Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Pioneer 508XD - FlatpanelsDK

Test: Pioneer 508XD

|


Indledning:


Pioneer er på banen med en ny generation af plasma Tv – og denne gang en fandens spændende én. Serien har fået navnet Kuro, som på japansk betyder sort. Sort er også et af nøgleordene for den nye serie, for man har opnået et betydeligt fremskridt i gengivelsen heraf.
Dette er dog kun ét af punkterne som jeg ser frem til at kigge nærmere på, for der er sket meget mere i forhold til sidste generation.

Panelstørrelse:50" widescreen (Plasma)
Opløsning:1365x768
Responstid:-
Kontrastforhold:16000:1
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:-
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):180°/180°
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma (Pioneer)
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Drejefod:(Samt tiltfunktion)
Størrelse (HxBxD): 122,4cm x 71,7cm x 11,5cm (med fod)
Vægt34,5kg
Indbyggede højttalere: (tilvalg)
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (24, 50 & 60Hz)
1:1 pixelmapping:
Indgange
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (Audio in/out)
· SCART (3 indgange)
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI (3 indgange)
· Andet
Udgange
· Audio (type) (1 udgang)
· SCART
· S/PDIF (optisk)
Medfølgende kabler
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet USB læser, DVB-T
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:-
Diverse:Manual på dansk


Pioneer 508XD er venligst udlånt af Pioneer Danmark: www.pioneer.dk

Pris og forhandler:

  

De første indtryk:


Jeg skal ikke være bleg for at sige, at jeg altid har været meget begejstret for designet på Pioneers Tv. I min mening nærmer den simple, blanke pianolak kant sig æstetisk perfektion. Design vurderes selvfølgelig meget individuelt, men kvaliteten og finish på skærmens ramme, kan man hvert fald ikke sætte en finger på.

Highslide JS


Foden til Tv’et passer samtidig utrolig godt ind i det overordnede look, og får Tv’et til at virke en meget integreret enhed, selv om det ikke hænger på væggen. Foden giver desuden mulighed for at dreje Tv’et; ja endda tilte det en smule bagover, hvis man ønsker.

Highslide JS


Alle stik sættes i bag i skærmen og peger ind mod væggen.

I skærmens venstre side sidder en række yderligere input, med blandt andet en HDMI indgang. Gruppen af disse input er primært beregnet til at tilslutte f.eks. et digital kamera eller et digitalt video kamera, så det kan gøres let og bekvemt. Hertil har man også tilføjet en USB læser, så du kan se billeder direkte fra en USB stick.

Forud for testen:


Tv signalet er DVB-S – digital parabol., samt analog antenne.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Funktionalitet


Lad os traditionen tro først kigge lidt nærmere på fjernbetjeningen. Først og fremmest synes jeg den ligger godt i hånden. Den er forholdsvis tung og af rigtig god byggekvalitet, og jeg er således ikke i tvivl om, at det er en fjernbetjening der holder i rigtig mange år frem i tiden.
Den øverste del af fjernbetjeningen er lavet i en form for sort metallegering. Det bidrager selvfølgelig til byggekvaliteten, men det gør også, at fjernbetjeningen føles kølig og behagelig at have i hånden.

Highslide JS


Antallet af knapperne ligger nok i den høje ende. Der er mange funktioner, men man finder hurtigt de mest brugte og efter kort tid er forvirringen ovre.

Hvis man tilgår skærmens menu, finder man et hav af indstillingsmuligheder. Først og fremmest er der en række overordnede billedprofiler, som alle kan indstilles efter behag. Profilerne kan med fordel således tilknyttes forskellige input.

Highslide JS


I hovedmenuen for billedegenskaberne kan man indstille kontrast, lysstyrke, farve, tone samt skarphed. Man kan herefter tilgå en avanceret menu, som giver et utal af indstillingsmuligheder. Jeg vil ikke komme ind over dem alle sammen, men det kan nævnes, at man her finger 6-punkts RGB kontrol, dynamiske funktioner, støjreduktion, samt PureCinema. Sidstnævnte vender jeg tilbage til senere i testen.

Resten af menuerne på skærmen giver mulighed for at indstille f.eks. lyden, strømsparefunktioner, USB funktionalitet samt ”HDMI-kontrol”. HDMI-kontrol er en del af den nye HDMI revision. Flere producenter er begyndt at tilbyde denne funktionalitet, og kort sagt er det en funktion som lader brugeren kontrollere eksterne enheder, som f.eks. lyd fra et anlæg, DVD afspillere eller HD afspillere, direkte fra Tv’et.

Billedkvalitet


Jeg har taget en ”out-of-box” måling herunder. Den er foretaget på profilen standard uden nogen ændringer.

Highslide JS


Resultatet er et fornuftigt udgangspunkt, men der er plads til forbedringer. Jeg roste senest Panasonic for standardindstillingen, og den er også en smule mere præcis end på Pioneer 508XD, men præcisionen på Pioneer 508XD er bestemt heller ikke dårlig. Derudover giver menuen også en lang række avancerede muligheder for indstilling af billedet, hvilket jeg gerne vil komme lidt nærmere ind på før jeg bevæger mig over til at snakke om den praktiske del af billedoplevelsen.

Når man kigger på grafen, vil man bemærke, at farvetemperaturen er lidt over 8000. Vi sigter efter 6500K, samtidig med, at gamma skal være på 2.2 på alle målepunkter fra den ene ende af gråskalaen til den anden.

Man har nu to muligheder. Man kan gå ind og vælge en af de forudindstillede farvetemperaturer i skærmens menu (du skal i dette tilfælde vælge en ”varmere”) eller man kan indstille farverne med et 6-trins RGB skala, hvilket er en super god mulighed, som Pioneer skal have ros for at have integreret.

Som du sikkert også bemærker, så er brightness forholdsvis lav i forhold til mange LCD-TV. Dette er dog ikke negativt, nærmere tværtimod. Man kan ofte snakke om den ideelle brightness/lysstyrke, og typisk vil man komme frem til at der kræves en lidt højere brightness i dagtimerne og en lavere i aftentimerne. Hvis man tager udgangspunkt i aftentimerne, så er en brightness på 75 cd/m2 faktisk meget fornuftig.
Man kan så med fordel skrue lidt op for brightness i dagtimerne. Der er en indbygget lyssensor, som kan gøre dette automatisk, men jeg anbefaler næsten altid, at man deaktiverer disse, ligesom man bør deaktivere alle andre dynamiske funktioner.

Når det er sagt, så lad os prøve at tage et kig på kalibrering af billedet og sætte det i direkte kontekst til indstillingerne i menuen. Jeg vil ikke gå så meget i detaljer med, hvad de enkelte funktioner gør; den diskussion kan vi gemme til en anden god gang.

Highslide JS


Jeg vil anbefale, at man tager udgangspunkt i profilen kaldet film (eller movie på engelsk), da den bringer os lidt tættere på målet.

Hvis vi starter med de velkendte som kontrast, lysstyrke og skarphed, så lad mig først anbefale, at man justerer skarphed til -15. Kontrast står på standard på 40. Dette er et fornuftigt udgangspunkt, men reducer gerne kontrast til omkring 35-37. Lad lysstyrken blive på 0. Øg eventuelt i dagtimerne. På nogle profiler er ”farve” reduceret ned til omkring -6. Jeg anbefaler, at den forbliver på -1 eller -2.
Under billeddetalje er nogle af de dynamiske funktioner. Slå dem fra, så de står på ”slukket”.

Hvis du ikke har så meget erfaring med indstilling af farver, bør du nok vælge en af præinstallerede farvetemperaturer, og tag gerne en der er lidt varmere end den Pioneer 508XD står på, som standard. Sluk CTI og vælg farverum 1.
Hvad angår støjreduktion, så slå alle funktionerne fra. Typisk kan enkelte af dem godt reducere noget støj på f.eks. analoge signaler, men det bliver på bekostning af nogle andre – typiske mere vigtige – billedegenskaber.

Hvis vi skal gå lidt ind i en diskussion om yderligere kalibrering, bliver vi helt automatisk ført over i at snakke om RGB (rød, grøn, blå) indstilling. Pioneer har integreret en 6-trins RGB indstillingsskala direkte i brugermenuen, hvilket virkelig er klasse.
Hvis man ikke har erfaring med at indstille farver, kan man hurtigt ende med et resultat der er dårligere end udgangspunktet, men det er altså herinde de virkelig forbedringer i form af billedgengivelsen, kan hentes.
De seks farver, som der er mulighed for at korrigere på, er: rød, gul, grøn, cyan, blå og magenta.

Highslide JS


Jeg plejer ofte at tage udgangspunkt i den grønne grundfarve først og korrigere denne. Hvorfor jeg gør sådan, er en lidt længere historie, så lad os bare holde os til at følge den vanlige procedure. Jeg fandt, at grøn bør reduceres en del. Rød bør intensiveres. Blå ændrede jeg ikke, da den i Pioneers tilfælde – ligesom det også er tilfældet de fleste andre skærme – kan korrigeres en del, ved først at indstille de andre grundfarver.
Grøn blev reduceret til -19. Rød blev forøget til +13. Blå står på 0. Man har nu mulighed for yderligere korrektion med de tre ekstra skridt. Jeg forøgede derfor gul til +3, reducerede magenta til -6 og lod cyan falde et enkelt skridt til -1. Cyan vaklede jeg lidt med mellem -3 og -1. I praksis er der ikke afgørende forskel, og jeg endte på -1.

Efter kalibrering
Lysstyrke:0-1
Kontrast:35-37
Skarphed:-15
Farve:-1 / -2
Menu: Billeddetalje:Alt fra
CTI:Fra
Farverum:1
Menu: Støjreduktion:Alt fra
RGB:Manuel
• Rød:+13
• Gul:+3
• Grøn:-19
• Cyan:-1 / -3
• Blå:0
• Magenta:-6


Bemærk at disse indstillinger er foretaget med hjælp af et fysisk måleredskab, der kan måle farver. Der er dog tit variationer mellem eksemplarer af skærme selv i samme serie, så disse indstillinger er ikke nødvendigvis korrekte for dit eksemplar.

Afsnittet om kalibreringen blev en smule langt, men det skal også ses i lyset af, at Pioneer tilbyder fantastiske muligheder for indstilling af deres Tv. Selv om standardindstillingen var lidt dårligere end på netop testede Panasonic PZ700, kan man altså ende med et resultat, der er bedre.

Highslide JS


Lad os prøve at bevæge os over til at snakke om TV, DVD og HD eller bare billedet som det opleves i praksis.

Først vil jeg gerne starte med at sige, at jeg er meget imponeret. Selv om man ikke vælger at foretage de omfattende indstillinger, som er beskrevet ovenfor, så er billedet i den absolutte elite klasse.

Highslide JS


På almindelige TV signaler viser Pioneer 508XD allerede sin klasse. Selv om der er tale om en 50 tommer skærm, hvor fejl i signalet selvsagt vil være tydeligere, klarer Pioneer opgaven til UG. Graden af detaljer er utrolig høj og balancen i billedet er knivskarp.

Der kan forekomme nogen refleksion ved lysindfald på skærmen. Refleksionen vil typisk vises med et let lilla skær grundet skærmens overfladebehandling. Direkte lysindfald fra et vindue modsat skærmen kan således godt genere lidt, men generelt synes jeg ikke det er et problem på trods af, at jeg har en meget oplyst stue, med et hav af vinduer i både væg og loft.

For DVD’er er begejstringen ligeledes stor. Jeg har som sådan ikke noget at sætte fingeren på, og de småting der måtte være, forhindrer på ingen måde, at man bare kan læne sig tilbage og nyde oplevelsen. For at bruge en vending fra 50PZ700 anmeldelsen, så kan man i sandhed sige, at Pioneer 508XD viser DVD signaler, ligesom dårligere skærme viser HD signaler.

Highslide JS


HD er en historie for sig selv, og detaljegraden er næsten på et hidtil uset niveau. Blandt de få skærme som tæt på, ligger nok 50PZ700 fra Panasonic, men derudover har Pioneer introduceret et nyt niveau for gengivelsen af HD.

Men hvad er det så der bidrager til denne begejstring? Først og fremmest vil jeg sige en meget præcis og kraftfuld billedbehandling, og en dedikeret indsats fra Pioneers side. Det står på den måde også klart, at Pioneer ønsker at være tro mod korrekt billedkvalitet, frem for at lave en masse fancy løsninger.

Dertil kommer også noget, som jeg ikke har været inde på før nu; nemlig gengivelsen af sort. Ingen anden skærm er på samme niveau, for dybden af sort på Pioneer 508XD er fænomenal. Mange undervurderer den reelle betydning af en korrekt og dyb gengivelse af sort, men det bidrager faktisk i meget høj grad til billedets overordnede resultat.
Men en måske endnu vigtigere del af en dyb og mørk sort, er en nuanceret shadow-detail, altså graden af detaljering i de mørkeste nuancer. Det er et punkt hvor mange Tv falder igennem, fordi de ikke formår at gengive de meget tætliggende mørke nuancer forskelligt/korrekt. Det betyder, at mørke scener flyder ud og mister dybden og detaljeringen, men sådan er det slet ikke på Pioneer 508XD. Man opretholder nuanceringen, og shadow-detail er helt fantastisk.

Når det er sagt, så vil jeg, som den perfektionist jeg er, dog altid spørge: Men er sort så perfekt? Nej, det er den nu ikke. Man fornemmer stadig, at sort ikke er fuldstændig sort. Pioneer sætter – som sagt ovenfor – en helt ny standard for dybden af sort, men vi sigter efter perfektion og perfekt sort er stadig ikke nået.

Highslide JS


For at give en fornemmelse af gengivelsen, har jeg forsøgt at måle sortgengivelsen. Når sort bliver så sort, kommer måleredskaberne dog ofte på dybt vand. Præcisionen bliver mindre, så fejlmarginen bliver større. Resultatet jeg her angiver, er 0,02 cd/m2, som beskrevet i skemaet herunder, men det er altså ikke angivet helt præcist. Resultatet signalerer dog let, hvor langt foran Pioneer faktisk er på dette punkt.
Hvis man skal sammenligne det med Panasonics PZ700 serie, som nok er den nærmeste konkurrent, så lå sortgengivelsen for PZ700 på 0,18 cd/m2 ved samme lysstyrke.

Out-of-BoxEfter kalibrering
Sortniveau0,02 cd/m20,02 cd/m2
Brightness (lysstyrke)75 cd/m270 cd/m2
Kontrastforhold 3750:1 3500:1
Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 300

Jeg har også taget et billede af skærmen med en sort baggrund i et helt mørkelagt lokale herunder. Bemærk også, at panelets lyshomogenitet er perfekt.

Highslide JS


Farvegengivelsen på Pioneer 508XD er også utrolig god. Jeg savner lige den sidste præcision i standardindstillingerne, men dem kan man nå efter indstilling. Et fænomen som banding er ikke-eksisterende, glidende gradienter er virkelig glidende og der skelnes mellem farver således at billedet opnår fantastisk detaljering.

Hvis man skal vende tilbage til HD for en kort stund, så skal det også nævnes, at Pioneer understøtter 1080p24 visning fuldt ud. Hvis du eksempelvis har en Blu-Ray eller HD-DVD afspiller der kan smide et signal ud i 1080p24, så modtager Pioneer signalet i sin råform og dobler antallet af frames op til 72 Hz ved hjælp af funktionen kaldet PureCinema (som findes i menuen). Der er dog imidlertid ingen konverteringer, så 24 Hz signalet vises i sin korrekte form ved blot at doble frames, med det resultat til følge, at hak og judder er fuldstændig elimineret. Det er en fryd for øjet ved HD gengivelsen og noget som jeg er sikker på, de fleste entusiaster vil sætte pris på.

Hvis man skal nævne noget negativt i forbindelse med billedet på Pioneer 508XD, kan jeg næsten kun pege på, at der stadig findes lidt støj (flimrende pixels) i billedet, som skyldes plasma teknologien. Denne støj kan være synlig, hvis man virkelig vil se den, men for de fleste brugere, vil den aldrig være aktuel. Derudover lider responstiden også i meget lille grad under det som for LCD-TV kaldes Overdrive trailing. I kort format betyder det (for Pioneer 508XD), at der ved meget hurtige motion-billeder kan introduceres grønne og gule artifaktor i en pixels rise og fall tider (kun ved visse farveovergange). Effekten er absolut minimal, men kan ses med det trænede øje. I lidt mere teknisk sprog skyldes det det man kalder ”temporal variation” i fosforen, som tegner billedet. Det samme kan opstå på CRT pga. samme problematik. Det kan også opstå på LCD-TV paneler i samme form, men skyldes en lidt anden teknologisk barriere.
Når der ikke blev fokuseret direkte på dette i stresstests, bemærkede jeg det dog aldrig gennem testperioden.

Highslide JS


Som de afsluttende ord, vil jeg dog udtrykke en ovenud tilfredshed med det billede som leverer. Pioneer har med 508XD - og deres nye generation generelt - endnu en gang løftet baren for, hvad der kan lade sig gøre i et Tv. Det er svært at sammenligne Pioneer 508XD med et andet apparat, for selv dem der kommer tættest på, ligger lige et niveau eller to under Pioneer. Det kommer selvfølgelig også alt sammen til en anden pris, men i min verden en ganske fair pris.

PC og mediecenter tilslutning


Man kan vælge at tilslutte Tv’et over den analoge D-SUB (VGA) eller den digitale HDMI (med en DVI-HDMI adaptor). I begge tilfælde kunne jeg sende opløsningen 1360x768 mod skærmen og opnå 1:1 pixelmaping.

Skærmens native opløsning er 1365x768, så i praksis betyder det, at når der sendes et 1360x768 signal mod skærmen, slukkes der 5 pixel linjer. Det er dog aldrig noget man bemærker i praksis og er som sådan en ligegyldig ting.

Betragtningsvinkler


Betragtningsvinklerne på plasma skærme er generelt gode. På nogen skærme kan der forekomme noget genspejling, når f.eks. hvid tekst vises på sort baggrund, men problemerne er ganske små. Ting som kontrastfald og fald i farveintensiteten er ikke et udbredt problem på plasma paneler, som det er tilfældet på LCD paneler.

Lyden


Højttalere kan købes separat og monteres under skærmen. Foden kan justeres i højden, så højttaleren passer, men i løbet af perioden for anmeldelsen, havde jeg ikke Pioneers højttaler.

Konklusion:


Pioneer har endnu en gang sat standarden for, hvad man kan med moderne fladskærmsteknologi. Pioneer 508XD er i sandhed et vidunder af en skærm, hvor man virkelig har arbejdet dedikeret mod korrekt og flot billedkvalitet. Jeg tror aldrig, at Pioneer har mistet fokus og i sidste endnu lønner det sig i form af et super flot billede.

Understøttelsen af f.eks. 1080p24 understreger blot i højere grad, at man er tro mod idealet. I forhold til sidste generation er sort niveauet i øvrigt forbedret drastisk og ingen anden producent kommer i nærheden af at levere lige så dyb en sortgengivelse som Pioneer. Man er stadig ikke helt i mål på dette punkt, men Pioneer er tættere end nogensinde.

Designet er i top, funktionaliteten ligeledes og mulighederne for indstilling af skærmen er stort set efter bogen. Det eneste der kan savnes, er et lidt bedre udgangspunkt i billedets præcision ”out-of-box”, nu hvor Panasonic med 50PZ700 på fornem vis, demonstrerede, at det bestemt ikke er umuligt. For at holde fast i Panasonic nye PZ70/PZ700 serie, som jo nok er den nærmeste konkurrent, så er det naturligvis altid svært at beskrive en forskel med én linje, men vi prøver. Vi roste seneste Panasonics PZ700 serie højt, og det er der som sådan ikke ændret efter denne anmeldelse. Jeg kan blot sige, at hvor Panasonic 50PZ700 er et super Tv, formår Pioneer 508XD alligevel at hoppe op på niveauet over.

Som de afsluttende ord, så lad dette stå printet sort på hvidt: Den eneste direkte konkurrent til billedkvaliteten på Pioneer 508XD, må være Pioneer selv – vel og mærke deres næste serie.

Vi har netop indført to typer"Awards". 1 kaldet top-anbefaling og 1 kaldet reference-award. Pioneer 508XD tildeles vores reference-award for 2007 pga. den ekstraordinære ydelse og sætter således standarden for reference sammenligninger fremover.



Tryk på awarden for at læse mere.

PositivNegativ Målgruppe
Bedste billede til datoSavner lidt bedre standardindstillingerStuen
Dybeste testede sortniveau Hjemmebiografen
Gode indstillingsmuligheder  
Understøttelse og afspilning af 1080p24  


Pris og forhandler:

  

---


Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=4400

Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |