Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic VT50 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic VT50

|


Panasonic VT50 test

VT50 er Panasonics nye flagskibs plasma-Tv. Men hvad skal en topmodel i 2012 indeholde? Ifølge Panasonic, først og fremmest et elegant design, og VT50 er mere minimalistisk end nogensinde. VT50 kommer også med Panasonics nye anti-refleksive filter, der skal sikre bedre gengivelse i oplyste stuer, og et forbedret plasma-panel kaldet Infinite Black Ultra. Herudover har Panasonic også inkluderet deres Smart Viera-platform og en dual-core processor.

Men er VT50 et nyt reference-tv? Kan Panasonic tage billedkvaliteten til nye højder? Og er VT50 merprisen værd i forhold til den billigere GT50-model?

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

This review in English: Panasonic VT50 review


Størrelse:50" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):-
Paneltype:Plasma-panel
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 70.6cm x 117.1cm x 5.0cm (uden fod)
Vægt25,5 kg
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Udgange
Audio (type) (1 hovedtelefonudgang)
S/PDIF (optisk)
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2

Pris og forhandler:

50"55"


De første indtryk

Panasonic VT50 er uden tvivl Panasonics mest elegante plasma-tv til dato. For bare få år siden, blev Panasonic ofte kritiseret for deres designsprog, men siden sidste års VT30-model har den japanske producent satset mere helhjertet på smukke linjer.

Panasonic VT50 test
Panasonic VT50 test


VT50 har en slankere ramme end tidligere modeller, og tv’et er også slankt. Der løber en sølv-farvet linje omkring rammen, og selve glasfronten er trukket et par millimeter ud mod seeren. Det er en fin detalje.

Panasonic VT50 test
Panasonic VT50 test


Desværre er selve foden stadig skabt i plastik. Der er naturligvis et metalskellet inderst, men udenpå er det ren plastik, og i øvrigt identisk med GT50. Foden har en indbygget drejefunktion.

Alle indgangs- og udgangsstik – undtagen det vinklede strømstik – peger enten nedad eller til siden. Det gør det let at vægmontere tv’et.

Vi hørte ingen summen eller brummen fra fronten af skærmen, men bevægede vi os tæt på skærmens bagside, kunne en svag summelyd bemærkes. Den var dog kun hørbar fra meget kort afstand. Vi oplevede, som nævnt, problemer på GT50-modellerne på dette punkt, men vores eksemplar af VT50 gav ingen anledning til klager. Vi ved fra erfaring, at summelyde kan variere meget fra én model til en anden, så vi kan naturligvis blot have været heldige, og vi håber på at høre jeres erfaringer i debattråden.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Vi anmeldte for nylig Panasonic DT50 (LED-model) og Panasonic GT50 (plasma-model). I disse anmeldelser kiggede vi nærmere på Panasonics Smart TV-funktioner og den nye app til smartphones og tablets. VT50 tilbyder præcis samme funktionalitet, og derfor henvises til DT50-testen for mere information om Smart Viera-platformen og til GT50-testen for mere information omkring betydningen af dual-core processoren, samt iOS / Android integrationen.

Panasonic VT50
Panasonic VT50


Den eneste forskel mellem GT50 og VT50 er touch-fjernbetjeningen, som medfølger til VT50. Touch-fjernbetjeningen er et supplement til den normale fjernbetjening, og det er tanken, at den skal hjælpe brugeren med at betjene blandt andet Smart TV-delen og navigation på hjemmesider. Herudover har den de mest nødvendige knapper til styring af tv-kanaler, lydstyrke mm.

Panasonic VT50 test
Panasonic VT50 test


Fjernbetjeningen er ikke ligefrem et visuelt vidunder, men den ligger godt i hånden. Den beskedne størrelse gør det nemt at nå alle knapper med tommelfingeren. Touch-fjernbetjeningen er i øvrigt ikke baseret på infrarød, hvilket betyder, at den kan benyttes langt mere fleksibelt – endda fra de omkringliggende rum. Man behøver heller ikke at pege direkte på skærmen.

Touch-området fungerer også som en knap. Slip overfladen med tommelfingeren og tryk ned for at trykke. Selve touch-overfladen er responsiv og nem at betjene, men navigationen på hjemmesider kan dog stadig godt være lidt træg. Den midterste knap tager brugeren direkte til Smart Viera-startskærmen. Alt i alt en fin lille supplerende fjernbetjening – som dog er temmelig ubrugelig, hvis du ejer en smartphone, som kan det samme og mere til, hvis du henter Panasonics app.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


Standby0.3 W0.3 W
SD+HD173 W181 W
3D232 W225 W


Efter kalibrering blev strømforbruget mål til 173 W; lidt højere end på Panasonic GT50, men ikke meget, og på niveau med sidste års VT30-topmodel.

Kalibrering af Panasonic VT50

Nedenfor kan du se en måling af skærmens standardindstillinger i Standard-profilen – dog uden Eco-funktionen slået til.

Panasonic VT50 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  • Vores målinger afslører, at farverne på skærmen som udgangspunkt er forkerte, men dog også at farveafvigelserne er mere beskedne end normen i tv-branchen. VT50 bød på lidt bedre standardindstillinger end den billigere GT50, men farveafvigelserne er stadig markante.

    Grunden til at farverne afviger, er fordi gamma afviger fra vores målværdi på 2.2. Det gør tv-producenterne ofte for at få farver til at fremstå mere intense og mættede.

    Vi skiftede til THX Cinema-profilen og tog en ny måling.

    Panasonic VT50 test


    THX Cinema-profilen er super. Efter at have testet Panasonics plasma-tv gennem flere år, var det dog også forventet. THX-profilerne tilbyder farver, der er så tæt på standarderne, at det er svært at opnå forbedret ydelse ved yderligere kalibrering. Der kan skrues på et par knapper, men forskellene er ikke store.

    THX-profilen gav os således farver med overbevisende nøjagtighed. Farvetemperaturen er godt nok en smule for lav, men det er ikke nok til at ødelægge vores entusiasme.

    Panasonic har samtidig tilføjet en THX Bright Room-profil, som sigter mod at forbedre billedgengivelsen i oplyste rum, såsom en stue. Det sker ved at give specielt de lysere farver en lidt højere mætning, så der kompenseres for det kraftige lysniveau i f.eks. en stue. THX Bright Room er en fin tilføjelse, og bør foretrækkes i oplyste stuer. Lysstyrken er dog stadig ikke helt høj nok på VT50 til at gøre oplevelsen optimal.

    Vi gik nu videre til at kalibrere Panasonic VT50. Her er resultatet.

    Panasonic VT50 test


    Vi var i stand til at forbedre farvenøjagtigheden en smule efter kalibrering, men forbedringerne er beskedne. Som nævnt før, så giver THX-profilerne et rigtig godt udgangspunkt, og gør mere eller mindre en fuld kalibrering unødvendig for de fleste brugere – med mindre man naturligvis ønsker de sidste få procent eller selv har adgang til kalibreringsudstyr.

    Farveafvigelserne er nu stort set ubetydelige og vi fik også farvetemperaturen helt på linje med vores mål på 6500 Kelvin, så farver hverken er for rødlige eller blålige.

    Nedenfor findes de kalibrerede indstillinger.


    Farveprofil:Professionel1
    Kontrast36
    Lysstyrke0
    Farve:30
    Skarphed:2
    Vivid Color:Fra
    EcoFra
    P-NRFra
    Gamma2.2
    Intelligent Frame CreationFra
    16:9 OverscanFra
    16:9 OverscanFra
    R-Gain+1
    G-Gain-3
    B-Gain4
    R-Cutoff0
    G-Cutoff-2
    B-Cutoff+1


    Bemærk: Visse indstillingshåndtag er ikke synlige før du aktiverer ISFccc i Setup-menuen. Eco-indstillingen er slået fra i tabellen ovenfor. Det skyldes, at plasma-tv fungerer på en anden måde end LCD-TV og ikke kan nå samme høje lysstyrke. Derfor er Eco-sensoren ikke ønskelig.

    Billedkvalitet på Panasonic VT50

    I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

    Panasonic praler med et nyt ”louver”-filter, som angiveligt skal forbedre billedgengivelsen i dagstimerne, ved at reducere refleksioner fra lamper og vinduer. Filteret blokerer lys fra loftet, hvilket også er synligt, hvis man betragter tv’et oppefra. Hvad angår den praktiske oplevelse, så synes filteret at fungere efter hensigten, men farver fremstår stadig en smule udvaskede i klart oplyste stuemiljøer. Selvom VT50 afgjort klarer sig bedre i oplyste rum end ældre plasma-tv - og er en forbedring i forhold til GT50 - så tror jeg dog stadig, at visse brugere vil opleve problemer i meget oplyste stuer.

    Panasonic VT50 test
    Panasonic VT50 test


    Farvenøjagtigheden på VT50 er fremragende, og farnuanceringen er ligeledes god. De fleste farver skelnes perfekt fra hinanden, og kun i de mørkeste farveområder opleves en smule problemer. Ligesom på andre plasma-tv, så skabes møre farver vha. dithering (hvor to farver blandes for at skabe en ny), og dithering kan ses som en form for ”nervøse” farver, hvis man bevæger sig for tæt på skærmen. Fra normal siddeafstand er det ikke synligt, men dithering kan dog forårsage visse opdelinger i fine farveovergange, når der gengives meget hurtige bevægelser på skærmen – det sker på alle plasma-tv og kaldes ofte color banding. Det er ikke noget større problem, men det kritiske øje kan spotte det.

    Panasonic VT50 test
    Panasonic VT50 test


    SD-billedkvalitet har altid være en af styrkerne på Panasonics plasma-tv, og VT50 er ingen undtagelse. SD-billeder fremstår detaljerede, og sport / actionfilm gengives flot. Farverne er præcise og billedgengivelsen får bestemt et løft af louver-filteret i skærmen. VT50 har dog stadig lidt for lav lysstyrke til at gøre billedgengivelsen i en meget oplyst stue helt problemfri.

    Panasonic VT50 test
    Panasonic VT50 test


    HD-billedkvaliteten kan bedst beskrives med ét ord: smuk. Detaljegraden i billeder er høj, og vi bemærkede også, at sortniveauet er dybt, hvilket giver intensitet og dybde i de højtopløselige billeder fra f.eks. en Blu-ray-afspiller. Der kan stadig forekomme lidt farveproblemer i form af ”banding”, hvor fine farveovergange opbrydes, men det sker kun, når billedet på skærmen hurtigt skifter – f.eks. ved panoreringer. Generelt er gengivelsen af sport, hurtige scener i film og f.eks. racerspil dog eminent, fordi skærmen formår at opretholde en meget høj detaljegrad i bevægelserne. Sammenlignet med LCD/LED-modeller har plasma-tv – herunder også Panasonics – stadig et forspring på dette punkt. 1080p24 formatet, som Blu-ray-afspillere anvender, blev også gengivet uden problemer.

    Panasonic VT50 test
    Panasonic VT50 test


    VT50 er hurtig, og et af de hurtigste tv i dag. Sløring i bevægelser holdes på et absolut minimum. Plasma-skærme har traditionelt haft tendens til en smule fosfor-slør, men det er kun synligt i sort/hvid film og spil – herudover bemærkede vi det aldrig. Panasonic VT50 byder således på en mindre forbedring i forhold til sidste års modeller, som dog også var meget overbevisende.

    Panasonic VT50 test
    Panasonic VT50 test


    Input lag blev målt til 24-28 ms, hvilket markant lavere end på den typiske LCD-model, men gennemsnitligt for Panasonics plasma-tv. Input lag skal helst være 0 for at eliminere forsinkelse på billedet, men niveauet af input lag på VT50 giver ingen anledning til klager. Der opleves absolut ingen forsinkelse på billedet i forbindelse med PlayStation 3 eller Xbox 360 spil. Sammenholdt med den lave responstid er VT50 et ideelt tv til konsolspilbrug.

    Da Panasonic introducerede deres første 3D plasma-tv for et par år siden, bragte det fornyede problemer med retention med sig. Siden da har Panasonic formået at reducere problemet igen, men VT50 kan ikke sige sig helt fri fra retention. Vi så det ikke i forbindelse med blandet brug, men efter f.eks. et par timers konsolspil, kan man spotte en smule retention. Det er dog ikke noget at bekymre sig om (det forsvinder kort efter igen), og langt mildere end på VT20.

    Panasonic VT50 test
    Panasonic VT50 test


    Nedenfor er sortniveau og kontrast målt.

    Sortniveau0.00 cd/m20.00 cd/m2
    Lysstyrke82 cd/m297 cd/m2
    Kontrastforhold--
    Kontrastforhold +/- 50


    Efter kalibrering blev sortniveauet målt til 0,0 cd/m2, men som omtalt i GT50-testen, så stopper vores testudstyr ved 0,02 cd/m2. Vi undersøgte derfor VT50 i et helt mørkelagt rum, og det er synligt, at skærmen stadig lukker en smule lys igennem. Den sorte farve er således ikke 100 % perfekt. Resultatet er dog stadig imponerende, og det den dybeste sortgengivelse vi endnu har set på et plasma-tv, med undtagelse af den legendariske Pioneer Kuro. En så dyb sort farve bidrager ikke mindst til levende og intense billeder.

    Sortdybden på VT50 er dog ikke meget bedre end på GT50, og i et mørkelagt rum er det svært at få øje på en forskel. VT50 klarer sig derimod bedre i dagstimerne, hvor den sorte farve ikke bliver helt så mat som på GT50. Det skyldes louver-filteret på VT50. Resultatet vidner samtidig om, at Panasonic stadig forbedrer sine tv, og de holder dermed forspringet ned til kant LED-fladskærme, der ellers også er blevet forbedret betydeligt de seneste par år. Næste skridt er perfekt sort (alle mellemliggende trin herfra og ned til perfekt sort er efter min mening irrelevante).

    Panasonic VT50 test
    Panasonic VT50 test


    Shadow detail er også rigtig fin, og vi kunne skelne alle de mørkeste nuancer, pånær den der ligger tættest på sort, fra hinanden. Som nævnt tidligere, har de mørkeste farver dog stadig en tendens til at flimre lidt.

    Nedenfor er Panasonic VT50 undersøgt i et helt mørkelagt rum, for at se om der er ujævn fordeling af lyset eller andre problemer.

    Panasonic VT50 test
    Panasonic VT50 test


    Panasonic VT50 har ingen problemer på dette punkt.

    3D-billedkvalitet på Panasonic VT50

    I denne test vil jeg undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet, 3D crosstalk og endeligt inkludere en lille sammenligning med nogle af de andre 3DTV på markedet.

    Panasonics nye 3D-briller ses nedenfor. De er lette, men stadig ikke den mest elegante løsning.

    Panasonic VT50 test
    Panasonic VT50 test


    Det føles som en gentagelse at tale om 3D på VT50, for den har præcis samme karakteristika som GT50. 3D-billeder er flotte, og 3D-dybden er meget overbevisende. Crosstalk er reduceret til et absolut minimum, men kan dog spottes i scener med meget høj kontrast. 3D-brillerne flimrer stadig i dagstimerne, og gør også billedet for mørkt i dagstimerne. Men Panasonics plasma-Tv byder stadig på den bedste 3D-billedkvalitet i dag.

    Panasonic VT50 test
    Panasonic VT50 test


    Samtidig skal det dog siges, at VT50 og GT50 ligger meget tæt på hinanden, når det kommer til 3D. De to tv udviser samme tendenser, og forskellene er meget små – hvis de overhovedet findes. VT50 er et rigtig fint 3DTV til entusiaster og gamere, men du kan få stort set det samme fra GT50 (3D-brillerne skal dog købes separat til GT50).

    Hvis du derimod gerne vil kunne benytte 3D i din stue i løbet af dagstimerne, så er VT50 ikke for dig. I stedet bør du overveje et 3DTV med passive briller. Der er stadig en række begrænsninger forbundet med de aktive 3D-briller, som Panasonic anvender, herunder flimren i dagstimerne, batterier (eller konstant opladning), høje priser, og den skrøbelige struktur (undgå at træde eller at sætte dig på brillerne, for så går de med sikkerhed i stykker).

    PC og mediecenter

    Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit mediecenter/PC og vælge "16:9"-skærmformatet. Du skal også deaktivere ”16:9 Overscan” i menuen.

    Betragtningsvinkler

    Afsnittet her er overflødigt, for betragtningsvinklerne på VT50 er tæt på perfekte – ligesom på plasma-tv generelt. Farver fremstår uændrede fra selve yderlige vinkler, og intensitet af sort ændres heller ikke. Der er intet behov for billeder her.

    Lyden

    Højttalerne i VT50 er anstændige og bedre end højttalerne i GT50. Lyden er lidt strammere, fordi bassen og mellemtonerne er dybere og bedre kontrolleret. Højttalerne er dog stadig lige i underkanten, når det kommer til film og musik efter min smag. VT50 betragtes som et high-end tv, og vil således oftest blive koblet til eksterne højttalere, når film sættes på. Et mere presserende spørgsmål er således om højttalerne er tilstrækkelige til blandet tv-brug; og hertil er svaret ja.

    Til film, spil og musik anbefales fortsat separate højttalere.

    Konklusion

    Panasonic VT50 er et Smart Viera-tv med hele Panasonics portefølje af tv-apps og mediefunktioner, vækket til liv af en dual-core processor. Det hele kører mere flydende end i 2011, men platformen mangler stadig indhold, kvalitets-apps og vision. De nye funktioner til at dele video/musik/billeder/hjemmesider fra smartphones/tablets op på tv-skærmen er et lyspunkt, men dog begrænset af det faktum, at man skal foretage sig alle tingene inde i selve app’en – inklusiv søgning på hjemmesider. Med VT50, har Panasonic til gengæld skabt et elegant tv, hvilket ikke altid har været en selvfølge. Med sin konservative stil, slankere rammer og sorte finish passer den ind i de fleste hjem. Vores model havde heller ikke problemer med summen. Super.

    Panasonics VT-modeller har længe haft status af at være nogle af de bedste tv på markedet, og VT50 bygger videre på det fundament. Vi har ikke oplevet revolutioner i de sidste par år, men vi ser stadig evolutionære forbedringer i billedkvalitet på Panasonics tv. VT50 har dybere sortniveau end nogensinde, og Panasonic nærmer sig den berygtede KURO. Farvenøjagtigheden er imponerende, og gengivelsen af sport, og hurtige scener i film og spil er utrolig flot. Panasonic VT50 har stadig lidt problemer med farveopdeling i hurtige scener, men intet som er virkelig bekymrende. Vi bemærkede også en smule fosforslør, men det er også tæt på usynligt i daglig brug. Film gengives smukt, spilydelsen er fantastisk (på grund af lav responstid og lavt input lag), og gengivelsen af sport ligeså.

    Er Panasonic VT50 det perfekte tv? Nej, slet ikke. Louver-filteret forbedrer billedoplevelse i kraftigt oplyste stuemiljøer, men den forholdsvis lave lysstyrke og glaslagene i skærmen, gør stadig, at farver kan virke lidt matte i dagstimerne. VT50 lider også stadig af dithering, som kan ses, når man bevæger sig tættere på skærmen, og selvom 3D-billedkvaliteten er meget fornem, så er vi stadig ikke begejstrede for de aktive 3D-briller, der flimrer. Og så er der det uundgåelige spørgsmål: hvordan klarer VT50 sig i forhold til konkurrenterne og deres egne billigere plasma-tv? Det er faktisk interessant, og i forhold til GT50 må vi sige, at billedkvaliteten er tættere på end vi havde forventet. Til tider er der ingen forskel. Lover-filteret forbedrer gengivelsen i dagstimerne, men oftest føles VT50 som en naturlig forlængelse af GT50 op i de større tommeformater – og det er måske også hensigten?

    VT50 er dog stadig et fantastisk tv. I meget lyse stuer bør du overveje LED-modeller, men i stort set alle andre henseender, bliver billedkvaliteten altså bare ikke meget bedre i dagens marked. Tv’et fortjener ros og vores Topanbefalings-Award.


    Tryk på awarden for at læse mere.


    Pris og forhandler:

    50"55"


    SD & HD-billedkvalitetStadig lidt mat i oplsyte stuerStuen
    SortniveauStadig en smule color banding Hjemmebiografen
    Hurtig responstid og lav input lagFarve-ditheringSpil
    FarvenøjagtighedSmart Viera mangler indhold, vision
    3D-billedkvalitetAktive 3D-briller dyre, flimrer
    Ny mediedelingsfunktioner lovende
    Ingen hørbar buzzing


    Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

    Panasonic VT50 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Panasonic VT50 debat

    Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |