Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung 50Q96 - FlatpanelsDK

Test: Samsung 50Q96

|


Indledning:


Samsung har en fod i begge lejre med ret store porteføljer indenfor både LCD og Plasma. Vi har tidligere haft Samsungs M86 serie inde, men denne gang er det blevet tid til at kigge på Samsungs Q96 serie, der er baseret på plasma teknologien.

Det er modellen 50Q96HD som vi har på testbænken i denne omgang. Det er en 50 tommer gigant, som ligger i den bedre ende af Samsungs Tv produkter. Panasonic får meget ros for deres plasma skærme, der kommer til attraktive priser, så vi skal se om Samsung kan stå distancen og virkelig melde sig ind i kampen.

Panelstørrelse:50" widescreen (Plasma)
Opløsning:1366x768
Responstid:-
Kontrastforhold:15000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:-
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):175°/175°
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma (Samsung)
  
Strømforbrug:460W (maks)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 75.9cm x 105.5cm x 31.6cm (med fod)
Vægt33kg
  
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p og 1080i
1:1 pixelmapping:
  
Indgange 
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (Audio in/out)
· SCART (2 indgange)
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI (3 indgange)
· Andet
Udgange 
· Audio (type) (1 udgang)
· SCART
· S/PDIF (optisk)
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet DVB-T
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:-
Diverse:Manual på dansk


Samsung 50Q96 er venligst udlånt af Samsung

Pris og forhandler:

  

De første indtryk:


Det er ikke til at tage fejl af Samsungs design. Siden man har taget det blanke sorte look til sig, har man reddet på en bølge af ”design”-succes, og Q96 serien er ikke gået væk fra samme look, som nu har præget Samsungs skærme i flere generationer.

Highslide JS


Selve udførslen er i stil med andre af Samsungs skærme og man har her taget udgangspunkt i den firkantede form frem for den afrundede bund, som præger R serierne.

Highslide JS


Også dioden i fronten er bibeholdt, om end i en lidt anden form. Samsung har dog været så forudsigende at give brugeren mulighed for at slukke den lille diode, hvis den skulle være til irritation.

Highslide JS


Samsung har også integreret en manuel drejefod, som naturligvis også kan afmonteres, hvis man vil vægmontere skærmen.

Highslide JS


De fleste input tilsluttes på skærmens bagside, men der er også nogle få input i skærmens venstre side, der gør tilslutningen af digitale kameraer let og bekvem.

Forud for testen:


Tv signalet er DVB-S – digital parabol, samt analog antenne.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Lad os først kigge på fjernbetjeningen. Formen er stort set identisk med fjernbetjeningen fra M86 serien, hvis du vel og mærke kan relatere til denne. Ellers kan du se den på billedet nedenfor.

Highslide JS


Fjernbetjeningen fungerer også som styringsenhed til en række andre enheder ud over Tv’et og kan programmeres til at virke med endnu flere.

Antallet af knapper er ikke få og organiseringen skal man vænne sig til. Dog er de mest anvendte knapper placeret logisk. Knapperne til at skifte program og justere volumen, lyser desuden i mørke, hvilket gør det let at navigere – og finde fjernbetjeningen – når man ser film i aftentimerne.

Skærmens menu er opbygget efter Samsungs velkendte formel. Der er ikke så meget nyt på denne front, men Samsung har dog givet brugeren mulighed for at indstille flere ting i forhold til tidligere generationer, hvilket jeg personligt er glad for.

Ud over de traditionelle indstillingsmuligheder som kontrast, brightness, sharpness og farvetemperatur, kan man nu også gå ind og indstille på en 6-trins RGB menu, som giver gode muligheder til at forbedre farvegengivelsen.

Overordnet har man desuden mulighed for at indstille på tre forskellige profiler kaldet dynamic, standard og movie. Under de tre profiler kan man indstille farvetemperaturen på Cool2, Cool1, Normal, Warm1 og Warm2. For henholdsvis dynamic og standard er det dog ikke muligt at vælge de to farvetemperaturer warm 1 og warm 2, hvilket kan undre lidt.

Det er også muligt at deaktivere systemerne kaldet: Movie Plus, DNIE, Active Colour, Dynamic Contrast, Black Adjust, Digital NR og Edge Enhancement. De fem sidste anbefaler jeg under alle omstændigheder, at man deaktiverer.

Skærmen har også begrænset PIP funktionalitet. Jeg siger begrænset, fordi det kun er ganske få input signaler, som kan kombineres i et PIP billede. Jeg kan kun aktivere PIP, når jeg var på en HDMI indgang. Her kan jeg vælge mellem Tv, Ext. 1 (Scart 1) eller Ext. 2 (Scart 2).
Af mulige opstillinger kan man vælge side-om-side hvor billedet enten strækkes i toppen og bunden eller ikke strækkes. Og så er den traditionelle, hvor billedet vises i et af de fire hjørner også valgbar fra menuen.

Samsung har stadig ikke ændret måden man vælger input på. Man skal stadig trykke igennem scart 1, scart 2, component osv. for at komme hen på HDMI og det er nu engang forfærdeligt irriterende. Det er for 50Q96HD så smart indrettet, at skærmen registrerer hvilke input der er aktive og benyttes, men det er stadig en lang ”omvej” at komme hen til et andet input – specielt hvis man, ligesom jeg, har mange enheder tilsluttet.

Billedkvalitet


Jeg lægger ud med en indledende måling af skærmens billede.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Standardindstillingerne efterlader stadig lidt at ønske, men de er heller ikke dårlige. Jeg har målt på den profil der hedder ”standard”, hvilket giver et væsentlig bedre resultat end profilen kaldet ”dynamic”. Dynamic anbefaler jeg, at man holder sig fra, da det er den klart dårligste profil.

    Farvetemperaturen er stadig ret høj, men da det ikke er muligt at vælge farvetemperaturerne warm1 og warm2, når skærmens står på profilen kaldet ”standard”, så bør man tage udgangspunkt i den tredje og sidste profil kaldet ”movie”. Movie profilen er samtidig også profilen, som giver det bedste resultat.
    Movie profilen kan dog virke mørk, hvis man ser Tv i dagtimerne eller i meget lyse omgivelser, hvor man med fordel kan skrue lidt op for lysstyrken på den.

    Hvis man selv vil kaste sig ud i lidt kalibrering, så lad os prøve at betragte nogle af skærmens muligheder. Først og fremmest anbefaler jeg, at man reducerer sharpness til 0. Vælg også farvetemperaturen kaldet warm2. Den er stadig ikke fuldstændig korrekt, men jeg synes den giver et bedre udgangspunkt end de andre.

    Brightness bør stå et sted mellem 45-53. Kontrasten kan eventuelt sænkes de første 100 timer for at undgå den midlertidige form for burn-in. Jeg gjorde det dog ikke selv og havde ikke problemer af nævneværdig karakter. Jeg havde kontrasten indstillet på nogle få skridt under udgangspunkt, som er 80.

    Highslide JS


    Derudover så anbefaler jeg at man slår de dynamiske og støjreducerende funktioner fra. Herunder Digital NR, Black Adjust, Dynamic Contrast og Edge Enhancement. Movie Plus kan deaktiveres, men det medfører forkert de-interlacing på visse signaler. Hvis Movie Plus er aktiveret, får film dog en lidt unaturlig bevægelse og panorering – noget som folk også klagede over på Samsungs første 100 Hz LCD-TV.
    Jeg satte desuden gamma til -1 i menuen. Det giver en lidt højere gamma end 2.2 i visse tilfælde og i andre tilfælde en lidt lavere, men et bedre resultat end hvis den indstilles til 0 i menuen.

    Samsung 50Q96HD har også en 6-trins RGB indstilling direkte i brugermenuen, hvilket de skal have stor ros for. Det er nok de færreste der kaster sig ud i denne form for kalibrering, men det er alligevel her man kan nå en af de allerstørste forbedringer.
    Lad os prøve at se på, hvad jeg kom frem til på vores testeksemplar. Du skal bemærke, at du ikke nødvendigvis kan genbruge resultatet på din skærm, da der er forskelle i eksemplarerne, men det skader aldrig at forsøge. Skærmens indstillinger kan altid nulstilles eller også kræver det blot, at du sætter alle farverne tilbage på 15.

    Jeg startede med at gå ind i menuen og vælge ”Detailed Settings”. Herunder kan du finde RGB indstillingen under det der kaldes ”White Balance” eller ”Hvid Balance” på dansk.
    Det er primært nede i de tre der hedder ”Gain” du skal have fat for at forbedre resultatet på Samsung 50Q96HD. Jeg registrerede tidligere, at skærmen – ved movie profilen og farvetemperaturen varm2, som du begge bør benytte som udgangspunkt – havde for lidt rød (R) i billedet og for meget blå (B) i billedet. Grøn (G) havde et fornuftigt niveau, men grøn kan ofte bruges til at bringe de to andre grundfarver i ”balance” – lidt som et bindeled mellem dem. Jeg startede derfor med at øge grøn og jeg anbefaler, at du øger den med 1-2 skridt.
    Jeg tog derefter fat i rød. Det skal i denne forbindelse også bemærkes at typisk er rød og blå indbyrdes afhængige til en vis grænse. Hvis du f.eks. sænker rød, vil du automatisk hæve blå en smule – og omvendt. Jeg hævede rød og kan anbefale et sted mellem 1-2 skridt, hvilket også medførte at blå blev stabiliseret. Den sænkede jeg derefter kun med 2 skridt.

    Highslide JS


    Det er ikke de store ændringer der skal til, men det skal også bemærkes, at systemet i Samsung 50Q96HD ikke er blandt de mest præcise. Det giver gode muligheder, men det er noget andet end f.eks. Pioneers kalibreringsmenuer.

    Jeg har en måling herunder med de nye egenskaber for skærmen.

    Highslide JS



    Lad os prøve at kigge lidt på den praktiske del i forbindelse med Tv, DVD og HD.

    Tv gengivelsen er faktisk ganske god. Det første skridt til en kæmpe forbedring er at gå fra profilen kaldet dynamic til movie profilen. Det har virkelig stor effekt og det er jeg sikker på de fleste også vil opleve blot ud fra denne simple ændring.

    Highslide JS


    Erkendt; Jeg har aldrig været begejstret for Samsungs tidligere generationer af plasma skærme, men Q96 _er_ en anderledes historie og jeg mødes indledningsvis med en positiv overraskelse.

    Historien for DVD er ikke meget anderledes; det er også et behageligt bekendtskab. Når det er sagt, så er der dog nogle punkter, hvor jeg godt kunne tænke mig at snakke lidt mere om skærmen. Det ene – og primære – er dannelsen af farver.
    De helt tidlige plasmapaneler har ikke kunne producere f.eks. grå. De har kunnet gengive sort, men så var der et stort skridt op til den første grå nuance. For at løse denne mangel, ”blandede” man farver. For at lave en mørkegrå, der er lidt lysere end sort, blander man således lidt ”lys” ind i den sorte nuance. I praksis gøres det ved at der hurtigt skiftes mellem pixels, og fra en afstand ligner det en korrekt nuance.

    For at demonstrere den praktiske del af det, så placerede jeg mig oppe foran skærmen og tog et billede af en mørkegrå nuance

    Highslide JS


    Som du kan se er det en sort baggrund med en masse små farver i. Farverne stammer fra de tre subpixels, som kan vise grundfarverne. Fra en afstand ser denne farve ud som mørkegrå og man fornemmer egentlig ikke at den ”blandes”, men når man bevæger sig tættere på, fornemmes det dog.

    Hele denne diskussion er afledt af, at Samsungs plasmaer typisk bliver stemplet for ikke at kunne gengive nuancering i de mørkeste farver. De har simpelthen hængt fast i plasmapanelernes oprindelige begrænsninger. Det har man så rettet i denne generation ved at benytte den omtalte metode.

    Det svarer egentlig til at panelet opererer ved lidt lavere bit-dybde end man egentlig ser, men at farver dannes ved en ”dithering” metode – præcis ligesom for TN paneltype af LCD monitors. Folk synes ikke at klage over det i almindelighed, med mindre man kommer til de mere krævende brugere – og det er måske nok også der jeg vil hen.
    Samsung 50Q96HD har en fin farvegengivelse og nuancering i billedet og størstedelen af brugerne vil nok aldrig bemærke føromtalte fænomen, men som anmelder bemærker jeg det, men det skal dog også siges, at det kun er i få tilfælde, hvor det generer.

    Helt afgjort: det hjælper til et bedre billedet overordnet og det fjerne også Samsungs lidt plettede ry for ikke at kunne gengive nuancering i mørke scener – eller det man kalder shadow detail – men det er ikke en perfekt løsning.

    Highslide JS


    På den anden side eliminerer det langt hen ad vejen den synlige banding (den som ses ved almindelig anvendelse), som f.eks. Panasonics serier kan blive klandret for, så det er måske også lidt et trade-off, som flere måske også vil se positivt på.

    Hvis vi lidt for en kort stund bliver i en specifik del af billedgengivelsen, så lad os kigge på skærmens gengivelse af sort – for igen overrasker Samsung mig positivt. Der er stadig meget snak om at forbedre sort gengivelse og det er også med god grund. Dybden i sort og nuanceringen i mørke scener er et af de mest væsentlige aspekter i god billedgengivelse.

    Jeg har herunder opstillet en tabel med før og efter målinger af skærmens sortgengivelse og kontrastforhold.

     Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,12 cd/m20,12 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)81 cd/m284 cd/m2
    Kontrastforhold 675:1 700:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Som du kan se gengivelsen sort ved 0.12 cd/m2, hvilket er bedre end de fleste LCD paneler formår. Og det er faktisk også væsentlig bedre end nogen af Panasonics plasmaskærme formår.

    Highslide JS


    Det er samtidig med at shadow detail – altså nuanceringen i de mørkeste nuancer – er ganske god og klasser over hvad Samsung nogensinde har præsteret.

    Jeg har taget et billede af skærmens der viser et sort billede i et helt mørkelagt rum herunder:

    Highslide JS


    Slutteligt så lad mig knytte en kommentar til HD gengivelsen. Skærmen har den lidt uheldige egenskab, at Samsung ikke har integreret understøttelse til modtagelse af 1080p signaler. Det betyder samtidig, at ingen 1080p24 signaler kan modtages fra en Blu-Ray eller HD-DVD afspiller. Endeligt betyder det også, at judder og hak kan registreres for HD signaler. Det kan de som sådan også i andre sammenhænge, men det er mere synligt for de højtopløselige billede. Skærmen har i sig selv ikke en opløsning på 1920x1080, så et signal kan aldrig vises i denne opløsning, så som sådan er det mest understøttelsen der savnes.

    Det er nu en skam, at Samsung ikke har integreret 1080p understøttelse, for HD gengives ganske fornuftigt. I og med 50Q96HD er en 50 tommer skærm, må man også formode, at HD bliver et væsentligt omdrejningspunkt på hele stereobænket, og det kan jo også være i form af PS3 eller Xbox360.

    I forbindelse med 50Q96HD får man også et super godt billede. HD gengivelsen på 50Q96HD er nemlig rigtig fin. Nogle detaljer glattes lidt ud og forsvinder grundet måden at danne farver på, som jeg var inde på tidligere, men overordnet har det ikke nogen stor effekt i billedet. Men det bliver spændende at se, hvad en Full HD skærm fra Samsung kan præstere, når vi kommer dertil. For med Samsung 50Q96HD har Samsung virkelig løftet sig og meldt sig ind i kapløbet på plasma markedet.

    Skærmen havde ingen pixelfejl.

    PC og mediecenter tilslutning


    Hvis der vælges opløsningen 1366x768 i grafikkortets indstillinger, får man korrekt 1:1 pixelmapping. Jeg forsøgte mig i testen kun gennem den digitale HDMI indgang med en DVI -> HDMI konverter.

    Det skal dog bemærkes, at når du tilslutter en PC med 1366x768 vil 50Q96 opfattes som en PC monitor frem for et Tv, og en række indstilling vil blive inaktive. Du kan f.eks. ikke gå ind og indstille RGB værdierne længere. Man kan indstille disse i grafikkortets indstillinger eller også kan man vælge at køre en anden opløsning til skærmen fra sin HTPC – f.eks. HD standarden 1280x720.

    Tv’et har desuden en indstilling i menuen kaldet ”Just scan” (”kun scan”) under billedformater. Det sikrer 1:1 pixelmapping i andre sammenhænge.

    Betragtningsvinkler


    Som på flere andre plasma paneler, så er betragtningsvinklerne gode, og hverken farveintensitet eller kontrasten falder nævneværdigt. Det eneste vedvarende problem der bør nævnes, er refleksionen i skærmens glas inde i panelet. Ved f.eks. hvid tekst på sort baggrund, bemærker man et ”spejl-billede” af teksten, når man betragter skærmen fra de yderste vinkler.

    Derudover så er betragtningsvinklerne dog rigtig gode og bedre end på langt størstedelen af LCD-TV.

    Lyden


    Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at 50Q96HD ikke havde nogen højttalere, for de kan ikke ses på skærmens front. Det hænger imidlertid sammen med, at Samsung har skjult dem af vejen, og altså ikke fordi Samsung har fjernet dem.

    De gemmer sig på bagsiden af skærmen og projekterer lyden ud gennem det lille aflange indhak i skærmens bund. Højttalerne er således meget diskrete, men det samme kan vist siges om lyden.

    Lyden er nemlig ikke storslået. Jeg har aldrig været fortaler for indbyggede højttalere af nogen form, og vil nok altid sværge til rigtige gulvhøjttalere, men man skal jo også se højttalere i den sammenhæng, som de er tiltænkt. Det er sjældent, at man bygger højttalere i et Tv, som er tiltænkt super filmoplevelser, så med den forudsætning kan man jo sige, at højttalerne i et Tv i stedet skal opfylde opgaven i de mere typiske henseender.

    Problemet med højttalerne i Q96 serien, er at lydspektret ikke er så skarpt defineret. Tale kan f.eks. ind i mellem være svær at høre, selv om man skruer op for lyden. Den forsvinder i den anden lyd der når ud til brugeren.
    Man kan så vælge en lydprofil der intensiverer talen lidt og det hjælper da også på det, men de indbyggede højttalere er ikke jordens bedste.

    Konklusion:


    Jeg ville have været hurtig til at afskrive Samsungs plasmaskærme før i tiden, men med deres nye generation af plasma skærme, melder de sig virkelig tilbage i plasma kapløbet. De har overkommet et af de kritikpunkter, som de ellers har fået hug for i fortiden – nemlig dårlig nuancering i de mørkeste nuancer. De har samtidig givet os profilen movie, som faktisk leverer ganske god farvegengivelse og billedgenskaber.
    Metoden til at opnå en forbedring i dette er stadig ikke perfekt, men den virker i praksis og det medfører, at 50Q96HD både kan gengive en dyb sort og vise god shadow detail.

    Over det meste af linjen performer 50Q96HD også godt, men som den gigant af en skærm den er, er jeg ærgerlig over, at Samsung ikke har integreret 1080p understøttelse. 50 tommer er ellers en størrelse, hvor HD signaler begynder at blive virkelig interessante, så det er en skam, at man har udeladt understøttelsen.

    For endeligt er det på 1080p punktet, hvor 50Q96HD falder igennem. Movie Plus systemet er jeg heller ikke helt begejstret for ligesom dithering metoden til farver stadig er lidt for synlig, men i min bog trækker de ikke ned ligesom den manglende 1080p understøttelse.

    Prismæssigt ligger 50Q96HD på nogenlunde samme niveau som Panasonics populære skærme. Hvilken der i sidste ende kommer ud som vinderen, vil jeg gemme til en anden god diskussion, men lad mig bare slutte af med at sige, at Samsung 50Q96HD efterhånden er en seriøs konkurrent – og med Q96 har de rystet det lidt plettede ry af, som deres plasmaserier tidligere har haft. I min mening er Samsung Q96 serien bestemt en anbefalelsesværdig skærm – både til Tv, DVD og HD – og den fortjener ros.

    PositivNegativ Målgruppe
    Godt sortniveau og shadow detailIngen 1080p understøttelseStuen
    Godt og balanceret billedeJudder og hakHjemmebiografen
    Gode indstillings- og tilslutningsmulighederFor synlig dithering til gengivelse af farver 


    Pris og forhandler:

      

    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=5083

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |