Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung 305T - FlatpanelsDK

Test: Samsung 305T

|


Indledning


Samsung er på banen med en gigant af en skærm. Den nye 305T er nemlig ikke mindre end 30 tommer stor og med en opløsning på 2560x1600 har man næsten uanede mængder skrivebordsplads.

Samsung 305T svarer næsten til at have et 32 tommer LCD-TV stående direkte på skrivebordet, men alligevel er 305T en PC skærm, som vi kender dem fra Samsung. Den er gennemført, enkel og attraktiv. Vi kigger i denne anmeldelse nærmere på hvad skærmen kan i praksis

Bemærk at man kræver et grafikkort der understøtter dual-link output for at få den høje opløsning vist på skærmen.

Produktet er venligst udlånt af Samsung

Panelstørrelse:30" (widescreen)
Opløsning:2560x1600
Responstid:6 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:400 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.250 mm
Panelnummer (Type):S-PVA (Samsung)
  
Strømforbrug:130 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 50.2cm x 69.0cm x 28.0cm (med fod)
Vægt12,0 kg
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt
· Swivel
· Højde
· Pivot
  
Indbyggede højttalere:
  
Indgange 
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI
· Andet 4-ports USB hub
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
  
Medfølgende software:

-

Pixelgaranti:-
Diverse:Quick Start Guide, Manual på CD


Pris og forhandler:



De første indtryk


Det er vel ingen hemmelighed, at skærmens størrelse næsten er overvældende. De fleste kender nok et standard 32 tommer LCD-TV, men det er alligevel noget andet, når en skærm af denne størrelse, står direkte på skrivebordet.

Highslide JS


Samtidig skal skrivebordet også være forholdsvis stort for at Samsung 305T ikke virker alt for overvældende. Det er naturligvis selvsagt, at en 30 tommer skærm er stor, men man bør bemærke, at hvis skrivebordet ikke er dybt nok, så står skærmen meget tæt på brugeren – og bliver således upraktisk.

Highslide JS


Når vi har fået det på plads, så er Samsung 305T dog meget imponerende. Lige så snart du tænder skærmen, ved du, at du lige skal vænne dig til giganten, men at du kommer til at elske den. Den samme følelse sad jeg med, og det skyldes ikke kun den høje opløsning og store skærmstørrelse, men også det aspekt, at billedet er utrolig flot – men lad os vende tilbage til det lidt senere.

Skærmen er bygget i sort, mat plastik, som føles meget robust.

Under den runde fod, har man monteret en drejeskive.

Highslide JS


Skærmen kan tiltes frem og tilbage.

Highslide JS


Og hæves og sænkes:

Highslide JS


Stikkene sættes i bag på skærmen, men kan ikke føres gennem nogen kabelholder.

Highslide JS


Samsung har valgt at reducere antallet af knapper på skærmen til kun 3 af slagsen. Den ene er naturligvis en tænd/sluk knap, mens de to andre styrer lysstyrken på panelet.

Highslide JS


Samsung 305T er heller ingen menu – overhovedet. Jeg mener ikke blot, at menuknapperne fjernet, for skærmen understøtter heller ikke MagicTune programmet, som almindeligvis kan benyttes til indstilling af Samsungs skærme. Det betyder følgelig, at der ikke kan foretages indstillinger af kontrast, farver etc.
Jeg kigger på hvad dette har af betydning for billedet senere i testen.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Jeg lægger ud med en “out-of-box” måling, og snakker videre om billedgengivelsen bagefter.

Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Som du kan fornemme, så sidder vi med en skærm med forholdsvis præcis billedgengivelse og gode egenskaber fra start af. Der er ikke så meget at placere fingeren på. Farvetemperaturen er næsten korrekt, og gamma’en er også med rimelighed præcis. Den er lidt for lav i de lyse nuancer, men det giver ikke en afgørende afvigelse i billedets balance.

    For at opnå et optimalt resultat, skal der således primært arbejdes lidt med at reducere farvernes afvigelse, hvilken dog allerede er ganske fin i forhold til hvad vi normalt ser på skærme i ”out-of-box” indstillingerne. Som jeg nævnte i afsnittet ovenfor er det dog ikke muligt at indstille på farver. Den eneste indstillingsmulighed på Samsung 305T er lysstyrken.

    Hvorfor Samsung har valgt dette, skal jeg lade være usagt, men umiddelbart synes det ikke som det klogeste valg. Jeg ved godt, at en stor gruppe brugere almindeligvis holder sig til standardindstillingerne, og typisk kun regulerer lidt på lyset eller kontrasten, men for en skærm der er så dyr, bør man have mulighed for at foretage disse indstillinger.
    Omvendt har skærmen dog et rimelig godt udgangspunkt for indstillingen af billedet, og det skal man naturligvis også forholde sig til. I langt de fleste tilfælde vil jeg vurdere, at en kalibrering fra en typisk bruger – uden brug af fysisk hardware – alligevel ikke bliver bedre end skærmens standardindstillinger. Naturligvis bør brightness skrues lidt ned, men jeg tænker her primært på farver, gamma og overordnet farvetemperatur.

    Dette aspekt har i min mening altså ikke en reel betydning for de fleste brugere – i og med standardindstillingerne er fornuftige – men det er klart, at den lidt mere avancerede bruger, f.eks. prof. grafikeren, vil savne disse indstillingsmuligheder.

    Jeg har målt brightness til 337 cd/m2 når den er skruet helt op (det er den fra start af), hvilket jeg synes bør reduceres. Godt nok er skærmen stor, og kræver derfor en lidt højere brightness end en mindre skærm, men 337 cd/m2 er trods alt en hel del, og som vi efterhånden har slået fast mange gange, så 100 % brightnessindstilling, som udgangspunkt for højt på næsten enhver skærm.

    Ved 100 % brightness – eller 337 cd/m2 – kunne skærmen gengive sort med 0,4 cd/m2. Det er ikke det bedste resultat vi endnu har set, men helt bestemt i den gode ende. Jeg forestiller mig også, at vi kan nå ned på samme gode sortniveau, som vi har set på nogle af de andre nye skærme baseret på S-PVA paneler.

    Jeg forsøgte nu at sænke brightness 134 cd/m2 og måle gengivelsen af sort igen. Jeg målte sort til 0,2 cd/m2.

     Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,4 cd/m20,2 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)337 cd/m2134 cd/m2
    Kontrastforhold843:1670:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 100


    Farvegradienter gengives meget flydende og uden fejl på 305T. Generelt skelnes der mellem de forskellige farver med flot præcision. Også de helt mørke gråtoner skelnes flot fra hinanden, selv ved relativ lav brightness.

    Lyshomogeniteten er næsten perfekt. Der er marginale uregelmæssigheder, men absolut ikke nogen, som er værd at hæfte sig ved. Du kan se et billede herunder:

    Highslide JS



    Skærmen har ingen pixelfejl.

    Responstid og spil


    Skærmen har en overordnet god responstid, som specifikationen på 6 ms (g2g) også antyder. Ligesom på mange andre S-PVA baserede skærme med Overdrive systemet, er skærmen dog stadig langsommere i de mørke overgange – altså for de mørke farver.

    Skærmen har på den anden side ikke udbredt overdrive trailing, så man ser sjældent tydeligt slør. I praksis synes jeg også skærmen er på højde med en lang række andre af de hurtige S-PVA baserede skærme, og 305T kan således sagtens bruges til spil. Omvendt er der dog stadig noget vej op til de hurtigste TN baserede skærme, og det er heller ikke det hurtigste VA panel, jeg har testet.

    Det må dog anbefales at have et grafikkort af nyere dato. Godt nok kan kun de færreste spil afvikles i den høje 2560x1600 opløsning, men at afvikle et spil i denne opløsning, kræver ufattelig meget råpower fra grafikkortet.

    Hvis man ønsker at køre i en lavere opløsning, kan det naturligvis lade sig gøre, men man ser hurtigt degraderingen i billedkvaliteten, blandt andet fordi skærmen er så stor. Det ødelægger dog ikke spiloplevelsen, for at spille på en så stor skærm er i sandhed en oplevelse, som man skylder sig selv, hvis man endnu ikke har prøvet det. Alternativt skal man ind i grafikkortet og vælge sorte bokse rundt i billedet – skærmen har ikke denne funktion selv, hvilket jeg synes er en mangel.

    Hvis man vil spiller i lavere opløsning, så prøv så vidt muligt at hold dig til en widescreen og sigt efter 1280x800. Opløsningen 1280x800 bruger 4 pixel for hver pixel der normalt vil være brugt for 2560x800 og skaleringen er således ikke svær for skærmen. Grunden er, at halvdelen af 2560 er 1280, og halvdelen af 1600 er 800.

    Bemærk desuden, at grafikkortet skal understøtte Dual-link for at sende opløsningen 2560x1600 til skærmen.

    Film og betragtningsvinkler


    Filmafvikling på Samsungs 305T er en fryd. Den store skærm giver næsten samme tommestørrelse, som et 32 tommer Tv – og det er altså ikke så lidt, når den står på et skrivebord foran dig. Hvis man hører til den gruppe af brugere, der også ser film eller video på PC monitoren, så er 305T bestemt et oplagt valg. Den afvikler også HD film med en fantastisk præcision.

    Betragtningsvinklerne er overordnet set gode, men har naturligvis samme karakteristika som andre S-PVA paneler. Der indebærer tab i farveintensitet, men primært i kontrasten. S-PVA panelerne er vel og mærke på et niveau, hvor langt størstedelen af brugerne – hvert fald for monitors – stilles tilfredse, men der er dog stadig noget vej op til S-IPS paneler, der betragtes som paneltypen med de bedste betragtningsvinkler.

    Jeg har taget nogle billede af synsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Konklusion


    Samsung 305T er en fantastisk skærm på mange måder, og det store skærmareal er en fornøjelse. Man oplever ikke mindst, hvordan det er med til at øge ens produktivitet, fordi der gives mulighed for at have 2 eller flere programmer kørende samtidig.

    Samsung 305T har nogle mangler, som f.eks. mulighed for indstilling af farver, kontrast og gamma, samt en lidt skæv gammakurve, men faktisk har disse ting stort set ingen rolle i praksis. Standardindstillingerne er ikke perfekte, men de er gode, og til langt størstedelen af brugerne – selv amatørgrafikerne – er dette tilstrækkeligt. Billedet er nemlig utrolig flot.
    Til den lidt mere krævende gruppe, mener jeg dog det er en mangel, og jeg savnede da også personligt indstillingsmulighederne.

    Samlet set er Samsung 305T således en skærm der appellerer til de fleste, som savner en virkelig stor skærm. Den er egnet til spil, det meste grafiske brug, som f.eks. CAD, film, og så er den ikke mindst fantastisk til mange arbejdsopgaver.

    Samsung 305T får derfor også en varm anbefaling herfra.

    PositivNegativ Målgruppe
    God"Out-of-box" indstillingMangler farve-, kontrast- og gamma-indstillingAmatør grafikeren
    Fin gengivelse af sortAlle USB stik sidder bagpå skærmenFilm entusiasten
    Homogen baggrundsbelysningResponstid kan forbedresArbejdsopgaver, f.eks. CAD
      Allround brug

    ---



    Pris og forhandler:



    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=3555

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |