Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason3D test: Samsung C8705 vs. LG LX950N - FlatpanelsDK

3D test: Samsung C8705 vs. LG LX950N

|



Vi har for nylig testet Samsung C8705 og LG LX950N, som begge to er 3DTV. Du kan finde specifikke 3D tests på modellerne i de to respektive anmeldelser, men i denne lille test har vi stillet Samsung C8705 op overfor LX950N for at finde du af hvilket af de to 3DTV der klarer sig bedst.

This review in English: 3D comparison: Samsung C8000 vs. LG LX9500


Vores store HDTV tema kører. I denne uge bringer vi nyheder, tests og artikler omkring HDTV og kigger nærmere på mulighederne der findes for HDTV og digitalt Tv på det danske marked, samt tester de danske Tv-udbyderes billedkvalitet. Følg vores store HDTV Tema her.


3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LG LX950N

I denne lille test vil FlatpanelsDK uddybe forskellene mellem de to 3DTV fra Samsung og LG når det kommer til håndtering af 3D-materiale. Vi undersøger 3D dybde, 3D crosstalk (når højre og venstre billede overlapper) og sammenligner 3D-brillerne.

Bemærk, at en del af billederne her i testen er taget med 3D effekten aktiveret på Tv’ene og det er årsagen til at billedet ser meget sløret ud. Pas også på med at sammenligne skærmene direkte på billederne, da billedet ændrer sig, når det ses gennem 3D brillerne.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


3D briller

Begge TV er baseret på den aktive 3D shutter-metode, hvor brillerne åbner og lukker skiftevis for højre og venstre øje. Begge briller er genopladelige via USB, modsat f.eks. Panasonics 3D briller, som kører på batterier. Du kan se 3D-brillerne nedenfor. Samsungs ses til vesntre og LGs til højre.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


LGs 3D briller er en smule strammere omkring hovedet og ørerne, men 3D-brillerne er overordnet ikke så forskellige hos de to producenter. Se billedet herunder, hvor LGs ses til venstre og Samsungs til højre.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


Glassene fungerer på samme måde. Hvis du hælder hovedrt på skrå, bliver billedet på 3DTV’et mørkere.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


Hvis du hælder hovedet i en 90 graders vinkel, bliver billedet på skærmen fuldstændig mørkt.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


Dette sker, fordi der er en polarisator i glassene og en polarisator på LCD-panelet. Denne effekt forekommer ikke på 3D plasma-Tv.

3D billede og dybde

Begge Tv har ganske god 3D dybde. Den visuelle forskel mellem objektet i forgrunden og i baggrunden er god, og de fleste objekter vises detaljeret og veldefineret.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


Samsung C8705 har et lidt mere intenst 3D billede end LG LX950N, hvor de mørke detaljer er fremhævet lidt bedre. Det kan bidrage til bedre opfattelse af 3D dybde ind i mellem, som også betyder, at visse scener forekommer mere intense. Det kan bidrage til et lidt bedre indtryk af 3D dybde, men visse mørke farver falder også sammen.

Farvegengivelsen er også lidt forskellig imellem de to Tv. LX950N har fra start af en mere lysstærkt 3D billede, hvilket specielt er en fordel i oplyste rum. På Samsung C8705 kan lysstyrken dog forøges i skærmens menu. Da LX950N ikke tillader ændring i farvegengivelse i 3D, så er der taget udgangspunkt

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


LG LX950N har imidlertid en meget reflekterende glasfront, og det kan virke generende i dagtimerne. Samsung C8705 håndterer refleksioner noget bedre, fordi panelet er mere mat i overfladen.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


En ting som jeg bemærkede på begge TV, er, at 3D-effekten ud af billedet er en smule mere overbevisende end på Panasonic VT20. Jeg har ikke Panasonics 3DTV stående til sammenligning, men da jeg i sin tid anmeldte denne, oplevede jeg, at objekter der træder ud af billedet ikke er 100 % i fokus. De fremstod lidt mere sløret og unaturlige.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


På både LG LX950N og Samsung C8705 gengives effekter, som træder ud af skærmen lidt bedre. Jeg tester f.eks. med en scene, hvor vand sprøjter op på skærmen fra en flod. På LX950N og C8705 synes denne effekt lidt mere virkelig og vanddråberne er mere detaljerede.

Håndtering af hurtige bevægelser i forbindelse med 3D gengivelse, er bedre på LX950N, sandsynligvis på grund af scanning backlight systemet, som forbedrer responstiden. Billedet bliver mindre sløret, når billedet f.eks. panorerer over et landskab.

Begge Tv har en højere lysstyrke end 3D plasma-TV. Jeg vil dog anbefale, at du primært satser på 3D oplevelser i mørke omgivelser. Her er der langt færre forstyrrende elementer. Skal du se 3D i dagtimerne, så er LCD-TV dog bedre på grund af den højere lysstyrke.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


På Samsung C8705 kan du ændre på skærmens billedindstillinger og vælge mellem Standard og Film billedprofilerne, når 3D er aktivt. Pga. samspillet med brillerne er det således ikke muligt at foretage en korrekt kalibrering. På LX950N kan der ikke ændres på billedindstillingerne, når der vises et 3D billede. Det virker lidt uhensigsmæssigt.

3D crosstalk

Crosstalk refererer til det fænomen, hvor billederne tiltænkt venstre øje og billederne tiltænkt højre øje ikke klart adskilles på 3DTV’et. Dette medfører, at forskellige billedelementer er synlige, selv når de ikke skal være det. Er der problemer med crosstalk på et 3DTV, så skabes der en transparent og lysere glorie-effekt omkring objekter, fordi det venstre og højre billede blandes sammen.

Dette sker af den simple grund, at Tv’et ikke er hurtigt nok (responstid og opdateringshastigheden er for langsom). Se billedet herunder for et eksempel. Billedet er ikke udtrykt for crosstalk på hverken C8705 eller LX950N, men blot et eksempel.


Crosstalk er helt grundlæggende det vigtigste 3D element. Der har her man skiller fårene fra bukkene. Og netop crosstalk er min største bekymring på begge Tv.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


Samsung C8705 og LG LX950N har begge problemer med crosstalk - og i noget større grad end på Panasonic VT20, der mere eller mindre ingen crostalk havde. Dette synes også at være en generelt problem med 3D på LCD/LED-paneler. De er simpelthen ikke hurtige nok til at vise 3D uden crosstalk og det påvirker 3D billedkvaliteten en del.

Crosstalk er dog lidt forskellig på de to Tv. LG LX950N har primært en spøgelses-effekt, hvor crosstalk omkring objekter oftest fremstår som en gennemsigtig nuance. På Samsung C8705 er crosstalk en smule mere"mudret" og mørkere, hvilket gør det lidt mere synligt i praksis.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


Samsung C8705 har alt i alt en anelse mere crosstalk end LG LX950N, men det afhænger også af indholdet. På et billede med en masse mørke farver, er crosstalk mindre synligt på Samsung C8705 end på LX950N, men på lyse billeder har C8705 helt klart mere crosstalk.

Begge TV har også problemer med crosstalk på både objekter i forgrunden og i baggrunden (spredningen mellem billederne til hhv. højre og venstre øje er forskellig afhængig af hvor i perspektivet de forekommer, så derfor er dette ikke nødvendigvis tilfældet). Men Samsung C8705 synes at have større problemer med mørke objekter på lys baggrund, hvis de er meget tæt på seeren.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


I nogle scener reducerer crosstalk også 3D dybden. Jeg omtalte dette i LX950N anmeldelsen. Hvis du ser f.eks. en undervandsscene, der har en masse fisk (og derfor en masse forskellige objekter) medfører crosstalk-effekten, der ses som skygger omkring alle fiskene, at 3D dybden reduceres en del, fordi de mange skygger er distraherende for øjet.

Crosstalk problemet kan også forværres, afhængigt af 3D-materialet. For eksempel på PS3-spil. PlayStation er for nylig er blevet opdateret til at understøtte 3D. Wipeout er et af de spil, som er blevet opdateret til 3D og et eksempel på dette.

Fordi spillet kun kører i 720p30 double-packed (30 Hz til hvert øje, 60 Hz i alt) er crosstalk mere synligt på Tv, som i forvejen problemer med crosstalk. Det skyldes, at konsolspil er så dynamiske og livlige, så billedet opdateres hurtigt og ofte. Det stiller naturligt krav til 3D gengivelsen på Tv’et.

”3D
3D sammenligning: Samsung C8705 vs. LX950N


Vi oplevede værre crosstalk på PS3-spil på begge Tv i forhold til film-indhold. Crosstalk synes generelt også mere synligt på indhold af meget høj kvalitet, såsom Full HD indhold, fordi billedelementerne i billedet er mere detaljerede.

Konklusion

Alt i alt er 3D billedkvaliteten ikke perfekt på nogen af de to 3DTV fra Samsung og LG. Der er gode 3D billedegenskaber, såsom højere lysstyrke og lidt bedre 3D-effekter ud af billedet end på Panasonics VT20 3DTV, men crosstalk problemet er for markant på både 3D spil og 3D filmindhold.

Dette gælder for både Samsung C8705 og LG LX950N, selvom der er visse forskelle på de to Tv. Samsung C8705 gengiver en smule mere intense 3D billeder og i nogle scener er 3D dybden en smule bedre. LG LX950N har dog en højere lysstykre, men i dagtimerne generes man alligevel af de mange reflektioner i frontglasset på skærmens ramme. LX950N har dog færre problemer med crosstalk og mindre synlig crosstalk end Samsung, men det er stadig et problem.

Panasonic VT20 forbliver vores 3D reference TV. Dette 3DTV har næsten ingen crosstalk problemer, og det har vist sig at være den vigtigste faktor, når det kommer til 3D billedkvalitet. Det er her fårene skilles fra bukkene, fordi den visuelle og oplevede 3D effekt reduceres væsentligt, og fordi det er ganske synligt i praksis. I øjeblikket synes LCD/LED fladskærme simpelthen ikke hurtige nok til at reproducere perfekte 3D-billeder.´

Læs også vores tests af 3DTV:
  • Samsung C8705
  • LG LX950N
  • Panasonics VT20 3DTV

    Husk også, at du kan følge alle nyheder omkring 3D og 3DTV i vores 3DTV Tema her.

    Debat

    Har ud spørgsmål til testen henvises du til denne forumdebat: 3D test: Samsung C8705 vs. LG LX950N

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |