Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung 8 LCD-serie - FlatpanelsDK

Test: Samsung 8 LCD-serie

|


Indledning


Samsung har i år introduceret et imponerende antal nye Tv på markedet. Man satser både i plasma og LCD lejren. Vi har allerede haft et af Samsungs nye plasma-Tv inde, der leverede flot ydelse til billige penge. Nu tager vi en af topmodellerne indenfor LCD-TV til kærlig behandling på testbænken. Det er 8 serien fra Samsung, som er karakteriseret ved et unikt nyt designkoncept fra Samsung, der går under sloganet ”Touch of Color”.

Vi tester 40 tommer versionen af 8 serien kaldet LE-40A866.

Panelstørrelse:40" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:70000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:500 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178°
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (Samsung)
Strømforbrug:240W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 66.8cm x 98.7cm x 4.4cm (uden fod)
Vægt15,9 kg
Indbyggede højttalere: 2x10W
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
• Andet
Garanti:-
Pixelgaranti:Pixelgaranti
Diverse:


Pris og forhandler



De første indtryk


Samsung beskriver selv deres 8 serie med følgende ord:

”8-serien har et veafbalanceret og tyndt design. Den tynde silhuet giver tv’et et sofistikeret og smukt udseende. Sammen med fjernbetjeningen, der er formet som en sten, bliver dit tv til en værdsat indretningsdetalje”

Highslide JS


Sidstnævnte fjernbetjening kommer jeg nærmere ind på senere, for det er en ret sjov feature, men lad os først kigge lidt på Samsungs nye designvej.

Highslide JS


Et af elementerne i ”Touch of Color” serien, er den lette nuance, som løber langs skærmens yderkant. I top og bund og sider af rammen, har skærmen et let rødligt skær, som intensiveres under visse lysforhold i omgivelserne. Herudover er skærmens ramme højglans sort, som vi kender det fra Samsung.

Highslide JS


Tv’et er ganske beskedent i dybden og nok det tyndeste Tv til dato fra Samsung. Alle stik vender ind mod væggen og det er lidt et problem i forhold til vægbeslag, der skal sidde tæt op ad en væg. Det er en skam, at man fra Samsungs side stadig ikke har fokus på dette.

Highslide JS


Foden er også elegant og tynd. Den har samme sorte højglans farve, som resten af skærmen og benytter også det røde skær nær kanterne. Den giver muligheder for at dreje skærmen fra side til side – dog kun manuelt.

Der sidder endeligt nogle indgange til digitale kameraer og videokameraer på skærmens side – heriblandt en HDMI indgang.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Samsung 8 serie kommer med to fjernbetjeninger. Det kan måske virke underligt, men det er faktisk en smart feature. Der er naturligvis en traditionel fjernbetjening, som udfører de opgaver vi kender. Den har store knapper og er i samme højglans design, ligesom Tv’et.

Highslide JS


Designet er dog noget forvirrende og de mange forskellige farver, skaber en fjernbetjening, der virker billig. Der sidder også en drejeskive i midten, som kan bruges til at navigere i f.eks. menuer, men den føles også billig og er i praksis næsten ubrugelig. Heldigvis kan man dog også bruge det runde navigationselement i midten, som almindelige knapper – tak for det.

Highslide JS


Den anden fjernbetjening er en lille sag formet som en sten. Den er oval og har blot de 5 mest anvendte funktioner; volume op og ned, kanalskift op of ned og en tænd/sluk knap. Det er således en lille enhed, der kan opfylde de basale behov, når man sidder foran Tv’et. Den er diskret og nem at betjene og ser god ud når den ligger på sofabordet. Det eneste jeg savner, er en knap til at skifte mellem forskellige indgange.

Skærmens menu tilbyder en række forskellige farverprofiler såvel som mere avancerede indstillinger. Farveprofilerne omfatter: Standard, Movie & Dynamic.
Det er også muligt at indstille følgende: backlight, brightness, kontrast, sharpness, 6-trins RGB (rød, grøn, blå), color og tint. Herudover kan det lade sig gøre at aktivere og deaktivere kredsløb som dynamisk kontrast, edge enhancement, black adjust og 100 Hz.

Skærmen har desuden en DLNA funktionalitet. DLNA tillader, at skærmen trådløst kan modtage streamet indhold. Har man f.eks. trådløst netværk i hjemmet, kan man installere det medfølgende program på en PC eller bærbar PC. I programmet vælger man hvilken musik, hvilke film og hvilke billeder, der skal være tilgængelig på netværket og efterfølgende kan disse afspilles/ses på Tv’et.

Det er let at sætte op på Tv’et, men der mangler lidt vejledning til brug af programmet på PC fra Samsungs side. Selve DLNA systemet fungerer dog upåklageligt og giver fantastiske muligheder.

Billedkvalitet


Jeg indleder med en måling af skærmens billedkvalitet direkte ud af kassen. Målingen kan ses herunder og kommenteres bagefter.

Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Min måling af skærmens billedkvalitet er taget på den profil der kaldes Standard. Resultatet er tilfredsstillende og indikerer blandt andet, at Samsung har skruet lidt ned for charmen på Standard profilen. Farverne er ikke så overmættede og generelt er billedkvaliteten bedre end sidste generation allerede før indstilling. Jeg anbefaler dog, at man holder sig fra profilen kaldet dynamisk, da man ellers falder i fælden igen.

    Mine målinger indikerer flere ting, men først og fremmest har skærmen en lidt skæv gamma, så balancen mellem mørke og lyse farver ikke er helt korrekt. Det prøver vi at rette. Farvetemperaturen er for høj og billedet er en del for blåligt – det er meget almindeligt på LCD-TV.

    Highslide JS


    Der er afvigelser på farverne; blå er overrepræsenteret, mens rød er lidt for svag. Grøn er også en smule for høj. Jeg prøver herunder at kalibrere billedet for at opnå bedre billedkvalitet og jeg vil derefter tale mere om billedet i praksis og vurdere på skærmens egenskaber generelt:

    Jeg kalibrerede nu Tv’et og nåede frem til disse indstillinger.




    Efter kalibrering
    Profil:Movie
    Backlight:3
    Kontrast:85
    Lysstyrke:45
    Skarphed:0
    FarvetemperaturWarm2
    Gamma:0
    100 Hz:Fra
    Dynamisk kontrastFra
    Black AdjustFra
    Colour SpaceAuto
    Edge enhancementFra
    Skin tone0
    RGB:Manuel
    • Red-Offset-:26
    • Green-Offset-:26
    • Blue-Offset:21
    • Red-Gain:26
    • Green-Gain:25
    • Blue-Gain:21


    Jeg har taget udgangspunkt i profilen kaldet movie, da den giver et bedre resultat. Ved første øjekast vil du måske finde billedet for ”varmt” (rødligt), men dette er mere korrekt og efter kort tid vil du have afvænnet øjnene med det forkerte og meget kolde, blålige billede, som skærmen kommer med som standard.

    Highslide JS


    Jeg har reduceret backlight en anelse, da skærmen var lige lysstærk nok som standard. Herudover har jeg deaktiveret de fleste af de dynamiske kredsløb, som f.eks. dynamisk kontrast, da de ikke bidrager til korrekt billedgengivelse overordnet set. De har nogle fordele, men introducerer samtidig andre problemer.

    Efter kalibrering er billedet væsentligt bedre, men jeg kan stadig ikke få gamma helt præcis. Det betyder, at billedet er en anelse for mørkt i de mørke scener (da gamma er for høj her) og en anelse for lyst i de lyse scener (da gamma er for lav her).
    For at se hvad forskellige ting som gamma, forkerte farver, for høj farvetemperatur gør ved billedet i praksis, kan jeg henvise til vores – hvis jeg selv skal sige det – banebrydende artikel her indenfor billedindustrien her: Hvordan ser det forkerte billede ud?.

    Highslide JS


    I praksis er DVD og Tv gengivet med en god detaljegrad. Billedet er stadig en del blødere end på HD signalerne og Samsung 8 serie formår stadig ikke at gengive Tv signaler helt lige så godt, som de bedste plasma Tv på markedet, der håndterer specielt de analoge signaler bedre. Digitalt Tv er dog noget pænere og her klarer Samsungs 8 serie opgaven ganske fint.

    Jeg synes at Samsung virkelig har løftet baren, og 8 serien er uden tvivl meget mere behageligt at se Tv på end nogen af Samsungs tidligere Tv – være det LCD eller plasma. Billedegenskaberne er blevet bedre og der er ikke samme problemer med gengivelsen, som jeg har oplevet før.
    Skærmen håndterer signalerne korrekt og der er hverken udbredte farveproblemer – såsom banding, hvor skærmen ikke skelner tætliggende farver – eller jaggies – hvor skærmen laver hakkende kanter omkring objekter.

    Pas dog på med at skrue for meget op for sharpness og edge enhancement i skærmens menu. Disse kan introducere nogle problemer, hvorfor jeg også anbefaler at deaktivere dem, som vist i tabellen ovenfor.

    Highslide JS


    Skærmens gengivelse af HD signaler er overraskende god. I sammenligning med blandt andet Samsungs egne nye plasma modeller, kommer 8 serien ud som vinderen på trods af, at der blot er tale om en 40 tommer model. Detaljegraden er høj, og selvom der er lidt problemer med gengivelsen af de helt mørke nuancer, klarer 40A866 opgaven fornemt.

    Det er en fornøjelse at se HD på skærmen, og resultatet er overraskende taget Samsungs forrige generation i betragtning, for jeg synes virkelig det er et af de punkter, hvor man har rykket sig meget.

    Skærmen understøtter også fint 1080p24 signaler, så f.eks. Blu-Ray film ikke hakker, men vises flydende og flot. Detaljegraden i specielt Blu-Ray film er også imponerende og 8-serien gør et virkelig godt job på HD signaler. Jeg er hvert fald positivt overrasket. Den eneste anke er, at HD signaler stadig mister nogen detaljegrad, når der foregår hurtige bevægelser.

    Samsung har endnu engang indbygget deres 100 Hz system, som jeg i tidligere modeller har kritiseret for at give et unaturligt billede og et billede med for mange regnefejl/artefakter, som eksempelvis støj omkring bevægende objekter. Støjen er denne gang reduceret til et minimum (om end den stadig forekommer) og systemet er uden tvivl blevet forfinet. Oplevelsen af billedet er dog den samme, og velkendte film får et andet udtryk. Nogen vil måske synes om det, men personligt foretrækker jeg stadig at slå 100 Hz systemet fra.

    Highslide JS


    100 Hz systemet kan på gode signaler få billedet til at virke meget mere flydende, men følelsen af billedet, oplevelsen og stemningen i billedet, ændres. Det for et for direkte udtryk og nogen gange ser det ud som om filmen er optaget som en dokumentar i stedet for en egentlig film.

    På dårlige optagelser eller optagelser med støj, kan det virke som om billedet er optaget med et videokamera, og netop den kommentar blev helt umotiveret også slynget ud i luften af kæresten, da vi kort zappede forbi Saving Private Ryan.

    Samsungs 8-serie har også stadig lidt problemer med de helt mørke nuancer. Der er forbedringer at spotte og mørke scener har faktisk en ganske god detaljegrad, men sort er stadig ikke helt sort og de mørkegrå nuancer, skelnes ikke alle sammen fra hinanden. En del af problemet ligger i den lidt for høje gamma, som jeg ikke kunne korrigere helt uden en mere omfattende kalibrering.

    Highslide JS


    Jeg tog også en måling af gengivelsen af sort og hvid og heraf kontrastforholdet på skærmen. Som det illustreres nedenfor, har skærmen en relativ dyb sort, men der er stadig langt til f.eks. Pioneers niveau. Nogle af Samsung nye serier har LED systemer, som skal kunne forbedre gengivelsen af sort markant – det har dette eksemplar af 8-serien dog ikke. Men igen; sort er stadig ikke perfekt, men man har dog endnu en gang rykket sig noget i forhold til sidste generation. Det helt store fremskridt skal dog nås med f.eks. brugen af LEDs.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,12 cd/m20,07 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)280 cd/m299 cd/m2
    Kontrastforhold 2333:1 1414:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Det bør bemærkes, at skærmen har en blank overflade, som betyder, at gengivelsen af sort i dagtimerne kan lide under, at lys reflekteres i skærmens overflade. Gengivelsen af sort er således noget bedre, hvis der ikke falder lys på skærmens panel.

    Jeg har desuden undersøgt skærmens lyshomogenitet, altså om der slipper mere lys igennem i f.eks. hjørner eller sider af skærmens panel. Der er herunder taget et billede af skærmen med en sort baggrund i et helt mørkt rum:

    Highslide JS



    Der er lidt problemer med lys der slipper igennem og det er en skam. Efter jeg reducerede skærmens lysstyrke, blev problemet dog til en bagatel og jeg vil ikke lade det tælle voldsomt ned i vurderingen af skærmens billedkvalitet, om end det dog kan bemærkes med det trænede øje i aftentimerne.

    PC og mediecenter tilslutning


    Tv’et kan nemt modtage et 1920x1080 signal fra en Pc eller mediecenter. Det sker uden problemer også 1:1 pixelmapping er således ikke noget problem.

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne på LCD-TV er stadig ikke perfekte, og de seneste par år er der ikke sket det virkelig store fremskridt. Samsung benytter deres egen S-PVA teknologi, som de producerer paneler fra sammen med Sony.

    Fra vinkler mister Tv’et nogen intensitet i farverne, samt kontrast. Det er specielt synligt på mørke nuancer, som bliver væsentligt lysere fra store vinkler. Betragtningsvinklerne er imidlertid bedre end på Pioneers KURO LCD-TV, som jeg har stående i samme periode.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Lyden leveres af skjulte højttalere, som ikke kan ses fra skærmens front. Det bærer lyden desværre også præg af. Den er ret svag, og bassen er fraværende.

    Stemmer kommer dog fint ud til brugeren, selvom det ofte er et problem ved skjulte højttalere.

    Konklusion:


    Det kan blive den samme gamle, trivielle svada om, at man har rykket sig i forhold til sidste generation, men ikke desto mindre vil jeg alligevel fyre den af; Samsungs 8-serie er en klar forbedring i forhold til Samsungs tidligere skærme. Spørgsmålet er dog som regel, hvorfor, og ud fra vores vurderinger, tæller billedkvaliteten jo som det primære, hvorfor jeg også generelt afholder mig fra at kommentere ting som design i konklusionen.

    Billedkvaliteten er bedre end tidligere og jeg er specielt imponeret over HD gengivelsen, som virkelig er flot. Der er lidt problemer med responstiden i de helt hurtige scener, hvor noget af detaljegraden falder fra, men HD står generelt knivskarpt og overbevisende.


    Tv signaler gengives ligeledes godt, og bedre end på nogle af Samsung tidligere Tv; både plasma og LCD, men der er alligevel lidt vej op til f.eks. Pioneers niveau, specielt hvis man stadig har analoge signaler.

    Overordnet set er farverne også gengivet præcist og uden virkelige afvigelser, så længe man holder sig fra profilen kaldet dynamisk. Det er dejligt at se Tv på disse nye Samsung apparater, for historisk set har mange af deres Tv haft ret overmættede farver. Den overordnede vurdering af billedkvaliteten er derfor også, at skærmen leverer et godt resultat og jeg er faktisk positivt overrasket.

    Af problemer må jeg dog stadig nævne 100 Hz systemet. Det er forfinet, men det får altså billede til at virke for meget som en dokumentar eller som om den er optaget med et videokamera. Det er lækkert i f.eks. konsolspil, men til film og tv anbefaler jeg altså, at man slår det fra.

    Funktionaliteten i Tv’et er god, men den store fjernbetjening virker lidt for billig. Til gengæld er jeg ret begejstret for DLNA funktionaliteten i Tv’et. Det er fedt at kunne streame musik, film og billeder trådløst til Tv’et – fed, fed feature.

    Når jeg lægger de kritiske briller på bordet, og ser Samsungs nye 8-serie i det store perspektiv, synes jeg derfor også, at vi har et Tv, der leverer. Det har overbevist mig nok til, at jeg gerne vil snige det op på podiet til at modtage vores top-anbefalings Award. Det leverer ikke den allerbedste billedkvalitet på markedet, men alligevel en billedkvalitet der gør, at jeg gerne vil anbefale det.



    Tryk på awarden for at læse mere.



    PositivNegativ Målgruppe
    God billedkvalitet100 Hz systemStue
    God funktionalitet med f.eks. DLNABillig fjernbetjeningHjemmebiografen
    Flot HDTV gengivelseDog lidt problemer med bevægelse ved HD  

    Pris og forhandler



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres:

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |