Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG LE850N - FlatpanelsDK

Test: LG LE850N

|


LG LE850N test

LE850N er LGs helt nye LCD-TV med LED baggrundsbelysning og det såkaldte Local Dimming, der skal forbedre gengivelsen af sort drastisk. Baggrundsbelyst LED har hidtil været lig med et stort og dybt Tv, men LE850N er lige så slank som det tyndeste modeller i dag. LE850N praler ligeledes med 200 TruMotion teknologi, NetCast (internetfunktioner), DLNA og en masse andre funktioner.

LE850N ligner afløseren for SL modellerne fra sidste år, men kan LE850N overbevise os med de mange lovende teknologier? LE850N er modellen lige under flagskibet LX950N, som vi også snart tester, men har LE850N billedkvalitet der er værdig for et high-end Tv? Det finder FlatpanelsDK ud af i denne test af LE850N.

LE850N bliver tilgængelig i 42, 47 og 55 tommer kaldet 42LE850N, 47LE850N og 55LE850N.

Panelstørrelse:42" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:9.000.000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:- cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (LG Display)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 64.58 cm x 101.3 cm x 3.45 cm (uden fod)
Vægt30,2 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (1 indgang)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet USB-port + Bluetooth
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk

Pris og forhandler:

Sammenlign LG TV som 42LE850N hos PriceRunner.


De første indtryk

LE850N har en glasfront og er en del af Infinia serien fra LG. Det indebærer, at glasset på fronten af skærmen dækkre både ramme og billedpanel. Samtidig har LG reduceret ranten på rammen.

LG LE850N
LG LE850N


Foden er ligeledes skabt af glas og giver brugeren mulighed for at rotere skærmen manuelt.

”LG
LG LE850N


Alle indgange er placeret på bagsiden af fjernsynet, og de fleste peger i retning af bagvæggen. Der er dog også visse stik, som peger mod siden; dog kun én HDMI indgang. Antennestikket vender nedad, hvilket er et lyspunkt, men resten af indgangene er håbløse, hvis du vil vægmontere LE850N.

LG LE850N
LG LE850N


På forsiden af Tv'et sidder et LG logo i midten og nogle små indikatorer på højre side med berøringsfølsomme knapper.

LG LE850N
LG LE850N


LE850N er meget slank, på trods af, at dioderne (LED) sidder bag panelet og ikke langs kanterne som på f.eks. Samsungs tynde Tv og Sharp LE820. Det er meget spændende og jeg ser frem til at kigge nærmere på hvilken effekt det har for billedkvaliteten.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Fjernbetjeningen kan ses nedenfor. Det er stort set identisk til den vi så på PK950N, som vi testede for nyligt.

”LG
LG LE850N


Fjernbetjeningen har store knapper og en masse af dem.

LE8500 har både DLNA til at dele musik, video og billeder fra andre enheder i hjemmet. Der er også internetadgang gennem NetCast systemet. Denne funktionalitet er identisk med den vi så på PK950N plasma-modellen fra LG og jeg vil derfor genbruge afsnittet fra PK950N anmeldelsen. Det kan læses herunder.

LE850N har fået adgang til LGs NetCast, der er en internetfunktion, som åbner op for den fantatiske verden på internettet. Det er meningen, at der skal komme en lang række indholdstjenester med senere, men på modellen jeg har til test er der kun åbnet op for YouTube, Picasa (billeder) og Accuweather, der rapporterer om vejret. Det er et noget tyndt udvalg, så jeg håber LG udvider dette punkt for danskerne snarest.

”LG


LE850N har også DLNA funktionalitet, som findes inde under My Media-funktionen. Jeg prøvede at oprette forbindelse over det trådløse netværk (med LGs trådløse USB-dongle) og det forløb ganske let. Jeg indtastede blot mit kodeord til min trådløse router og så var jeg i gang.

”LG


Den grafiske brugerflade i DLNA-funktionen er rigtig køn og tiltalende. Jeg savner en smule hastighed, når man navigerer i menuerne. Det er primært et problem, hvis man går ind i mapper med meget indhold.

Musikafspilning af mp3-filer fungerer fint. Noget som Panasonic G20 ikke tillod af ukendte årsager. Der er masser af funktioner, når der afspilles musik, f.eks. repeat og shuffle. Der kan også køres enten en baggrundskærm mens musikken spiller eller man kan simpelthen blot slukke for billedet på skærmen. Man kan tilmed lade musikken spille, mens der køres slideshow fra både USB, internettet eller DLNA-serveren.

Fotos over DLNA fungerer også fornemt. Video-delen er også fin, men jeg savner hastighed i menuerne. Jeg fik dog LE850N til at afspille både DivX, mpeg, men MKV over DLNA ville ikke gå igennem. Jeg oplevede ikke udsving i billedstrømmen, men skal man afspille tunge HD-film så anbefales det at tilslutte Tv'et med kabel.

”LG


Der findes der en række små spil indbygget i Tv'et. Det er sikkert underholdende for de mindste, men der er dog også Sudoku for de lidt ældre.

På siden af LE850N finder man to USB indgange. Den ene kan bruges til den en USB-nøgle der får LE850N trådløst på internettet over hjemmets trådløse netværk, mens den anden f.eks. kan bruges til USB-nøgle med billeder, musik og film. Jeg testede understøttelse af forskellige filmformater og der var ikke nogen problemer med musik og fotos. Mht. video så fik jeg skærmen til at æde de samme formater som over DLNA.

”LG


Af billedindstillinger findes contrast, brightness, sharpness, tint, dynamic contrast, noise reduction, black level, film mode, colour gamut, edge enhancer, xvYCC, colour temperature, samt en omfattende RGB indstillng med både gain (de lyse farver) og sub-brightness (de mørke farver).
Der er også et CMS system til at indstille saturation og tint på 6 grundfarver.

Endeligt har LG indbygget en smart bluetooth funktion, der kan hente indhold fra andre bluetooth enheder i hjemmet, og bruges til at tilslutte f.eks. trådløse bluetooth høretelefoner.
Har du eksempelvis en mobiltelefon med bluetooth-understøttelse, kan du se billeder eller lytte til musik fra mobiltelefonen direkte på skærmen.

Effektforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme.

Målingerne på LG 42LE850N ses herunder:

Out-of-BoxEfter kalibrering
Standby0,0 W0,0 W
SD79 W57 W
HD79 W57 W



LG 42LE850N har et LED backlight med local dimming. For strømforbruget betyder det en kraftig reducering i forhold til LCD-TV uden LED, men det betyder også at energiforbruget varierer meget afhængigt af billederne der vises på skærmen. En meget mørk filmscene forbruger eksempelvis meget lidt effekt og en meget lysstærkt og farverigt filmscene forbruger mere - tilsvarende til plasma-tv.

Vi kører altid den samme scene når vi tester energiforbruget. Scenen indeholder både lyse og mørke passager, og bagefter beregnes en gennemsnitsværdi fra vores mange målepunkter. På LE850N er det gennemsnitlige energiforbrug efter kalibrering 57 W. Det er meget imponerende og næsten på samme niveau som Sharp LE705, der er vores reference mht. energiforbrug.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Kalibrering af LG LE850N

Jeg tog en indledende måling på LE850N med out-of-box indstillingerne. Nedenfor kan du se mit resultat.

”LG


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Standardindstillingerne er faktisk ikke dårlige og bedre end normen for LCD-TV i dag. Standardprofilen leverer på ingen måde et perfekt kalibreret billede, men den er heller ikke lige så overskruet og kraftig som en typisk butiks-billedprofil.

    Afvigelserne i farver er synlige i praksis og LE850N har også et billede der er lidt for blåligt og “koldt” på grund af den for høje farvetemperatur på 8564 Kelvin. Vores reference er 6500 Kelvin, som giver en varmere og mere rødlige billede.

    Gamma er heller ikke helt præcis og varierer fra 1,96 i mørke nuancer til 2,17 i lyse nuancer. Det betyder, at de fleste farver er en smule for lyse. Vi sigter efter 2,2 gamma.

    Se billedeksempler på hvad udtyk som farvetemperatur, gamma osv. betyder for billedet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    ”LG
    LG LE850N


    Jeg tog nu en ny måling i skærmens Cinema billedprofil.

    ”LG


    Cinema billedprofilen er bedre, men gamma er stadig en smule for lav og går fra 2,08 til 2,19. Det er dog ikke kritisk. Også lysstyrken er en smule lavere på Cinema profilen, men du kan manuelt justere dette, hvis du ønsker det. Det gøres i skærmens menu. Farvetemperatur er nu meget bedre og tæt på vores 6500 Kelvin reference. Det sikrer et mere balancerede billede.

    Bemærk at de mørkegrå nuancer har lidt større afvigelser i Cinema billedprofilen. Dette indebærer formentlig også, at Shadow detail (evnen til at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden) ikke er optimal, men også, at når du reducerer lysstyrken på LE850N, forringer du også Shadow detail.
    Jeg kommer tilbage til senere i næste afsnit.

    Jeg foretog nu en kalibrering og tog endnu en måling.

    ”LG


    Jeg var ikke i stand til at forbedre resultatet drastisk, men formåede at forbedre gamma og få den tættere på 2,2. Jeg forbedrede også farvenøjagtigheden en tand, men tog dog ikke det fulde CMS system fra Expert 1 profilen i brug.

    ”LG
    LG LE850N


    Herunder mine billedindstillinger efter kalibrering.

    <
    After calibration
    Profile:Expert 1
    Backlight15
    Contrast90
    Brightness50
    V/H Sharpness50
    Colour:50
    Tint:0
    Dynamic contrast:Off
    Noise ReductionOff
    Digital Noise ReductionOff
    Black levelLow
    Real CinemaOff
    Colour gamutStandard
    Edge enhancerOff
    xvYCCAuto
    Colour filterOff
    Colour TemperatureWarm
    Gamma2.2
    RGB
    Method:2 points
    Pattern:Outer
    • Red contrast:2
    • Green contrast:-2
    • Blue contrast:1
    • Red brightness:8
    • Green brightness:-10
    • Blue brightness:3
    TruMotionOff/On
    LED local dimmingOn


    Du kan prøve RGB indstillingerne ovenfor, men vær opmærksom på, at de fleste Tv har små variationer. Nogle brugere foretrækker TruMotion aktiveret og andre foretrækker den deaktiveret. Derfor har jeg i tabellen ovenfor sat den til “Til/Fra”.

    ”LG
    LG LE850N


    Lysstyrken i kalibreringsindstillingerne ovenfor er i øvrigt optimeret aftenbrug. I dagtimerne bør du hæve baggrundsbelysningen for at øge lysstyrken på skærmen. Dette hjælper også til at reducere nogle af de værste reflektioner på skærmen.

    Husk også at bruge"Just scan" skærmformatet når du har tilsluttet HDMI-indgange der viser HD. Dette sikrer, at ingen skalering sker, og derved at du ikke mister detaljer i billedet.

    ”LG
    LG LE850N


    Billedkvalitet på LG LE850N

    Lad os gå videre til at tale om billedkvalitet på LE850N i praksis. Jeg vil gerne starte med glasfronten. Glasfronten er nemlig kilde til en del refleksioner i skærmens overflade i løbet af dagstimerne eller hvis kraftigt lys rammer overfladen.

    Glasset foran skærmen fungerer ofte som et spejl, og det spejler også lys fra vinduer og lamper i rummet. Sammenlignet med de for nyligt testede Sharp LE820 og Sony NX700, er LG LE850N næsten identisk med hensyn til refleksioner. Alle tre modeller har en glasfront. Det samme gælder for Bang & Olufsen BeoVision 10, men i versionen med anti-refleksiv overflade, har B&O imidlertid formået at reducere refleksioner noget mere end Sharp, LG og Sony.

    ”LG
    LG LE850N


    Farvegengivelse er god, men ikke perfekt. Jeg ville meget gerne have set en THX-billedprofil (LG oplyser, at der er THX på LE850N som sælges i butikkerne. Vi havde blot en tidlig sample) på LE850N ligesom på LG PK950N og Panasonic G20. Dette kunne have givet bedre nøjagtighed i farvegengivelsen.

    Farverne er for kraftige og overmættede i skærmens standardindstillinger, og TV’et har også en del kunstig skarphed tilføjet, som i praksis ligner støj omkring f.eks. ansigter eller fodboldspillere. Efter kalibrering var jeg i stand til at udbedre dette. Jeg fik aldrig farverne helt præcise, men resultatet er fair.
    LE850N er ikke på niveau med de bedste plasma-Tv mht. farvegengivelse, og farvegengivelsen på LE850N ligner de fleste LCD-TV i denne prisklasse.

    ”LG
    LG LE850N


    SD (fællesudtryk for ikke-HD indhold) er god. LE850N følger op på trenden startet af SL8000 modellen, som håndterede SD-indhold overbevisende, og både SL8000 og LE850N tager virkelig LGs LCD-TV til et nyt niveau.
    Jeg mener dog ikke at Tv-signaler gengives lige så godt og detaljeret som på de bedste plasma-tv, der stadig er referencen for gengivelse af SD billedkvalitet.

    Har du stadig analogt Tv (det har du på kabel-tv, hvis du ikke har en ekstern digital boks eller ikke bruger den indbyggede digitale tuner i Tv’et) eller mange analoge kilder som f.eks. video, så er LE850N ikke det bedste bud. Håndteringen af analoge kilder er ikke overbevisende og billedet er ikke nær så detaljeret som med digitale signaler.

    HD billedet er derimod imponerende, og billedet fremstår meget detaljerede og livagtigt. Jeg oplevede fantastiske dybde i billedet, mest på grund af den meget dybe sorte farve (jeg vender tilbage til dette om lidt). Bevægende HD billeder gengives også flot, og det skyldes det scanning backlight system, som LE850N har og som vi første gang stiftede bekendtskab med på SL8000 modellen. Lad mig indledningsvis knytte et par ord til dette.

    ”LG
    LG LE850N


    200 Hz systemet på LE850N er anderledes end på Samsung og Sonys Tv, men svarer til den form, som vi så på SL8000. LGs 200 Hz system er et 100 Hz frame interpolering system (der beregner nye billeder og sætter disse ind mellem de eksisterende, ligesom det gøres på de fleste LCD-TV i dag) samt en scanning backlight teknologi.

    Scanning backlight modulerer frekvensen af baggrundsbelysningen, med det mål at forbedre responstiden ved at neutralisere den såkaldte"Sample og Hold"-effekt, der er karakteristisk for LCD teknologien og en af grundene til, at LCD-paneler bliver uskarpe ved hurtige bevægelser Scanning backlight sørger for at baggrundsbelysningen blinker hurtigt - hurtigt nok til at at det menneskelige øje ikke bemærker det.

    ”LG
    LG LE850N

    Scanning backlight forsøger således at forbedre responstiden på LCD-TV panelet, og 100 Hz systemet beregner nye billeder og indsætter disse for at gøre bevægelse på skærmen mere flydende og mindske hak.

    Den væsentligste forskel mellem LE850N og SL8000 er, at LE850N styrer scanning backlight med lysdioder (LED) i stedet for lysstofsrør (CCFL). Det betyder dog ikke meget i praksis, ud over at man åbner op for muligheden for at benytte local dimming.

    Scanning backlight systemet på LE850N forbedrer responstiden ganske betydeligt i praksis, og jeg er meget imponeret.
    Scanning backlight giver en virkelig væsentlig forbedring i forhold til traditionelle LCD-TV, der ofte har synligt slør og som bliver slørede i hurtige filmscener og sport. Responstiden er meget lig med LG SL8000 og BeoVision 7-55 og LE850N er bestemt blandt de hurtigste LCD-TV jeg endnu har testet.

    Resultatet er stadig ikke 100 % på højde med de bedste plasma-Tv, men LE850N håndterer bevægelse rigtig flot og det sikrer også en høj detaljegrad i hurtige sekvenser i f.eks. sport og actionfilm. LE850N har en anelse overdrive trailing, uden det dog på nogen måde er kritisk.

    ”LG
    LG LE850N


    200 Hz systemet på LE850N tilføjer omvendt også lidt støj og fnidder omkring bevægende objekter, som for eksempel en fodboldspiller på en fodboldbane. Det er meget typisk for 100/200 Hz systemerne. Nogle foretrækker at slå 100/200 Hz systemer fra. Hvis du ser støj omkring objekter, skyldes det netop disse systemer. Andre personer bemærker det sjældent.
    På den anden side tilfører 100 Hz systemet ikke dette video-agtige look, som mange af de tidligere 100 Hz systemer led under. Det er positivt og sikrer, at billedet bliver mere flydende uden at blive unaturlige og kunstige.

    TruMotion 100 Hz tilføjer i øvrigt input lag (forsinkelse på signalet), og derfor anbefaler vi konsolgamere at slå 100 TruMotion fra.

    ”LG
    LG LE850N


    Før jeg går videre til at måle og tale om det LED teknologien i LE850N, vil jeg kort give en introduktion af systemet og forklare, hvorfor LGs system er spændende og ret unikt.

    LE850N er meget slank, og det plejer at betyde, at der anvendes Edge LED, hvor man har placeret dioderne langs kanten af TV’et, ligesom det kendes fra Samsungs “LED-TV”. Det er dog ikke tilfældet.

    LE850N har faktisk dioder (LED) bag selve panelet og det giver mulighed for at benytte local dimming systemet model, som typisk betyder en meget dyb skærm, men LG har stadig formået at holde Tv’et meget slankt på kun 2,5 cm. Men hvordan?

    Ved hjælp af en såkaldt IOP (integrated optical plate) kan LG sprede lyset vha. lysspredere. På denne måde LG har været i stand til at skabe et slankt LED backlight og på samme tid åbne for muligheden for local dimming (hidtil har dette været enten eller).


    Full LED Slim vs. Edge LED


    Vi har 42-tommer 42LE850N og antallet af zoner afhænger af størrelsen på fjernsynet. 42-tommer udgaven har 192 zoner, 46-tommeren har 216 zoner og 55-tommeren har 240 zoner. De mange zoner gør LE850N i stand til at styre lyset i forskellige zoner på Tv’et.

    Kræves der eksempelvis meget lys til en sol i højre side af skærmen og samtidig meget lidt lys til mørke skygger i højre side af skærmen, så kan LE850N styre disse to områder uaghængigt. Lyset sænkes så at sige i den ene side og intensiveres i den anden på samme tid.
    Dette forbedrer kontrastforholdet drastisk og forbedrer gengivelsen af sort markant. Vi så det senest i testen af Bang & Olufsen BeoVision 7-55. Vi måler på dette om lidt.

    ”LG
    LG LE850N


    LED local dimming kan forbedre gengivelsen af sort og øge kontrasten, men det har også et par ulemper i praksis.
    LE850N kan undertiden vise nogle vandrette bånd (det går henover skærmen og følger linjerne af LEDs fra baggrundsbelysningen). Ser du eksempelvis en himmel der skifter fra blå til lys blå, kan du opleve, at himlen deles op i nogle “bånd.

    Problemet er sjældent synligt, men når du først bemærker det, vil du formentlig også se det oftere end i starten. Effekten forværres fra vinkler. Se billedet herunder, hvor jeg har fanget båndene på et kamera. Bemærk, at effekten er forstærket af kameraets lange lukketid.

    ”LG
    LG LE850N


    Nedenfor har jeg målt sortniveau og kontrast.

    Out-of-BoxAfter calibration
    Black level0,0 cd/m20,00 cd/m2
    Brightness342 cd/m2118 cd/m2
    Contrast ratio--
    Contrast ratio +/- 100


    Ovenfor kan du se mine målinger. Hvad du ser, er ikke en fejl. Faktisk gav mit måleudstyr mig 0,0 cd/m2 for sort, og det tyder på, at sortgengivelsen på LE850N er perfekt eller meget tæt på perfekt.

    Det samme så vi på B&O BeoVision 7-55, der er stadig vores LCD-TV reference. Målingen er faktisk også lavere end på Pioneer KURO, som er vores absolutte Tv reference. Dengang rundede måleudstyret op til 0,02 cd/m2 (den laveste værdi, som måleudstyret kan registrere) og tyder på, at en anelse lys slap igennem.

    ”LG
    LG LE850N


    LE850N har uden tvivl fantastisk sortniveau. Det er også synligt i praksis og bidrager til en bedre dimension af dybde i billedet. Selv i dagstimerne, fremstår sort dyb og intens på trods af det reflekterende frontglas.

    Men dyb sort er ikke meget værd, hvis Shadow detail (evnen til at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden) er dårlig. Heldigvis er dette ikke tilfældet med LE850N og størstedelen af tiden, oplever jeg god Shadow detail. Problemet med LED local dimming systemer er imidlertid, at shadow detail kan variere afhængigt af billedindholdet, fordi dioderne netop varierer i lysintensitet.

    Det oplevede jeg også på LE850N, og undertiden faldt nogle af de mørkeste nuancer af grå sammen med sort. Simpelthen på grund af den dynamiske måde LED zoner ændrer lys på og derfor også gamma. På et stillestående, statisk billede får LE850N stort set alle shadow detail skridt med, men når billederne bevæger sig, kan du opleve et mindre tab i detaljer i de mørkeste farver.

    LED local dimming på LE850N er imidlertid ikke nær så aggressivt som på Philips 9704H og det er en god ting. Philips 9704H havde et tilsvarende LED system, men udviskede alle detaljer i de mørke farver (men havde dog meget dyb sort).
    LED systemet på LE850N er noget bedre og LE850N når et af de dybeste sortniveauer vi endnu har set på en fladskærm.

    Men LED systemet er ikke perfekt endnu, og ud over problemerne med shadow detail og de førnævnte vandrette “bånd”, så ser vi også glorie (halo) effekten, som har fulgt alle Tv med LED og local dimming hidtil.

    LED zoner er temmeligt store, så hvis Tv’et har brug for en masse lys til at oplyse eksempelvis en stjerne på en mørk himmel, vil til tider opleve, at der er en oplyst glorie (halo) omkring stjernen. Effekten er langt mindre subtil end på Philips 9704H og oftest primært synlig fra vinkler, men den er der. Se billedet herunder og bemærk glorien omkring pause-logoet.

    ”LG
    LG LE850N


    Vejen frem er at indbygge flere LED zoner, men ved at gøre det, nærmer man sig også det teknologiske princip som OLED teknologi bygger på.
    Den bedste LED local dimming integration findes imidlertid stadig i Bang & Olufsens BeoVision 7-55.

    Omvendt når LE850N disse imponerende resultater med en meget tynd skærm.

    For sjov skyld tog jeg også et par målinger uden LED local dimming systemet aktiveret og her målte jeg sort til 0,25 cd/m2 før kalibrering og 0,11 cd/m2 efter kalibrering. Systemet giver således en ret markant forbedring af sort.

    Endelig undersøgte jeg LE850N for clouding / backlight bleeding, som er et udtryk for om skærmen har tendens til at slippe mere lys igennem i f.eks. hjørnerne. Nedenfor ser du et billede af LE850N i en helt mørkt rum.

    ”LG
    LG LE850N


    LG LE850N har ingen clouding - overhovedet. LED local dimming sikrer en stort set perfekt sortgengivelse samt ingen problemer med lyshomogenitet.

    PC og mediecenter

    Skærmen har ingen problemer med 1:1 pixelmapping. Sørg blot for at sætte PC’en eller mediecentret til at sende en opløsning på 1920x1080 og skærmen til ”Just scan”.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er brede, men ikke perfekt. Jeg frygtede, at LE850N ville have samme problem som SL9000, men heldigvis gjorde LE850N mine bange anelser til skamme. SL9000 havde meget alvorlige problemer med betragtningsvinklerne, hvilket i praksis fik den betydning, at man oplevede en drastisk reduktion af dybden i sort og mørke farver, hvis man bare flyttede hovedet en anelse til siden.
    Se denne YouTube video som viser problemet på SL9000.

    På LE850N er dette ikke tilfældet. Kontrasten reduceres fra vinkler og farveintensitet reduceres også, men det er ikke kritisk.

    ”LG
    LG LE850N


    Se betragtningsvinklerne herunder.

    ”LG
    LG LE850N


    ”LG
    LG LE850N


    I dagtimerne har 42LE850N en del reflektioner i frontglasset. Jeg har taget et billede med skærmen slukket nedenfor.

    ”LG
    LG LE850N


    Og ét med PlayStation 3 tændt i dagtimerne (omkring 12:00).

    ”LG
    LG LE850N


    Reflektionerne påvirker også betragtningsvinklerne i løbet af dagstimerne en smule. På grund af reflektionerne i frontglasset ser panelet noget mørkere ud fra siderne.

    Et godt middel til at reducere reflektionerne på LE850N (og generelt for skærme med frontglas), er at øge baggrundsbelysningen. Med mere lys fra skærmen, vil reflektionerne også mindskes. Selvfølgelig kan du ikke fjerne reflektionerne på Tv med en så blank overflade, men du kan nå et fint resultat. Ved mørke farver vil du imidlertid altid opleve, at objekter og lys spejles når der er meget lys i lokalet, som der er f.eks. i løbet af de lyse dagstimer.

    Lyden

    Lydkvaliteten fra højttalerne i LE850N var ingen positiv overraskelse. Desværre har de fleste af disse meget slanke TV også meget dårlige højttalere bygget ind. Det samme gælder for LE850N og højttalerne manglende punch og bas. Stemmer fremstår klare og der er også en Clear Voices-funktion. Hvis man skruer for meget op for lyden begynder stemmer dog at blive skingre.

    Lydkvaliteten fra LE850N er mere eller mindre på niveau med Samsungs"LED-TV", men Sharp LE820 stadig slår dem begge.

    Til film og musik anbefaler jeg, at der bruges separate højttalere sammen med LG LE850N.

    Konklusion

    LG LE850N er udstyret med et nyt og helt unik LED system fra LG, der gør skærmen ekstremt tynd, men som alligevel åbner op for local dimming. Hidtil har det ikke været muligt. LE850N bygger på et design med en glasfront, der dækker både panel og ramme. Det ser elegant ud, men giver også en del reflektioner i overfladen.

    De fleste indgange peger fortsat ud mod bagvæggen og det er et problem. DLNA og NetCast funktionerne er der, men de overbeviser os ikke 100 %, og funktionaliteten er en smule begrænset. Hvis du ønsker at afspille DivX bør du bruge USB.

    Billedkvaliteten på LE850N er imponerende. Scanning backlight systemet forbedrer responstiden og hurtige bevægelser i f.eks. sport betydeligt, ligesom vi i sin tid så på SL8000. Farvegengivelsen er fair. Sortgengivelsen er meget, meget dyb og tæt på perfekt på grund af LED local dimming, som dog også har nogle ulemper såsom horisontale bånd og glorie-effekten. HD billedet er smukt og generelt er imponeret LE850N.

    LGs LE850N er uden tvivl et af de mest interessante LCD-TV i år, for scanning backlight og local dimming teknologierne bringer væsentlige forbedringer af LCD teknologi med sig. Tv’et har en lidt højere pris end de fleste LCD-TV, men jeg er så overbevist af LE850N, at jeg hermed tildeler den vores Top Anbefalings Award.


    Tryk på awarden for at læse mere.


    Pris og forhandler:


    PositivNegativMålgruppe
    BilledkvalitetStik vender udadStuen
    Meget dyb sort pga. local dimmingGlorier og horisontal banding fra local dimmingHjemmebiografen
    ResponstidShadow detail reducers ind i mellem
    HD billedeDLNA/NetCast ikke fantastisk
    KalibreringsmulighederRefleksioner

    LG LE850N debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=16092

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |