Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sharp LC-32DH77s - FlatpanelsDK

Test: Sharp LC-32DH77s

|


Indledning

Sharps LC-32DH77s er Sharps bud på et lille 32" Tv, der alligevel holder en høj standard af billedkvalitet. DH77 modellen har allerede fået lovprisende ord med på vejen flere steder, så vi er spændte på at se, hvad serien fra Sharp byder på. DH77 praler blandt andet med 100 Hz og et Full HD panel, men hvordan klarer den sig i konkurrencen med andre 32" Tv?

Sharps DH77 serien findes 32, 42 og 46 tommer med de respektive modelbetegnelser LC-32DH77s, LC-42DH77s og LC-46DH77s.

Panelstørrelse:32" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:2000:1 (statisk)
Lysstyrke:450 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):176/176
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (Sharp)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 52.8cm x 77.3cm x 10.3cm (uden fod)
Vægt13,5 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (3 indgange)
• Andet USB
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:

www.sharp.dk (kan henvise til forhandler)
www.lydspecialisten.dk

De første indtryk


Sharps DH77 serie er opbygget omkring det populære sorte højglansmateriale. Skærmen top buer en anelse bagud, ligesom skærmens bund også gør det.

Sharp DH77


Den nederste del af rammen er præget af et let blåligt skær og nederst løber en buet sølvkant, der følger rammens bølgende bund.

Sharp DH77


Foden har runde kanter og holder samme sorte højglans look. Foden tillader desuden, at skærmen drejes manuelt fra side til side, hvilket er en kærkommen funktion, som sjældent ses på 32 tommer Tv.

Sharp DH77


Alle stik tilsluttes på skærmens bagside. De er sænket en anelse ind i skærmen, men peger alle sammen ud mod bagvæggen, hvilket ikke er en så fiks detalje fra Sharps side.

Der sidder et par yderligere stik på skærmens højre side, herunder bla. en HDMI og USB indgang.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen er ikke så heldig. Dens matte sorte look, og de små knapper, skaber en remote der ser lidt for billig ud. Den mangler også lidt vægt og ligger ikke så godt i hånden.

Sharp DH77


Skærmens USB indgang tillader, at man tilslutter en USB nøgle med billeder og musik. Det er en velkendt funktion på større Tv, men ikke noget vi så ofte ser på 32" Tv.

Sharp DH77 har ret omfattende indstillingsmuligheder, og man kan tilpasse typiske parametre som lysstyrke og kontrast, men skærmen tilbyder også en omfattende RGB (rød, grøn, blå) indstilling.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på Sharp LC-32DH77s ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,1 W0,1 W
Almindelig Tv brug (gns.)125 W86,5 W
HDTV visning (gns.)125 W86,5 W



Strømforbruget er ikke på niveau med de nyere LED-TV fra f.eks. Sharp, hvor vi allerede har testet Sharp LE700.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling af skærmens billedkvalitet herunder.

Sharp DH77



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Som mange andre skærme, benytter Sharp et alt for blåligt og koldt billede fra standard af, hvilket illustreres med den høje farvetemperatur på over 10.000 Kelvin. Lysstyrken er også ret høj på skærmen fra standard af med 296 cd/m2. Til spredt brug og til brug i f.eks. soveværelser bør en lavere lysstyrke foretrækkes.

    Sharp DH77


    Fra standard af er skærmens største problem ikke nøjagtigheden i farvegengivelsen, men derimod, at skærmen ikke gengiver de mørkeste gråtoner så godt, herunder mørkegrå, mørkeblå, mørkerød m.fl. Det skyldes en lidt upræcis gamma, der stiger fra 2,2 for de lyse farver til 2,8 for de mørke farver. Vores mål er 2,2 for hele forløbet. I praksis betyder den højere gamma for de mørke gråtoner, at de bliver mørkere end tiltænkt og man derfor kommer til at savne detaljegrad i mørke scener.

    Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur, gamma osv. betyder for billedet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Jeg har herefter forsøgt at kalibrere skærmen og har taget udgangspunkt i den profil der hedder"Film" på skærmen:

    Sharp DH77


    På bioprofilen klarer Sharp LC-32DH77s sig noget bedre. Farvetemperaturen er nu tættere på målet på 6500 Kelvin, hvilket betyder, at vi har en lidt varmere rødglødet billede, som billedstandarderne sigter efter. Jeg har også sænket lysstyrken på skærmen, så den er mere egnet til brug i aftentimerne, f.eks. i et soveværelse. Til brug i dagstimerne kan man måske skrue en anelse op for lyset.

    Gamma er stadig en anelse for høj, men svinger nu mellem 2,3 for de lyse gråtoner til 2,35 for de mørke. Det er et meget mindre spænd end før og det er positivt, og noget som man kan leve med.

    Sharp DH77


    Farverne gengives ligeledes forholdsvis præcist og man oplever også i praksis, at farvegengivelsen er naturlig og nuanceret på Sharp LC-32DH77s.

    Her er mine målinger efter kalibrering:



    Efter kalibrering
    Profil:Film
    Baglys-7
    Kontrast30
    Lysstyrke:0
    Farve:0
    Tone:0
    Skarphed:0
    FarvetemperaturLav
    100 HzTil
    FilmindstillingFra
    Aktiv kontrastFra
    DNRFra


    Bemærk, at jeg fortrinsvis har sænket lysstyrken vha. den indstilling der kaldes baglys. Dette sænker selve baggrundsbelysningen bag skærmen. Herudover har jeg ikke ændret så meget i forhold til de indstillinger som allerede findes i"Film" profilen.

    Jeg har dog slået den indstilling der kaldes Filmindstilling fra. Hvis den sættes til f.eks. avanceret, vil man opleve, at billedet hakker en del, når der er bevægelse eller panorering på almindelige SD signaler og HD signaler.

    Sharp DH77


    Tilslutter du en Blu-Ray afspiller eller en Playstation 3, skal du også sørge for at vælge formatet"Punkt for Punkt" eller"Underscan" frem for"Fuld" da man derved sikrer, at skærmen ikke skalerer signalet og detaljegraden derfor forbliver høj og flot.

    I praksis oplever jeg billedet som forholdsvis flot og nuanceret. Farverne er ikke perfekte men relativt præcise, hvilket bidrager til skarpheden og detaljegraden i billedet, men lige såvel giver billedet et naturligt udtryk, så f.eks. hudtoner hverken fremstår for rødlige eller blålige.

    Sharp DH77


    Sharp LC-32DH77s håndterer også bevægelse flot og jeg oplever ikke udbredt slør. 100 Hz systemet bidrager til oplevelsen og udglatter bevægelse, uden at gøre billedet kunstigt at se på, som nogle 100 Hz systemer desværre gør i dag. Sharp DH77 er dog ikke på niveau med andre dyrere skærme, der stadig håndterer dels bevægelse bedre, dels responstiden.

    Jeg oplever også en god detaljegrad i billedet og DH77 fungerer godt når den tilsluttes sammen med eksempelvis en PlayStation 3. Der holdes en forholdsvis høj detaljegrad, dels pga. skærmens fine billedegenskaber, dels pga. et godt LCD panel fra Sharps side.

    Sharp DH77


    Digitalt Tv gengives fint og det kan naturligvis gøres med den indbyggede digitale tuner. HDTV står også flot, men skal man have de helt store filmoplevelser, kræves en noget større skærm end 32". Analoge signaler er lidt bløde og uskarpe på skærmen; dette er en ret generel tendens for LCD skærme i dag.

    Sharp DH77


    Jeg har faktisk ikke virkelige kritikpunkter i forhold til billedgengivelsen i praksis. Skærmen klarer sig igennem testen uden kritiske bemærkninger. Det er klart, at DH77s ikke leverer billedkvalitet som de bedste skærme på markedet, dels pga. det lille 32" format, dels fordi det ikke er i de små serier Sharp lægger det meste af deres fokus, men i forhold til 32" markedet - som der ikke fokuseres så meget på længere - synes jeg, at DH77s giver virkelig meget billedkvalitet for pengene.

    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,24 cd/m20,13 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)296 cd/m2157 cd/m2
    Kontrastforhold1233:11208:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Sharp LC-32DH77s er ikke i stand til at gengive en helt så dyb sort, som dyrere alternativer på markedet, men med en gengivelse på 0,13 cd/m2 oplever man alligevel en fair sortgengivelse i praksis. Sharp kommer dog ikke helt ned på niveauet, som vi målte på Zeptos C32 model. Det er primært i aftentimerne, hvor der ses de mørke dystre film, at man savner en anelse dynamik i kontrasten på skærmen.

    Sharp DH77


    Shadow detail er god efter kalibrering i DH77s film-profil. Jeg kan skelne de fleste skridt i vores testprogram, monitorTest fra hinanden, hvilket i praksis betyder, at mørke scener i f.eks. film, vil fremstå detaljerede og ikke blot som en mørk og meget ugenkendelig oplevelse. Sammen med den gode shadow detail, savner jeg dog, at sort havde været et par niveauer lavere.

    Endeligt har jeg undersøgt for clouding på skærmen. Clouding er fænomenet hvor skærmens panel har ujævnt lys. Det kommer f.eks. til udtryk ved mere lys i skærmens hjørner eller plamager, hvor der er lidt mere lys end på resten af skærmen. Clouding bemærkes primært i mørke scener i film. Herunder undersøger jeg det med en helt sort skærm på Tv'et i et mørkelagt rum.

    Sharp DH77


    Sharp LC-32DH77s har ikke udbredte problemer med clouding.

    PC og mediecenter tilslutning


    Jeg oplevede ingen problemer med at tilslutte Tv'et til en PC eller et mediecenter. Skærmen har et Full HD panel med en opløsning på 1920x1080, så samme opløsning skal sendes fra PC'en. Herudover skal man med formatvælgeren, vælge"Punkt for Punkt" formatet frem for"Fuld".

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er på niveau med mange andre af Sharps skærme, hvilket vil sige, at der mistet nogen intensitet i farver allerede fra vinkler omkring 35-40 grader. Kontrasten falder også fra vinkler. Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder.

    Sharp DH77


    Sharp DH77



    Lyden


    Lyden er fair uden at imponere. DH77s klarer de fleste mellemtoner, men de dybeste bastoner bliver lidt indelukket i kabinettet. Kabinettet vibrerer dog ikke ved høje lydtryk og det er positivt. LC-32DH77s formår også at få tale til at fremstå klart og tydeligt, men som så ofte vil jeg anbefale et separat lydanlæg sammen med Tv’et.

    Konklusion:


    Sharps DH77s er en positiv overraskelse. 32" markedet er ikke præget af de nyeste teknologiske tendenser og det er ikke et segment, hvor producenterne retter størst fokus på god billedkvalitet. Sharp DH77s konkurrerer heller ikke direkte med dyrere og større modeller, men Sharp har skabt en 32" skærm, som faktisk giver en del billedkvalitet for pengene.

    Jeg oplever således gode billedegenskaber i form af naturlige farver, god håndtering af bevægelse i f.eks. sport og et 100 Hz system som udglatter bevægelse uden at gøre billedet unaturligt. Jeg kunne ønske en lille anelse dybere sort, men til gengæld håndterer DH77 shadow detail (detaljer i de mørke farvetoner) på overbevisende måde.

    Funktionaliteten i skærmen er fin og Sharp har blandt andet indbygget en USB indgang på skærmen højre side. Til gengæld er fjernbetjeningen rent kosmetisk ikke faldet så heldigt ud.

    Sharp LC-32DH77s er et godt bud på en 32" skærm til stuen, soveværelset eller sommerhuset. Det er klar til det digitale signaler og Sharp holder en god standard af billedkvalitet. På et 32” marked, der ikke er så præget af de nyeste teknologier, får Sharps 32" variant af DH77s (LC-32DH77s) derfor også en anbefaling herfra redaktionen, uden at DH77 dog konkurrerer direkte med de større og dyrere Tv-modeller.


    Tryk på awarden for at læse mere.


    Sharp DH77s findes i 32, 42 og 46 tommer under modelbetegnelserne LC-32DH77s, LC-42DH77s og LC-46DH77s. Bemærk, at s'et i slutningen af modelnavnet indikerer, at det er en skandinavisk model med Sharp garanti og digital tuner.

    PositivNegativMålgruppe
    Fin billedkvalitetSort ikke så dybStue
    100 Hz systemIkke perfekte betragtningsvinklerSommerhuset
    Naturlige farverAnaloge signalerSoveværelset

    Pris og forhandler:

    www.sharp.dk (kan henvise til forhandler)
    www.lydspecialisten.dk


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=13322

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |