Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: NEC EA222WMe - FlatpanelsDK

Test: NEC EA222WMe

|


Indledning

Savner du en skærm til hjemmekontoret eller skrivebordet? En skærm, der er billig i drift pga. et strømforbrug, der er blandt markedets laveste specificeret til 13W? Så er NECs nye 22” EA222Wme svaret – hvert fald ifølge NEC, som påstår, at skærmen har verdens laveste strømfobrug pga. et LED backlight og en Eco mode.

Men passer det nu også? Kan NEC EA222Wme holde hvad den lover? Og har man set sig nødsaget til at gå på kompromis med billedkvaliteten fra NECs side for at opnå det meget lave strømforbrug? Det undersøger FlatpanelsDK i denne anmeldelse af EA222Wme.

Panelstørrelse:22"
Opløsning:1680x1050
Responstid:5 ms
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16,2 millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):170°/160° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.282 mm
Panelnummer (Type):TN med LED
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 38.2cm x 50.8cm x 22.0cm (med fod)
Vægt:7,0 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet 4-ports USB hub
Diverse:

Pris og forhandler

NEC EA231WMi


De første indtryk

NEC bygger på et design i mat sort plast, der har en antydning af mørkegrå. Designet er lidt konservativt, men giver et indtryk af fin byggekvalitet, selvom der fortrinsvis er anvendt plast-materiale.

NEC EA222WMe


Foden giver fantastiske ergonomiske indstillingsmuligheder. Der er muligt at hæve og sænke skærme, dreje skærmen pga. en drejeskive under foden, samt tilte skærmen fremover og bagover. Endeligt tilbydes også pivot-tilstand, hvor man kan dreje skærmen 90 grader, der eksempelvis skal læses A4 sider.

NEC EA222WMe


Alle stik tilsluttes på skærmens bagside. Her findes DVI, DisplayPort og D-SUB (VGA). På venstre side af skærmen finder man desuden 2 USB udgange, samt en udgang til høretelefoner. Endeligt sidder der også 2 D-SUB udgange på skærmens bagside, som peger nedad.

NEC EA222WMe


EA222WMe findes også i hvid.

NEC EA222WMe


I skærmens menuer tilbydes man følgende indstillingsmuligheder: brightness, contrast, eco mode, auto brightness og 5 forskellige billedprofiler. Der findes desuden en række forskellige farvetemperaturer; native, 5000K, 6500 K (sRGB), 7500K, 8200K og 9300K.

Effektforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme

Dette afsnit er specielt interessant, da jeg var spændt på at se om NEC kan holde hvad de lover. 13W for en fungerende skærm lyder næsten utopisk. Det laveste vi endnu har målt er lige omkring 20W, så der er næsten tale om en halvering – således også en halvering i det strømbudget som f.eks. virksomheder bruger på kontorets skærme.

Målingerne for NEC EA222WMe ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,2 W0,2 W
Pc brug12,2 W11,8 W



NEC EA222WMe holder hvad den lover mht. strømforbrug – og faktisk lidt mere til. Efter kalibrering falder strømforbruget under 12 W og det er imponerende for en 22” skærm. Forestil dig eksempelvis strømbesparelserne for et computerlokale eller kontorlandskab med 50+ monitors installeret.

Strømforbruget på 11,8 W efter kalibrering er ude sidestykke det laveste jeg nogensinde har set på en PC monitor. Og med skærmens format på 22” er der også god plads til programmer, hvis man benytter skærmen på skrivebordet.

Det lave strømforbrug før kalibrering på EA222WMe er også meget imponerende. Det understreger ikke mindst hvad brugen af LED kan betyde for strømforbruget. Årsagen til det lave strømforbrug før kalibrering skyldes også skærmens Eco mode.

Se desuden dette meget anvendelige værktøj, som kan hjælpe dig med at udregne hvad dine omkostninger bliver, ud fra hvor man skærme der kører og hvor længe de kører:
NEC ECO Savings Calculator.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet

Bemærk, at NEC EA222WMe har henholdsvis Eco mode og Auto Brightness aktiveret fra start af. Disse to funktioner tilpasser lyset på skærmen efter omgivelsernes lys, samtidig med, at de forsøger at reducere strømforbruget.

Man kan i øvrigt opnå samme effekt selv, ved at skrue ned for lysstyrken på skærmen manuelt. Mere herom lidt senere i dette afsnit. I min første måling af billedkvaliteten herunder, er systemerne aktiveret.

NEC EA222WMe


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Farvegengivelsen er ikke så præcis på NEC EA222Wme, blandt andet fordi gamma er for lav, hvilket i praksis betyder for lyse og kraftige farver. Den for lave gamma giver også udslag i gengivelsen af de mellem-grå nuancer, som grafen også antyder.

    Bemærk, at lysstyrken er på blot 79 cd/m2. Det skyldes, at målingen blev taget med NECs Eco Mode og Auto Brightness aktiveret på en lidt mørk, skyet dag. Pga. det svage lys i omgivelserne, sænkede skærmen også automatisk lysstyrken, dels for at tilpasse billedkvaliteten, dels for at sænke strømforbruget, som er i fokus på NEC 222Wme.

    Det bør dog samtidig bemærkes, at Auto Brightness funktionen som standard også går ind og påvirker billedkvaliteten ved at skrue på gamma, så farverne bliver henholdsvis lysere og mørkere.

    Jeg slog nu Eco Mode og Auto Brightness fra, og indstillede skærmen i sin ”photo” profil og tog en ny måling.

    NEC EA222WMe


    Resultatet er en markant forbedring af billedkvaliteten, men vi prøver at foretage en kalibrering herunder for at se hvad vi kan nå frem til.

    NEC EA222WMe


    Herover ser du resultatet efter kalibrering. Jeg har været i stand til at forbedre farvegengivelsen markant og gamma er nu også langt tættere på vores mål, der er 2,2.

    Her er indstillingerne efter kalibrering:


    Efter kalibrering
    Profil:Photo
    Brightness:33
    Contrast:50
    Eco Mode:Fra
    Auto Brightness:Fra
    RGB:Manuel
    • R:84,4
    • G:72,4
    • B:69,8



    Jeg tager udgangspunkt i profilen kaldet Photo, som giver langt det bedste udgangspunkt for en kalibrering på NEC EA222Wme.

    Jeg har også deaktiveret Eco Mode og Auto Brightness. Disse to funktioner har til hensigt at justere lyset på skærmen i forhold til lyset i omgivelser – primært for at sænke strømforbruget. De fungerer som sådan efter hensigten, men samme effekt kan opnås ved manuelt at skrue ned for lysstyrken på EA222Wme. Dette giver også en markant reducering af strømforbruget.

    Hvis man gerne ser de to funktioner aktiveret, skal man sørge for at indstille funktionen kaldet Auto Brightness således, at den kun justerer på LED ”backlightet” og ikke justerer på billedkvaliteten vha. gamma, for ellers vil den også påvirke billedkvaliteten negativt. Det gøres i skærmens menu.
    Endeligt har jeg justeret RGB (rød, grøn, blå).

    I praksis er der forskel på billedkvaliteten før og efter kalibrering. Før kalibrering oplever man, at farverne er lidt for kraftige og lyse. Specielt de lyse farver mangler nuancering. De mørkeste farver falder også sammen, så de ikke gengives helt nuanceret.

    Efter kalibrering kan man forbedre en del af dette. Man oplever, at billedet er behageligt og i fin balance. Lysstyrken er ikke så høj, men meget passende til arbejde og kontormiljøer generelt.

    Farvergengivelsen er fair, men flydende gradienter/gradueringer mangler lige det sidste, så en flydende gradient i enkelte tilfælde opdeles i nogle små ”blokke”. De mørkeste farver har også et let rødligt skær.

    Jeg går nu videre til at måle gengivelsen af sort på EA222Wme.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,14 cd/m20,10 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)79 cd/m274 cd/m2
    Kontrastforhold564:1740:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50



    Gengivelsen af sort er pæn på EA222WMe, men det bør også bemærkes, at det opnås ved en lav lysstyrke. Skærmen udsender ikke så meget lys, hvilket er et af elementerne i den strømbesparende del af skærmen, hvilket også betyder, at der er bedre grobund for en god gengivelse af sort.

    Shadow detail (evnen til at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden) er også fair. Den er ikke perfekt, og hvis Eco Mode er aktiveret, forsvinder en del af detaljerne i de mørke scener, men efter kalibrering var jeg i stand til at opnå en pæn shadow detail.

    Endeligt har jeg undersøgt for fænomenet kaldet clouding. Clouding er problemet, hvor skærmen udsender mere lys i f.eks. billedpanelets kanter eller hjørner; altså en form for ujævn lysfordeling.

    NEC EA222WMe


    NEC EA222WMe har lidt tendens til clouding i bunden af skærmen.

    Responstid og spil

    Responstiden er fair, uden at være fantastisk. NEC 222WMe er ikke rettet mod spilbrug, men kan godt bruges til sporadisk spil i mindre krævende spil.

    Er der derimod typen med hang til hurtige First Person Shooter spil, så bør du kigge efter deciderede gamerskærme, som f.eks. Samsung 2233rz.

    NEC EA222WMe trækker ikke udbredt Overdrive slør, som er fænomenet hvor der kommer en hvid ”glorie” omkring bevægende objekter. Der trækkes dog lidt traditionelt slør, hvor bevægende objekter blot slører til. F.eks. hvis en bold hurtigt sparkes hen over en fodboldbane.

    Film og betragtningsvinkler


    NEC EA222WMe er baseret på et panel af typen TN. TN er generelt kendt for at være prisbillige paneler, hvor der er gået på kompromis med billedkvaliteten. Et af de største problemer ved TN paneltypen af LCD paneler, er betragtningsvinkler, hvorfor f.eks. din mobiltelefon også typisk har meget dårlige betragtningsvinkler.

    NEC EA222WMe mister også intensitet i farverne og kontrasten (sort) fra vinkler. Det er værst, hvis skærmen betragtes nedefra, man kan også bemærkes fra siderne. Farverne bliver mere matte, mens sort bliver mere grålig.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    NEC EA222WMe


    NEC EA222WMe


    Og nedefra, hvor TN panelerne har største problemer:

    NEC EA222WMe



    Konklusion

    EA22WMe er NECs bud på en allround skærm, der først og fremmest kan bidrage med en markant reducering af strømforbruget. Og den holder hvad den lover – plus lidt mere. Efter kalibrering målte jeg et strømforbrug på sølle 11,8 W – vel og mærke med et pænt billede samtidig. Det er imponerende.

    Rent billedmæssigt er EA222WMe dog ingen sværvægter. Den er baseret på et TN panel, og har også karakteristika heraf. Billedgengivelsen er fair efter kalibrering, men NEC EA222WMe egner sig ikke til grafisk eller fotografisk brug, ligesom mange af NECs andre skærme er rettet imod. Der sigtes i stedet for imod mindre krævende opgaver, som multimedia og kontorbrug.

    Billedet på skærmen præges af pæne farver, fair gengivelsen af sort (og heraf kontrast), men lidt begrænsede betragtningsvinkler og en medium responstid.

    NEC EA222WMe byder derimod på utroligt attraktive ergonomiske funktioner, som lader brugeren indstille skærmen efter behag. Indstillingsmulighederne i skærmens menuer er også fine, og så er strømforbruget ikke mindst helt i bund. Det gør NEC EA222WMe til en fin allround skærm, og helt ideel til kontorbrug. Skærmen anbefales dog ikke til grafisk brug eller krævende spil.

    Pris og forhandler

    NEC EA231WMi


    PositivNegativ Målgruppe
    Utroligt lavt strømforbrugStandardindstillingerKontor
    Ergonomi og funktionalitetEco mode kan ændre gamma lidtAllround
    Sort og shadow detailBetragtningsvinkler
    Anelse clouding/backlight bleed


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=15399

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |