Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung 46M87BD - FlatpanelsDK

Test: Samsung 46M87BD

|


Indledning:


Samsung fik i sin tid stor ros og anerkendelse for deres M61 serie, der blandt andet blev kåret som bedste Tv i prisklassen af EISA tilbage i 2005. Vi har nu taget skridtet to generationer videre i rækken og en ny M8 serie er introduceret.
Med M8 modellerne har Samsung givet deres bud på et det bedste af LCD verdenen. Derudover satser man også bredt ved at introducere M8 serien i alt lige fra 32 til 52 tommer.

Vi har fået 46 tommer versionen ind til test. Samsung LE-46M87BD som den officielt hedder bærer samme karakteristika som 40 og 52 tommer versionen i den forstand, at man ikke har udeladt noget. Man skal nemlig i denne forbindelse være opmærksom på, at 32 og 37 tommer versionerne er baseret på et lidt andet panel og mangler Super Clear Panel teknologien.

Panelstørrelse:46" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:8 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:15000:1 (Dynamisk kontrastforhold)
Lysstyrke:550 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):S-PVA (Samsung)
Strømforbrug:260 W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 76.8cm x 110.6cm x 32.6cm (med fod)
Vægt34.5 kg
Indbyggede højttalere: (2x10W)
Inputformater: 480p, 480i, 576i, 576p, 720p, 1080i & 1080p
1:1 pixelmapping:
Indgange
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (Pc audio in)
· SCART (2 indgange, RGB)
· S-video (I siden)
· Komposit
· Komponent (1 indgang))
· HDMI (2 indgange)
· Andet
Udgange
· Audio (type) (Analog phono)
· SCART
· S/PDIF (Digital Optisk)
Medfølgende kabler
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet
Garanti:-
Pixelgaranti:Ikke oplyst
Diverse:DVB-T tuner, Dansk manual


Pris og forhandler:

  

De første indtryk:


Samsung holder fast i det glossy sorte finish, som de har haft succes med i en del modeller nu. Ja, man fristes næsten til at sige, at de har taget det til målstregen i M8 serien. For denne gang er det ikke kun rammen der er glossy sort, men også selve panelet. Med Super Clear Panel teknologien har man nemlig tilføjet et blankt lag i panelet, som giver et look der minder mere om plasma end om LCD.

Highslide JS


Man har således gået på kompromis med en af LCD teknologien virkelig forcer for at opnå bedre billedkvalitet. Dette er muligvis et fair trade-off, hvis det også viser sig at give et endnu bedre billede, men lad os kigge nærmere på det senere i testen.

Highslide JS


For lige at vende tilbage til skærmens opbygning, så er det også tydeligt at man har holdt sig i samme bane, som M61 og M71 tiderne. Formen er ikke drastisk ændret og nederst finder man traditionen tro en fin finesse – denne gang i form af en blank sølvkant, som ind i mellem giver fornemmelsen af, at den rent faktisk er gennemsigtig (hvert fald med disse sommerdages kraftige lysindfald).

Højttalerne er godt og grundigt gemt af vejen, hvilket nok ikke kommer som den største overraskelse for Samsung kenderne.

Highslide JS


Skærmen bliver holdt på plads af en stabil fod. Foden er oval kan tilmed dreje, så man også kan se skærmen, når man sidder i den anden eller tredje sofa. Det er en rigtig fed feature.

Highslide JS


På venstre side af skærmen sidder der input af typerne: s-video, komposit og sågar en HDMI indgange. Man finder også en lydudgang til høretelefoner.

Highslide JS


På højre side af skærmen sidder en række knapper til styring af Tv’et.

Samsung har dog stadig ikke taget ved lære, når det kommer til bagsiden af Tv’et. På tidligere modeller har kritikken lydt på, at stikkene vender bagud og derfor umuliggør en eventuel vægmontering helt op ad væggen. Dette gør sig stadig gældende og 46M87BD kan eksempelvis ikke monteres på det vægbeslag jeg normalt benytter.

Highslide JS


Samsung har dog vedlagt et ”knækket” strømstik i kassen. Det hjælper dog ikke meget, når f.eks. kvalitets signalkabler, som ofte er meget stive i det, fortsat stikker en del ud.

Forud for testen:


Tv signalet er DVB-S – digital parabol., samt analog antenne.

Det tests blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Funktionalitet


Lad os først kigge på fjernbetjeningen. Formen er den ergonomiske del er stort set identisk med fjernbetjeningen fra M71 serien, hvis du vel og mærke kan relatere til denne. Ellers kan du kigge lidt på billedet nedenfor.

Highslide JS


Funktionaliteten af fjernbetjeningen er dog udvidet på flere punkter. Man kan eksempelvis tænder lys i kanalskift og volume knapperne. Der er naturligvis også tilføjet en række funktioner til den digitale tuner. Der er også tilføjet mulighed for at styre fire andre enheder, som fjernbetjeningen kan kodes til.

Udseendet er jeg stadig ikke helt vild med, hvilket egentlig er min generelle holdning til langt størstedelen af alle remotes på markedet. Men funktionaliteten og logikken er fin i enheden. Det eneste jeg som sådan savner, er en knap til at slå over på PC signalet – den har man fjernet i forhold til M71 serien.

Det er vist på tide, at vi får tændt Tv’et og kigget lidt på mulighederne og funktionaliteten for billedet. Først og fremmest har M8 serien PIP (Picture in picture)

PIP funktionen lider dog under de samme mangler som på tidligere Samsung serier. Personligt betyder det ikke så meget for mig, om er 10 skridt for størrelsen på PIP vinduet eller om PIP funktionen er super avanceret, men man skal kunne kombinere de forskellige input frit – det kan man ikke på M8 serien.

Uden at gå i tekniske detaljer, så er man meget handicappet på dette punkt. Hvis man f.eks. har en DVB-S modtager (over scart) som jeg selv, kan man ikke slå PIP til. Hvis man derimod går hen på komponent indgangen, kan man godt slå PIP til og tilmed vælge scart som det lille PIP billede. (?) Det er heller ikke muligt at kombinere noget der hedder HDMI eller helt tredje.

På mit setup med en filmafspiller på komponent, en DVB-S tuner på scart og en række andre ting på HDMI, havde jeg således kun mulighed for at have komponent som den primære og scart som det lille PIP billede. Det efterlader lidt fornemmelsen af, at man lige så godt kunne have ladet være så.

Highslide JS


Menuens udseende er ikke ændret meget siden Samsungs tidligere Tv, men i min verden gør der ikke så meget. Jeg savnede nogle lidt mere avancerede indstillinger på de tidligere modeller, men navigeringen er simpliciteten er rigtig fin.

I menuen finder man mulighed for at brightness, kontras, baggrundslys, farver, skarphed og nuance. Man kan også vælge mellem tre profiler kaldet Standard, dynamisk og film. Man kan også vælge forskellige farvetemperaturer, herunder; kold2, kold1 og normal. På enkelte, men få input, er det også muligt at vælge varm1 og varm2.

Af billedformater kan man vælge Auto – bred, 16:9, vid, zoom, 4:3 og en såkaldt ”kun scan” (som sikrer 1:1 pixelmapping).

I menuen finder slå nogle af de avancerede kredsløb som MoviePlus, DNIe, Digital NR. Jeg vender tilbage til de her funktioner lidt senere i testen.

Billedkvalitet


Da jeg første gang satte Tv’et til, var det sat på en profil kaldet Standard, hvor blandt andet lysstyrken er sat til 50 og kontrasten til 80. Baggrundsbelysningen er sat til 7 ud af 10.

Også funktioner som Movie Plus og DNIe, samt Digital NR er slået til som standard. Jeg vender tilbage til disse efter min første måling, som kan ses herunder:

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Som standard har man sat farvetemperaturen til Kold1. Jeg tog nogle målinger på de forskellige farvetemperaturer og kan kun anbefale, at man benytter sig af farvetemperaturen kaldet normal. Denne profil giver de mindste afvigelser, men dog stadig et billede med for lidt rød og for meget blå.
    Kold1 og Kold2 giver større afvigelser, og introducerer også en større afvigelse for grundfarven grøn.

    Som du kan se på målingen ovenfor, så er farveafvigelserne til stede, men omvendt hverken meget dårligere eller meget bedre end andre LCD skærme i denne prisklasse.

    Brightness er målt til 202 cd/m2, hvilket er for højt. I menuen er baggrundsbelysningen indstillet til 7 ved denne måling.
    Gamma’en er også for lav. Gamma er en af de avancerede aspekter af billedet, som der sjældent nævnes, men som er meget essentiel for korrekt gengivelse. En skæv gamma kan f.eks. medføre, at lyse scener bliver for lyse og udvaskede eller at mørke scener bliver for mørke og unuancerede. Vi sigter efter en gamma på 2.2.

    Highslide JS


    Fra start af er teknologierne DNIe, Movie Plus og DNR (digital noise reduction). Noise reduction slår jeg som standard af på langt størstedelen af Tv. Det kan være med til at reducere støj på f.eks. analoge signaler, men det introducerer til andre uønskede ting som f.eks. pixellering.

    Movie Plus er Samsungs 3:2 pulldown funktion, som skal lave korrekt deinterlacing i film. Man er dog i min mening bedre tjent med den slået fra, da den ikke foretager denne proces helt efter bogen og også giver nogle lidt uheldige sync problemer i billedet. Det virker som om billedet hopper ind i mellem og fra tid til anden ser man også horisontale syncstreger.
    Film får i øvrigt et look der minder om en scene optaget med et håndholdt kamera. Jeg kan kun anbefale at slå Movie Plus fra.

    Highslide JS


    DNIe er Samsungs eget billedforbedringskredsløb, som blandt andet står for alle de dynamiske funktioner som dynamisk kontrast. Hvis man vælger at lade det blive på ”on”, vil jeg anbefale, at man eksempelvis slår dynamisk kontrast fra – samt de andre dynamiske funktioner. Med DNIe aktivere får man også mulighed for at korrigere gamma, hvidpunkt og grundfarverne.

    Nu er jeg helt automatisk kommet lidt hen mod hvad man kan forbedre i menuen for at få et bedre billede, så lad os lige prøve at slå bremsen i, og snakke lidt om den praktiske billedkvalitet på Samsungs M8 serie.

    Billedkvaliteten på M8 serien ”out-of-box”. eller kun med få ændringer som jeg beskriver ovenfor, er rigtig fornuftig. Der er virkelig sket meget siden Samsung M71 serie, der heller ikke fik den allerbedste kritik.
    Man har taget et stort skridt fremad – og selv om der stadig er farveafvigelser og lidt skæv gamma, som min tidligere måling foreslår, så vil jeg rose Samsung for deres M8 serie. Tv signaler gengives flot, DVD gengives flot og HD gengives flot. Nuanceringen og detaljegraden i billedet er langt bedre end de tidligere generationer fra Elektronik giganten, og Samsung har virkelig skabt en LCD skærm, der skal ud og konkurrere med de bedste i prisklassen.

    Highslide JS


    Der er dog stadig plads til forbedringer og dem vil jeg gerne snakke lidt mere om nu. Som jeg nævnte i indledningen, så er gamma’en for lav. Det er specielt for de lyse scener, at man ser en for lav gamma, hvilket i praksis gør lyse nuancer en smule udvaskede.
    Man kan til dels rette dette uden at være en avanceret bruger og uden at begynde at rode i servicemenuen. Jeg testede lidt frem og tilbage og endte med, at man bør reducere kontrast til omkring 55 og lysstyrke til omkring 40. Billedet er som standard også for lysstærkt, og man bør reducere baggrundslys (navnet fra menuen) til omkring 3 eller 4.

    Derudover vil jeg også anbefale, at man deaktivere Movie Plus og DNR, samt skruer sharpness ned på 0. Sharpness giver muligvis anledning til at tro, at man indstiller på skarpheden i billedet, men det gør man nu ikke. Hvis man har sharpness på f.eks. 50 betyder det blot, at der i udbredt grad tilføjes lidt ”støj” omkring objekter – det som folk ind i mellem refererer til som ”overskarp”.

    Vælg også farvetemperaturen normal, da denne giver de bedste udgangspunkt.

    Efter disse forholdsvis simple indgreb er billedet klasser bedre – specielt i forhold til f.eks. profilen der hedder ”dynamisk”. Skarpheden og naturligheden i billedet er forøget uden at gå på kompromis med de positive aspekter, som jeg var inde på oven for.

    Balancen i billedet er også forbedret, men gamma’en er stadig ikke perfekt. Før dette kan lade sig gøre – og før farverne generelt er præcise – så kræver det en mere avanceret kalibrering, hvor man også tilgår servicemenuen. Det har jeg ikke gjort i forbindelse med det jeg skriver ovenfor, og jeg kan bestemt ikke anbefale, at man selv kaster sig ud i det, med mindre man har 110 % styr på hvad man foretager sig derinde.

    Highslide JS


    Gengivelsen af sort er også en af de ting som M8 serien allerede har fået en del ros for – og det er med rette. Sortniveauet er nemlig meget dybt på skærmen, og deraf er kontrasten også høj. Det kræver at man reducerer baggrundslyset en smule, men det vil jeg alligevel anbefale at man gør. ”Out-of-box” målte jeg sortniveauet til 0,4 cd/m2 og efter kalibrering målte jeg det til 0,2 cd/m2.
    I denne forbindelse er det dog værd at bemærke, at den blanke overflade som går under navnet Super Clear Panel bidrager til en del genskær og på en solrig dag er sortgengivelsen således præget en del af det lys der falder på skærmens overflade. Omvendt har Super Clear Panel dog også fordele, men set i lyset af, at LCD skærme generel har gode anti-refleksive paneler, har man med Super Clear Panel forbedret skærmen på nogle punkter, men også introduceret et andet problemer.

    Hvis vi skal snakke lidt om Tv, DVD og HD, så lad mig starte med at sige, at jeg blev positivt overrasket.

    Vi benytter en DVB-S digital tuner herhjemme og Tv billedet er utrolig flot. Selv på vores analoge antenne klarer Samsung 46M87BD opgaven fint. Der er stadig noget vej op til de eminente resultater som Panasonic og Pioneer – som de to mest markante eksempler herhjemme – formår at levere, men der er virkelig sket ting i forhold til sidste generation af LCD-TV.

    DVD gengives også flot. Jeg savner en smule nuancering i enkelte scener – specielt de mørke, hvor shadow detail ikke er så god som på f.eks. Pioneers skærme.

    Highslide JS


    HD gengives utrolig flot, og her kommer de 46 tommer også virkelig til sin ret. For hvis du køber en skærm for at satse på HD-DVD eller Blu-Ray bør du altså også gå op i en størrelse som kan bære dette. Det kan 46 tommer Tv, og man kan sagtens tænke i endnu større baner, som f.eks. 50 eller 52.

    Homogeniteten er der ikke noget at klage over. Lyset fordeles fint på skærmen. Jeg har taget et billede af det herunder, som også illustrerer M8 serien fortrinlige sortniveau.

    Highslide JS



    Overordnet må jeg erklære mig positivt overrasket, for Samsung 46M87BD er et godt Tv. Som jeg nævnte tidligere, så er der stadig noget vej op til eliten, men i prisklassen får man utrolig meget skærm for pengene med M8 serien. Og jeg er sikker på, at designet vil falde i mange forbrugeres smag, ligesom det var tilfældet på M61, M71 og R7 serierne.

    Skærmen havde ingen pixelfejl.

    PC og mediecenter tilslutning


    Når man tilslutter Tv’et til en PC skal man en tur ind i menuen og vælge ”Kun Scan” under billedformater. Det sikrer 1:1 pixelmapping.

    Jeg tilsluttede først et Geforce 7900GTO kort med et DVI-HDMI stik og satte opløsningen til 1920x1080 – som er skærmens native opløsning. Dette gav korrekt 1:1 pixelmapping og et flot billede.

    Jeg oplevede imidlertid lidt knas med D-SUB (VGA), hvor billedet gav periodiske udfald ved 1920x1080 opløsning. Set i perspektiv kan jeg dog ikke se grunden til at man skulle tilslutte skærmen med D-SUB, når digital DVI-HDMI er mulig – og endda på 3 HDMI indgange.

    Betragtningsvinkler


    Selv om der stadig er tale om et S-PVA panel i M8 serien, så er betragtningsvinklerne en smule anderledes. Normalt falder farverne ”pludseligt” ved en bestemt vinkel, men på M8 er farvedegraderingen mere jævn og lineær, når man bevæger sig ud mod siderne. Det har muligvis noget med Super Clear Panel teknologien at gøre (hvilket betyder at det er anderledes for 32 og 37 tommer modellerne), men jeg skal ikke kunne sige det med sikkerhed.

    Kontrasten falder også fra siderne, og hvis man sidder meget yderligt, bliver billedet mere lyst og mindre intenst. Man kan sammenligne det lidt med et billede, hvor gamma’en er for høj – det er næsten samme synsindtryk.

    Jeg vil mene, at det ikke er et problem at sidde lidt til siden for Tv’et, men hvis man kommer for langt ud mod siderne, kan man godt opleve problemer. Den bedste oplevelse er nu engang at sidde ligefor Tv’et.

    Jeg har taget nogle billeder af betragtningsvinklerne herunder

    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Samsung har indbygget højttalerne i kabinettet, så de er skjult fra fronten. Det har en betydning for lydkvaliteten, som primært kommer til udtryk ved, at den synes en smule indelukket og svær at definere. Omvendt har Samsung dog hævet niveauet med M8 serien, og lyden er faktisk bedre end tidligere.

    Som jeg så mange gange har sagt, foretrækker jeg personligt et rigtig lydanlæg til filmbrug, og det samme vil jeg sige her. Man skal ikke forvente noget ud over det ordinære. Til almindelige hverdagsbrug er højttalerne tilstrækkelige, men man skyldes sig selv at få noget ordentlig lyd til de gode film.

    Konklusion:


    Samsungs nye M8 serier giver valuta for pengene, og leverer en billedkvalitet som er klasser bedre end Samsungs tidligere generation. Den blander sig ikke med high-end modeller fra f.eks. Pioneer, men i prisklassen er den i sandhed en sværvægter, som jeg tror, kan – og vil - blive meget populær.

    Med M8 serien har man også introduceret en række nye tiltag. En af disse er Super Clear Panel, som er en blank overflade på panelet. Effekten er god (for billedkvaliteten), men introducerer også refleksioner, som er kendt fra plasma skærmene.
    Også menuen har fået en række nye funktioner, som giver den avancerede bruger mere frihed end tidligere og det er altid noget vi tager imod med kyshånd. Funktionaliteten falder dog lidt igennem på andre punkter, og f.eks. PIP systemet kan forbedres, ligesom jeg ikke er begejstret for Movie Plus systemet, idet det introducerer nogle uhensigtsmæssige sideeffekter.

    De positive aspekter overskygger dog i høj grad de få negative, og med et godt sortniveau, god detaljegrad, og god responstid, leverer M8 serien et billede, som jeg tror de fleste vil være begejstrede for.
    Samsung 46M87BD kan helt bestemt anbefales, og det har været positivt at stifte bekendtskab med modellen.

    Bemærk, at 32 og 37 tommer versionerne varierer lidt fra 40, 46 og 52 tommer modellerne.

    PositivNegativ Målgruppe
    Godt billede til prisenPIP funktionaliteten halterStuen
    Dyb gengivelse af sort og god kontrastIkke helt præcise farver og nuancering i de mørke farverHjemmebiografen
    Gode tilslutningsmulighederSuper Clear Panel har introduceret refeleksioner i paneletVærelset


    Pris og forhandler:

      

    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=3859

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |