Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: B&O BeoVision 7-55 - FlatpanelsDK

Test: B&O BeoVision 7-55

|


B&O BeoVision 7 test

B&Os mest populære fladskærms-Tv BeoVision 7 har fået et nyt medlem. Medlemmet er ikke mindre end 55" stort og benævnes BeoVision 7-55. 55 tommer er stort, men BeoVision 7-55 byder også på overraskende meget innovation.

BV7-55 er et teknologisk vidunder med LED backlight og local dimming, hvor B&O kan styre lyset på skærmen i flere zoner for at skabe en dybere sort og bedre dybde i billedet. BeoVision 7-55 praler desuden med scanning backlight og 100 Hz, som skal forbedre gengivelsen af hurtige sportsscener og actionscener.

BeoVision 7-55 test


BeoVision 7-55 bygger naturligvis på det velkendte BeoVision 7 design, og midtfor har B&O integreret en Blu-Ray og DVD afspiller, der også spiller sammen med den integrerede surround-forstærker. Det lyder alt sammen meget lovende, og med et prisskilte på 120.000 danske kroner, er forventningerne til BeoVision 7-55 også tårnhøje.

Men hvordan klarer BeoVision 7-55 sig med hovedet på blokken? Lever det op til B&O og BeoVision 7's ry og hvad får man rent faktisk for prisen? Og hvordan placerer BeoVision 7-55 sig i forhold til BeoVision 10, som vi senest anmeldte?

BeoVision 7 findes også i 40 og 32 tommer under betegnelserne BeoVision 7-40 og BeoVision 7-32, men disse omfatter ikke alle de nye billedkredsløb, som findes på BeoVision 7-55.


Panelstørrelse:55,5" widescreen (LCD LED)
Opløsning:1920x1080
Responstid:6 ms (g2g)
Kontrastforhold:4000:1 (statisk)
Lysstyrke:500 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD LED (Samsung)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 87.5cm x 140.8cm x 18.4cm (uden fod)
Vægt75 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (7 powerlink)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Inbygget Blu-Ray / DVD

Pris og forhandler:



De første indtryk af BeoVision 7

BeoVision 7 er B&Os mest populære fladskærmsserie, der gennem årene er blevet lanceret i flere størrelser. Aldrig før har BeoVision 7 fundet vej op til de helt store tommestørrelser, men med BeoVision 7-55 bevæger man sig op i 55 tommer og nærmer sig således de størrelser, som B&Os plasma-Tv hidtil har domineret.

BeoVision 7-55 test


BeoVision 7 designet er velkendt af mange, og anerkendt for den elegante og simple udførsel. Hele fronten er skabt i ét stykke glas, så skærmpanelet og ramme går går ud i ét. Det skaber et elegant udtryk, som også andre producenter siden har prøvet at efterligne; senest LG med deres borderless design. Bag frontrammen afsløres en aluminiumskant, der sikrer, at BeoVision 7-55 ikke kun er prangende forfra, men også fra siden.

Vi har sat BeoVision 7-55 på den motoriserede lave stand, der placerer BV7-55 langt nede på gulvet. Det gør de 55 tommer imidlertid op for, for 55 tommer er stort. BeoVision 7-55 formår at omdanne de 55 tommer til et stykke møbel, der ikke er bleg for at erkende kulør, men som samtidig er utrolig smukt håndværk.

BeoVision 7-55 test


De 55 tommer kræver naturligvis sin plads i stuen, og BeoVision 7-55 lader sig ikke nøjes med et lille hjørne i palæet. Det tager opmærksomheden hos hvem som helst, der træder ind i rummet og Tv'et oser langt væk af kvalitet med det sublime materialevalg.

BeoVision 7-55 test


BeoVision 7-55 er samtidig en manifestation af B&Os fokus på billed- og lydkvalitet. Der er ikke efterladt noget til tilfældighederne, og BeoVision 7-55 vil ikke nøjes. Derfor er BeoVision 7-55 også noget tykkere end trenden på fladskærmsmarkedet, og BeoVision 7-55 står således tilbage som den tykke dreng i klassen.

Klassens tykke dreng har dog intet at skamme sig over, for selvom kabinettet er rummeligt, er udførslen utrolig smukt gennemført. BeoVision 7-55 praler ikke af at være et modefænomen, for mode går af mode. Det er tværtimod stil - og stil er for evigt.

BeoVision 7-55 test


Den motoriserede stand er samtidig en bekendskab, som man sent glemmer. For selvom foden er tung og stabil, og selvom BeoVisoin 7-55 også i sig selv vejer godt, gør de ergonomiske funktioner BeoVision 7-55 let som en fjer.
Ved nogle tryk på fjernbetjeningen kan man dreje BV7-55 fra side til side helt lydløst og flydende. Man kan tilmed tilpasse forskellige indstillinger for henholdsvis video, lyd og stand-by, så BV7-55 drejer i position afhængigt af anvendelsen. Og hvis det ikke var nok, så kan man også vha. fjernbetjeningen få den motoriserede stand til at tilte BeoVision 7-55 forover eller bagover.

BeoVision 7-55 test


Men BeoVision 7-55 byder på endnu mere. Midt i fronten bemærkes en lille bue, der gemmer på en hemmelighed. Når hånden føres over en sensor på BeoVision 7-55s bund, åbnes hele herligheden og en aluminiumsskuffe kører ud, oplyst af små dioder. Aluminiumsskuffen tager nu imod din hjemmeunderholdning i form af både Blu-Ray og DVD. Integrationen er fantastisk og aldrig set magen på andre fladskærme.

BeoVision 7-55 test


BeoVision 7 er - ligesom mange andre B&O fladskærme - meget fleksibel. Man kan vælge mellem flere forskellige stande og højttalere. I forbindelse med testen har vi benyttet den aflange BeoLab 7-6 højttaler, der bryder skærmens firkantede symmetri, og skaber et interessant spil. Synes man ikke om denne, kan man eksempelvis vælge BeoLab 10, der er en trekantet højttaler (kræver dog specielt beslag fra STBbrackets), eller BeoLab 7-4 der er en vertikal højttaler. Fronten på højttaleren kan desuden skiftes til en anden farve.

BeoVision 7-55 test


Alle skærmens stik sidder på bagsiden og vender nedad. De kan skjules af bagbeklædningen, så man undgår kabelrodet. BeoVision 7-55 har 4 HDMI indgange, men de to af dem benyttes allerede af henholdsvis DVB-HD tuneren og Blu-Ray afspilleren. Det ser lidt sjovt ud, at to HDMI indgange allerede er stjålet af Tv'et indbyggede komponenter, men så er det heldigt, at man ikke skal se BV7-55 fra bagsiden.
Det er også på bagsiden man finder 7 PowerLink udgange til tilhørende B&O højttalere.

BeoVision 7-55 test


Designeren af BeoVision 7-55 hedder ikke overraskende David Lewis. Herunder ses BV7-55 overfor BV10. Der er trods alt forskel på mere end et par centimeter.

BeoVision 7-55 test



Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digitals HDTV boks, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


I forbindelse med testen benyttede vi Beo5 fjernbetjeningen, som er afløseren for den velkendte Beo4 fjernbetjening, der dog stadig bliver på markedet. Vi har beskrevet Beo5 fjernbetjeningen nærmere i anmeldelsen af BeoVision 10 og vil derfor ikke komme nærmere ind på funktionaliteten her. Vi kan i stedet henvise til BeoVision 10 anmeldelsen her.

Highslide JS
Bang & Olufsen Beo5


BeoVision 7-55 har en indbygget Blu-Ray og DVD afspiller, der sidder gemt bag den buede midte på skærmens front. Integrationen er utrolig elegant, og er man ikke klar over, at Blu-Ray afspilleren er indbygget, bemærkes den ikke. Man kan naturligvis benytte fjernbetjeningen til at skubbe Blu-Ray afspilleren ind og ud, men den kan også aktiveres ved at køre hånden over en sensor i bunden af skærmen. Det er en fed funktion, der fungerer godt.

BeoVision 7-55 test


Herefter afsløres aluminiumsskuffen oplyst af to dioder, og nu kan du placere din Blu-Ray, DVD eller CD skive i skuffen. Smider man en skive ind i BeoVision 7-55 får man en tænke-skærm op, hvorefter Tv'et går videre til menuen på DVD eller Blu-Ray skiven. Loade-tiden burde have været reduceret en anelse, men det er til at leve med. Før man får sat sig til godt til rette i sofaen, er Tv'et klar.

Herunder kan opstartstiden ses for hhv. CD, DVD og Blu-Ray.
CD: 16-19 sekunder
DVD: 22-24 sekunder
Blu-Ray: 44-47 sekunder

BeoLab 5
BeoLab 5 højttalere


På bagsiden af BeoVision 7-55 findes 7 PowerLink udgange, så man kan tilslutte op til 7 B&O højttalere. Har man eksempelvis to lytte positioner til musik; en foran Tv'et og en henne i sofaen til musik, kan man opsætte systemet til at skifte lydbilledet efter behov. Når man således ønsker at se Tv, kan højttalerne ved siden ad Tv'et fungere som fronthøjttalere, mens andre højttalere kan agere fronthøjttalere, når man sidde i den anden sofagruppe lytter til musik.

Jeg vil ikke komme så meget ind på de linkmuligheder, der findes i B&Os produkter, primært fordi jeg ikke har andre B&O produkter stående end BeoVision 10 og BeoVision 7-55, men også fordi denne anmeldelse primært fokuserer på billed- og lydkvaliteten i selve BeoVision 7-55 produktet.

B&Os menuer er som sådan simple nok, men er man vant til navigering i andre Tvs menuer, kræver de lidt tilvænning. Skærmens menuer giver ikke brugeren så stor frihed til at indstille billedet. For det meste kan man blot vælge mellem lysstyrke, kontrast og farve. Menuerne er ikke et grafisk mesterværk og ligner sig selv efter alle disse år med B&O. De trænger måske snart til en grafisk overhaling.

B&O har nogle mere avancerede menuer, som dog ikke er direkte tilgængelige, for B&Os billedkredsløb klarer i høj grad mange af de opgaver, som man som brugere selv ville påvirke. I disse menuer findes også demonstrationer af hvordan LED med local dimming fungerer og hvordan scanning backlights fungerer. Jeg kommer tilbage til BeoVision 7-55 billedsystemerne i afsnittet om billedkvalitet.

BeoVision 7-55 har også to digitale tunere af typen DVB-T (kabel-tv) og DVB-C (til kabel-tv). Disse kan også modtage HDTV pga. mpeg4 understøttelse, så du kan se eksempelvis DR HD. De digitale EPG fungerer pænt, men jeg har set bedre grafiske udførsler.

Effektforbrug


Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme

Målingerne på B&O BeoVision 7-55 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,8 W0,8 W
Almindelig Tv brug (gns.)160,6 W154,8 W
HDTV visning (gns.)160,6 W154,8 W



Der er ikke stor forskel i B&O BeoVision 7-55’s standardindstillinger og kalibrerede indstillinger. Det skyldes primært, at BV7-55 har en automatisk lyssensor, der justerer lyset efter omgivelser. Målingerne herover er taget som et gennemsnit over en af disse kolde vinterdage, hvor der er taget en måling både midt på dagen i dagslys og i aftentimerne.

Målingerne er i øvrigt taget uden brug af højttaleren. Jeg har valgt ikke at måle med højttalere, da mange B&O brugere vil have eksterne højttalere tilsluttet BeoVision 7 modellen.

154,8 W efter kalibrering er bestemt godkendt for så stort et Tv. Til sammenligning forbruger LGs 50” 50PS8000 221 W efter kalibrering. Sharps 52” LE700 er dog nede på 106 W.

Billedkvalitet på BeoVision 7-55

Før jeg går videre til at tale om billedkvaliteten, vil jeg kort indlede dette afsnit med nogle forklaringer af de tekniske systemer, som BeoVision 7-55 besidder. BeoVision 7-55 er et teknisk vidunder, og det er interessant, at et dansk selskab kan bygge så meget innovation ind i et fladskærms-Tv, at de rent faktisk placerer sig helt i eliten.
Stort set ingen andre fladskærms-producenter har et tilsvarende teknologisk niveau som BeoVision 7-55, og kun Philips 9704H serie har i dag samme LED backlight, local dimming og scanning backlight.

BeoVision 7-55 test


Et af de mest interessante punkter på BeoVision 7-55 er et LED backlight med local dimming. Man har udskiftet de typiske lysstofrør, der traditionelt er blevet anvendt til at oplyse LCD paneler med dioder (LED).
Det giver et række fordele, men åbner også for muligheden der kaldes local dimming (B&O kalder det lokal dæmpning).

Local dimming betyder, at man har fordelt LEDs i et større antal zoner bag selve LCD panelet og hver zone kan styres individuelt. På den måde kan man eksempelvis sænke lysstyrken i en zone på skærmpanelet, der kræver en meget dyb gengivelse af sort (f.eks. en skygge), samtidig med, at man kan intensivere lyset i en anden zone, der kræver meget lys (f.eks. en sol eller en himmel).

Det kan bidrage til at skabe en fantastisk kontrast i billedet og en meget dyb gengivelse af sort. BeoVision 7-55 har demonstrations-funktion, der illustrerer hvordan LED med local dimming fungerer. Funktionen slukker selve billedet og viser kun hvad der sker i selve LED baggrundsbelysningen og de mange zoner. Jeg har optaget en film af det herunder, for at illustrere hvordan LED med local dimming i praksis fungerer. Klippet er en trailer til Transformers 1. Bemærk hvordan lyset varierer meget over skærmens zoner alt afhængig af hvor meget lys der påkræves i Transformers traileren.


BeoVision 7-55 indbygger også et scanning backlight system der sammen med 100 Hz skal reducere slør og gøre hurtige sport og action-scener endnu skarpere. Vi har tidligere set, at scanning backlight har en markant betydning for gengivelsen af hurtige scener på LCD-TV og vi kigger derfor også nærmere på systemet senere i dette afsnit.

Jeg går nu videre til at måle billedkvaliteten på BeoVision 7-55 direkte fra kassen. Herefter forsøger jeg med en mindre kalibrering og går over til at tale om billedkvaliteten i praksis. Se min måling af BeoVision 7-55's billedkvalitet direkte fra kassen herunder.

BeoVision 7-55 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Billedkvaliteten på BeoVision 7-55 direkte udpakket fra kassen er imponerende. Afvigelserne i farverne, er ganske beskeden i forhold til de fleste Tv vi tester her på FlatpanelsDK. Gamma er en anelse for lav, og går fra lige omkring 2,05 i de lyse farver til 2,15 i de mørke farver. Det er ikke en kritisk afvigelse og variantionen fra 2,05 til 2,15 er ikke særlig stor, hvilket er positivt. Det er langt værre, hvis gamma svinger mere fra de lyseste til de mørkeste farver.

    BeoVision 7-55 test


    Problemet med standardindstillinger er imidlertid en for høj farvetemperatur på lidt over 9000 Kelvin. Vi sigter efter 6500 Kelvin, og de 9000 Kelvin på BeoVision 7-55 giver et mere koldt og blåligt billede, hvor vores reference på 6500 Kelvin giver et varmere og mere rødligt billede.

    Det er et konsekvent valg fra B&Os side, hvilket man har fundet i de mange bruger-tests, og vi så det samme i vores test af BeoVision 10 og BeoVision 8-40, men jeg er fortsat ikke helt enig i dispositionen.

    BeoVision 7-55 test


    Ud over den for høje farvetemperatur og den anelse for lave gamma, må jeg dog rose BeoVision 7-55 for et utrolig flot resultat. Hvis jeg ikke husker meget galt, så er det den bedste out-of-box måling jeg endnu har foretaget på et Tv, og BeoVision 7-55 præsterer også en noget mere præcist billede fra start af i forhold til BeoVision 10.

    BeoVision 7-55 test


    Jeg gik nu videre til at foretage en kalibrering af BeoVision 7-55. Kalibreringen er dog ret kraftigt begrænset af, at B&Os menuer er meget simple og mangler en del billedindstillinger. Disse indstillinger kan tilgås i skærmens service-menu, men den vil jeg ikke tage udgangspunkt i her i testen.

    BeoVision 7-55 test


    Med min kalibrering var jeg i stand til at forbedre gamma, så den kommer tættere på 2,2 der er vores mål. Gamma svinger stadig fra 2,10 i de lyseste farver til 2,2 for de mørkeste, men det har dog kun en lille praktisk betydning. I praksis betyder det, at de lyseste farver er marginalt for lyse, men i en sådan grad, at forbrugeren ikke vil bemærke det.

    BeoVision 7-55 test


    Jeg var ikke i stand til at forbedre farvetemperaturen nævneværdigt, så BeoVision 7-55 har konsekvent et lidt køligere og blåligt billede end det vi sigter efter. B&O mener forbrugerne synes bedre om dette, men ikke desto mindre savner jeg en indstilingsmulighed, som lader brugeren skifte farvetemperatur til 6500 Kelvin - f.eks. en movie profil, som kan aktiveres, når man nyder en god film.

    BeoVision 7-55 test


    Herunder ses mine indstillinger efter kalibrering:

    Efter kalibrering
    Lys:-3
    Kontrast-3
    Farve:0
    Størrelse:Midt i


    "Lys"-indstillingen styrer gammaforløbet på BeoVision 7-55, mens"Kontrast"-indstillingen styrer lysstyrken på skærmen. Jeg har sænket"Lys" 3 skridt for at forbedre gamma en anelse, og desuden sænket"Kontrast" en smule for at give et lidt mindre lysstærkt billede.

    BeoVision 7-55 har en lidt lysstyrke lysstyrke fra start af i forhold til BeoVision 10. Det bør dog også bemærkes, at BeoVision 7-55 automatisk justerer lyset i forhold til omgivelserne, så det skrues automatisk op i de lyse dagstimer og dæmpes i aftentimerne.

    BeoVision 7-55 test


    I praksis oplever jeg et smukt billede. BeoVision 7-55 har en utrolig detaljerigdom og farverne er pæne og nuancerede - om end en tand for blålige. Jeg oplever også en fantastisk dybde og dynamik i billedgengivelsen. Man oplever en meget dyb gengivelse af sort - selv ved lysstærke billeder - og det skaber flot kontrast og en helt eminent dybdevirkning i billedet, som jeg også omtalte i forbindelse med min anmeldelse af Pioneer Kuro.

    BeoVision 7-55 test


    Det skyldes skærmens LED backlight med local dimming, hvor B&O kan styre lyset på skærmen i flere zoner. På den måde kan lyset sænkes de steder på skærmen, hvor der kræves en meget dyb sort.

    Jeg har tidligere kigget på local dimming (B&O kalder det lokal dæmpning) i forbindelse med min Philips 9704H anmeldelse samt Philips 9803H anmeldelse, og jeg fandt, at det ganske rigtigt gav en meget dyb gengivelse af sort, men det udviskede også alle detaljerne i de mørkeste farver på Philips Tv - de blev blot gengivet helt sort.

    I forbindelse med sporadisk brug fandt jeg ikke samme problem på BeoVision 7-55, men jeg går videre til at undersøge det i dybden efter mine målinger af skærmens sortniveau. Jeg er dog ikke i tvivl om, at B&O BeoVision 7-55 får langt mere ud af LED og local dimming systemet end Philips gjorde på 9704H.

    BeoVision 7-55 test


    Almindelige analoge Tv-signaler er selvsagt ikke egnede til at blive projekteret op i gigantiske 55 tommer, men ligesom jeg roste BeoVision 10 for at få et hæderligt billede ud af selv dårlige signaler, så må BeoVision 7-55 roses for i lige så høj grad at få hæderlige resultater ud af dårlige signaler. Det er i sig selv en ret krævende opgave, når man fylder 55" i landskabet.

    Digitalt signaler er endnu bedre, men BeoVision 7-55 kommer først til sin ret, når der ses HDTV, Blu-Ray eller spil fra en HD spilkonsol; f.eks. PlayStation 3. Her viser BV7-55 virkelig tænder og det er fantastisk at se, hvordan B&O endnu en gang får helt utrolig meget billedkvalitet ud af LCD teknologien.

    BeoVision 7-55 test


    HD på Tv'et er simpelthen en fornøjelse ud over det ordinære. HD oplevelsen forstærkes yderligere af, at Tv'et er hele 55 tommer stort. HD standarden kan sagtens klare endnu større skærmformater, men går man fra typiske 40 tommer til 55 tommer, så oplever man også en hel ny verden af små detalje, som ikke hidtil har kunnet ses pga. en 40 tommers beskedne dimensioner.

    Billedet har en utrolig detaljerigdom og en flot nuancering i farverne.
    Jeg forsøgte at køre en række farvegradienter via vores testprogram, der viser farveovergange fra eksempelvis sort til rød, sort til grøn og sort til hvid. Igen var resultatet imponerende, og BV7-55 får stort set alle de små farveskridt med. Der en lille tendens til problemer med de mellemmørke grønne nuancer, men det er på ingen måde kritisk.

    BeoVision 7-55 test


    Jeg gik videre til at undersøge responstiden og håndteringen af hurtige bevægelser på BeoVision 7-55. Som de fleste sikkert er bekendt med, er specielt fodbold eller hurtige action-scener i film en hård nød at knække for fladskærmene, og det er ofte ved hurtige bevægelser, at fladskærmene lider mest.

    B&O BeoVision 7-55 har fået implementeret det såkaldte scanning backlight system, som vi også så det på LG SL8000 serien. På LGs SL8000 model betød det en ret markant forbedring af responstiden.

    BeoVision 7-55 test


    BeoVision 7-55 oplever også en ret markant forbedring af responstiden pga. scanning backlight systemet, men når ikke helt ned på niveauet for LGs SL8000 model. Det skyldes formentligt, at SL8000 er baseret på et LCD panel med et såkaldt IPS (In plane switching) panel, mens BV7-55 benytter et PVA (pattern vertical allignment) panel, der angiver hvordan de små flydende krystaller i hver pixel er arrangeret.

    BV7-55 har imidlertid en flot responstid og det bidrager til en flot detaljegrad i selv meget hurtige scener. Fodbold er en fryd for øjet og action-film skæmmes ikke af slør på bevægelse, som det så ofte ses med LCD-TV. Slør er ikke fuldstændig elimineret på BV7-55 og det kan spottes af de allermest kritiske øjne. Jeg så blandt andet en anelse slør på en grå baggrund, med et sort bevægende objekt, men det hørte til marginalerne.

    BeoVision 7-55 test


    Og nu hvor jeg er ved responstiden, så lad mig knytte et par ord til 100 Hz systemet. Ligesom på mange andre Tv, så bidrager 100 Hz systemet til et mere flydende og glat billede. B&O lider samtidig ikke under denne lidt urealistiske og pseudo-agtige effekt, som de første 100 Hz systemer på markedet led af, og som Samsung i særlig grad havde problemer med på deres Tv.

    100 Hz systemet er imidlertid ikke perfekt, og kan introducere en anelse grums omkring hurtige bevægelser - f.eks. en fodbold der sparkes over grønsværen.
    Sammen med en spilkonsol oplever jeg også mindre input lag (forsinkelse på signalet) fra BV7-55 end det jeg fandt på BV10. Ved at deaktivere 100 Hz systemet på BV7-55 kan man yderligere reducere input lag uden at gengivelsen af hurtige bevægelser kompromitteres (pga. scanning backlights).

    Samspillet mellem scanning backlight også 100 Hz systemerne giver en fantastisk effekt. BeoVision 7-55 har en rolighed og naturlig gengivelse af bevægelser, som ikke mange andre Tv, og det bidrager til en oplevelse af et virkelig smukt billede.

    BeoVision 7-55 test


    Jeg går nu videre til at måle gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,0 cd/m20,0 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)103 cd/m291 cd/m2
    Kontrastforhold--
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Mit måleudstyr har før været på hårde opgaver med Pioneers KURO plasma-Tv og Philips 9704H serie, hvor det måtte stå af fordi sort simpelthen er for dyb til at måle. For B&O BeoVision 7-55 må jeg fortælle samme historie. Mit måleudstyr viser blot"0", som indikator for at det ikke registrerer noget som helst.

    Det er et interessant perspektiv, for i forbindelse med Pioneer Kuro testen fik jeg en måling på 0,02 cd/m2. Godt nok er 0,02 cd/m2 det laveste mit udstyr kan måle, men det indikerer stadig, at Kuro havde en lille mængde lysudslip i de sorte nuancer, hvor afrundingen til 0,02 cd/m2 blev foretaget.

    BeoVision 7-55 test


    Med BeoVision 7-55 får jeg en måling på 0,00 cd/m2, hvilket indikerer, at der absolut ikke slippes noget lyd igennem eller så lidt lys, at der afrundes til 0,00 cd/m2 i stedet for 0,02 cd/m2. Det betyder, at BeoVision 7-55 har et helt fantastisk sortniveau og læner sig op af perfektion.

    Et er naturligvis, hvordan sort gengives på et stillestående billede; noget andet er hvordan det gengives i praksis; det omtalte jeg tidligere i dette afsnit. Med local dimmings systemet følger desværre også halos (hvide glorier omkring lyse objekter på en helt sort baggrund). Det så vi på Philips 9704H og det har vi også tidligere set på Samsungs 9 serie med local dimming.

    Jeg undersøgte naturligvis også dette på BeoVision 7-55, og B&O har ikke været i stand til at eliminere glorierne. Jeg har fanget et billede af det herunder, hvor du til venstre ser et pause logo uden glorie og til højre ser samme pause logo med glorie-effekten.

    BeoVision 7-55 test


    Faktisk er alle billeder tager på BV7-55. Billedet til venstre er taget lige fra, billedet i midten fra en lille vinkel, mens billeder til højre er taget fra en vinkel på omkring 35-45 grader. Glorie-effekterne er ikke specielt synlige ligefra - det skyldes dels panelet, dels den blanke kontrastoverflade, som BV7-55 gør brug af. De bemærkes dog, hvis man sidder lidt skævt for Tv’et.
    Sidder man således lige for BV7-55 vil man heller ikke opleve glorierne som meget generende - om end de dog stadig kan bemærkes.

    Det har en mindre effekt på billedkvaliteten, men B&O har været i stand til at reducere glorie-effekten en anelse i forhold til de modeller jeg har set fra både Philips og Samsung. Glorierne (halos) er imidlertid et af de problemer som stadig eksisterer sammen med LED local dimming teknologien.

    Endeligt kommer vi til undersøgelse af fænomenet clouding. Clouding angiver det fænomen, hvor der slipper mere lys igennem i f.eks. skærmens hjørner eller kanter og som LCD teknologien traditionelt har lidt under. Jeg forventede ikke på forhånd, at BeoVision 7-55 skulle have problemer med clouding, da der benyttes et LED backlight, hvor dioderne sidder bag selve LCD panelet og på den måde sikrer en perfekt homogen fordeling af lyset på skærmen, men undersøgelsen skal naturligvis foretages.

    BeoVision 7-55 test


    Ganske som forventet, så lider BeoVision 7-55 på ingen måde af inhomogent lys / clouding. I et mørkt rum, med en helt mørk baggrund, går BeoVision 7-55 fuldstændig ud i ét med rummet. Det er fantastisk at se!
    Billedet er i øvrigt taget med en lukketid på kameraet på over 3 sekunder (!).

    BeoVision 7-55 vs. BeoVision 10

    Jeg havde lovet flere brugere at lave en mindre sammenligning mellem BV7-55 og BV10, så jeg har dedikeret et lille afsnit til denne sammenligning.

    Først og fremmest er det enorm forskel i størrelsen på de to modeller. BV7-55 har naturligvis en noget bredere ramme, men 55 tommer er også markant større en 40 tommer. Husk på, at tomme-målingen tages diagonalt, så et 40 tommer Tv er i praksis fire gange større end et 20 tommer Tv.

    BeoVision 7-55 test


    Alene det større format giver mere plads for HD formatet til at folde sig ud og det oplever man også på BV7-55 kontra BV10. BeoVision 7-55 er tilmed en anelse med lysstærk fra starten af, og så opleves sort endnu mere intens og dyb på BV7-55 end på BV10 der ellers også præsterer en pæn og dyb gengivelse af sort.

    Både BV10 og BV7-55 har en antirefleksiv coating på billedet herunder. Bemærk dog, at ingen af modellerne har denne coating på glasset omkring billed-panelet:

    BeoVision 7-55 test


    Endeligt har lyden noget mere bund og klarer specielt bastonerne bedre end BV10. Det bemærkes ved lave lysniveauer, men den helt store forskel opleves, når der skrues op for lyden. Endeligt er funktionaliteten mere omfattende på BV7-55 med flere tilslutningsmuligheder, 7 powerlink stik og en stand der også kan tilte vha. fjernbetjeningen. Indstillingsmulighederne i menuen for billede er dog de samme.

    BeoVision 7-55 test


    Alt i alt er BV7-55 overlegen i forhold til BV10 på stort set alle punkter. Selve billedkvaliteten har flere lighedstræk og generelt holder sig ret stramt indenfor B&Os billedfilosofi, præsterer BV7-55 lige et par niveauer over på de fleste billedpunkter, hvilket bidrager til at skabe en billedkvalitet, der er eminent god.

    PC og mediecenter tilslutning


    Der var ingen problemer med at tilslutte en PC eller et mediecenter. Sørg blot for at vælge opløsningen 1920x1080 og indstille"Størrelse" i BeoVision 7-55's menu midt i.

    Betragtningsvinkler


    BeoVision 7-55 har ikke perfekte betragtningsvinkler, men farve og kontrast holder et pænt niveau selv fra vinkler. Mange LCD-TV har problemer med at opretholde kontrasten fra vinkler og derfor bliver sort gråligt, når skærmen betragtes fra siden. Det problem lider BeoVision 7-55 ikke af, og kontrastglasset på fronten forværrer heller ikke betragtningsvinklerne, ligesom vi fandt på LGs SL9000 serie.

    Jeg omtalte LED med local dimming i billedkvalitetsafsnittet, men vil kort indskyde en kommentar i dette afsnit. Man oplever lidt problemer med"glorier" omkring lyse objekter på en helt mørk baggrund, som local dimming systemet også blev kritiseret for i forbindelse med anmeldelsen af Philips 9804H.

    BeoVision 7-55 har glorier i et lidt mindre omfang - formentlig pga. kontrastglasset - men glorierne ses primært fra siderne. Betragtes BeoVision 7-55 således lige fra, bemærkes glorierne stort set ikke. Den helt dybe sortgengivelsen reduceres også en anelse fra vinkler - men sort fra vinkler er stadig bedre end på størstedelen af Tv i dag.

    BeoVision 7-55 kan naturligvis drejes på den motoriserede fod, men alligevel ønskes gode betragtningsvinkler, så den fra de fjerne positioner i sofagruppen og kan nyde billedkvaliteten. Derfor er det positivt at se, at BeoVision 7-55 leverer nogle af de bedste betragtningsvinkler vi endnu har set indenfor LCD teknologien. Der er dog stadig et stykke vej til perfektion.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    BeoVision 7-55 test


    BeoVision 7-55 test



    Lyden


    Vi anvender den aflange BeoLab 7-6 højttaler i forbindelse med anmeldelsen, men BeoLab 7-4 giver samme lydkvalitet.

    BeoLab 7-6 er en anelse bredere end BV-755 Tv'et og det er dels af designmæssige årsager, dels af kvalitetsmæssige. Højttaleren er opbygget i et solidt og tungt kabinet og vidner om B&Os fokus på god lydkvalitet. Der er ikke gået på kompromis, og den minutiøse tilgang til tingene fra Struer-folkene skinner tydeligt igennem.

    Højttaleren skal levere mere end noget andet fladskærms-Tv og B&O lover samtidig en markant forbedring over BeoVision 10 og BeoVision 8-40 højtalerne. Lydbilledet skal primært være forbedret i de dybe bastoner og mellemtoner, så med det udgangspunkt fyrede vi op for vore velkendte musikstykker, som er elsket og gennemlyttet mere end et par gange.

    BeoLab 7-6
    BeoLab 7-6


    Og dommen? Jo, lyden er utrolig nuanceret i BeoLab 7-6 højttaleren. Den formår at skabe et dejligt stemningsfyldt lydbillede med rigtig gode mellemtoner og bastoner. Og det bliver ikke ringere af, at man også skruer lidt op for musikken.

    BeoLab 7-6 spiller ufortrødent videre og specielt bastonerne er en forbedring over lyden i BeoVision 10. Der er en klar forskel, men det vil næsten være synd at kalde BeoLab 7-6 for en fladskærms-højttaler. Det er jo for så vidt en ekstern højttaler, og derfor er der også lidt mere spillerum til herligheden. Det udnyttes af B&O til at skabe den klart bedste lydkvalitet, der endnu er sammenkoblet med en fladskærm, og skal man have bedre lyd fra B&O skal man op i nogle af B&Os dyrere højttalere. De mindre kostbare B&O højttalere kan ikke helt være med.

    BeoLab 7-6 supplerer således det utroligt flotte billede på BeoVision 7-55 til at skabe en oplevelse af lyd og billede der er i fantastisk synergi. Jeg vil endda gå så langt som at sige, at BeoLab 7-6 ikke rigtig har nogen sidemand, når det kommer til fladskærms-højttalere. Den spiller fantastisk.

    BeoLab 7-6
    BeoLab 7-6


    BeoLab 7-6 højttaleren kan naturligvis fungere i et surround-setup, og BeoVision 7-55 kan klare 7 B&O højttalere tilsluttet med PowerLink. Problemet med lyddekoderen i BeoVision 7-55 er imidlertid, at den ikke understøtter de nye HD lyd-formater DTS HD MA og Dolby TrueHD, hvilket jeg mener, er en mangel.

    Man kan sætte den integrerede Blu-Ray afspiller i BV7-55 til at afkode Dolby TrueHD formatet, og sende det korrekt i 7.1 eller 7.2 surround til højttalerne, men vil man have korrekt afkodning af DTS HD MA formatet, kræves en separat Blu-Ray afspiller. Den indbyggede i BeoVision 7-55 omdanner nemlig 7.1 lyden i DTS HD MA formatet til 5.1 i stedet.

    Konklusion:

    BeoVison 7-55 bygger på B&Os mest populære fladskærms-serie; BeoVision 7. Derfor er BV7-55 også et design, der genkendes af mange B&O folk. Materialevalget er solidt og udførslen er elegant. Oven i kommer den integrerede Blu-Ray afspiller, der på trods af lidt sløv opstartstid, er godt integreret.

    Billedkvaliteten på BeoVision 7-55 drives af B&Os innovation med LED, local dimming og scanning backlight. Selve begreberne er ikke så vigtige, men samspillet mellem dem skaber en billedkvalitet, der gør BeoVision 7-55 til det absolut bedste LCD-TV på markedet, og det Tv, der kommer tættest på Pioneer KUROs reference-niveau.

    Billedkvaliteten præges også er en ret præcis farvegengivelse, som dog konsekvent er lidt for kold/blålig pga. den høje farvetemperatur B&O vælger. Det kan tilgives, da BV7-55 leverer bred og god billedkvalitet, der får selv dårlige Tv-signaler til at se hæderlige ud i 55”, men jeg savner en ”biograf-billedprofil”. Gengivelsen af hurtig bevægelse i sport og film er også fornem, og bidrager til et naturligt og meget flydende billede, der har en ro over sig som ikke ses magen på andre LCD-TV. Sløret er ikke 100 % elimineret, men reduceret kraftigt.

    LED systemet bidrager også til den dybeste gengivelse af sort jeg hidtil har set, og B&O formår samtidig at opretholde shadow detail (nuancer i de mørke områder) modsat Philips 9704H, der gør brug af et tilsvarende system. Det er meget positivt, men local dimming systemet lider stadig en smule under glorierne omkring lyse objekter på mørk baggrund.

    Højttaleren er en separat enhed, som ikke er integreret i selve Tv’et. Den spiller eminent, men indgår ikke som en vurdering i selve BV7-55 Tv’et.

    Summeret set leverer BeoVision 7-55 den absolut bedste billedkvalitet jeg har set fra et LCD-TV og fra B&O. Det tager de gode elementer fra BeoVision 10 et par niveauer længere op og det resulterer i eminent billedkvalitet.
    Prisen er meget afhængig af hvordan produktet sammensættes, men lyder som standard på 120.000 for BV7-55, BeoLab 7-6 el. BeoLab 7-4, Beo5 fjernbetjening samt indbygget Blu-ray og surroundforstærker. Billedkvaliteten i sig selv fås ikke tilsvarende (Pioneer KURO er udgået), men købere bør også tillægge de andre elementer værdi for at retfærdiggøre dette kostbare produkt, for selvom billedkvaliteten ikke pt. matches, så ligger nogle andre Tv stadig kun et par niveauer under.

    PositivNegativMålgruppe
    Smuk billedkvalitetGlorier fra local dimmingStue
    Lav responstid og flydende billedeIkke perfekte betragtningsvinklerHjemmebiografen
    Gode standardindstillingerFor høj farvetemperatur
    Dyb gengivelse af sortPris
    Integreret Blu-Ray / DVDSløv opstartstid for Blu-Ray
    Materialevalg og udførselIngen DTS HD MA understøttelse

    Pris og forhandler:



    Læs også anmeldelsen af BeoVision 10

    Spørgsmål

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=14483

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |