Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Asus MS236H - FlatpanelsDK

Test: Asus MS236H

|


Asus MS236H – Designo serien

Asus har lanceret deres nye Designo serie af PC skærme, der pryder skrivebordet med et nyskabende og anderledes design med en slank profil på blot 16,5 mm. Designo serien består af skærme i 20, 22, 21,5, 23 og 23,6 tommer under modelbetegnelserne MS202N, MS227N, MS226H, MS236H og MS246H.

FlatpanelsDK har modtaget 23” varianten MS236H, der også er repræsentativ for de andre modeller i Designo serien. Men kan Designo serien også overbevise på billedkvalitet? Se hvordan Asus klarer sig på markedet for PC skærme, som de senest har tiltrådt med flere succesfulde skærme.

Panelstørrelse:23"
Opløsning:1920x1080
Responstid:2 ms (g2g)
Kontrastforhold:50.000:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):170°/160° (kontrasttab 10:1)
Panelnummer (Type):TN
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 40.7cm x 56.6m x 15.6cm (uden fod)
Vægt:3,9 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI


Pris og forhandler:



De første indtryk


Asus MS236 er en del af Asus nye Designo linje, der har en tynd profil på 16,5 mm.

Asus MS236H


Den nye Designo serie har omdrejningspunkt omkring design, hvor Asus har skabt en frontramme i sort højglans og en bagside hvorpå der er monteret en ret unik og anderledes fod.

Asus MS236H


Foden er en ring, der holder skærmen oppe, og samtidig giver brugeren mulighed for at tilte skærmen på let og elegant vis.

Asus MS236H


MS236 har en ekstern strømforsyning, hvilket er en af hemmelighederne bag det 16,5 mm tynde design. Stik er placeret på skærmens bagside og peger udad. Her finder man blandt andet en HDMI indgang, men ingen DVI indgang.
Det betyder, at man skal bruge et DVI->HDMI kabel, der medfølger i kassen, hvis man ikke har en HDMI udgang i sin PC.

Asus MS236H


Designo skærmene har trykfølsomme knapper i nedre, højre side af rammen. Det tænder først, når man rør ved skærmens front, og tillader navigering i skærmens forskellige menuer.

Effektforbrug


Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme

Målingerne for Asus MS236 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,6 W0,6 W
Pc brug28,3 W23,0 W


Asus MS236 forbruger 23 W efter kalibrering, hvilket er lavt, men ikke lige så lavt som de nye modeller med LED backlight. Til sammenligning forbruger LGs 22” LED model W2286L lige over 19 W.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet på Asus MS236H


Jeg har taget en indledende måling af Asus MS236H her i skærmens standard-profil, uden der er justeret noget i menuerne.

Asus MS236


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Asus MS236 har en rigtig pæn farvegengivelse direkte fra kassen. Se grafens højre kvadrant herover.

    Farvetemperaturen måler jeg en anelse for lavt, hvilket betyder, at skærmen har et rødglødet billede, og gamma er en anelse for lav, hvilket giver lidt for lyse farver.

    Alt i alt klarer MS236 dog opgaven rigtig pænt i forhold til mængden af prisbillige PC skærme i dag. Billedet er ikke lige så overmættet og kraftigt, som på mange andre skærme i prisklassen.

    Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedkvalitet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Jeg foretog nu en kalibrering af Asus MS236 for at forbedre billedkvalitet. Her er hvad jeg nåede frem til.

    Asus MS236



    Efter kalibrering var jeg i stand til at nå et rigtig pænt resultat med Asus. Jeg fik rettet både gamma til 2,2 reduceret afvigelserne på farvegengivelsen, samt rettet farvetemperaturen tæt på vores 6500 Kelvin reference. Bemærk også, at jeg har sænket lysstyrken til 101 cd/m2 efter kalibrering, hvilket også kan bidrage til at forbedre gengivelsen af sort.

    Asus MS236 rammer ikke helt præcis sRGB spektret, men til allround brug og sporadisk spil, betyder det ikke så meget.

    Her er indstillingerne efter kalibrering:


    Efter kalibrering
    Lysstyrke:55
    Kontrast:80
    RGB:Manuel
    • R:95
    • G:89
    • B:94



    Jeg sænkede lysstyrken på skærmen til omkring halvdelen for at sikre et mindre lysstærk billede. Jeg justerede også RGB (rød, grøn, blå) værdierne for at forbedre præcisionen i farvegengivelsen.

    I praksis opleves farverne som naturlige og forholdsvis korrekte. Der er god nuancering i farverne, hvor jeg med nuancering hentyder til, at gradueringer gengives pænt og de fleste farver skelnes fra hinanden.

    Det sikrer også pæn overordnet gengivelse af billedet, men rent visuelt oplever man, at sort mangler lidt dybde. Jeg måler hvor dyb sort gengives senere i testen.

    Generelt viser Asus gode takter med MS236. Der er på ingen måde tale om en skærm, der er velegnet til grafiske og fotografiske opgaver, men til allround brug og til brugeren, der ønsker en skærm med relativ pæn farvegengivelse, viser Asus med MS236, at man er lidt mere dedikeret end mange andre producenter.
    Asus giver med MS236 eksempelvis en noget bedre farvegengivelse end både Samsung og LG gør med deres skærme i samme prisklasse.

    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,26 cd/m20,16 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)101 cd/m2201 cd/m2
    Kontrastforhold773:1631:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Asus MS236 har ikke lige så dyb gengivelse af sort, som vi har målt på andre skærme. Jeg kan forbedre gengivelsen en del efter kalibrering, men MS236 rammer lige omkring 0,16 cd/m2 hvilket betyder, at sort ikke er så dyb og intens, som man kunne ønske. TN panelets betragtningsvinkler betyder også, at sort falmer fra vinkler.

    Til gengæld har Asus MS236 rigtig pæn shadow detail – evnen til at skelne de mørkeste farver fra hinanden. Jeg kan skelne næsten alle mørke nuancer i vores testprogram monitorTest og det er positivt og vidner også om Asus gode fokus på ikke at levere overmættede og urealistiske billeder.
    Det giver en pæn detaljegrad i mørke scener i film og spil, men jeg savner stadig lidt mere dybde i den sorte farve.

    Jeg undersøger endeligt for det der populært kaldes clouding. Clouding er det fænomen, hvor skærmen udgiver mere lys i eksempelvis kanterne end på midten af panelet.

    Asus MS236H


    Asus MS236 har ikke udbredt tendens til clouding, hvilket er positivt. TN panelerne og LCD teknologien i almindelighed lider ellers traditionelt af clouding problemer. Billedet ovenfor foreslår en lille anelse lysudslip i skærmens bund, men det er også forstærket af kameraet og den vinkel, som billedet er taget fra.

    Responstid og spil

    Asus MS236 overrasker positivt i mine tests af responstiden. Den kommer ikke op på vores reference Samsung 2233rz, men MS236 klarer selv de hurtige spil ganske pænt.

    Det skyldes en lav responstid samt ingen tendens til Overdrive slør. Overdrive slør ses ofte på gamerskærme, som en slags hvid glorie omkring bevægende objekter – f.eks. en fodboldspiller på grønsværen.
    Jeg registrerede heller ikke nævneværdigt input lag.

    Der er i øvrigt ikke tendens til mere slør i hverken de mørke eller lyse farver, og Asus klarer slør-testen rigtig pænt. Asus MS236 kan således også nemt fungere i en opstilling som spilleskærm.

    Film og betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er ikke gode, men det kommer ikke som en overraskelse. Asus MS236 er baseret på det såkaldte TN panel, der er karakteriseret ved at være billig i produktion, have en hurtig responstid, men samtidig have ret begrænsede betragtningsvinkler.

    Skærmens tilbagelænede udtryk, kan vise sig problematisk – specielt hvis man i forvejen sidder lavt foran skrivebordet. Når TN panelerne betragtes nedefra, har de en tendens til at blive meget mørke. Se også billede herunder.

    Asus MS236 mister en del intensitet i kontrasten, hvilket primært kommer til udtryk i de mørke aftentimer, hvor sort bliver noget mere grålig. Også farverne ændrer karakter fra vinkler.

    Asus MS236H


    Asus MS236H



    Og nedefra:

    Asus MS236H



    Konklusion

    Asus MS236H er en middelklasse skærm, og andet var heller ikke forventet på baggrund af, at skærmen er baseret på TN paneltypen. Alligevel har Asus MS236H nogle lyspunkter, der hjælper med at skille Designo serien en smule ud fra mængden af skærme i prisklassen.

    Asus MS236H præsterer et rart og behageligt standardbillede, og det er positivt for de mange brugere, der ikke er klar på at kaste sig ud i kalibrering. Asus MS236H har også en lav responstid i vores praktiske test, dog uden at den kommer op på vores reference Samsung 2233rz.

    Omvendt lider Asus MS236H dog af samme smalle betragtningsvinkler, som præger stort set alle skærme i prisklassen. Det kan blive et problem med skærmens lidt tilbagelænede udtryk. Sort heller ikke så dyb, hvilket ofte bemærkes i mørke spil og mørkefilmscener, når man sidder bag skærmen i aftentimerne.

    Designet er interessant, og den manglende DVI indgang ser jeg ikke som et problem, da Asus inkluderer et DVI-> HDMI kabel i kassen.

    Alt i alt er Asus MS236H en skærm der placerer sig midt i feltet af PC fladskærme. Den er fin som allround skærm og som multimedia/spil skærm, men Asus Designo serie står af, når der kommer mere kritiske grafiske opgaver på bordet, ligesom den kræsne bruger nok bør satse på skærme med de bedre IPS eller PVA paneler.

    PositivNegativ Målgruppe
    Pæne naturlige farverIkke så dyb sortMultimedia
    ResponstidBetragtningsvinklerKontor/allround
    StandardindstillingerSpil


    Pris og forhandler:



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=14186

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |