Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sharp 32GA9E - FlatpanelsDK

Test: Sharp 32GA9E

|


Indledning:

Sharp har været en lidt overset producent herhjemme på trods af, at de producerer virkelig gode LCD-TV af meget høj kvalitet. I udlandet har de stor succes og betragtes blandt andet som en af de allerbedste LCD-TV producenter.

Det er derfor også med spænding Flatpanels har modtaget Sharps 32 tommer 32GA9E fra den helt nye GA9 serie. Flatpanels er en af de første som anmelder denne skærm, der kun for kort tid siden er begyndt at dukke op hos udvalgte forhandlere.
Tv’et bygger over Sharps egen paneltype, som kaldes ASV (Advanced Super View), hvilket er en videreudvikling af den populære VA (Vertical Alignment) teknologi. Skærmen udmærker sig blandt andet ved en høj kontrast, hurtig responstid og Sharps billedforbedring kaldet TruD.

Panelstørrelse:32" widescreen
Opløsning:1366x768
Responstid:6 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1200:1
Lysstyrke:450 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):176°/176° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):ASV (Sharp)
  
Strømforbrug:152 W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 81.1cm x 64.6cm x 30.5cm (med fod)
Vægt16.5 / 18.9 kg (uden / med fod)
  
Indbyggede højttalere: (2x15 W)
Inputformater: 720p, 1080i
1:1 pixelmapping:
  
Indgange 
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (2x minijack for HDMI1 og D-SUB)
· SCART (2 indgange, RGB)
· S-video
· Komposit
· Komponent (via omformer til D-SUB - medfølger)
· HDMI (2 indgange)
· Andet
Udgange 
· Audio (type) (2xphono)
· SCART
· S/PDIF
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet Omformer fra komponent til D-SUB
Garanti:3 år
Pixelgaranti:Ikke oplyst
Diverse:Manual



Sharp 32GA9E er venligst udlånt af Geco

Pris og Forhandler: www.geco.dk

De første indtryk:



Sharp 32GA9E er udført i grå og sort. Den inderste ramme omkring panelet er sort, mens den yderste ramme, højttalerne og foden er grå. Skærmens materiale er plastik og af fin kvalitet.


Foden buer ud mod brugeren og giver egentlig skærmen en fin stabil placering Tv møblet.


Alle stik undtagen strømstikket er placeret i højre side (i forhold til brugeren) af Tv’et. De er naturligvis skjult selvom de peger ud mod siden, og er stadig let tilgængelige selvom skærmen vægmonteres. Hvilke input og output muligheder der er på Tv’et, er beskrevet i skemaet i indledningen.

Dybden af skærmen er fornuftig. Du kan se et billede herunder:


Højttalerne sidder i bunden af rammen. Selve lyden kommer jeg ind på senere i testen.


I højre bund af rammen sidder nogle forskellige lysdioder, samt modtagere, sensorer og den infrarøde modtager til fjernbetjeningen. Øverst på rammen sidder en række knapper, hvor man kan skifte kanal, skift til AV input, justere lydstyrken og slukke Tv’et. Det er skjult, når Tv’et betragtes fra sofaen.


Der medfølger en letforståelig og udførlig manual på dansk. Den forklarer både hvordan man kommer let i gang og nogle af de mere tekniske detaljer for Tv’et.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen analogt kabel-tv.
Det tests blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Funktionalitet



Fjernbetjeningen må siges at have en noget speciel form. Den øverste del af den er nemlig betydelig bredere end den nederste del.



Hvordan man vurderer denne del af fjernbetjeningen er nok meget individuel, men selve funktionaliteten er fin. Fjernbetjeningen har et tilfredsstillende antal knapper – der er hverken for mange eller for få. Fjernbetjeningens knapper er overskuelig sat op og det er let at navigere rundt i Tv’ets menuer.
Den ligger nogenlunde i hånden uden at føles helt rigtig.

Modtagelsen af signaler er helt i top. Tv’et fanger signalet selvom jeg holder fjernbetjeningen 170 grader væk fra modtageren.

Menuerne i Tv’et er i min mening gode. Grafisk vinder de ingen medalje, men det er naturligvis også funktionaliteten der i sidste ende er vigtigst. På billedsiden er der fem forudindstillede profiler kaldet Standard, Soft, Eco, User og Dynamic.
Derudover er det muligt at indstille backlight, contrast, brightness, colour, tint og sharpness. Man kan også sætte en feature til, som automatisk indstiller brightness efter rummets belysning eller billedet. Denne hedder OPC.

Ydermere kan man tilgå nogle avancerede indstillinger, hvor farvetemperatur, 3D Y/C separation, samt nogle andre indstillinger kan slås til. Man kan også vælge at deaktivere Sharps TruD billedforbedringssystem, hvis man ønsker.

På lydsiden kan man indstille ting som bass, treble, auto volume, surround og en feature som Sharp kalder Clear Voice.

Umiddelbart savner jeg mulighed for at indstiller RGB værdierne, men vi kiggere nærmere på hvor stor betydning dette har senere i testen.

Indstilling af kanalerne kan naturligvis gøres automatisk. Det foregik let og enkelt og tog cirka 6-7 minutter for de knap 40 kanaler vi har på kabel-tv’et.
Den efterfølgende omrokering af kanalerne er også let og overskuelig.

Kanalskift tager lidt over 1 sekund. Opstartstiden for Tv’et er på 3-4 sekunder.

Billedet kan indstilles i følgende formater: normal, zoom 14:9, panorama, full, cinema 14:9 og cinema 16:9.

Tekst-tv er der ingen anmærkninger til. Det fungerer fint og søgningen er hurtig.

Tv’et har ingen PIP eller PAP funktionalitet. TV og tekst-tv kan vises side om side, men det er ikke muligt at kombinere andre billeder.

Der er ingen decideret komponent indgang på Tv’et, men der medfølger en omformer fra komponent til D-SUB. Med denne omformer er det muligt at føde Tv’et med en komponent kilde. Man skal blot sætte komponent for D-SUB indgangen i Tv’ets menu. Umiddelbart savner jeg dog alligevel en komponent indgang eller eventuelt to D-SUB indgange. Hvis man f.eks. ønsker at tilslutte både sin PC og en DVD via komponent kan det ikke lade sig gøre.

Farver, kontrastforhold og lysfordeling



Det første som fanger min opmærksomhed, er Sharp anvendelige og omfattende OSD (On screen display). En virkelig lækker feature, som sjældent er integreret i Tv i denne prisklasse, er muligheden for at lave separate indstillinger for hver indgang. Man kan således have forskellige indstillinger for Tv signalet og HDMI signalet. Det er praktisk hvis der er små afvigelser på ens andre apparater.


Som udgangspunkt er billedet faktisk ganske balanceret. Der er nogle afvigelser i farvegengivelsen, men det er ganske almindeligt for fladskærme. Lyset på skærmen er en smule for kraftigt, men det er også let at justere nogle skridt ned.


Stregerne til højre for Ronaldo er dannet af kameraet og var altså ikke tilstede på Tv'et


For den praktiske brug, hvad er mere oplagt end at se nogle fodboldkampe her i disse dage. Fodboldkampe afslører også tit fladskærmes fejl. Der er kraftige kontraster, hurtige bevægelser, panoreringer og masser af detaljer i kampene.
Før indstilling klarer skærmen det fanktisk ganske fint. Hvis man sætter sig tæt på kan man dog se, at der stadig er noget fnidder i billedet. Når der zoomes ud på fodboldbanen, er spillernes profiler ikke helt nuancerede, men resultatet er overordnet ganske fint og blandt de bedste jeg endnu har set på LCD-TV i denne prisklasse.


DVD står flot. Her klarer skærmen sig virkelig godt, og fejl i billedet er meget svære at spotte. Der skal arbejdes en smule med farverne og kontrasten, som nævnt ovenfor, men afvigelserne er ikke voldsomme.

Disse betragtninger blev gjort før indstilling af billedet. Før jeg komme nærmere ind på billedets aspekter har jeg målt farvegengivelsen ”out-of-box”:


Som du kan se på grafen ovenfor er lysstyrken/brightness målt til 241 cd/m2

Gammaforløbet, altså hvordan gråtoneovergangen fra hvid til sort gengives er ret vigtig for en skærm. Ikke mindst for at danne et korrekt og nuanceret billede. For store afvigelser i gamma’en kan f.eks. betyde en ubalance i billedet. Forkert gamma kan også betyde at flere farver ikke skelnes fra hinanden og blot falder sammen som én.
Gammaforløbet på skærmen er før indstilling nogenlunde. Den afviger dog en smule i hver af de to ender. Sort og hvid er derfor ikke helt balanceret i forhold til hinanden. Nogle af gråtonerne skelnes derfor heller ikke helt præcist fra hinanden.

Farvetemperaturen er 8845K fra start af Vi sigter efter en farvetemperatur på 6500K, som er ideelt for Tv apparater. Man har mulighed for at vælge imellem fem forudindstillede farvetemperaturer; high, mid-high, middle, mid-low og low. Som standard står Tv’et på middle. Ved at reducere farvetemperaturen til mid-low kommer man tættere på det målet og ved at reducere den til low kommer man endnu tættere på 6500K, som er målet.


Kontrasten skal lige finjusteres. Som du kan se på grafen, så er afvigelserne for sort og grå lidt store. Det er mest fordi gamma’en ikke er helt præcis og alle gråtoner derfor ikke er helt perfekte.
På skærmen har man mulighed for både at ændre på kontrast og brightness. Brightness er i sin forstand ofte forbundet med selve baggrundsbelysningen, men i dette tilfælde er det som en tilføjelse til gråtoneskalaen, altså som kan bruges til hjælp i forbindelse med indstilling af kontrast. Den almindelige bruger kan forsøge at korrigere dette med hjælp fra få hjælpemidler. Jeg kan anbefale DVE (digital video essentials) disken, som blandt andet har nogle pluge mønstre der kan give en god retningslinje for at få den korrekte kontrast på skærmen.

Jeg har prøvet at finjustere billedet og målt de forskellige parametre herunder:


Jeg har først og fremmest justeret farvetemperaturen til low for at opnå 6500K. Jeg har også sænket lyset (backlight) en smule. Skærmen har en feature kaldet OPC, som automatisk justerer lyset, men jeg foretrækker at lade lyset være konstant, og således slå OPC fra.

Jeg har herunder hævet brightness (ikke backlight) og sænket kontrast en smule. Color har jeg sænket et enkelt skridt, men jeg savner nu muligheden for at indstille RGB (red, green, blue), altså de tre grundfarver. Denne feature findes på nogle af Sharps lidt større og dyrere Tv, men er desværre udeladt på 32GA9.


Sort er efter indstilling målt til 0,2 cd/m2 hvilket er et virkelig flot resultat. Også out-of-box imponerede skærmen på gengivelsen af sort med en måling på 0,3 cd/m2. Som du kan fornemme på billedet ovenfor er sort også dyb og pæn. Det er lidt svært at lave en endegyldig vurdering ud fra billedet, men det kan nævnes, at sort også gengives flot i praksis.
På mange skærme ligger gengivelsen helt op mod 1,0 og 1,5 cd/m2 og best-case er typisk 0,6-0,8 cd/m2. Det gør også billedet på 32GA9 kontrastfyldt og nuanceret. Det er det bedste sortniveau jeg endnu har set på et LCD-TV og endda bedre end på Samsungs M61 serie, der ellers har været rost for netop dette.

I praksis gengives de mørke gråtoner også flot og nuanceret. Jeg forsøgte mig med en række stresstests og skærmen klarede det uden virkelig store problemer. Der er dog stadig lidt problemer med at skelne de helt tætliggende gråtoner.

Jeg har sat kontrasten for 32GA9 op i et skema herunder:

 Out-of-BoxEfter kalibrering
Sortniveau0,3 cd/m20,2 cd/m2
Brightness (lysstyrke)241 cd/m2175 cd/m2
Kontrastforhold803:1875:1
Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 110


I praksis kan man sagtens se forbedringen selv efter disse forholdsvis lette forbedringer. Billedet er flot og nuanceret. Hurtige sportsevents som f.eks. fodbold og racerløb gengives ret præcist og uden udbredt slør. Fodboldbanen på et analogt kabel-tv signal gengives flot og balanceret. Detaljegraden er forholdsvis høj. Der er stadig en smule fnidder i billedet, men det er reduceret en del og i forhold til mange andre skærme i samme prisklasse er 32GA9 helt bestemt i toppen.


Man kan ane en smule deinterlacing artifacts, når signalet skal omdannes fra et analoge til det digitale som skærmen skal arbejde med, men det bemærkes kun sjældent og kun hvis man fokuserer på dem.

Gråtoner skelnes godt fra hinanden. Scener som foregår i mørke er stadig detaljerede på trods af, at målingen af sort og gråtonerne umiddelbart kan virke lidt høj på grafen tidligere i testen.

Med et progressivt DVD signal er billedet endnu bedre. Jeg har overført signalet over komponent. Skærmen har ikke en direkte komponent indgang, men ved at tilslutte den til D-SUB indgangen kan man bruge et komponentkabel uden problemer. Omformeren medfølger.


Billedets detaljeniveau er højt ved DVD film. Jeg forsøgte mig blandt andet med scener fra Gladiator, Kill Bill og Master and Commander. Der var ingen nævneværdige problemer og billedet var utrolig godt gengivet.

HD signaler er endnu flottere. Tv’et behandler dem godt og har mulighed for at modtage både 720p og 1080i signaler. Detaljeniveauet på et 720p signaler er højt og der går ikke mange voldsomt mange detaljer tabt under signalbehandlingen. Jeg havde desværre ikke mulighed for at forsøge med et 1080i signal.

Homogeniteten af baggrundsbelysningen er også i top. Jeg har taget et billede af en sort skærm på Tv’et herunder:



Der kan man bade fornemme, at der ikke slipper lys igennem, men også hvordan sort gengives på skærmen i forhold til et helt mørkelagt rum.

Alt i alt et meget positivt resultat. Jeg kunne ikke optimere farvegengivelsen og gamma’en helt præcist, men resultatet er så godt efter andre små indstillinger, at jeg ikke mener det har en virkelig stor betydning. Billedet er virkelig godt for et Tv i denne prisklasse. Det er klart, at der stadig er nogle fejl og jeg kan f.eks. stadig registrere en smule fnidder på analoge signaler og lidt skaleringsproblemer, men alt i alt er billedet godt. I forhold til andre Tv i prisklassen er billedet på Sharp 32GA9 absolut også i den høje ende, hvilket bare understreger, at Sharp bør tages med i overvejelserne, når du står overfor erhvervelsen af dit nye Tv.

PC mode



PC kompatibiliteten er begrænset, hvilket manualen også beskriver. Det er hensigten, at D-SUB (VGA-RGB) indgangen skal anvendes, men da jeg i starten brugte denne indgang som komponent indgang for en DVD afspiller (med omformerkabel) forsøgte jeg mig gennem et af de to HDMI stik med en DVI til HDMI adapter.

Over HDMI kunne jeg imidlertid udelukkende få opløsningen 800x600 vist med en smule overscan. Overscan er det fænomen, hvor det yderste af billedets fire kanter ikke bliver vist. Overscan lå i denne forbindelse på knap 5 procent.

Ved opløsningen 800x600 genkendte 32GA9E signalet som et 720p signal. Jeg forsøgte derefter med højere opløsninger, men det resulterede i at skærmen genkendte signalet som et 1080i og konstant skiftede mellem sort skærm og PC billede for at prøve at genkende/optimere det.

PC tilslutning skal derfor foregå over D-SUB (VGA) for at få optimalt udbytte. Manualen specificerer, at der understøttes opløsninger på 640x480, 800x600 og 1024x768. Alle tre opløsninger fungerer også fint, og 1024x768 er faktisk yderst anvendelig. I opløsningen 1024x768 passer billedet i højden og det strækkes en smule for at nå ud til siderne. Man kan også vælge at lade vær med at strække billedet, så det kun vises i 1024x768 pixels. Det resulterer i sorte bokse på hver side af billedet.

I 1024x768 er billedet dog rigtig godt. Det er svært at øjne skaleringen, hvis man ikke fokuserer på det og jeg synes bestemt resultatet leveres godt. Det er klart, at en opløsning på 1360x768 ville være optimal, men det understøtter Tv’et desværre ikke. På trods af det er computerbilledet dog fuldt ud anvendeligt – også på skrivebordet til f.eks. tekstapplikationer.

Responstid



Responstiden er specificeret til 6 ms. Det er en lav responstid i forhold til flere andre LCD-TV på markedet. Der var heller ikke udbredte problemer med responstiden, men det kan stadig godt anes i visse situationer, og jeg kunne fremprovokere det i monitorTest.

Pendultesten gav lidt slør, mest ved overgangen fra sort til lysegrå.

I praksis fandt jeg aldrig sløret markant. Det er svært at spotte med mindre man fokuserer på det. Det var f.eks. ved hurtige panoreringer og ved meget hurtige bevægelser. Der er på den måde plads til forbedringer, men Sharp 32GA9 kan let kategoriseres som et af de hurtigste LCD-TV jeg endnu har set. Til sammenligning er det f.eks. hurtigere end Samsungs M61 serie.

For lige kort at komme ind over judder, som er fænomenet, hvor billedet hakker i primært horisontale panoreringer, så har Tv’et, som del af TruD billedforbedringssystemet, en funktion, der skal forhindre dette. Tv’et har heller ikke udbredt judder og klarer faktisk de fleste panoreringer ganske flot. Resultatet er ikke perfekt, men absolut en del over gennemsnittet. TruD systemet klarer sig godt i denne sammenhæng.

Betragtningsvinkler



Betragtningsvinklerne er forholdsvis gode. Fra siderne bliver farver en smule forvrængede. Det kan ses på f.eks. hudtoner, som får en lidt speciel nuance. Det er ikke kritisk og man kan godt se skærmen fra siderne og de lodrette vinkler, men resultatet er endnu ikke perfekt.

Kontrasten falder en smule fra siderne, dog uden at have nævneværdige reduceringer i billedkvaliteten. Sort bliver en smule lysere, men det er svært at spotte med mindre man fokuserer på det eller ser en meget mørk scene.

Alt i alt er betragtningsvinklerne på 32GA9 gode og bestemt bedre end gennemsnittet.

Lyden



Lyden er overordnet set god. Volumen kan blive ret høj, men ved denne lydstyrke får bassen og de dybe toner en lidt forkert klang. Til almindelig Tv gengivelse eller en film i ny og næ synes jeg højttalerne er tilfredsstillende.

Til deciderede filmbrug vil jeg dog anbefale at man erhverver sig et separat lydanlæg.

Konklusion:



Lad mig først starte ud med at sige, at Sharp her leverer et solidt produkt. Apparaterne har været en smule oversete herhjemme, men med lanceringen af GA9 markerer Sharp, at de sagtens kan være med i toppen for LCD-TV.

Farverne fra standard af er gode. Efter indstilling af blandt andet farvetemperaturen bliver de bedre. Jeg savner mulighed for at indstille RGB værdierne, altså de tre grundfarver, men billedet lider ikke voldsomt meget under det. Det er mere for at kunne nå den optimale ydelse.

Sort og derved kontrastforholdet er helt i top og det højeste jeg endnu har set på et LCD-TV. Det giver også en god dybde i billedet, specielt når sort skal gengives. Netop dette punkt har rigtig mange LCD-TV problemer med, så det er yderst positivt, at 32GA9E formår at levere en så solid præstation.

PIP og PAP er ikke integreret i Tv’et og det kan muligvis savnes af nogle. Fjernbetjeningen har et lidt specielt design, men funktionaliteten er god. Positivt er det dog, at man kan knytte forskellige indstillinger til hvert kildesignal. Inputmulighederne er også gode, selvom man nok godt kunne have ønsket sig en komponent indgang eller hvert fald to D-SUB indgange; én til computer og en til komponent omformeren.

PC tilslutningen kan ikke lade sig gøre i den helt rigtige opløsning, men med en opløsning på 1024x768 leverer 32GA9 faktisk et ganske fint resultat, hvor selv tekst på computerens skrivebord er let læseligt. En optimal PC tilslutning, eller 1:1 pixelmapping som det også kaldes, savnes dog på trods af det gode resultat.

Prismæssigt kan Sharp 32GA9E sagtens hamle op med andre apparater. Til prisen får man faktisk en skærm, som er lige så god eller bedre end mange af de andre LCD-TV i klassen. Det gør også Sharps nye GA9 serie til et interessant bud for mange forbrugere. Sharp er i hvert fald bestemt et Tv, som man bør overveje, når man står overfor sin næste erhvervelse af en fladskærm.

PositivNegativ Målgruppe
Dyb gengivelse af sortSavner RGB indstillingStuen
Godt balanceret billede og farverGamma ikke helt perfektHjemmebiografen
Mulighed for separat indstilling per kilder  


For mere information og pris henvises du til www.geco.dk

Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=1100

Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |