Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG L245WP - FlatpanelsDK

Test: LG L245WP

|


Indledning


Der kommer større og større skærme til markedet, samtidig med, at priserne efterhånden daler. Sådan er tendensen på både Tv og monitor markedet, og det er noget vi kan lide at se. LG bidrager også til denne udvikling med deres nye model, der er en gigant af en monitor. Skærmen er med sine 24 tommer samtidig også en af LGs største PC monitors.

Modellen hedder LG L245WP og vi har på Flatpanels fået denne model ind på et tidspunkt, hvor den så småt begynder at lande på hylderne hos de danske forhandlere.

Produktet er venligst udlånt af LG

Panelstørrelse:24" (widescreen)
Opløsning:1920 x 1200
Responstid:8 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:500 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.270 mm
Panelnummer (Type):P-MVA (AUO)
  
Strømforbrug:80 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 56.0cm x 44.45cm x 27.0cm (med fod)
Vægt9,6 kg
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt
· Swivel
· Højde (90 mm)
· Pivot
  
Indbyggede højttalere:
  
Indgange 
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type)
· SCART
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI
· Andet 2-ports USB hub, HDCP
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI (HDMI->DVI)
  
Medfølgende software:

Pivot Pro, Screen Manager

Pixelgaranti:-
Diverse:Quick Start Guide, Manual på CD


Pris og forhandler:



De første indtryk


LG L245WP er først og fremmest stor. Ikke kun fysisk, men billedet er også en del større, hvilket man skal vænne sig til. Man skal være forberedt på, at man skal bruge både plads skrivebordet og ud for det. Man kan ikke sidde lige så tæt på, som man gør på en 17 eller 19 tommer, for så bliver informationen på skærmen uoverskuelig.

Highslide JS


Det er naturligvis ikke negativt, men jeg mener blot, at man også skal have pladsen til en stor skærm for at satse på 24 tommer modeller - eller for den sags skyld større modeller. Både hvad angår plads på skrivebordet, men man skal også gøre sig klar på, at man sidder anderledes foran en 24 tommer end en 19 tommer.

Designet på L245WP bevæger sig i samme retning, som flere andre kommende skærme fra LG. Selve rammens konstruktion er ganske traditionel, men alligevel med LGs touch. Der er ingen overraskelser i geometrien, men det lidt ru materiale er en smart detalje.

Highslide JS


Foden minder om den konstruktion, som jeg har set på flere af LGs kommende skærme. Den er eksempelvis udført i samme blanke sorte farve, som blandt andet L1960TQ og L1982U. Foden har dog ingen skarpe kanter, hvilket på den anden side flytter L245WP lidt væk fra L1982U.

Highslide JS


Ergonomien i skærmen er god. Foden giver mulighed for højdejustering, som du kan se herover. Jeg ønskede mig gerne, at den kunne komme lidt længere ned mod bordet, men det er nok mere en personlig præference.

Highslide JS


L245WP kan også tiltes.

Der sidder desuden en drejeskive i foden på L245WP, hvilket giver brugeren mulighed for at dreje skærmen.

Highslide JS


Skærmen kan desuden sættes i pivot, hvor man drejer skærmbilledet 90 grader. På en 24 tommer skærm kan det faktisk vise sig at være ganske anvendeligt, hvert fald mere anvendeligt end på en 19 tommer skærm, hvor der er begrænset hvor meget man opnår ved rotationen.
På L245WP betyder det f.eks. at man let kan se et helt dokument i højden, så man ikke skal scrolle når man læser. Jeg fandt det specielt anvendeligt, når jeg læste lange artikler i testperioden.

Highslide JS


Knapperne til styring af menuen og skærmens funktioner findes i højre side af rammen. Jeg synes de er svære at betjene, simpelthen af den grund, at de sidder for langt tilbage på skærmens underkant. Jeg fandt dem egentlig ikke praktiske, for jeg fandt aldrig helt den ”rigtige” metode at betjene dem på.

Highslide JS


Mulighederne er dog fine og OSD menuens opbygning er generelt god. Den tilbyder indstilling af brightness, kontrast, farvetemperatur og RGB. Det er desuden muligt at sætte skærmen til at vise 1:1 pixel mapping. Det er f.eks. praktisk i widescreen spil, hvis man ikke ønsker, at de strækkes helt ud til kanterne.
Det er også muligt at slukke lysdioden, der angiver om skærmen er tændt eller ej.

Funktionalitet


Jeg har tilføjet dette afsnit til testen da L245WP har funktionalitet ud over det sædvanlige, som jeg gerne vil lidt nærmere ind på. Det indbefatter blandt andet PIP, komponent indgang og endelig HDMI indgangen, som jeg også gerne vil snakke lidt om.

Som nævnt ovenfor, har L245WP en komponent indgang, hvilket tillader, at man kan tilslutte den til en lang række enheder. De fleste vil nok se det som en attraktiv tilføjelse i forhold til spilkonsoller, men man kan også sagtens anvende komponent indgangen til en helt traditionel DVD afspiller.

Hvilket input man kører på skærmen, vælges vha. en input knap på fronten af rammen. Der kan vælges mellem HDMI, komponent og RGB (D-SUB/VGA). PIP menuen kan også tilgås direkte fra en af knapperne på fronten.

PIP funktionaliteten tilbyder to billedkombinationer, nemlig det traditionelle PIP billede, hvor et lille billede placeres i et af hjørnerne. Man kan imidlertid også vælge at få to billeder vist side om side på skærmen. Der kommer i dette tilfælde sorte bokse foroven og forneden.

Den praktiske del fungerer også godt. Jeg savner muligheden for at vælge 4:3 eller 16:9 format, men tværtimod har skærmen mulighed for 1:1 pixelmapping eller fuld skærm, som dækker de fleste behov.

Kvaliteten på komponent indgangen er fornuftig, uden den er fantastisk. Billedet der gengives på skærmen kan bestemt forbedres, men omvendt synes jeg L245WP gengiver et bedre billede end på mange af de andre skærme, som jeg har testet med komponent indgange. Der er god detaljegrad i billedet. Farverne er en smule upræcise, men det er intet kritisk.

Jeg har taget et billede af den ene PIP funktion herunder.

Highslide JS


Og her ser du funktionen hvor billedet deles i to lige store dele.

Highslide JS


Man kan naturligvis også vælge kun at se billedet fra komponent indgangen. Det gøres med input knappen på skærmen front.

Jeg undersøgte efterfølgende HDMI indgangen. LG reklamerer med, at den understøtter HDCP kopibeskyttelsen, hvilket betyder, at L245WP kan tilsluttes til en Blu-Ray eller HD-DVD og afspille HD materiale. Det er ganske smart, hvis man også vil bruge skærmen til film.

Min første test med HDMI, var at se, hvordan HD input blev håndteret. Første signal var et 720p (progressive) signal, og der var ingen problemer. Næste var et 1080i signal, igen ingen problemer. Slutteligt forsøgte jeg mig med et 1080p og til min fryd, var der heller ingen problemer her. Alle HD input blev således håndteret uden problemer, hvilket må siges at være positivt. Jeg har tidligere haft skærme inde, som ikke ville tillade mig at sende 1080p input mod dem, ja selv størstedelen af de Tv jeg har testet, vil ikke godtage 1080p signaler, højest sandsynligt pga. en for svag processor.

Kvaliteten var overbevisende, men ligesom ved håndteringen af komponent signaler, savner jeg lidt nuancering, når der afspilles film over HDMI.

Det eneste jeg kan savne nu, er nok en ekstra HDMI indgang. Når man har tilsluttet en HD afspiller til omtalte HDMI indgang, er man enten tvunget til at benytte D-SUB (VGA) til PC’en eller skifte stik hver gang man vil arbejde på sin PC.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Jeg har taget en måling af skærmen ”out-of-box” præstation herunder:

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Fra start af er skærmen meget lysstærk. Grundreglen er, at jo større skærm, jo mere lys, men brightness er alt for kraftigt, hvorfor jeg også vil anbefale at skrue det ned. Når man f.eks. tænder skærmen i mørke, kniber man automatisk øjnene sammen pga. det kraftige lys. Som du kan se på grafen ovenfor, er brightness målt til 428 cd/m2, hvilket er lige så højt som de fleste 40-50 tommer Tv.

    Farveafvigelsen for de fleste farver ligger lige omkring en delta værdi på 4, og vi vil gerne have dem under 2, så der skal arbejdes lidt med farvegengivelsen, specielt i forhold til grafisk brug.

    Som grafen også angiver, findes den største afvigelse i blå, primært fordi den er lidt overeksponeret i forhold til de to andre grundfarver. Jeg vender tilbage til indstilling lidt senere i testen.

    Hvad angår den praktiske gengivelse, så kan farveafvigelsen anes. Jeg savner også lidt intensitet i de mørke nuancer. Sort måles ved 0,6 cd/m2, hvilket ikke er helt overbevisende, men skyldes nok også i høj grad den høje brightness.

    Jeg har prøvet at kalibrere skærmen herunder og måle billedet igen:

    Highslide JS


    Som du måske fornemmer ret hurtigt, så er brightness stadig ret højt. Jeg ville sænke den yderligere, men løb hovedet mod muren. Hvis jeg sænkede brightness for meget, mistede jeg nuancering i de mørke nuancer, så jeg endte på 61 i OSD. Jeg vil gerne have den lidt længere ned, men lad mig lige vende tilbage til hvad det har af betydning for billedet om lidt.

    Farverne er forbedret betydeligt, og her fandt jeg noget meget positivt. Ud over, at OSD (On screen display) menuen er let at gå til, er farvegengivelsen også ret let at forbedre. Alle værdierne står på 100 fra start af, så man kan godt vælge at sænke dem og tage et nyt udgangspunkt, men det fandt jeg ikke nødvendigt. Grøn lå tæt på hvad jeg ønskede, rød lå en smule for lavt og blå lå en smule for højt. Jeg sænkede blå til 94 og det bragte også balance i rød, så den ikke længere var undereksponeret.

    Umiddelbart herefter er farverne faktisk en del tættere på det ideelle end udgangspunktet fra start af. At indstillingen forløb så let synes jeg er ganske positivt. Årsagen er simpelthen, at LG har formået, at integrere en fornuftig RGB kontrol i skærmen, så værdierne ikke hopper op og ned, så snart man rykker på dem, hvilket ofte er karakteristik for billige skærme.

    Sort målte jeg efter indstilling til 0,6 cd/m2, hvilket er det samme som ”out-of-box”. Det er ikke optimalt, og jeg savner en dybere gengivelse af sort. Det er klart, at brightness stadig er højt, men jeg havde nu håbet på en bedre gengivelse.

     Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,6 cd/m20,6 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)428 cd/m2347 cd/m2
    Kontrastforhold 713:1 578:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Jeg begyndte nu at indstille lidt mere på brightness for at se, hvilken effekt det måtte have på de mørke nuancer. Et godt værktøj til at undersøge dette, er forsiden af vores monitorTest, som kan hentes her: monitorTest. Her kan du tydeligt se, hvornår de tætliggende mørke nuancer begynder at flyde sammen.

    Highslide JS


    Det jeg oplevede var, at hvis jeg sænkede brightness til under 61, begyndte gengivelsen af nuancerne at blive uadskillelige. Ved 61 kunne jeg svagt skelne skridt på 2-3 %, men allerede ved en indstilling på 58 i OSD, var jeg nede på kun at kunne skelne 4-5 % og ved 50 var det svært bare at skelne mellem ”sort 1 %” og ”sort 10 %”.
    Smertetærsklen for brightness må derfor være 61. Det er muligt den varierer en smule fra L245WP til L245WP, men forvent, at du ikke kan sænke brightness meget mere.

    Farvegengivelsen i praksis er ud over de mørke toner fornuftig. Skærmen formår ikke at gengive gradienter helt flydende, og der kan ses stregdannelser, men billedet er mere balanceret efter lidt indstillinger.
    Til grafisk brug, synes jeg dog L245WP falder igennem. Den formår ikke at levere helt gode nok egenskaber. Der er dels en meget høj brightness, dernæst en lidt for svag intern behandling af farverne, så f.eks. gradienter ikke gengives korrekt.

    Homogeniteten af lyset på skærmen var ikke perfekt, men acceptabel. Ud over, at sort ikke blev gengivet med virkelig stor dybde, slap der ikke uregelmæssigt lys af betydning igennem billedfladen. Billedet viser mere lys i højre side af billedet, men i praksis er gennemskæret ikke så tydeligt. Se et billede herunder:

    Highslide JS


    Panelet havde ingen pixelfejl.

    Responstid og spil


    Spilgengivelsen er lidt varierende. På den ene side er det virkelig en fryd at spille i både widescreen og på en så stor skærm, på den anden side kan skærmen dog ikke helt følge med i de hurtige spil.

    I de hurtige bilspil eller FPS spil kunne slør godt ses. I de langsommere spil, eller hvis man ikke er så pernitten med gengivelsen af de hurtigste scener, er det dog en fornøjelse at spille på skærmen.

    Jeg forsøgte at analysere sløret en smule for at se hvori ”fejlen” lå, og det er ret tydeligt, at det er Overdrive kontrollen, som ikke er perfekt. Læs mere om Overdrive her: Monitor teknologi - Overdrive

    Jeg vil derfor også mene, at skærmen appellerer mest til den mere casual’e spiller. Den krævende bruger bør ikke forvente alverden, og bør nok i stedet satse på en 17-22 tommer, for de er stadig en del hurtigere. Hvis man omvendt går efter en flot, nuanceret og stor gengivelse af ens spil, så er L245WP et godt bud, for på trods af tendensen til slør i hurtige scener, er spil utrolig flotte.

    Film og betragtningsvinkler


    LG L245WP er hvad jeg vil betegne som en godt egnet skærm til filmafvikling. Gengivelsen er nemlig god, samtidig med, at man har mulighed for at tilslutte en DVD, køre PIP, ja endda se det hele i widescreen på hele 24 tommer.
    Det eneste jeg kan savne er lidt bedre responstid og en lidt bedre controller til komponent indgangen.

    Betragtningsvinklerne er den endelige indikator for, at det ikke er et S-IPS, men derimod et P-MVA panel, som sidder i skærmen. De mister nemlig en del farveintensitet, hvilket ikke er karakteristisk for S-IPS panelerne.
    Når man betragter en mørk overflade, som f.eks. sort, mister skærmen kontrast – igen en indikator for, at det er et P-MVA panel frem for et S-IPS panel.

    Jeg har taget nogle billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Konklusion



    Det er en fornøjelse at arbejde på L245WP fordi skærmarealet er så stort. Alene det aspekt, at opløsningen og deraf billedinformationen er så meget højere end de typiske 19 tommer skærme, er jeg ikke i tvivl om, kan hæve produktiviteten foran skærmen, uanset om det er i et erhverv eller i hjemmet.

    Billedkvaliteten på L245WP kan der dog godt arbejdes på fra LG. Farverne kan uden virkelig store vanskeligheder balanceres til et fornuftigt niveau, men gengivelsen i praksis lider desværre under en lidt for dårlig intern farvebehandling. Det kommer f.eks. til udtryk i gradienter og konturer, som ikke er helt korrekte, og grafikeren vil nok ikke få opfyldt sine krav. Det aspekt, at brightness ikke kan sænkes særlig meget, gør det nok også svært for grafikeren at opnå et ideelt arbejdsredskab.

    Responstiden lider også lidt under en for svag Overdrive kontrol. Hurtige spil er ikke skærmens styrke, men generelt set, leverer få 24 tommer skærme - og større – en overbevisende spilydelse. Man skal derfor heller ikke købe skærmen i troen om, at de hurtigste spil gengives lige så vel som på de mange 19 tommer gamerskærme, der er på markedet.
    Omvendt er det dog en fornøjelse at spille mange spil på L245WP. Alene widescreen formatet kan give en ekstra dimension i mange spil, og størrelsen af skærmen er jo i sig selv et positivt aspekt af billedkvalitet.

    Funktionelt er en af de ting, som L245WP vinder på. HDMI indgangen virker mere logisk end en DVI indgang. Den kan alt det DVI kan, og mere til. Det giver f.eks. brugeren mulighed for at tilslutte en Blu-Ray eller HD-DVD afspiller, ligesom komponent indgangen også giver fine muligheder. Alt sammen kan kombineres i PIP, som fungerer på fornem vis.
    Det eneste man kan savne for at gøre fusionen endnu mere komplet, er funktioner som 4:3 eller 16:9 og måske en ekstra HDMI indgang.

    Prisen for L245WP er mellem 6.500 og 7.000 de fleste steder, hvilket må siges at være attraktivt for en 24 tommer skærm. L245WP mangler dog det sidste for at være en super skærm, så prisen afspejler måske meget godt hvordan L245WP placerer sig i 24 tommer segmentet.

    PositivNegativ Målgruppe
    PrisFarvegengivelse ikke helt korrektAllround brugeren
    God funktionalitet og 1080p inputSvag brightnesskontrolKontoret
     ResponstidenFilmentusiasten

    ---

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=2609

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |