Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: B&O BeoPlay V1 - FlatpanelsDK

Test: B&O BeoPlay V1

|


Bang & Olufsen introducerede for nylig deres B&O Play brand i et forsøg på at ramme en bredere forbrugergruppe med lavere priser og produkter, der kan stå alene. Det første tv-produkt under B&O Play-paraplyen er BeoPlay V1. Med sit individualisérbare design, nye mediefunktioner og Apple TV-integration, håber B&O på igen at vinde indpas i mainstream-segmentet.

Men kan BeoPlay V1 konkurrere med fladskærms-tv fra Samsung, Sony, LG og Panasonic? Er der lagt samme minutiøse fokus på billedkvalitet i projektet, som i B&Os traditionelle tv-apparater såsom BeoVision 10? Og hvad kan vi forvente af de nye mediefunktioner? FlatpanelsDK undersøger det nærmere i denne anmeldelse.

Pris og forhandler:


Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online
Størrelse:32" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Paneltype:LCD-panel med edge LED
Vægmontering:
Drejefod: (4 forskellige monteringsløsninger)
Størrelse (HxBxD): 56.8cm x 76.6cm x 5.5cm (uden fod)
Vægt18,0 kg
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (5 indgange)
Udgange
Audio (type)
S/PDIF (optisk)
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2

De første indtryk

B&O har med BeoPlay V1 skabt et design, som er ulig alt andet på markedet i dag. Tv’et har et unikt udtryk og står let tilbagelænet.

B&O Play TV
B&O unveils BeoPlay V1


Tv'et kommer i både sort og hvid. Kabinettet er fremstillet i metal med synlige samlinger, der gør udseendet autentisk og "råt" – og det har netop været hensigten forklarer B&O. Tv’et har en pæn finish i den sprøjtemalede overfalde, og højttalergitteret i bunden giver brugerne mulighed for at tilpasse tv’et ved at indsætte andre stofplader ind fra siden. Det er let selv at udskifte.

B&O Play TV
B&O unveils BeoPlay V1


Tv’et kan også tilpasses på en række andre punkter, og købere kan vælge mellem 4 forskellige beslagløsninger: loft, væg, gulv og bord. Vi har testet bordvarianten, men på billedet ovenfor kan de se, hvordan det er muligt at hænge BeoPlay V1 ned fra loftet vha. fire stålwirere.

B&O BeoPlay V1
The new B&O BeoPlay V1 TV


Vægmonteringsløsningen er også interessant. Som det ses ovenfor kan tv’et monteres vha. en metalstang og to bøjede beslag på en væg. Denne løsning gør det faktisk muligt at svinge tv’et helt ud i en 180-graders vinkel.

B&O Play TV
B&O unveils BeoPlay V1


Alle indgangs og udgangsstik er monteret på bagsiden og skjult inde i kabinettet bag en låge. Her finder man blandt andet 5 HDMI-indgange og B&O har også integreret PowerLink-porte, der gør det muligt at tilslutte et BeoLab-højttalere; helt op til 5.1 surround. Og så er der den måske mest interessante detalje; et lille område, der er dedikeret til Apple TV-boksen – mere om det senere.

B&O BeoPlay V1 test
B&O BeoPlay V1 test


Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

BeoPlay V1 kan styres enten via Beo4 eller Beo6 fjernbetjeningerne. Beo4 er standardudgaven, og den som vi brugte i forbindelse med testen, men der findes masser af erfaringer med den lidt dyrere Beo6-fjernbetjening på nettet, hvis du ikke allerede kender den. Herunder ses Beo4.

B&O BeoPlay V1 test
B&O BeoPlay V1 test


Beo4 har eksisteret i lang tid og er blevet forbedret løbende. Bang & Olufsen kunder vil nikke genkendende til den højt elskede, fleksible og elegante fjernbetjening. Beo4 føles tung og ligger godt i hånden. Den oser af kvalitetsmaterialer og kan programmeres til at styre stort set alt med infrarøde koder; for eksempel Blu-ray-afspillere - eller Apple TV boksen. Bemærk også, hvordan B&O har ændret logoet i bunden af fjernbetjeningen. Den version som leveres sammen med BeoPlay V1 siger ”B&O" i stedet for "Bang & Olufsen". Dette er udelukkende en kosmetisk forskel, fordi det er tale om samme fjernbetjening. ”B&O” kommer blot fremover til at angive BeoPlay-linjen, mens ”Bang & Olufsen” er luksus-produkterne.

B&O har bevæget sig ind i nyt territorium med BeoPlay V1, og indbygget en række mediefunktioner baseret på åbne platforme. Tidligere anvendte B&O deres egen platform, men med B&O play-produkter vil B&O også appellere til ikke-B&O kunder; og der kræves således ikke eksisterende B&O-produkter for at anvende BeoPlay V1 til fulde. For at bruge mediefunktionerne bliver du naturligvis nødt til at tilslutte BeoPlay V1 til dit hjemmenetværk - enten trådløst (en WiFi Dongle er inkluderet) eller med en kabelforbindelse (for optimal stabilitet).

B&O BeoPlay V1
The new B&O BeoPlay V1 TV


En af de nye funktioner er medieafspilleren, som kan koble op til andre DLNA-kompatible enheder - såsom en PC, Mac, smartphone, tablet eller NAS-server. Det giver mulighed for at streame video, musik og billeder fra de andre enheder direkte op på tv-skærmen. Det kræver blot DLNA-software - eller en app - på den enhed som indholdet er placeret på, og BeoPlay V1 vil automatisk finde mediefilerne. På billedet nedenfor ses det, hvordan vi streamer musik fra en iPhone til BeoPlay V1.

B&O BeoPlay V1 test
B&O BeoPlay V1 test


Dette er dog ikke en nyskabende teknologi (i elektronikbranchen) for det har været en integreret del af de fleste tv fra de større producenter i en del generationer – endda før Smart TV ankom. B&O har imidlertid forsøgt at udvide mulighederne og at skabe en bedre brugeroplevelse. B&O har samtidig valgt at udelade internet-funktionalitet. Ingen apps eller videotjenester er inkluderet. Det klares i stedet af Apple TV-boksen.

Lad os prøve at tage et nærmere kig på medieafspilleren. Medieafspilleren kan hives frem ved at trykke på MENU på Beo4-fjernbetjeningen - eller ved at tildele en af knapperne på Beo4. B&O har beholdt deres gamle, sort/hvid menuer. De fungerer, men ser efterhånden mere og mere konservativ for hvert år nu hvor Smart TV er begyndt at poppe frem overalt. Medieafspilleren har dog plads til f.eks. cover-grafik til højre.

B&O BeoPlay V1 test
B&O BeoPlay V1 test


Vi prøvede en række forskellige opsætninger i forbindelse med vores test, herunder streaming fra PC, Mac, iPhone, iPad og en Samsung Android tablet. BeoPlay V1 fandt de fleste af vores enheder (dog ikke Plex på en Mac) og streaming var relativt smertefrit, men som med enhver anden DLNA-løsning, vil du støde på nogle underlige formater, som ikke genkendes. Så længe du holder dig til de mest anvendte musik, video-og billedformater vil BeoPlay V1 godt lege med. Der er naturligvis muligheden for at bruge et DLNA-program eller en DLNA-app, som kan ”transcode”; altså omkode filer, men det kræver processorkraft, og det er langt fra alle enheder der kan klare det. Visse DLNA-apps tilbyder i øvrigt også adgang til internet ”kanaler” og indhold; selvom BeoPlay V1 ikke selv har denne funktionalitet. Nedenfor kan du se, hvordan vi fik adgang til en række internet-tjenester via iMediaShare app’en på en iPhone.

B&O BeoPlay V1 test
B&O BeoPlay V1 test


BeoPlay V1 giver i øvrigt mulighed for at streame fra to separate enheder på samme tid, hvilket betyder, at du kan streame musik fra din NAS-server - eller Beomaster 5 - og køre et diasshow fra din iPad på samme tid. Alle enheder er selvfølgelig nødt til at være tilsluttet det samme hjemmenetværk.

Som med alle andre DLNA-løsninger er tålmodighed dog påkrævet. Prøver du at se billeder fra en billedmappe med mange filer, skal du forvente en vis ventetid. Hvor meget afhænger i sidste ende af hastigheden på dit hjemmet netværk, størrelsen af billederne, hvor mange billeder der ligger i mappen osv.
Alt i alt må vi dog sige, at det er en rimelig fornuftig og brugbar medieafspiller, men dog heller ikke mere end det.

B&O BeoPlay V1
An Apple TV box can fit on the back of the BeoPlay V1 TV


BeoPlay V1 kan også tale sammen med den lille, sorte Apple TV boks. Dette er ikke et officielt samarbejde mellem Bang & Olufsen og Apple, men nærmere en beslutning fra B&Os side om at knytte deres produkt tættere til Apple TV-boksen. Alligevel synes vi dog, at det er et fint valg. Apple TV-boksen er allerede bedre end nogen anden Smart TV-platform fra tv-producenterne, på trods af, at det stadig af Apple omtales som et ”hobby” projekt. Apple TV er også stadig under udvikling, så i stedet for at genopfinde hjulet har B&O valgt at støtte en gennemprøvet og effektiv løsning.

Vi vil ikke gå igennem samtlige funktioner på Apple TV-boksen her, for de er allerede testet i Apple TV (1080p) testen. Men lad os uddybe, hvordan B&O har integreret medieboksen.

Som nævnt er Beo4-fjernbetjeningen fleksibel og kan programmeres til at styre stort set alt. Og med BeoPlay V1 har B&O givet adgang til deres database med PUC-koder for alle understøttede enheder, hvilket gør det nemt at tilslutte og styre eksterne enheder via Beo4.

Da vi første gang tilsluttede Apple TV-boksen, fortalte BeoPlay V1 os, at en ny enhed blev registreret. Herfra vælger du "Apple" og "Apple TV" fra databasen og din Bang & Olufsen fjernbetjening kan nu styre Apple TV-boksen. Du kan også programmere enheder til at tænde og slukke sammen med tv’et - eller bare lade Apple TV-boksen forblive i standby (hvilket er den bedste løsning). Det eneste du ikke kan gøre er at gøre BeoPlay V1 til automatisk at skifte hen på den HDMI-indgang, hvor Apple TV-boksen er tilsluttet, når Apple TV-boksen vågner fra stand-by. Det er en skam for det betyder i praksis, at når du vil bruge AirPlay-streaming af billeder, musik eller video skal du først manuelt skifte over til den HDMI-indgang, som Apple TV-boksen er tilsluttet via fjernbetjeningen.

New user interface for Apple TV (1080p)
Apple TV brugerfladen. Selve Apple TV-boksen ses i nederste, højre hjørne


For at udnytte Apple TV-boksen til fulde kræver det naturligvis også, at du har andre Apple-enheder. AirPlay er kun understøttet på iPhone/iPad/iPod, og hvis du vil indtaste tekst, når du f.eks. søger efter lejefilm, så er det nu engang lettere at gøre det direkte på touch-skærmen på en iPhone/iPad fremfor ovre på tv-skærmen vha. Beo-fjernbetjeningen. Selvom Beo4 kan styre de fleste funktioner i Apple TV-boksen har den begrænsninger pga. designet ned fysiske knapper. En Apple-enhed (og Remote-app’en) er således påkrævet, uanset hvordan man kigger på tingene. Endnu en gang vil jeg opfordre til at læse testen af Apple TV-boksen, hvis du vil vide mere.

Ud over mediefunktionerne har Bang & Olufsen integreret en 5.1 surroundsound-dekoder i BeoPlay V1. Via PowerLink -udgangene kan man tilslutte BeoLab-højttalere (eller andre aktive højttalere), og vælge imellem en række forskellige opsætninger. F.eks. en hvor tv’et fungerer som centerhøjttaler.

B&O BeoPlay V1 test
B&O BeoPlay V1 test


I modsætning til mange andre B&O-produkter er BeoPlay V1 også relativt let at sætte op. Mens de fleste Bang & Olufsen-produkter kræver et besøg fra Bang & Olufsen-butikken for at opsætte de avancerede funktioner, har BeoPlay V1 en guidet opsætning. Du kan stadig få hjælp af B&O, men er du teknisk eller semi-teknisk, kan du nemt gøre det selv. Bare tilslut stikkene på bagsiden og følg den trinvise opsætning på skærmen.

B&O BeoPlay V1 test
B&O BeoPlay V1 test


Herefter kan du tildele funktioner til knapperne på fjernbetjeningen og tilslutte andre enheder via HDMI og følge guden på skærmen for at konfigurere styring af enhederne. BeoPlay V1-TV har også Bang & Olufsens karakteristiske elektroniske gardiner, der ruller fra, når du tænder tv’et.

Vi er ikke kommet så meget ind på lyd-mulighederne, men vi har ikke adgang til et komplet surroundsound-setup af BeoLab-højttalere i testlokalet. BeoPlay V1 har dog masser af lydmuligheder, og det er vigtigt at forstå, at BeoPlay V1 er mere end bare en videoenhed. Samtidig har B&O dog valgt at udelade MasterLink, hvilket nok vil komme som en negativ overraskelse for mange eksisterende B&O-brugere. Kommentarer omkring højttalerne kan findes i lyd-afsnittet længere nede.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


Standby0.3 W0.3 W
SD+HD78 W73 W


Efter kalibrering blev energiforbruget målt til 73 W på 32-tommer versionen af BeoPlay V1.

Kalibrering af B&O BeoPlay V1

Herunder kan du se en måling af farverne BeoPlay V1 i Standard-profilen uden Eco-tilstanden slået til.

B&O BeoPlay V1 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  • Skærmens Standard-billedprofil er ikke helt overbevisende, og ikke meget anderledes end på de fleste “LED-TV” på markedet i dag. Selvom farveafvigelserne ikke er lige så markante, som på den typiske LED-model, så er de stadig synlige. Visse farver er eksempelvis overmættede, men andre er undermættede fordi gamma-kurven er skubbet.

    Farvetemperaturen er også for høj, hvilket gør, at billederne synes en smule for kolde og blålige. Herudover har Bang & Olufsen også tilføjet en mængde kunstig skarphed, som fremhæver kanter i billeder (ikke vist i graferne).

    Som noget nyt har Bang & Olufsen integreret en Film-profil og en Spil-profil. Filmprofilen er optimeret til 6500 Kelvin, 2,2 gamma og nøjagtige farver ud fra billedstandarderne. Det er første gang B&O har tilbudt dette, så lad os at se, hvad det betyder.

    B&O BeoPlay V1 test


    Film-profilen er betydeligt tættere på billedstandarderne, som film produceres ud fra, og det er positivt at se, at B&O tager denne rute. Resultatet er ikke helt så præcist, som i de THX-billedprofiler, der findes på f.eks. Panasonic og LGs tv, men det er en rigtig god tilføjelse til filmelskere.

    Som vist i grafen, så har farveafvigelserne forholdsvis lave, og farvetemperaturen er tæt på vores 6500 Kelvin mål, hvilket betyder, at billederne hverken er for rødlige eller blålige.

    Selvom Bang & Olufsen samtidig også har åbnet for visse billedindstillinger, er mulighederne for at tilpasse dog stadig meget begrænsede. Vi kan styre baggrundslyset (kaldet kontrast) og kontrast (kaldet lysstyrke) samt et par sensorer. Det er alt. Ingen RGB (rød, grøn, blå) indstillinger er tilgængelige, og derfor kan vi heller ikke forbedre billedet yderligere på tv’et. De problemer som findes i Film-profilen, så som en smule kunstig skarphed og visse farverafvigelser vedbliver således. Det er ikke kritisk på nogen måde, men vi ville gerne som minimum have haft mulighed for at eliminere den kunstige skarphed. Derfor har vi heller ingen kalibreringsindstillinger at dele med jer.

    Det eneste vi gerne vil komme ind på i forhold til opsætning af billeder, er Eco-sensoren (kaldet Room Adaption). Når denne indstilling er aktiveret, så tilpasser tv’et automatisk lysstyrken i forhold til lyset i omgivelserne. Det er praktisk, hvis du f.eks. ser tv i både dagslys og aftentimerne. Herudover er der en indstilling kaldet ”Judder Cancel”, som er 100 Hz systemet. Hvis du ikke bryder dig om de udglattede billeder, der til tider kan se lidt kunstige ud, så kan du slå denne fra i den avancerede menu.

    Billedkvalitet på B&O BeoPlay V1

    I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

    BeoPlay V1 bygger på et LCD-panel med en semi-blank coating, som de fleste andre LED-modeller i dag. Der kan derfor forekomme refleksioner i oplyste rum, men farverne fremstår ikke udvaskede, da lysstyrken samtidig kan hæves på skærmen. Det er dog værd at bemærke, at man med vippevinklen faktisk undgår de værste refleksioner fra rummet (medmindre du har loft-vinduer).

    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    BeoPlay V1 præsenterede forholdsvis præcise farver i Film-profilen, men farvenuanceringen er ikke helt overbevisende. Vi kunne registrere visse farveproblemer; ikke kun i de mørkeste farver, men også i de mellemmørke og lyse farve-overgange. Det betyder, at tv’et ikke er i stand til at skelne samtlige farver – sandsynligvis pga. en for svag farveprocessor.

    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    Vi gik videre til at foretage praktiske tests for at bekræfte dette, og fandt, at problemet også kan replikeres i praksis – oftest i de mellem-mørke områder af billeder. Forestil dig eksempelvis en himmel, som den der ses på billedet nedenfor. Den går fra en mørkeblå fare øverst til en lyseblå farve nederst. Denne overgang er ikke helt glidende (kameraet har introduceret et par fejl i billedet, så det er ikke helt repræsentativt for oplevelsen). Det er en skam, for det er med til at trække den samlede ydelse lidt ned. Det er spøjst at iagttage, for det har aldrig været et problem på tidligere B&O tv. Det bemærkes ikke altid i blandet tv-brug, men det er synligt til tider.

    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    SD-billedkvaliteten er overordnede detaljerig og behagelig. Standard-indstillingerne havde et for højt niveau af kunstig skarphed i billeder, men Film-profilen reducerer dette betydelig. Farvene synes dog en smule påvirket af farveproblemet omtalt ovenfor. Det påvirker ikke billedet i kritisk grad, men det er synligt til tider. For det meste er SD-billedkvaliteten ganske fin, men vi oplever, at den omhyggelighed der var lagt i udviklingen af BeoVision 10 og BeoVision 7-55 ikke helt findes i BeoPlay V1 – og det lader til at være det kompromis, som man har taget med den billigere videoprocessor.

    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    HD-billedkvaliteten er flot, og selvom BeoPlay V1 kun kommer i 32 og 40-tommer kan du stadig drage fordel af tv-kanaler i HD-opløsning eller Blu-ray film. Detaljegraden er meget høj, og billederne er intense og levende. Farveproblemet er heller ikke lidt så synligt med HD-billeder, og det lader til at indhold i lav opløsning således fremhæver problemet (som det ofte er tilfældet på tv).

    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    LCD-panelet i BeoPlay V1 anvender også backlight scaning, som det efterhånden er blevet normen på LCD-skærme. Det forbedrer gengivelsen af hurtige bevægelser, og vi bemærkede også kun beskeden sløring af hurtige bevægelser i vores stresstests. BeoPlay V1 havde dog et let blåligt overdrive-slør. Ikke nok til at skabe bekymring, men det kritiske konsolspillere vil muligvis bemærke det. Vi har også set hurtigere LCD-skærme før, herunder B&Os eget BeoVision 10. Til både film og sport er LCD-panelet i BeoPlay V1 dog udmærket og gengiver billeder med en forholdsvis høj detaljegrad.

    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    BeoPlay V1 benytter herudover et 100 Hz system til at gøre bevægelige billeder mere flydende og til at fjerne hakkende momenter. Effekten er den samme som på de fleste andre 100/200 Hz-systemer i dag. Det gør levende billeder mere flydende, men kan også få visse scener til at se kunstige og sæbeopera-agtige ud. Det kan slå systemet fra og til i den avancerede billedmenu.

    Herefter undersøgte vi input lag, og havde desværre en dårlig fornemmelse. Allerede når man tilsluttede en PC første gang, kunne man fornemme, hvordan der var tydelig forsinkelse på musen. Vi tests viste da også, at BeoPlay V1 ofte nåede over 200 ms i input lag, hvilket gør konsolspil tæt på uspillelige. Selv i Spil-profilen formår B&O ikke at sænke input lag nok til at spiloplevelsen bliver optimal. Til lidt blandet spil er ydelsen formentlig tilstrækkelig, men til f.eks. sport, bil og skydespil, er jeg ret sikker på, at de fleste brugere vil blive generet af den forsinkelsen, der opstår fra der trykkes på en knap til skærmen reagerer. Vi blev hvert fald.

    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    Nedenfor har vi målt sortniveau og lysstyrke, og angivet kontrastforhold.

    Sortniveau0.05 cd/m20.05 cd/m2
    Lysstyrke141 cd/m2122 cd/m2
    Kontrastforhold2820:12440:1
    Kontrastforhold +/- 50


    Efter kalibrering blev sortniveauet målt til 0,05 cd/m2, hvilket er meget tæt på de bedste målinger vi har taget på Edge LED-baserede tv. Til sammenligning blev Samsung ES8005 målt til 0,04 cd/m2. Den sorte farve på BeoPlay V1 er ikke 100% sort i et mørkt rum, men den blanke belægning på skærmen får billeder til at se intense og levende ud i både dagstimerne og i aftentimerne. Det bedste ved det hele er, at selve panelet ser ud til at fordele lyset meget jævn. Det prøver vi at bekræfte om lidt.

    Shadow detail er også meget overbevisende, og kun de 1-2 mørkeste nuancer af grå var svære at skelne fra sort.

    Nedenfor har vi undersøgt B&O BeoPlay V1 et helt mørkelagt rum for at se om der er tendens til ujævn fordeling af lyset på skærmen; ofte kaldet backlight bleeding eller clouding.

    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    På dette punkt imponerer BeoPlay V1 virkelig. En eller anden grad af ujævn lysfordeling ses på næsten alle Edge LED-baserede tv i dag, men BeoPLay V1 havde næsten 100 % perfekt lysfordeling; så jævn, at man bliver i tvivl om, at der rent faktisk er tale om et Edge LED-baseret LCD-TV. Det er der naturligvis, for det er således BeoPlay V1 er skabt. Vi er ikke sikre på om 40-tommer modellen giver samme gode resultater, men det ser ud til at B&O har anstrengt sig for at løse problemet.

    PC og mediecenter

    Tv’et skifter automatisk til 1:1 pixelmapping, når en PC tilsluttes.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er forholdsvis brede og i samme liga, som mange andre nyere LED-modeller. Der kan forekomme lidt udvaskning af farverne fra brede vinkler, men farveændringerne er acceptable, og man kan nemt betragte tv’et fra de fleste vinkler.

    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    Sort fremstår dog en smule mere grålig fra ekstreme vinkler, men heller ikke her er der tale om et kritisk problem. Det er meget almindeligt på LED-modeller, og BeoPlay V1 minder tilnærmelsesvis om Samsungs nye ES8005 på dette punkt.

    B&O BeoPlay V1 test
    B&O BeoPlay V1 test


    Lyden

    Vi har testet på 32-tommer modellen, men højttalersystemet varierer i de to størrelsesklasser. Vi har allerede hørt højttalerne i den større 40-tommer variant, hvor lyden er mere fyldig og defineret, men 32-tommer modellen har også et rigtig fornuftigt højttalersystem.

    BeoPlay V1-32 er hørbart bedre end det typiske slanke tv i dag, og trækker fra stort set enhver LED-model på markedet. Lyden er fyldigere, klarere og mere komplet. Bassen er dog lidt svagere end i 40-tommer versionen.

    BeoPlay V1 kan dog på ingen måde sammenlignes med B&Os BeoLab-højttalere, og BeoVision 10 er også i en anden liga. Det er dog altid positivt, når tv-producenterne koncentrerer sig om at forbedre lydkvaliteten. BeoPlay V1 har også en række lyd-indstillingsmuligheder, ligesom det er muligt at tilslutte eksterne BeoLab-højttalere. For mere information omkring dette, se funktionalitetsafsnittet.

    Konklusion

    BeoPlay V1 er et interessant tv på mange måder. Det er det første, som udelader Masterlink-systemet (hvilket med garanti vil føles som en mangel hos eksisterende kunder), og det første til at arbejde mere åbent sammen med andre produkter (hvilket er positivt for nye kunder). Med medieafspilleren (DLNA) kan BeoPlay V1 samarbejde med en række enheder, herunder PC, Mac, smartphones, tablets, netværksharddiske (NAS) og meget mere. Det betyder, at du trådløst kan streame film, musik og billeder. Integrationen er gennemført og funktionel, men dog ikke nyskabende i tv-branchen. Og så er der Apple TV-integrationen, som betyder, at du kan tilslutte en Apple TV boks på bagsiden af BeoPlay V1 og sætte B&O-fjernbetjeninger til at styre det hele. Apple TV er allerede et gennemprøvet produkt, og selvom det stadig mangler noget indhold er der interessante muligheder såsom filudlejning (i fornuftig kvalitet) og AirPlay – og formentlig mere på vej. I stedet for at udvikle en ny "Smart TV"-platform, har B&O således satset på en eksisterende, som nemt overgår samtlige tv-producenters Smart TV-platform i dag. Det skal dog samtidig nævnes, at du kan opnå det samme ved at tilslutte en Apple TV-boks til ethvert andet tv på markedet. Vi dykkede ikke så langt ned i lydmulighederne på BeoPlay V1, men det er vigtigt at notere, at det er en del af produktet; herunder den komplette 5.1 surrounddekoder, der er indbygget.

    Når det kommer til billedkvalitet, så har BeoPlay V1 flere af de karakteristiske træk, som vi fandt på den dyrere BeoVision 10, men den minutiøse fokusering på de små detaljer, som vi roste i BeoVision 10, er ikke ført videre i BeoPlay V1. Tv’et har stadig meget anstændig SD og HD-billedkvalitet og excellerer på sortniveau, shadow detail og lysfordeling. Tv’et har også forskellige billedprofiler, såsom en Film-profil. Vi oplevede dog samtidig visse problemer med farvenuanceringen. BeoPlay V1 konkurrerer bestemt i den gode ende af LED-markedet, og performer fint i forbindelse med film og tv-kanaler, men fejler på spil-området pga. det høje niveau af input lag (forsinkelse).

    Når vi skal opsummere, så er det først og fremmest nødvendigt at understrege, at BeoPlay V1 er mere end et simpelt tv. Du skal huske, at der sidder et komplet lydmodul indeni. Den manglende Masterlink-funktion er en mangel for eksisterende kunder, men nye B&O-kunder vil nyde den mere åbne tilgang til tingene. Billedkvaliteten er generelt god, men vi havde dog håbet på, at nogle af de avancerede billedsystemer i de dyrere Bang & Olufsen tv havde fundet vej til BeoPlay V1 – måske var vi lidt for optimistiske. Man skal naturligvis i stedet sammenligne BeoPlay V1 med det bredere tv-markedet, og selvom BeoPlay er på niveau med flere LED-modeller i den gode ende, så er den stadig en udfordrer; ikke en mester.

    Pris og forhandler:


    SD og HD billedkvalitetProblemer med farvenuancering Stuen
    Sort niveauFor højt input lag til spilHjemmebiografen
    Forfriskende design og materialevalgIngen MasterLinkSoveværelset
    Funktionel Medieafspiller og Apple TV-integrationApple TV integration ikke unik
    Meget jævn lysfordeling på skærmen
    5.1 lyddekoder til B&O-højttalere
    Online database til fjernbetjening



    Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |