra billedkvalitet, som på F8005 er meget fornem. Der er ingen kritiske problemer og det er en nydelse at fordybe sig i film, sport og spil på skærmen. Prisen er i den høje ende, men ligesom tidligere år kan man få stort set samme oplevelse fra den lidt billigere 7-serie, hvis man kan undvære designdetaljerne. Vi tildeler derfor Samsung F8005 vores Top Anbefaling Award.


    Tryk på awarden for at læse mere.


    Pris og forhandler:

    46"55"


    Flot billedkvalitetBetragtningsvinkler kunne være bedreStuen
    Lovende Smart TV-platformStadig mange småproblemer i tv-appsHjemmebiografen
    Dyb og jævn gengivelse af sortBilledindstillinger i Standard-profil
    God farvegengivelseDyre 3D-briller
    Twin-tuner fungerer godt
    God gengivelse af hurtig bevægelse


    Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

    Samsung F8005 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Samsung F8005 debat

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |