Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic DT30 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic DT30

|


Panasonic DT30 test

Panasonic DT30 er et nyt Edge LED baseret LCD-TV fra den populære japanske Tv-fabrikant. Panasonic har produceret meget populære plasma-Tv i de seneste år, men deres LCD/LED-modeller har ikke for alvor fået plads i rampelyset. Her undersøger vi DT30 med Edge LED, Viera Connect internet-funktionalitet, 3D og et nyt design.

Men kan Panasonic DT30 konkurrere med Tv-modeller såsom Samsung D8005 og Sony EX720? Og hvor god er 3D-billedkvaliteten? FlatpanelsDK vil besvare dette og mere i denne test.

Panasonic DT30 findes i 32 og 37 tommer kaldet TX-L32DT30E og TX-L37DT30E.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online. Se blandt andet frem til anmeldelser af Philips 7606H, LG Nano LW980W, Dell U2312HM og Eizo FS2332.

This review in English: Panasonic DT30 review


Størrelse:37" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dot pitch:
Paneltype:Edge LED baseret LCD-TV
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 53.6cm x 87.4cm x 3.3cm (uden fod)
Vægt15,5 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type) (Audio ind/ud)
SCART (1 indgang)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Andet
Udgange
Audio (type) (1 udgang, hovedtelefonudgang)
SCART
S/PDIF (optisk)
Andet
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T (MPEG4)
DVB-C
DVB-C (MPEG4)
DVB-S
DVB-S (MPEG4)
Andet
Øvrigt

Pris og forhandler:

32"37"


De første indtryk

Panasonic DT30 er et mere moderne og elegant TV end vi har set i lang tid fra Panasonic. Linjerne er rene og minimalistiske og Tv er meget slankt.

Panasonic DT30 test
Panasonic DT30 test


Foden er rektangulær og skabt i metal med et plastik-lag yderst. Foden har en manuel drejefunktion, og konstruktionen føles ganske solid.

Panasonic DT30 test
Panasonic DT30 test


På rammen fandt vi et diskret Panasonic logo og et lille Viera logo i øverste venstre hjørne. Panasonic har holdt rammen forholdsvis stilren, og derfor er det en skam, at den ekstra kant nederst på skærmen er til-klistret med SD, RealD 3D og 3D-logoer.

Panasonic DT30 test
Panasonic DT30 test


Indgangene findes på bagsiden af Tv'et og på siden. Desværre peger kun én HDMI-indgang til siden. Resten peger ud mod bagvæggen, hvilket er meget upraktisk, hvis man vil vægmontere skærmen.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Panasonic DT30 kommer med Panasonics klassiske Tv-fjernbetjening. Den har store knapper og er nem at betjene, men ikke ligefrem et design-ikon.

Panasonic DT30 test
Panasonic DT30 test


Viera Connect giver brugerne adgang til internet-tjenester og en App Store, som kaldes Viera Market. Her kan brugeren downloade video-on-demand-tjenester, små spil og meget mere. DT30 er også udstyret med USB-optagelse, DLNA og USB-afspilning.

Panasonic DT30 test
Panasonic DT30 test


Vi har allerede gennemgået Viera Connect platformen og andre de mediefunktionr i dybden i vores Panasonic GT30 test, så klik videre til GT30-testen for meget mere information.

Kalibreringsindstillinger
I menuerne på Panasonic G30 fandt vi følgende billedindstillingsmuligheder: kontrast, lysstyrke, farve, skarphed, farvebalance, levende farver, zone-dimming, eco-mode og P-NR.

I den avancerede menu kan du styre: hvidbalance (RGB), gamma, IFC (Intelligent Frame Creation), Resolution Enhancer og 16:9 overscan

Du kan også vælge fra disse billedindstillinger: Dynamisk, Normal, Cinema, Spil, Foto, Professional1, og Professional2.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme


Nedenfor har jeg målt strømforbruget på 37-tommer versionen af Panasonic DT30.

Standby0.1 W0.1 W
SD+HD76 W65 W
3D83 W83 W


Efter kalibrering målte jeg strømforbruget til 65 W, hvilket er typisk for et Edge LED-baseret TV. I 3D-tilstanden forbruger Panasonic DT30 lidt mere end normen og blev målt til 83 W.

Kalibrering af Panasonic DT30

Herunder kan du se en out-of-box måling (hvor Tv’et er pakket direkte ud af kassen) på Panasonic DT30 med skærmens Standard-billedprofil og uden Eco-tilstanden slået til.

Panasonic DT30 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.


  • Skærmens standardindstillinger er ikke særlig præcise, og Panasonic er faldet i samme fælde, som de fleste LCD/LED producenter, ved at give et boost til kontrasten så billedet fremstår mere imponerende (men også mindre korrekt). På den anden side er farvetemperaturen er tæt på vores 6500 Kelvin mål. Vi målte 6752 Kelvin, men farvetemperaturen varierer og er ikke stabil.

    Jeg målte gamma stigende fra 1,6 i de mørke nuancer til 3,1 i de lyse nuancer, hvilket betyder, at mørke farver er alt for mørke og lyse farver er for lyse og intense. Vi stræber efter en stabil 2,2 gamma.

    Lysstyrken blev målt til 269 cd/m2. Det er for kraftigt til blandet brug, men kan nemt løses med billedindstillingerne eller ved at aktivere Eco-tilstanden i menuen.

    Jeg skiftede nu til True Cinema billedprofilen og tog en ny måling. DT30 har ikke THX-profil, ligesom Panasonics plasma-TV.

    Panasonic DT30 test


    True Cinema billedprofilen er mere præcis, men DT30 har stadig problemer med den mørke ende af gråtonerne, hvilket betyder, at ikke alle mørke farver gengives perfekt. Farvetemperaturen landede nu på 5900 Kelvin. Vi sigter efter 6500 Kelvin.

    Jeg målte gamma fra 2,05 til 2,6. Mørke farver er stadig for mørke og lyse farver er stadig alt for lyse. Vi tilstræber at rette dette vha. kalibrering. Panasonic DT30 har også en Cinema billedprofil, der er stort set identisk med den True Cinema billedprofil, som du kan se målinger for ovenfor.

    Jeg gik videre til at kalibrere Panasonic DT30 vha. Professional1 billedprofilen, som kommer til syne, når ISFccc bliver aktiveret i skærmens opsætningsmenu. Her er mit resultat.

    Panasonic DT30 test


    Professional1 profilen er i store træk baseret på True Cinema profilen og derfor er gamma stadig forkert. Der findes en tilgængelig gamma-indstillingsmulighed - og avancerede farveindstillinger - i menuen, men Panasonic DT30 er ikke designet med nødvendige indstillingsmuligheder til at korrigere dette. Jeg er faktisk ret overrasket over, at Panasonic sender DT30 på markedet med så upræcise og forkerte gammaindstillinger, når man tænker på hvilken minutiøs tilgang Panasonic har til deres plasma-TV. Gamma-indstillingen i menuen gjorde intet for at rette op på fejlen.

    Jeg forsøgte at rette gamma-kurven så den harmonerede med 2,2, som er vores mål, men det var næsten umuligt. Jeg prøvede flere forskellige løsninger, men i alle tilfælde ender man med et kompromis. Jeg valgte den løsning, som gav os præcise farver, men langt fra perfekt shadow detail.

    Efter kalibrering lykkedes det mig at forbedre gamma, og gamma er nu stiger fra 2,1 til 2,5. Farvetemperatur er tæt 6500 Kelvin mål, men er ikke 100 % stabil.

    Nedenfor er mine kalibrerede indstillinger.


    Billedprofil:Professional1
    Kontrast13
    Lysstyrke+1
    Farve:30
    Skarphed:1
    Color Remaster:Fra
    EcoFra
    P-NRFra
    Lokal lyskontrolFra
    Gamma2.2
    Intelligent Frame CreationTil/Fra
    Resolution EnhancerFra
    16:9 OverscanFra
    R-Gain+2
    G-Gain-5
    B-Gain2
    R-Cutoff0
    G-Cutoff0
    B-Cutoff+2


    Jeg har sænket kontrast-indstillingen for at reducere intensiteten af baggrundsbelysningen. Lysstyrke- og gamma-indstillingerne kunne ikke bidrage til at forbedre gamma-kurven. I stedet forsøgte vi at kompensere med RGB-indstillingerne (rød, grøn, blå), som derfor er ændret.

    Panasonic DT30 har også med mere avancerede farveindstillinger, der kan bidrage med at forbedre farvenøjagtighed yderligere, men disse skal tilpasses individuelt for hvert eksemplar af DT30.

    Billedkvalitet på Panasonic DT30

    I dette afsnit vil jeg gennemgå billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.


    Panasonic DT30 har et mat panel og derfor meget få refleksioner fra vinduer og loftlamper i et typisk stue. Den matte overflade kan medføre, at billederne virker mindre levende og en smule udvaskede i løbet af dagen, men der kan let rettes ved at forøge kontrast-indstillingen (som styrer baggrundslyset) eller ved at aktivere den automatiske Eco mode.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Farvenuancering testes vha. farvegradienter; f.eks. en flydende farvegradient fra rød til sort. Panasonic DT30 imponerede os dog ikke på dette område. Farvegradienterne var tydeligt præget af ”bånd”, hvilket indikerer, at ikke alle farver skelnes korrekt fra hinanden. Vi så primært bånd i de semi-mørke og mørke områder af farverne.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Før kalibrering havde Panasonic DT30 også en tendens til at "udtvære" farver. I for eksempel ansigter kunne hudnuancerne synes udtværede og de fine konturer var ikke mulige at skelne. Jeg var i stand til at fjerne den værste grad af udtværing efter kalibrering – men jeg kunne ikke eliminere det helt. Det lader til at være et billedkredsløb, som forårsager disse "plamager" - eller også er det bare tale om en dårlig farvedekoder. Denne "udtværing" bemærkes måske ikke af alle, men jeg så den dog mere end en gang – selv uden at forsøge. Det viste sig primært i ansigter.

    SD-billedkvaliteten er forholdsvis pæn. Bortset fra de lejlighedsvise "udtværinger" fremstår detaljegraden høj og DT30 gengiver bevægende billeder uden udbredt sløring. Det er dog ikke alle farver i de mørke områder af billedet, som kan skelnes, og derfor har DT30 havde en tendens til at gengive mørke filmscener og spilscener uden den store detaljegrad.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    HD-billeder er detaljerede og flotte. Panasonics håndtering af bevægende billeder i f.eks. sport og film er rigtig fin, hvilket også sikrer, at levende billeder gengives med en høj grad af detaljering. Der mangler dog lidt intensitet i billedet, hvilket skyldes en manglende dybde i den sorte farve (vi måler sortniveauet om lidt).

    Jeg har kort været inde på responstiden i emnerne ovenfor, men lad mig prøve at uddybe lidt. Panasonic DT30 bruger en kombination af ISF (Intelligent Frame Creation) - der har til formål at beregne nye billeder, baseret på de billeder som modtaget, for dermed at bevægelser på skærmen mere flydende - samt scanning backlights, hvor en sort linje løber ned over skærmen fra toppen til bunden ved en meget høj frekvens, hvilket bidrager til at minimere sløring på hurtige bevægelser.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Scanning backlight-systemet fungerer rigtig fint, og er aktiveret konstant – også selvom IFC deaktiveres. Vi foretrækker også at slå IFC-systemer fra. Selvom det bidrager til at gøre bevægelse mere flydende, så gør det også, at billederne fremstår som var de optaget med et håndholdt kamera eller som en soap-opera.

    Overordnet så jeg minimal sløring på hurtige bevægelser, og jeg oplevede intet overdrive-slør, hvilket gør DT30 ideel til sport og tempofyldte actionfilm.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Input lag blev målt til 31 ms, hvilket er fair, men ikke imponerende. Hvis du er på udkig efter et Tv til spilkonsoller, anbefaler vi generelt at man køber plasma-T pga. lavere responstid og lavere input lag.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Nedenfor har jeg målt sortniveauet og kontrast.

    Sortniveau0.43 cd/m20.27 cd/m2
    Lysstyrke269 cd/m2133 cd/m2
    Kontrastforhold626:1493:1
    Kontrastforhold +/- 50


    Efter kalibrering målte jeg sortniveauet til 0,27 cd/m2, hvilket i bedste fald er uimponerende. En sortgengivelsen på 0,27 cd/m2 er ikke i nærheden af de dybe sortnuancer, som Panasonics plasma-TV såsom GT30 og VT30 gengiver. Det er også langt værre end på konkurrenternes Edge LED-baserede Tv såsom Samsung D8005, Sony EX720 og Sharp LE831.

    Vi forventede ikke, at dette ville være et af Panasonic DT30’s stærke sider, idet Tv’et anvender et IPS-panel, men vi havde ikke forventet et så dårligt resultat. Skal vi sammenligne med et andet Tv, der også anvender IPS-paneltypen, så kan vi sammenligne med LG Cinema 3D LW650W modellen, der blev målt til 0,08 cd/m2 – altså en ret markant forskel.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Shadow detail er heller ikke særlig overbevisende, simpelthen fordi DT30 har for høj gamma i den mørke ende af gråskalaen (som omtalt i kalibreringsafsnittet). Det lykkedes os at forbedre shadow detail efter kalibrering, men aldrig til et niveau, hvor vi følte os overbevist. Det betyder, at mørke detaljer i film og spil har tendens til at forsvinde i de mørke områder af billedet. Efter kalibrering var jeg ikke i stand til at skelne de 4-5 mørkeste gråtoner fra sort.

    Nedenfor har jeg undersøgt Panasonic DT30 i et helt mørkt rum for at se, om panelet har tendens til ujævn lys; ofte kaldet clouding eller backlight bleeding.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Desværre kunne vi konstatere, at vores eksemplar af DT30 lider af ujævn fordeling af lyset; ikke kun langs kanterne, men også på tværs af panelet. Det er en skam, men ikke atypisk for Edge LED-baserede LCD-TV.

    3D-billedkvalitet på Panasonic DT30

    For en generel introduktion til 3D vil jeg henvise til vores anmeldelse af Panasonic VT20. I denne test vil jeg undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet, 3D crosstalk og endeligt inkludere en lille sammenligning med nogle af de andre 3DTV på markedet.


    Panasonic har nogle af de absolut bedste 3DTV på markedet med deres 3D plasma-TV, og derfor var vi selvfølgelig spændte på at se, hvordan Panasonic er sluppet af sted med deres 3D LCD-TV. I modsætning til alle andre Tv-producenter, valgte Panasonic ikke at lancere et 3D LCD-TV i 2010, og de har derfor haft lidt længere tid til at forfine deres indsats på området.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Først og fremmest kan Panasonic DT30 udsende en høj lysstyrke, og tabet i lysstyrken fra 3D-brillerne mere end opvejes af det lysstærke billedpanel. Det betyder også, at Panasonic DT30 klarer sig pænt i selv meget oplyste rum som eksempelvis stuer. Det er positivt i forhold til Panasonic 3D plasma-TV, der har en tendens til at være en smule mørke i oplyste rum, når der vises 3D.

    Vi opdagede samtidig, at Panasonic DT30 har et lavt niveau af crosstalk. Dobbeltbilleder kan ses i film- og spilscener med meget høj kontrast, men det kan det på alle 3DTV. Efter min vurdering placerer DT30 sig i den øvre ende af 3D LCD/LED-modeller. Samtidig må vi dog konstatere, at crosstalk ikke er på samme lave niveau som på Panasonics egne 3D plasma-TV såsom Panasonic GT30.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Den lave crosstalk bidrager til pæn gengivelse af 3D-film og 3D-spil, men crosstalk kan dog spottes i sidstnævnte, hvis man er opmærksom. På den negative side kan 3D-brillerne fremhæves. Jeg er generelt ikke særlig imponeret over kombinationen af shutter 3D-briller og LCD-TV. Som nævnt i andre anmeldelser, så bliver 3D-billederne langt mørkere, og 3D-effekten forsvinder gradvist, når man hælder hovedet på skrå. Det sker ikke på 3D plasma-TV.

    Alt i alt leverede Panasonic DT30 en positiv overraskelse på 3D-billedkvaliteten. Det er – efter min mening – pt. et af de bedste 3D LCD-TV. 3D plasma-TV står dog stadig som topmålet på 3D-området, og specielt til 3D-spil foretrækker jeg plasma-TV.

    PC og mediecenter

    Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit Media Center og vælge "16:9" skærmformatet.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er forholdsvis brede – hvilket var forventet. Tv’et er baseret på et IPS-panel, og IPS LCD-teknologien er generelt den LCD-teknologi med de bredeste betragtningsvinkler. Farverne har en tendens til at tabe en smule intensitet fra brede vinkler, men ikke af afgørende faktor.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Det primære problem med IPS-paneler og betragtningsvinkler er imidlertid det faktum, at kontrasten påvirkes markant fra yderlige vinkler, hvilket resulterer i, at den sorte farve bliver langt mindre intens og noget mere grålig.

    Panasonic DT30 test
    Panasonic DT30 test


    Lyden

    Højttalerne i DT30 er bedre end gennemsnittet. Basgengivelse er dybere end på størstedelen af tynde Tv, og hvis man ser nøje efter, finder man hurtigt ud af hvorfor. Panasonic har faktisk udvidet den nedre region af Tv’ets bagside for at få plads til bedre højttalere. Og beslutningen har givet pote.

    Højttalerne giver rigere lyd end vi er vant til fra de tynde Tv, og til blandet brug mener jeg, at Panasonic DT30 yder fornuftigt.

    Til film, spil og musik anbefaler jeg dog fortsat separate højttalere.

    Konklusion

    DT30 indeholder alle Panasonics nyeste multimedie-funktioner, herunder Viera Connect internet-platformen med Viera Market, USB-optagelse, DLNA-streaming og USB-afspilning. Panasonics Viera Connect-platform er lovende, og vi forventer at høre meget mere om den i fremtiden, men i øjeblikket mangler der indhold (og Apps). Viera Market er grundstenen, der skal muliggøre det, men brugerne skal have flere muligheder. USB-optagelse er derimod en praktisk tilføjelse.

    Vi har før rost Panasonics plasma-TV for deres fremragende billedkvalitet samt Panasonics minutiøse tilgang til præcis farvegengivelse. Desværre har Panasonic ikke fulgt samme vision for deres LCD/LED-modeller. Standardindstillingerne på DT30 er ikke direkte dårlige, men vi havde forventet at kunne opnå bedre billede fra nogen af de andre billedprofiler på skærmen. Panasonic synes fast besluttet på at øge gamma og derved skabe overboostede farver i stedet for at levere samme nøjagtige billedegenskaber, som findes på deres plasma-TV – og det er en skam.

    Men Panasonic DT30 viser også styrke på flere områder, og responstiden og gengivelsen af bevægende billeder, imponerende DT30 os. Den hurtigere responstid vil specielt komme sportselskere til gavn. Folk med spilkonsol kan også få nytte af skærmens hurtighed, men desværre er input lag lidt for højt, hvilket kan genere i hurtige First Person Shooter-spil. 3D-billedkvaliteten er også et område, hvor Panasonic klarer sig pænt i forhold til konkurrenternes 3D LCD/LED-modeller. Vi oplevede meget lidt crosstalk, men jeg mener dog stadig, at 3D-billedkvaliteten er noget bedre på Panasonics egne plasma-TV såsom GT30. På andre områder var DT30 en skuffelse, med sortniveauet på 0,27 cd/m2 som den mest markante, idet det ligger langt fra nutidens standard. Shadow detail var heller ikke så god og så havde DT30 også lidt tendens til ujævn lysfordeling.

    Når alt skal gøres op, så synes jeg det er svært at retfærdiggøre det høje prispunkt på DT30. Det er vores opfattelse, at Panasonic laver nogle fantastiske plasma-TV, der giver utrolig meget billedkvalitet for pengene, men Panasonic synes at tage en anden rute, når det kommer til deres LCD/LED-fladskærme – og vi er ikke imponerede.

    Pris og forhandler:

    32"37"


    ResponstidDårlig sortgengivelse og shadow detailStuen
    3D-billedkvalitetFarveudtværring Børneværelset
    Viera Connect systemetFarvenøjagtighed
    Ingen overdrive-slørPris
    USB-optagelseUjævnt lys (clouding)
    HøjttalerneSortdybde reduceres fra vinkler
    Stik vender ud mod væggen


    Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online. Se blandt andet frem til anmeldelser af Philips 7606H, LG Nano LW980W, Dell U2312HM og Eizo FS2332.

    Panasonic DT30 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Panasonic DT30 debat

    Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |