Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Spyder Tv - FlatpanelsDK

Test: Spyder Tv

|

Mange Tv er ikke indstillet korrekt, når de leveres til forbrugeren, og man får derfor ikke den optimale billedkvalitet. De har typisk forkerte farver, lysstyrke, kontrast mm. I dag er løsningen, at få en professionel AV-mand ud og kalibrere Tv’et for dig – eller benytte DataColors nyeste værktøj: Spyder Tv.

Spyder Tv er en kalibrator, der er beregnet til at optimere billedkvaliteten på et Tv vha. en fysisk måleenhed og nogle testbilleder der afvikles på Tv skærmen. Spyder Tv enheden måler på Tv’et og giver dig vejledning til hvordan du kan forbedre billedkvalitet.

DataColor lover en markant forbedring i billedkvaliteten. Flatpanels.dk har derfor taget Spyder Tv ind til test for at se, hvordan den klarer sig i praksis.

Produktet er venligst udlånt af Datacolor

Pris og forhandler:
795,- inkl. moms
Befro.dk (autoriseret forhandler)

De første indtryk


Her er hvad du skal bruge: Et Tv (naturligvis), en DVD afspiller, en bærbar computer – og Spyder Tv enheden. Så er du klar til at forbedre billedkvaliteten på dit Tv.

Highslide JS


Idéen er som sådan reel nok og der er ikke så meget salgsgas i hensigten. Tv står generelt meget dårligt i deres standardindstillinger og vi plejer da også her på siden at kalibrere Tv i forbindelse med anmeldelser. Det er en lidt langhåret proces, så hvis Spyder Tv kan tilbyde en mere ligetil metode, som den uerfarne bruger også kan benytte, er jeg sikker på, at Spyder Tv bliver et hit.

Selve Spyder Tv enheden ser ud som nedenfor. Der er sugekopper på de tre yderpunkter og ligeledes en stor sugekop i midten. Måleenheden sidder inderst inde.

Highslide JS


Spyder Tv tilsluttes til en computer med USB. Computeren fortolker de resultater, som man måler på Tv’et og giver brugeren vejledning til at indstille Tv’et løbende.

Highslide JS


Med er der også tre cd’er. 1 til at installere den nødvendige software på computeren, og 2 til at proppe i DVD’en. Den ene fungerer til PAL standarden og den anden til NTSC standarden, så både europæere og amerikanere kan få noget ud af kalibratoren.

Forud for testen:


Spyder Tv er testet på følgende skærme: Loewe Connect (LCD), Panasonic 42PX80 (plasma) og Samsung 50Q96HDX (plasma).

I brug


Spyder Tv enheden placeres på Tv’et og tilsluttes computeren. DVD’en sættes i DVD maskinen. Herefter åbnes programmet på computeren og DVD starter en række testbilleder, som Spyder Tv kan måle på.

Highslide JS


Først bliver du spurgt om, hvilken type tv du vil kalibrere. Jeg valgte i dette tilfælde LCD-TV, da Loewe Connect var det første Tv jeg indstillede på. Jeg kommer senere i testen af Spyder Tv, ind på samspillet med en plasmaskærm.

Highslide JS


Herefter skal du angive, hvilke indstillinger du kan korrigere på Tv’et. Disse indbefatter lysstyrke, kontrast, farve (saturation), tint og farvetemperatur.
Du skal desuden angive, hvad Tv’et på nuværende tidspunkt står på, og hvad maksimum og minimum er indenfor de respektive indstillingsmuligheder.

Highslide JS


Herefter guider programmet dig igennem nogle indledende målinger, hvor du måler på maksimum og minimumsværdierne, for at skabe et udgangspunkt for den videre måling. Det tager cirka 5-10 minutter at komme igennem hertil.

Nu begynder enheden så at måle på flere forskellige punkter og du bliver løbende bedt om at ændre værdierne, og målinger tages undervejs.

Highslide JS


For f.eks. kontrast foreslår enheden en værdi og du indstiller den herefter. Bagefter kan du få en rapportering omkring de forskellige punkter der er målt og hvor langt de ligger fra målet.

Herunder ser du rapporteringen fra måling af de tre forudindstillede farvetemperaturer i Loewe Connect. Midten af cirklen er målet og de tre punkter, er de målte værdier for de tre forudindstillede farvetemperaturer, som man kan vælge i Tv’ets menu.

Highslide JS


Spyder Tv foreslår herefter, hvad du skal indstille den pågældende parameter til, og kører efterfølgende krydstjek, hvor man kommer lidt frem og tilbage mellem de tidligere målte værdier, for at undersøge for fejl.

Det er en ret let proces, selv for den uerfarne bruger, men det kræver dog en smule engelske kundskaber, da programmet desværre ikke er på dansk. Det er dog godt illustreret, så jeg er sikker på, at de fleste kan komme igennem guiden.

Det endelige resultat er ikke helt i overensstemmelse med det jeg lavede med vores egen kalibrator – LaCie blue eye pro. Overordnet set kan jeg dog se hvorfor de nævnte indstillinger bliver foreslået af Spyder Tv. Det endelige resultat kommer nemlig også meget an på, hvad Tv’et tillader og hvilket kalibreringspotentiale det har. Hvis Tv’et ikke har gode indstillingsmuligheder, kan man heller ikke nå et optimalt resultat.

Problemet er, at nogen gange, så introduceres nye problemer, når de gamle udbedres. Hvis eksempelvis brightness/lysstyrke bør sænkes, vil Spyder Tv foreslå dette. Det kan dog være – som er tilfældet på visse LCD-TV – at en reducering i brightness samtidig introducerer dårligere nuancering i de mørke farver. Det er svært at tage højde for, så derfor bør man også bruge nogle testbilleder til at vurdere om dette er tilfældet. Disse er heldigvis med på Spyder Tv DVD’en, så brugere efterfølgende kan tjekke den visuelle fremstilling af billedet med egne øjne.
Det kræver en smule mere erfaring, men det er let at vurdere med nogle få huskeregler.

Jeg forsøgte mig herefter på Panasonic 42PX80 og Samsung 50Q97HDX, som begge er plasma Tv.


Panasonic 42PX80 står ret fornuftigt fra start af. Det samme gælder dog ikke for Samsung 50Q97HDX. Der er store forbedringer at hente med Spyder Tv på især Samsung skærmen og fordi indstillingsmulighederne er mere omfattende, er Spyder Tv også et bedre værktøj til at nå resultaterne.

På Samsung 50Q97HDX kunne jeg således opleve en ret markant forbedring af billedet, og den største blandt de tre Tv.

Der er dog stadig ting, som f.eks. de dynamiske kredsløb og sharpness, som Spyder Tv ikke kan måle på. Disse bør som standard sættes til off eller 0, men det er en indstilling der skal laves uafhængigt af Spyder Tv proceduren.

På de skærme der har avancerede indstillingsmuligheder, som f.eks. RGB (rød, grøn, blå), savner jeg dog, at Spyder Tv også giver lidt mere avancerede kalibreringsmuligheder. Der kan f.eks. ikke indstilles separat på de tre grundfarver, hvilket gør at kalibreringen ikke bliver helt optimal.

Overordnet set må man sige, at Spyder Tv kan hente ret betydelige forbedringer. Den kan løfte billedkvaliteten på et givet Tv væsentligt, men det er samtidig betinget af hvor gode indstillingsmuligheder der er på pågældende Tv.

I sidste ende afhænger det derfor ikke kun af værktøjet – her Spyder Tv – men også i væsentlig grad Tv’ets kvalitet og muligheder. Og endeligt kommer også den menneskelige faktor også ind i billedet, for der er flere ting, som kalibratoren ikke tager 100 % højde for, og som skal tjekkes manuelt efterfølgende. Ofte bliver man nemlig nødt til at indgå et kompromis i en kalibreringssituation – noget som Flatpanels.dk oplever ved mange af de Tv som vi tester her på redaktionen.

Konklusion:


Spyder Tv er bestemt et fornuftigt værktøj, som jeg vil anbefale de uerfarne brugere. Det kan ikke få det absolut maksimale ud af et hvilket som helst Tv, men det kan løfte billedkvaliteten væsentligt. Hvis du er mere entusiastisk kan det også være et værktøj til at nå længere, men det kræver lidt erfaring.
Jeg vil ikke vurdere Spyder Tv på højde med en professionel kalibrering. Der er stadig væsentlig forskel på hvad man kan nå med de to værktøjer. Og der er naturligvis også en stor forskel i prisen.

Jeg savner f.eks. mulighed for at kalibrere med RGB (rød, grøn , blå) vha. Spyder Tv enheden. Farvegengivelsen bliver derfor aldrig korrekt.

Værktøjet er let at bruge og der er tilstrækkelige guides til den uerfarne bruger. Gennemgangen er på engelsk, så det kræver en smule kundskab heri, men illustrationerne er gode og sigende, og det hjælper.

Spyder Tv kan således anbefales til at forbedre billedkvaliteten på de fleste Tv i mellemklassen og topklassen. Hvis man vil have det optimale ud af sit Tv, kan Spyder Tv dog ikke følge dig hele vejen til døren. Her er løsningen stadig en professionel kalibrering af Tv’et.

PositivNegativ Målgruppe
Let og brugervenligMangler mere avancerede funktionerTv'et
Billedkvalitet kan forbedres væsentligtMere rapportering savnesHjemmebiograf Tv'et
Ingen RGB indstilling


---


Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=7106

Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |