Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips Blade 2 (239C4QHSB) - FlatpanelsDK

Test: Philips Blade 2 (239C4QHSB)

|


Philips Blade 2 - eller 239C4QHSB - er en ny prisbillig skærm baseret på IPS-panelteknologien. Med skærmen vil Philips udfordre de billige TN-baserede skærme, der i dag dominerer markedet, med et prisbilligt alternativ, ligesom AOC senest gjorde med deres I2353PH. Philips skærm kan også prale af en 6 ms (g2g) responstid, et 12,5 mm slankt design og kant-LED.

Men har Philips formået at skabe et alternativ end de billige TN-baserede skærme? Måske endda en prisbillig skærm til fotografen? FlatpanelsDK undersøger det i denne anmeldelse.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

This review in English: Philips Blade 2 review


Størrelse:23" Wide
Opløsning:1920x1080
Responstid:6 ms (g2g)
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:250 cd/m2
Farveunderstøttelse:16.7 millioner farver
Signal processering: 8 bit
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dot pitch:0,265
Paneltype:IPS med Edge LED
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD:33.7cm x 55.0cm x 3.4cm (uden fod)
Vægt: 3.0 Kg
Indbyggede højttalere
Ergonomi
Tilt
Drejefod
Højde
Pivot
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (2 HDMI)
Andet


Pris og forhandler:

Sammenlign Philips produkter som Philips Blade 2 hos PriceRunner.


De første indtryk

Philips Blade 2 er en meget slank skærm, og selvom den ikke er helt så tynd, som AOC I2353PH, har Philips skabt en af de mest diskrete skærme på markedet i dag.

Philips Blade 2 test
Philips Blade 2 test


Et af Philips tricks, er at flytte alle stikindgange ned i foden. Her finder man 2 HDMI porte (1 på bagsiden, 1 på siden), 1 D-SUB (VGA) samt indgangen til strømstikket. Strømforsyningen er ekstern, og fylder derfor en del, men kan nemt gemmes bag skrivebordet.

Philips Blade 2 test
Philips Blade 2 test


Skærmen er lavet af blank, sort plast, der både ser billigt ud og føles billigt. Skærmen ligner som sådan størstedelen af PC-skærme i dag, men har den karakteristiske grå bjælke nederst, som også præger visse fladskærms-Tv fra Philips. Alle knapperne er berøringsfølsomme og er flyttet ned i foden.

Philips Blade 2 test
Philips Blade 2 test


Foden giver mulighed for tilt-justering, men ingen højde eller drejejustering.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme

Du kan se vores strømmålinger på Philips Blade 2 nedenfor.

Standby0.2 W0.2 W
PC35.2 W24.8 W


Efter kalibrering blev strømforbruget målt til 24,8 W, hvilket er langt lavere end på de 23-24" skærme, som vi testede for blot få år siden, men dog på linje med de fleste nye 23-24” skærme med kant-LED bagbelysning.

Forud for testen

Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce GTX260.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet på Philips Blade 2

Skærmens billedkvalitet i Standard-profilen uden Eco-funktionen er målt herunder.

Philips Blade 2 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  • Skærmens billedindstillinger i standardprofilen er faktisk ganske imponerende for en skærm i denne prisklasse. Bemærk blandt andet, hvordan farveafvigelserne er meget beskedne, hvilket kommer som resultat af en forholdsvis præcis gamma-kurve. Bemærk, hvordan kun få farver når over en afvigelse på 4 i grafen til højre ovenfor.

    Lysstyrken er lidt for høj, og blev målt til 281 cd/m2, men det er blot et spørgsmål om at justere lysstyrken en smule ned i skærmens menu. Farvetemperaturen er også lidt for lav i forhold til vores målværdi på 6500 kelvin, hvilket betyder, at billedet er en smule for varmt og rødligt, men afvigelsen er ikke stor.

    Det er overraskende at se så præcise billedkarakteristika fra en skærm i denne prisklasse. Til sammenligning kommer Philips skærm tæt på Dell U2312HM og Eizo FS2331, og slår desuden AOC I2353Ph i samme prisklasse.

    Vi ønsker dog altid at nå det bedst mulige resultat, så vi prøvede nu at kalibrere skærmen.

    Philips Blade 2 test


    Efter kalibrering formår skærmen at gengive flotte og nøjagtige billeder. Det var forventet, men i forhold til skærmens standardindstillinger, så vil de fleste brugere formentlig kun bemærke en beskeden forskel. Standardindstillingerne er tilstrækkelige til langt størstedelen af brugerne.

    De kalibrerede indstillinger ses herunder.


    Billedprofil:Fra
    Brightness50
    Contrast50
    SmartKolor:Fra
    SmartTxTFra
    SmartResponse:Faster
    SmartContrast Fra
    Gamma 2.2
    Pixel Orbiting Fra
    Overscan Fra
    Color User Define
    Red 99
    Green 94
    Blue 100


    Bemærk: Brug en lidt højere værdi på lysstyrke, hvis du primært bruger din skærm i meget lyse omgivelser. Undgå at bruge de forskellige farveprofiler såsom "spil", "sport" osv.

    Jeg gik nu videre til at undersøge farvenuanceringen og bemærkede en smule bånd i vores test med farvegradienter, men overordnet klarede Philips skærm opgaven ganske pænt. Det er ikke en skærm, der kan opfylde alle farvekritiske opgaver for grafikere og fotografer, men den overgår klart TN-baserede skærme. Skærmen havde primært lidt problemer i de mørkeste farver, ligesom det i øvrigt er tilfældet på stort set alle andre IPS-baserede skærme. Det er dog ikke et særlig stort problem, og jeg vil vurdere, at Philips skærm er på niveau med AOC i2353Ph, men under Eizo FS2332 og Dell U2312HM.

    Philips har valgt et Full HD-panel, hvilket er normen på 23-24" skærme i dag. Personligt foretrækker jeg en lidt højere opløsning til en skærm på denne størrelse, men som en allround multimedia-skærm har Philips formentlig valgt rigtigt. Med 1920x1080 opløsningen får brugerne mulighed for nemt og bekvemt at tilslutte f.eks. spilkonsoller eller filmafspillere, foruden PC’en.

    I testen af AOC i2353Ph bemærkede vi, at panelet havde et bedre anti-refleksiv panel end de fleste andre IPS-paneler, hvilket gjorde, at den kornede / krystalliserede overflade (som fortrinsvis bemærkes på meget lyse farver, f.eks. hvid) blev reduceret kraftigt. Philips Blade 2 lader til at bruge stort set samme panel som AOC, og overfladen på skærmen ser derfor ens ud. Den ser en smule ”beskidt” ud, når der vises en helt hvid farve, men det er synligt mindre generende end på andre IPS-paneler – og det er naturligvis en god ting.

    Nedenfor er målt sortniveau, lysstyrke og angivet kontrastforholdet.

    Sortniveau 0.36 cd/m20.20 cd/m2
    Lysstyrke 281 cd/m2121 cd/m2
    Kontrastforhold781:1605:1
    Kontrastforhold +/- 50


    Efter kalibrering blev sortniveauet målt til 0,20 cd/m2, hvilket er fair, men ikke imponerende. Dell U2312HM, AOC I2353Ph og Eizo FS2332 slår alle Philips i dette henseende – men dog kun med en lille margin. Den mest intense gengivelse af den sorte farve ses fortsat på skærme med VA-paneler, men TN-baserede skærme klarer sig også bedre end IPS. I forhold til de direkte konkurrerende skærme, holder Philips sig pænt i feltet, men den sorte farve ser nu altså synlig grålig ud i f.eks. en svagt oplyst rum.

    Shadow detail er på niveau med de fleste IPS-paneler, og skærmen er i stand til at gengive de fleste mørke farver. Kun de 1-2 mørkeste toner, tættest på sort, blev ikke gengivet optimalt.

    Jeg undersøgte nu Philips skærm i et helt mørkelagt rum for at se om skærmen havde tendens til ujævn fordeling af lyset (clouding / backlight bleeding).

    Philips Blade 2 test
    Philips Blade 2 test


    Desværre havde vores eksemplar af skærmen massive problemer med gennemtrængende lys i nederste venstre hjørne, og lilla-tonet lysgennemfald i nederste højre hjørne. Det ses tydeligt ved normalt brug, og er særligt synligt i f.eks. film med sorte bjælker i top og bund. Det er en skam, for skærmen har ellers præsteret ganske pænt indtil nu, men lysgennemfaldet er et betydeligt problem.

    Responstid og spil

    Responstiden er vigtig i forbindelse med både spil, film og daglig brug af en skærm. Selvom der er sket store forbedringer på dette punkt, så har ingen LCD-skærme i dag perfekt responstid. For Philips vedkommende har man prøvet at gøre skærmen hurtigere vha. det man kalder Overdrive-teknologi, der kan styres vha. SmartResponse-indstillingsmuligheden i menuen. Du kan vælge mellem Off, Fast, Faster og Fastest. Af ukendte årsager synes de forskellige indstillingsmuligheder dog ikke at have nogen effekt. Vi bemærkede dog heller ikke overdrive slør, så det er positivt, men vi bemærkede derimod, at hurtige bevægelser på Philips skærm gør billedet sløret.

    Vi havde forventet, at Philips Blade 2-skærm lå på niveau med den andre prisbillige IPS-skærme, men desværre landede den noget under de andre nærmeste konkurrenter. 120 Hz TN-paneler er naturligvis stadig at foretrække til seriøst spilbrug, men for eksempel Eizo FS2332 er også mærkbart hurtigere end Philips skærm. I forbindelse med film, er responstiden tilstrækkelig, men i hurtige skydespil eller action spil, synes jeg skærmen kommer til kort, og sløringen af de hurtige sekvenser kunne til tider virke lidt forstyrrende for oplevelsen.

    Input lag blev målt til 18-22 ms.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er relativt brede, men ikke helt i top. Sammenlignet med dyrere IPS-skærme, taber Philips skærmen en smule mere farveintensitet fra de yderlige vinkler. Udvaskning af farverne er dog ikke et stort problem, og skærmen klarer sig bedre end både skærme med TN og VA-baserede paneler.

    Philips Blade 2 test
    Philips Blade 2 test


    Philips Blade 2 test
    Philips Blade 2 test


    Skærmen har dog problemer med de mørkeste farver, når de betragtes fra en yderlig vinkel – ligesom andre IPS-skærme. Se nedenfor.

    Philips Blade 2 test
    Philips Blade 2 test


    Konklusion

    Philips Blade 2 - eller 239C4QHSB - er den seneste i rækken af prisbillige IPS-baserede skærme. Den er meget slank, og måler blot 12,5 mm i dybden, takket være kant-LED belysning. Alle stik er dog samtidig flyttet ned i foden. Skærmen ser lidt billig ud i forhold til Philips vanlige standarder, men er omvendt ikke meget anderledes end de TN-baserede PC-skærme, der sælges i store mængder.

    Det første jeg bemærkede på Philips skærm var den fremragende farvenøjagtighed, selv med skærmens standardindstillinger. Det ser vi tit på skærme med IPS-paneler, men det er sjældent, at vi oplever det på skærme i denne prisklasse. Skærmen blev kalibreret, men forskellene var ikke store i forhold til standardindstillingerne. Philips skærm er også lidt mere behagelig at arbejde foran i forbindelse med tekstredigering fordi overfladen ikke ser så grumset ud, som på visse andre IPS-skærme. Sortniveauet var derimod ikke imponerende og responstiden var under gennemsnittet. Men det mest graverende problem var den meget ujævne lysfordeling på skærmen – specielt i de nederste hjørner. Vi ved fra erfaring, at det kan variere meget fra skærm til skærm, så vi hører gerne din oplevelse.

    For at opsummere så mener jeg, at Philips Blade 2-skærm har sine styrker, og er i samme klasse som AOC i2353Ph. Jeg ville vælge den over TN-baserede skærme (undtagen når det handler om spilbrug), men jeg mener også, at det kan betale sig at smide det ekstra kroner for at rykke en smule op til f.eks. Eizo FS2332 eller Dell U2312HM, hvis du er på udkig efter en IPS-baseret skærm.

    Pris og forhandler:



    Farvenøjagtighed
    Pris
    ”Dirty-screen” reduceret
    IPS panel
    Strømforbrug


    Problematisk lysgennemfald
    Sortniveau
    Responstid




    Philips Blade 2 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Philips Blade 2 debat

    Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |