Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung F2380 - FlatpanelsDK

Test: Samsung F2380

|


Samsung F2380 – med cPVA


Samsung lancerede for kort tid siden deres nye F2380 PC monitor, der bygger på det nye cPVA LCD panel. Samsung proklamerer, at man har været i stand til at skabe et LCD panel, som har tilsvarende egenskaber som de dyrere S-PVA paneler til grafikere og fotografer, men til en langt lavere pris.

Dette panel sidder i F2380 og FlatpanelsDK har derfor taget F2380 ind til en test for at undersøge om Samsung har været i stand til at producere en billig løsning til grafikere, fotografer og kræsne bruger med det nye cPVA panel.
Jeg vil gennem testen holde Samsung F2380 op imod 24” Dell U2410, som vi tidligere har testet.

Panelstørrelse:23"
Opløsning:1920x1080
Responstid:8 ms (g2g)
Kontrastforhold:3000:1
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Panelnummer (Type):cPVA
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 47.6cm x 54.5m x 21.6cm (med fod)
Vægt:6,3 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI

Pris og forhandler:

Sammenlign LG produkter som Samsung F2380 hos PriceRunner.


De første indtryk


Samsung har et typisk Samsung monitor look, hvor kanterne er skarpe og veldefinerede. Skærmen er dyb, men ikke helt så dyb som mange andre skærme rettet mod grafisk brug.

Samsung F2380


Foden tillader en masse ergonomiske indstillingsmuligheder, og jeg er ret begejstret for, at F2380 kan sættes i både pivot og normaltilstand, samt justeres i højden, drejes og tiltes.

Samsung F2380


Stikkene sidder på bagsiden og peger ned mod bordet. Her findes to DVI og en analog D-SUB (VGA).

Samsung F2380


Skærmens menu tillader følgende indstillinger: brightness, contrast, sharpness, magicbright og response time. Herudover findes der en RGB indstillings, gamma samt farvetemperatur.
Der er således ikke så omfattende indstillingsmuligheder, som på mange andre grafikerskærme, og jeg er derfor spændt på at se hvad dette har at sige for billedkvaliteten på skærmen.

Effektforbrug


Vi vil snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne for Samsung F2380 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,5 W0,5 W
Pc brug38,6 W26,9 W



Samsung F2380 forbruger 26,9 W efter kalibrering. Det er noget mindre end 24” Dell U2410, som jeg vil holde Samsung F2380 op imod gennem testen.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Dell U2410 benyttes som reference gennem testen.

Billedkvalitet på cPVA og F2380


Før jeg går videre til Samsung F2380, vil jeg kort indlede med en snak om det cPVA panel, der sidder i Samsung F2380. Overordnet findes der i dag tre forskellige LCD paneltyper. Disse kaldes VA (PVA, cPVA, S-PVA, MVA osv.), IPS (S-IPS, H-IPS, eIPS osv) samt TN. Sidstnævnte er den klar mest udbredte og sidder efterhånden i 90 % af skærmene på markedet. TN paneltypen har den fordel, at den er billig at producere og har meget hurtig responstid, men den har ikke særlig god billedkvalitet pga. 6 bit farver og meget begrænsede betragtningsvinkler.

VA – herunder cPVA – og IPS panelteknologierne har 8 bit farver og langt bedre billedegenskaber og derfor foretrækkes de generelt til grafisk brug, fotografisk brug eller til kræsne brugere, der ikke går på kompromis med det som TN panelteknologien tilbyder.

Med cPVA har Samsung taget egenskaberne fra den dyrere S-PVA panelteknologi, men reduceret omkostningerne til produktionen betydeligt. Dels for at kunne konkurrere med de billigere TN paneler, dels for at kunne konkurrere med det nye prisbillige eIPS panel, der sidder i blandt andet Dell 2209WA.

Se hvilket panel der sidder i en given skærm ved at benytte vores panelsøgefunktion her: Panelsøgefunktion

Lad os gå videre til at F2380 og dennes billedkvalitet. Jeg har taget en indledende måling af Samsung F2380 billedkvalitet herunder. Målingerne er taget på skærmens standardprofil.

Samsung F2380



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Min indledende måling af skærmens billedkvalitet, viser, at sort og de mørkgrå nuancer afviger en del. Vi sigter efter at få delta under hvert fald 4, når man skal arbejde med en skærm i grafiske eller fotografiske henseender. Farverne afviger ikke så meget og farvetemperaturen er egentlig også ret tæt på vores mål på 6500 Kelvin.

    Problemet er imidlertid gamma. Gamma er lysforløbet fra de helt mørke gråtonenuancer til de helt lyse. Samsung F2380 har en gamma der går fra omkring 2,1 i de mørke farver til 2,7 i de meget lyse toner. Det betyder at de mørke farver på Samsung F2380 er en anelse for mørke (mere herom senere i afsnittet, når der tales om shadow detail), og de lyse farver er for intensive og lyse.

    Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedkvalitet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Det er ikke helt optimalt i forhold til grafisk brug, så jeg forsøgte at kalibrere skærmen herunder:

    Samsung F2380



    Jeg nåede nu også meget præcise mørke og lyse farver efter min kalibrering. De fleste farver på F2380 blev egentlig gengivet fair direkte fra kassen, men de mørkeste og lyseste afveg.

    Jeg var efter kalibrering i stand til at forbedre gamma så den nu er 2,2 for hele lysforløbet, så både de mørke og lyse farver også er præcise og nuancerede.

    Jeg sænkede også lysstyrken i forbindelse med min kalibrering, primært for at få en mindre lysstærk skærm, som er bedre i de lyskontrollerede omgivelser der er i mange grafiske miljøer.

    Her er indstillingerne efter kalibrering:


    Efter kalibrering
    Lysstyrke:54
    Kontrast:75
    Skarphed:60
    RGB:Manuel
    • R:54
    • G:40
    • B:39



    Bemærk, at skarphed skal stå på 60 frem for 0, som normalt anbefales. Det skyldes, at F2380 skalerer billedet, når skarphed afviger fra 60. Jeg giver også et forslag til RGB (rød, grøn, blå) for at opnå den bedst mulige farvegengivelse.

    Jeg forsøgte at rette gamma vha. de forskellige gamma modes, som skærmen har, men fandt at gamma aldrig kunne blive perfekt uden en kalibrator. De forskellige gamma-modes rykkede blot gamma, men forbedrede den ikke. Vi sigter efter en gamma for hele forløbet på 2,2.

    I praksis gengives billedet pænt og nuanceret. Jeg fornemmer en god dynamik og kontrast i billedet på F2380.

    Farverne gengives forholdsvis præcist både før (med undtagelse af de mørke og lyse) og efter kalibrering. Desværre skelner F2380 ikke alle farver lige godt, så nogle gengives ens. Her klarer dedikerede grafikerskærme sig bedre, og jeg forsøgte i denne forbindelse at sammenligne Samsung F2380 med Dell U2410, som jeg har stående ved siden af.

    Dell U2410 har en lidt bedre farvegengivelse end Samsung F2380, og der skelnes flere nuancer, så ikke farverne ikke ”falder sammen”. Dell U2410 klarer også gengivelsen af de mørkegrå og mørke farvenuancer bedre.

    Samsung F2380


    Dell U2410 er en noget dyrere skærm, og det har selvsagt relevans, men Dell U2410 er en god reference, fordi den netop benytter den anden 8-bit LCD panelteknologi IPS og er en god og fornuftig grafikerskærme.

    Samsung F2380 klarer således farvegengivelsen og gengivelsen fair, dog uden den kommer helt op på niveau med Dell U2410 og f.eks. Eizos grafikerskærme, som vi også har anmeldt i flere omgange.

    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,08 cd/m20,03 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)274 cd/m2147 cd/m2
    Kontrastforhold637:110501
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50



    Samsung F2380 har derimod et fantastisk sortniveau, som faktisk er på niveau med de bedste LCD-TV i dag. Jeg har aldrig hidtil målt et så lavt sortniveau på en PC monitor og F2380 sætter referencen for hvor dyb sort man kan opnå på en PC monitor.

    F2380 klarer også opgaven langt bedre end Dell U2410. Jeg har taget et billede til sammenligning herunder:

    Samsung F2380


    Desværre har Samsung F2380 ikke særlig god shadow detail i sine indstillinger direkte fra kassen. Det betyder, at de mørkeste farver ikke skelnes fra hinanden og typisk bare gengives som helt sort, så man mister detaljegrad i mørke scener eller når der arbejdes med mørke farver i grafiske opgaver.

    Efter kalibrering var jeg i stand til forbedre shadow detail en del, og ved at bruge de indstillinger vi foreslår her i testen kan du også, men resultatet blev aldrig helt perfekt og for at nå bedre shadow detail på Samsung F2380 kræves en kalibrator, for gamma bliver aldrig helt præcis uden.

    Jeg undersøgte også for ujævnt lys på skærmen, også kaldet clouding. Samsung F2380 lider ikke af clouding problemer, hvilket er meget positivt, som også ses på billedet oven for, hvor Samsung F2380 står ved siden af Dell U2410.

    Responstid og spil


    Jeg testede også for responstiden. Ikke fordi Samsung F2380 er rettet mod spilbrug eller film, men responstiden kan have noget at sige for den kræsne bruger, der ønsker en skærm, som leverer bedre billede end de TN paneler, som findes på markedet i dag.

    Her falder F2380 – desværre – igennem. Responstiden på F2380 er meget sløv og vi er slået helt tilbage på et niveau på 2004-2006 niveau. Jeg kan forestille mig, at et af de prisbesparende elementer i F2380, har været at spare Overdrive controlleren væk. Overdrive forbedrer netop responstiden på de gode 8-bit IPS og PVA paneler, hvor man benytter et cPVA panel i F2380.

    F2380 har godt nok mulighed for at ændre reponstiden vha. en indstilling i menuen, hvor man kan indstille responstiden til lav, hurtig eller hurtigst, men lige lidt hjælper det. Samsung F2380 er bestemt ikke kvalificeret til spilbrug, og den høje responstid gør det også lidt problematisk at foretage filmredigering på skærmen.

    Omvendt har det dog ikke nogen stor effekt for grafikeren eller fotografen, med mindre denne ofte føler for et afbræk i form af et lille spil på computeren.

    Film og betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne på Samsung F2380 er tilsvarende til dem, som findes for andre skærme baseret på PVA teknologien. Det betyder, at farver ændrer lidt nuance fra vinkler og at sort også mister en smule intensitet fra vinkler.

    Lige fra mister skærmen en anelse detaljegrad, da farverne ikke kan skelnes 100 %. Dette forhold relaterer sig til PVA teknologien, men vil kun bemærkes af de allermest kritiske grafiske brugere.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne på F2380 herunder:

    Samsung F2380


    Samsung F2380



    Konklusion


    Samsungs eventyr ud i cPVA teknologien, der skal levere et prisbilligt alternativ til grafisk og fotografisk brug - og skærmen F2380 - har mange gode takter, men også nogle problemer.

    Samsung F2380 præsterer en meget dyb gengivelse af sort og den laveste vi endnu har målt på en PC skærm, men shadow detail – detaljegraden i de mørkeste farver – er ikke perfekt. Det skyldes, at gamma på skærmen aldrig bliver helt præcis på 2,2 som vi sigter efter, og det har betydning for brug i grafiske og fotografiske miljøer.

    Farvegengivelsen er ikke helt præcis med problemer for de lyseste nuancer og de mørkeste nuancer, som er henholdsvis for lyse og for mørke. Det diskvalificerer F2380 til de mest farvekritiske opgaver, med mindre man får kalibreret skærmen. På den måde får man også lidt et indtryk af, at F2380 ikke helt udlever sit potentiale – og potentialet i cPVA panelet.

    Responstiden er desuden meget sløv, og Samsung F2380 er diskvalificeret til al spil- og filmbrug, herunder muligvis også filmredigering.

    Med sine ergonomiske egenskaber, og mulighed for at justere foden i højden, dreje, tilte og sætte skærmen i pivot, er Samsung F2380 imidlertid en utrolig fleksibel skærm, men jeg savner lidt flere indstillingsmuligheder i skærmens menu. Indstillingsmulighederne er ikke meget mere omfattende end på Samsungs typiske forbrugerskærme.

    cPVA teknologien giver god, dyb sort, men Samsung F2380 måler sig ikke helt med Dell U2410 eller 2209WA og dyrere grafikerskærme, der har noget mere præcise billedegenskaber. Samsung F2380 er et godt udgangspunkt til grafikere og fotografer, som ikke har de største krav, og den placerer sig naturligt mellem de billige TN paneler og de bedre S-PVA paneler – men responstiden kan blive et problem for sporadisk brug.

    Pris og forhandler:

    Sammenlign LG produkter som Samsung F2380 hos PriceRunner.


    PositivNegativ Målgruppe
    Billedkvalitet efter kalibreringFarver ikke helt præciseFotografer
    OpløsningResponstidAmatørgrafiker
    God ergonomi og byggekvalitetShadow detail Kontor/allround
    Fin gengivelse af sortFor få indstillingsmuligheder


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=13791

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |