Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony 40E4020 - FlatpanelsDK

Test: Sony 40E4020

|


Indledning


Sony præsenterede for lidt tid deres E serie på Statens Museum for kunst. Med E serien vil Sony gerne skabe et Tv kombineret med en moderne kunstramme, ved at indbygge en såkaldte Picture Frame funktion i Tv’et. Det giver brugeren mulighed for at vise enten de allerede eksisterende kunstværker, såsom Van Gogh eller stilarter mere i den moderne ånd, eller ens egne billeder på skærmen, når der ikke ses Tv eller film.

Modellen fås med flere forskellige rammer. Fælles for dem alle er den hvide front, men varianten vi her tester hedder 40E4020, som er en 40 tommer skærm med aluminiumsramme.

Sony E4000 serien er desuden teknisk identisk med W4000 serie, så alle betragtninger omkring billedkvaliteten kan direkte overføres.


Panelstørrelse:40" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:33000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178°
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):S-PVA (LCD)
Strømforbrug:176W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 69.5cm x 100.6cm x 28.3cm (uden fod)
Vægt22 kg
Indbyggede højttalere: 2x10W
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (3 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Medfølgende kabler
• Strøm
• VGA
• DVI
• Audio (phono)
• S-VHS
• HDMI
• Andet
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:Pixelgaranti
Diverse:Manual på dansk


Produktet er venligst udlånt af Sony

Pris og forhandler:


De første indtryk


Skærmens hvide ramme, står i stærk kontrast til hovedparten af Tv på markedet. Sort højglans er in i øjeblikket, og selvom det ser ud til at hvid er ved at vinde lidt indpas igen, findes der stadig kun få produkter derude.

Sony E4000
Sony E4000


Sonys E serie er dog en af dem, og denne variant (E4020) har yderst en aluminiumsramme. Design er naturligvis smag og behag, men i min mening gør Sony en nobel indsats for at skabe noget nyt – og det lykkes.

Sony E4000
Sony E4000


E serien er smukt udført og har et solidt finish. Produktet føles helstøbt pga. en fin harmoni.

Sony E4000
Sony E4000


Foden passer godt til Tv’et med sine hvide, blanke overflade og den giver i øvrigt mulighed for at dreje Tv’et – dog manuelt. Umiddelbart vil jeg dog mene, at Tv’et gør sig bedre ved at hænge på væggen.

Highslide JS


Nederst sidder højttalerne. På skærmens venstre side sidder nogle input til f.eks. af digitale kameraer. Man finder en HDMI indgang, en USB indgang til USB nøgler, phono samt en høretelefonudgang. Det er i øvrigt også her CA modulet indsættes, så der kan ses digitalt kabel-tv.
Øverst på rammen sidder nogle diskrete knapper.

Sony E4000
Sony E4000


Resten af skærmens indgange sidder bagpå og peger desværre ud mod væggen. Det kan være et problem, hvis man ønsker at montere det tæt op ad en væg.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol Tv (DVB-C) og digitalt antenne Tv (DVB-T).
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Hvis vi starter med at tage et kig på fjernbetjeningen, så står den godt til selve Tv’et. Den er naturligvis udført i hvid, men dens finish føles dog ikke helt så eksklusiv som Tv’ets. Det er hvidt plast, hvor man måske godt kunne have tænkt sig f.eks. en aluminiumslegering øverst for at opretholde illusionen.

Highslide JS


Knapperne er godt organiseret, men dog en anelse forvirrende med de mange farvevalg. Jeg er dog sikker på, at mange brugere vil sætte pris på de relativt store knapper til programvalg og volumekontrol.

Vi bliver ved skærmens funktionalitet et kort øjeblik for at snakke lidt om Sonys nye menu og Picture Frame funktionen.

Highslide JS


Menuen er den såkaldte Xross Media bar (udtales ”X cross”), som den kendes fra Sony PlayStation 3. Den er mere simpel og ikke helt så lækker som på PlayStation, men idéen og funktionaliteten i den er god, simpel og god til at skabe overblik.

Picture Frame mode giver brugeren mulighed for at forvandle Tv’et til en elektronisk billedramme, når der ikke ses fjernsyn eller film. Man kan f.eks. vælge nogle af de forudinstallerede kunstværker fra f.eks. Van Gogh eller man kan benytte sine egne fotografier eller malerier, hvis man hører til denne gruppe af kreative kunstnere.

Highslide JS


Det er en sjov funktion, som kan bidrage til mange sjove stunder (hvis der f.eks. vises fotos fra ferien). Funktionen er også ganske anvendelig i praksis, men dog ikke noget, som jeg ville vælge specifikt efter. Picture Frame er desuden integreret i en række andre af Sonys nyere Tv.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling af Tv’et billedkvalitet med standardindstillingerne herunder. Jeg vil kort kommentere og diskutere dette om lidt.

Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Målingen er taget på profilen kaldet Standard. Grafen indikerer nogen afvigelser på farverne, men dog under normen for LCD-TV, og det er bestemt positivt.

    Farvetemperaturen er lidt for høj med sine 8334 Kelvin, men dog forholdsvis stabil fra den mørke ende af farverne til den lyse ende, som i praksis betyder, at man ikke får et billede med ubalancen. Vi ønsker dog stadig at få farvetemperaturen ned på målet, der er de 6500 K for at undgå det lidt ”kolde” billede, med en overvægt at blå i farvesammensætningen.

    Highslide JS
    HD


    Herudover har skærmen som standard lidt problemer med at skelne de mørke farver fra hinanden, så de forskellige nuancer af mørkegrå ikke fremstår så nuanceret. Det var også et problem på Sonys forrige generation af deres LCD-TV, men lad os se om vi ikke kan indstille os ud af det om lidt.

    Overordnet er resultatet fornuftigt og det er positivt at se, at man i forhold til sidste generation, med reference til X3500, er tættere på målet og har bedre indstillinger direkte ud fra boksen med E4000 serien.

    Før jeg går over og snakke til billedkvalitet og oplevelsen af billedet i praksis, vil jeg kort komme ind på hvad man kan gøre for at forbedre billedet.

    Highslide JS
    HD


    Først og fremmest ønskede jeg en lavere lysstyrke, for med 428 cd/m2 er billedet for lyst. Jeg ønskede også at komme tættere på den rigtige farvetemperatur og ville se om jeg kunne forbedre nuanceringen i de mørke nuancer, så mørke scener fremstår mere detaljerede og definerede.

    Her er hvad jeg ændrede:


    Efter kalibrering
    Profil:Biograf
    Kontrast80
    Baggrundslys:2
    Lys:56
    Farvemætning:50
    Farvetemperatur:Varm 2
    SkarphedMinimum
    StøjreduktionFra
    MPEG-støjreduktionFra
    Avanc. kontrastforbedringFra
    Levende farverFra
    FarvespektrumStandard


    Farvetemperaturen er sat til Varm 2, da det er denne der er tættest på 6500 K. Herefter målte jeg farvetemperaturen til 6308 K.
    De mange støjreducerede kredsløb kan forbedre et dårligt analogt billede, men er ikke anvendelige på et digitalt billede, og kan faktisk give et dårligere billede på HD kilder.
    Baggrundslyset sænkede jeg en del, for at få et mindre lysstærkt billede. Den indstilling der hedder lys hævede jeg en smule for at give en smule bedre nuancering i de mørke farver. Skarphed har jeg reduceret til 0. Det bør man gøre på digitale kilder.

    Men lad os prøve at bevæge os væk fra det tekniske og teoretiske og over til oplevelsen af billedkvaliteten.

    Highslide JS
    SD


    Jeg vil gerne starte med gengivelsen af standard Tv, det man også kalder SD (standard definition), og først tale om den analoge del af signalerne. Skærmens billedparametre er som sådan ganske fornuftige med en forholdsvis præcise farver, farvetemperatur og god kontrast, men skærmens interne behandling af analoge signaler er ikke god. Billedet bliver meget udvasket og livløst, og jeg kan på det kraftigste anbefale, at man får digitale signaler fodret til skærmen.

    Highslide JS
    HD


    Digitale signaler løfter nemlig oplevelsen ret væsentligt og her klarer Sonys E serie sig overraskende meget bedre. Dens potentiale kommer bedre til udtryk her, men jeg kan til tider godt savne Sonys 100 Hz system på SD signaler.

    Nogen af billedproblemerne som går igen på alle kilder er imidlertid problemer med gengivelse af de mørkeste scener (shadow detail). Jeg var i stand til at gøre skærmen bedre til at skelne mellem de tætliggende mørkegrå nuancer efter kalibrering, men resultatet er stadig ikke perfekt. De mørkeste nuancer falder stadig delvist sammen, og har et let brunligt skær. Selve gengivelsen af sort er ret dyb og flot, hvilket målingerne lidt længere nede også vidner om, men der mangler noget nuancering i de mørkeste områder af skærmbilledet.

    Highslide JS
    HD


    Andre billedegenskaber såsom farvegengivelsen er imidlertid bedre end på Sonys tidligere Tv og løftet i forhold til Sonys sidste generation og generelt bedre end de fleste LCD-TV der findes lige i øjeblikket. Jeg savner stadig at kunne udføre de sidste forbedringer med en RGB (rød, grøn, blå) kontrol, men det er ikke kritisk for resultatet. Farvetemperaturen Varm 2 giver en anelse for varmt billede, men det er ikke særlig meget og den giver brugeren et godt udgangspunkt - benyt derfor denne.

    Highslide JS
    HD


    HD gengivelsen er overordnet god. Det er en fornøjelse af se det meste HD indhold og konsolspil klarer skærmen fint uden udbredt slør. Detaljegraden er høj og billederne kan med sikkerhed imponere naboen. Der er stadig lidt problemer i de mørke scener, ja, men det opvejes også delvist af den gode gengivelse af sort, der er den hidtil bedste jeg har målt på et LCD-TV.

    Skærmen understøtter også 1080p24, som giver et billede stort set ud hak, så det gengives en Blu-Ray skive. Det er heller ikke udbredt tendens til slør på skærmen. Billedet er ikke lige så slør-frit som på Sonys 100 Hz modeller, men man har været i stand til at reducere slør i de mørkeste overgange, der var et problem tidligere for Sony. Det er ikke elimineret, men dog reduceret væsentligt.

    Highslide JS
    HD


    Jeg har målt gengivelsen af sort og hvid herunder, og heraf kontrastforholdet.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,14 cd/m20,08 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)428 cd/m2187 cd/m2
    Kontrastforhold 3057:1 2338:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Jeg har også taget et billede af Tv’et i et helt mørkt rum herunder. Det kan blandt andet vise gengivelsen af sort, og man kan undersøge om skærmen har ujævnheder i fordelingen af lys. LCD-TV har traditionelt set været ret plaget af inhomogen baggrundsbelysning, der typisk manifesterer sig ved lys der slipper igennem i hjørnerne eller top/bund af skærmen. Sonys E serie har dog ikke udbredte problemer med inhomogen baggrundsbelysning – eller det der også ind i mellem omtales som backlight bleeding.

    Highslide JS



    PC og mediecenter tilslutning


    Tv’et har en opløsning på 1920x1080 og der var ikke problemer med at tilkoble skærmen til en PC/Mediecenter. Skærmen er således en oplagt mulighed for at benytte sammen med et sådanne.

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er ikke markant bedre end på størstedelen af Sonys Tv over middelklassen. Paneltypen er den samme, og derfor har betragtningsvinklerne samme karakteristika.

    Det er primært kontrasten og farverne der ændres ved vinkler. Man skal dog ud i ret store vinkler før det har markant betydning for billedet, og typisk vil man slet ikke se Tv fra disse vinkler, og jeg vurderer det derfor ikke som noget større problem.

    Man kan argumentere for, at betragtningsvinklerne får større betydning pga. Picture Frame funktionen, hvor personer næppe betragter Tv’et lige fra, men igen; ændringerne fra større vinkler er ikke kritiske.

    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Lyden leveres af højttalerne i bunden af skærmen og de klarer egentlig opgaven godt. Det bærer naturligvis præg af Tv højttalere og der mangler primært bund i lydbilledet, men det synes jeg er et generelt træk blandt nutidens fladskærme.

    For den fulde oplevelse ved f.eks. film, anbefaler jeg et separat lydanlæg.

    Konklusion:


    Skærmen er med sit hvide design en spændende tilføjelse til et marked, der er domineret af sort højglans. Hvid er på vej ind og personligt synes jeg ret godt om udfaldet af E seriens design. Det står flot på et sort møbel og jeg kan forestille mig, at det også pryder væggen, hvis man vil hænge det op.

    Funktionalitetsmæssigt har Sony integreret den sjove Picture Frame funktion, der kan forvandle skærmen til en digital billedramme, når man ikke ser film eller fjernsyn.

    Billedmæssigt har Sony rykket sig i forhold til tidligere generationer, og det er positivt at se, at man stadig bevæger sig tættere på målet allerede med standardindstillingerne. Jeg synes dog stadig, at der er et stort spring op til Sonys helt dyre modeller, og håndteringen af analoge signaler, klarer E serien ret dårligt. Digitale signaler og HDTV er en anden historie og fremstår billedet noget flottere.

    Overordnede billedegenskaber giver også anledning til ros af den ret dybe gengivelse af sort – der dog stadig ikke er på niveau med de bedste plasma-Tv – der er den bedste jeg hidtil har målt på et LCD-TV. På den anden side kæmper Sony dog stadig lidt med gengivelse af de mørkeste gråtoner, som falder sammen, så shadow detail lider herunder.

    Som en overordnet vurdering er Sonys E serie således en spændende designvariant til et ret homogent marked. Billedmæssigt synes jeg dog stadig man mangler lidt i forhold til f.eks. Panasonics populære PX80 serie.

    E serien findes i både varianterne E4000 og E4020, der er forskelle i den yderste ramme. Skærmen kommer desuden i 26-40 tommer.

    PositivNegativ Målgruppe
    Gode ”out-of-box” indstillingerShadow detailStue
    God gengivelse og dyb af sort (kontrast)Analoge signalerHjemmebiografen
    Understøttelse af 1080p24 Værelset
    Design


    Pris og forhandler:


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=8256

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |