Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips 9803 LED Lux - FlatpanelsDK

Test: Philips 9803 LED Lux

|

Indledning


Philips præsenterede første gang deres 9803 serie med LED Lux på IFA 2008 i september. Siden da har forventningerne til Tv’et med den interessante LED baggrundsbelysning, som kan styres i ”lokale zoner” på panelet, været store. Fordelene er ifølge Philips en sortgengivelse, der er på Pioneer KURO niveau, men også et generelt løft til billedkvaliteten.



Vi har fået modellen 42PFL9803H ind til test, hvor vi kigger nærmere på hvad LED lux systemet betyder for billedkvaliteten og hvordan Philips absolutte topmodel generelt klarer sig på et marked, der efterhånden har en del medrivende high-end Tv.



Panelstørrelse:42" widescreen (lcd)
Opløsning:1920x1080
Responstid:2 ms (g2g)
Kontrastforhold:2.000.000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:500 cd/m²
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):176°/176°
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD ASV (Sharp)
Strømforbrug:201W (typisk)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 62.7cm x 102.7cm x 10.8cm (uden fod)
Vægt30,8 kg
Indbyggede højttalere: 2x15W
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (coax)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:-
Diverse:Manual på dansk



Produktet er venligst udlånt af Philips



Pris og forhandler:




De første indtryk


Philips 42PFL9803H har et noget anderledes design end markedets forskrifter, men samtidig er det spændende og i Philips ånd. Man har ført de runde og bløde kanter videre, som blev introduceret blandt andet sammen med Aurea modellen. De bløde linjer appellerer ifølge Philips primært til det kvindelige publikum, som i dag er medvirkende til at vælge Tv’et i hjemmet.





Highslide JS


Materialet er en kombination af aluminium og glas, der skaber en minimalistisk skærm. Aluminiumsrammen omkring billedpanelet er holdt til et minimum, og rammen omkring er i glas.



Highslide JS


Foden har ligeledes en glasoverflade, der supplerer skærmens ramme fint.



Highslide JS


Input tilsluttes på skærmens bagside og vender ud mod bagvæggen. At stikkene vender ud mod bagvæggen er ikke den smarteste detaljer, når skærmen skal op på væggen og hænge.



Highslide JS


Der sidder i øvrigt nogle indgange på skærmens side, hvor brugere kan tilslutte f.eks. kameraer.



Highslide JS


Philips LED Lux Tv har naturligvis også Ambilight systemet, som Philips har været kendt for i en del generationer efterhånden. Det lyser ikke gennem skærmrammen, som på Aurea modellen, men belyser bagvæggen vha. 3 af siderne på skærmens bagside.



Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T). Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.



Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.



Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.



Funktionalitet


Fjernbetjeningen har fået et ansigtsløft, men minder alligevel en del om tidligere fjernbetjeninger fra Philips. Navigationstasterne i midten er blevet til et ”hjul”, som kan rulle både venstre-om og højre-om. Det bruges til at navigere i menuer på skærmen, men jeg er personligt ikke særlig begejstret for det. Det reagerer trægt og er svært at kontrollere. Man havner som regel et punkt eller to over/under den tiltænkte position. Heldigvis kan man også bruge navigationstasterne som normalt, hvor man trykker op/ned/højre/venstre.



Highslide JS


Knapperne er logisk placeret og fjernbetjeningen er – bortset fra hjulet i midten – fantastisk lækker og den falder i god jord her på redaktionen. Sådan skal det skæres.



Philips 42PFL9803H har desuden en DVB-T tuner til antennenettet og en DVB-C tuner til kabel-tv. Begge tunere understøtter mpeg4, hvilket i praksis vil betyde, at DVB-T tuneren kan modtage de nye kanaler der åbnes op for på det digitale sendenet fra november 2009: herunder også DR1s HDTV kanal, der er klar til oktober 2009.



For DVB-C tuneren betyder det, at man kan modtage digitale kanaler og HDTV kanaler over kabel-tv nettet. Det kræver blot et dekoderkort fra kabel-tv udbyderne (f.eks. YouSeet eller Telia Stofa), der indsættes på skærmens bagside.



Menuerne på Philips er store, lette og fyldt med vejledning. De fylder som udgangspunkt hele skærmen, men når en indstillings ændres, kommer billedet på skærmen til syne, så man kan se effekten af det ændrede billede.



Der er en lang række indstillingsmuligheder. I billedmenuen omfatter indstillingerne: Kontrast, lysstyrke, farve, skarphed, støjreduktion, farvetone, RGB (rød, grøn, blå), Active Control samt lyssensor.

Der er også en Pixel Perfect HD billedmenu, hvor funktioner som forbedret kontrast, dynamisk kontrast, dynamisk baggrundslys (local dimming), HD Natural Motion, 100 Hz, mpeg artefakt reduktion og farveforbedring er placeret.



Jeg kommer nærmere ind på de forskellige indstillinger og hvordan man indstiller Tv optimalt, i afsnittet om billedkvalitet.



Philips 42PFL9803H har desuden både DVB-T og DVB-C tunere med mpeg4 understøttelse, så der kan modtages digitalt Tv og HDTV over antennenettet og kabel-tv.



Tv’et har ydermere et DLNA system, der kan bruges til trådløst at streame musik, billeder og film til skærmen, over et trådløst netværk i hjemmet, fra f.eks. den PC, hvor man har alle disse ting liggende. Det fungerer fint og efter hensigten og det er en af de teknologier, som jeg selv er meget spændt på at se mere til i fremtiden.



Effektforbrug


Som noget nyt har vi anskaffet os en effektmåler, for derved at måle på effektforbruget for Tv’et. Dette er anden test, hvor vi introducerer målingerne, men det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover. Målingerne ses herunder:



Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,1 W0,1 W
Almindelig Tv brug180-210 W140-170 W
HDTV visning200-230 W150-180 W



Målingerne er taget som et gennemsnit. Philips 9803 serie har imidlertid en LED baggrundsbelysning med det såkaldte local dimming system. Det betyder i praksis, at effektforbruget varierer betydeligt i forhold til indholdet der vises på skærmpanelet. Vises meget mørke billeder, er forbruget lavt, men vises meget lysstyrke billeder (f.eks. natur), vil forbruget være noget højere.

Det er derfor svært at give et præcis mål for effektforbruget, da det afhænger utrolig meget af indholdet på skærmen. Gennemsnittet vil dog typisk ligge herimellem – også afhængigt af hvordan man har indstillet skærmen.



Alle målinger er taget uden Ambilight. Når Ambilight tændes tilføjer det omkring 5-10 W til det gennemsnitlige effektforbrug.



Bemærk også, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.



Billedkvalitet


Jeg har herunder taget en indledende måling af skærmens farvegengivelse, gamma, farvetemperatur, lysstyrke mm. Det giver et samlet billede af skærmens billedkvalitet direkte fra kassen, hvor der ikke er justeret på noget.



Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:



Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).



  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.
    Som det fremgår af mine målinger med vores måleenhed og grafen ovenfor, så har skærmen nogen afvigelser på farverne, hvor de er mest markant for de mørke gråtoner, der blandt andet angiver, hvordan skærmen håndterer nuanceringen i sort og mørkegrå.



    Det bør også bemærkes, at skærmen har en alt for høj farvetemperatur og en meget høj lysstyrke, som bør reduceres. Gamma’en vi sigter efter er 2.2, men er her målt til 2.4, hvilket vil sige, at skærmen er for mørk, og der forsvinder nogle af billeddetaljerne i mellemtonerne.

    Læs mere om hvad de forskellige parametre betyder for billedgengivelsen i vores artikel om hvordan det forkerte billede ser ud.



    Highslide JS


    Jeg har herunder kalibreret Tv, og jeg kan afsløre, at der er ret store forbedringer at hente. Tabellen herunder viser, hvilke parametre jeg har ændret, og under tabellen kommenterer jeg på det.






    Efter kalibrering
    Kontrast:76
    Lysstyrke:58
    Farve:50
    Lysstyrke:50e
    Skarphed:0
    Støjreduktion:Fra
    Farvetone:Sædvanlig
    • Rød-:117
    • Grøn-:87
    • Blå-:62
    Active ControlFra
    LyssensorTil
    HD Natural Motion:Fra / Til
    100 Hz:Fra/Til
    Forbedret kontrastFra
    Dynamisk kontrastFra
    Dynamisk baggrundsbelysningBedste billede
    mpeg artefakt reduktionFra
    FarveforbedringFra



    Først og fremmest har jeg slået en del af de dynamiske kredsløb af. Det er ikke hensigten, at farverne, kontrast mm. skal ændres dynamisk på vores digitale signaler og HDTV signaler, der er tilpasses efter billedstandarder.



    Jeg har sænket kontrasten. Kontrasten plejer almindeligvis at korrigere gamma på panelet, altså lysbalancen, men her er kontrast mere en indstilling til at påvirke den overordnede lysstyrke. Derfor sænker jeg kontrast for at få et mere lyssvagt billede. Lysstyrke korrigerer derimod kontrast og jeg har hævet lysstyrken for at sænke gamma, og derved nå bedre balance i gengivelsen og samtidig få bedre nuancering i de mørkegrå nuancer, som før indstilling ”faldt sammen” og blev gengivet som én nuance.



    Highslide JS


    HD Natural Motion systemet har til hensigt at udglatte gengivelse på almindelige signaler, såvel som HD signaler. Systemet fungerer også glimrende, og Philips kan måske præstere det LCD-TV på markedet, med den mest flydende gengivelse af bevægelse.





    HD Natural Motion systemet tilføjer på den anden side en ret betydelig mængde input lag, som f.eks. er ret markant på et mediecenter eller en spillekonsol. Her reagerer musen forsinket eller spillet reagerer forsinket i forhold til styreenheden. Derfor bør HD Natural Motion slås fra, når Philips Tv benyttes sammen med en PC eller en spilkonsol.
    På filmgengivelse kan der derimod bidrage til flydende og glatte billeder, og skærmen har generelt ganske lidt slør. Selv hurtige action-scener og spil på spilkonsoller gengives flydende og uden udbredt slør. Der opretholdes således mange detaljer ved bevægelse – noget der ellers i traditionelt lys har været et problem på LCD-TV.



    Highslide JS


    Farvegengivelsen håndteres internt af en 17-bit processor, hvilket i sig selv er meget lovende. Desværre lider de mørke farvenuancer, som f.eks. mørkeblå, mørkerød, samt de mørkegrå farver, af det der i populær tale kaldes banding. Det betyder på dansk, at tætliggende farver ikke skelnes, så f.eks. mørkerød og en anelse mørkere mørkerød, gengives ens. Det resulterer endeligt i manglende detaljer, når disse farver bruges til at vise et billede på skærmen. De mellemliggende og lyse farver gengives dog flot og med god nuancering/detaljegrad.



    Jeg har desuden rettet på farverne med RGB (rød, grøn, blå) kontrollen i skærmens menu, som du kan se i tabellen ovenfor. Jeg har herefter taget en ny måling af farvegengivelsen, og bemærk hvor stor en forbedring jeg har været i stand til at opnå i præcisionen af farverne efter kalibreringen. Resultatet er væsentligt bedre og betyder, at billedet på skærmen bliver mere korrekt og præcist – bemærk også, at farvetemperaturen nu er tæt på vores mål 6500 Kelvin (K).



    Du kan herunder se, hvad jeg opnåede efter denne kalibrering. Der er taget en ny måling:



    Highslide JS


    Sortgengivelsen har Philips proklameret gevaldigt forbedret, med deres LED Lux system. Baggrunden for dette er, at man kan styre LED’erne – altså de små dioder bag LCD panelet, der leverer lyset – lokalt i ”zoner”. Det kan lyde kompliceret, men i grunden er princippet ganske simpelt, så lad os kort kigge på det her.



    Highslide JS


    LED Lux systemet har udskiftet den traditionelle baggrundsbelysning, der består af lysstofsrør. Man har således udskiftet denne med små dioder, som oplyser LCD panelet, der jo ikke selv kan skabe lys. De små dioder er placeret i et stort net bag LCD panelet, og opdelt i zoner, som kan styres individuelt. Så kræver man eksempelvis en meget dyb sort i højre side af skærmen (og derved lidt lys), men en meget hvid gengivelse i venstre side af skærmen (og derved meget lys), kan LED Lux systemet styres i zoner og dermed bidrage til at forbedre sortgengivelsen ret markant.

    Philips 42PFL9803H har i alt 1152 dioder fordelt på 128 zoner.



    Highslide JS


    Philips er selv gået så langt som til at sige, at LED Lux systemet bringer sortgengivelsen op på Pioneer KURO plasmaniveau. Om det er tilfældet kan du se på vores målinger herunder.



    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,23 cd/m20,04 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)497 cd/m2135 cd/m2
    Kontrastforhold 2160:1 3375:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 100



    Som du kan se er gengivelsen af sort meget lav, men dog ikke helt nede på Pioneer niveau. Man har imidlertid alligevel formået at forbedre gengivelsen så meget, at det har en meget tydelig effekt i praksis. Man fornemmer en skærm, der gengiver meget dyb sort, hvilket skaber en utrolig effekt for den overordnede oplevelse af billedgengivelsen.



    Highslide JS


    Sort er meget dyb, samtidig med, at skærmen kan gengive lyse og klare billeder andre steder på panelet. Det er næsten et kvantespring forhold til tidligere Philips topmodeller, og LED Lux systemet bidrager bestemt ret markant til billedgengivelse.



    Highslide JS


    Systemet er dog ikke fejlfrit og jeg har været lidt inde på det i tidligere artikler. Fordi der er et begrænset antal zoner, vil nogle objekter også blive overbelyst. Jeg nævnte før 128 zoner, så forestil dig en stjernehimmel. Stjernerne er ganske små, men kræver alligevel lys, så zonen bag stjernen lyser op. Der skaber en slags hvid, oplyst glorie effekt på den mørke nattehimmel omkring stjernen.



    Highslide JS


    Man kan argumentere for, at der blot skal opereres med flere zoner – ideelt én for hver pixel – men så er vi ovre i virkemåden for OLED teknologien, som samtidig er en af grundende til at OLED er så lovende.



    Jeg har desuden undersøgt også lyset er ligeligt fordelt over skærmens panel. Jeg forudsagde på forhånd, at lydshomogeniteten ville være perfekt, og jeg havde ret. Der er ikke skyggen af lys, der slipper igennem i hjørner eller kanter.



    Highslide JS


    Faktisk er lyshomogeniteten bedre end på Pioneer KURO plasma, der havde beskedne små plamager med forskelligt lysgennemfald på panelet – ikke kritisk, slet ikke, men det var dog synligt i et fuldstændig mørkelagt rum.



    Gengivelsen af almindeligt almindelige Tv signaler af god kvalitet, uden de er helt på niveau med Pioneers gengivelse. Analoge billeder hænger lidt, men dette er et generelt træk for LCD-TV. HD gengivelsen er derimod utrolig flot og selv hurtige scener gengives uden slør og med en høj detaljegrad.



    PC og mediecenter tilslutning


    Philips 42PFL9803H leverer fin 1:1 pixel mapping fra en PC eller et mediecenter, hvilket betyder at du får et fuldt billede i rigtig 1920x1080 opløsning, uden der er skåret noget kanter af. Man skal blot vælge ”ikke-justerbart” i skærmens menu under billedformat.



    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne på 42PFL9803H er ikke perfekte, og de minder meget om det jeg netop oplevede på Pioneer KURO LCD-TV. Det giver også god mening, da Philips traditionelt set har benyttet Sharps LCD paneler, der bygger på ASV LCD panelteknologien – de samme paneler som Sharp selv og Pioneer benytter.



    Hudfarverne bliver en anelse pastelagtige fra vinkler, og generelt får farverne en anden nuance startende fra omkring 35-40 grader. Kontrasten falder desuden noget, så specielt sort bliver mindre dyb fra de store vinkler.



    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder.


    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Lyden leveres af skjulte højttalere, men Philips har alligevel lagt lidt ånd i hæderlig lyd. Den er ikke fantastisk, men sammenlignet med mange andre Tv med skjulte højttalere, må man give Philips et klap på ryggen. Bunden i lyden, altså gengivelsen af bastonerne, er fin, men som jeg så ofte er inde på, så anbefaler jeg altså et separat lydanlæg for en optimal lydoplevelse. Højttalerne er dog bestemt godkendt for et Tv.



    Konklusion:


    Philips proklamerede, at man med LED Lux systemet havde nået sortniveauet på Pioneers Tv. Det er ikke helt tilfældet, men alligevel er der sket et kvantespring i forhold til Philips sidste generation af LCD-TV. Gengivelsen af sort er utrolig god, og det giver en helt ny dimension til billedkvaliteten.



    Systemet er imidlertid ikke fejlfrit, og der forekommer den omtalte glorie-effekt i visse situationer – primært ved hvid tekst på sort baggrund. Denne er diskuteret i afsnittet om billedkvalitet.



    Standardindstillingerne på Philips er ret kraftige og der er skruet op for de fleste parametre. Efter lidt forskellige indgreb, kan man dog opnå et utrolig godt billede på skærmen, som faktisk er utroligt overbevisende. Farverne er forholdsvis præcise og kontrasten i billedet er som omtalt oven for taget til et helt nyt niveau for LCD teknologien. 42PFL9803H har dog stadig lidt problemer med at skelne de helt mørke nuancer fra hinanden og visse mørke nuancer, f.eks. de mørkerøde, mangler også lidt nuancering.





    HD gengivelsen på Philips 9000 serie er flot, og utroligt flydende med HD Natural Motion systemet. Dog bør man være opmærksom på, at HD Natural Motion giver en del input lag i forbindelse med Mediecenter brug og spilkonsoller, hvorfor det bør slås fra i disse henseender.



    Funktionaliteten i apparatet er også fin, og med både DVB-T og DVB-C med mpeg4 understøttelse, er Philips et universalt Tv. Tv’et har også DLNA til at streame musik, billeder og film trådløst til Tv’et.



    Alt i alt leverer Philips 42PFL9803H en meget overbevisende billedkvalitet, og Philips ligger helt i toppen blandt LCD producenterne. LED Lux systemet er ikke fejlfrit, men bidrager til en fantastisk gengivelse af sort og mørke nuancer, og det hæver således LCD teknologien ganske betragteligt.



    Jeg har derfor også valgt at tildele Philips skærm en Top Anbefalings Award.




    Tryk på awarden for at læse mere.



    PositivNegativ Målgruppe
    Dyb sort med LED LuxIkke så gode standard indstillingerStue
    Flot HD billedeGlorie-effekt pga. LED LuxHjemmebiografen
    God billedkvalitetTræg navigationstast på remote
    4 HDMI indgangeHD Natural Motion tilfører en del input lag



    Pris og forhandler:




    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=9859


  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |