Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung 50A557 - FlatpanelsDK

Test: Samsung 50A557

|

Indledning


Samsung har lanceret et imponerende antal nye Tv serier indenfor de seneste uger. De nye serier spænder lige fra den lave til den høje ende af prisskalaen og vi tager her fat i en skærm i mellem-klassen. Det er den nye plasmaserie fra Samsung med den overordnet betegnelse: 5 serien.

Modellen er 50 tommer stor og kommer i sort højglans design, som Samsung er så kendt og elsket for. Det er desuden den første Full HD plasmaserie fra elektronikgiganten og det bliver spændende at se, hvad Samsung kan levere efter deres sidste generation af Tv, der opnåede stor popularitet.

Skærmen placerer sig i nogenlunde samme segment som Panasonics populære PX80 serie og LGs PG6000 serie, så de bliver spændende, at se hvordan Samsung performer i forhold til disse to, som vi har haft inde til test for nyligt.

Bemærk desuden, at 50A557 er næsten teknisk identisk med 50A567. 567 varianten har dog DVB-T og DVB-C tunere, der også understøtter mpeg4, mod udelukkende mpeg2 for A557 varianten.
Også A558/568 serien er mere eller mindre identisk med den her anmeldte model.


Panelstørrelse:50" widescreen (plasma)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:1000000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:1500 cd/m²
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):175°/175°
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma
Strømforbrug:720W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 108.7cm x 152.8cm x 87,6 mm (42.3cm - med fod)
Vægt41,4 kg
Indbyggede højttalere: 2x15W
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 Hz)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (3 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Medfølgende kabler
• Strøm
• VGA
• DVI
• Audio (phono)
• S-VHS
• HDMI
• Andet
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:Pixelgaranti
Diverse:Manual på dansk


Produktet er venligst udlånt af Samsung

Pris og forhandler:



De første indtryk


Samsungs nye 5 plasma-serie er ikke en del af Crystal Design linjen og designet minder en del om det der gjorde sig gældende for sidste generation af Samsungs plasma-Tv, f.eks. Q96 serien, som vi har anmeldt her på siden tidligere. 5-serien er mere eller mindre en erstatnings for Q96 serien, og placerer sig således også i et mellemsegment hos Samsung.

Designet er præget af den velkendte sorte højglans. Materialet er plastik og lyset brydes derfor lidt forskelligt, når den falder på rammen, hvilket medfører, at overfladens lakering kan virke ujævn.

Highslide JS


Nederst sidder en grå kant, der projekterer lyden fra de skjulte højttalere ud mod tv-seeren. I midten af denne grå kant sidder en diode, der skaber et diffust lys, når skærmen er tændt. Dioden kan slukkes i skærmens menu, hvis man ikke bryder sig den.

Highslide JS


Foden er oval og også i sort højglans. I midten sidder en drejeskive, som tillader brugeren at dreje rammen manuelt.

Highslide JS


I skærmens venstre side sider der input til blandt andet digitale kameraer og videokameraer. Der findes flere forskellige indstillingsmuligheder – også en HDMI indgang.

Highslide JS


Resten af skærmens input sidder på bagsiden og peger ind mod bagvæggen.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol Tv (DVB-S) og digitalt antenne Tv (DVB-T).
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen har fået et nyt look. Jeg var ikke vildt begejstret for Samsungs tidligere fjernbetjeninger, og jeg er heller ikke vildt begejstret for denne. Designet læner sig mere op ad Tv’et nu, for den har også det sorte højglans look. Formerne er bløde og runde, hvilket giver den et lidt spacey look.

Highslide JS


Den virker imidlertid ret solid og plastikken er hård. Knapperne synes omvendt lidt billige og gummiagtige. Organiseringen af knapperne er dog fint og som man har været vant til fra mange andre remotes fra Samsung og andre Tv producenter.

Den ligger fint i hånden, uden at den dog føles som et virkeligt kvalitets-produkt.

Skærmens menu er den samme som på sidste generation af Samsungs Tv. Det betyder, at man har tre overordnede billedprofiler kaldet Dynamisk, Standard og Film. Jeg vender tilbage til dem i afsnittet om billedkvalitet.
Herudover har man mulighederne: cellelys (brightness), kontrast, lysstyrke, skarphed og farve. I de avancerede menuer har man også mulighed for at slå dynamisk kontrast, justering af sort, kantforbedring og lignende systemer fra eller til.

Der er også mulighed for indstilling af farvetemperatur, samt en 6 trins RGB (rød, grøn, blå) kontrol, som giver potentiale til en mere præcis indstilling af farverne.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling af skærmens billedparametre herunder:

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    De største afvigelser er i farverne på Samsung 50A557. Gråtonerne gengives derimod overraskende godt, blandt andet pga. et ret stabilt gammaforløb. I praksis betyder det, at der skelnes godt mellem tætliggende mørkegrå nuancer og shadow detail derfor er god.

    Farvetemperaturen er noget for høj, hvilket vi prøver at indstille os ud af om lidt.

    Highslide JS
    HD


    For at forbedre billedet har jeg kalibreret med vores test hardware kaldet LaCie Blue Eye Pro. Her er hvad jeg nåede frem til:




    Efter kalibrering
    Profil:Film
    Cellelys:4
    Kontrast:95
    Lysstyrke:50
    Skarphed:0
    Farve:50
    FarvetemperaturVarm2
    Farvetone50
    Gamma:-3
    Movie Plus:Fra/Til
    Dynamisk kontrastFra
    Justering af sortFra
    KantforbedringFra
    Kødfarve0
    RGB:Manuel
    • Rød-:24
    • Grøn-:22
    • Blå-:24
    • Rød+:25
    • Grøn+:25
    • Blå+:25


    Der er ikke foretaget store ændringer for de traditionelle indstillingshåndtag, så som lysstyrke, kontrast og farve. Jeg har justeret cellelys et enkelt skridt ned, men dette er ikke nødvendigt, og hvis du primært ser Tv i dagstimerne, kan det faktisk anbefales at justere den en smule op i stedet.
    Jeg har reduceret sharpness til nul for ikke at tilføje falsk skarphed i billedet. Denne kan dog øges på dårlige signaler, f.eks. analogt Tv.

    Highslide JS
    HD


    Jeg har desuden deaktiveret en række kredsløb, som f.eks. dynamisk kontrast, justering af sort, kantforbedring mm. Yderligere har jeg været inde og justere lidt på de tre grundfarver RGB (rød, grøn, blå), for Samsung 50A557 har en ganske fornuftig menu til at gøre dette i. Man har en 6-trins RGB skala, og ændringer kan ses i skemaet herover.

    Man skal også holde sig fra profilen kaldet Dynamisk. Den giver et forfærdeligt billede.

    Highslide JS
    HD


    Jeg har i øvrigt også indstillet farvetemperaturen til varm2, da det er den der er tættest på vores mål 6500 Kelvin. Ved varm2 ender man på omkring 6250 K, som er en anelse for lavt, men dog bedre end de andre forudindstillede farvetemperaturer.
    Den er også et fint udgangspunkt selv hvis man ikke efterfølgende korrigerer med RGB menuen, som beskrevet ovenfor.

    Endeligt har jeg indstillet gamma til -3 for at komme tættere på gamma 2.2, som er den ideelle. Det betyder, at billedet har den rette lysbalance helt fra de mørke toner til de lyse toner. Det er ofte et problem, at lyse nuancer er _for_ lyse eller mørke nuancer er _for_ mørke – eller begge hændelser samtidigt. Samsung 50A557 klarer sig dog flot her og ligger meget tæt på gamma 2.2.

    Highslide JS
    HD


    Oplevelsen af billedet er en smule blandet. Jeg er ikke helt overbevist af håndteringen af analoge signaler. Den er god, og bedre end specielt mange LCD-TV, men jeg mener ikke der er sket nogen reel forbedring i forhold til sidste generation af Samsungs plasma-Tv. Samsungs håndtering af de analoge signaler ligger derfor også et par niveauer under f.eks. Panasonics plasmaskærme, som er produkter der ligger sig ret tæt op ad denne serie fra Samsung.

    Håndteringen af analoge signaler er ikke dårlig, men der er en del støj og farvebehandlingen kan ind i mellem give anledning til unauancering og mistet detaljegrad. Den analoge del er således det svageste punkt på 5 serien.

    Highslide JS
    HD


    Der er derimod sket væsentlige forbedringer på andre punkter og digitale signaler og HD signaler giver anledning til ros. Specielt en god farvenuancering er med til at løfte Samsung op i hierarkiet. Farverne er ikke helt præcise, men nuanceringen er flot, så der skelnes godt mellem de mange millioner farver.

    Jeg foretrak generelt at slå movieplus systemet fra på digitale kilder, men det kan dog have sin berettigelse i visse situationer. Billedkredsløbet i Samsung 50A5557 er dog ikke helt så kraftigt som på f.eks. Panasonics serier, og det viser sig også til tider i billedgengivelsen, som jeg ikke synes er helt på højde med Panasonics PZ85 serie og generelt har mere karakteristika af PX80 serien, hvis vi skal bringe de nærmeste konkurrenter ind i billedet.

    Samsung har taget skridtet op fra sidste generation og selvom der ikke er sket de store forbedringer for SD (standard definition) gengivelsen, så er HD-gengivelsen forbedret væsentligt. Det er positivt og hænger ikke mindst sammen med et bedre panel og den højere opløsning.

    Panelet har også noget mindre dithering eller"flimmer", som generelt er et problem med plasma teknologien. Sidste generation af Samsungs Tv - blandt andet Q96, som jeg havde stående samtidig - har noget mere dithering, specielt på de mørkegrå nuancer.

    Jeg kunne imidlertid ikke få Tv'et til at gengive et 1080p24 signal korrekt. Jeg kunne godt smide det ind i skærmen, så det blev registreret, men billedet hakkede noget ved afspilning af Blu-Ray.

    Highslide JS
    HD


    I til spilbrug er Samsung 50A557 en performer. Responstiden er hurtig og man lider ikke af de omtalte fosforspor i samme grad, som Panasonic gør. Fosforspor kommer fordi plasmapaneler – ligesom billedrør – benytter fosfor til at tegne på. Kan fosforen ikke ”smide” farven hurtigt nok, hænger den fast og der kommer typisk et grønligt slør.
    Fosforsporet er synligt i flere situationer på Panasonic, men opleves typisk i konsolspil. Samsungs fosforslør er væsentligt mindre og det gør den også bedre egnet til spilbrug i min mening.

    Jeg har målt gengivelsen af sort og hvid herunder, og heraf kontrastforholdet.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,07 cd/m20,07 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)86 cd/m269 cd/m2
    Kontrastforhold 1229:1 986:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Samsung er med deres nye 5 plasmaserie på stort set samme niveau, som Panasonic er med deres PZ85 skærm. Netop denne roste vi også for en fin gengivelse af sort og kontrast, hvilket er en vigtig faktor for et godt billede – og specielt i de mørke aftentimer.

    Highslide JS
    HD


    Samsung skal ligeledes have ros for dette, for ud over at rykke sig i forhold til sidste generation af Samsungs plasma-Tv, har man også en fordel over langt størstedelen af LCD-TV på markedet i dag.

    Shadow detail er fin, men ikke perfekt. Der skelnes godt mellem de tætte mørkegrå nuancer, hvilket er vigtig for gengivelsen af mørke filmscener, men de helt mørkegrå nuancer gengives dog blot som sort, hvilket er ret typisk for både plasma og LCD-TV i dag.

    Highslide JS
    HD


    Pioneer er imidlertid stadig flere niveauer over Samsung på dette punkt.

    Jeg har herunder taget et billede af skærmen med et sort billede i et helt mørkt rum. Det bemærkes blandt andet, at skærmen har en dyb gengivelse af sort og ingen tendens til inhomogen lysfordeling:

    Highslide JS



    PC og mediecenter tilslutning


    Tv’et tilsluttes nemt til en PC eller mediecenter i Full HD opløsning. Man skal blot sørge for at vælge ”Just Scan” eller ”Kun Scan” i skærmens menu. Herefter tilpasses billedet og man undergår overscan, hvor billedet går ud over skærmens rammer.

    Betragtningsvinkler


    Plasma Tv har gode – om end ikke perfekte – betragtningsvinkler. Problemet består ikke så meget i, at de mister farve og kontrast fra vinkler, ligesom LCD-TV’ene gør. Plasma Tv spejler i stedet billedet, når det betragtes fra vinkler. Det ses ikke på størstedelen af farverne, men f.eks. hvid skrift på sort baggrund får en genspejling.

    Hvis man skal være pernitten, kan man derfor godt nævne dette som et kritikpunkt, men virkeligheden står bare sådan, at det er de allerfærreste der alligevel ser Tv fra så store vinkler.
    Jeg har derfor heller ikke taget billeder fra de forskellige vinkler i denne anmeldelse, da jeg synes det er overflødigt.

    Lyden


    Diskanten er klar, så tale høres tydeligt. Det kan være et problem ved disse skjulte højttalere. Bunden i lyden mangler, hvilket dog er karakteristisk for højttalere i Tv.

    Lyden er tilstrækkelig til almindeligt Tv brug, men som så mange andre gange, så anbefaler jeg et separat lydanlæg til film.

    Konklusion:


    5 serien er ikke en del af Crystal Design linjen fra Samsung, så man har her en skærm, der minder meget om de velkendte modeller fra Samsung. Fjernbetjeningen er dog ændret og der er tilføjet nogle indstillingsmuligheder i menuen, hvilket i sidste ende betyder et fint potentiale.

    Billedkvaliteten på almindelige Tv signaler (SD) er ikke væsentligt forbedret i forhold til sidste generation af Samsungs Tv, og Samsung er derfor lidt bag blandt andet Panasonics plasmaskærme, men til gengæld har man været i stand til at forbedre HD gengivelsen ret betydeligt - og det er et stort plus.

    HD står flot, ikke mindst pga. forbedringer i panelet som højere kontrast (og fin shadow detail), højere opløsning, mindre dithering og bedre farvebehandling. Jeg kunne dog ikke få et korrekt 1080p24 signal til skærmen, og det gør at Blu-Ray film hakker lidt i de hurtige scener.
    Panelet er imidlertid ikke lige så plaget af fosfor slør som Panasonics PX og PZ serier, hvilket i min mening også gør den mere oplagt til konsolspil.

    Som en overordnet betragtning er Samsungs nye 5 plasma-serie derfor ganske interessant. Den er ikke helt udbredt på markedet endnu, men hvis prisniveau for Samsungs forrige generation af plasma-Tv i mellemklassen er en indikator for denne nye 5 serie, er 5 serien et value-for-money Tv i de store tommesegmenter. Den er ikke oppe og lege med de tunge drenge som Pioneer og Panasonics PZ serier, men leverer ganske hæderlig ydelse til menigmand.

    PositivNegativ Målgruppe
    Dyb sort og høj kontrastIkke så god analog og SD gengivelseStue
    Fornuftig HD gengivelseIngen 1080p24Hjemmebiografen
    Næsten ingen forsfor slør


    Pris og forhandler:



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Link til diskussion af anmeldelsen

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |