Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG 42PG6000 - FlatpanelsDK

Test: LG 42PG6000

|


Indledning


LG er på banen med nye LCD og plasma Tv. Flatpanels.dk har fået PG6000 serien ind til anmeldelse, for at kigge nærmere på den både designmæssigt og billedmæssigt lovende nye serie fra elektronikgiganten.

LGs PG6000 serie er en af de nye plasmaserier. Den praler blandt andet med et helt nyt designkoncept med ét frontglas og ingen ramme; et design der er anderledes, men som jeg er sikker på, vil falde i mange forbrugeres smag. PG6000 serien vil desuden blive den første plasma-serie, der også kommer i 32 tommer version. Vi tester her 42 tommer modellen kaldet 42PG6000.

Panelstørrelse:42" widescreen (plasma)
Opløsning:1024x720
Responstid:-
Kontrastforhold:400:1 (30000:1 dynamisk)
Lysstyrke:1500 cd/m²
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma
Strømforbrug:380W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 68.0cm x 104.4cm x 7.8cm (uden fod)
Vægt35,0 kg
Indbyggede højttalere: 2x10W
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Medfølgende kabler
• Strøm
• VGA
• DVI
• Audio (phono)
• S-VHS
• HDMI
• Andet
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:Pixelgaranti
Diverse:Manual på dansk



Pris og forhandler:



De første indtryk


LG er blandt de første til at tage dette nye designkoncept i brug. I stedet for at opdele panelet og yderrammen, har LG ført en plade helt ud til kanten, hvilket skaber en ret interessant effekt.

Highslide JS


Yderrammen bliver naturligvis ikke usynlig af den grund, men resultatet er i min mening et godt udfald, og PG6000 serien pryder bestemt stuen. Sammensætningen fungerer godt og prikken over i er de skjulte højttalere. Det går naturligvis en smule ud over lyden, men det giver et design med en god helhedsfornemmelse, som virker meget harmonisk.

Highslide JS


Højttalerne sidder i skærmens bund og er skjult bag den let indadbuede underkant.

Highslide JS


De fleste stik er placeret på skærmens bagside, men man finder også et par input på skærmens venstre side. Her findes desuden også en USB indgang, så der kan tilsluttes en USB nøgle med musik eller billeder. Der er også en HDMI indgang på siden og PG6000 imponerer med hele 4 HDMI indgange i alt, hvor de tre andre sidder på bagsiden.

Highslide JS


Foden er stor og stabil. Den giver et god grundlag for skærmen, men kan naturligvis afmonteres, hvis man ønsker at vægmontere Tv’et. Foden har desuden en indbygget drejemekanisme, så brugeren kan dreje Tv’et – dog kun manuelt.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol Tv.
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen er af plastik og melder sig ind i selskabet af mere eller mindre uheldige remotes. Funktionelt fungerer den egentlig fint, og knapperne er store og tydelige. Kvaliteten og følingen med den mangler dog en del i min mening.

Highslide JS


Skærmens menu tilbyder derimod kvalitet af en helt anden kaliber. Her er utrolig gode indstillingsmuligheder, og jeg må virkelig tage hatten af for LG her. Det er muligt at indstille alt lige fra traditionelle ting som kontrast og lysstyrke til avanceret 6-trins RGB indstillinger

Skærmen har også en række profiler, som der kan vælges imellem, og selvom standardprofilen ikke giver et særlig godt resultat, så er der rig mulighed for at opnå et godt billede på PG6000 serien. Jeg vender tilbage til dette i næste afsnit.

Endeligt tilbyder skærmen en USB funktion. Ved at tilslutte en USB nøgle, kan man få sine feriebilleder eller sin musik afspillet på skærmen. Det fungerer efter bogen og er nemt at benytte.

Billedkvalitet


Jeg har taget den indledende måling af skærmens billedparametre herunder, hvorefter jeg kommenterer på billedkvaliteten.

Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Fra start af er Tv’et indstillet på profilen kaldet ”Levende”. Denne profil giver et ret imponerende ringe resultatet i forhold til blot at skifte til en af de andre profiler på skærmen. Det kan undre meget, at man fra LGs side ikke vælger en anden standardprofil, specielt taget i betragtning af, at langt størstedelen af Tv købere i dag, aldrig når ind i menuen for at rode med indstillingerne.

    Highslide JS
    HDTV


    Jeg skiftede til profilen kaldet Ekspert2, der også giver udvidede indstillingsmuligheder, og forbedringen var både markant og virkelig synlig.

    Highslide JS
    HDTV


    Det hæver billedkvaliteten synligt. Jeg har taget en ny måling herunder:

    Highslide JS


    Bemærk således, at både lysstyrken og farvetemperaturen er noget lavere nu og mere korrekt. Det bidrager til et mere behageligt og naturligt billede. Gamma er også tæt på målet nu, hvilket er 2.2, og det betyder bedre overordnet balance i billedet. Denne måling blev taget på profilen kaldet ekspert 2, og selvom farvetemperaturen er lidt en tand for lav, så giver den et meget bedre udgangspunkt for brugeren af PG6000 serien, end standardprofilen.

    Highslide JS
    Standard TV


    I praksis er PG6000 serien en meget alsidig og faktisk på mange punkter en rigtig god skærm. Efter de omtalte indstillingsændringer, står almindelig Tv ganske flot, og den har nogle af de positive karakteristika, som også gjorde sig gældende på PX80 serien. Billedet er detaljeret og der er ikke udbredt støj at se. Farverne fremstår pæne og behagelige.

    Highslide JS
    HDTV


    Skærmen har også en god HD gengivelse, og generelt går disse ting også hånd i hånd. Det vigtigste for en skærm, er at kunne gengive ting som korrekte farver, korrekt kontrast m.fl. Er disse på plads, så vil skærmen generelt have et godt bundniveau.

    Highslide JS
    HDTV fra PS3


    Ved spil på PlayStation 3, bemærker man dog ind i mellem den lidt lave opløsning, specielt i udtrykket på tekst. Det ses ikke fra afstand, men hvis man sidder tættere på i forbindelse med konsolspil, kan det dog ses. Derudover er gengivelse af HD signaler dog ganske fornuftig.

    Skærmen har imidlertid to problemer. Lad mig starte med det første. Skærmen kan efter LGs eget udsagn modtage og håndtere 1080p24 signaler korrekt, så man får et flydende billede uden hakkeri, når man ser Blu-Ray film. Jeg kunne dog ikke få skærmen til at modtage signalet korrekt. Jo, jeg kan sagtens få et 1080p24 signal ind i skærmen, men her omdannes det til et 1080p60 signal, som netop betyder, at der opstår hak i billedet – det ses f.eks. hvis der panoreres i fugleperspektiv over et landskab.

    Highslide JS
    HDTV


    Det andet problem er, at skærmen ret hurtigt får en let form for burn-in. Det forsvinder kort efter igen, men selvom skærmen nu er indkørt, så ser jeg det stadig ret ofte. Det er ikke af den art, der er kritisk for billedgengivelsen, men den opmærksomme forbruger vil nok bemærke det. Det kommer f.eks. efter 30-60 minutters konsolspil med et statisk element på skærmen.

    Jeg har målt gengivelsen af sort og hvid, og heraf kontrastforholdet på 42PG6000 herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,15 cd/m20,13 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)113 cd/m283 cd/m2
    Kontrastforhold 753:1 639:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 75


    Skærmens gengivelse af sort ligger på samme niveau, som Panasonics PX80 serie. Der er blot marginaler der adskiller de to skærme, hvilket samtidig betyder, at gengivelsen af sort faktisk er fornuftigt. Den er ikke på Pioneer niveau, men giver et godt og nuanceret billede af mørke scener – selv om aftenen.

    Ud over, at skærmen skal kunne gengive en dyb sort, er det også vigtigt, at de forskellige mørkegrå nuancer, kan skelnes fra hinanden. Ellers bliver mørke scener i en film, hurtigt for mørke og umulige at følge med i. LG klarer ikke opgaven til UG, men shadow details (som er hvordan skærmen håndterer de mørkegrå nuancer; jf. førnævnte afsnit), er forholdsvis defineret og PG6000 er en skærm, der holder et fint niveau. Mørke scener i film gengives således flot.

    Highslide JS
    HDTV


    Jeg har også taget et billede af skærmen i et helt mørkt rum herunder. Der er ingen problemer med fordelingen af lysstyrken over skærmen – et problem, som mange LCD-TV har:

    Highslide JS


    Hvis jeg skal samle lidt på, så synes jeg dog overordnet set, at billedet er rigtig fornuftigt. Jeg vil ikke gå så meget mere ind i de tekniske aspekter af det, og synes LG har hævet niveauet med flere hakker opad i forhold til deres tidligere plasma-Tv. PG6000 er en lille revolution i deres plasma-sortiment og den har faktisk en del af de positive billedegenskaber, som gjorde, at vi også roste PX80 serien fra Panasonic. Ved en overordnet vurdering, har begge skærme hver deres forcer og ulemper, men PG6000 serien kan sagtens ses som en værdig konkurrent, for på trods af nogle få problemer, så er det en god skærm, der leverer flot billedkvalitet.

    PC og mediecenter tilslutning


    Der kan godt opnås 1:1 pixelmapping ved tilslutning af en PC. Dette gøres med skærmens opløsning på 1024x768, der dog er en forholdsvis lav opløsning i disse dage.

    Det giver et fint billede sammen med PC’en, men som mange andre plasma skærme bemærkes noget ”flimmer” og urolighed i billedet ved meget statiske billeder.
    Det anbefales generelt heller ikke at benytte en plasmaskærm som en decideret PC skærme, da de har større tilbøjelighed til at resultere i en fastbrændt billede. Og selvom det generelt forsvinder efter kort tid igen, kan det være til stor gene. Til brug sammen med film og spil fra en PC er det derimod intet problem og det fungerer også upåklageligt på PG6000 serien fra LG.

    Lyden


    PG6000 serien har skjulte højttalere, hvilket typisk betyder en noget indelukket lyd – og PG6000 er da heller ikke nogen undtagelse. Lyden virker som sådan ret direkte mod brugeren, men specielt de dybe toner, såsom bassen, lider lidt under denne indelukkede lyd.

    Når det er sagt, så vil jeg ikke vurdere lyden meget dårligere – eller bedre – end på størstedelen af fladskærme i dag, og generelt anbefaler jeg da også, at man anskaffer sig et separat lydanlæg til filmbrug.

    Konklusion:


    LGs nye PG6000 har allerede høstet ros for både design og billedkvalitet – og det er ikke uden grund. Designet er attraktivt og nyskabende, samtidig med, at det har en helhed, som få andre producenter matcher.

    På billedkvaliteten synes jeg LG løfter sig flere niveauer i forhold til tidligere plasmaserier. PG6000 serien kræver lidt indstilling, men bruger man de rigtige billedprofiler i skærmens menu, kan man også få et billede der er ganske flot på både standard Tv og HDTV.
    En sammenligning med PX80 serien fra Panasonic ligger lige til højrebenet, og det er faktisk svært at pege på én af de to skærme som definitiv vinder. LG klarer det flot og jeg er positivt overrasket skærmen.

    På den negative side må den manglende 1080p24 understøttelse dog fremhæves. Umiddelbart skulle skærmen understøtte dette, men jeg kunne ikke få eksemplaret til at klare opgaven korrekt. Man kan håbe, at det rettes i en internetopdatering af skærmen. Skærmen har også en tendens til at lave små lette burn-ins. Det er ikke kritisk og forsvinder efter kort tid, men den opmærksomme bruger vil muligvis bemærke det.

    Alt i alt er jeg dog ret positivt. Billedkvaliteten er tæt på Panasonics PX80 serie og indstillingsmulighederne på denne LG skærm er helt unikke. Det giver mulighed for et potentielt endnu bedre billede end når du første gang tilslutter skærmen. Billedkvaliteten skal således også have ros med på vejen, med yderligere 4 HDMI indgange, er det en skærm jeg vil anbefale, at man giver et tanke, hvis man søger en skærm fra 32-50 tommer.

    PG6000 serien er desuden den første 32 tommer plasma skærm, og hvis 32 tommer versionen holder samme niveau, som sin storebror i 42 tommer, der er testet her, har vi pludselig et meget interessant nyt Tv i 32 tommer segmentet.

    PositivNegativ Målgruppe
    Flot design og finishLet tendens til midlertid burn-inStuen
    God billedkvalitetIngen 1080p24 understøttelseHjemmebiografen
    Fantastiske indstillingsmuligheder Værelset
    4 HDMI  


    Pris og forhandler:



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=7929

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |