Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Canal Digital HDTV boks - FlatpanelsDK

Test: Canal Digital HDTV boks

|

I forbindelse med vores store HDTV tema, har vi også taget Canal Digitals HDTV boks ind for at kigge på hvilke muligheder der er for HDTV hos Canal Digital, og hvad boksen generelt tilbyder.

Canal Digital er i dag den største udbyder af digitalt Tv og HDTV herhjemme og de kan bryste sig af at have hele 12 HDTV kanaler. Canal Digital er primært en parabol/satellit-udbyder, hvilket vil sige, at man skal bruge en tuner af typen DVB-S der understøtter mpeg4. Det er få Tv i dag der har en indbygget DVB-S tuner, men de findes dog i form af f.eks. Panasonics nye V10 serie og Hifi-Klubbens NAD LCD-TV.

”Canal
Canal Digital HDTV boks


Den primære måde at modtage kanaler fra Canal Digital på er at benytte deres egen HDTV boks, der også giver mulighed for at optage i både almindelige digital kvalitet samt HD kvalitet på den 250 GB store indbyggede harddisk. Jeg vender tilbage til boksen senere i anmeldelsen.

Specifikationer:

Tuner:DVB-S / DVB-S2 / DVB-T
Harddisk:250 GB
Tilslutninger

Tunerindgang (2 til parabol + 1 til DTT)
Udgang til DTT
HDMI
Analog lyd
Digital lyd: (koaksial)
Komponent
Scart (2 indgange)


Forhandler



Canal Digital med flest HDTV kanaler

Canal Digital kan i dag prale med det største udbud af HDTV kanaler, da man i alt har 12 af slagsen lige fra sportskanaler til filmkanaler. Der kommer også løbende flere på og nu hvor DR har annonceret, at der både er DR1 og DR2 på vej i HDTV vil det virke naturligt at disse også tilføjes.

Af nuværende HDTV kanaler hos Canal Digital kan følgende nævnes:
  • TV2 FILM HD - Få biografen hjem i stuen med TV 2 FILM i HD-version. Det betyder knivskarpe billeder og fantastisk lyd på alle de bedste film fra de sidste tre årtier hver dag hele døgnet. Kanalen er 100 % reklamefri, så du kan nyde din yndlingsfilm uden afbrydelser.
  • Kanal 5 HD - Viser nye film og de bedste serier i den højeste HD-kvalitet.
  • CANAL+ FILM HD - Nu kan du se hver lille granat-splint, når noget eksploderer, eller hvert eneste saltkrystal i hver eneste tåre, der render ned af heltindens kinder. Her får du 150 storfilmpremierer og udvalgte successerier.
  • CANAL+ SPORT HD - Mere end 200 direkte kampe fra Premier League, CANAL+ Allsvenskan og Elitserien i perfekt billedkvalitet.
  • BBC HD - BBC er i forvejen kendt for sine state of the art tv-produktioner og lancerer nu en HD-kanal der udelukkende viser HDTV. Det vil sige serier, dokumentarer og film, der er optaget med den nyeste High Definition-teknologi.


    Planet Earth


  • Animal Planet HD - På Animal Planet HD vil de højt elskede dokumentarserier få nyt liv og bringe seeren tættere på naturen og dyrelivet end nogensinde.

    Animal Planet logo
    Animal Planet HD


  • Discovery HD - Informative og underholdende dokumentarprogrammer om livet på kloden - og udenfor.

    Discovery HDTV
    Discovery HD


  • Eurosport HD - er din adgangsbillet til store sportsbegivenheder i aller-fineste billed- og lydkvalitet. Se bl.a. de store WTA og ATP-tennisturneringer, motorsport, atletik og World Cup i alpin ski.
  • National Geographic HD - Prisbelønnede og medrivende dokumentarprogrammer ¬ super flotte optagelser.
  • The History Channel HD - Prisvindende underholdning - tager dig med på rejse i tid og sted.
  • Silver HD - Kanalen for alle filmelskere! Det bedste inden for kvalitetsfilm sendt i HD-kvalitet og med danske undertekster
  • VOOM HD - Natur, rejser, ekstrem sport, mode, underholdning og musik. 100% oplevelser i spektakulære miljøer med fantastisk lyd og billede

    De fleste af kanalerne sender godt og interessant indhold, men det er stadig ikke hele sendefladen der sendes i HD kvalitet. Kanal 5 HD sender eksempelvis sideløbende med den almindelige Kanal 5, men det kun udvalgte programmer i løbet af dagen, der sendes i HD.

    HDTV kanalerne

    Der er masser af kvalitetsunderholdning og generelt for HD kanalerne på Canal Digitals net er, at man får programmer af god kvalitet. Canal Digital har traditionelt været kendt for at sende sine kanaler ud i bedre kvalitet end de andre tv-distributører, da man har tildelt højere båndbredde til hver kanal, og dermed ikke sat kvantiteten over kvaliteten, som det synes tilfældet på f.eks. Viasats (f.eks. TV3 og 3+) kanaler.

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    HDTV kanalerne er også flotte og når man først har set film eller sport på en HDTV kanal, er det svært at gå tilbage til en af de digitale kanaler i lavere opløsning. Specielt sport i HD er en oplevelse ud over det ordinære og som fodboldelsker, varmer det om hjertet at se kvaliteten på f.eks. Canal+ Sport HD, når man er vant til TV3 og 3+’s ærgerlige superliga-billedkvalitet.

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Canal+ kanalerne (også ikke-HD kanalerne) sender en hel del kvalitetsfilm, som både er nye og aktuelle. De dage hvor jeg har siddet med boksen har det f.eks. været vist I am Legend med Will Smith, No Country for Old Men med Tommy Lee Jones, Beowulf med Angelina Jolie og Det Gyldne Kompas med Nicole Kidman og Daniel Craig. Det er blot nogle få af de film, der blev sendt og generelt synes jeg, at der sendes udsendelser af god kvalitet – både indholdsmæssigt og billedmæssigt.

    Canal Digital har også en række natur/videnskabelige kanaler, som eksempelvis Discovery HD, Animal Planet HD og National Geographic HD. På disse kanaler sendes nogle fantastisk flotte dokumenterer, hvor man virkelig fornemmer potentialet i HDTV. Det er fantastisk flot!

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Sportsudsendelser får også et kæmpe løft. Som stor fodbold-mand, er det noget jeg nyder og oplevelsen er meget overbevisende. Man har ikke set fodbold før man har set det i HD.

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Selv om kvaliteten på HD kanalerne er flot, så er den ikke helt på højde med de bedste Blu-Ray udgivelser, der jo også er lagret i 1080p format. I forhold til de digitale kanaler i Canal Digitals tv-udbud, er der dog ikke meget tvivl om, hvorvidt man ser en HD kanal eller ej. Billedkvalitetsforskellen er ret markant.

    Oplevelsen af HD kanalerne er yderst positiv. Specielt til de store fladskærme, bidrager HDTV kanalerne til oplevelsen, og har man en fladskærm af god kvalitet, skylder man sig selv at opleve HDTV på den.

    Boksen og optagefunktionen

    Boksen er produceret af Sagem for Canal Digital.

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Den har en sort blank front, med en yderkant i grå. Den af runde og bløde hjørner, der designmæssigt suppleres med runde knapper. Den er forholdsvis diskret med sin tynde profil.

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Fjernbetjeningen er grå og fungerer fint. Knapperne har en god størrelse og er logisk placeret, og fjernbetjeningen er let at navigere med.

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Boksen skal tilsluttes med to signalkabler for at få den fulde funktionalitet. Det betyder nemlig, at man kan optage ét program mens man ser et andet. Rent faktisk kan der optages 2 programmer, mens man ser et tredje, men det kræver, at den ene optagelse eller det program man ser medens der optages, findes på antenne-nettet (DVB-T). Canal Digital boksen er nemlig en kombineret DVB-S og DVB-T tuner, hvilket betyder, at den fungerer både til parabol/satellit-Tv og antenne-Tv.

    Indstilling af kanalerne forløber legende let. Første gang man tænder boksen vælger man sprog, og herefter foregår alt automatisk. Der kan efterfølgende laves favoritlister til de programmer som man ser mest.

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Navigering i boksens menuer er let og forholdsvis hurtig. Det foregår f.eks. langt hurtigere end på den Viasat boks jeg har stående ved siden af. Der er fine muligheder for at tilpasse boksens indstillinger, og selv banale ting, som hvor længe lydstyrke-indikatoreren vises når man skruer op eller ned, kan justeres.
    Boksen er lidt sløv i sin opstart efter den har været i stand-by.

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Boksen har også en meget velfungerende EPG (elektronisk programguide), som viser dagens tv-program og ligeledes programmet for de kommende dage. For hvert program står der desuden en beskrivelse, som også hentes med ind, når det optages et program. Jeg kommer ind på optagelsesfunktionen senere.

    Den elektroniske programguide er let at navigere i og fungerer logisk og velovervejet. Det er helt bestemt blandt de bedste jeg endnu har set. Den er f.eks. bedre end på den jeg finder på Sagems DVB-T boks, som vi også anmelder.

    I boksens menu er det muligt at ændre billedoutput til 720p frem for de 1080i, som boksen er sat til som standard. Boksen kan desuden opdateres løbende, når Canal Digital vil tilføje features eller rette fejl. Det sker helt automatisk, såfremt man har tilsluttet begge signalkabler.

    En ganske unik feature på boksen, er dens optagefunktion, som fungerer fantastisk. Som jeg nævnte i indledningen er det muligt at optage ét program mens man ser et andet, eller endda optage to programmer og se et helt tredje, såfremt et af de tre programmer sendes på antenne-nettet (DVB-T).

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Man kan optage på to måder. Enten benytter man blot den røde optageknap på fjernbetjeningen når som helst og hvor som helst, eller også går man ind i den elektroniske programguide (EPG).
    Jeg benyttede primært den elektroniske programguide.

    Som nævnt tidligere kan man se nogle dage frem for hver kanal inde i den elektroniske programguide. Finder man et program, man gerne vil optage, navigerer man blot hen på det med fjernbetjeningen og trykker på optag-knappen. Herefter indkoder boksen det i sin hukommelse og når programmet transmitteres, vil boksen automatisk begynde at optage – også selv om den er slukket.

    Det er legende let og jeg fik hurtigt sat en række HD film til at optage. Boksen kan også optage to programmer samtidig.

    Endeligt har boksen en pause-funktion. I sin enkelthed betyder det, at man kan sætte live-Tv på pause og genoptage afspilningen senere. Skal man f.eks. på toilettet midt i den gode film, kan man pause, besøge det lille hus, og vende tilbage uden at have misset noget som helst.

    I praksis fungerer det ved, at boksen optager i baggrunden. Når man starter programmet igen, stopper boksen således ikke med at optage, men optager live-udsendelsen i baggrunden alt imens man ser programmet forskudt – f.eks. 5 minutter.

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Listen med optagede programmer tilgås med knappen kaldet ”My tv” på fjernbetjeningen. Til venstre listes de programmer/film/udsendelser som er optaget og til højre står en kort beskrivelse af programmet. I toppen kan også ses en indikator for hvor meget plads der er tilbage på den indbyggede 250 GB harddisk.

    Kvaliteten af optagede programmer er flot og lader ikke meget tilbage at savne.

    Boksen har desuden mulighed for at sende Dolby Digital surround lyd over til f.eks. en forstærker med surround-anlæg tilsluttet. Det gøres vha. den digitale koaksial udgang på boksens bagside.

    ”Canal
    Canal Digital HDTV boks


    Skift mellem kanaler er ikke superhurtig, men hurtigere end på min Viasat boks. Man kan også skifte mellem kanalerne vha. en kanalliste, som hives frem ved at trykke på ”OK”-knappen i midten af fjernbetjeningen.

    Kanalerne kan desuden organiseres som man ønsker, da der er mulighed for at oprette en favoritliste.

    Boksen frøs ikke på noget tidspunkt under min test.

    Konklusion

    Canal Digitals HDTV boks klarer opgaven godt. Den er let at navigere i, men nogle menuer er dog lidt sløve. Selve opbygningen er dog utrolig logisk og jeg er specielt begejstret for den elektroniske programguide, der får programoverblikket og optagefunktionen til at gå op i en højere enhed med en perfekt synergieffekt.

    Optagefunktionen giver også gode muligheder for at optage – og tidsindstille optagelser frem i tiden. Der kan også optages samtidig med, at man ser Tv på en anden kanal eller optages to programmer på samme tid. Ja man kan endda optage to programmer mens man ser et helt tredje, såfremt det ene af programmerne sendes på antenne-nettet (DVB-T), som Canal Digitals HDTV boks også fungerer på.
    Optagefunktionen tillader også, at live-Tv kan sættes på pause. Boksen er dog lidt sløv, når den skal starte op fra stand-by.

    Udvalget af HDTV kanaler er i alt oppe på 12 og det bringer Canal Digitals HDTV udvalg op på det bredeste herhjemme – med udsigt til endnu flere. Billedkvaliteten på HDTV kanalerne er meget flot og man skylder sin nye fladskærm et HDTV signal for virkelig at se potentialet i den. Tro mig; som både sportselsker, filmelsker og dokumentarelsker, er oplevelsen meget, meget overbevisende.

    Alt i alt er Canal Digitals muligheder for HDTV i Danmark meget overbevisende. Jeg er ikke i tvivl om, at HDTV er modent i dag og Canal Digitals HDTV boks fungerer som en perfekt følgesvend til fladskærmen. Jeg kan på det kraftigste anbefale at man anskaffer sig HDTV kanaler til fladskærmen, og lige nu har Canal Digital et stærkt produkt til at opfylde dette. HDTV er utroligt vanedannende, hvis man er vant til almindelig digital Tv-transmission.

    Jeg er faktisk blevet så begejstret for HDTV sammen med Canal Digitals HDTV boks, at boksen beholder adressen her hos Flatpanels.dk og fremover bliver brugt som reference for at vurdere digitalt Tv og HDTV i vores anmeldelser af LCD-TV og plasma-Tv.

    PositivNegativMålgruppe
    HDTV udvalgLidt sløv i nogle menuerFamilien
    OptagefunktionSløv opstart efter stand-byFilmentusiasten
    Elektronisk programguideSportsentusiasten


    Canal Digitals HDTV boks kan bestilles på Canal Digital her:



    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=10986

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |