Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips 42PFL9664H - FlatpanelsDK

Test: Philips 42PFL9664H

|


Philips 42PFL9664 test

Philips 9664H serie er en del af Philips high-end modelprogram og vi tester her 42 tommer 42PFL9664H. Serien placerer sig lige under 9704H, som vi senest anmeldte. Dorskellen på de to modeller ligger primært i LED teknologien. 9664H gør ikke brug af LED, men kommer derudover med mange af de samme teknologier som sin storebror, såsom 200 Hz og scanning backlights, hvilke forhåbentlig kan bidrage til billedkvaliteten.

FlatpanelsDK har taget Philips 9664H ind til en test for at undersøge, hvordan en af Philips topmodeller klarer sig på et fladskærmsmarked, der er præget af en del innovation for tiden. Vi er også spændte på at se om 9664H har bedre styr på de kritikpunkter, som vi havde ved topserien 9704H.

Det er 42 tommer modellen vi tester med det fulde modelnavn 42PFL9664H. 9664H modellen findes også i 47 tommer under modelnavnet 47PFL9664H.

Panelstørrelse:42" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:1 ms (bew)
Kontrastforhold:80.000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:500 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):176/176
Panelnummer (Type):LCD
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 62.8cm x 100.0cm x 5.0cm (uden fod)
Vægt21,1 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet


Pris og forhandler:




De første indtryk


Philips 42PFL9664H har bløde afrundede kanter, hvilket er en tendens der dominerer Philips produkter i dag. Ifølge Philips selv skal de bløde kanter i højere grad appellere til det kvindelige publikum, der i dag også har en del at skulle have sagt i fladskærms-beslutningen.

Philips 9664H test


Rammen omkring Tv'et er minimalistisk og diskret, da den blot måler få centimeter. Det betyder samtidig, at dette 42 tommer 42PFL9664H ikke synes så dominerende og voldsomt i stuen.
Philips 9664H er ikke den slankeste model på markedet, men med sine 49 mm er der alligevel skåret lidt af det overflødige fedt fra sammenlignet med tidligere Philips Tv.

Philips 9664H test


I Tv'ets bund sidder desuden en lille fordybning midtfor, der bryder den skarpe designlinje, som løber langs bunden af skærmen.

Philips 9664H test


Størstedelen af skærmen indgange og udgange er placeret på bagsiden og peger ud mod bagvæggen. Det er ikke en særlig smart detalje, da det kan give problemer med smalle vægophæng. Der sidder desuden en række indgange på skærmens side.

Philips 9664H test


Philips 9664H omfatter desuden Ambilight systemet, der skal bidrage til at skabe stemning i stuen. Ambilight kan både skifte farve efter indholdet på skærmen eller holde én farve; eksempelvis hvid, der kan give et roligt og behageligt lys for øjet.

Philips 9664H test


Foden er flad og følger samme designudtryk, som Tv'et. I midten sidder en drejeskive, som gør brugeren i stand til at dreje Philips 42PF9664H manuelt.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen er en fryd for øjet. Jeg roser gang på gang Philips evner til at skabe fjernbetjeninger, der er nydelige, som ligger godt i hånden og som har den rigtige kvalitetsfølelse. Fjernbetjeningen der hører til 42PFL9664H, er ingen undtagelse, og den minder i store træk om den som benyttes på andre topmodeller fra Philips, herunder både 9704H modellen og Cinema 21:9 modellen.

Philips 9664H test


Knapperne har en tilpas størrelse. Navigeringstasten i midten er i aluminium og vægten af fjernbetjeningen er god, så den føles som kvalitet. Det eneste jeg savner, er, at input tasten bliver placeret lidt højere, men det kan tilgives.

Første gang man tænder 9664H mødes man med guides til at opsætte både digitale tunere, sprog og billede. Der fremkommer en guide til at indstille billedkvaliteten efter dine præferencer, men man kan opnå et bedre billede ved at følge vores forslag til kalibrering, som ses i det senere afsnit omkring billedkvaliet.

Philips 9664H


Philips 9664H har mange indstillingsmuligheder i menuen. Disse omfatter: profil (personlig, livagtig, naturlig, biograf, spil og standard), kontrast, lys, farve, farvenuance, skarphed, støjreduktion, farvetone, 5-trins GRB (rød, grøn, blå), samt et Perfect pixel HD system, der omfatter følgende:
HD Natural Motion, 200 Hz Clear LCD, avanceret skarphed, dynamisk kontrast, dynamisk baggrundslys, mpeg artefakt-reduktion og farveforbedring.

Endeligt er der en lyssensor, som kan kontrollere lyset på skærmens LCD panel i forhold til lyset i omgivelserne. Tv'et kan også opnå adgang til internettet gennem Philips NET Tv. Funktionaliteten er den samme som i Cinema 21:9 og derfor låner jeg beskrivelsen herfra, og tilføjer lidt.

Med NET TV får man adgang til YouTube, vejret, digitale radiostationer, myalbum.com samt mere. Alle elementerne kan tilgås fra en separat side, men jeg har samme klager som jeg havde på Samsung, Sony og Panasonics Internetsystemer. Internetdelen føles ikke rigtig integreret. Man skal hen til en separat skærm for at få adgang, i stedet for blot at kunne få løbende nyheder og f.eks. aktiekurser rullet over skærmen. Til gengæld har Philips en decideret browser, så man kan søge på hjemmesider som normalt, men det kræver lidt snilde for uden mus kan navigeringen godt blive ret træg.

Philips 9664H


Og jo, NET Tv fungerer da ganske godt og det er også f.eks. underholdende små spil til de mindste. Jeg synes blot ikke funktionaliteten er virkelig nødvendig og personligt ville det ikke tælle opad for mig, at et Tv havde netop dette. Hvert fald ikke i den afskygning det findes i nu på de forskellige Tv.

Mere fængslende synes jeg imidlertid muligheden for at streame musik, film og billeder gennem DLNA, der også er indbygget i Philips 9664H. DLNA tilgås gennem skærmens ”home” knap, der generelt bringer al funktionalitet frem på skærmen. DLNA er helt afgjort optimeret til musik og billeder, for videodelen fungerer under al kritik. Jeg forsøgte med DivX / Xvid filer og selvom Tv’et understøtter disse, kan man ikke holde ud at se det. Dels er billedkvaliteten kornet og opdelt i blokke, dels er billede og lyd helt ude af synkronisering. Det gør bedre på flere andre formater, men fælles gælder problemet med lyden og så fremkommer der generelt alt for mange små fejl og artefakter i billedet.

Musik og billeder fungerer fint med DLNA på Philips 9664.

Effektforbrug


Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme

Målingerne på Philips 42PFL9664H ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,0 W0,0 W
Almindelig Tv brug (gns.)118 W92 W
HDTV visning (gns.)118 W92 W



Philips 42PFL9664H benytter ikke LED som baggrundsbelysning, og derfor er strømforbruget heller ikke lige så langt nede, som på andre nye skærme som f.eks. Philips egen 9704 model. Efter min kalibrering/indstilling måler jeg strømforbruget til 92 W. Til sammenligning forbruger 46” versionen af 9704 blot 81 W.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Jeg har taget en måling af billedkvaliteten på Philips 42PFL9664H direkte fra kassen i skærmens standardprofil. Kun skærmens lyssensor er deaktiveret.

Philips 9664H test



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Philips 9664H er ikke lige så ekstrem i sine standard-indstillinger som Philips 9704H serie, hvilket er ganske positivt. Philips 9664H kæmper dog stadig med problemer i de mørke gråtoner (se venstre side i bjælke-grafen ovenfor) og afvigelser på flere farver.

    Philips 9664H har en farvetemperatur på lige under 9705 Kelvin, hvilket giver et meget blåligt og koldt billede. Vi sigter efter 6500 Kelvin grader, hvilket giver et mere rødligt og varmt billede.

    Gamma er heller ikke 2,2 som vi sigter efter. Grafen ovenfor indikerer en gamma på 2,5 som er et gennemsnit. Gamma går fra omkring 2,45 i de lyse nuancer til 2,7 i de mørkeste nuancer. Det får den praktiske betydning, at farverne er for mørke, og specielt de mørkeste farver er for mørke, så det også går ud over detaljerigdommen i mørke filmscener.

    Lysstyrken måles til 340 cd/m2, som det også indikeres i grafen ovenfor, hvilket er for højt til spredt brug. Det bør dog bemærkes, at man kan aktivere skærmens lyssensor, men man kan også manuelt tilpasse skærmens lysstyrke, hvilket vi gør om lidt.

    Philips 9664H test


    Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Jeg tog nu en måling i skærmens biografprofil, for at se hvad skiftet af billedprofil har af betydning for billedkvaliteten.

    Philips 9664H test


    Målingen i Philips 9664H's bio-indstilling gav et noget bedre resultat. Der er dog stadig problemer med at gengive sort og de mørkeste nuancer af grå.
    Gamma er mere præcis nu (den svinger dog stadig omkring 2,2 og 2,6), men farvetemperaturen er faktisk en anelse for lav med 5897 Kelvin, hvilket sjældent ses på fladskærme. Det betyder, at billedet i praksis faktisk bliver en anelse mere rødligt og varmere end vi sigter efter med 6500 Kelvin.

    Endeligt foretog jeg en fuldstændig kalibrering, hvor jeg også søger at optimere skærmens farvegengivelse og indstille RGB (rød, grøn, blå) sammensætningen.

    Philips 9664H test


    Jeg var i stand til at forbedre billedet en smule i forhold til biografprofilen, men billedet bliver ikke perfekt fordi gamma aldrig bliver helt perfekt. Jeg kunne forbedre gengivelsen af sort og de mørkegrå nuancer ved at hæve indstillingen kaldet"Lys" i skærmens menu, men hæves denne for meget går man på kompromis med gengivelsen og dybden af sort.

    Philips 9664H test


    I forhold til skærmens standardindstillinger har jeg dog nået et langt bedre billede, der er både skarpere, mere naturligt og mere detaljerigt. Efter nedenstående tabel med mine kalibreringsindstillinger går jeg videre til at tale om billedkvaliteten i praksis.

    Efter kalibrering
    Profil:Personlig
    Kontrast70
    Lys:54
    Farve:52
    Skarphed:0
    Støjreduktion:Fra
    FarvetoneSædvanlig
    Perfect Natural MotionFra / Til
    200 Hz Clear LCDTil / Fra
    Avanceret skarphedFra
    Dynamisk kontrastFra
    Dynamisk baggrundslysFra
    MPEG artefakt-reduktionFra
    FarveforbedringFra
    LyssensorFra
    RGBSædvanlig
    • White point red:121
    • White point green:112
    • White point Blue:77
    • Red black level offset:7
    • Green black level offset:8

    Jeg tog udgangspunkt i biografprofilen i forbindelse med min kalibrering. Jeg sænkede først og fremmest lysstyrken på skærmen, så billedet bliver mindre lysstærkt. Det gøres med indstillingen kaldet kontrast. Indstillingen kaldet ”Lys” hævede jeg nogle få skridt for at få bedre detajlegrad i de mørkeste farver (shadow detail). Jeg foretog også en RGB (rød, grøn, blå) kalibrering for at optimere farvegengivelsen på Philips 9664H, så farverne er mere naturlige og præcise.

    Jeg har desuden slået mange af de dynamiske kredsløb fra. Herunder dynamisk kontrast og dynamisk baggrundsbelysning. Bemærk, at Perfect Natural Motion - og til dels 200 Hz Clear Motion - tilføjer en del forsinkelse; såkaldt input lag, på signalet. Disse bør derfor slåes fra, når Tv'et anvendes sammen med en spilkonsol.

    Først og fremmest må jeg pointere, at billedkvaliteten på Philips 9664H er meget forskellig alt efter om skærmen er kalibreret eller ej. Philips er blandt de Tv, der har størst gavn af en kalibrering, som sikrer et mere varmt, detaljerigt og blødere billede. Også på 9664H opnår man en kraftig forbedring.

    Philips 9664H test


    Analoge signaler er ikke Tv'et force, og Philips 9664H bryder sig bedst om digitale kanaler. Her klarer Tv'et dog også opgaven pænt. Der er en pæn detaljegrad i billedet og farverne er naturlige efter min kalibrering. Der er problemer med at gengive de mørkeste farver, som falder sammen med sort, og så fornemmer man, at sort ikke er helt så dyb, hvilket gør at billedet mangler lidt dybde og dynamik - primært i aftentimerne.

    HDTV er samme historie. HDTV er naturligvis noget flottere og Philips klarer generelt opgaven rigtig flot, men der savnes stadig lidt dybde i billedet pga. sortniveauet, som jeg går videre til at måle snart. Philips har imidlertid et flot HD billede og detaljerigdommen i de lyse og mellemlyse farver er blandt de bedste i prisklassen - de mørkeste farver er dog ikke helt i top.

    Blu-Ray kan også gengives korrekt i 1080p24 - sådan som det er tiltænkt. Perfect Natural Motion systemet prøver som udgangspunkt at modulere 1080p24 signalet, ligesom 100 Hz og 200 Hz systemet gør, men dette kan slåes fra, så man får den korrekte 1080p24 gengivelse.

    Philips 9664H test


    Generelt for farvegengivelsen bemærkes det også, at farverne efter kalibrering står forholdsvis naturligt og præcist. Gengivelsen af de mørkeste nuancer er imidlertid lidt problematisk, da skærmen taber en anelse nuancering og præcision (de mørkeste farver falder sammen og gengives som samme farve).

    Gengivelsen af bevægelse på Philips 42PFL9664H er flot. Ligesom sin storebror i 9704H serien, benytter 9664H scanning backlight, som hjælper med at reducere slør og optimere gengivelsen af hurtige bevægelser i sport og actionscener. I praksis har det den betydning, at slør er reduceret ret kraftigt i forhold til LCD-TV uden scanning backlight. Slør er ikke elimineret, men alle fladskærme lider i dag af slør i større eller mindre grad.

    Sløret er ikke helt nede på niveauet fra LGs SL8000 serie, men Philips 9664H klarer sig på niveau med sin storebror i 9704H. Det skyldes forholdet, at IPS panelerne (i LG SL8000) generelt har lavere rise og fall tider for responstiden end panelerne i 9664H og 9704H.
    Se i øvrigt frem til testen af BeoVision 7-55, der også gør brug af scanning backlight systemet.

    Philips 9664H test


    200 Hz ClearLCD systemet bidrager til at udglatte bevægelser og gøre billedet mere flydende og roligt. Systemet er dog endnu ikke fejlfrit og det kan skabe lidt fnidder og grums i visse situationer; f.eks. i fodbold. Det skyldes, at et 200 Hz system selv"beregner nye billeder", som indsættes imellem de eksisterende. Dette kan skabe nogle regnefejl, som kommer til udtryk som fnidder og grums omkring bevægende objekter, f.eks. en fodboldspiller der løber over en fodboldbane eller i publikums-mængden, når der panoreres over fodboldbanen.

    Problemet er ikke så udbredt, men det eksisterer ligesom det også gør på flere af de andre producenters 100 og 200 Hz systemer.

    Den gode responstid og 200 hz systemet sikrer også, at detaljegraden i hurtige sportsscener og actionscener opretholdes. Ét er detaljerigdommen på stillestående billeder; noget andet - og endnu vigtigere - er detaljerigdommen i hurtige bevægelser og panoreringer på skærmen.

    Philips 9664H test


    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,35 cd/m20,1 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)340 cd/m2113 cd/m2
    Kontrastforhold971:11130:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Efter kalibrering måler jeg gengivelsen af sort til 0,1 cd/m2, hvilket ikke er så imponerende. Det er et stykke fra niveauet på de bedste fladskærme i dag, og det betyder, at sort gengives lidt mere gråligt, når der ruller film og Tv over skærmen i aftentimerne - og der kan savnes en anelse dybde i billedet på 9664H.

    Philips 9664H test


    Shadow detail gengives heller ikke overbevisende. Man kan korrigere en smule ved at hæve indstillingen kaldet"Lys" i skærmens menu, men hæves denne for meget går man på kompromis med den i forvejen lidt svage gengivelse af sort. I vores testprogram monitortest kan jeg ikke skelne de 5 dybeste nuancer fra hinanden.

    Endeligt undersøgte jeg for clouding på Philips 9664H. Clouding beskriver det fænomen, hvor der slipper mere lys ud i skærmens hjørner eller langs kanterne end på skærmens midte.

    Philips 9664H test


    Philips 9664H lider ikke af udbredt clouding, hvilket er positivt.

    PC og mediecenter tilslutning


    Philips 42PFL9664H understøtter perfekt 1:1 pixelmapping fra en PC eller et Mediecenter. Det kræver blot, at man sender opløsningen 1920x1080 til skærmen samt indstiller skærmens format til"Ikke skalérbart".

    Det anbefales i øvrigt at anvende samme format, når der eksempelvis tilsluttes en PlayStation 3. På den måde sikrer man, at Philips 9664H ikke skalerer signalet, hvilket reducerer detaljegraden synligt.

    Betragtningsvinkler


    Farver bliver mere matte fra siderne, om end faldet i farveintensiteten ikke er lige så markant som på Philips 9704H serien. Også kontrasten falder fra vinkler, men ikke mere end på andre LCD-TV og det er derfor ikke kritisk - sort bliver dog mere gråligt fra vinkler.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Philips 9664H test


    Philips 9664H test



    Lyden


    Lyden er i den gode ende for fladskærme. Philips 9664H har langt mere bund og mellemtone end langt størstedelen af fladskærme præsterer i dag, og det bidrager til et lydbillede der egentlig er ganske fornuftigt til spredt anvendelse. Gengivelsen af bastoner er ikke helt fast og veldefineret, men på trods af de lidt udflydende toner, er gengivelsen alligevel forholdsvis dyb.

    Til de store filmoplevelser kræves et separat lydanlæg, men mange brugere vil opleve, at Philips 9664H leverer helt igennem godkendt lydkvalitet.

    Også stemmer fremstår klart og jeg tog også mig selv i at nyde et par musiknumre på højttalerne i forbindelse med testen - det er sjældent jeg holder det ud på fladskærme. Lydkvaliteten er ikke på niveau med BeoVision 10, men Philips placerer sig alligevel et niveau eller to over deres konkurrenter i Sony, Samsung, LG og Panasonic.

    Konklusion:


    Philips 9664H serien er lillebroderen til Philips absolutte topmodel 9704H, og besidder da heller ikke helt de samme teknologier. Alligevel sidder jeg tilbage med en følelse af, at Philips 9664H giver mere billedkvalitet for pengene. Godt nok lader standardindstillinger en del tilbage at ønske og sort er ikke den dybeste vi har set på en fladskærm, men Philips 9664H leverer ganske flotte billeder.

    Billedmæssigt kan 42PFL9664H karakteriseres ved en god detaljerigdom og pæn nuancering i farverne. Gengivelsen af bevægelse er god med scanning backlight og 200 Hz systemet, men 200 Hz systemet laver også lidt fnidder i billedet - f.eks. i fodboldkampe. Man kan opnå forholdsvis præcise farver efter kalibrering (se vores kalibreringsforslag i billedkvalitets-afsnittet) og biografprofilen giver også et fint udgangspunkt.

    Desværre er gengivelsen af sort ikke så dyb på 9664H og shadow detail (evnen til at skelne mørke farver fra hinanden) mangler også detaljer. Det er en skam. Vi så senest Philips forsøg på at løse dette med LED Pro systemet på 9704H, der kan forbedre sortniveauet, men ikke nødvendigvis forbedrer billedkvaliteten i sin helhed.

    Lyden i 9664H er et par niveauer over, hvad vi oplever i andre fladskærme, og det er jeg sikker på, der er mange brugere der vil værdsætte. Fjernbetjeningen er også nydelig og oser af kvalitet, men det indbyggede NET Tv hvor man kan tilslutte internettet og streame film, musik og billeder over DLNA bør forfines og forbedres før det er godkendt.

    Alt i alt er Philips 9664H et Tv, der giver noget mere billedkvalitet for pengene end 9704H. Standardindstillingerne er ikke gode og billedkvaliteten kan forbedres markant med en kalibrering. Skærmen mangler dog noget dybde i sort og detaljering i de mørkeste farver og gråtoner.

    9664H modellen findes i 42 og 47 tommer under modelnavnene 42PFL9664H og 47PFL9664H.

    PositivNegativMålgruppe
    Billedkvalitet efter kalibreringSortStue
    Scanning backlights sænker responstidShadow detailHjemmebiografen
    FjernbetjeningDårlige standardindstillinger
    Ingen cloudingNET TV ikke overbevisende
    God lyd

    Pris og forhandler:


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=14050

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |