Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony 40ZX1 - FlatpanelsDK

Test: Sony 40ZX1

|


Indledning


Sony imponerede mange tilbage i september 2008, da man første gang viste den ultra-tynde 9,9 mm ZX1 skærm frem til omverdenen. Der blev præsenteret andre tynde Tv i samme ombæring, men ingen var klar til markedet, ligesom Sonys ZX1. Den ultra-tynde skærm var et resultat af, at man fra Sonys side har været i stand til at benytte effektiv LED backlight og taget alle indgange og stik og placeret dem i en ekstern medieboks, som sender signalet trådløst op til Tv’et. Et ganske unikt koncept.

Vi har nu fået ZX1 skærmen ind til test, dels for at se hvordan det første trådløse Tv på markedet klarer sig, dels for at se om den tynde profil har betydning for billedkvaliteten. Læs meget mere i vores anmeldelse her.

Panelstørrelse:40" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178°
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (Sony)
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): -
Vægt-
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk


Produktet er venligst udlånt af Sony

Pris og forhandler



De første indtryk


Indtrykket, når man ser skærmen første gang, er anerkendelse i stilhed. Reaktionen var tydelig hos de fleste personer, der så skærmen i testperioden. Det er imponerende, at man kan producere et så stort Tv så tyndt. Det fylder virkelig intet og vejer ligeså lidt.

Highslide JS


Det er nærmest en forbrydelse ikke at vægmontere skærmen, for når det først hænger på væggen, er oplevelsen total.

Highslide JS


Skærmens ramme er lavet i mat, mørkt materiale, med rene og skarpe linjer. Det er smukt udført og fuldender high-end udstrålingen.

Highslide JS


Under skærmen kan der monteres en diskret aflang højttaler, som ”flyver” med et mellemrum mellem selve skærmens ramme og højttalerenheden. Det er en meget elegant måde at integrere valgfri lyd på – for højttaleren kan nemt afmonteres.

Highslide JS


Og så er der boksen, som alle indgange tilsluttes til. Den har en sort, blank front, som kan åbnes og lukkes. Alle indgange tilsluttes bagpå denne. Har man f.eks. 3 HDMI enheder og 1 scart, tilsluttes disse boksen, og signalet sendes trådløst videre til Tv’et.

Highslide JS


Boksen kan gemmes væk i f.eks. en skuffe eller hifi-reol, så den er diskret og man kan gemme kabel-rodet væk.

Highslide JS


Selve Tv’et skal dog naturligvis have tilførsel af strøm med et strømstik.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T).
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen holder ikke helt samme eksklusive stil, som Tv’et, men er praktisk og anvendelig. Knapperne til at styre de mest almindelige funktioner er placeret logisk og har en fin størrelse. I toppen af fjernbetjeningen har man desuden knapper til at styre andre enheder, såsom Blu-Ray afspillere eller DVD afspillere.

Highslide JS


Den nederste del af fjernbetjeningen kan også slides ned, så man får nogle ekstra knapper frem til styring af andre enheder og avancerede funktioner.

Skærmens menu er bygget på Xross menu systemet, som det kendes fra f.eks. Sony PlayStation 3. Det er smart og anvendeligt. Menuen giver desuden gode muligheder for billedindstillinger, herunder: profil (standard, biograf, personlig, kraftig), baggrundslys, kontrast, lys, farvemætning, farvetemperatur, skarphed, støjreduktion, mpeg-støjreduktion.

Der er i øvrigt en menu for avancerede indstillinger, hvor der kan indstilles følgende: sort-korrigering, avanceret kontrastforbedring, gamma, klar hvid, farvespektrum samt ”levende farver”. I den avancerede menu er der også en 6-trins RGB (rød, grøn, blå) indstilling.

Lad os tage en snak omkring den eksterne medieboks for det er med garanti en af de mest spændende nyskabelser jeg har set i noget tid. I praksis fungerer det sådan, at du tilslutter alle stik i boksen, og boksen derefter sender signaler trådløst til skærmen. På den måde kan man gemme boksen af vejen, og skjule kabel-rodet; noget den bedre halvdel sikkert vil værdsætte.

Highslide JS


Jeg eksperimenterede med signalkvaliteten og rækkevidden på boksen. Jeg undersøgte også om signalet kunne forstyrres udefra og generelt, hvordan boksen klarer opgaven med at sende en konstant strøm af billede og lyd op til skærmen i HD opløsninger.

Boksen havde jeg det meste af testperioden på 3-4 uger, stående ret tæt på skærmen. Jeg oplevede to gange et kort udfald i billedet, hvor jeg fik sort skærm, men forbindelsen blev lynhurtigt genoprettet automatisk igen. Der var ikke umiddelbart nogen indikation af, hvad udfaldet skyldtes.

Highslide JS


Jeg prøvede også at flytte boksen længere væk fra Tv’et for at undersøge rækkevidden, og jeg blev faktisk positivt overrasket. Boksens trådløse transmission kan række forholdsvis langt, og jeg kørte på et tidspunkt med et HD signal fra 6-7 meter. Jeg kunne dog ikke helt få den op på de 10 meter, som man tidligere har snakket om i forbindelse med lanceringen af Sony ZX1.

Boksen kan desuden sende et HD signal i 1080i. Hvis man ønsker et 1080p signal og 24 Hz afspilning, skal enheder tilsluttes med HDMI oppe i selve skærmen – og ikke i boksen. Det er en skam, at boksen ikke kan sende et 1080p signal. Skærmen har 1 HDMI indgang.

Medieboksen var derimod ikke glad for forstyrrende fysiske genstande der gik over signalvejen. Tog jeg f.eks. og viftede armen eller bevægede mig ind i signalvejen, kom der forstyrrelser i signalet. Boksen var heller ikke glad for at have en PlayStation stående ovenpå sig.

Effektforbrug


Vi har her målt effektforbruget på skærmen og medieboksen. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug37 / 4 W37 / 4 W
Almindelig Tv brug150-165 W106 W
HDTV visning150-165 W106 W



Alle målinger er taget inkl. medieboks. Boksen forbruger cirka 20 W. Resten forbruges af Tv’et. Bemærk desuden, at jeg har skrevet to tal for Stand-by forbruget. Dette skyldes, at selv et par timer efter skærmen er slukkes, opretholder den et forbrug på omkring 37 W. Først herefter slukkes mere ned for elektronikken, men Tv og boks kommer aldrig under 4W ifølge mine målinger – ikke helt så fedt fra Sonys side.

Bemærk også, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling af skærmens billedkvalitet herunder. Den er taget med standardindstillinger og på profilen kaldet Standard.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Som det ses af målingerne overfor, så er afvigelserne i farverne ikke særlig markant. Gamma’en er en smule for lav for de mørke farver, og en smule for høj for de lyse farver, men generelt ret tæt på målet der er 2.2. Farvetemperaturen er derimod alt, alt for høj og lysstyrken på skærmen er også noget for høj.

    Highslide JS


    Jeg prøvede herefter at skifte hen på profilen kaldet biograf, og kalibrere Tv’et for at forbedre billedegenskaberne. Det kan ses herunder hvad jeg har ændret i skærmens menu.



    Efter kalibrering
    Profil:Biograf
    Baggrundslys2
    Kontrast90
    Lys:50
    Farvemætning:50
    Farvebalance:Center
    FarvetemperaturVarm 2
    Skarphed5
    StøjreduktionFra
    Mpeg-støjreduktionFra
    RGBManuel
    Rød-justering-6
    Grøn-justering-1
    Blå-justering-4
    Rød bias2
    Grøn bias0
    Blå bias1


    Jeg har slået nogle dynamiske kredsløb fra og derudover taget udgangspunkt i profilen kaldet biograf. Her har jeg som udgangspunkt valgt farvetemperaturen varm 2, da den er meget tæt på vores mål på 6500K, og justeret baggrundslyset ned til 2 for at få et mindre lysstærkt billede.

    Endeligt har jeg været inde og ændre på RGB (rød, grøn, blå) værdierne for at tilpasse de sidste ujævnheder i farvegengivelsen. Jeg har taget en ny måling af kalibrering herunder:

    Highslide JS


    Farvegengivelsen er – allerede før kalibrering – ret præcis. Udtrykket i billedet er naturligt og farverne er generelt balancerede. Der er dog nogle problemer med at gengive de mørkeste farver, og det har grobund i to faktorer.
    Den ene er, at gamma’en ikke er helt perfekt og derfor skelnes de mørke farver ikke fra hinanden. Jeg prøvede at justere den indstilling der hedder lys lidt op inde i skærmens menu, da det ofte kan rette dette problem, men det betyder, at gengivelsen af sort svækkes ret markant, hvilket bringer mig videre til at tale om den anden faktor.

    På grund af den trådløse forbindelse med medieboksen, er billedkvaliteten presset lidt. Det ser umiddelbart ud som om, at signalet er komprimeret/forstyrret, hvilket afsløres på de mørkeste farver, hvor der er en smule dithering (flimmer) på. Det kan også ind i mellem registreres, når der er meget bevægelse i billedet, men man skal ret tæt på skærmen for at registrere dette.

    Highslide JS


    Det trådløse signal har således lidt negativ påvirkning på billedkvaliteten, primært ved hurtig bevægelse og på de mørke farvenuancer og gråtoner. Når jeg skruede indstilling for ”lys” op i menuen, begyndte farven sort også at flimre en del, hvorfor gengivelsen af sort blev svækket ret markant. Jeg måler gengivelsen af sort senere i anmeldelsen. Undgå derfor så vidt muligt at juster på indstillingen kaldet ”lys”.

    Billedet generelt lider lidt under denne ”komprimering”, men billedet er noget bedre end på Sonys mellemmodeller. Selvom der er lidt problemer med at gengive de mørke farver, vurderer jeg også farvegengivelsen generelt til at være ganske fornuftig. Farverne er naturlige og nuancerede. Hudtoner er hverken for rødlige eller ”kølige”.

    Highslide JS


    ZX1 lider ikke af samme slør, når der er mørke scener, som jeg blandt andet har oplevet i flere generationer af V, W og E serierne, og det er meget positivt, da Sony har kæmpet med dette i noget tid nu.

    En positiv del af Sonys generelle LCD-TV serie over mellem-segmentet, er deres Motionflow + 100 Hz system, som jeg fortsat mener, er det bedste 100 Hz system blandt LCD producenterne, og faktisk det eneste som jeg foretrækker at have aktiveret.

    Highslide JS


    Det gør billedet mere flydende og reducerer sløret på objekter, når der sker hurtig bevægelse i billedet. Og så introducerer 100 Hz systemet ikke denne kunstige fornemmele, som man får, når man ser på Samsungs pendant. På Samsungs Tv får 100 Hz systemet billedet til at se ud som om det er optaget med et videokamera.

    Hvis jeg skal komme lidt ind på den overordnede oplevelse af billedet, og herunder hvordan skærmen håndterer HD og almindelige Tv signaler, så lad mig starte med at sige, at Sony ZX1 bestemt er et af Sonys værdige Tv. Der er ingen nævneværdige problemer, ud over den mindre forringelse af billedkvaliteten fra det trådløse signal, der dog ikke er kritisk, når man benytter de rigtige indstillinger. Almindelige Tv signaler står fint, men dog ikke på niveau med f.eks. Pioneers KURO Tv.

    HDTV gengives også fornuftigt, men man kan dog fornemme, at der mangler det sidste pift for at bringe den op til de bedste skærme, og Sony ZX1 konkurrer eksempelvis ikke med Sonys egen topmodel; X4500 serien. Det er et Tv i en lidt anden klasse.

    Highslide JS


    ZX1 er således ikke det ypperste Sony kan præstere, men gengiver alligevel et billede der er bedre end på Sonys mellemsegment skærme, specielt drevet af de fine, naturlige farver, elimineringen af slør på mørke farver og de fine billedkredsløb, herunder 100 Hz. Til gengæld er der dog lidt forstyrrelse/komprimering på det trådløse signal, problemer med at skelne de helt mørke farver fra hinanden og endeligt lidt problemer med gengivelsen af sort; hvilket leder mig videre til netop at tale om sortgengivelsen på Sony ZX1.

    En del af hemmeligheden bag det superslanke design på ZX1 er brugen af LEDs (dioder) i skærmens baggrundsbelysning. Vi anmeldte for nyligt Philips 9803 med LED Lux. Denne model benyttede også LED til at oplyse LCD panelet, men alligevel er der en ret væsentlig forskel Philips 9803 og Sony ZX1.

    Highslide JS


    Philips 9803 har det såkaldte local dimming, hvor man kan styre lyset fra dioderne i zoner. Kræves der f.eks. lidt lys i højre side af skærmen, kan dioderne reducere lysintensiteten her, mens der stadig er intensiv belysning i venstre side af skærmen.
    Sony ZX1 har det man populære kalder Edge LED. Her sidder dioderne ikke bag LCD panelet, men i stedet – som navnet foreslår – i kanten. Lyset bliver skudt ind bag skærmens LCD panel vha. nogle lysfordelere, og derfor kan man ikke styre dioderne i zoner ligesom på Philips 9803 eller Sonys egen X4500 med LED belysning og local dimming.

    Derfor bidrager Edge LED på Sony ZX1 ikke med samme løft i billedkvaliteten, som det gjorde på Philips 9803, men er dog en forudsætning for, at skærmen kan blive så tynd; blot 9,9 mm.

    Edge LED har derfor heller ikke afgørende betydning for sortniveauet. Jeg har målt gengivelsen af sort og heraf kontrasten i skemaet nedenfor.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,15 cd/m20,07 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)327 cd/m2138 cd/m2
    Kontrastforhold 2180:1 1972:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Jeg talte lidt tidligere i anmeldelsen om, at hvis man justerede indstillingen kaldet ”lys” i skærmens menu, da kunne det betyde en ret markant forringelse af sortniveauet, fordi sort ”flimrede” en del. Skruede jeg eksempelvis ”Lys” op til 60 – 10 skridt op – målte jeg gengivelsen af sort til 0,37 cd/m2. En ret markant stigning fra 0,07 cd/m2. Lad derfor vær med at pil ved indstillingen kaldet ”lys”.

    Edge LED giver heller ikke nødvendigvis lige så jævn fordeling af lyset over panelet, som en LED baggrundsbelysning, der er placeret bag panelet. Sony kæmper også med ujævn baggrundsbelysning på ZX1, hvilket er en skam.
    Det bemærkes primært om aftenen og kan ses svagt i hjørnerne samt i nogle ”bølger” over skærmen. Efter kalibrering forsvandt bølgerne dog mere eller mindre og lysgennemfaldet i hjørnerne var ikke længere særlig synligt.

    Se billede herunder.

    Highslide JS



    PC og mediecenter tilslutning


    Skærmens har Full HD (1920x1080) opløsning. Sammen med en PC er der dog ikke tilstrækkelig båndbredde og her går signalet maksimalt op til 1280x1024. Der kan derfor ikke opnås 1:1 pixelmapping i Full HD opløsning vha. den trådløse medieboks.

    Til gengæld findes der 1 HDMI indgang i selve skærmen, som kan benyttes. På denne kan der opnås 1:1 pixel mapping.

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er stort set identiske til de mange sidste generationer fra Sony – og i øvrigt også Samsungs LCD-TV, da Sony og Samsung producerer paneler sammen. Kontrast og farvemætning reduceres fra vinkler.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Højttalerne på ZX1 kan monteres efter behag. Det sidder under skærmen og fastgøres til skærmens ramme. Herefter tilsluttes et lille kabel.

    Lydkvaliteten er fair, men imponerer absolut ikke. Højttaleren er mere eller mindre lige så dyb som Tv’et, så det er klart, at det er et kompromisprodukt, for den dybe lyd, kommer ikke ud af en så flad højttaler.

    Selvom højttaleren både er diskret og flot integreret, er det stadig en æstetisk udfordring at gøre højttaleren smuk. Personligt ville jeg også foretrække, at højttalere ikke er monteret, selvom det da er gjort på ganske elegant vis.

    Konklusion:


    Det har været meget interessant at have Sony ZX1 hængende på væggen. Sonys eventyr ud i en trådløs skærm har virket vovet, men i stedet for at skuffe, har ZX1 imponeret med en ny teknologi som er ganske bæredygtig. Selvom det trådløse signal 2 gange faldt fra i testperioden, er det i mine øjne stadig en succes set over en så lang periode med masser af Tv kørende på skærmen. Det er dog et problem, at boksen ikke kan sende et 1080p signal, specielt set i forhold til Blu-Ray film.

    Billedet lider et lille tab fra den trådløse forbindelse, men absolut intet kritisk for billedkvaliteten. Det er ikke det ypperligste Sony kan præstere som i X4500 serien, men billedkvaliteten er hæderlig, med både ret præcise og naturlige farver samt god håndtering af bevægelse med blandt andet Sonys 100 Hz system.

    Gengivelsen af sort, der specielt er vigtig for Tv i aftentimerne, er fair, men skærmen har lidt problemer med at skelne de helt mørke gråtoner fra hinanden. Brugen af LED i baggrundsbelysningen har dog ingen reel betydning for billedkvaliteten ligesom på Philips 9803 serie, da dioderne sidder i hver side af skærmen i et system kaldet Edge LED. Edge LED belysningen medfører også lige ujævnhed i lyset over LCD panelet, og der slipper en anelse lys igennem i hjørner og på midten.

    Design og kvalitet er imponerende. Rammen er udført i et utroligt lækkert materiale og den kun 9,9 mm dybe rammeprofil kræver anerkendelse. Den trådløse forbindelse er smart og kræver ingen opsætning. Det hele er bare udførligt og grundigt, ligesom skærmens mange funktioner.

    Prisen er høj på Sony ZX1, og her til vejs ende vil jeg sige, at man ikke skal købe ZX1 og forvente Sonys allerbedste Tv rent billedkvalitetsmæssigt. Man skal i stedet vælge ZX1 på baggrund af det trådløse system, som er ganske overbevisende, men ikke perfekt pga. den manglende 1080p understøttelse, samt det flotte og elegante design.

    PositivNegativMålgruppe
    God billedkvalitetLidt uhomogent lysStue
    100 Hz systemPrisHjemmebiografen
    Gode standardindstillingerLidt forstyrrelse/komprimering af trådløst signal
    Trådløst signal stabiltIngen 1080p fra trådløs medieboks


    Pris og forhandler



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=10381

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |