Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sharp 37SD1E - FlatpanelsDK

Test: Sharp 37SD1E

|


Indledning:


Vi havde senest Sharps XD1 serie inde, som imponerede på mange punkter. XD1 serien er Sharps high-end serie, så denne gang forsøger vi os med en Sharp serie i den anden ende af prisskalaen. Serien hedder SD1.

SD1 serien har priser lavere end nogensinde før. Af funktioner finder man blandt andet en digital DVB-T tuner. Skærmene lover også et kontrastforhold på 1200:1 og en responstid på kun 6 millisekunder.

Sharp 37SD1E er venligst udlånt af Geco

Panelstørrelse:32" widescreen
Opløsning:1366x768
Responstid:6 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1200:1
Lysstyrke:450 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):176°/176° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):ASV (Sharp)
Strømforbrug:152 W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 81.1cm x 64.6cm x 30.5cm (med fod)
Vægt16.5 / 18.9 kg (uden / med fod)
Indbyggede højttalere: (2x15 W)
Inputformater: 720p, 1080i
1:1 pixelmapping:
Indgange
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (2x minijack for HDMI1 og D-SUB)
· SCART (2 indgange, RGB)
· S-video
· Komposit
· Komponent (via omformer til D-SUB - medfølger)
· HDMI (2 indgange)
· Andet
Udgange
· Audio (type) (2xphono)
· SCART
· S/PDIF
Medfølgende kabler
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet Omformer fra komponent til D-SUB
Garanti:3 år
Pixelgaranti:Ikke oplyst
Diverse:Manual


Pris og forhandler:

Geco

De første indtryk:


Designet er helt sort. Man har med SD1 serien holdt sig i det gamle AQUOS design frem for at følge de mere elegante linjer på XD1 serien. Det er lidt en skam, da Tv’et, som det står lige nu ikke er et af de mest prangende på markedet.

Foden er helt flad og udført i same stil, som resten af Tv’et.

Highslide JS


Input finder man i højre side på skærmens bagside. De peger ud mod siden, så de ikke kommer i vejen for en eventuel vægmontering. De skal dog tilsluttes før vægmontering, for de sidder inde i en lille uddybning, som ikke går helt ud til skærmens kant.

Highslide JS


Oven på toppen af rammen sidder nogle få knapper til styring af Tv’et. De er ikke synlige fra fronten.

Highslide JS


Jeg savner en komponent indgang. Man kan tilslutte en komponent kilde gennem D-SUB, men så mister man jo muligheden for at tilslutte PC’en gennem denne indgang. I stedet burde der være både en D-SUB indgang OG en komponent. Man kan også argumentere for, at der burde være to HDMI indgange, men set i perspektiv, så er det meget få skærme i denne prisklasse, som har 2.

Highslide JS



Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen analogt kabel-tv.
Det tests blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Funktionalitet


Eftersom SD1 serien er i den lave ende af prisskalaen, har Sharp undladt at integrere nogle af de funktioner, som mange LCD-Tv i de lidt højere prisklasser har. Det er eksempelvis PIP funktionaliteten.

Highslide JS


Fjernbetjeningen er ikke særlig køn. Efter at have haft 3 forskellige Sharp modeller til test nu, ses det tydeligt, at der ikke arbejdes meget på designet af denne – eller også har Sharp bare ikke flair for det.
Knapperne til kanalskift og lydstyrke sidder desuden lidt ulogisk og efter min mening for højt oppe. Fjernbetjeningen ligger heller ikke så godt i hånden. Der er en ”kasse” på bagsiden, som man kan lægge i håndfladen, men når man holder på denne måde, kan man ikke nå lydstyrkekontrollen.

Skærmens menu er identisk til den vi fandt på XD1 serien, dog med færre funktioner. Indstillingsmulighederne er dog stadig gode, og man finder de typiske som brightness (kaldet backlight på SD1), kontrast, sharpness mm. SD1 serien har også mulighed for at indstille colour og tint, men dog ingen RGB indstillingsmulighed, hvilket jeg savner. Farvetemperatur kan også indstilles ved at tilgå de avancerede indstillinger.

Der er også masser af indstillinger for lyd og opsætning. Programpositionerne kan naturligvis også flyttes efter behag, når Tv’et automatisk har søgt efter kanaler på nettet.

Af formater er følgende tilgængelige: normal (auto), zoom 14:9, panorama, full, cinema 16:9 og cinema 14:9. Ved visse formater, ”fejlede” Tv’et ind i mellem, når det skulle tilpasse billedet. Der kom således lidt sorte kasser fordi det ikke blev strækket korrekt. Det skete dog ikke på dem alle, og kun ind i mellem.

For hver inputkilde kan man ydermere vælge en af de fem profiler: standard, soft, eco, user og dynamic. Til profilerne kan man desuden knytte separate lydegenskaber ud over billedegenskaber – ganske smart.
Profilerne user og eco er de eneste hvor dynamisk kontrast er helt slået fra.

Sharps SD1 serie kan ikke modtage 1080p input.

Billedkvalitet


Jeg lægger ud med den første måling, som jeg tog på skærmen. Den kan du se herunder.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Historien er ikke meget anderledes end for mange andre fladskærme. Lysstyrken er høj, farvetemperaturen meget høj og farverne gengives med ret stor upræcision. Det første der skal arbejdes på, er at sænke lyset og farvetemperaturen.

    Billedet er i praksis også meget lysstærkt. Man siger almindeligvis, at en lys stue også kræver en lysstærk skærm, men lyset er dog stadig en del for kraftigt i min mening.

    Sortgengivelsen målte jeg til 0,5 cd/m2, hvilket er godt, når man tager den meget høje brightness med i betragtningen. Det vidner om, at man kan opnå et god sort niveau ved sænke lyset på skærmen.

    Highslide JS


    Kontrasten i billedet er god for en skærm i denne prisklasse. Som nævnt tidligere, målte jeg sortgengivelsen til 0,5 cd/m2 out-of-box. Efter indstilling målte jeg den til 0,3 cd/m3. Det er primært opnået ved at sænke backlight i OSD (On screen display). Jeg endte på en værdi lige omkring -6 til -7. Jeg måtte imidlertid arbejde lidt på indstillingen brightness. Brightness i skærmens menu går ind og påvirker gengivelsen af de mørke gråtoner; hvordan de gengives og lysintensiteten for dem.
    Jeg kunne rent faktisk godt få sortgengivelsen ned på 0,2 cd/m2, men gråtonerne skelnes ikke særlig godt på SD1 serien. Det var ikke et resultat af, at jeg sænkede backlight, for jeg bemærkede det også i starten. Fejlen kan udbedres ved at hæve brightness. Jeg endte på en værdi helt oppe omkring 6-8. Man kan endda bevæge sig højere op, men det betyder, at man går lidt på kompromis med dybden af sort. I stedet får man dog bedre nuancering i de mørke nuancer, hvilket er at foretrække. Kontrastindstillingen kunne ikke bidrage særlig meget til dette.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,5 cd/m20,3 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)476 cd/m2153 cd/m2
    Kontrastforhold952:1510:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 70


    Highslide JS


    Gamma’en, altså forløbet af lys fra sort til hvid, kunne ikke gøres perfekt, og ved at ændre på brightness, rykkede jeg gammakurven en smule. Skærmen har generelt lidt for lyse hvide nuancer og lidt for mørke sorte nuancer. Det kompromis jeg fandt frem til, var dog ganske fornuftigt set i lyset af, at man ikke kan udbedre fejlen pga. manglende indstillingsmuligheder.

    Highslide JS


    For at forbedre billedet sænkede jeg som nævnt oven for backlight og hævede brightness. Jeg satte desuden farvetemperaturen til varm. Som du kan se på den første graf, var farvetemperaturen out-of-box hele 12.825 K, hvilket er meget højt. Det giver et meget koldt og urealistisk billede. Ved at sænke farvetemperaturen til varm nåede jeg 6272 K, altså en temperatur meget tættere på den ideelle 6500 Kelvin.

    Highslide JS


    Den praktiske gengivelse giver et lidt blødt billede. Der mangler lidt detaljegrad, hvert fald for analoge signaler. De analoge signaler har også lidt støj, som Tv’et ikke formår at håndtere helt korrekt.

    Highslide JS


    Farvemæssigt er billedet stadig ikke korrekt, hvilket grafen oven for også illustrerer. Jeg savner muligheden for at indstille på RGB værdierne. De to indstillinger for farve og tint, giver ikke særlig store muligheder for indstilling af farverne. Man skal i stedet forsøge sig med farvetemperaturindstillingerne, som dog stadig giver en ret begrænset tilgang til indstilling af farver.

    Highslide JS


    DVD gengivelsen er en del bedre end tunerdelen, men jeg savner stadig detaljer i billedet.

    Highslide JS


    HD gengivelsen er næsten samme historie. HD er naturligvis betydeligt bedre end DVD gengivelsen, men jeg savner stadig en lidt bedre skarphed og nuancering i billedet. Kontrasten i billedet er dog et positivt aspekt.

    Highslide JS


    Derudover vil jeg dog gerne pointere, at HD gengivelsen på SD1 serien er ganske fornuftig. For discount skærme og entry-level modeller, ligner HD billeder ofte blot kvalitets DVD udgivelser. Det er ikke tilfældet på SD1 serien. Her er tydelig forskel på HD og DVD

    Skærmens lys er ikke helt homogent. Som jeg før har nævnt, så fremhæver kameraet ofte kontrasten i sådanne billeder, hvorfor det også ser værre ud end det er i virkeligheden. I praksis er det ikke kritisk. Se billede herunder:

    Highslide JS


    Skærmen havde ingen pixelfejl.

    PC og mediecenter tilslutning


    Jeg forsøgte at tilslutte Tv’et til en computer via DVI->HDMI, og det er jo som sådan intet problem. Problemet ligger mere i, at skærmen ikke håndterer særlig mange af signalerne optimalt. Der kan ikke opnås 1:1 pixelmapping og ved visse andre opløsninger oplevede jeg overscan, som ikke umiddelbart kunne reduceres.

    D-SUB (VGA) tilslutning kunne heller ikke give mig 1:1 pixelmapping.

    Skærmen kan godt bruges til at tilslutte en PC, men tilslutningen er ikke optimal. For at samle op på det, så skal det forstås på den måde, at film og spilafvikling håndteres fint, men at skærmen ikke egner sig til mere decideret skrivebordsbrug.

    Responstid


    Responstiden er desværre et af de punkter, hvor SD1 serien falder halvt igennem isen.

    Det jeg oplever, er tydeligt slør på hurtige sekvenser. Jeg vil skyde på, at det er en lidt for svag Overdrive controller og et lidt for svagt kredsløb, der sidder i skærmen, hvorfor man heller ikke opnår den gode ydelse, som topmodeller af LCD-TV efterhånden har. Den virkelige reference bør nok være discount skærmene, for det er naturligvis dem, som SD1 serien skal gå ud og konkurrere med, og set i forhold til dette marked, så er det heller ikke unormalt. Når man så tager det med i betragtningen og tænker over, at mange rent faktisk stiller sig tilfreds med skærme i denne prisklasse, så leverer SD1 serien da heller ikke et resultat der er under standarden – slet ikke.

    I praksis så jeg f.eks. slør i nogle af de hurtige sekvenser i spil, men sløret kan også spottes ved almindelig filmafvikling, når der er bevægelse på skærmen. Som sagt ovenfor, så er det nok ikke alle der vil opleve dette som et issue og mange af de mindre krævende brugere behøver ikke at frygte, for skærmen leverer samme responstid, som mange andre LCD skærme i denne prisklasse.

    Betragtningsvinkler


    Der er ikke så meget nyt på dette punkt. Betragtningsvinklerne på Sharps ASV paneler kan forbedres. Det er primært kontrasten, samt pastel og hudfarver, der ændrer sig fra vinkler. Man bemærker det mest på hudfarver, som får et specielt mat skær.

    Betragtningsvinklerne på SD1 serien er en smule bedre end på XD1 serien. Den praktiske del kan ses herunder, men kan også sidestilles til andre af Sharps lidt mindre skærme eller Philips topmodeller, hvis du har set dem i virkeligheden.

    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Lyden er egentlig bedre end hvad jeg tidligere har oplevet for skærme i denne prisklasse.

    Bassen er en smule fraværende og erstattet af en lidt tynd lyd, men diskanten er acceptabel. Hvis man skal sige noget konkluderende, så må det være, at lyden ikke er god, men acceptabel. Bassen er mest fraværende.

    Som sagt så mange andre gange, så anbefaler vi et separat lydanlæg.

    Konklusion:


    Når man skal samle lidt op på det hele, så ser vi en klar segmentering i Sharps produktportefølje. Der er ret langt fra den ene ende til den anden ende, her repræsenteret af SD1 og den høje ende, repræsenteret af XD1 serien, som vi roste i flere henseender. Det er naturligvis også naturligt, men hvis man husker tilbage på f.eks. CRT tiderne, så var forskellen alligevel mindre, og der gjaldt ordsproget med, at det er det sidste få procent, der er dyre.

    Hvis man på den anden side kigger på det markedssegment, som SD1 serien skal passe ind i, så får man en skærm, der leverer nogle positive elementer, men stadig må figurere som en entry-level model. Den er betydeligt bedre end nogle af de andre lavpris og discount modeller jeg har testet, men billedmæssigt er det stadig ikke en super skærm.
    En anden interessant reference, kan nok være Toshibas populære WL66 serie (der betragtes som den bedste i prisklasen), som jeg synes leverer et bedre billede.

    Jeg savner blandt andet detaljegrad i billedet og en lidt mere præcis gengivelse af hurtige billeder, for slør kan anes, hvis man er opmærksom på det. Der kan opnås en del med indstilling, som f.eks. bedre farvegengivelse og bedre nuancering i de mørke toner.
    Et af de positive punkter må bestemt være kontrasten, som skabes af den gode gengivelse af sort – hvert fald for denne prisklasse. Det er også med til at skabe lidt bedre dynamik og dybde i billedet end majoriteten af skærme i denne prisklasse kan prale med.

    Alt dette skal naturligvis ikke ses i et negativt lys, for den skal sammenlignes med sine prismæssige ligemænd og ikke langt dyrere modeller. Dog skal de krævende brugere og entusiasterne ikke forvente at få deres ønsker indfriet fuldstændig. SD1 serien er nærmere et bud på en skærm til den forbruger, der ikke har de helt store krav. Det kan sagtens være en stue skærm, men SD1 serien er i mine øjne lige så meget en skærm, der passer til børneværelset eller soveværelset.

    Prisen taget i betragtning, får man også en fin skærm, der adskiller sig en del fra mange ”varehus”-modellerne. Og hvis jeg skal give et råd, så brug endelig de sidste 500-1000 kroner på en SD1 i stedet for en tilfældig skærm fra det lokale supermarked.

    PositivNegativ Målgruppe
    Relativt god kontrastSavner deciderede komponent indgangeStuen
    PrisIngen RGB indstillingSoveværelset
    Lidt for sløv responstidBørneværelset


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=2793

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |