Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG SL8000 - FlatpanelsDK

Test: LG SL8000

|


LG 42SL8000 test

LG har lanceret en helt ny produktportefølje, hvor SL8000 er en af topmodellerne sammen med SL9000, der lanceres senere på året. SL8000 praler med et nyt rammeløst design, hvor skærm og ramme går ud i ét, et 200 Hz system og så kan den bryste sig med at være vinder en af en EISA Award 2009/2010 for bedste value-for-money LCD-TV.

SL8000 har også en såkaldte scanning backlights system indbygget, der skal forbedre responstiden markant.
Det lyder alt sammen lovende, og SL8000 står og så flot i al sin pragt her foran os på testbænken. Men hvordan klarer skærmen sig under kærlig behandling fra FlatpanelsDK? Lever den op til sin EISA Award? Find ud af det i testen her, hvor vi anmelder 42" versionen af SL8000 kaldet LG 42SL8000.

SL8000 serien findes i 32, 37 og 42, 47 og 55 tommer under modelbetegnelserne 32SL8000, 37SL8000 og 42SL8000, 47SL8000 og 55SL8000.

Panelstørrelse:42" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:2,2 ms
Kontrastforhold:150.000:1
Lysstyrke:500 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (IPS)
Strømforbrug:200W (typisk)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 62.3cm x 100cm x 4.5cm (uden fod)
Vægt18,7 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet USB indgang
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk

Pris og forhandler:


De første indtryk


LG SL8000 bringer et frisk pust ind på markedet, som ellers er domineret af det blanke sorte look. Ikke fordi LG afviger fra den sorte, blanke front; men fordi LG derimod satser på deres ud-i-ét design, som er ganske vellykket.

LG SL8000


Rammen omkring skærmen og selve LCD panelet går ud i ét, hvilket skaber en god effekt. Rammen buer desuden i toppen, hvilket giver Tv'et en blød og let form.

LG SL8000


Tv'et er slankere end forrige generationer af LCD-TV fra LG, men dog slet ikke ligeså slankt som de nye "LED-TV" modeller fra Samsung. Ønsker man en tynd variant fra LG hedder den SL9000, som er storebroderen til denne SL8000. Vi anmelder også snart SL9000.

LG SL8000


Foden er af glas og ligeledes blid mod øjet. Den er sort, men langs den forreste yderkant fader det sorte ud i det gennemsigtige glas på elegant vis. Foden tillader desuden, at brugeren drejer skærmen.

LG SL8000


Stik sidder på skærmens bagside og langt størstedelen peger udad mod bagvæggen. Ikke en så heldig disposition.

LG SL8000


Skærmens knapper sidder på fronten af rammen og er usynlige indtil man nærmer sig dem med hånden. Herefter tænder de med et blåt lys og kan aktiveres ved berøring. Jeg fandt dog i nogle til fælde, at knapperne aktiverede sig selv, hvis f.eks. sollys faldt ind på dem.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen følger i store træk samme designfilosofi som Tv'et og det er altid rart med konsistens. Knapperne er store og velplacerede og det er muligt at tænde lys i fjernbetjeningens knapper vha. lysknappen foroven.

LG SL8000


Fjernbetjeningen har runde, bløde kanter. Den er ikke et pragteksemplar og farvevalget virker lidt pattet, men alt i alt klarer LG opgaven fint.

Skærmens menuer er meget brugervenlige og overskuelige. Der er guides til det meste, som guider dig i gennem f eks. opsætningen af billedet. Her vælger man ud fra forskellige kriterier og skærmen indstiller skærmens billede efter din præference. Det giver selvsagt ikke et perfekt resultat, men med denne tilføjelse og muligheden for at slå"butiks-indstilinger"(altså indstillinger som benyttes når skærmen skal stå i en butik) fra, har man et fint udgangspunkt.

Highslide JS


Skærmens menuer har desuden en del indstillingsmuligheder og for billedet kan man og så vælge ud fra profiler så som Standard-profilen og en Biograf-profil.

SL8000 har også en meget omfattende RGB (rød, grøn, blå) indstillingsmenu, der tilbyder selv den avancerede bruger masser af værktøjer til at forbedre billedkvaliteten. Hvad dette betyder for den endelige billedkvalitet i forbindelse med en billedkalibrering, kommer jeg nærmere ind på i afsnittet om billedkvalitet.

LG SL8000 har en indbygget USB medieport. USB porten understøtter både billeder, musik og video. Videodelen er noget bedre end andre producenters USB video, da LG kommer lidt mere bredt omkring de mange forskellige formater. Der er eksempelvis indbygget understøttelse af DivX, HD-DivX og mkv formaterne. USB indgangen på SL8000 understøtter også eksterne harddiske.

Ud over USB mediedelen, savner jeg dog DLNA fra LG. De fleste andre store producenter i dag har indbygget DLNA funktionalitet, som gør forbrugeren i stand til trådløst at streame musik, billeder og video direkte til skærmen over hjemmenetværket.

Endeligt har LG indbygget en smart bluetooth funktion, der kan hente indhold fra andre bluetooth enheder i hjemmet, og bruges til at tilslutte f.eks. trådløse bluetooth høretelefoner.
Har du eksempelvis en mobiltelefon med bluetooth-understøttelse, kan du se billeder eller lytte til musik fra mobiltelefonen direkte på skærmen.

Effektforbrug

Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings-applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på SL8000 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,4 W0,4 W
Almindelig Tv brug (gns.)148 W103 W
HDTV visning (gns.)148 W103 W



Målingerne er foretaget på 42 tommer versionen af 42SL8000.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Jeg har her taget den indledende måling af billedkvaliteten på LG 42SL8000; altså skærmens billedkvalitetn, når det er pakket direkte op fra kassen.

LG SL8000


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    LG SL8000 er også ret lysstærk fra start af. Farvetemperaturen er på omkring 8600 Kelvin, hvilket giver en anelse koldere og blåligt billede end det vi sigter efter med vores mål på 6500 Kelvin. Gammaer lidt for høj og ligger på omkring 2,25-2,6.
    En del forbrugere opfatter dog en farvetemperatur på lige omkring 8500 kelvin som værende mere ”lys og farverig” og det er sikkert derfor Standardprofilen bruger netop denne.

    Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedet i praksis i vores artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Jeg forsøgte først at slå skærmen hen på dens biografprofil. Biografprofilen er for fladskærme generelt den der giver bedste billedkvalitet med mest præcise farver og billedegenskaber. Her under ses målingen for biografprofilen:

    LG SL8000


    Biografprofilen forbedrer gengivelsen af farver en del, men der er stadig problemer med de mørke gråtoner og sort. Dette er en konsekvens af, at gamma er noget for høj for de mørkeste farver. I praksis får det den betydning, at mørkegrå gengives mørkere end de egentlige burde blive, som det illustreres på grafens højre side oven for, hvor afvigelsen på de mørke gråtoner er stor.

    Bemærk også at farvetemperaturen nu er knap 6000 Kelvin - altså en smule for lavt, hvor vi før fandt at den var for høj i sin standard indstilling. Det gør, at billedet virker lidt varmere og mere rødligt – og mere rødligt en hensigten er.

    Jeg foretog derfor en fuld kalibrering af SL8000 og her er hvad jeg kom frem til:

    LG SL8000


    Farverne er nu forholdsvis præcise. Gamma er stort set spot-on på 2,2 som sikrer, at farverne hverken bliver for mørke eller for lyse.

    Et eksempel er mørkegrå. Hvis gamma er for høj for mørkegrå, gengives den for mørkt og ofte ligesom den helt sorte farve. Skærmen mister således sin evne til at gengive mørkegrå nuancer.

    LG SL8000


    Jeg har også justeret lysstyrken på LG SL8000 i forbindelse med min kalibrering. Som du kan se på grafen oven for, er lysstyrken 130 cd/m2. Dette er primært rettet mod aftenbrug og filmbrug, ser du således meget Tv i dagstimerne, kan en højere lysstyrke foretrækkes.

    Indstillingerne efter kalibrering:



    Efter kalibrering
    Profil:Expert 1
    Backlight:30
    Contrast80
    Brightness50
    Sharpness50
    Colour:50
    Tint:0
    Dynamisk Kontrast:Fra
    Noise ReductionFra
    GammaMellem
    Black levelLav
    Real CinemaTil/Fra
    TruMotion 200 hzLav
    Colour gamutStandard
    Edge enhancerFra
    OPCFra
    Colour filterFra
    Colour TemperatureWarm
    RGB
    Method:2 points
    Pattern:Outer
    • Red contrast:6
    • Green contrast:-7
    • Blue contrast:10
    • Red brightness:2
    • Green brightness:-2
    • Blue brightness:5


    Under min kalibrering tog jeg udgangspunkt i profilen kaldet Ekspert1. Denne giver en lang række indstillingsmuligheder samt mulighed for at korrigere for de fejl, som jeg oplevede med biografprofilen.

    LG SL8000


    Jeg har også givet et forslag til en RGB indstilling.
    Du kan følge den, men det bør dog bemærkes, at forskellige varianter af SL8000 bør indstilles separat pga. afvigelser. Disse indstillinger fungerer dog som en god reference for filmbrug.

    Lad os droppe den teoretiske snak og komme videre til den praktiske oplevelse af billedet.

    LG SL8000


    SL8000 imponerer mig med et flot og detaljerigt billede. Digitale Tv-signaler gengives smukt, mens de analoge signaler er lidt"blødere". Tv'et har flot farvegengivelse og kontrastglasset på skærmens front bidrager til kontrasten på skærmen.

    På HDTV bliver historien endnu bedre og både de HD signaler jeg modtager fra Canal Digitals HDTV sendeflade og Blu-Ray gengives smukt og detaljerigt. Skærmen håndterer også 1080p24 signaler på korrekt vis.

    De gode billedegenskaber er et resultat af mange faktorer og SL8000 præsterer godt på de fleste. Farverne er meget nuancerede efter min indstilling af Tv'et (se indstillinger højere oppe) og tilmed præcise. De mørke farver er ikke for mørke og omvendt er de lyse farver heller ikke for lyse, hvilket ellers er et generelt træk for LCD-TV.
    SL8000 håndterer også hurtig bevægelse i sport og action godt, blandt andet pga. 200 Hz systemet, som jeg gerne vil knytte et par ord til.

    LG SL8000


    200 Hz systemet på SL8000 er lidt anderledes end hvad vi er vant til fra Samsung og Sony. LG har, ud over 200 Hz, hvor man beregner nye billeder mellem de eksisterende billeder, også indført scanning backlights.

    Scanning backlight ændrer frekvensen på baggrundsbelysningen for at ophæve den såkaldte ”sample and hold”-effekt, der findes på LCD paneler, og som giver slør ved bevægelse. Det sker ved at backlight enheden blinker meget hurtigt - så hurtigt at det ikke er synligt for øjet.
    Scanning backlights forbedrer således responstiden på selve LCD-TV panelet, mens 200 Hz udglatter bevægelser og sørger for at billeder ikke hakker.

    Personen bag skærmen vil opleve, at billedet er noget mere flydende og glat med 200 Hz aktiveret og LG undgår samtidig dette lidt unaturlige udtryk i billedet (som om det er optaget med et videokamera), ligesom mange 100 Hz og 200 Hz systemer i almindelighed kan fremprovokere.

    200 Hz systemet laver dog lidt regnefejl, der fører til lidt fnidder og støj omkring bevægende objekter. F.eks. en fodboldspiller der bevæger sig hurtigt over banen. Ingen producenter af 100 Hz eller 200 Hz har endnu været i stand til at eliminere dette, heller ikke LG. Det er muligvis ikke alle der vil spotte disse små artefakter i billedet og 200 Hz er da også fortrinsvis gavnende for billedkvaliteten på SL8000. Jeg anbefaler derfor også, at man aktiverer TruMotion 200 Hz systemet på SL8000.

    LG SL8000


    200 Hz bidrager i øvrigt med at reducere slør og slørede billeder ved bevægelse og panoreringer i ret betydelig grad. Dette fik jeg selvsyn for i trailing testen i vores monitorTest testprogram. SL8000 er således også en af de hurtigste LCD paneler jeg endnu har testet og hurtigere end eksempelvis Samsungs B8000/B8050 serie, der også har et 200 Hz system. Det gør den også oplagt til brug sammen med spilkonsoller, som f.eks. PlayStation 3.

    Glasset på skærmens front reflekterer en del af det lys der findes i omgivelser i dagstimerne på tilsvarende vis med plasma-Tv. Det kan være lidt generende, men er på niveau med de fleste andre nye skærme på markedet.

    LG SL8000


    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,29 cd/m20,14 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)273 cd/m2130 cd/m2
    Kontrastforhold941:1929:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    LGs IPS paneler har ikke hidtil været kendt som de mest kontrastrige, blandt andet fordi gengivelsen af sort ikke har været lige så dyb som på Samsung og Sonys LCD paneler (som de producerer i samarbejde).

    SL8000 er heller ikke undtagelsen. Gengivelsen af sort er fair, men ikke på niveau med de bedste LCD (og LED) og plasma-TV i dag. Jeg målte efter kalibrering sort til 0,14 cd/m2. Til sammenligning målte jeg sort til 0,05 cd/m2 på Samsungs LED-TV B8050 serie.

    Det blanke kontrastglas på SL8000s front bidrager dog til oplevelsen af en lidt dybere sortgengivelse.

    Shadow detail fortæller om skærmens evne til at gengive de mørkeste gråtoner. I praksis får det den betydning, at mærke scener i f.eks. film som alt for mørke, udetaljerede og livløse, hvis shadow detail er dårlig. Er shadow detail derimod god, kan man skelne de forskellige gradueringer af mørkegrå og så fremstår mørke scener som detaljerede.

    LG SL8000


    Shadow detail kan forbedres med kalibrering - men bliver dog aldrig helt perfekt. Jeg oplevede blandt andet dette i den meget mørke trailer til Angels & Demons, der er baseret på bogen af samme navn fra Dan Brown.

    Endeligt undersøger jeg SL8000 for det der kaldes clouding eller backlight bleeding. Dette fænomen opstår, når der slipper mere lys igennem i f.eks. hjørner eller kanter af panelet, så lyset er ujævnt. Det er specielt irriterende i aftentimerne.

    LG SL8000


    Det eksemplar af SL8000 jeg havde stående, havde ikke tendens til udbredt clouding. Jeg spottede en anelse, men det var på ingen måde kritisk.

    PC og mediecenter til slutning


    Skærmen har ingen problemer med 1:1 pixelmapping. Sørg blot for at sætte PC’en eller mediecentret til at sende en opløsning på 1920x1080 og skærmen til ”Just scan”.

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er ikke ideelle, men i den gode ende for LCD teknologien. LG benytter deres egne IPS paneler, som de hidtil har produceret i samarbejde med Philips, der dog for nyligt har trukket sig ud af samarbejdet.

    Det betyder, at billedets og farverne intensitet på SL8000 opretholdes fra de fleste mindre vinkler og man først oplever synlige ændringer i skærmens farver og kontrast fra store vinkler. Når skærmen gengiver helt sort eller meget mørke farver, falder kontrasten i disse dog en del fra også mindre betragtningsvinkler.
    Sort får desuden et let lilla skær fra vinkler.

    Lyden


    SL8000 har"skjulte højttalere" og dette lider lydkvaliteten også under. Det mangler punch i lyden og de dybe toner lyder meget hule og livløse. Stemmer fremstår dog klare og er lette at opfange, så det ikke forsvinder i det overordnede lydbillede. Lydstyrken har niveauer mellem 0 og 100, men lyden bliver hurtig ret høj, når man skruer op. Jeg kunne godt ønske mig et lidt større ”spænd” i lydstyrkeniveauerne – hvert fald når lyden er skruet langt ned.

    Jeg forventer ikke fantastisk lyd fra en fladskærm, men SL8000 skiller sig heller ikke ud fra mængden og har lyd på et middelniveau i forhold til fladskærme generelt.

    Konklusion:


    LG SL8000 er en smuk skærm og LGs nye rammeløse design er ført ud i livet på elegant vis. Folkene bag EISA har tildelt SL8000 en EISA Award for bedste value-for-money LCD-TV og jeg må sige, at SL8000 lever op til denne lovprisning med flot billedkvalitet efter lidt indstilling i skærmens menuer.

    Billedkvaliteten imponerer på både digitale og HDTV kanaler, mens de analoge er lidt ”blødere”. SL8000 formår at gengive et meget detaljerigt billede med fin farvegengivelse – også ved bevægelse. Dette sørger LGs nyudviklede scanning backlight og 200 Hz for, og SL8000 kandiderer til en af de hurtigste LCD-TV jeg endnu har testet. Det vil fodboldseerne hvert fald sætte pris på.

    SL8000 har dog lidt problemer med gengivelsen af sort. Sort er ikke helt lige så dyb som på de LCD-TV vi har testet for nyligt, men det er også det eneste væsentlige kritikpunkt jeg har på SL8000 for herudover leverer Tv’et rigtig flotte billeder.

    Afslutningsvis tildeler jeg derfor LGs SL8000 en Top-anbefalings Award. SL8000 er et utrolig gennemført Tv og LG har rykket sig ret markant i forhold til deres tidligere generationer af LCD-TV.


    Tryk på awarden for at læse mere.



    Pris og forhandler:


    SL8000 serien findes i 32, 37 og 42, 47 og 55 tommer under modelbetegnelserne 32SL8000, 37SL8000 og 42SL8000, 47SL8000 og 55SL8000.

    PositivNegativMålgruppe
    BilledkvalitetKræver lidt indstillingStue
    Super hurtig responstid pga. 200 HzSort ikke så dyb som bedste Tv i dagHjemmebiografen
    PrisIngen DLNA
    Design
    Funktionalitet og USB medieport

    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=12993

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |