Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic GT50 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic GT50

|


Panasonic GT50 test

Panasonic GT50 er efterfølgeren til sidste års meget roste GT30-model. I 2012 har Panasonic øget fokus på Smart TV via deres Smart Viera-platform, der har fået nye delingsfunktioner. Panasonic understreger også, at der er sket yderligere forbedringer af 2D og 3D-billedkvaliteten, som fortsat er et af fokusområderne på deres plasma-Tv.

Så har Panasonic skabt et nyt super plasma-Tv? Har de forbedret billedkvaliteten efter et par år i økonomisk stormvejr? Og har Panasonic skabt en Smart TV-platform, som giver mening? Det vil FlatpanelsDK finde ud af i denne test af GT50.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

This review in English: Panasonic GT50 review


Størrelse:50" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):-
Paneltype:Plasma-panel
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 70.4cm x 117.0cm x 4.7cm (uden fod)
Vægt23,0 kg
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Udgange
Audio (type) (1 hovedtelefonudgang)
S/PDIF (optisk)
Tunere
Analog
DVB-T2
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2

Pris og forhandler:

42"50"

Sammenlign Panasonic produkter som Panasonic GT50 hos PriceRunner.


De første indtryk

Panasonic har i 2012 lanceret elegante LED-modeller, men deres plasma-Tv har også fået en ansigtsløftning. Den nye GT50 er bygget op omkring en sort ramme med en metalkant, og rammen er blevet reduceret synligt i forhold til tidligere modeller. GT50 er godt nok ikke lige så slank, som Panasonics nye LED-modeller, men med sit mere konservative udseende, passer Tv’et fint ind i mange stuemiljøer.

Panasonic GT50 test
Panasonic GT50 test


Foden har et metalstel, men ydersiden er i plastik. Selve Tv’et hviler på en cylinderformet konstruktion, der også gør det muligt at dreje Tv’et fra side til side.

Panasonic GT50 test
Panasonic GT50 test


Alle stik er placeret på bagsiden og peger enten til siden eller nedad, hvilket sikrer, at en problemfri vægmontering af Tv’et. Det er positivt, fordi Panasonic har kæmpet med at få det på plads gennem flere år.

Desværre er Panasonic dog ikke sluppet helt af med summelyden fra bagsiden. GT50 udsender fortsat en summende lyd, som er hørbar, når man nærmer sig Tv’et.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Vi har for nylig testet Panasonic DT50, som er en af de nye LED-modeller. GT50 har samme Smart Viera-platform, og tilbyder derfor tilsvarende funktionalitet, såsom USB-optagelse og DLNA. Derfor foreslår jeg også, at du læser DT50-testen, hvis du vil vide mere. Fjernbetjeningen er også identisk.

Panasonic GT50 test
Panasonic GT50 test


Der er dog én betydelig forskel, som er, at GT50 er baseret på en dual-core processor i modsætningen til single-core processoren i DT50. Lad os tage et nærmere kig på betydningen heraf.

Dual-core processoren forbedrer først og fremmest navigationen rundt i Smart TV-menuerne ved at reducere tænkepauserne, ligesom det også gør hele oplevelsen en smule mere flydende. Oplevelsen føles dog stadig ikke helt poleret, og vi oplevede stadig ventetid, når de fleste apps skulle åbnes.

Mere interessant er dog den ekstrafunktionalitet, som dual-core processoren åbner for. Vi kiggede allerede på Panasonics integration med smartphones / tablets i DT50-testen, men dual-core åbner for yderligere muligheder for samspil med iOS og Android-baserede enheder. Det er muligt at:
  • ”Skubbe” video, fotos, musik og hjemmesider fra en smartphone/tablet over på Tv-skærmen
  • ”Trække” Tv-kanaler fra Tv’et over på smartphone/tablet-skærmen (kun på dualcore modellerne; WT50, VT50 og GT50)
  • Se optagelser fra USB-harddisken tilsluttet til Tv'et på en smartphone/tablet (kun på dualcore modellerne; WT50, VT50 og GT50)
  • Mulighed for at fungere som fjernbetjening til Tv'et

    For at aktivere de nye funktioner, skal DLNA Server-indstillingen under netværksmenuen aktiveres. Herefter kan Tv’et findes under Viera Viewer-sektionen på en iOS eller Android-enhed. Herfra kan du se både Tv-kanaler eller indhold som er optaget på Tv’ets USB-harddisk såvel som et tilsluttet SD-kort.

    Panasonic GT50 test
    Panasonic GT50 test


    Det er en spændende funktion, og det fungerede også ganske godt. Der er et par sekunders forsinkelse på direkte Tv-kanaler, men det er acceptabelt. Du kan også skifte kanal via app’en (Tv’et skifter i så fald også kanal), og du kan justere lydstyrken særskilt på Tv og på smartphone/tablet. Du kan endda slukke for Tv-skærmen via Viera-app’en, og fortsætte med at se direkte Tv via app’en – f.eks. ude i haven eller på terrassen. Vel og mærke så længe, at du stadig er tilsluttet dit trådløse netværk.

    Desværre oplevede vi, at app’en gik ned et par gange, men vi forventer, at Panasonic retter småfejlene i senere opdateringer. Ud over småproblemerne, så gør træk / skub-funktionerne integrationen med andre enheder i hjemmet tættere, og det tror jeg mange vil sætte pris på. Husk dog, at du skal have fat i en af Panasonics dual-core modeller for at åbne op for samtlige muligheder.

    Strømforbrug

    Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


    Standby0.1 W0.1 W
    SD+HD154 W165 W
    3D213 W184 W


    Efter kalibrering blev strømforbruget målt til 165 W (på 50” versionen), hvilket er pænt for et plasma-Tv, men på niveau med sidste års modeller.

    En interessant note, er, at strømforbruget faktisk steg en smule efter kalibrering i forhold til Standard-profilen. De skyldes, at standard-profilen er optimeret til at være meget strømbesparende af hensyn til de stadig strengere krav der kommer til Tv-producenterne

    Kalibrering af Panasonic GT50

    Herunder kan du se en måling af farvegengivelsen på Panasonic GT50 i standard-profilen og uden eco-funktionerne slået til.

    Panasonic GT50 test


    For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

    Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  • Skærmens standardindstillinger er ikke overbevisende, og Panasonic har desværre gjort farvene mere overpumpede de seneste par år. Producenterne konkurrerer stadig om kundens opmærksomhed i butikkerne, og de overmættede farver fungerer som blikfang. Vi ved også, at størstedelen af forbrugerne blot tænder for deres Tv uden at justere på billedet, og derfor er det ekstra ærgerligt , at billedegenskaberne ikke er mere præcise.

    Som du kan se i grafen til højre ovenfor, så er farveafvigelserne betydelige. Farvetemperaturen er godt nok tæt på 6500 Kelvin, hvilket betyder, at billedet hverken er for blåligt eller rødligt, men farverne afviger stadig. Lysstyrken er lav – hvert fald i forhold til LED-modeller – men det er typisk for plasma-Tv.

    Vi gik hurtigere videre til at undersøge THX Cinema-profilen. Se resultatet herunder.

    Panasonic GT50 test


    Panasonic har en tradition for at levere THX-profiler, der rammer meget tæt på billedstandarderne, og vi har ofte uddelt ros. Det faktum er stadig sandt, og GT50 præsterer flot. Gammakurven er ikke 100 % korrekt, så der er meget beskedne afvigelser i visse farver, men det er uden tvivl overbevisende og nok til at gøre os tilfredse. Det eneste problem er den lidt for lave farvetemperatur, der gør billedet en tand for rødligt.

    Panasonic har også integreret en ”THX Bright Room”-profil. Idéen er, at en oplyst rum dels kræver en højere lysstyrke på skærmen, men også en lidt anden farvegengivelse på farven pga. den måde øjne opfatter farver på ved forskellige lyssituationer. THX Bright Room har derfor også en højere lysstyrke, hvilket gør billeder mindre udvaskede i en oplyst stue. Det er en kærkommen tilføjelse – men dog ikke en ny idé på THX-certificerede plasma-Tv. LG har ligeledes tilbudt det på tidligere plasma-Tv.

    Vi gik nu videre til at kalibrere Panasonic GT50. Her ses resultatet.

    Panasonic GT50 test


    Efter kalibrering formåede vi blot at forbedre farvegengivelsen en smule; ikke mindst fordi THX-profilen altså er fremragende. Vores kalibrerede indstillinger er dermed heller ikke meget anderledes end THX-indstillingerne, og den primære ændring bestod i at sikre, at farvetemperaturen kom et nøk op. Til de fleste brugere er THX-profilerne dog et fremragende valg.

    Nedenfor findes de kalibrerede indstillinger.


    Billedprofil:Professional1
    Kontrast36
    Lysstyrke+1
    Farve:30
    Skarphed:2
    Color Remaster:Fra
    EcoFra
    P-NRFra
    Gamma2.2
    Intelligent Frame CreationTil/Fra
    16:9 OverscanFra
    R-Gain3
    G-Gain-5
    B-Gain6
    R-Cutoff0
    G-Cutoff-2
    B-Cutoff+2


    Bemærk: Visse indstillingsmuligheder er ikke aktive før ISFccc aktivere i Setup-menuen. Plasma-Tvs Eco-funktioner fungerer ikke helt på samme måde som på LCD-TV, og plasma-Tv kan ikke nå samme høje lysstyrke. Derfor anbefales det også, at Eco-sensoren forbliver deaktiveret.

    Billedkvalitet på Panasonic GT50

    I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

    Et plasmapanel e bygget op omkring flere lag af glas, og derfor har de traditionelt også haft problemer med refleksioner fra lamper og vinduer. På grund af denne konstruktion spejler lyset sig også mellem lagene, hvilket betyder, at billedet synes mindre intenst og udvasket. Den dyrere VT50-model har et såkaldt Louver-filter til at forhindre refleksioner, men GT50 har ikke samme filter. Refleksioner er derfor også et problem, og det er fortsat et af plasmateknologiens svage punkter. Det er værd at huske; specielt hvis du har planer om at købe et Tv til en meget oplyst stue.

    Panasonic GT50 test
    Panasonic GT50 test


    Farvenuanceringen på GT50 er flot, og skærmen formår at skelne de fleste farver til perfektion. Kun de mørkeste farvenuancer giver anledning til lidt småproblemer. Vi bemærkede fortsat en mild form for banding (hvor farveovergange brydes) ved hurtige bevægelser på skærmen. Det opstår på alle plasma-Tv pga. den måde hvor farver skabes ved at blande andre farver. Det er dog blevet reduceret betydeligt på GT50 (i forhold til tidligere generationer) og er på ingen måde et kritisk problem. Alt i alt formåede GT50 at levere meget imponerende farvegengivelse.

    Panasonic GT50 test
    Panasonic GT50 test


    SD-billedkvaliteten er tilsvarende meget fornem. Panasonic har gennem mange år leveret meget overbevisende gengivelse af almindelige Tv-signaler og andet indhold i lav opløsning; billederne er ikke for digitaliserede og ikke for bløde. Det er også vores oplevelser på GT50, og selvom vi ikke oplever væsentlige forbedringer i forhold til sidste års GT30-model, så er GT50 en topperformer. Tv’et slår stadig alle LCD/LED-modeller på markedet, når det kommer til SD-billedkvalitet. Det primære kritikpunkt i forhold til billedgengivelsen, er dog skærmens tendens til at udvaske billedet i dagstimerne. Det har altid været et problem på plasma-Tv, og selvom THX Bright Room-profilen bidrager ved at tilføre en højere lysstyrke, så bliver det aldrig helt perfekt.

    Panasonic GT50 test
    Panasonic GT50 test


    HD billedkvaliteten er også fornem. Billeder fremstår imponerende, og farvegengivelsen er smuk. Detaljegraden i HD-billeder er meget høj, og der opstår ikke udbredt sløring af hurtige bevægelser. Det sikrer ikke mindst en fantastisk gengivelse af sport, film og spil. Næsten ingen detaljer går tabt i de hurtigste scener, hvilket er imponerende. Det er stadig en af plasma-teknologiens styrker; og en styrke som Panasonic formår at udnytte til sin fordel.

    Panasonic GT50 test
    Panasonic GT50 test


    Plasma-skærme er fortsat betydeligt hurtigere end LCD-skærme, og derfor er sløring på hurtige bevægelser også mindre udtalt. LCD-skærmene har indsnævret kløften mellem teknologierne, men er stadig ikke på samme niveau. Plasma-skærme har dog også traditionelt kæmpet med det såkaldte fosfor slør (rødligt/grønligt/gulligt slør efter hurtigt bevægende objekter på skærmen), og Panasonic GT50 kan heller ikke sige sig helt fri. Vi registrerede stadig en smule fosforslør i vores stresstests.

    I praksis er det dog meget svært og spotte, og Panasonic har efterhånden reduceret det til et niveau, hvor det ikke generer selv de kritiske øjne ved blandet, daglig brug. Der findes dog stadig situationer, hvor der kan komme til syne; blandt andet i sort/hvid film eller f.eks. i et sort/hvid-spil som Limbo. Det skyldes, at fosforsløret typisk fremstår som en gul, rød eller grøn glorie omkring bevægende objekter – og det er synligt i sort/hvid-scener. Det skal naturligvis sættes i den rette kontekst, og det er vigtigt at understrege, at det på ingen måde er et kritisk problem; ikke engang synligt i 99 % af tilfældene, men GT50 er ikke forbedret i forhold til sidste års modeller. Samtidig skal det dog siges, at Panasonic GT50 let spiller sig ind i top-5 af Tv-skærme, når det kommer til responstid.

    Panasonic GT50 test
    Panasonic GT50 test


    Input lag blev målt til 24-30 ms i Game-profilen, hvilket er tilsvarende til tidligere plasma-Tv fra Panasonic, og velegnet til konsolspil.

    Plasma-skærme har traditionelt haft problemer med midlertidig fastbrænding af billedet; ofte kaldt retention. Panasonic har desværre heller ikke formået at slippe helt uden om problemet på GT50. Vi bemærkede en smule retention efter lang tids brug. Det var ganske beskedent, og kun synligt, hvis man kiggede godt efter, men retention er endnu ikke et kapitel vi kan afslutte.

    Panasonic GT50 test
    Panasonic GT50 test


    Nedenfor kan du se målinger af sortniveauet og kontrast.

    Sortniveau0.00 cd/m20.00 cd/m2
    Lysstyrke54 cd/m2106 cd/m2
    Kontrastforhold--
    Kontrastforhold +/- 50


    Efter kalibrering blev sortniveauet målt til 0,00 cd/m2, hvilket foreslår, at sortgengivelsen er perfekt. I et helt mørkelagt rum, kan det dog bemærkes, at det ikke er tilfældet. Sort er ikke 100 % sort. Vores testudstyr kan ikke måle under 0,02 cd/m2, så vi lander et sted midt imellem. Det skal naturligvis ikke tage noget fra ydelsen, og Panasonic GT50 er en forbedring i forhold til sidste års modeller. Panasonic fortsætter med at presse deres plasma-Tv, og sortgengivelsen er stadig et af de vigtigste billedelementer for at tilføre intensitet til billederne i spil og film. Derfor fortjener Panasonic også stor ros.

    Panasonic GT50 test
    Panasonic GT50 test


    Shadow detail er ligeledes imponerende, og kun de 1-2 mørkeste nuancer af grå er svære at skelne fra sort. En del mørke farver har dog tendens til at flimre på grund af de måde et plasma-Tv skaber mørke farver på, men det er kun synligt, hvis du bevæger dig tæt på skærmen.

    Afslutningsvis blev Panasonic GT50 undersøgt i et mørkelagt rum, men skærmen har ingen problemer med ujævn fordeling af lyset, og klarer sig igennem uden anmærkninger. Den dybe gengivelse af sort gør det ekstremt svært at demonstrere på et billede, hvorfor det er udeladt.

    3D-billedkvalitet Panasonic GT50

    I denne test vil jeg undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet, 3D crosstalk og endeligt inkludere en lille sammenligning med nogle af de andre 3DTV på markedet.

    Nedenfor kan du se Panasonics nye 3D-briller. De er lettere og mindre klodsede end før, men stadig ikke noget kønt syn. 3D-brillerne har nu fået en tænd/sluk-knap, der gør det muligt at skifte imellem 2D og 3D.

    Panasonic GT50 test
    Panasonic GT50 test


    3D-billedkvaliteten er derimod flot. Vi har ofte rost Panasonics 3D plasma-Tv for deres overbevisende 3D-ydelse, og i modsætning til DT50 modelen, er aktiv 3D et godt match til plasma-teknologien pga. det lave niveau af crosstalk. På GT50 bemærkede vi stort set heller ikke crosstalk, bortset fra i vores stesstest. Detaljegraden i 3D-billeder er høj, og farvegengivelsen er mere præcis end på størstedelen af 3DTV i dag, takket være en integreret THX3D-profil. Summeret, så leverer Panasonic GT50 den bedste 3D-billedkvalitet vi har set til dato.

    Panasonic GT50 test
    Panasonic GT50 test


    Jeg mener dog også stadig, at den aktive 3D-teknologi har sine begrænsninger. Hvis du udelukkende ser 3D i et mørkelagt rum, er der ingen tvivl om, at aktiv 3D giver bedste 3D-oplevelse, men hvis du også vil kunne se 3D i dagstimerne, så skal du være opmærksom på, at 3D-brillerne stadig flimrer – selv efter 3 generationer af 3DTV og aktive 3D-briller. Hertil kommer naturligvis, at de er relativt dyre, kræver batterier og er skrøbelige.

    PC og Mediecenter

    Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit mediecenter/PC og vælge "16:9"-skærmformatet. Du skal også deaktivere ”16:9 Overscan” i menuen.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er brede, og farverne ændrer sig ikke fra yderlige vinkler. Selv fra ekstreme vinkler, fremstår billeder på skærmen levende og intense. Sort ændrer sig heller ikke, og vi kan ikke rigtig sætte en finger på nogen problemer her; derfor har vi også udeladt billeder af skærmens betragtningsvinkler.

    Lyden

    Vi blev positivt overraskede over højttalerne i Panasonic DT50, som er en af de nye LED-modeller. GT50 klarer sig også pænt, men ikke overvældende. Der mangler primært bund i lyden, og den slankere DT50 håndterede overraskende nok de dybe toner bedre. Til tider kan lyden virke lidt flad på GT50, og vi havde nok forventet en smule mere fra et Tv i denne prisklasse. Til blandet Tv-brug, er højttalerne fine, men ønsker du en god oplevelse, bliver du nødt til at tilføje rigtige højttalere.

    Til film, spil og musik anbefales separate højttalere.

    Konklusion

    Panasonics Smart Viera-platform er grafisk uændret i forhold til sidste år, men Panasonic har tilføjet en række nye muligheder i 2012-modellerne. Dual-core modellerne (såsom GT50) har eksempelvis mulighed for at afspille video, billeder og musik fra en smartphone/tablet, ligesom det er muligt at få eksempelvis Tv-kanaler fra Tv’et over på iOS og Android-enheder. Det er en nyttig funktion, men generelt må vi sige, at Smart Viera-platformen stadig mangler meget før vi kan anbefale den. Vores eksemplar af GT50 summede i øvrigt også en smule fra bagsiden.

    I flere år er Panasonics plasma-Tv blevet betragtet som noget af det ypperligste på Tv-markedet, når det kommer til billedkvalitet. Plasma-teknologien har dog visse ulemper, og GT50 kæmper fortsat med refleksioner i skærmen – specielt i dagstimerne – samt dithering-støj i de mørkeste farver. Men når det er sagt, så er GT50 altså et fantastisk Tv. Sortniveauet nærmer sig perfektion, farvenøjagtigheden er imponerende i THX-profilerne og responstiden er ekstremt lav (en smule overdrive slør kan dog opstå), og det sikrer fremragende gengivelse af sport, spil og film. 3D-gengivelsen er også rigtig god.

    Når vi her til sidste skal opsummere, så skal det først og fremmest siges, at hvis du har følt dig begrænset af plasma-teknologiens svagheder, så ændrer GT50 som sådan ikke noget for dig. Har du derimod foretrukket plasma-teknologiens styrker, så er GT50 uden tvivl en stærk kandidat til dit næste Tv. Tv’et imponerer på mange punkter, og er uden tvivl et af Panasonics bedste Tv nogensinde. Derfor fortjener det også vores Topanbefalings-Award.


    Tryk på awarden for at læse mere.


    Pris og forhandler:

    42"50"


    SD & HD-billedkvalitetSummen fra bagsiden Stuen
    Imponerende sortniveauDithering i mørke farver Hjemmebiografen
    FarvegengivelseRefleksioner og lidt udvaskede farver i dagstimerne2D/3D spil
    3D-billedkvalitetDyre 3D-briller og flimmer i dagstimerne
    Push/Pull mediefunktioner Smart Viera mangler indhold/kvalitet
    Meget hurtig responstid


    Panasonic GT50 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Panasonic GT50 debat

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |