Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic VT20 3DTV - FlatpanelsDK

Test: Panasonic VT20 3DTV

|


Panasonic VT20 3DTV test

VT20 er Panasonic nye nye 3DTV og flagskibet blandt Panasonic 2010 modeller. Jeg har været spændt på at kigge nærmere på dette Tv efter jeg så det på flere præsentationer tidligere på året. VT20 bringer ikke blot 3D ind i forbrugernes hjem; det har også den mest avancerede Tv-teknologier fra Panasonic hidtil og VT20 er blevet kaldt den nye Pioneer KURO. VT20 kommer også med det nye Black Pro panel og THX billedprofil, samt funktionalitet såsom internet og DLNA.

Men er Panasonics VT20 model den nye reference indenfor billedkvalitet? Kan den erstatte Pioneer KURO som vores reference model her på FlatpanelsDk? Og hvad med 3D billedkvaliteten? FlatpanelsDK fortæller dig alt dette og mere i denne anmeldelsen af Panasonics VT20 3DTV.

Panasonics 3DTV kaldes VT20 i Europa og lanceres i 50 og 65 tommer under navnene TX-P50VT20E og TX-P65VT20E.

This review in English: Panasonic VT20/VT25 review

Panelstørrelse:50"
3DTV:
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):Angle Free
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma (Panasonic)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 77.1cm x 122.4cm x 8,5cm (uden fod)
Vægt-
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:3DTV

Pris og forhandler:

Sammenlign Panasonic TV som TX-P50VT20E hos PriceRunner.

De første indtryk

Panasonic VT20 har en blank ramme, med en subtil brun toning. Det meste af tiden fremstår rammen helt sort, men hvis sollys falder på rammen kan den brunlige nuance bemærkes.

”Panasonic
Panasonic 3DTV VT20


Foden er rund og meget diskret, men giver alligevel et solidt fundament for det store Tv. Foden har også en manuel drejefunktion, men vinklen er ret begrænset.

”Panasonic
Panasonic 3DTV VT20


Indgange er placeret på bagsiden, men desværre peger størstedelen af dem ud mod bagvæggen, hvilket kan gør det svært at vægmontere VT20 helt ind til væggen. Dette er stadig et gennemgående problem hos Panasonic.
HDMI-2-indgangen er en HDMI 1.4 indgang, hvilket også betyder, at den har en audio return channel (ARC), som kan sende lyden fra Tv’ets tuner videre til et lydanlæg.

”Panasonic
Panasonic 3DTV VT20


På siden af Tv’et findes en HDMI-indgang, to USB-indgange og en SD kortlæser, sammen med et par andre indgange.

Rammen er slankere end på de fleste af Panasonics 2009 modeller, men ikke så slank, som på nogle af de andre nye modeller fra blandt andet Samsung, LG og Sharp.

Tv’et har en anelse plasma summen fra bagsiden. Jeg kunne høre det, da jeg stod bag VT20, men hørte intet når jeg sad foran Tv’et.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Fjernbetjeningen er næsten identisk med den fra G20. Det har store knapper og er lavet af sort plastik.

”Panasonic
Panasonic 3DTV VT20


Det føles lidt billig og mangler vægt. Jeg kan acceptere, at en mellemmodel såsom G20 kommer med sådan en fjernbetjening, men en flagskib model som VT20 må gerne have en lidt mere eksklusiv fjernbetjening.

Funktionaliteten på VT20 er stort set identisk med G20 og derfor låner jeg en del af teksten fra vores G20 anmeldelse i forbindelse med Internet funktionalitet, DLNA og USB optagelse på VT20.
For opsætningstrin til USB optagelse, se G20 anmeldelsen. Jeg har også inkluderet en lille afsnit om DVB-S tuneren i slutningen.

USB HDD optagelse på Panasonic VT20
I år har Panasonic indbygget mulighed for at optage vha. USB porten. Ved at tilslutte en ekstern harddisk, kan man optage sine favoritprogrammer, sætte live-Tv på pause og endda time optagelser ud i fremtiden.

Før man kaster sig ud i projektet, skal man forberede sig på følgende: Den eksterne harddisk parres med Tv’et og kan ikke bruges på andre enheder uden at blive reformateret. Har du således vigtige data på disken, bør du sikkerhedskopiere disse over på en anden enhed, før du tilslutter harddisken til Panasonics Tv.

Manglen af Blu-Ray og DVD recordere på det danske marked har gjort optagelse sværere end hidtil. PVR-funktionalitet er imidlertid blevet mere populært over det seneste stykke tid i fladskærmene og senest har Tv-distributørerne åbnet op for spændende muligheder med deres tv-bokse med indbygget harddisk, hvilket vi har kigget nærmere på i blandt andet Canal Digitals PVR boks

Ved at klikke på den røde REC-knap initialiseres optagelsen på Tv’ets indbyggede tuner, og det oplyses med et lille skilt oppe i hjørnet, som dog forsvinder igen, så man kan nyde programmet, mens optagelsen er undervejs.

Mens man optager, er man dog begrænset en smule. Fordi Tv’et kun har én DVB-T tuner, skal man blive på kanalen. Prøver man at skifte væk fra programmet, så melder skærmen, at optagelsen samtidig afsluttes og det skal man acceptere manuelt.

“Panasonic


Det kan dog godt lade sig gøre at skifte til f.eks. en HDMI kilde, og se en Blu-Ray film, mens optagelsen kører på den digitale tuner i baggrunden. Optagefunktionen kan køre i op til 180 minutter i baggrunden, hvorefter den automatisk stopper.

“Panasonic


USB recording kan desuden spille sammen med den indbyggede TV Guide, så man kan optage programmer, der ligger ude i fremtiden. Ved at tilgå TV guiden, kan man se Tv-oversigten for den kommende tid. Her vælger jeg eksempelvis et Tv-program der vises om 4 timer, trykker på det, og nu har jeg muligheden for enten at skifte hen på den pågældende kanal eller timer-aktivere USB HHD recording.
Vælges USB HDD recording, lagres dette i Tv’et, og Panasonic VT20 vil nu automatisk påbegynde optagelsen, når den starter. Tilsvarende er det muligt at sætte alarmer, så Tv’et advarer dig, når et program begynder.

“Panasonic


Man kan ikke lave serieoptagelser (eller tilbagevendende optagelser), men der er dog mulighed for at udvide optagelserne i begge ender. Da Tv-kanalerne tit får tagget programmerne forkert, kan man udvide optagelsen med det antal ønskede minutter man ønsker i hver ende, så man også er sikker på at få eventuel forlænget spilletid med i Champions League finalen. TV guiden kan også sortere efter programtype og genre.

Endeligt giver TV guiden mulighed for at optage i det tidsrum, som man ønsker. Man kan eksempelvis taste 18:00 til 19:17 ind, så længe man bare begrænser sig til den indbyggede begrænsning på 180 minutters optagelse i stræk.

“Panasonic


Der er også mulighed for at sætte live-Tv på pause, men det skal aktiveres separat (generelt gælder det at alt mht. recording skal aktiveres da det er deaktiveret fra start). Ved at aktivere funktionen kaldet REW i Panasonic VT20s menu, bliver pause-funktionen tilgængelig og Tv’et begynder nu automatisk at optage, når du slår hen på en kanal. Det betyder også, at du kan spole tilbage helt op til det tidspunkt, hvor du slog hen på kanalen, eller sætte live-Tv på pause.

Optagelser skabt med REW-funktionen lagres ikke på harddisken efterfølgende, så når du har sat en kanal på pause og efterfølgende skifter til en ny kanel, vil du ikke længere kunne se optagelsen i oversigten. Hvis du ønske at gemme en optagelse, skal du i stedet bruge den almindelige optagefunktion, der aktiveres ved at klikke på REC-knappen på fjernbetjeningen.

Jeg prøvede for sjov skyld at tilslutte harddisken til en PC efterfølgende, men jeg fik ikke lov til at afspille de optagede indslag. Harddisken kan slet ikke ses i Windows ud over af Partition Magic, der fortæller mig, at den indeholder data og et filsystem, men ikke hvilke data det er. Jeg kunne derfor heller ikke tjekke hvor meget optagelserne fyldte, for det ville VT20 ikke oplyse.

Kvaliteten af optagelserne er faktisk overraskende god. Der er et lille kvalitetstab, men det er betydeligt mindre end normen, så du behøver ikke at frygte, at gårsdagens optagede program ikke kan nydes, som var det sendt direkte.

Der er heller ikke problemer med at optage mpeg4 kanaler, og derved heller ikke problemer i at optage f.eks. DR HD.

Jeg havde ikke nogen DVB-C tilslutning tilkoblet, men fik dog opfattelsen af, at der ikke var begrænsninger mht. denne. Optagefunktionen påbegyndte selv (når REW var aktiveret), når jeg slog hen på DVB-C tuneren (hvor jeg bare havde sne). Slog jeg derimod hen på den analoge tuner, fik jeg en melding om, at USB HDD recording ikke var muligt.

“Panasonic


For at tilgå alle sine optagelser trykkes på VIERA CAST-knappen på fjernbetjeningen og herefter tilgås menupunktet kaldet Video. Nu kommer der en liste frem, som viser alle de optagelser, som du har lagret. Panasonic VT20 udfylder selv programinformation, tidspunktet og hvilken kanal der er optaget fra. Det er dog ikke muligt efterfølgende at ændre navnet på optagelsen.

Hvis du har planer om at købe en af Panasonics nye 2010 fladskærme med USB HDD recording, så er der ikke rigtig nogen vej uden om en lille slank USB harddisk, som du kan klistre på Tv’ets bagkabinet. Det begrænser dig ikke engang i forhold til USB nøgle-funktionaliteten, for Panasonic VT20 har to USB porte.

Internet-adgang
Panasonic har også opdateret VIERA CAST systemet samt de tilhørende mediefunktioner i dette års modeller. Det er blandt andet blevet muligt at afspille flere formater samt mp3 filer.

“Panasonic


Lad mig først kigge på mulighederne for USB afspilning. Ved at tilslutte et USB stick i en af de to USB indgange, kan du afspille video, billeder og musik. Musik kører uden problemer overhovedet og den grafiske interface er meget attraktiv.

“Panasonic


Billeder vises også fint og man kan naturligvis starte sit eget slideshow. I baggrunden afspilles noget let jazz-lignende musik, men jeg havde dog ønsket at der var mulighed for at afspille sine egne musikfiler, mens man kørte et slideshow.

Video har langt bedre understøttelse end sidste år. Der kan afspilles mpeg2, mpeg4, avi (og divx). Jeg havde dog ikke held med at få afspillet mov eller wmv filer, som Tv'et simpelthen slet ikke registrerer. VT20 registrerer ikke de filer på USB nøglen, som ikke kan afspilles.

DLNA
DLNA funktionen giver brugeren mulighed for at afspille musik, video og billeder, som er placeret på en anden computer i hjemmet. Enten tilsluttes VT20 med et kabel eller også kan der tilkøbes en Wi-Fi dongle, som giver adgang til det trådløse netværk i hjemmet.

“Panasonic


DLNA funktionaliteten på VT20 fungerer okay, og bedre end på sidste års model. Der er god understøttelse for video-formater men ikke alle understøttes - f.eks. ikke mov eller wmv. Jeg fik den nu også til at afspille mp3 filer, hvilket jeg ikke kunne få VT20 til og så er navigeringen rundt i menuerne en tand hurtigere.

VIERA CAST er funktionen, som giver dig adgang til internettet og en række forskellige tjenester. I år er der DailyMotion, tagesschau, Youtube, Picasa, bloomberg og eurosport. Man kan desuden gå et niveau længere ned og finde nova.cz, qTom og bild.de, selvom disse er lokale tjenester.

Jeg kunne da heller ikke tilgå f.eks. qTom, da denne tjeneste kun er tilgængelig i Tyskland - hvilket også er den melding jeg får når jeg forsøger. Der er ingen danske tjenester på VIERA CAST - hvert fald ikke endnu. Det savner vi. Philips har eksempelvis annonceret Film2Home tjenesten, hvor man kan udleje film.
Der er fortsat ikke nogen internet browser, så man kan søge på internettet frit.

Kalibrering og menuer
I år har Panasonic udvidet skærmens menuer, og de to mest interessante tilføjelser er THX profilen og den nye ISFccc kalibreringsfunktionalitet. THX profilen er en forudindstillet billedprofil, som skal leve op til kravene fra THXs side om korrekt billedkvalitet. ISFccc funktionaliteten giver brugeren adgang til en række avancerede indstillingsmuligheder for billedet, som ikke hidtil har været på Panasonics fladskærme - end ikke topmodellerne - og det er derfor rasende interessant.

“Panasonic


Menuerne ligner sig selv rent grafisk, men når man vælger en af de to professional1 eller professional2 profiler, får man adgang til at styre gamma (S curve, 1.8, 2.0, 2.2, 2.4 og 2.6). Man kan også indstille White Balance (hvidpunktet) med RGB værdier indenfor både gain (de lyseste farvenuancer) og cutoff (de mørkeste farvenuancer). Der er også en farvekontrol, hvor man kan indstille hue og saturation.

“Panasonic


Herudover er der naturligvis de traditionelle indstillingsmuligheder som lysstyrke, kontrast, skarphed, farve osv. Der findes også følgende billedprofiler: Dynamic, Normal, Cinema, THX, Game, Photo, Professional1 og Professional2.
En ny tilføjelse er også indstillingsmuligheden, som hedder"Panel".

Endeligt har Panasonic indbygget mulighed for at kopiere de indstillinger man har foretaget på én indgang til en anden. Hvis man f.eks. har kalibreret indstillingerne for HDMI1 indgangen, kan disse nemt og bekvemt kopieres over til HDMI2 uden at genindtaste det hele.
På 2010 modellerne kan man også låse indstillingerne, så man ikke får ændret en eventuel korrekt kalibrering.

DVB-S
Her også et hurtigt kig på DVB-S tuneren til parabol/satellit. Du kan se opsætningsmenuen nedenfor.

”Panasonic
Panasonic 3DTV VT20



DVB-S tuneren har en en række undermenuer.

”Panasonic
Panasonic 3DTV VT20


Jeg havde ingen problemer med at finde kanaler på hverken Viasat eller Canal Digitals net, men du skal bruge et CA modul for at få betalingskanalerne med. Det er Canal Digital på vej med, men Viasat har ikke meldt ud om det også er på vej fra dem.

Moduldet skal indsættes i siden af Tv’et.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme.

Effektforbruget på 50 tommer udganve af VT20 kan ses nedenfor.

Out-of-BoxEfter kalibrering
Stand-by0,3 W0,3 W
SD374 W190,4 W
HD374 W190,4 W



Efter kalibrering målte jeg 190 W, hvilket er omkring 25 W mere end på 42” Panasonic G20 og faktisk bedre end jeg havde forventet. Før kalibrering i Dynamic billedprofilen åd VT20 374 W (gennemsnit - lav: ca 280W, peak: ca 475W).

Jeg bruger normalt Standard billedprofilen til at lave out-of-box energiforbrugmålingen, men på VT20 mener jeg, at Dynamic er en bedre reference for 3D billedkvaliteten. Fordi 3D brillerne reducerer lysstyrken, har man brug for mere lys fra selve Tv’et og derfor har jeg taget en måling i Dynamic profilen.

I Standard billedprofilen har VT20 en Eco-funktion, som kan sænkes energiforbruget. Min måling i denne viste sig at være en tand højere end på THX mode, men ikke meget. Den afhægner også af om man ser Tv om dagen eller om aftenen, da lyset på skærmen automatisk tilpasses.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Kalibrering af Panasonic VT20

Herunder har jeg målt out-of-box billedkvaliteent på Panasonic VT20 i standard bileldprofilen kaldet Standard. Jeg har deaktiveret Eco tilstanden, der justerer lysstyrken på skærmen efter omgivelserne.

”Panasonic


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Standard billedprofilen er faktisk ikke dårlig. Panasonic VT20 har en smule afvigelser på farverne, fordi gamma er for lav, og det giver lidt for lyse farver.

    Gamma varierer fra 2,0 til 2,07, så alle farver er lysere end vores reference, men dette er meget typisk for en out-of-box billedindsitlling på fladskærme.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Farvetemperaturen er 6689 Kelvin og meget tæt på vores reference på 6500 Kelvin. Lysstyrken er lidt lav, men du skal også huske på, at målingerne er foretaget uden Eco tilstanden, som kan øge lysstyrken i lyse omgivelser.

    Læs mere om hvad udtryk som gamma, farvetemperatur osv. ietyder for billedkvaliteten i praksis i denne artikel.
    Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Jeg skiftede nu til THX billedprofilen og foretog en ny måling.

    ”Panasonic


    THX profilen imponerer mig. Farveafvigelserne er ganske beskedne og resultatet er et af de bedste jeg har set fra en fladskærm. Gamma er 2,2, og varierer kun med 0,04 hvilket ikke betyder noget i praktisk brug.

    Lysstyrken blev målt på 83 cd/m2, som er optimeret til film om aftenen. Til dagsbrug bør du foretrække en højere lysstyrke.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20



    THX billedprofilen er også en smule bedre end på Panasonic G20, som modtog meget ros. VT20 har et meget præcist billede og det eneste jeg kan sætte fingeren på, er den lidt for lave farvetemperatur.

    Selvom THX profilen mere eller mindre opfylder vores ønsker prøvede jeg at foretage en kalibrering, for at få den sidste nøjagtighed ud af Tv’et og for at rette farvetemperaturen på VT20. Herunder kan mit resultat ses.

    ”Panasonic


    Nedenfor kan du se mine kalibrerede indstillinger.

    Efter kalibrering
    Profil:Professionel1
    Kontrast36
    Lysstyrke:0
    Colour:30
    Skarphed:0
    Vivid coloursFra
    Eco-formatFra
    P-NRFra
    Intelligent Frame CreationTil/Fra
    16:9 overscanFra
    R-gain+1
    G-gain-2
    B-gain+4
    R-cutoff0
    G-cutoff0
    B-cutoff+2


    Jeg har ikke ændret meget i forhold til THX profilen, men har foretaget nogle mindre ændringer i RGB (rød, grøn, blå) værdierne.

    For at få adgang til RGB-værdierne skal du aktivere ISFccc fra Setup menuen. Når du gør det vil de kunne se de de to professional1 og professional2 billedprofilee i menuerne sammen med RGB værdierne. Fra samme menu skal du også deaktivere 16:09 overscan for at sikre, at ingen skalering sker på HD-indhold.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Billedkvalitet på Panasonic VT20

    VT20 har det nye såkaldte Infinite Black Pro plasmapanel fra Panasonic. En del forbrugere har spekuleret i, at dette faktisk er bygget fra Pioneers KURO teknologi, fordi Panasonic erhvervede Pioneers KURO patenter og teknologi efter Pioneers exit i 2009.

    I dette afsnit vil vi undersøge billedkvalitet og se om TV20 rent faktisk indeholder nogle af KURO billedelementer, der stadig anses for at gengive den bedste billedkvalitet i dag.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Før jeg gør det, vil jeg dog gerne kort omtale en væsentlig ændring i plasma-panelet på VT20. En af de betydelige ændringer i forhold 2009 modellerne, er reduceringen af reflektioner i panelet og vi så også dette på G20 for nogle måneder siden.
    Dette er muliggjort på grund af øget lyseffekt fra plasma panelet, hvilket giver et mere lysstærkt billede, der er bedre egnet til dagstimerne, men endnu vigtigere, fordi glaslagene ikke er adskilt længere. Det betyder, at de reflektioner som opstår inde mellem glaslagene reduceres kraftigt.
    Panasonic VT20 har endeligt et andet filter end G20, og dette skulle forbedre tingene yderligere.

    Netop plasmapanelets opbygning med forskellige lag af glas, der har skabt lysreflekser fra sollys eller lamper har hidtil betydet, at plasma-Tv ofte har virker udvaskede og livløse i dagstimerne. Men ikke længere.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    VT20 klarer refleksioner og lys fra omgivelserne meget itlsvarende til G20, som vi testede tidligere. Refleksioner inde i selve panelet er også reduceret meget, og jeg oplever ingen spejleffekt.

    Dette forbedrer billedkvaliteten i dagstimerne markant, fordi VT20 opretholder intensiteten i farverne og kontrast selv under vanskelige lysforhold såsom skarpt sollys. Det er en enorm forbedring i forhold til sidste års modeller, og især V10 model, der havde en meget reflekterende glasfront. Se billedet af VT20 ovenfor taget midt på dagen.

    Filteret på VT20 bidrager i øvrigt også til at opretholde den dybe gengivelse af sort i løbet af dagen, og her klarer VT20 sig faktisk bedre end G20. Man kan også fornemme, at VT20 er mørkere i slukket tilstand end G20.

    Farvegengivelsen er god, men ikke perfekt. Vi forklarede før, at farverne gengives meget præcist, men farvenuancering er en mindst lige så vigtig faktor i farvegengivelsen på en fladskærm i dag. Vi plejer at undersøge dette med hjælp fra gradienttests i monitorTest, der har en række forskellige gradienter. MonitorTest er udviklet af FlatpanelsDK.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Jeg oplevede lidt ”bånd” i de flydende gradientovergange, hvilket indikerer, at Panasonic VT20 ikke skelner alle farvenuancer perfekt fra hinaden. Det skete primært i de meget mørke farver. Resultatet er pænt, forstå mig rent, og VT20 har ingen kritiske problemer, men farvenuannceringen er ikke perfekt og ikke bedre end på G20 modellen.

    Den kritiske forbruger kan også bemærke dette i hurtige bevægelser og scener fra tid til anden, fordi plasma-teknologien skaber visse farver ved at blande nye farver fra eksisterende (kaldet dithering). Vi så det samme på G20 og det er ikke forbedret synderligt på VT20. Plasma dithering støj er typisk kun synligt tæt på panelet og ikke på afstand, men det kan resultere i let ”banding”, som er synlig fra normal siddeafstand. Dette er et generelt træk blandt plasma-Tv, og selvom det er synligt, er det ikke kritisk for billedkvaliteten.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    SD (fællesbetegnelse for ikke-HD indhold, såsom tv-signaler og DVD) gengives overbevisende. Panasonic havde nogle skalering og de-interlacing problemer på nogle tidligere modeller, men VT20 har løst de fleste og har ikke længere kritiske mangler. VT20 har ikke problemer med jaggies (linjer, der vises i trappetrin i stedet for en glat lige linje eller kurve), som ellers kunne ses på tidligere Panasonic Tv.
    Sammen med de gode skaleringprocesser skaber VT20 et detaljeret og flot SD billede, der er det bedste hidtil fra Panasonic.

    HD gengivelsen er imponerende. Billedet er meget detaljeret og bevægelse håndteres flot. VT20 har ingen problemer med at håndtere HD-billeder, og summeret set giver det os den bedste HD billedkvalitet fra Panasonic, der også er en tand bedre end på G20, sandsynligvis på grund af bedre intern billedbehandling. Billedet får tilført god dybde fra en dyb sort og jeg de præcise farver bidrager til et overbevisende billede. Jeg måler gengivelsen af sort om et øjeblik.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    1080p24 understøttes ved 96 Hz frame rate. Det betyder dels, at billedet ikke omformes og man derved undgår hak, men også, at billedet ikke blinker, når der skal ses Blu-ray film. Sørg dog for at deaktivere IFC og 24p smooth motion, da disse to systemer ændrer frame rate, og derfor ikke er at foretrække sammen med Blu-ray afspilning.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Responstiden på plasma-TV er per defintion lav, men fosfor slør har traditionelt set været et problem. Fosfor sløret viser sig ofte som en grøn eller gul glorie, omkring objekter i bevægelse. Det skyldes, at fosforlaget i hver pixel ikke opdateres hurtigt nok. Panasonic havde på forhånd lovet, at fosfor sløret på VT20 ville være stærkt reduceret på grund af en ny pixelstruktur. Og de havde ret.

    Fosfor sløret om Panasonic VT20 er faktisk reduceret markant. Jeg ser stadig en anelse fosforslør i stresstest, men sammenlignet med G20, så håndterer VT-serien hurtige bevægelser bedre. Opløsningen i bevægelse (såkaldt motion resolution) er tilmed høj på VT20 og det sikrer, at detaljegraden opretholdes selv i hurtige sportsscener. VT20 er også hurtigere end de nyeste LCD-TV med scanning backlight, som f.eks. LGs LE850N. Disse faktorer er i øvrigt ikke kun vigtige i 2D, men også 3D.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Jeg er meget tilfreds med det gode resultat for fosfor-sløret på VT20, og det er afgjort en forbedring i forhold til G20 og samtlige af Panasonic 2009 modeller. VT20 klarer også opgaven med bevægelse bedre end Pioneers KURO skærm.

    VT20 har en ny og forbedret udgave af Intelligent Frame Creation (IFC) systemet. IFC systemet tjener samme formål som 100/200/400 Hz systemer på LCD-TV. Kort fortalt, så forsøger IFC at udglatte bevægelser og reducere fak i billedet. Ligesom 100 Hz-systemer på LCD-TV kan dette gøres ved at beregne (interpolere) nye billeder, der indsættes mellem de eksisterende.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    IFC system på VT20 er fair og ikke for aggressivt som vi har set det på nogle LCD-TV. IFC bidrager til mere flydende bevægelse, og uden billedet får et alt for unaturligt udtryk, som var det optaget med et videokamera. I visse scener gør IFC dg billedet lidt kunstigt, og IFC tiløjer også lidt støj om fnidder omkring f.eks. en fodboldspiller der løber henover banen. Personligt foretækker jeg at deaktivere IFC, og det er i øvrigt også anbefalet for Blu-Ray med 1080p24 afspilning.

    Jeg så en meget svag tendens til retention (midlertidig burn-in) i break-in-perioden, men det var intet alvorligt. Jeg er ikke sikker på om dette opstår efter de første tilkørselstimer med VT20, for jeg så det ikke senere hen, men jeg spekulerer i, om det ændrede fosfor-lag på VT20 (som er ændret med henblik på hurtigere responstid, mindre fosfor slør og 3D visning) kan have en påvirkning. G20 har f.eks. ikke samme fosfor-lag som VT20.

    VT20 er dog meget modstansdygtig overfor retention og jeg tænkte ikke yderligere over det selv når jeg havde den tændt i lange perioder i forbindelse med testen. Vi så senest problemer med retention på LGs PK950N plasma-model.

    Nedenfor har jeg målt gengivelsen af sort og kontrast.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sort niveau0,04 cd/m20,03 cd/m2
    Lysstyrke68 cd/m283 cd/m2
    Kontrastforhold1700:12767:1
    Kontrastforhold +/- 100


    Efter kalibrering målte jeg sort til 0,03 cd/m2. Dette er en smule bedre end på G20, men ikke så lavt som på Pioneer KURO (her målte vi 0,02 cd/m2, som dog også er den laveste værdi kalibratoren kan måle) eller de nye LCD-TV med LED local dimming.

    I praksis gengives sort meget dybt, hvilket bidrager betydeligt til billedkvaliteten. Panasonic VT20 klarer også både mørke og lyse omgivelser, hvilket er en fordel. Omvendt er VT20 dog heller ikke en revolution, men nærmere en evolution. Infinite Black Pro panelet er ikke den nye reference mht. sort niveau.

    I et helt mørkt værelse er sort dyb på VT20, men man kan også se, at der slipper lidt lys igennem (se foto i slutningen af dette afsnit).

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Når VT20 er slukket kan det også bemærkes, at modellen er mørkere end G20. Dette er for så vidt ikke særlig vigtigt, men viser bare, at VT20 benytter et anden filter.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Shadow detail er meget overbevisende. Jeg kan skelne næsten alle mørke nuancer og dette sikrer fantastiske detaljer i mørke scener. Jeg så en smule plasma dithering støj (PWM) i nogle af de mørkegrå toner, men det er kun synligt, hvis du sidder tæt på. God shadow detail er vigtigt, men når det er kombineret med meget dyb sort, bidrager det væsentligt til billedgengivelsen og dybde.

    Jeg undersøgte endeligt lyshomogeniteten på VT20 for at se, om lyset er jævnt blev fordelt over hele skærmen.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    VT20 har intet lyshomogenitets problemer. Pioneers KURO model havde en tendes til at sort var en anelse uroligt (floating blacks), men det bemærkede jeg ikke på VT20.

    3D på Panasonic VT20

    For at afspille 3D indhold, har du brug for en 3D Blu-ray-afspiller. I denne test anvendte vi Panasonic BDT-300. Herudover har du også brug for noget 3D-indhold og det er der ikke meget af lige i øjeblikket. Vi brugte en 3D demoskive med en række forskellige 3D demoer lige fra dokumentarfilm til film til spil (ikke spilbare). 3D diske afspilles i øvrigt som traditionelle 2D-diske på konventionelle 2D Blu-ray afspillere.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Der medfølger to par 3D briller til VT20 (som standard, visse forhandlere sælger modellen uden 3D briller). Brillerne kommer med 2 forskellige næse-enheder som kan monteres efter behag. 3D brillerne på Panasonic VT20 er aktive, hvilket betyder, at de kommunikerer med Tv’et og har et aktivt til / fra system, der skiftevis lukker for hvert øje. Det betyder naturligvis også, at de kræver batterier. Disse indsættes i siden. Brillerne kan ikke oplades gennem f.eks. en computer, hvilket er lidt skørt.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Man ser temmelig dum ud med briller, men når personen ved siden af dig, er iført samme brille, så ryger noget af nørd-effekten. Brillerne sad fint på mit ansigt og jeg havde ikke noget problem med at bære dem over en længere periode, men de er heller ikke vildt komfortable. Jeg bærer ikke briller eller kontaktlinser til dagligt, men flere af de personer der så 3D på VT20 i forbindelse med testen bar briller under 3D brillerne uden problemer.

    ”Panasonic
    Panasonic DDT-300


    For at komme i gang med 3D skal du tilslutte en 3D Blu-ray, hvorefter VT20 registrerer 3D input og skifter til 3D visning. Det er ganske nemt og kræver ingen opsætning ud over kabler. VT20 har også en 3D setup-menu. Her kan du også vælge forskellige 3D formater, også andre end frame sequential metoden, som anvendes for Blu-ray.

    Jeg har set næsten alle 3DTV på markedet allerede, og selv om nogle af dem har været prototyper, kan jeg godt proklamere, at jeg har et kvalificeret grundlag til at tale om forskelle i 3DTV. Jeg er stadig imponeret over noget af 3D indholdet, men jeg kan sætte min eufori til side og se 3D med kritiske øjne.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Men hvad skal man som forbruger forvente sig af 3DTV? Åbner 3DTV op for en verden af 3D, hvor objekterne flyver omkring ørene på os ude i rummet? Eller hvad skal man forvente sig nu, hvor de mange 3DTV fra producenterne begynder at dukke op ude i butikkerne? Hvordan man oplever effekten ved første øjekast afhænger nok også i høj grad af, hvordan man forventningsafstemmer.

    3D handler primært om dybde i billedet. Du kan opleve objekter, som træder ud af panelet, og disse kan anvendes i f.eks. spil, men 3D-effekten er ikke noget fancy med genstande, der flyver omkring dig i luften. Det er ikke en virtual reality verden. 3D-effekten er meget lig den, du så på Avatar 3D i biograferne, hvor det primært handlede om dybde i billedet.

    For Panasonic VT20s vedkommende, så er 3D imponerende. 3D dybden er forbløffende god, og det er ikke kun på grund af 3D visningen, men også på grund af den gode billedkvalitet som leveres af VT20. 3D billedkvalitet er nemlig stadig afhængig af den faktiske billedkvalitet fra Tv’et. De typiske billedfaktorer sættes ikke til side, blot fordi man ser 3D.

    Og på grund af den meget hurtige responstid og det minimale fosfor slør, er 3D på Tv’et også en fornøjelse. Selv hurtige bevægelser i 3D klares godt af Panasonic VT20 og fremstår detaljerede. Levende billeder har en tendens til at blive slørede i biografernes 3D sale, men ikke på VT20. Jeg oplevede hverken slør eller udtværring, og 3D effekten er bedre hjemme i stuen.
    Objekter i forgrunden, som er meget tæt på dig, kan dog have en tendens til at blive en smule mere slørede end objekter i horisonten.

    Til gengæld opretholder VT20 et detaljeret og skarpt 3D billede i mange lang. Med biografernes 3D systemer der bygger på passive briller og projektorer, ser man typisk ét objekt i fokus - for eksempel en Nav'i i Avatar 3D – som fremstår detaljeret og skarp, mens horisonten synes udetaljeret og ude af fokus. Det kan vel sammenlignes med fokus-metoden, som spejlreflekskemeraer anvender.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20
    3D without glasses


    Panasonic VT20 har også et meget lidt crosstalk. Crosstalk er et udtryk for i hvilken grad billederne til hhv. højre og venstre øje bliver blandet sammen – f.eks. hvis skærmen eller projektorer ikke opdaterer hurtigt nok.
    Jeg oplevede en meget svag tendens til crosstalk på VT20, primært i scener med en sort sort baggrund, men det meste af tiden bemærkede jeg intet. Jeg har tidligere set mere crosstalk på visse udstillingsmodeller, og crosstalk er et af de udtryk, som du skal huske, for det er en af 3D teknologien hæmsko og et af de udtryk, som vi kommer til at bruge fremover.

    3D virker rigtig godt sammen med spil og animerede film, men også med natur-dokumentarfilm er effekten flot. Din oplevelse vil dog i høj grad afhænge af materialet, og ikke kun af Tv’et
    Hvis du har været i biografen vil du formentlig også være enig i, at Avatar i 3D er en helt anden oplevelse end Alice in Wonderland i 3D. Det skyldes ikke mindst, at Avatar rent faktisk er produceret i 3D – det er Alice in Wonderland ikke.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20
    3D without glasses


    Jeg afprøvede også 3D på VT20 med 3D-briller i forskellige miljøer. Jeg er af den helt klare overbevisning, at 3D-effekten fungerer bedst i mørke rum. I dagtimerne reduceres 3D-effekten en smule, men det mest irriterende er sollys. Det kommer ind bag glasset og kan også give anledning til flimren på glassene. Ikke så behageligt.

    3D diske kan i øvrigt også afspilles som 2D. Både på en traditonel 2D Blu-ray afspiller, men også på VT20. Det gøres blot i skærmens 3D menu.

    Jeg forsøgte at skifte frem og tilbage mellem de to tilstande og bemærkede, at lysstyrken ændres i 3D visning. Fordi brillere reducerer lysstyrken, har VT20 behov for en højere lyseffekt, hvilket opnås ved at forøge lysstyrken en smule og ved at reducere gamma (som gør at billeder fremstår lysere (men også en smule udvasket)). Det lysere billede kompenseres imidlertid af brillernes ændring, og billedkvaliteten i 3D ligger tæt på 2D indstillingerne, når 3D er tændt og brillerne tages i brug, og jeg er generelt imponeret også farvegengivelsen i 3D.
    3D visning øger også energiforbruget en smule.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20
    3D without glasses


    Jeg bemærkede desuden, at sortniveauet forværres, når der skiftes til 3D visning (på grund af ændringen i gamma), men 3D-brillerne kompenserer langt hen ad vejen for dette. Sort er dog ikke perfekt i 3D-tilstanden og gengives bedre for 2D indhold.
    Jeg forsøgte også at skifte mellem de forskellige billedprofiler og selvom jeg synes, at THX godt kan bruges i mørke omgivelser eller rum, hvor lyset er dæmpet, så foretrækker jeg en af de lysere billedprofiler – specielt i løbet af dagen.

    Jeg havde ingen problemer med at nyde 3D i 1-2 timer i træk. Jeg oplevede ikke tendens til hovedpine, men mine øjne blev lidt trætte. De blev dog ikke irriterede, og jeg tror, at det er et spørgsmål om tilpasning. De meget detaljerede og imponerende 3D billeder får dig ind i mellem til at glemme at blinke.

    I starten har man også en tendens til at fokusere meget på de forskellige perspektiver og niveauer i 3D billedet i stedet for bare at slappe af. Du vil gerne se alt - alle detaljer - og ind i mellem glemmer du selv at lytte eller tage notits af historien, og dette kan virke lidt belastende for øjet. Efter et stykke tid du har tendens til at slappe mere af og nyde oplevelsen i stedet for at kigge efter detaljer.

    Jeg oplevede dog en tendens til hovedpine en enkelt gang. Eller rettere... 3D-brillerne intensiverede en hovedpine. Jeg afprøvede 3D dagen efter en lang nat med lidt god vin, og det hjalp ikke ligefrem på hovedpinen. Jeg får dog samme symptomer, når jeg forsøger at skrive foran en computer med tømmermænd.

    Nedenfor kan du se 3D-menuen på VT20:

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    3D brillerne virker i øvrigt også selvom du lægger hovedet på skrå. Nogle 3D LCD/LED modeller fjerner 3D effekten, hvis man ikke sidder oprejst. Du betyder f.eks., at du ikke kan lægge hovedet på skrå eller ligge ned på en sofa (selvom det nok også er lidt omstændigt med 3D briller på). Gør man det, så forsvinder 3D effekten simpelthen.
    På VT20 er dette er muligt. Uanset vinkel og eller position opretholdes 3D-effekten, så længe briller kan modtage det infrarøde signal fra Tv’et. Ved en 90 graders vinkel, oplevede jeg dog, at brillerne mistede synkroniseringen en gang i mellem.

    Jeg forsøgte også at tilslutte min PlayStation 3 og PS3’en registrerede faktisk VT20 som et 3DTV. Herfra skal man vælge størrelsen på Tv’et, og jeg valgte naturligvis 250 tommer.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Der sker dog ikke mere herfra. PS3 er kun"prepped" (prepared) til 3D og den faktiske 3D indstillingsmenuen er ikke aktiveret endnu. Det bliver den om et par måneder.

    Så, dommen?
    3D er kommet for at blive, og selvom Panasonic VT20 er det første 3DTV der officielt når forsiden af FlatpanelsDK, så har jeg set de fleste 3DTV nu. Vi modtager også 3DTV fra de andre producenter til test, og anmelder dem med et åbent sind, men lige nu er Panasonics VT20 3DTV referencen indenfor 3D gengivelse.
    3D billedkvaliteten er fantastisk og med minimal crosstalking, god 3D dybde, der fastholder fokus både i forgrunden og i horisonten, samt generel god billedkvalitet, sætter Panasonic VT20 virkelig en høj standard for 3D visning.

    Da jeg først hørte, at producenterne ville lancere 3DTV tænkte jeg for mig selv, at dette skal være f... godt for at overbevise folk efter de mange katastrofale 3D forsøg i fortiden. Panasonic er den første til at bevise, at de er klar med en konkret løsning og ikke bare en ligegyldig 3D prototype. VT20 er et komplet produkt, og ligegyldigt om du planlægger at bruge 3D-funktionaliteten eller ej, er det en rigtig god fladskærm.
    I øjeblikket er 3D et supplement, men jeg kan ikke vente med at spille Gran Turismo 5 i 3D. Jeg håber bare, at GT5 bliver frigivet før jeg dør.

    Panasonic VT20 kan ikke konvertere 2D-indhold til 3D-indhold.

    PC og mediecenter

    For at opnå 1:1 pixelmapping på VT20 er du nødt til at deaktivere Overscan i skærmens menu. I setup-menuen er der en 16:9 overscan indstilling, som du kan deaktivere.

    Betragtnignsvinkler

    Betragtningsvinklerne på VT20 er brede og VT20 har ingen betydningsfulde ændringer i hverken farver eller kontrast fra vinkler. Ligesom på G20 modellen, så har Panasonic integreret glaslagene i plasmapanelet, hvilket betyder, at man ikke oplever denne spejl-effekt, som man ellers er vant til på mange plasma-Tv.

    Se betragtningsvinklerne nedenfor.

    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    ”Panasonic
    Panasonic 3DTV VT20


    Reflektionerne er også reduceret en del i forhold til tidligere Panasonic plasma-TV på grund af den nye opbygning af lagene og VT20s filter i panelet. Se billeder af det i Billedkvalitets-sektionen.

    Lyden

    De skjulte højttalere er fair. Bassen er en smule svag, men bedre end på de fleste fladskærms-Tv i dag. Mellemtonerne gengives pænere. Højttalerne har nogle forskellige indstillinger såsom Voice og Music, og stemmer fremstår også klare, når man vælger Voice-indstilling.

    Lydstyrke går fra 0 til 100, men jeg anbefaler dig at holde den under 50 mærket. Over 50 begynder højttalerne at bliver ret skingre og rystende.

    Til film og musik anbefaler jeg stadig et separat lydsystem. Lydkvaliteten på VT20 er ikke nær så god som på den ældre PZ700 . PZ700 kom dog også med forbedrede højttalere i sin tid.

    Konklusion

    VT20 er det bedste Panasonic Tv nogensinde og i sandhed et virkelig lækkert Tv. Det gengiver imponerende HD billedkvalitet og har generelt overbevisende billedkarakteristika. Sortniveauet er en smule lavere end på G20 modellen, men det er ikke nogen ny reference hvad angår gengivelsen af sort. I et mørk rum kan man også fornemme, at der slipper en smule lys igennem panelet.

    Farvegengivelsen er meget præcis pga. THX og farvenuanceringen er god, dog ikke perfekt. Responstiden er blevet forbedret betydeligt i forhold til tidligere Panasonic plasma-Tv og fosfor sløret er tæt på elimineret. Billedkvaliteten i dagslys på VT20 er også meget overbevisende på grund af det nye panel og filteret i VT20, gør, at reflektioner ikke er noget problem og VT20 opretholder i øvrigt dyb sort selv i kraftigt oplyste rum.

    3D billedkvaliteten er stort set uden fejl. 3D dybden er forbløffende, og jeg så kun en meget lille tendens til crosstalk (højre og venstre billede overlapper). Hurtige bevægelse i 3D blev også håndteret flot på VT20 og jeg generelt imponeret. Ja, 3D brillerne er ikke det fedeste, men det er betingelsen lige nu. Jeg ville dog gerne have haft, at de var genopladelige.
    Panasonic VT20 virkelig sætter en høj standard for 3D billedkvalitet. Vi vil snart teste flere af de andre producenters 3DTV.

    DLNA og internet-funktionaltiteten er en smule hurtigere end på G20, men der mangler stadig understøttelse af visse video codecs. Internet-funktionen mangler også indhold. Systemet fungerer som sådan godt, men det er ikke noget, som man ikke kan leve foruden.

    Alt i alt er Panasonic VT20 et fantastisk Tv med smuk 2D billedkvalitet og reference 3D billedkvalitet. Det er dog mit indtryk, at det ikke definitivt slår KURO, og Pioneers KURO forbliver vores reference TV her på FlatpanelsDK. Mht. 3D er Panasonic VT20 er vores nye reference, men det bliver naturligvis spændende at se om de andre 3DTV kan leve op til den meget præcise og overbevisende 3D billedkvalitet på VT20. Det finder vi snart ud af.

    Med Pioneer KURO ude af billedet (det kan ikke længere købes i butikker), må det være rimeligt at udnævne VT20 som det bedste Tv på markedet i dag, og jeg tildeler derfor Panasonic VT20 vores Top-anbefaling.


    Tryk på awarden for at læse mere.



    Panasonic's 3DTV kaldes VT20 i Europa og lanceres i 50 og 65 tommer under navnene TX-P50VT20E og TX-P65VT20E.

    PositivNegativMålgruppe
    BilledkvalitetDLNA og Internet føles ikke helt kompletStuen
    3D billedkvalitetStik vender bagudHjemmebiografen
    Sort og shadow detailsStrømforbug3D film
    Fosforsslør reduceret markant
    THX profil og farvepræcision

    Pris og forhandler:


    Panasonic VT20 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=16415

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |